Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Smart Air Fryer – forrólevegős fritőz teszt

Utoljára frissítve:

A Xiaomi-t a telefonok területén valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ám az utóbbi években a márka az otthonokba szánt különböző okos eszközeivel is egyre ismertebbé vált. Magazinunk nagy érdeklődéssel figyeli a sorozatos újításokat, így ezúttal egy Mi Smart Air Fryer társaságában vonultunk be a konyhába.

Tartalom

Mi Smart Air Fryer

Főbb jellemzők

  • 3,5 literes kosár
  • egyszerű kezelhetőség
  • 40-200°C között állítható hőfok
  • okostelefonról működtethető
  • kompakt méret

Elérhető itt

alza.HU
Árukereső.hu

Ma már nem kuriózum az olaj nélküli sütés

Pár éve még csak az extrán egészségtudatosak vetemedtek arra, hogy olaj nélküli sütögetésre adják a fejüket, ma viszont a forrólevegős sütők sorra fészkelik be magukat a  háztartásokba, ellátva egyre több konyhai feladatot. Bár a gépek alapvető filozófiája  megegyezik, teljesítményük, kapacitásuk és speciális tulajdonságaik igencsak különböznek, így nem árt ezeket alaposan feltérképezni. Erre a hadműveletre most szerkesztőségünk egyik kétfős, kiskamasszal felszerelt háztartásában került sor.

Főbb adatok

Külső méret37 x 29,5 x 34,5 cm
Kosárméret19 x 19 x 10,5 cm
Kosár űrtartalom3,5 l
Teljesítmény1500 W
Melegítési hőfok40-200℃
Tartozékoksütőrács és perforált tálca
Célcsoport1-2 fős háztartások
Funkcióksüt, olvaszt, aszal, joghurtot készít
Speciális tulajdonságidőzíthető késleltetett indítás
Okos funkciókokostelefonról működtethető

Csomagolás és megjelenés

A Xiaomi sütőt minden szempontból az egyszerűség jellemzi, mely tulajdonsága mind csomagolásában, mind formavilágában tetten érhető.

Letisztult dizájn

Fritőzünk egy túlgondolással semmiképp sem vádolható, praktikus dobozban érkezett, mely a készüléken kívül mindössze két jellegtelen angol nyelvű füzetet rejtett. A magyar nyelvű, két A/4-es oldalt kitevő leírás kizárólag az alapvető működtetéshez elengedhetetlen információkat tartalmazza, ám ennél többre nem is volt szükségünk.

Mivel összeszerelni semmit nem kell, csak bedugtuk a gépet a konnektorba, és készen is álltunk a forrólevegős utazásra. A dobozt pedig gondosan eltároltuk – jó szolgálatot tesz ugyanis, amikor legújabb konyhai barátunkat nyaralásra vagy egyéb eseményre is magunkkal visszük. 

A jó értelemben vett egyszerűség a sütő letisztult megjelenésében is visszaköszön: semmi felesleges gombhalmaz, semmi öncélú dizájnelem. A masina egy négyzet alapú hasáb, lekerekített élekkel. Fényes hófehér bevonatával és egyetlen nagy, fekete gombjával tesztelő kamaszunk szerint leginkább egy jóindulatú küklopszra hasonlít.

A tiszta megjelenés és a modern, minimalista forma gyakorlatilag bármilyen konyhastílushoz passzol, anélkül hogy sok helyet igényelne. Kezelőpanelt vagy hasonlót pedig ne is keressünk rajta: egy aprócska, érintésre reagáló bekapcsológombon kívül mindent a „küklopsz-szemmel” tudunk intézni, mely kijelző, nyomó- és tekerőgomb egyszerre.

A kevesebb több

Gépünk mindössze három mozgatható elemet rejt magában: a sütőkosarat, egy abba behelyezhető, lyukacsos tálcát és egy grillrácsot. A kosár űrtartalma 3,5 liter, ami egy-két fős háztartásoknak ideális, benne kisebb adagokat, vagy ügyesen zsonglőrködve komplett fogásokat is elő- vagy elkészíthetük. 

A lyukacsos tálca hasznos találmány, ez biztosítja, hogy az étel körül alul is tudjon keringeni a levegő. Négy kis szilikon elem tartja a helyén, így nem pottyan ki akkor sem, ha a kosarat fejjel lefelé fordítva öntjük ki belőle az ételt. Az elején a tálca kivétele és visszahelyezése kissé mintha szorult volna, ám néhány alkalom után bejáratódott és a szilikon elemek tökéletesen illeszkednek.

A grillrácsot is igyekeztünk birtokba venni, mely alapvetően azt a célt szolgálja, hogy egy időben két szinten is tudjunk sütni. A rács lábai viszonylag alacsonyak, tapasztalataink szerint inkább lapos ételeket lehet alatta elhelyezni. A melegszendvics szerencsére ilyen, így a rácsnak hála szintenként négy zsemlefelet is tudtunk benne egyidejűleg sütni, ám a legtöbb zöldséggel illetve hússzeletekkel is működik.

Ezeken felül más gyári tartozék vagy felszerelés nem jár a termékhez, ám szerencsére ezt a hiányosságot könnyű orvosolni: mi mini kuglófformával kísérleteztünk benne, ami a perforált tálca használata nélkül is működik, de érdemes kis szilikon muffinformákkal, mini pizzaserpenyővel vagy szufléformákkal is próbálkozni.

Gyakorlati tapasztalatok

Tesztelő háztartásunk élete első air fryerjét fogadta örökbe a kis Xiaomi-val, így a tesztidőszak mézeshetei az újdonságtól elvarázsolva teltek:

A Mi Smart Air Fryer határozottan változatosabbá tette a konyhai létezésünket. Mindent ki- és újra akartunk próbálni forrólevegősen.

Mivel szűzek voltunk a terepen, némi tájékozódással kezdődött a közös élet, ám a kezdeti aggodalmaskodást hamar felváltotta az önbizalom örömteli érzése: megtapasztaltuk, hogy ez nem az a terep, ahol bármit nagyon el tudnánk rontani. Nincs kőbe vésve, mit mennyi ideig kell sütni, milyen programra kell állítani: menet közben könnyűszerrel korrigálhatunk.

Pofonegyszerű kezelés

A frissen beszerzett önbizalom részben annak is köszönhető, hogy ha valamire illik a pofonegyszerű kifejezés, a Xiaomi sütőre feltétlenül. A végletekig leegyszerűsített dizájn végtelenül egyszerű kezelhetőséget biztosít. A kijelzőként is funkcionáló egyetlen kezelőgomb működésére villámgyorsan rá lehet érezni.

A gombot tekergetve választhatunk a kész programok közül, vagy saját elképzeléseink szerint állíthatjuk be a hőfokot és időtartamot – utóbbiak esetén a dinamikus mozdulat nagyobb léptéket is jelent, így a minimum és maximum közötti váltáshoz egyetlen mozdulat is elegendő. Időzíthetünk késleltetett indítást is, és bizonyos programok esetén rákérdez a kosár telítettségének szintjére.

A kijelző türkiz betűi jól olvashatók a sötét háttéren, az egyetlen gyenge pont, hogy a feliratok angol nyelvűek. Pusztán a sütés kedvéért azonban semmiképp se kezdjünk nyelvleckéket venni. A programok elnevezései egyszerűek, ezeken túl a masina pedig mindössze arról fog informálni bennünket, ha félidőben meg kell ráznunk a kosarat, vagy elkészült az étel. A gép kezelése olyannyira egyszerű, hogy vígan elboldogult vele tesztháztartásunk 11 éves tagja is, de az idősebbek is egészen biztosan hamar és könnyen megbarátkoznak vele.

Okos masina

A Xiaomi márkánál nyilván nem meglepő, hogy a sütő okoseszközökkel is kompatibilis. A masina bekapcsolást követően azonnal keresi a wifi jelet, a csatlakozáshoz és a vezérléshez mindössze a cég alkalmazását kell letöltenünk, vagy ha egyéb Xiaomi termék birtokosaként már van fiókunk, egyszerűen csak hozzáadjuk a készüléket a Mi Home alkalmazáshoz.

Ettől kezdve telefonunkat, tabletünket gyakorlatilag a sütő távirányítójaként tudtuk használni, mely lehetőség jópofa ugyan, ám számunkra nem bírt komoly hozzáadott értékkel. Az alkalmazásban található rengeteg recept annál inkább – bár rendszerezés nélkül sorakoznak a különféle ételek, kiváló ihletet merítettünk belőlük, ha netán kifogytunk az ötletekből. Bár a receptek szintén csak angol nyelven érhetőek el, a leírásokat kiegészítő részletes fázisfotók rendkívül hasznosak mind a kezdő, mind a haladó fritőzösöknek.

Akár egy jó inas

A Xiaomi fritőz alapvetően kézreáll, a kész programok jól működnek. A keringetés a gép belsejében ugyan nem tökéletesen egyenletes, a masina a széleken kissé erősebben süt, ezért az ételeket legalább egyszer valóban át kell forgatni, illetve kis sütemények esetén lebonyolítani egy-egy helycserét. Szerencsére a gyártók nem várják el hogy erre mindig magunktól emlékezzünk: a gép sípolással és szövegesen is szól ha eljött az idő.  

Ebből a szempontból a Xiaomi fritőze olyan, mint egy jó inas: a kezünk alá dolgozik, de nem zaklat feleslegesen. Szól ha lejárt a program, és pár perccel később a biztonság kedvéért szolidan emlékeztet is. A beépített hangjelzések kellemesek: nem túl élesek, hangerejük optimális. Maga a működés hangereje nagyjából egy hagyományos páraelszívóéval vetekszik, hőfoktól függően körülbelül 60dB. 

Tisztítás és karbantartás

A Mi Air Fryer a tisztítás, tisztán tartás terén is kiváló társnak bizonyult a konyhában. A hófehér, fényes burkolat szerencsére cseppet sem kényes, intenzív használat mellett is tiszta benyomást kelt, egy mozdulattal áttörölhető. A belső részek tapadásmentes bevonata is megkönnyíti az életünket, legfeljebb kézi mosogatás után igényelnek egy extra áttörlést, a cseppmentes száradás érdekében. A kosarat tálcát és sütőrácsot persze a mosogatógépbe is betehetjük. A szagokat nem tartja magában a gép, így különböző ételeket is bátran süthetünk egymás után: nem kell magyarázkodnunk holmi fasírtillatú kakaóscsigák miatt.

Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a sütő valamennyire felmelegíti a környezetét. A gép két oldalán alul, illetve hátul középen fújja ki a levegőt, ezért használat közben érdemes ügyelni rá, hogy ne a közvetlen közelben tároljuk mondjuk a vajat – kivéve ha pont az a cél, hogy kissé megpuhuljon.

Amivel kissé nehezen barátkoztunk meg, az a sütőkosár beillesztése. Kivételkor minden gördülékenyen megy, elég a hüvelykujjunkkal ellentartani, hogy kicsusszantsuk a kosarat (működés közben ez automatikusan szünetelteti a működést). A visszahelyezés azonban legtöbbször kétkezes művelet, ide-oda mozgatva kicsit játszai kell vele, hogy rendesen illeszkedve vissza tudjuk zárni.

Kellemes textúrák, gazdag ízek

Bár a küllem és kezelés nem elhanyagolható szempont, a leginkább arra voltunk kíváncsiak, milyenek lesznek a fritőzben készülő ételek. Jelentjük, a Mi Smart fritőzével komoly felfedezésekben volt részünk. Notórius zöldségevőként korábban mindig küszködtünk, hogyan érjük el, hogy a sült zöldség kívül szép sült színt kapjon, miközben belül nem esik szét, nem sül használhatatlanul puhára. Ezt a textúrát hagyományos módszerekkel, sütőben vagy serpenyőben sosem sikerült igazán jól előállítanunk.

A forrólevegős sütő segítségével viszont mindenféle hókuszpókusz nélkül fantasztikus állagú és ízekben gazdag karfiolrózsákat, cukkinit vagy gombát varázsoltunk az asztalra. Nem volt ez másként a húsokkal sem. Sütöttünk húst a grillrácson, illetve a rácsra helyezett alufólián is. A végeredmény különböző, ám mindkét esetben határozottan pozitív volt: a hússzeletek szép kérget kaptak, belül pedig jól átsültek anélkül hogy kiszáradtak volna. 

Konyhai életünk másik neuralgikus pontja a maradékok felmelegítése. Mikró nélkül ez elég körülményes, de a sütőt se szívesen fűtjük fel a hűtőben boldogtalanul árválkodó két pizzaszelet miatt. A fritőzünknek hála azonban villámgyorsan lehet megmelegíteni, sőt, konkrétan frissé varázsolni a legtöbb maradék ételt. Ahogyan a kiskamasz meg is jegyezte:

Nekem nagyon bejön hogy pikkpakk megsüt, felmelegít dolgokat. Edzés után pont jól jön pár szelet friss, ropogós pizza két perc alatt tálalva.

Forrólevegős sütőteszt elképzelhetetlen sült krumpli készítése nélkül, így természetesen mi is többször nekiugrottunk a feladatnak. A megúszósabb mirelit krumpli esetén a végeredmény inkább chips-szerű lett, legalábbis ha addig sütöttük amíg már kis színt is kapott, tehát lehet hogy mi voltunk telhetetlenek. A friss burgonyával viszont nagyon elégedettek voltunk, ám főleg akkor, ha kisebb mennyiséget pakoltunk a kosárba. Mikor jól megtöltöttük, az értelemszerűen hosszabb sütési időt vett igénybe, és rendszeresen át kellett forgatni-rázogatni a krumplit, hogy egyenletesen süljön. De ennyi áldozatra természetesen készek vagyunk egy jó adag aranyló sültkrumpiért.  

A gép aszalási funkcióval is bír: a 40 fokos minimális hőfok beállításának lehetőségét ráadásul nem sok versenytársa tudja felmutatni. Több órás aszalásra ugyan nem vállalkoztunk, zöld paradicsomot viszont készítettünk alacsony hőfokon zajló rövid szikkasztás, majd forró sütés kombinálásával, és a végeredmény valami isteni lett. 

Az ítélet

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznunk, a Xiaomi Mi Smart Air Fryer nem véletlenül a magyar és a nemzetközi piac kedvenc fritőze, hiszen egy kiváló ár-érték arányt képviselő, praktikus termék, ami nem csak megkönnyíti az életünket, de abban is segít hogy egészségesebben és változatosabban étkezzünk. Egyszerű és nagyszerű masina, mely akár több konyhai gépet is képes kiváltani, így a kenyérpirítót, mikrót, sütőt, aszalógépet és részben a tűzhelyet is. Kompakt termetének és sokoldalúságának köszönhetően olyan helyeken is hasznos társ lehet, ahol nem tudunk hatalmas konyhai arzenált felvonultatni, így például nyaralóban, garzonban, kollégiumban; de ideális egyedülállók, párok vagy idős nagyszülők számára is.

Elérhető itt

alza.HU
Árukereső.hu

ElőnyökHátrányok
kompakt kis gépfeliratok és alkalmazás csak angol nyelven
egyszerű kezeléssütőkosár visszahelyezése nehézkes
sokoldalú felhasználásfelmelegíti a környezetét
40 és 200℃ között állítható hőmérsékletételszagot kevésbé szűri meg
letisztult, diszkrét dizájnrelatív hangos működés
könnyű tisztítás
receptötletek
telefonról is vezérelhető