Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Narwal Freo X Ultra teszt – mikor egy robotporszívó tényleg okos

Utoljára frissítve:

A Narwal Freo X Ultra nem találja fel a spanyolviaszt, viszont a prémium kategóriába tartozó robotporszívó olyan jól összerakott szoftverrel és olyan okos megoldásokkal várja a felhasználókat, hogy itt már elmondható, tényleg új szintre emelkedett a közreműködésünket nem igénylő otthoni takarítás.

Aki az elmúlt bő egy évtizedben nyomon követte a robotporszívók evolúcióját, az jól tudja, hogy amíg tíz éve még nagy szám volt, ha egy ilyen gép nem akad el mindenben és gond nélkül visszatalál a helyére, addig ma már olyan funkcióknak örülhetünk, hogy az eszköz feltörlés közben vizet cserél, és megtisztítja magát a feladatai végeztével.

Az abszolút prémium kategóriásnak számító Narwal Freo X Ultra pontosan ilyen képességeket ígér, és bár minden rubrikát nem pipál ki csípőből, a közel egyhónapos tesztünk során bebizonyította, hogy a cikk írásakor 330 ezer forintos árért cserébe tényleg egy átlagon felüli gép kerül az otthonunkban.

Narwal Freo X Ultra

Jellemzők

 • Letisztult dizájn
 • 210 perc futásidő
 • 8200 Pa max. szívóteljesítmény
 • Lefelé irányuló nyomás 7-12 Nm
 • Elérhető telefonos alkalmazás

Elérhető itt

GEEKBUYING.com


Max. szívóteljesítmény8200 Pa
Lefelé irányuló nyomás7-12 Nm
Forgási sebesség180 RPM
Tárgyfelismerés1cm<
Hang alapú irányításSiri, Google, Alexa
GyerekzárVan
ZajszintAkár 33 dB
Futási idő210 perc
Felmosó párnaReuleaux háromszögletű
súrolófelmosó
FelmosásNagy forgású nyomással
A termék súlyaRobot: 4.25 kg
Bázisállomás: 8.5 kg
Termék mérete (H x Sz x M)Robot: 350*355*107mm
Bázisállomás: 415*370*434mm

Narwal Freo X Ultra öntisztítós robotporszívó

A tesztpéldány egy elég méretes dobozban landolt a küszöbömön, ami érthető, hiszen a csomag nagy részét a 41 centiméter mély, 37 centiméter széles és 43 centiméter magas, kellemesen ívelt burkolatú, visszafogott és elegáns formatervezésű bázisállomás teszi ki. A jókora dokkoló standby üzemmódban magába fogadja a közel 11 centiméter magas és 70 centiméter átmérőjű, klasszikus kör alakú robotporszívót is.

Érdekesség, hogy a bázisállomás tetején helyet kapott egy kör alakú, érintésérzékeny digitális kijelző is, ahonnan okostelefon nélkül indítható el a takarítás, illetve elérhető néhány alap funkció. Nyilván sosem baj, ha van ilyen extra kezelőfelület, de a magam részéről ezt az opciót sosem használtam, maradtam a szoftvernél.

A Narwal Freo X Ultradobozát kibontva az alábbi részegységek és kellékek kerülnek elő:

 • Robotporszívó portartállyal
 • Bázisállomás (benne két víztartály)
 • Hálózati kábel
 • Két darab oldalkefe
 • Portartály
 • Két pár feltörlőpárna
 • Egy flakon padlótisztító
 • Három darab eldobható porzsák

A bázisállomást már eleve úgy emeljük ki a dobozból, hogy benne van a tiszta és használt víz tartálya, a robotporszívóban pedig ott a kipattintható portartály, csak a két oldalkefét kell a helyére pattintani, a méretes dokkolót összekötni egy konnektorral, majd a hasába tolni a kör alakú gépet. A csomag része egy műanyag flakon is, benne padlótisztító folyadékkal, és az első igazán kellemes meglepetés ezzel kapcsolatban ért.

A vegyszert nem nekem kellett a tiszta vizes tartályba tölteni, hiszen a bázisállomás belsejében, a víztartályok mellett külön foglalata van a flakonnak, ide kell a speciális kupakkal lefelé beilleszteni. Mindezt azért, mert a feltörlés funkciót választva a rendszer automatikusan adagolja a vegyszert a takarításhoz használt tiszta vízhez – már amennyiben bekapcsoljuk ezt az opciót a porszívó mellé tartozó alkalmazásban.

A Narwal Freo nevű applikációval a letöltést és a regisztrációt követően fel kell ismertetni a gépet, az appon keresztül csatlakoztatni a vezeték nélküli hálózatunkhoz, majd, ha ezzel megvagyunk, akkor indulhat az első bevetés. Ez minden esetben az életterünk feltérképezését jelenti, és más gyártók megoldásaival ellentétben a robot ilyenkor még nem áll neki takarítani, hanem a Lidar segítségével mozgás közben szépen feltérképezi az otthonunkat, aztán visszatér a bázisállomásra.

A rendszer a begyűjtött információk alapján magától helyiségekre osztja fel a beszkennelt területet, de ez utólag szerkeszthető a Map Editing menüpontban.

Narwal Freo applikáció elérhető Google Play és AppStore áruházakban is.

Itt elméletileg nemcsak összevonhatunk és feloszthatunk szobákat, de el is nevezhetjük őket, beállthatjuk hol és milyen bútorok találhatók, jelölhetjük a szőnyegeket, meghatározhatjuk a padló típusát, és megszabhatunk No-Go zónákat – amiket aztán takarítás közben minden esetben elkerül a robotporszívó.

A szoftver egyetlen komolyabb hibájával viszont pont a térképszerkesztőnél találkoztam: a nappalim egy részét külön szobának érzékelte a robot, de a szerkesztőfelületen sehogy nem tudtam elérni, hogy összevonható legyen a két különállóként felvitt terület. Ez nem katasztrofális hiba, de számomra kicsit frusztráló, hogy a rendszer nem engedte kijelölni és egyesíteni a két egymás mellett lévő „szobát”.

A takarítás apró csodái

A majdnem tökéletes térkép elkészülte után egy sima porszívózással kezdtem az ismerkedést, és ekkor érkezett a második nagy meglepetés, méghozzá egy olyan képesség formájában, amivel korábban még nem találkoztam robotporszívónál:

a gép magától felismerte, hogy szőnyeg van alatta, és a térképre automatikusan fel is „rajzolta”, hogy ezek a területek pontosan hol találhatók a lakásban.

Letisztult, egyszerű, modern dizájn.

És ez nem csak egy, az applikáción belül jól kinéző extra, hanem valóban hasznos tulajdonság, hiszen az eszköz a jövőben ennek megfelelően végzi a takarítást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs szükség külön No-Mop (feltörölni tilos) zónák beállítására, a robot innentől vagy elkerüli ezeket a részeket feltörlés közben, vagy ha egyszerre porszívózik és feltöröl, a szőnyegen automatikusan megemeli a hasán lévő feltörlőpárnákat, hogy azok feleslegesen ne nedvesítsék be a szőnyegeket.

Ha pedig már a feltörlésnél tartunk: a gép ezt a két folyamatosan pörgő párnával végzi, és ha amennyiben a térkép menüjében beállítjuk, hogy melyik helyiségben milyen típusú padló található, akkor a robot nedves takarítás közben 7 (fa) vagy 12 (csempe/kő) Newton erővel nyomja le a párnákat az alatta lévő felületekre a lehető leghatékonyabb tisztítás érdekében. Magában a porszívóban cserélhető víztartály nincs, az eszköz indulás előtt a bázisállomás tartályából vételez magának folyadékot, majd itt is üríti a piszkos folyadékot a másik tárolóba. És itt jönnek az igazán érdekes dolgok, hiszen

beállítható, hogy gép minden nyolcadik, tizedik vagy tizenkettedik feltörölt négyzetméter után visszatérjen a bázisra letakarítani a feltörléshez használt párnákat.

Ez a folyamat mindössze pár percet vesz igénybe, és emellé külön beállítható az is, hogy a robot mindenképpen térjen vissza öntakarítani a dokkolóhoz, amennyiben végzett egy-egy helyiség feltörlésével. Itt érdemes kitérni arra is, hogy minden egyes takarítás előtt választhatunk a tisztítási paraméterek saját kézzel történő kiválasztása mellett, illetve adott a lehetőség arra is, hogy rábízzuk az egészet az úgynevezett Freo Mode-ra.

Utóbbi opciót választva a szoftver a páratartalom, a padló típusa, a kosz mennyisége és az érzékelők adatai alapján szabályozza, hogy a gép miképp takarítson.

Hogy ez mennyire jól működik, arra van egy konkrét példám. A tesztidőszak során tartottam egy hétvégi nagytakarítást, aminek része volt az ablakmosás is. Ennek során a retektől barna víz a padlóra csöpögött, de nem töröltem fel, mert így megvolt a tökéletes lehetőség, hogy szemrevételezzem a feltörlés minőségét.

A robot szépen felszedte a koszos vizet, nyoma sem maradt a barna löttynek, de ennél is jobb, hogy a szenzorok érzékelték a megszokottnál több mocskot, így erről a területről a porszívó egyenesen visszatért a bázisra, ahol megtörtént az automatikus feltörlőpárna-tisztítás. Ennek végeztével pedig onnan folytatódott a feltörlés, ahol abbamaradt.

Úgy, ahogy mi szeretnénk

Persze az is érthető, ha valaki nem akarja pusztán a gépre bízni a takarítást, és ebben az esetben megszabható, hogy mi történjen egy-egy alkalom során. A térkép alatti főmenüben választhatunk a porszívózás és feltörlés, a porszívózás majd ezt követő feltörlés, a csak porszívózás, illetve a csak feltörlés opciók között, a Customization opción belül pedig helyiségenként határozhatjuk meg, hol, mi és hányszor történjen.

A hagyományos lehetőségeknél megszabható, hogy a robot helyiségenként hány porszívós (1, 2 vagy 3) és feltörlős (1 vagy 2) kört menjen, négy fokozatban (quiet, normal, strong, super powerful) állítható a szívóerő, háromban pedig a vízadagolás, beállítható továbbá a porszívónk mozgásának precizitása (normal, meticulous) és a korábban már említett öntakarítási ciklus feltörlés esetében.

A fejlett érzékelőknek hála a robot nagyszerűen eligazodik a rá váró terepen,

szűkebb helyekre is benavigál, kikerüli az elé kerülő tárgyakat, és négy hét alatt egyszer sem fordult elő, hogy elakadt volna, esetleg ki kellett volna valahonnan segítenem.

A szőnyegre való „fellépés” sem okoz neki problémát.

A hatékonyságon persze segíthetünk azzal, ha valamennyire elpakolunk, de a Narwal Freo X Ultráról általánosságban elmondható, hogy nyugodtan beállítható nála a távollétünkben automatikusan elinduló, rendszeres takarítás. Aligha kell amiatt aggódni, hogy hazaérve egy a lakás valamelyik pontján elakad robotporszívó fogad minket.

A takarítás menete amúgy a szokásos, a gép először körbejárja a helyiség széleit, majd párhuzamos vonalak mentén akkurátusan végigmegy a köztes területen. Az Edge Mode bekapcsolásával elérhető, hogy a robot a falak és szekrények mellett a fenekét a szokásosnál jobban mozgatva az átlagnál alaposabban takarítson az élek mentén. A szívóerő legerősebb fokozaton 8200 Pascal, aminek hála az eszköz szépen felszed mindet út közben, és a szőnyegen is alaposabban dolgozik, mint sok konkurens.

A feltörlés ugyan nem közelíti a hagyományos vagy állóporszívóval végzett munka minőségét, de a pörgő párnák azért tisztességesen takarítanak, miközben nem marad utánuk feleslegesen sok víz. Az egyetlen problémám itt az volt, hogy a gép hiába ismeri fel magától a szőnyegeket, azoknak a széleit nem képes pontosan belőni, így nálam előfordult, hogy közvetlenül az ilyen felületek pár centis körzetében elmaradt a feltörlés.

Hiába a nagy „bödön”, a station az egész lakásban, bárhol jol tud mutatni.

Ezt a hibát én úgy orvosoltam, hogy a kisebb szőnyegeket egyszerűen felszedtem, készítettem a porszívóval egy második térképet, és feltörlés előtt ezt választottam ki, mint takarítandó felületet – így gép jóval alaposabb munkát tudott végezni.

