Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Ninja AF100 Air Fryer hosszútávú teszt – az idő vasfoga se fog ki rajta

Közel négy évig használtuk napi szinten a Ninja forrólevegős fritőzét, így igazi hosszútávú teszt születhetett róla. Hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk vele az évek alatt? Leírtuk!

Újabb kategóriát indítunk itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain, hiszen többéves működésünknek köszönhetően már olyan termékeket is be tudunk mutatni olvasóinknak, amelyek hosszú ideje a birtokunkban vannak, azaz nemcsak néhány hét tesztelés után nyilatkozunk róluk.

Ezt a forrólevegős fritőzt például 2021 januárjában vásároltuk, szinte naponta használtuk, így pontosan kiismertük minden tulajdonságát, legyen szó akár előnyeiről, akár hátrányairól.

Ma már tudjuk, hogy egykoron jól döntöttünk, és minket támaszt alá az a több mint 20 ezer vásárló is, akik az Amazonon az elmúlt években a kimagasló 4,7 csillagos értékeléssel jutalmazták a Ninja air fryert. Hogy nekünk milyen tapasztalatokat sikerült szereznünk róla? Lássuk!

Ninja AF100

Jellemzők

  • 3,8 literes sütőkosár
  • 1550 Wattos teljesítmény
  • Forró levegős sütés
  • Elérhető színek: fekete, szürke

Elérhető itt

Árukereső.hu
Pepita.hu

Teljesítmény1550 W
Sütőkapacitás3,8 l
Élelmiszer kapacitás5,2 kg
SzínFekete, szürke
Súly (bruttó)5 kg
FunkciókForrólevegős sütés, pirítás,
dehidratálás (szárítás), melegítés

Mit kell tudni a Ninja forrólevegős fritőzről?

Mivel aktuális tesztünkben inkább a hosszabb távú tapasztalatokat gyűjtöttük össze, ezért már itt az elején megragadnánk az alkalmat, hogy röviden bemutassuk a Ninja air fryert, amely jelenleg 35-40 ezer forintért vásárolható meg az Amazonról, tehát a masszív középkategóriát erősíti.

Egy olyan forrólevegős fritőzről van szó, amely többféle sütőkapacitással is elérhető, a miénk a 3,8 literes változat, de létezik belőle öt nagyobb modell is, köztük az óriási 10,4 literes változat.

A takarékos fritőzök közé sorolható, ami nemcsak energiahatékonyságával tűnik ki a sorból, hanem azzal is, hogy még az olajigényes fogásokhoz is nagyon kevés olajra van szükség a megfelelő állagú és finom aromavilágú végeredmény eléréséhez.

Tökéletes választás 2 fő részére abban az esetben, ha funkciói között megtaláljuk a számunkra megfelelő opciókat, hiszen a forrólevegős sütés mellett aszalásra, sőt felmelegítésre is ideális alternatívát nyújt, miközben sokkal gyorsabban dolgozik egy légkeveréses sütőnél.

A csomagban a fritőz mellett ráadásul nemcsak a tapadásmentes sütőedényt találjuk, hanem egy rácsbetétet is, valamint szakácsok által összeállított recepteket, illetve útmutatókat, hogy könnyebben betekintést nyerhessünk a forrólevegős sütés világába.

Mindennapos használat mellett sem kopott el

Ha valahol, akkor nálunk a Ninja air fryer valóban nagyon sokat volt, illetve még van is használva. Ezalatt a pár év alatt alig volt olyan nap, hogy ne sütöttünk volna benne valamit, és bár vigyáztunk rá, de nem kezeltük hímes tojás módjára, mégis nagyon szép állapotban van.

Egy négyéves konyhai gépnél márpedig gyakoriak a törések, a repedések, a kopások, de itt semmi ilyesmiről nem beszélhetünk, még a nyomógombos felület is tökéletesen működik, elhasználódásnak vagy karcoknak nyoma sincs.

Egyedül a kivehető belső rácson látni már, hogy sokat használtuk. Felülete egy kicsit kopottasabb, és a makacsabb szennyeződéseket, a rásült ételmaradékokat is egyre nehezebb leszedni róla, a normál mosogatás gyakran már nem elég a tisztán tartásához.

A 3,8 literes sütőkosár éppen elég volt a mindennapokban

Bár kezdetben egy kicsit aggódtunk azért, hogy a 3,8 literes sütőkosár elegendő lesz-e, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy nekünk tökéletesen megfelelt a mérete.

Az esetek többségében inkább csak köret készítésére alkalmaztuk, ahhoz tökéletesen megfelelt, de sült csirkéből is több adag elfért benne kényelmesen, bár azt tudni kell, hogy amennyiben egyszerre akarunk több húst és köretet készíteni benne, ahhoz már kicsi lesz.

Egyszeri étkezéshez, tehát egy adag csirkehúshoz és a hozzá való körethez tökéletesen elegendő, de akinek ennél sokkal több étel elkészítésére van szüksége egyszerre, annak a nagyobb modellek között kell nézelődnie.

Amikor az air fryert megkaptuk, még Magyarországon is nagyon kevesen ismerték ezt a termékkategóriát, mi sem tudtuk pontosan, hogy mit várhatunk tőle, ezért mai fejjel biztosan inkább egy dupla kosaras változatot választottunk volna, mint amilyen az általunk korábban tesztelt Cosori Dual Basket.

Jó hír azonban, hogy hiába készült benne hús, a sütőkosár egyáltalán nem vette át az ízét, így ha utána süteményt sütöttünk, nem éreztük az előzményeket, bár ehhez természetesen az is kellett, hogy minden esetben alaposan eltakarítottuk a sütőfelületet, ami egyáltalán nem okozott nehézséget – még mosogatógép nélkül sem.

Négylábú barátaink is érdeklődőek voltak a termékkel kapcsolatban.

A gyakorlatban is jól megállta a helyét

A Ninja air fryer az egyik leghasznosabb eszközzé vált a háztartásban, ami utólag különösen jó döntésnek bizonyult. Még mindig napi szinten használjuk, de a felhasználói élmény pontosan olyan, mint újkorában.

Funkciói közül főként a forrólevegős sütést és a roast funkciót alkalmazzuk, nagyon ritkán pedig a felmelegítést, azaz hasznos, sokoldalú társ a konyhában. Nagyon szerettük benne, hogy működés közben is bármikor módosítható a hőfok és a sütés ideje, ami roppant kényelmessé teszi a használatot más fritőzökhöz képest.

A fentebb említett csirkehús mellett sütöttünk már benne finom rakott krumplit, de mivel nincs kenyérpirítónk, ezért a pirítós is ebben készül, hiszen roast funkción 2-3 perc alatt tökéletesre barnul, nem ég el.

Bármilyen ételt tökéletesen megsüt, elvárásainkhoz mérten.

Természetesen süteményt is sütöttünk már benne, azonban olyan formát kell vásárolni, ami elfér benne, de a tipikus „egyszemélyes” sütemények elkészítésekor is jól vizsgázott.

A sütemények nemcsak ízletesek lesznek a fritőzben, hanem az állaguk miatt sem kell aggódnunk, pontosan olyanok, mintha sütőben készültek volna.

Még a rakott krumpli se fogott ki rajta.

Szerintünk jó választás hosszabb távra is

A Ninja air fryer szerintünk képes volt kiállni az idő próbáját. Nagyon megszerettük és még ennyi év után is tökéletesen működik, holott majdnem minden nap használjuk. Sokkal előbb nyúlunk hozzá, mint a sütőhöz, sőt még mindig gyakran kipróbálunk vele új dolgokat.

Csak és kizárólag ezt használjuk kenyér és magvak pirítására, de krumplit sem sütünk másként, csak ebben a fritőzben. Nem túl nagy, nem is nehéz, így takarításkor egyszerűen odébb tehető, miközben tökéletesen elfér kisebb konyhákban.

Egy kellően magas minőségű háztartási gépnek tartjuk, ami jól bírja a gyűrődést, nem karcolódik, nem színeződik el, egyedüli negatívuma talán, hogy hangosabban üzemel, mint a sütő, de ezt nem neveznénk jelentős problémának.

Elérhető itt

Árukereső.hu
Pepita.hu

ElőnyökHátrányok
Tökéletes választás egy 2-3 tagú családbaA 3,8 literes sütőkosár egy nagyobb családnak már kicsi lehet
Hosszabb távon is jól bírja a gyűrődéstMűködése kissé hangos
Nagyon sokoldalú felhasználást tesz lehetővé 
Egyszerűen tisztítható 
Könnyen kezelhető 
Menet közben is állítható a hőfok és a sütési idő 

Kapcsolódó anyagunk:

Forrólevegős fritőz – 2024 legjobbjai

Ninja AF100
Kiváló minőség és teljesítmény az idők végezetéig
Ha egy jó teljesítményű, minősési és pénztárcabarát forrólevegős fritőzre vágysz, akkor jó helyen keresgélsz. Évek múlásával is hibátlan a működés, az állapot pedig hasonló, mint új korában.
9.2
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával