Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Lenovo Legion Pro 7i gamer laptop teszt

Utoljára frissítve:

Leteszteltük a Lenovo felsőkategóriás gamer laptopját, és beigazolódott a félelmünk: ez a szörnyeteg 2023-ban minden játékrajongó álma lesz!

A Teszt Plussz Magazin hasábjain olvasható termékteszteket minden esetben alapos kutatás előzi meg. Így bukkantunk rá a gamer laptopok piacának vizsgálatakor a Lenovo legújabb termékére is, ami rengeteg nemzetközi tesztet megnyert idén (PC Gamer, PCMag) így azonnal felkeltette a kíváncsiságunkat.

Eredményei természetesen nem meglepők, hiszen egy nagyjából 1,5-2 millió forintos árkategóriát képviselő prémium számítógépről beszélünk, ami gyakorlatilag a gamer laptopok csúcsát jelenti 2023-ban.

Hogy mivel vívta ki a szakma részéről ezt a sok elismerést és miért sikerült nekünk is szinte azonnal beleszeretnünk a Lenovo Legion Pro 7i-be? Tesztünkből minden kiderül!

Tesztünket szokásosan nem szponzorálta gyártó vagy forgalmazó.

Lenovo Legion Pro 7i (Gen8)

CPUQuad-core Intel Core i9-13900HX
Memória32GB DDR5 5600MHz
VideokártyaNvidia GeForce RTX 4090
Tárhely1TB PCIe NVMe M.2 SSD
Kijelző16-inch QHD (2560×1600) 240Hz
WebkameraBeépített FHD (1080p)
Csatlakozók1 x Thunderbolt 4 USB Type-C, 1 x USB-C 3.2 Gen 2, 4 x USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, Ethernet, combo audio jack
Hálózati kapcsolatWi-Fi 6E, Bluetooth 5.1
Akkumulátor kapacitás99 Wh
Méretek21,95–25,9 mm x 363,4 mm x 262,15 mm
SúlyAlapkiépítés esetén 2,8 kg

Még a profi gamereket is azonnal magával ragadja a külső

Ha röviden kellene jellemeznünk a Lenovo gamer laptopjának megjelenését, akkor azt mondanánk róla, hogy egyszerűen gyönyörű. Nem túl hivalkodó, a minimál dizájnt képviseli, így ha akarjuk, akkor RGB világítással gazdagon átszőtt gamer laptop, de ezek kikapcsolásával akár egy üzleti meetingen is megjelenhetünk vele.

A gyártó apró, de annál látványosabb megoldásokkal igyekezett emlékezetessé tenni a külsőt, elegendő csak a kijelző elhelyezkedését megvizsgálni. Anyaghasználata természetesen csúcsminőséget képvisel, nem recseg, nem ropog, a 180 fokban nyitható kijelző pedig annyira könnyeden mozgatható, hogy egyetlen ujjunk is elég lesz hozzá.

A minőség már a súlyán is észrevehető, hiszen töltővel együtt 3,7 kilogramm, ami nem kevés ugyan, de ne feledjük: itt semmivel sem spórolt a Lenovo, és a nagy teljesítményhez gyakran sok hardverre van szükség.

Nagyszerű billentyűzet és rengeteg csatlakozási lehetőség

Sok játékos azért ódzkodik a gamer laptopoktól, mert a billentyűzetük túl szűkös és közel sem képes olyan érzetet nyújtani, mint egy jobb klaviatúra. Aki így vélekedik, az mindenképpen próbálja ki a Lenovo Legion Pro 7i billentyűzetét, mert nagyszerűen sikerült. Gyors, pontos, kellően szellős, egyszerűen jó vele játszani és dolgozni egyaránt.

Sőt mi több, a háttérvilágítás többféle módon állítható, variálhatók a színek, beállíthatók speciális profilok, de még a fényerő is szabadon módosítható a gyártó saját szoftverén keresztül. A touchpad ezzel szemben nem sok különlegességgel szolgál, egy hagyományos tapipad, amit a legtöbb gamer úgyis biztosan messzire elkerül és hozzáköt majd egy jobb egeret a géphez.

Itt rögtön kiemelnénk, hogy a csatlakozási lehetőségek tekintetében nagyon jól felszerelt gépről van szó. Találunk rajta baloldalt egy USB 3.2 Gen1 Type A és egy Thunderbolt 4 Type C portot, míg jobboldalt egy másik 3.2-es USB mellett a 3,5mm-es jack csatlakozó helye és a full HD felbontású webkamera kikapcsoló gombja látható.

Az igazán nagy dolgok azonban hátul várhatók, hiszen itt két további elsőgenerációs USB port mellett már felfedezhető egy 3.2 Gen 2-es port is, méghozzá Ethernet és HDMI 2.1 csatlakozók mellett. Ezen a téren tehát nincs hiányérzetünk.

Gyönyörű kijelző

A játékosok hajlamosak azt gondolni, hogy a gamer monitoroknak nincsen párjuk, ha kedvenc időtöltésükről van szó. A Lenovo azonban bebizonyította, hogy van: ebben a laptopban ugyanis egy olyan QHD felbontású, 240Hz-es képfrissítési rátával és 2560×1600 képpontos felbontással működő kijelzőt találunk, ami egyenesen csodálatos képet ad.

Nagyszerű a betekintési szög, a 16:10-es képarány minden pixelje ki van használva, így a 16 hüvelykes képátmérőn belül magasan hozza a prémium színvonalat. Egy 240hz-es esport monitor után is meglepő, mennyire gyönyörű az összkép.

A laptopot hozzáköthetjük bármilyen 4K monitorhoz, egyszerre akár három darab kijelzőt is képes kezelni, ami főleg a szimulátor-rajongóknak nagyszerű hír.

A Lenovo Legion Pro 7i gamer laptop a gyakorlatban

A külső jegyek és a lehetőségek kapcsán tehát a termék finoman szólva is jól vizsgázott, lássuk azonban, hogy mire képes a gyakorlatban!

A 13. generációs Intel Core i9-13900HX processzor és az Nvidia GeForce RTX 4090 grafikus kártya duója miatt már a kipróbálás előtt sejtettük, hogy ez a laptop nem kérdez majd vissza. Különösen azért sem, mert 32GB RAM biztosítja neki a megfelelő hátteret, méghozzá SSD meghajtóval kiegészülve.

Amikor azonban először indítottunk el rajta videojátékot, mégis sikerült nagyon ledöbbentenie minket, hiszen sokat játszunk konzolon és közép- ill. felsőkategóriás PC-ken, de amikor az elmúlt évek sikerjátékai a legjobb beállítások mellett tükörsimán futnak a gyönyörű kijelzőn, az túlzás nélkül leírhatatlan élmény volt.

Hetekig teszteltük, próbáltuk megizzasztani, de nem igazán sikerült, sőt negatívumot sem igazán tapasztaltunk. Egyedül talán a hűtése hangos néha, hiszen a gép jelentős hőt termel – a bekapcsológomb környékén melegszik egyedül, de nem zavaróan –, azonban az egyedi fejlesztésű hűtőrendszernek köszönhetően a Lenovo jól vette az akadályokat.

Videojátékok, amelyek nem tudták megizzasztani a hardvert

Tesztünk során igyekeztünk olyan videojátékokkal kipróbálni a laptopot, amelyek között aktuálisak, nagy hardverigényűek és igazi örökzöldek is megtalálhatók. Bármivel is próbálkoztunk azonban, a Lenovo Legion Pro 7i-nek semmi sem jelentett akadályt.

  • Az Overwatch 2 például maximális felbontáson, valamint Ultra beállítások mellett is 200+ képkockával futott másodpercenként.
  • Bár nem egy erőforrásigényes játék (de nagy kedvenc) CS GO-t szintén kipróbáltuk vele úgy, hogy mindent a maximumra húztunk, amit fps-drop nélkül sikerült követnie a gépnek.
  • Noha béta változat, a Counter-Strike 2-t is megnéztük vele. Természetesen nem kellett csalódnunk, gyönyörűen futott 3-400 fps mellett.
  • Hasonló volt a helyzet a Forza Horizon 5-tel. Tartottunk tőle, hogy maximális beállítások mellett akadnak majd vele gondok, de akadásmentesen, minden probléma nélkül teljesített a hardver.
  • Ha sikerjátékokról beszélünk, akkor a GTA 5 nem maradhat ki a sorból. Természetesen ezzel sem voltak problémái a laptopnak, nekünk leesett az állunk a grafikától: ezt a játékot ugyanis korábban még soha nem láttuk ilyen szépnek egyetlen platformon sem.
  • Végül, de nem utolsó sorban egy aktuális nagyágyút is elindítottunk rajta. Választásunk a Starfieldre esett, amit rögtön Ultra beállításokkal töltöttünk be, de azt is akadásmentesen kezelte, hihetetlen élményt nyújtva ezzel számunkra.

Így teljesített a benchmark teszteken

Természetesen nemcsak videojátékokkal, hanem benchmark programokkal is kipróbáltuk a gépet, teljesítménye pedig itt sem okozott csalódást.

A gamerek körében alfának és ómegának számító 3DMark lefuttatásakor például egészen elképesztő 21 047 pontos eredmény jött ki – a 20 ezret nagyon kevés konfiguráció képes túlszárnyalni –, méghozzá 17 703-as CPU- és 21 774-es grafikus ponttal.

Aki kevésbé járatos a benchmarkok világában, annak itt megjegyeznénk, hogy ilyen eredményeket nem sok számtógép tud elérni – laptop pedig pláne –, így nem csoda, hogy olyan jól futott rajta minden.

Aki a játék mellett munkára is használná a gépet, annak jó hír, hogy a PCMark 10 benchmarkon is hihetetlenül jól szerepelt. Ez a program leginkább az irodai munkavégzéshez szükséges alkalmazások futtatási sebességét teszteli, és olyan eredmény született, amit mi még nem igazán láttunk korábban számítógépen.

Végezetül a Cinebench R23-as benchmarkot is lefuttattuk, ami általános teljesítménymérő szoftverként vált ismertté. A Lenovo gépe közel 28 ezer pontot ért el a csodaszép látványvilágú 3D-s demó futtatása közben, amivel bőven az élmezőnybe sorolja a terméket. 

Aki egy csúcskategóriás gamer laptopot szeretne 2023-ban…

Mit is mondhatnánk ezek után a Lenovo gamer laptopjáról? Talán csak annyit, hogy nagyon kellemes meglepetés volt. Bár a konfigurációja alapján sejtettük, hogy bődületes teljesítményre lesz képes, de álmunkban sem gondoltuk volna több évtizedes videojátékos háttérrel, hogy találunk még olyan gépet a piacon, ami ennyire elkerekíti a szánkat.

A Lenovo Legion Pro 7i gamer laptopnak azonban sikerült. Mind a hétköznapi feladatokban, mind a videojátékok futtatásában verhetetlen, de a legjobb, hogy egyszerűen nincs olyan gyenge pontja, amiért azt mondanánk, hogy meg kellene fontolni a vásárlását.

Éppen ellenkezőleg, ha egy prémium minőségű, direkt videojátékosok számára fejlesztett hordozható számítógépre van szükségünk, ami az élet minden területén megállja a helyét, és nem okoz gondot a másfél millió forintos árcédula kifizetése, akkor ennél jobb ár-értékű választás 2023-ban aligha van a piacon.

ElőnyökHátrányok
Minden téren prémium megoldásokBorsos árcédula
Elképesztő teljesítményNéha kicsit hangos a hűtés
Minimalista termékdizájnGyakorlatilag nem kapható
Szabályozható RGB világítás
Rengeteg csatlakozási lehetőség
Kiváló teszteredmények az új játékoknál is
Kényelmes és pontos billentyűzet
Lenovo Legion Pro 7i gamer laptop teszt
A leghatékonyabb felhőkarcoló
Mind a hétköznapi feladatokban, mind a videojátékok futtatásában verhetetlen, de a legjobb, hogy egyszerűen nincs olyan gyenge pontja, amiért azt mondanánk, hogy meg kellene fontolni a vásárlását.
9.3
Az ár-érték bajnok felsőkategóriában