Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

PS5 Pro – megjelenés, ár, pletykák és minden, amit eddig tudunk

Nyílt titok, hogy videojátékos fronton a Sony következő nagy dobása a PS5 Pro lesz. Ezért most összegyűjtöttünk minden fontos részletet, ami eddig kiszivárgott az érkező játékkonzolról.

Bár a Sony eddig nem erősítette meg hivatalosan a PS5 konzol frissített változatát, de az előző generációban nagy sikert aratott PS4 Pro mintájára várhatóan még az idei esztendőben előrukkolnak egy erősebb játékkonzollal az aktuális generációhoz.

Ezt több iparági forrás is alátámasztotta az elmúlt hónapokban, miközben rengeteg szivárgás látott napvilágot, amelyek kellően megbízható helyekről érkeztek ahhoz, hogy most egy nagy cikkben összegyűjtsünk minden tudnivalót, amit a PS5 Pro kapcsán előzetesen tudunk.

A legerősebb gamer PC-kkel is fel tudja venni a versenyt

Ha a PS5 Pro specifikációiról beszélünk, akkor két hívószó minden esetben előkerül. Ezek a 8K és a ray tracing. Bátran kijelenthetjük, hogy ezt a két technológiát mindenképpen el kell érnie a Sony-nak ahhoz, hogy az új konzolnak legyen helye a piacon.

A jelek szerint pedig ezt könnyedén összehozták a japánok, hiszen több forrás, így az Insider Gaming és a Moore’s Law Is Dead Youtube csatorna szerint is 67 teraflopos számítási teljesítménnyel rendelkezik majd a masina.

Ez a valós játékmenetben bár csak 33,5 teraflop teljesítmény, azonban ha összevetjük azzal, hogy a PS5 „mindössze” 10,28 teraflopot képes elérni, akkor máris óriási ugrásról beszélhetünk.

Amennyiben ez valóban igaz, akkor a PS5 Pro a legerősebb gamer PC-kkel is könnyedén fel tudja majd venni a versenyt, és a 8K felbontás vagy a ray tracing használata sem okozna neki problémát.

CPU-fronton nem lesz nagy változás

Az eddigi részletek alapján a processzor tekintetében várható a legkisebb változás a PS5 Pro kapcsán. Ennek az oka, hogy a Sony ugyanazt a Zen2-es AMD CPU-t építi majd a konzolba, mint ami az alapkiadásban is volt, de természetesen gondoskodnak a teljesítmény növeléséről.

Ebben a nyolcmagos processzorban ugyanis sokkal több erő lakozik, mint amit a PS5-ben kihasználtak. Úgy tudni, hogy a Sony az új konzolban rendszeresíti a High CPU Frequency Mode-ot, amivel az órajelet 3,85 GHz-re tudták növelni.

Ez mintegy 10 százalékos erősödés az alapgéphez mérten, azonban tudni kell, hogy a mérnökök nem ezen a fronton növelték meg a teraflopok számát, az extra erőforrások inkább a grafikus processzortól várhatók.

A GPU-val szeretne nagyot villantani a PS5 Pro 

A processzor értékei tehát senkit se vezessenek félre, hiszen nem véletlenül kérte fel a Sony a legendás Mark Cerny-t arra, hogy segítsen létrehozni, illetve optimalizálni a hardvert. Ha ugyanis a CPU terén nem is, a GPU tekintetében már nagy villantás várható!

Az eddigi részletek alapján a PS5 Pro-ban már egy RDNA 3-as grafikus architektúra dolgozik – szemben a PS5 RDNA 2-es megoldásával –, ami jelentős előrelépés.

A konzol így 60 számítási egységet tud felvonultatni (3840 stream processzorral), ami az alapgép esetén még csak 36 volt (2304 stream processzor mellett).

Ezzel a háttérrel 45 százalékkal jobb renderelési sebességet, összességében pedig közel 70 százalékos grafikus teljesítménynövekedést várhatunk a PS5 Pro-tól, amihez várhatóan 2,3 GHz-es órajel társul a grafikus processzor részéről.

Mondhatjuk bátran tehát, hogy itt van a titok nyitja, hiszen ez a háttér már elég jelentős ahhoz, hogy a fentiekben említett teraflopok alátámasztásra kerüljenek, de ebben természetesen a memóriának is nagy szerepe lesz.

Marad a 16 GB RAM, de így is gyorsul a rendszer

Merthogy a memória szempontjából sem marad érintetlen a PS5 Pro. Több forrás is egyöntetűen állítja, hogy bár a 16 GB RAM mennyiségét nem növeli meg a Sony, ellenben a háttértechnológián finomítanak egy kicsit.

Amíg ugyanis az alapgép esetében „csak” 14 Gbps-os memória dolgozott, addig a frissített konzolban már 18 Gbps-os típus várható, ami közel 30 százalékkal növeli az adatátviteli sebességet, mely 448 GB/s-ról 576 GB/s-ra emelkedik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a masina bőven lekörözi az Xbox Series X-et, de a legtöbb gamer PC-re is köröket ver, ami azonban ennél sokkal fontosabb vásárlói szempontból, hogy több memóriát sikerült ezzel felszabadítani a játékok számára.

Míg ugyanis a PS5 esetében a 16 GB-ból csak 12,5 GB RAM volt elérhető a játékoknak, addig a PS5 Pro-nál már 13,7 GB lesz ez az érték, a rendszer tehát alig több mint 2GB-tal is elboldogul.

Az extra erőforrásokat a gép várhatóan olyan technológiák megtámogatásához tudja felhasználni, mint a ray tracing, vagy a Sony saját PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution) fejlesztése, ami a hardveres gyorsítást a gépi tanulással tudja ötvözni a leghatékonyabb teljesítmény elérése érdekében.

Utóbbit különösen fontos számításba venni a PS5 Pro kapcsán, hiszen a PSSR lehetővé teszi, hogy kimagasló erőforrások nélkül is fejleszthető a játékok teljesítménye. Mivel a konzol esetében a hardveres növekedés és a kérdéses technológia is adott lesz, ezért az alapgéphez mérten valóban lényeges javulásra számíthatunk.

Mit jelent mindez a videojátékok szempontjából?

Bár nem egy generációváltásról van szó, a PS5 Pro azonban az eddig kiszivárgott részletek alapján mégis úgy tűnik, hogy képes lesz egy egészen új szintre emelni a videojátékok minőségét.

A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy az erős hardverrel és a PSSR gépi tanulással együtt magabiztosan futtathatunk majd 2160p-s felbontással és masszív 60fps-sel olyan játékokat, amelyek a PS5-ön csak full HD-ban és korlátozott képfrissítési rátával teljesítettek.

Nagyon sok videojáték esetében tapasztaltunk ilyesmit korábban – az Alan Wake 2-t például nem tudja 60fps-sel futtatni a PS5, de a Pro változatnak már biztosan nem lesz vele problémája –, azonban még az eddig legjobban optimalizált exkluzív címeket is egy magasabb szintre emelheti az új hardver.

A feltételezések szerint például egy Gran Turismo 7 vagy egy Spider-Man 2 esetében sem okoz majd gondot a konzolnak a 4K felbontás és a masszív 120fps elérése.

Nyilvánvalóan a Sony is tart majd erődemonstrációkat, illetve exkluzív címeik tudják majd elsőként kisajtolni a rendszerből a maximumot, de nem véletlen az sem, hogy gyakran mosták össze a múltban a GTA 6 és a PS5 Pro nevét.

A Rockstar újdonságát ugyanis az egész játékostársadalom egy emberként várja, és az első trailer alapján valóban nagyon erős eszköz lesz majd ahhoz, hogy mindazt akadozásmentesen, teljes pompájában élvezhessük. Ha a fentiek megvalósulnak, akkor a PS5 Pro-nak ez nem okozhat gondot.

Természetesen a korábban megjelent videojátékokra is hatással lehet majd az új konzol tudása, különösen a PC-re kiadott címek esetén, amelyek a PS5-nél sokkal fejlettebb gamer számítógépeken lényegesen jobb teljesítményre képesek. Ezt várhatóan a PS5 Pro esetében is eléri majd valamennyi érintett videojáték!

PS5 Pro ár 

Az árazás szempontjából úgy tudni, hogy a Sony az előző generációban látott formát követheti. Akkoriban a PS4 Pro pontosan olyan árkategóriában indult, mint a megjelenéskor a PS4.

Ha így lesz, akkor a PS5 várhatóan 499 dollárért (jelenlegi árfolyamon 180-185 ezer forintért) debütálhat majd, de hogy ez a magyar boltok polcain forintban pontosan mennyi lesz, azt most még nagyon nehéz lenne megtippelni a folyamatosan változó árfolyamok és egyebek miatt.

PS5 Pro megjelenés

A PS5 Pro a legtöbb forrás szerint még az idén, valamikor 2024 második felében kerülhet fel a boltok polcaira, azaz körülbelül négy évvel a PS5 megjelenése után. (Érdekesség, hogy a PS4 és a PS4 Pro között csak három év telt el.)

A pontos hónapról még megoszlanak a vélemények, hiszen vannak, akik szeptemberről beszélnek, míg mások úgy tudják, hogy novemberben várható a PS5 Pro megjelenése, tehát mindenképpen az őszi szezon van célpontban, hogy karácsonyra már nagyon sok gamernek ott lehessen a fa alatt az új hardver.