Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Ryzen 9000X3D: már szeptemberben jöhet a legújabb AMD csúcsprocesszor

A jelentések szerint sokkal előbb érkezhet az AMD legújabb csúcsprocesszora, így a Ryzen 9000X3D modellek már szeptemberben piacra kerülhetnek, ami ismét magasra emelheti a gyártó nevét.

Az AMD eredetileg júliusra harangozta be a Ryzen 9000-es sorozat piacra dobását, ezért a szakma úgy gondolta, hogy legkorábban a 2025-ös CES környékén mutatkozhatnak be a csúcskategóriás 9000X3D-k, de úgy tűnik, hogy felgyorsult az ütemterv.

A Club386 ugyanis megbízható belsős forrásokra hivatkozva arról számolt be a nagyvilágnak, hogy a Ryzen 9000X3D-sorozat már szeptemberben megérkezhet, vagyis az AMD ezúttal mindössze két hónapot várna az alapkiadások és a csúcskategóriás lapkák bevezetése között.

Ez egybecsengene az X870E jelölésű alaplapok bevezetésével, amelyek várhatóan szintén ebben a hónapban érkezhetnek, és bár arról nincsenek hírek, hogy melyik CPU lehet az első a sorban, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy először a Ryzen 9 9950X3D, majd a Ryzen 9 9900X3D érkezik.

Mivel a hír még nem hivatalos, ezért érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen megeshet, hogy szeptemberben még csak a bemutató várható, a megjelenés pedig későbbre tolódik, de az AMD így is minden eddiginél gyorsabb lehet az X3D változatokkal.

Míg a Ryzen 5000-nél például 17 hónapot kellett várni erre, addig a Ryzen 7000-nél már csak 7 hónap volt a különbség, így a logika azt diktálja, hogy a Ryzen 9000 esetében teljesen reális lehet a 2 hónapos időtartam.

Amennyiben a fenti forma igaz, és az AMD két nagy frissítést is kiad az AM5-ös foglalatokhoz, akkor az a gyakorlatban azt jelentené, hogy jóval előbb felkerülhetnének a benchmarkok élére, mint az Intel Core Ultra 200-sorozat, ami óriási versenyelőnyt jelentene számukra.

Az AMD egyelőre nem pontosította az elhangzottakat, azt viszont már korábban bejelentették, hogy az új X3D-sorozat jelentős változásokat hoz, különösen a 3D V-Cache méreteit tekintve.