Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson V11 Absolute Extra Pro vezeték nélküli porszívó teszt

Utoljára frissítve:

Hatalmas átalakulásban van manapság a takarítási célzattal készült háztartási gépek piaca, elég csak kiemelni a sorból a robotporszívók elterjedését, hiszen ez az ágazat elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben, és a jövőben egyaránt érdekes újdonságok vannak kilátásban.

Ez pedig nagy általánosságban elmondható a hagyományos porszívókról is,  melyek egyre kompaktabb megoldást képviselnek, belátható időn belül pedig átveszik a helyüket a vezeték nélkül üzemeltehető akkumulátoros modellek, melyeket többnyire állóporszívó név alatt ismerhetnek a vásárlók.

Ma már alig van teljesítménykülönbség

Noha a szerszámpiacon lassan már mindent akkumulátorról üzemeltetnek, azonban a háztartásban valamiért még egy kicsit tartunk ettől a technológiától, pedig a prémium kategóriában egyre jobb megoldások érhetők el, elég csak megnézni tesztünk főszereplőjét, a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívót.

A legtöbb emberhez hasonlóan egy kicsit mi is szkeptikusan álltunk a termékhez, hiszen korábban csak vezetékes porszívóval volt dolgunk, így leginkább a teljesítmény kapcsán voltak fenntartásaink.

Azonban az egy hónapos tesztidőszak után – pontosabban már az első használat alkalmával – teljes mértékben meggyőzött minket az eszköz. Lássuk, hogy miért!

Dyson V11 Absolute Extra Pro

Jellemzők
 • Akár 120 perces üzemidő (tartalék akkumulátorral, energiatakarékos üzemmódban)
 • Futurisztikus termékdizájn
 • LCD kijelző
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • felület automatikus felismerése
 • 0,76 literes portartály
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
robotworld.hu

Csomagolás, tartozékok, termékdizájn

A termék túlzás nélkül egy óriási dobozban érkezik. Először nem is értettük, hogy miért van szükség ilyen hatalmas – és egyébként kifejezetten látványos, a könnyebb szállítás érdekében fogantyúval ellátott – csomagolásra hozzá, azonban amint kibontottuk, rögtön megértettük a miérteket.

A hatalmas doboz ugyanis dugig van tömve különféle alkatrészekkel és kiegészítőkkel, ezáltal túlzás nélkül darabokban érkezik hozzánk a porszívó, azonban aggodalomra semmi ok, néhány kattintás, és rögtön használatra kész, erről azonban egy kicsit később.

A csomagolásról annyit érdemes még elmondani, hogy rendkívül igényes, már itt jelentkezik, hogy egy prémium minőségű termékről van szó.

Kiváló felszereltség

Amint kinyitjuk a dobozt, és elénk tárul a rengeteg kiegészítő, egy kicsit talán megijedhetünk, hiszen többségükről hirtelen talán azt sem tudjuk, hogy mire való, de aggodalomra semmi ok, találunk benne egy rendkívül alapos használati utasítást, amiben minden nagyon pontosan le van írva arról, hogy az egyes kiegészítőket mikor és pontosan mire kell használnunk.

Előkerül például a gondos csomagolásból többféle szívófej, köztük egy egészen speciális, csuklóból forgatható darab is, de hosszabbító csövek, falra szerelhető dokkoló, sőt mi több: rögtön kettő darab töltő is, ami kifejezetten jó hír a nagyobb lakásban élőknek, hiszen így több lehetőség közül választhatunk.

Futurisztikus termékdizájn

Amivel kapcsolatban a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívó képes volt még meglepni minket, az alighanem a termékdizájn. Már a csomagolásnál elképedve álltunk néhány tartozék megjelenése felett, a motort és a tartályt tartalmazó központi elem például úgy néz ki önmagában, mintha valamiféle sci-fi film tartozéka lenne – például egy lézerfegyver –, de az összerakott eszköz is bődületes összhatást kelt.

Leginkább ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor a forgalomban a sok átlagos személyautó között hirtelen megjelenik egy látványos sportautó, amihez különleges színek, formák, kialakítások tartoznak, miközben az egész mégis magas minőséget képvisel, jó kézbe venni, az illesztések nagyon jók, nem recseg, nem ropog, élmény ránézni, bárhol is tároljuk a lakásban.

Meglepően egyszerű beüzemelés

Mint az imént említettük, a Dyson porszívójához rengeteg tartozékot találhatunk a dobozban, azonban nem kell kétségbe esni, ezeknek a felére a beüzemeléshez nem lesz szükségünk, így válasszunk ki egy tetszőleges fejet, keressük elő a csövet, az akkumulátort és a központi elemet ahhoz, hogy rövidesen belefoghassunk a munkába.

Először érdemes elhelyezni a gép szívónyílásában a hosszabbító csövet – nagyon extravagáns kékes-lilás árnyalatban pompázik –, majd a végére pattintsuk rá az egyik kefefejet, azonban ekkor még nem tudjuk bekapcsolni, hiszen nincs energiája a működéshez, vagyis csatlakoztatnunk kell hozzá az akkumulátort.

Minden egyes elem elképesztően könnyen fel- és leszerelhető, a biztonsági szegek olajozottan mozognak – ráadásul csak szétszereléskor kell használni őket –, és úgy siklik be minden alkatrész a helyére, hogy az már nem mozog, egy pillanatig sem kelt olcsó hatást. Még az akkumulátor is nagyon kényelmesen illeszthető a helyére, egy kicsit olyan érzete van, mint az elektromos barkácsgépeknél, csak itt érezni, hogy gondos tervezés, profi kivitelezés áll a háttérben.

Az első használat

Miután összeraktuk a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívót, és kézbe vettük azt, rá kellett jönnünk, hogy a korábban nehéznek gondolt eszköz meglepően könnyű, így egészen új dimenzióba tudja helyezni a házimunkát, hiszen nemcsak a padlón, hanem a kanapén, sőt a szekrényeken alkalmazva is meglepően egyszerűen manőverezhető.

Nem sokkal ezt követően azonban jött a következő meglepetés, hiszen amit eddig egyszerű dizájnelemnek gondoltunk a porszívó motorjának hátsó felén, arról rögtön megtudtuk, hogy egy aprócska kijelző, mely elképesztően egyszerűvé teszi a beállításokat és a használatot.

Kijelző, üzemmódok

A termék hátsó felén elhelyezett aprócska LCD kijelző – mely használat közben mindig könnyedén látható marad – nemcsak futurisztikus, de rendkívül hasznos kiegészítő is egyben az állóporszívón. Segítségével valós idejű értesítést kapunk az üzemidőről, hogy még meddig használhatjuk a porszívót, de a szűrő karbantartásáról is kapunk itt emlékeztetőt, ami óriási ötlet volt a fejlesztők részéről.

Az egyik legfontosabb funkciója azonban, hogy a panel alatt megtalálható gombbal tudjuk állítani a beépített üzemmódokat. Alapvetően három lehetőség közül válogathatunk, melyek az Auto, az Eco és a Boost lesznek.

 • Az automatikus mód egy kifejezetten hasznos, jól optimalizált, kezdéshez és általános felhasználáshoz ideális megoldás, mely igyekszik folyamatosan a padlótípushoz és a körülményekhez igazítani a szívóhatást, ami kifejezetten jól működött.
 • Az Eco üzemmód ezzel szemben kimértebb, alacsonyabb teljesítményt nyújt azért, hogy egyszerre akár 60 percig is használhassuk az állóporszívót, de inkább csak általános portalanításhoz, érzékenyebb felületekhez találtuk ezt megfelelőnek.
 • A Boost ezzel szemben kihozza a maximális teljesítményt a termékből. Itt nem számít az üzemidő, csak az, hogy az adott koszt el lehessen tűntetni, amihez akkora szívóerőt nyújt, hogy még a legtöbb vezetékes porszívó is elbújhat mellette.

Egyik módban sem túl hangos

A téma kapcsán érdemes foglalkozni a porszívó hangjával is, hiszen alapvetően úgy ismerjük ezeket az eszközöket, mint nagy működési zajt generáló termékeket, azonban a Dyson állóporszívója kapcsán ezt is elfelejthetjük.

Természetesen van némi búgó hangja, de meg sem közelíti a hagyományos porszívóktól megszokott hatalmas robajt.

Az Eco és az Auto mód például kifejezetten halknak nevezhető, kényelmesen lehet mellette beszélgetni, nem ijednek meg tőle a gyerekek vagy a háziállatok, és a Boost használata esetén sem mondanánk hangosnak a működést.

Hihetetlen szabadság a vezeték nélküli kialakítás

A porszívózás során gyakran okoz kellemetlenséget a hosszú kábel terelgetése, az állandó konnektorkeresés, ami főleg egy nagyobb vagy zsúfoltabb lakásban igencsak komoly problémaforrás lehet. Mivel nem volt alternatíva, ezért beletörődtünk, megtanultunk ezzel együtt élni, amikor házimunkára került sor.

Csakhogy ma már van alternatíva, hiszen a Dyson porszívója teljes egészében vezeték nélküli kialakítást kapott. Ez ebben a formában talán nem hangzik olyan nagy dolognak, de amint elkezdjük takarítani a lakást, és rádöbbenünk, hogy nem akad el a kábel az ajtóban, nem döntünk fel vele semmit, nem rántjuk meg a konnektort, sőt olyan helyekre is eljutunk vele, ahová korábban esélytelen volt, akkor azonnal ráébredünk – egy csipetnyi túlzással –, hogy mennyi kellemetlenséget kellett eltűrnünk eddig a hagyományos porszívóval.

Könnyű használat és manőverezhetőség

Itt fontos kiemelnünk, hogy a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívóval igazi élmény lesz a munka, szó szerint feldobja a sokak által egyáltalán nem kedvelt porszívózást, hiszen egészen új utakat nyit meg előttünk ezen a téren. Ez részben a vezeték nélküli kialakításnak, részben annak köszönhető, hogy milyen fejet használunk hozzá.

A csuklóban hajló fejvéggel például nagyon egyszerű manőverezni, könnyedén és nagyobb ütközések nélkül tudjuk bevezetni a sarokba, a falak mellé, a bútorok alá, de nem okoznak neki problémát az ívelt felületek sem, így tényleg rendkívül sokoldalú segítség a házimunkában.

Bekapcsológomb helyett folyamatos gombnyomás

Negatívumnak nem neveznénk ugyan, de számunkra rendkívül szokatlan volt, hogy a Dyson állóporszívóját nem tudtuk úgy bekapcsolni, mint egy hagyományos porszívót, hanem egy olyan indítógombot találtunk rajta, mely lenyomásra elindította, elengedésre pedig leállította a készüléket, pontosan úgy, mint bizonyos kerti gépek, például bozótvágók vagy láncfűrészek esetén ismert.

Hogy miért pont ezt a megoldást alkalmazta a gyártó, az nem túl világos, mindenképpen megszokást igényel, hiszen a hagyományos porszívók esetében csak arra kell koncentrálnunk, hogy a fejet megfelelő szögben vezessük a padlón. Hangsúlyoznánk, hogy az indítógomb rendkívül kényelmes helyen van, teljesen kézre áll, egyáltalán nem kényelmetlen így használni a készüléket, csak hozzá kell szokni, hogy amint gyengébben fogjuk a markolatot, azonnal leáll.

Nyilván a porszívót nem egésznapos használatra tervezték, illetve nem is többszintes lakásokhoz, így ez a kis sajátosság nem fárasztó, több használat után az ember már elfelejti, vagy hozzászokik ahhoz, hogy egy külön gombot kell lenyomnia a működtetéshez.

Töltés akár fali dokkolóról is

Hogy mennyire a prémium kategóriát célozta meg a gyártó a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívóval, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a csomagban még egy falra felszerelhető – mindenképpen fúrt és dübelezett megoldásra van szükségünk – dokkolót is találunk, mely egyrészt tartó, másrészt pedig töltő is, tehát érdemes konnektor közelébe tervezni a felhelyezését.

Amennyiben nem akarunk falat fúrni, természetesen a szabadon álló dokkolót is használhatjuk a töltéshez, amire könnyű ráhelyezni a gépet, biztonságosan és stabilan ellátja feladatát. Az akkumulátor így tölthető önmagában és a géppel együtt is, csak rajtunk múlik majd.

Az üzemidő terén a Dyson porszívója 60 percnyi működést ígér Eco módban – ami tartalék akkumulátorral 120 perc is lehet – és nagyjából 15 percnyi használatot Boost esetén, tehát az Auto funkció kiválasztásakor nagyjából 25-35 perc körüli takarítási időt hozhatunk ki belőle.

A tartály ürítése parádés

Fentebb már többször is elhangzott, hogy mennyire futurisztikus megjelenéssel rendelkezik a porszívó, azonban a különleges megoldások tárháza itt még korántsem ért véget, elég csak a portartály ürítésére gondolni.

Az első használat után megdöbbentünk mennyi port, koszt szedett össze az ágyból

A Dyson V11 Absolute Extra Pro természetesen porzsák nélkül üzemel, és bár nincs nagy tartálya, ez azonban egyenesen pozitívum, hiszen egészen parádés, ahogy ki lehet üríteni. Csak le kell szerelni hozzá a csövet, majd a kuka vagy a WC fölé tartani a nyílást, és a pisztolyszerű kialakítással ellátott eszköz alsó felén meghútni egy kart ahhoz, hogy a portartály tartalma kilökődjön.

Egyszerű, gyors és valóban élményszámba megy ez a megoldás.

Érdekesség, hogy bár a tartály látszatra kicsi, azonban egy porszívózáshoz bőven elegendő a mérete, és nem azért, mert nem kevésbé hatékony, mint egy hagyományos porszívó, hanem mert elképesztően jól össze tudja sűríteni a száraz port.

Sokoldalú felhasználás

A fentiekben elhangzottak mellett lényeges kiemelni a Dyson állóporszívója kapcsán, hogy mennyire sokoldalú felhasználhatósággal rendelkezik, így kis túlzással mindenhol megállja a helyét a háztartásban, sőt még azon kívül is.

Kanapétisztításban kiváló

A Mini Motorhead fej például kanapén a leghatásosabb! Ennek a használatával érdemes otthon kipróbálni minden kanapén, fotelon, sőt az ágyon, hiszen mi is meglepődtünk, hogy az egyébként tisztán tartott felületekből mennyi port és koszt tudott összegyűjteni.

Az autó komplett belső terének tisztítására alkalmas

Ha mindig is egy könnyen hordozható és hatékony porszívót kerestünk az autónk belső felének tisztításához, akkor a Dyson terméke nem okoz csalódást! A megfelelő fejek elképesztő mennyiségű koszt és port tudnak összegyűjteni az ülésekről, a padlószőnyegekről, az ajtókárpitokról vagy a csomagtartóból, de még a kisebb rések kitakarításához is találunk megfelelő kiegészítőket.

Morzsaporszívóként is megállja a helyét

Nem tértünk ki rá külön, de a termék egyetlen egyszerű mozdulattal morzsaporszívóvá alakítható, aminek jóvoltából elképesztő teljesítményét közvetlenül, hosszabbító csövek nélkül képes leadni. Nem meglepő, hogy a nagyobb koszdarabokkal és szennyeződésekkel is képes ilyenkor megbirkózni. Nincs előtte akadály, hiszen ilyen méretben a piac talán legerősebb morzsaporszívójaként tekinthetünk rá!

Mennyire hatékony egy vezetékes porszívóhoz mérten?

Alighanem tesztünk legfontosabb kérdését tettük fel az imént, hiszen bizonyára mindenki kíváncsi rá, hogy egy akkumulátorról működtethető porszívó vajon mennyire hatékony egy hagyományos típushoz mérten?

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a Dyson terméke magasan a prémium kategóriát képviseli, tehát eleve jobb minőség és nagyobb teljesítmény vár ránk, mint az állóporszívók többségénél.

A Dyson V11 Absolute Extra Pro minket abszolút meggyőzött ezen a téren, a takarítás hatékonysága mind az összegyűjtött kosz-, mind a felület tisztaságának tekintetében kiemelkedő.

Nagyszerűen elboldogul a nagyobb darabokkal, a kemény állagú, de apró morzsákkal – mint amilyen például az egész vagy összetört kukoricapehely –, de a kiömlött kávé vagy kakaópor sem jelent neki akadályt egyszer oda-, egyszer visszahúzzuk a szennyeződésen, és mindent összeszedett még a szőnyegből is.

Nyilván a hajszálak ennél a terméknél egyaránt ellenségként kezelendők, nagyon fontos odafigyelni rájuk, de ez csak abban az esetben érvényes, ha forgófejes véget helyeztünk fel rá, ami egyébként az egyik leghatásosabb, mondhatni többfunkciós megoldás.

A macskaszőrrel ugyanakkor jól boldogult, a kanapét is sokkal szebben, érezhetően hatásosabban letisztította, mint a hagyományos porszívó – ehhez persze a megfelelő fejet tettük fel hozzá, és Boost módra kapcsoltunk –, de élmény volt használni a konyhában, ahol a széklábak között nagyon könnyen lehetett manőverezni vele.

Összességében nagyon megszerettük

Talán már a fentiekből is kiderült, de azért hangsúlyoznánk, hogy a tesztidőszak alatt mi nagyon megszerettük a Dyson V11 Absolute Extra Pro állóporszívót, az egyik legkedveltebb családtaggá vált a háztartási gépek között, hiszen egy nagyon jól összerakott, érezhetően az ilyenkor felmerülő igényekhez igazított készülékről van szó.

Nyilván meg kell említeni, hogy az ára magas, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy egy prémium kategóriás termék, a minőséget és a nagy tudást pedig, mint minden más esetben, most is meg kell fizetni.

A pénzünkért cserébe viszont itt tényleg működő technikát és futurisztikus megoldásokat kapunk, amivel élmény lesz a takarítás.

Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy tudása és előnyös tulajdonságai mellett milyen sok kiegészítő jár hozzá, miközben olyan termékdizájnt terveztek neki, hogy garantáltan minden vendég megbámulja majd a lakásban.

Dyson V11 Absolute Extra Pro

Jellemzők
 • Akár 120 perces üzemidő (tartalék akkumulátorral, energiatakarékos üzemmódban)
 • Futurisztikus termékdizájn
 • LCD kijelző
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • felület automatikus felismerése
 • 0,76 literes portartály
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
robotworld.hu

ElőnyökHátrányok
Kiváló szívóhatásKicsit borsos ár
Rengeteg változatos kiegészítőBoost módban nagyon hamar merül
Elképesztően jövőbemutató küllemNincs hagyományos bekapcsoló gomb
A lakás minden pontján használható 
A portartály ürítése fantasztikus 
Halk működés 
Kijelző