Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A legjobb pezsgők 2021-ben – szerintünk

Mára természetessé vált az emberek között, hogy a jeles eseményeket valamilyen minőségi alkoholos itallal ünneplik. Ennek a szokásnak már több évszázados, bizonyos kultúrákban több évezredes hagyománya van, hazánkban pedig manapság a legtöbbször egy jó minőségű pezsgő kerül felbontásra, ha valamilyen nagy eseményt ünnepel a család, így esküvő, ballagás, diplomaosztó, eljegyzés vagy éppen karácsony alkalmával is gyakran előkerül egy-egy üveggel.

Hogy milyen is egy igazán jó pezsgő? Egyáltalán honnan származik ez a finom ital és melyeket érdemes számításba venni, ha 2021-ben pezsgőt vásárolnánk? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Mi az a pezsgő?

Bár sokan fogyasztják előszeretettel, rengetegen azonban nem tudják, hogy mit is nevezhetünk valójában pezsgőnek? Nem túl köztudott ugyanis, de minden pezsgő egyfajta borként kezdi az életét. A bor második érlelési folyamataként keletkezik, melynek részeként enyhe savak keletkeznek az italban, ezáltal a végeredmény egy borszerű íz- és illatvilággal rendelkező, de annál gyakran sokkal kifinomultabb szénsavas ital lesz a végeredmény.

Mint ahogyan borból is sokféle eltérő típussal találkozhatunk, a pezsgőkből is megannyi változat ismert. Léteznek száraz, félszáraz, édes és félédes pezsgők, illetve ezek különféle variánsai.

Nem lehetne egyértelműen kijelenteni, hogy melyik pezsgőtípus a legismertebb és legkedveltebb a világon, de itthon a Törley határozottan a legnagyobb nevek közé sorolandó, a külföldiek közül pedig biztosan mindenki ismeri a Dom Perignont. Nem véletlenül, hiszen ők voltak azok, akik először kísérleteztek a borral és jó minőségű pezsgőt állítottak elő.

Milyen a jó minőségű pezsgő?

A szakértők határozottan állítják, hogy a legjobb minőségű pezsgők – a borokhoz hasonlóan – a száraz ízvilággal rendelkező típusok, azonban ez annyira szubjektív kijelentés, hogy nem lehetne egyértelműen meghatározni: csak a száraz pezsgő a jó pezsgő. Azért sem, mert országonként rendkívül nagy különbségek lehetnek az ilyen típusú italok cukortartalma között, de más tulajdonságok is meghatározhatják a közízlést.

Például a mediterrán vagy tengerparti országoknál a gasztronómiai sajátosságok megkövetelik a szárazabb pezsgőket. Közép- és Kelet-Európában viszont például már az édes pezsgőket kedvelik jobban. Emiatt érdemes ezen a téren inkább a saját ízlésünkre hallgatni, és főként az ismertebb gyártók termékei közül válogatni, hiszen ilyenkor aligha okozhat csalódást az ital.

A pezsgőkóstolás alapjai

Ha minőségi pezsgőre vágyunk, akkor rendkívül fontos, hogy az íze alapján le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket. Ehhez azonban tudnunk kell jól kóstolni. Miután kitöltöttünk egy kis pezsgőt a pohárba, először a színét vesszük szemügyre: a jó pezsgő tiszta, világos, szalmasárgás, zöldessárgás árnyalatokban játszik, egy kevéske ezüstös fehérség mellett.

Oda kell figyelni mindemellett a gyöngyözésre is. Ha a buborékok aprók, lassan, de annál határozottabban igyekeznek a felszínre, és ez az egész folyamat elnyújtott, kellemesen esztétikus élményt kínál, akkor a háttérben egy minőségi pezsgő bújhat.

A kóstolás előtt azonban meg is kell szagolni a pezsgőt. Ha érezhetően gyümölcsös, mézes illat csap meg minket, amiben némi kenyeres, kekszes aroma is megtalálható, akkor az íz sem okozhat csalódás. A kóstolás lassú kortyokkal történjen, és leginkább az utóízre figyeljünk. Ha nagyon hosszú, és határozottan erős, minden téren kellemes és kiegyensúlyozott a lecsengés, akkor a pezsgő a jobb minőséget képviseli.

A legjobb pezsgők 2021-ben

Dom Perignon Cuvée

A Dom Perignon a pezsgők pezsgője. Olyan, mint az autók között a Rolls Royce vagy a gitárok között a Fender Stratocaster. Igazi felsőligás prémium különlegesség, mely az átlagnál jóval magasabb árkategóriát képvisel, azonban ha valaki megteheti, vagy olyan alkalomról van szó, ami csak egyszer jön el egy ember életében, akkor a Dom Perignon Cuvée-nál jobbat 2021-ben sem igazán lehetne elképzelni.

Egy olyan francia pezsgőről van szó, melyre a klasszikus jellege ellenére is az időtlenség a jellemző. Dom Perignon egy francia szerzetes volt, aki előszeretettel kísérletezett a borokkal, így elsőként próbálta ki, hogy milyen lehet egy kivételes minőségű szőlőből készült borkülönlegességet duplán érlelni. Így született a fahordós érlelésű Dom Perignon Cuvée, mely természetesen Magyarországon is beszerezhető.

Annyira jellegzetes és annyira magas minőségű ízvilágot képvisel, hogy a Dom Perignon Cuvée fogyasztása kizárólag önmagában ajánlott, hiszen azt a száraz és elnyújtott lecsengést csak nagyon kevés pezsgő tudja hozni a franciák itala mellett. Mondhatni teljesen egyedi!

Moet & Chandon Imperial Brut

Nyilvánvalóan nem teheti meg mindenki, hogy egy Dom Perignont tegyen az asztalra még akkor sem, ha egy igazán különleges, soha vissza nem térő eseményről van szó. Számukra lehet jó alternatíva a kiváló ár-érték arányt nyújtó Moet & Chandon Imperial Brut, mely szintén egy francia pezsgő, ami ráadásul a híres Champagne tartományból eredeztethető.

Háromféle szőlőből készítik, melyek konkrétan a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier. Egy száraz és fehér francia pezsgő, melynek minőségét több mint 250 éves múlt koronázza meg. Nem véletlen, hogy a gyártó mára a világ egyik legnagyobb pezsgőborászataként van számontartva, hiszen ez a karakteres ital is bizonyítja, hogy igencsak jól tudnak valamit, hiszen egy elképesztően különleges, kimagaslóan gyümölcsös pezsgőről beszélünk, amiről más pincészetek csak álmodhatnak.

Lényeges, hogy nemcsak önmagában fogyasztva kiváló és karakteres – főleg behűtve nagyon jó frissítő hatást kelt –, hanem halételekhez, valamint fehérhúsú gyümölcsökhöz fogyasztva is igazán különleges.

Hungaria Rosé Extra Dry

Amennyiben a hazai pezsgők közül válogatnánk magunknak, akkor a jól ismert gyártók és pincészetek termékei mellett érdemes lehet kiemelni a Hungaria Rosé Extra Dry-t, aminek az oka leginkább az, hogy óriási sikert ért el 2021-ben a francia Effervescents du Monde 2020 versenyen, ahol a világ legjobb pezsgői mérték össze egymással a tudásukat. Mintegy 19 ország közel 500 pezsgője versengett itt, a magyar pezsgő pedig nemcsak bejutott az első tízbe, hanem még aranyérmet is kapott.

Nem csoda, hogy 2021-ben meleg szívvel ajánljuk, ha jó és minőségi hazai pezsgőt szeretnénk fogyasztani, hiszen a Hungaria terméke szinte csak jól ismert francia és olasz pezsgőket utasított a háta mögé. Mindezt egy 80 főből álló nemzetközi és egyben szakértő zsűri előtt tudta elérni ez a pezsgőkülönlegesség, mely 2019-ben egyszer már bejutott a legjobb tíz közé, de idén minden rekordját megdöntötte.

Ez azért is óriási elismerés és nagy meglepetés, mert a Hungaria Rosé Extra Dry közel sem tartozik a drága pezsgők közé, gyakorlatilag bárki megengedheti magának, aki egy kicsit is jobb minőségű száraz rosé pezsgőt szeretne inni az idén, melyben elképesztő gyümölcsösség, meglepően málnás és ribizlis jegyek uralkodnak a szőlős összhatás mellett.

Asti Martini Spumante

Sokan mondják, hogy nem is ivott még pezsgőt az, aki nem kóstolt életében legalább egy olasz változatot. Amennyiben nekünk még kimaradtak volna az életünkből, és egy kiváló ár-érték arányt kínáló italt keresünk, akkor az Asti Martini Spumante garantáltan kitűnő döntés lesz, pláne akkor, ha szeretik az édes ízeket. Természetesen az Asti Martini Pezsgőpincészet kínálatában találhatóak száraz pezsgők is, de ebből a termékcsaládból ez a típus is meglepően nagy népszerűségnek örvend.

A kérdéses pezsgőtípus alapját a fehér muskotály adja, azonban közel sem egy szokványos változata, hanem a Piemontban megtalálható úgynevezett Muscat szőlőfajtából készült fehérbor, melyet már a múlt század óta termesztenek Asti városának közelében. Ez a régió ihlette, illetve adta a pezsgő nevét is, melyet az igazán különleges alkalmakhoz terveztek, méghozzá az édesszájúak legnagyobb örömére. Magas minőségéből kifolyólag leginkább magában fogyasztva ajánlott, méghozzá 6-8 Celsius fokra lehűtve – ekkor dobja ki magából igazán a változatos ízjegyeket –, de ha egy jó pezsgős koktélhoz lenne kedvünk, az Asti Martini Spumante akkor is jó döntés 2021-ben!