Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Asus ROG Zephyrus G16 gamer laptop teszt – Kecses, könnyed, mégis gamer

Leteszteltük az Asus egyik legkülönlegesebb gamer laptopját, miközben rádöbbentünk arra, hogy a ROG Zephyrus G16 sokkal több, mint egy videojátékosoknak szánt hordozható számítógép.

Az Asus évek óta megbízható név a gamerek körében (is). Rengeteg kiegészítőjük és hardvertermékük mellé ROG (Republic of Gamers) név alatt egy prémium termékcsaládot is tető alá hoztak, ahol a hardcore játékosok, de még az e-sportolók is megtalálhatják a számításaikat.

A gyártó különösen erős a gamer laptopok világában, így izgatottan vettük át az irányítást a ROG Zephyrus G16-os modellje felett – a név esetünkben a 16 hüvelykes kijelzőre utal –, ami kisebb hibái ellenére nagyon kellemes meglepetést okozott számunkra.

Ennek az oka pedig leginkább abban keresendő, hogy a gyártó egy egészen új vonalon szeretne érvényesülni az eszközzel, hiszen ez a laptop ugyanolyan jó videojátékra, mint munkára, miközben bátran megjelenhetünk vele egy komolyabb tárgyaláson is.

Lássuk, hogy milyen élményeket kaptunk az Asus ROG Zephyrus G16 gamer laptoptól!

Asus ROG Zephyrus G16

Elérhető itt
ASUS.COM

Specifikáció

Általunk tesztelt modellTovábbi elérhető konfigurációk
Kijelző16″ROG Nebula OLED, 2560 x 1600, 240Hz16″ ROG Nebula IPS, 2560 x 1600, 240Hz
ProcesszorIntel Core Ultra 9 185HIntel Core Ultra 7 155H
GPUNvidia RTX 4090RTX 4050 | RTX 4060 | RTX 4070 | RTX 4080
RAM32GB LPDDR5X 7467 RAM16GB LPDDR5X 7467 RAM
Háttértár2TB PCle 4.0 NVMe M.2 SSD1TB PCle 4.0 NVMe M.2 SSD
CsatlakozásWiFi 6E, Bluetooth 5.3
Portok1x HDMI 2.1,
2x USB 3.2 Gen 2 Type-A,
1x USB 3.2 Gen 2 Type-C (DisplayPort töltéssel),
1x Thunderbolt 4,
1x SD kártyaolvasó,
1x 3.5mm audio
Dimenziók35.4 x 24.6 x 1.74cm35.4 x 24.6 x 1.64cm
Tömeg1.95kg1.85kg

Az elegáns külső mögött gamer szív dobog

Ami a leginkább megdöbbentett minket, miután kibontottuk matt fekete dobozából az Asus gamer laptopját, hogy nem a tipikus külső fogadott minket. A karácsonyfákat idéző fények, vaskos kialakítás és úton-útfélen elhelyezett videojátékos utalások helyett egy kellemesen szolid, mondhatni elegáns megjelenés fogadott minket.

Az alumíniumötvözetből készült test kifejezetten látványos, jó a tapintása, nem recseg, nem ropog, minőségi összhatást kelt, az illesztései is nagyszerűek, és bár a zsanér egy kicsit lehetne feszesebb, az illesztések vagy az egyujjas képernyőállítás kárpótol minket mindenért.

A fémváz kifejezetten strapabíró, nem karcolódik, a külső borítás pedig alapvetően nagyon jól tisztítható, legfeljebb a hátsó felületen maradnak meg az ujjlenyomatok, de a billentyűzet körül egyáltalán nem.

Design tekintetében valóban ideális választás munkahelyre, meetingre, de még egyetemi előadásra is.

Azért a képernyő hátulján elhelyezett programozható LED-paneljével rögtön előhívható belőle a gamer-lélek, de alkalmazhatjuk egyszerű értesítésjelző felületként is.

Ez egyébként egy vadonatúj megoldás az Asus termékein, ami a Slash Lightning névre hallgat és többek között 15 programozható animációval rendelkezik, a jövőben pedig alighanem nagyobb szerepet is szentel majd neki a gyártó.

Magyar billentyűzettel, testre szabható RGB világítással

A laptop természetesen teljesen magyar, kompakt hatású billentyűzettel rendelkezik (1,17 mm-es billentyűúttal). Nagyon jól használható, nem túl hangos, kellően strapabírónak tűnik, sőt RGB világítás is tartozik hozzá, ami természetesen szintén állítható, hogy játék vagy meeting közben se okozzon gondot a megjelenése.

Az Asus gondoskodott négy darab programozható gombról – ezzel is erősítve a gamer jelleget –, de a legnagyobb érdekességet a touchpad biztosítja, ami üvegfelülettel rendelkezik, akárcsak a bekapcsoló gomb.

Ez a megoldás elsőre meglepő lehet, de rendkívül kényelmes, még tovább fokozza az elegáns megjelenést, kellően nagyra is méretezték, sőt a „klikkhangja” egyaránt kellemesen szolidra sikerült.

Pehelysúlyú gamer laptop

A gamer laptop kategóriában az Asus ROG Zephyrus G16 kétségtelenül a pehelysúlyt erősíti. Mindössze 1,95 kg az egész és 1,49 centiméter vastag, dimenziói pedig 35,4 x 24,6 x 1,49 centiméteresek. Nem meglepő, hogy elegendő volt két gumiláb a talpazaton ahhoz, hogy kellően stabil hátteret adjon ennek a kompakt eszköznek.

Bár plusz egy USB-csatlakozó még jól jött volna, azért a laptop nem fukarkodik a portokkal. Az egyedi tápcsatlakozó mellett találunk rajta a baloldalon egy HDMI 2.1-et, egy Thunderbolt 4 USB-C-t, de a jack csatlakozó és az SD-kártya olvasó mellett két darab USB 3.2 Gen 2 USB-A és egy darab ugyanilyen szabványú USB-C port is a rendelkezésünkre áll.

OLED technológia biztosítja a csodálatos képet és az elragadó válaszidőt

A kijelző tekintetében szintén nagyon erős az Asus gamer laptopja. A 16 hüvelykes panel 2560×1440 képpontos maximális felbontásra képes.

Ami ennél is fontosabb, hogy egy 240 Hz-es képfrissítési rátára épülő OLED technika került bele, ami szédületes válaszidőt nyújt (0,2 ms).

A kijelző kapcsán mindenképpen kiemelnénk a 16:10-es képarányt, a G-Sync támogatást, de mi különösen élveztük a gyakorlatban a 240Hz-es módot, ami rendkívül gördülékennyé tette futás közben kedvenc játékainkat. Mindezt ráadásul varázslatos színhűség koronázta.

Nincs gond a belátási szögekkel, de a képernyő stabilitásával sem, azonban az 500 nites fényerő néha egy kicsit kevésnek bizonyult. Bár szobában vagy irodában nagyon jól teljesít, azonban a szabadban, közvetlenül ablak mellett vagy jelentős fényforrásnál már igényel némi finomhangolást.

Az OLED technológiára ugyan jellemző a beégés, az Asus azonban minden biztonsági hátteret kidolgozott a laptophoz azért, hogy a folyamatos pixelfrissítések, a képernyővédő és képernyőkímélő módok mellett minimalizálják ezt a problémát.

A hardver kellően erős, de a kompakt megjelenés követel némi kompromisszumot

Gyakorlati tesztjeink alapján úgy tudnánk jellemezni az Asus ROG Zephyrus G16-ost, hogy olyan, mint egy kis méregzsák, aki szívesen kitörne korlátai közül, azonban ezt a gyártó nem hagyta neki.

Márpedig a hardver terén igencsak jó az összkép! Ott van benne a 16 magos Intel Core Ultra 9-es processzor extra AI Boost támogatással, az Nvidia GeForce RTX 4090-es grafikus kártya 16GB memóriával, de a rendszermemóriából is beletettek 32GB LPDDR5X típusú RAM-ot. 

Érdekesség, hogy utóbbi – 2×16-os felosztás révén – bár támogatja a kétcsatornás módot, a RAM azonban nem bővíthető, azt az alaplapra forrasztotta a gyártó. Ez annak ellenére sem megszokott, hogy néhány éven belül biztosan egyetlen felhasználónak sem jut majd eszébe éppen a memóriát bővíteni benne.

A benchmark teszteken hasított, de a gyakorlatban ismertük meg igazán

A laptopon először benchmark teszteket futtattunk, amelyek meglepően jó eredményeket hoztak, ezekre nem is pazarolnánk több szót, hiszen az alábbi táblázat nagyszerűen prezentálja az eredményeket.

BenchmarkTurbo
3D Mark (Time Spy)16,183 pont
graphics points: 17,123
CPU score: 12,346
PCMark 107,720 pont
Geekbench 6.2.2CPUSingle-core: 2,282 pont
Multi-core: 13,939 pont
GPU: 169,050 pont
Cinebench R24Multi-core: 1,023 pont
Single-core: 99 pont

Ami ennél sokkal fontosabb volt, hogy a gyakorlatban sikerült megismernünk ennek a laptopnak az igazi arcát.

Tudatosítanunk kellett ugyanis magunkban, hogy bár egy gamer laptop van a kezünk alatt, azonban az Asus ezzel az eszközzel egy olyan réteget célzott meg, akit korábban talán még senki sem.

Ez a rendkívül könnyű és rendkívül vékony gép a gamerek igényei mellett magabiztosan kiszolgálja az irodai munkát.

Tehát több szerepben is tetszeleghet egyszerre, ami természetesen követelt némi kompromisszumot a játékteljesítmény tekintetében.

A TDP értékeket például – vélhetően – a vékony termékdizájn miatt optimalizálta az Asus, emiatt a játékok futtatása közben nem kaptunk olyan eredményeket, mint például egy Asus ROG Strix Scar 18-tól.

De ha belegondolunk abba, hogy ezzel a gépel az irodában, akár egy meeting után is kényelmesen futtathatjuk például az Assassin’s Creed Valhallát, akkor az máris mosolyt csalhat az arcunkra.

Merthogy ennek az eszköznek ez a feladata, és talán a 240 fps-t ritkán lehet csak kihajtani belőle, a játékok így is mindvégig élvezetesek, akadásmentesek maradtak. A megfelelő beállításokkal és nagyon minimális kompromisszum mellett mindent el tudtunk indítani probléma nélkül.

Milyen videojátékokat teszteltünk vele?

Az objektivitás érdekében régebbi és újabb videojátékokat egyaránt megnéztünk a laptoppal, hogy kellő összehasonlítási alapunk legyen, így az imént említett Assassin’s Creed Valhalla mellett – ami Performance módban 117 fps-sel futott ultra beállításokkal és HD felbontással – olyan címeket vettünk még elő, mint a CS2, a F1 23, a Forza Horizon 5, a Fortnite és a Valorant.

Az általunk mért fps-értékeket a mellékelt táblázatokban mindenki megtekintheti. Külön méréseket végeztünk Turbo és Performance módban is, ami gyakran nem túl kifizetődő, hiszen csak nagyon minimális eltérést tapasztaltunk az értékek között, ellenben az extra hűtés miatt a gép sokkal hangosabban üzemel közben.

Turbo módHigh beállításUltra beállítás
HD felbontásQHD felbontásHD felbontásQHD felbontás
Assasin’s CreedValhalla136 fps114 fps123 fps100 fps
Counter-Strike 2196 fps152 fps183 fps145 fps
F1 23206 fps109 fps
Forza Horizon 5199 fps172 fps138 fps110 fps
Fortnite77 fps65 fps65 fps45 fps
Valorant286 fps277 fps
Performance módHigh beállításUltra beállítás
HD felbontásQHD felbontásHD felbontásQHD felbontás
Assasin’s CreedValhalla133 fps103 fps117 fps94 fps
Counter-Strike 2163 fps145 fps142 fps134 fps
F1 23197 fps99 fps
Forza Horizon 5189 fps149 fps121 fps92 fps
Fortnite73 fps61 fps57 fps45 fps
Valorant275 fps269 fps

A gőzkamrás hűtőtechnológia ellenére gyakran fel tud melegedni

Bár a legtöbb laptop esetében egyszerű hőcsöves rendszer gondoskodik a hűtésről, azonban gondolva az erőteljes hardverek nagy hőleadására, az Asus egy gőzkamrás rendszert álmodott meg a ROG Zephyrus G16-hoz.

Ez a technológia sokkal több felületet képes hűteni egyszerre, így biztosítva, hogy a szűkös hely ellenére se süljenek meg a hardverek. Mindezt második generációs Arc Flow ventilátorokkal, valamint a Thermal Grizzly folyékony fém hűtőközeggel egészítette ki a gyártó, ami a hagyományos pasztákhoz mérten akár 13 Celsius fokkal képes hűvösebben tartani a CPU-t.

A levegő elvezetését a gyártó a gép alján és hátulján oldotta meg, gondosan odafigyelve arra, hogy az OLED kijelző felé szemernyi meleg levegő se menjen. Alapvetően a rendszer csendes, Silent módban kifejezetten halk, de Turbo vagy Performance módban azért már pörögnek a ventilátorok, viszont így sem nevezhetők zavarónak.

Ami viszont zavaró volt, hogy egy nagyobb teljesítményű játék közben a GPU képes nagyon felmelegedni, akár a 95+ Celsius fokot is elérheti, így rendkívül felforrósítja a gépet. 

Gyorsan tölt, de játszani csak hálózathoz csatlakozva ajánlott

A laptop egy 90Wh-s akkumulátort kapott, ami nagyon gyorsan tölt – 30 perc alatt akár az 50 százalékot is elérheti –, de teljesítményét érezhetően nem játékhoz optimalizálták.

A teszt írása közben például 70 százalékos fényerőnél másfél óra alatt 27 százalékot merült, vagyis normál alkalmazás mellett 6-7 órás üzemidőt hozhatunk ki belőle, ami egyáltalán nem rossz. Játékhoz azonban minden esetben csatlakozzunk az elektromos hálózathoz!

Ilyenkor ugyanis legalább 50 százalékos teljesítmény visszaesést tapasztalhatunk, méghozzá lassabb betöltések, fps dropok és szaggatás mellett, miközben az akkumulátor drasztikusan gyorsan merül.

Két Asus-szoftver is könnyíti a beállításokat

A Zephyrus G16 gyakorlatilag nem igényel különösebb beüzemelést, ellenben a két Asus-szoftver segítségével tonnányi beállítást ad a kezünkbe, amelyekkel érdemes elidőzni egy kicsit.

Az egyik ilyen az Armoury Crate, amit az Asus direkt saját laptopjaihoz fejlesztett. Igazán futurisztikus, mondhatni tipikus gamer hatást keltő eszközről van szó, ami elsőre egy kicsit túl sok mindent zúdít a nyakunkba, de ha átlátjuk, hatalmas segítségünk lehet.

Általa tudunk létrehozni például játékprofilokat, testre szabni a Slash világítást, de innen hajthatjuk végre a különféle hardverbeállításokat, illetve itt tudjuk monitorozni a teljesítményt is, hogy a társított Asus perifériák egyszerű kezelhetőségéről már ne is beszéljünk.

Az Armoury Crate részeként, de mégis különálló egységként találjuk meg a gépen az Aura-Sync szoftvert, aminek egyetlen funkciója van, de azt legalább nagyszerűen ellátja: segítségével tudjuk szabályozni a laptop billentyűzetébe épített RGB világítást.

Kiváló hangzás és nagyszerű webkamera

Az Asus természetesen gondoskodott róla, hogy a játékok hangzása se okozzon csalódást. A billentyűzet két oldalán található hangszórók a kettős mélynyomóval kiegészülve meglepően telt és hatásos hangzást biztosítanak – nemcsak játékokhoz, hanem filmekhez és zenékhez is.

A nemzetközi tesztek szerint a hangminőség terén a Zephyrus G16 könnyedén felveszi a kesztyűt a MacBookokkal is, amit mi csak megerősíteni tudunk, különösen annak fényében, hogy a laptop kezében elég komoly fegyvertényt képvisel a Dolby Atmos 3D hangobjektum technológia alkalmazása.

A laptop természetesen webkamerával is rendelkezik (egy full HD-s IR Camera for Windows Hello kapott benne helyet), a 3 mikrofont pedig AI alapú zajszűrővel látták el, így nemcsak online játékhoz, hanem munkahelyi teendőkhöz, online meetingekhez is nagyszerű hátteret nyújt.

Kinek ajánlott az Asus Zephyrus G16 gamer laptop?

Amint azt fentebb már említettük, hogy külsőleg egyáltalán nem egy gamer laptop hatását kelti, valójában nagyon erős hardverrel rendelkezik és kifejezetten prémium hatást kelt.

Ennek megfelelően éppen úgy megállja a helyét egy üzleti tárgyaláson vagy az egyetemi előadásokon, mint játék során.

Nyilvánvalóan ez a kialakítás némileg csökkenti a maximális gaming teljesítményt, így aki egy vérbeli gamer laptopot akar, annak ár-érték arányban jobb választás lehet példáual az Asus ROG Strix Scar csúcsgépe, de ha egy az élet minden területén helytálló megoldásra vágyik, akkor inkább a Zephyrus G16 lesz a befutó.

Kecses, könnyed, mégis gamer!

Mindent összevetve az Asus terméke minket meggyőzött, hiszen egyre többen vannak, akik nem akarnak két laptopot vásárolni maguknak külön munkára és játékra, hanem csak egyet, ami mindenre jó, méghozzá minimális kompromisszumok nélkül.

Az Asus ROG Zephyrus G16 egy nagyon jó választás, ami elragadó termékdizájnnal, kecses kialakítással, nagyszerű kijelzővel, mindemellett pedig igazi gamer hardverrel rendelkezik.

Elérhető itt
ASUS.COM

ElőnyökHátrányok
Gamer laptop egy elegáns külsőbe zárvaEgy kicsit borsos árcédula
Játékra és munkára egyaránt alkalmasNem bővíthető a memóriája
Kiváló válaszidővel rendelkező OLED kijelzőTeljesítményét (érthető okokból) limitálták
Nagyon jó játékteljesítményJáték közben hajlamos nagyon bemelegedni
Kiváló hangzás és zajszűrős mikrofon
Gőzkamrás hűtőtechnológia
Nagyon sok testre szabási lehetőség

Az Asus ROG Zephyrus G16 gamer laptopot az Asus Magyarország biztosította, független tesztünként nem fizetett a gyártó és természetesen nem volt hatással a véleményünkre.

ASUS ROG Zeyphyrus G16
Kecses, könnyed, mégis gamer
Az Asus ROG Zephyrus G16 egy nagyon jó választás, ami elragadó termékdizájnnal, kecses kialakítással, nagyszerű kijelzővel, mindemellett pedig igazi gamer hardverrel rendelkezik.
8.5
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával