Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Cosori Slow Cooker – többfunkciós rizsfőző teszt

Mekkora létjogosultsága van 2023-ban egy multifunkcionális rizsfőzőnek? Miután leteszteltük a Cosori termékét, csakhamar rájöttünk, hogy óriási. Pláne, hogy nem csak rizshez használható!

Olvasóink már megszokhatták, hogy igyekszünk mindig a legjobb és legaktuálisabb termékeket letesztelni, azaz kizárólag olyan eszközöket bemutatni, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk másoknak. Pontosan ebbe a kategóriába sorolható a Cosori rizsfőzője is, ami valójában egy lassúfőző, de mi többször is rizsfőzőként hivatkozunk rá az alábbiakban!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a termék már eleve nagyon jó ajánlásokkal érkezett meg hozzánk.

Elég csak megnézni az Amazon eredményeit, hiszen Európában és Amerikában egyaránt imádják az emberek: több mint 500 értékelés mellett 4,7 ponttal büszkélkedhet az 5-ből.

Ezek után talán nem meglepő, hogy miért szerettük volna minél előbb kipróbálni a Cosori rizsfőzőjét, ami minket is hamar meggyőzött, az alábbiakból pedig rögtön kiderül, miért.

Cosori Slow Cooker

Előnyök
  • 5 literes űrtartalom
  • 18 különböző előre beállított program
  • Melegen tartó funkció
  • Előre időzítő funkció
Elérhető itt
cosori.hu – hivatalos
pepita.hu

Minimalista formatervezés, modern összhatás

Az már a kicsomagolás után rögtön láthatóvá vált, hogy a Cosori Slow Cooker egy igencsak kompakt, minimalista formatervezésű, ámde nagyon modern összhatású konyhai gép. Ránézésre egy forrólevegős fritőz hatását kelti, de itt természetesen egészen más funkciók kapták a főszerepet.

Az eszköz nagyon jó minőségű anyagból készült, jó ránézni, jó kézbe venni és használni, de ami igazán különlegessé teszi, az a hatalmas frontoldali érintőképernyő. Azon túl, hogy még tovább növeli a modern összhatást és rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe, kikapcsoláskor szinte teljesen beleolvad a gép külsejébe.

Hagyományos fizikai gombok egy kivételével nincsenek is a rizsfőzőn, a tetején találunk egyet, ami a mechanikus nyitószerkezethez kapcsolódik. Nemcsak jól mutat a konyhában, hanem könnyed és ergonomikus kialakítása miatt a mozgatása is egyszerű.

Természetesen nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon egyszerű, azonnal átlátható kialakítást kapott. A fedél nyitását követően gyakorlatilag egy 5 literes edény tárul a szemünk elé, ami a mértékegységek jelölésének köszönhetően megkönnyíti a munkát – különösen nagyobb adagok esetén.

Rizslapát és mérőpohár is jár hozzá

A tartozékok tekintetében minden hasznos kiegészítőt megtalálunk a csomagban, amire a rizsfőzéshez csak szükségünk lehet, bár itt érdemes hangsúlyozni ismét, hogy ez az eszköz közel sem csak rizs elkészítésére alkalmas. Erről azonban később!

Az egyik leghasznosabb tartozék kétségtelenül a rizslapát. Azért nagyon fontos ez, mert megkönnyíti a rizs elkészítését, és különösen olyan esetekben rendkívül hasznos, ha szusit készítenénk, hiszen ahhoz nagyon ajánlott ez a kiegészítő.

A rizslapát mellett találunk még benne egy gőzölőkosarat, egy mérőpoharat, ami akkor lehet hasznos segítség, ha recept alapján dolgozunk, de a csomag tartalmaz még egy merőkanalat is, ami rizsnél annyira nem, de leveseknél kifejezetten hasznosnak bizonyulhat.

A Cosori Slow Cooker a gyakorlatban

A rizsfőző használata alapvetően nem túl bonyolult, azonban vannak olyan apró trükkjei, amelyeket meg kell szokni, vagy ki kell nyitni a használati utasítását ahhoz, hogy elsajátíthassuk.

Ennek az oka részben az, hogy a magyar gasztronómiában a rizsfőzésnek nincs különösebb hagyománya – hiába az étrendünk része hosszú évtizedek óta –, és a piacon sincs túl sok rizsfőző, hogy – egy fritőzhöz hasonlóan – mondhatni természetes legyen minden funkciója.

Dolgunkat tovább nehezítheti, hogy a hatalmas kijelzőn rengeteg információt láthatunk egyszerre, és ezek mind angolul vannak. Bár túl sok beállításra nem lesz szükség, a nyelvi nehézségek azonban az ismerkedési fázisban okozhatnak fennakadásokat.

Az előre beállított programokkal pofonegyszerű a használata

Minden kezdet nehéz. Nagyjából ezzel a klisével lehetne jellemezni a gyakorlati ismerkedésünket a Cosori lassúfőzővel, hiszen az első néhány alkalommal valóban meggyűlt a bajunk a programok beállításával, de miután kiismertük, igazi kezesbáránnyá vált a konyhában.

Tudni kell ugyanis, hogy a termék 18 előre beállított programmal rendelkezik, így többféle módon készíthetünk benne fehér és barna rizst, de használhatjuk gabonafélékhez, készíthetünk benne levest, piríthatunk, süthetünk, ideális lekvárokhoz és szószokhoz, sőt mi több, melegen tartó funkciót is találunk a listán.

Ha már pontosan tudjuk, hogy melyik gomb mit csinál, akkor a rizsfőző használata valóban pofonegyszerű, de ez minden esetben egy kis tanulást, ismerkedési fázist kíván. Szerencsére a kézikönyv nagy segítség lesz, így erősen ajánlott belelapozni.

Mi is abból tudtuk meg például, hogy a Cancel (azaz Mégse) gomb csak akkor működik, ha kétszer megnyomjuk egymás után. Ezek apró trükkök, amelyek később nyilvánvalóvá válnak és egyszerűvé teszik a használatot, de ehhez elengedhetetlen megismerkedni a lehetőségekkel.

Egy kis furcsaság

Ami számunkra egy kicsit meglepő volt, hogy a termék bizonyonos funkcióknál nem engedi az idő manuális beállítását. Ez egyfajta okos funkció, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy saját maga határozza meg a mennyiség alapján, hogy mennyi ideig kell főzni a rizst az optimális hatás elérése érdekében.

Noha kezdetben szerettük volna kézbe venni az irányítást, és mi magunk beállítani a főzés idejét, de miután több alkalommal is nagyszerűen ellátta a feladatát, ezért bátran ki merjük jelenteni, hogy nyugodtan bízzuk rá a munkát, a végeredmény nem okoz majd csalódást.

Minden esetben tökéletes rizst készít

Ha sikerült megismerkednünk a beállításokkal és a megfelelő alkalmazásuk sem jelent már gondot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Cosori terméke mindig tökéletes rizst készít majd nekünk.

Annyira jól működik a gyakorlatban, hogy tényleg mindig az ízlésünknek megfelelő végeredmény készült benne – ráadásul teljesen egyszerűen és automatikusan. Sőt mi több, mi kipróbáltuk a quinoát is – ez egy gabonaféle –, amit hagyományos módon nagyon nehéz elkészíteni, de még az sem fogott ki rajta.

Tudni kell azonban, hogy a tökéletes rizshez türelmesnek kell lennünk. Míg főzőlapon 20 perc elegendő egy jó szusi rizs elkészítéséhez, addig ez az eszköz akár 40-50 percig is dolgozik a megfelelő eredmény eléréséhez. 

Ha gyorsan akarunk ételt tenni az asztalra, ez hátrány is lehet, de szerencsére van benne időzítő és melegen tartó funkció, így már reggel beállíthatjuk, hogy a megadott időpontra elkészítse számunkra a tökéletes köretet.

Tisztítása is egyszerű

A Cosori rizsfőzőjét a speciális anyaghasználat miatt nagyon egyszerű takarítani. A belső edény például kivehető, nagyon egyszerűen elmosható, nem ragad rá semmi. Sőt, belső kosár mellett a záró fedélelem is könnyedén eltávolítható a helyéről, így a teljes tisztítás valóban könnyű.

Mire használható még a rizs mellett?

Bár fentebb már említettük címszavakban, azonban érdemes egy kicsit alaposabban is megismerkedni a Cosori Slow Cooker egyéb funkcióival. 

A japánok például előszeretettel használják sütemények, különösen sajttorta sütésére a rizsfőzőt, de minden olyan más esetben is jó döntés lehet, amikor a zárt környezet és a gőz segítségével készül el egy étel.

Ezen felül biztosan nagyszerűen alkalmazható levesek főzésére, hiszen ott is hasonló elv érvényesül, mint a rizsnél, de vannak funkciók, amelyek elsőre túl bonyolultnak tűnnek. Ilyen például a párolás, ami egy direkt erre a célra specializált párolóban sokkal egyszerűbb és gyorsabb lehet.

Mi a Cosori lassúfőzőt zabkása és japán sajttorta elkészítésével teszteltük le. Lássuk, milyen eredménnyel!

A tökéletes zabkása

Alapvetően nagyon szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy milyen zabkása készülhet egy ilyen eszközben. Nagy rajongói vagyunk ennek az ételnek, ezért mindenképpen ki akartuk próbálni, és összességében elmondhatjuk, hogy a termék nagyon jól szerepelt.

Noha 30 percig tartott a főzés (30g zab, 30g köleskása, 15g darált mák és 15g chia mag felhasználásával), de túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ennyire finomat korábban még soha nem ettünk. Talán csak a Fagelben kapható zabkása tudta ezt felülmúlni!

Vélhetően azért sikerült ennyire finomra, mert a hosszú főzési idő miatt jobban kijöttek és megmaradtak az ízek, de bármi is legyen a titka, a Cosori Slow Cooker ezen a téren jól szerepelt.

Japán sajttorta

Az ázsiai országokban – ahol megszokott dolog a rizsfőző egy háztartásban – teljesen általános, hogy ilyen eszközben készítik a japán sajttortát.

Egy sütőben macerásabb sajttortát készíteni a nagy gőzigény miatt, de mivel a rizsfőzőben eleve hatalmas gőz keletkezik, ezért ez a gép gyakorlatilag tökéletes ehhez a süteményhez. Sőt, annyira leegyszerűsíti a dolgot, hogy gyakorlatilag nem csináltunk más, mint bekevertük a masszát, beletöltöttük a gépbe, majd megvártuk, amíg befejezi a munkát.

A végeredmény pedig egyenesen elragadó lett! A cake funkció használatával ugyan 50 percig tartott neki az elkészítés, de a torta íze nagyon kellemesre, mondhatni meglepően finomra sikeredett, így ezen a téren is magabiztosan megállta a helyét a készülék.

Mi már nem akarunk máshogy rizst főzni

Mindent összevetve nagyon megszerettük a Cosori multifunkcionális lassúfőzőjét. A rizsfőző funkciója egyenesen zseniális, és bár a használata tanulást igényel, ha sikerült összebarátkoznunk vele, akkor nagy kedvencünkké, konyhánk egyik központi elemévé válhat, ami közel sem csak rizs készítésére alkalmas.

Annyira jól végzi a dolgát, hogy mi már szinte csak vele főzünk rizst: szinte garantált, hogy aki kipróbálja, annak a Cosori terméke nem okoz majd csalódást. Sőt, a hazai vásárlók még magyar nyelvű digitális receptkönyvet is kapnak hozzá ajándékba!

ElőnyökHátrányok
Valóban tökéletes rizst főzAngol nyelvű menü
Rengeteg extra lehetőséget ad a kezünkbeKicsit lassan dolgozik
Modern és kompakt termékdizájnKezdetben tanulást igényel a használata
Óriási érintőkijelző
Hasznos kiegészítők
18 előre beállított program
Melegen tartó funkció