Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roidmi EVE CC robotporszívó teszt – Az ár-érték bajnok robotporszívó

Utoljára frissítve:

Újabb ár-érték arány bajnok Xiaomi robotporszívót teszteltünk, ami kellemes meglepetést okozott számunkra a gyakorlatban.

Amennyiben olcsón szeretnénk robotporszívót vásárolni magunknak, akkor a Xiaomi vonzáskörzetébe tartozó gyártók és termékcsaládok többsége általában jó választás.

Nem véletlen, hogy 2024 legjobb Xiaomi robotporszívóit tömörítő kutatásunkban 14 termék is helyet kapott, köztük a nagyszerű Roidmi EVE Plus-szal, ami korábban a tökéletes belépő szintet képviselte az önürítős rendszerek világába.

Ezt a terméket szeretné most leváltani a Roidmi EVE CC, ami egy lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkező, önürítő dokkolóval ellátott robotporszívó lett a sorban, méghozzá megfizethető ár társaságában. 

Lássuk, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk róla a tesztidőszak során!

Roidmi EVE CC

Főbb jellemzők
  • Telefonon keresztül vezérelhető
  • Önürítő hulladékgyűjtő állomás
  • LDS lézeres navigáció
  • Akár 3800 Pa szívóteljesítmény
  • 2in1 seprés és felmosás
  • Egyetlen feltöltéssel akár 180 percig is működik
  • Maximális porszívózási terület akár 150 m²
Elérhető itt
Robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Biztonságos csomagolásban érkezett

Ha valaki online rendelné a terméket, és fontos számára a biztonságos csomagolás, akkor már itt az elején fontos kiemelni a porszívóról, hogy kompakt, ugyanakkor erős kartondobozban érkezett meg hozzánk. 

A külsőségeket nem vitte túlzásba a gyártó, érezhetően ők is a környezetvédelemre törekednek a hagyományos karton alkalmazásával, de az is szimpatikus, hogy belül is főként karton térelválasztókat találtunk, és csak annyi nejlont, amennyi éppen szükség volt a porszívó és a kiegészítők védelméhez.

A doboz nyitását követően rögtön elénk tárul a használati utasítás – sajnos hiányzik a magyar nyelvű fordítás –, valamint a beüzemelési segédlet. Utóbbit olyan jó ábrákkal láttak el, hogy garantáltan nem okoz majd gondot a beüzemelés még akkor sem, ha korábban nem volt robotporszívó a birtokunkban.

Kiegészítőkből sincs hiány

Sajnos nagyon sok gyártó spórol robotporszívóinál a kiegészítőkkel, de a Roidmi EVE CC ezen a téren sem okoz csalódást. Rögtön a doboz felbontása után találunk például egy extra oldalkefét, valamint egy plusz szűrőt és mopot a termékhez, de ez még nem minden.

Mint azt a bevezetőben is írtuk, az eszköz saját önürítő rendszerrel érkezik, amihez rögtön négy darab extra porzsákot mellékel a gyártó, így összesen öt darab áll a rendelkezésünkre, hiszen egyet előre beszereltek már hozzá.

Az első benyomások

A terméket kicsomagolva az első benyomásunk rögtön az volt, hogy a dizájn mennyire elragadó. Meglepően kompakt méretű például az önürítő rendszer tartálya, ami magával a porszívóval együtt egyszerűen szép. Minimál dizájnt képvisel, ellenben letisztult stílussal büszkélkedhet.

A tartály egyébiránt majdnem használatra kész, csak azt a nyílást kell szabaddá tenni, ahol a robotporszívó csatlakozik hozzá, hiszen ezt a gyárban valamiért fóliával zárták el. A kiegészítő tetejét leszedve férünk hozzá a porzsákhoz, sőt itt találunk majd egy kis tisztító eszközt is, ami óriási segítségünkre lehet a karbantartásnál a hajszálak eltávolításában és a készülék portalanításában.

Masszív konstrukció egy kis hiányossággal

Az anyaghasználat tekintetében a Roidmi EVE CC nagyon masszívnak tűnik, határozottan minőségi hatást kelt. Többször is olyan érzésünk volt ezen a téren, mintha a jóval magasabb árkategóriát képviselő iRobot egyik termékét látnánk magunk előtt.

Kis hiányosság azonban, hogy a dokkolóhoz nem tartozik tálca, így érdemes olyan helyre tenni, ahol nem szőnyegen áll majd meg a porszívó. Ez a kis műanyag elem azért fontos, mert a nedves rongyból csöpöghet némi víz. Nyilván ez apróság, de hiánya azonnal feltűnhet a gyakorlottabb robotporszívó felhasználóknak.

Használatra kész állapotban érkezik

Nemcsak az önürítő dokkoló, hanem maga a robotporszívó is használatra készen került a dobozba. Nem kell csavarozni és szerelni, gyakorlatilag csak kihúzzuk a lökhárítónál található biztonsági távtartókat és indulhat is a beüzemelés.

Kialakítása pontosan olyan, mint bármelyik minőségi robotporszívónak, így a felső részén találhatjuk a szenzortornyot – mellette két gombot –, alul a fő- és oldalkefét, valamint a tépőzárral és egy gumival rögzíthető felmosó mopot.

A víztartály és a portartály gyakorlatilag egy egységet képez, amit egyben tudunk kipattintani a porszívó hátsó feléből. Innen tudjuk manuálisan üríteni az összegyűjtött koszt, cserélni a szűrőt, de a felmosáshoz szükséges vizet is ilyenkor adagolhatjuk a tartályba egy szilikon sapka eltávolítását követően.

Beüzemelés és feltérképezés

A Roidmi EVE CC beüzemelése mondhatni gyerekjáték. Amint áram alá helyezzük a dokkolót, rögtön egy fehéren világító csík jelzi majd, hogy készen áll a porszívó fogadására. Amint csatlakoztatjuk hozzá a robotot, jön az első meglepetés: az önürítő rendszer elindul.

Azon túl, hogy ezzel alaposan megijesztett minket, teljesen indokolatlan volt a szivattyúzás, hiszen még nem volt használva a készülék. Amint az ürítés befejeződött, elindult a töltési ciklus.

Az önürítő kapcsán egy gondolat erejéig még megjegyeznénk, hogy nagyon gyakran sikerült megijesztenie minket később is. Áramszünet után például minden esetben elvégzi az önürítést, akár 5-10 percenként is, ha kell, és ez éjszaka különösen nagy kellemetlenséggel járhat. 

A legrosszabb azonban, hogy még az applikációban sem tudtuk kikapcsolni, illetve szabályozni, az egyetlen biztos megoldás az volt, ha kihúztuk a konnektorból. Remélhetőleg ezt később egy szoftveres frissítéssel orvosolják majd!

A beüzemeléshez elengedhetetlen az applikáció

Ahogyan azt már megszoktuk a jobb robotporszívóknál, a Roidmi termékénél is egy telefonos társalkalmazással kell véglegesíteni a beüzemelést. A Roidmi App kellően átlátható és egyszerű, a varázsló pedig óriási segítség ahhoz, hogy perceken belül egy használható eszköz legyen a kezünkben.

Az első lépés, hogy kiválasztjuk az országunkat, majd az e-mail címünk megadását követően meg kell nyomnunk egyszerre a porszívón található két gombot. Gyakorlatilag ez indítja el a tényleges varázslót, ahol nekünk csak annyi dolgunk lesz, hogy megadjuk a kért adatokat.

Közben a porszívó angolul beszél majd hozzánk, de nem túl hangosan. Sőt, amennyiben zavar minket, ki is kapcsolhatjuk vagy lehalkíthatjuk. Miután nevet adtunk a robotnak, befejeződött a varázsló és fel is töltött az akkumulátor, a következő lépés a feltérképezés.

Meglepően gyorsan feltárja a lakást

Az LDS lézeres navigáció miatt sejtettük, hogy a robot nagyon jól feltalálja majd magát a lakásban, de azt nem gondoltuk volna, hogy 3-4 perc alatt körbejárja az összes helyiséget és egy meglepően pontos térképet készít.

Valóban nagyszerűen körvonalazza a lakást, sőt azonnal ad ajánlatokat a felosztásra, majd elnevezhetjük a szobákat, rögtön kijelölhetünk virtuális falakat, no-go és no-mop zónákat, vagyis teljesen automatizált a folyamat, nekünk csak finomítani kell az eredményeket. Egészen kényelmes és felhasználóbarát ez a megoldás!

A Roidmi EVE CC a gyakorlatban

Mivel fejlett technológiai háttér áll a Roidmi Eve CC mögött, ezért arra számítottunk, hogy legalább a porszívózás tekintetében nem okoz majd csalódást. Alapvetően nem is okozott, de helyenként egy kicsit többet vártunk tőle, azonban lássuk inkább, hogy mit tapasztaltunk a gyakorlatban!

Porszívózás

A száraz takarítás kapcsán a legjobb, hogy négy módot is meghatározhatunk az eszköznek, így használhatjuk a valóban csendes silent módban, a standard és közepes fokozatokban, valamint a nagyon hangos, 3800 Pa szívóteljesítményt aktiváló turbó beállítás mentén.

A részben sörtés-, részben szilikon lamellás főkefével kiegészült robot ügyesen dolgozott, de közel sem biztosított makulátlan tisztaságot. Ha közelebbről vizsgáltuk a padlót, hagyott maga után némi koszt, emiatt azt feltételezzük, hogy szőnyegen sem nyújtott kimagasló eredményt, de azért továbbra se felejtsük el, hogy nem is prémium kategóriás termékről van szó.

Érdekessége, hogy minden esetben előbb körbejárja az adott helyiséget, feltárja a határait, majd ezután kezdi el takarítani a köztes részeket. Emiatt a falak és a bútorok mellett tapasztaltuk a leginkább a hiányosságokat, de ez közel sem jelenti azt, hogy a porszívó nem dolgozik jól, csak láttunk már jobbat is.

Alighanem ezt a fejlesztők is észrevették a gyakorlati teszteken, hiszen az applikációban van egy olyan funkció, amivel kizárólag a helyiségek széleit lehet takarítani, így ha nem vagyunk elégedettek, még egyszer visszaküldhetjük a robotot, vagy eleve automatizálhatjuk is ezt.

A navigáció precíz, de a szőnyegérzékelő hiányzik

Szőnyegérzékelő nincs a készülékben, így csak a társalkalmazásból ügyeskedve tudunk kijelölni számára olyan pontokat, ahol automatikusan növelje a szívóerőt, amit viszont ki kell emelnünk, hogy meglepően kíméletesen közlekedik a lakásban.

Nagyon ritkán megy neki a bútoroknak, sőt azt vettük észre, hogy minél többet takarít, annál precízebb térképet készít. Emiatt az olyan hiányosságok, minthogy a túl vastag szőnyegen elakad, a rongyszőnyegeken pedig elcsúszik, ki lehet küszöbölni abban az esetben, ha elegendő időt töltünk az applikáción belüli beállításokkal.

Magáról a navigációról nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire jól működik a gyakorlatban, egyedül a szürke színű objektumokkal akad problémája, azoknak valamiért többször nekiment, ami azért furcsa, mert a robotporszívók többsége inkább a fekete színnel áll hadilábon. 

Az eszköz felső részére került szenzortorony ugyan jól néz ki, illetve a navigációt is még precízebbé teszi, azonban néha megnehezíti azt, hogy a porszívó beférjen például az ágy vagy bizonyos bútorok alá.

Felmosás

A Roidmi EVE CC robotporszívó hagyományos felmosó technológiával rendelkezik, azaz munkája inkább nedves feltörlésnek nevezhető, tehát nem vártunk tőle kimagasló teljesítményt.

Ami előny ezen a téren, hogy óriási víztartályt kapott, így akár 2-3 alkalommal is képes volt egy töltéssel körbejárni a lakás felmosható felületeit, de ezt a funkciót nem nevezhetnénk klasszikus felmosásnak.

Esetében is inkább a nedves feltörlés vagy portalanítás a megfelelő kifejezés, hiszen a port és a koszt a mop – aminek a nedvessége több fokozatban szabályozható – ügyesen összegyűjti, de a járólapra száradt szennyeződésekkel már nem igazán tudott mit kezdeni.

Az ítélet

Mindent összevetve a Roidmi EVE CC robotporszívó egyáltalán nem rossz konstrukció, árkategóriájához viszonyítva kielégítő tulajdonságokkal rendelkezik, de vannak azért gyermekbetegségei.

Ilyen például a főként a helyiségek szélein és sarkain tapasztalható gyengébb takarítási teljesítmény vagy az önürítő rendszer szabályozásának a hiánya, amelyek a tesztben említett trükkökkel részben kiküszöbölhetők.

Amivel kapcsolatban azonban nagyon jó benyomást tett ránk, az a pontos navigációs rendszer, az elfogadható zajszint, a könnyen takarítható matt felület, valamint a kiváló ár-érték arány, hiszen a pénzünkért cserébe egy hatékony önürítő rendszert kapunk, nem csak az egyébként kielégítő teljesítményű robotporszívót.

ElőnyökHátrányok
Stílusos megjelenésNem szabályozható az önürítés
Kompakt önürítő dokkolóSzőnyegeken jobb teljesítménye lehetne
Könnyen takarítható matt felületSem a használati útmutató, sem az applikáció nem magyar
Pontos térképkészítés és takarítás
Megfelelő üzemidő
Nagy víztartály
A helyiségek széleinek külön takarítása

Kapcsolódó kutatásunk:

Legjobb robotporszívók (2024)