Az ördög a részletekben

A fentiekből azért már látszik, hogy a Narwal Freo X Ultra tényleg egy elég okos gép, de a hasznos és praktikus funkciók sorának még koránt sincs vége. A bázisállomás „garázsában” például úgy van kialakítva a (kiemelhető, így tisztítható) rámpa, amire a dolga végeztével felgurul a gép, hogy az fűthető. Ezen funkció lényege, hogy

a nedves takarítás végeztével a dokkoló meleg levegővel megszárítja a gép alján lévő párnákat, ezzel elkerülve – többek között – a dohosodást.

Ez alapból automatikusan megtörténik, az alkalmazásban pedig kiválaszható az intenzitás (csendes vagy erős) mértéke, illetve választhatjuk a Smart opciót is. Utóbbinál a szoftver napszakhoz igazítja a szárítás módját: nappal erős fokozatra áll, az általunk beállított Do-Not-Disturb időszakban pedig automatikusan átvált csendesre. A hőtermelés és a meleg levegő áramoltatása ugyanis erős fokozaton zajos tud lenni.

A bázisállomás ugyanakkor nemcsak a párnákat szárítja ki, de a szoftverben kiválaszthatjuk a porszívó portartály kiszárításának és fertőtlenítésének lehetőségét is. Utóbbi elsőre túlzásnak tűnhet, de én bekapcsoltam ezt a lehetőséget, ugyanis korábban már megtörtént velem, hogy egy önürítős porszívó zsákjában elkezdett kialakulni egy olyan ökoszisztéma, aminek – a felfedezésekor – nagyon nem örültem. Ezzel a funkcióval ez elméletileg ez elkerülhető, és itt is beállítható, hogy a porszívózás végeztével, a robot dokkolása után automatikusan elinduljon ez a folyamat.

Ami hiányzik ebből a modellből, az a portartály rendszeres ürítése egy külön zsákba. Vannak már olyan konkurens modellek, amik ezt is tudják, de ez a lehetőség innen kimaradt, így a kerek gépben lévő tárolót azért rendszeresen üríteni kell. De még mindig nem annyiszor, mint egy teljesen átlagos robot esetében, ugyanis minden egyes porszívózás előtt lezajlik egy tömörítési folyamat, ami összesűríti a tartályban lévő koszt, hogy legyen hely a következő menet során beérkező szennyeződéseknek.

És itt kell kiemelnem egy újabb meglepő részletet. A Narwal gépe a hagyományos portartály mellett három eldobható porzsákot is kapott. Ezeken ugyanúgy található szűrő, ugyanoda kell bepattintani őket, mint a megszokott tárolót, csak átlátszó műanyag test helyett egy zsákot kapunk. Ezt választva a gép ebbe szívja be a koszt, ha pedig a zacskó megtelik, akkor a kiegészítő mehet a kukába. A magam részéről ennek sok értelmét nem találtam, már csak azért sem, mert az ilyen párszor használható, majd eldobandó megoldásokat rendkívül környezetszennyezőnek tartom.

3 darab ajándék porzsákkal érkezik.

Új kedvenc robotporszívóm van

Most először volt szerencsém Narwal márkájú robotporszívóhoz, de innentől oda fogok figyelni a gyártó modelljeire, mert ilyen jól összerakott, normális szoftverrel megtámogatott géppel csak ritkán lehet találkozni.

A Freo X Ultra persze nem tökéletes, az amúgy elég magas árért cserébe elvártam volna, hogy legyen benne portartály ürítés is, illetve a feltörlés „pontosságán” is lenne mit javítani, de ezeket leszámítva nem nagyon lehet belekötni jelen tesztem alanyába. Jól néz ki, jól teszi a dolgát, és ha megfelelően beállítjuk, akkor hetente maximum egyszer kell vele foglalkozni, azt leszámítva önállóan és hatékonyan hajtja végre a feladatait.

Elérhető itt

GEEKBUYING.com


ElőnyökHátrányok
Csinos dizájnMagas árcédula
Hatékony takarításNincs automatikus portartály ürítés
Rengeteg okos funkció
Jelentős szívóerő
Öntakarítás
Automatikus vízcsere
Profi szoftver

Kapcsolódó anyagunk:

Legjobb robotporszívók (2024)

Narwal Freo X Ultra
Praktikus, elegáns, modern
Nem túlzás azt állítani, hogy a Narwal Freo X Ultra a jelenlegi piac egyik legjobb robotporszívója.
9.3
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával