Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Vibro Shaper teszt

Kifejezetten széles termékkínálatból válogathatnak azok, akik otthoni fitneszgépet szeretnének vásárolni maguknak, hiszen egyre több gyártó specializálódik arra, hogy a nappalinkba varázsolja a konditermek hangulatát, esetleg olyan megoldást nyújtson, amivel rossz idő esetén is könnyedén tudunk edzeni a négy fal között.

A vibrációs trénerek különösen népszerűnek tekinthetők ezen a téren, hiszen jellemzően kis helyigényű eszközökről van szó, melyek nem kívánnak kimagasló erőbefektetést, ellenben kifejezetten hatékonyak tudnak lenni rendszeres használat és megfelelő étrend mellett. 

Ennek tudatában vettük használatba a Vibro Shapert, mely elsőre nem tűnt többnek, mint egy közönséges „tévéreklámos kacat”, azonban alaposabb ismerkedés után rá kellett döbbennünk, hogy itt egy minőségi, valóban gondosan kigondolt, már az első használat után kellemes izomlázat eredményező fitneszgépről van szó.

Vibro Shaper

Vibro Shaper

Főbb jellemzők

  • 3 erősségi fokozat
  • terhelhetőség: max 100 kg
  • méret: 625 x 385 x 120 mm
  • tömeg: 12,2 kg
  • 99 külön sebességfokozat

Hivatalos forgalmazó

MEDIASHOP


Csomagolás és termékdizájn

A Vibro Shaper a mai trendeknek  megfelelően egy rendkívül színes, nyomtatott kartondobozban kapott helyet, mely messziről jelzi, hogy milyen termék van odabent, az pontosan mire való, sőt azonnal láthatunk pár gyakorlati fotót is arról, miként mozgathatjuk meg segítségével az izmainkat.

A kartondoboz ragasztásának felvágását követően, egy hatalmas hungarocell ágyba fektetve találjuk meg a fitneszgépet, amit pontosan annak formájához szabtak, ennek megfelelően nemcsak a szállításkor nem kell aggódnunk a sérülése miatt, hanem az otthoni tárolhatóság is precízen megoldható lesz a segítségével, ha közbe-közbe elzárnánk a szekrénybe.

Tartozékok

Maga a gép egy extra nejlonfóliába zárva került a kimart hungarocell lemezek közé, de külön fóliázták a tartozékok többségét is, lévén a csomagban találhatunk néhány rendkívül hasznos kiegészítőt. Elsőként adott a működéshez elengedhetetlen tápkábel, a sok esetben rendkívül előnyös távirányító, de két expanderszerű, fogantyúval ellátott gumikötelet is kapunk hozzá a gyakorlatok változatosabbá tételének érdekében.

Ezen felül érdemes lesz alaposan átlapozni a kapcsolódó három füzetecskét, melyek közül egyik a használati útmutató – amit a helyes alkalmazás miatt semmiképpen se hajítsunk el azonnal –, de találunk mellette egy gyakorlatokat tartalmazó brossúrát, valamint egy táplálkozási tanácsadót, amiben valóban ráakadhatunk hasznos receptekre és tippekre ahhoz, hogy a fitneszgép által mielőbb leadjuk felesleges kilóinkat.

Masszív és látványos megjelenés

Konkrétan a Vibro Shaper már a kézbevételt követően messziről sugározza, hogy milyen masszív felépítmény. Nem túl nehéz, de azért érezni, hogy van benne anyag bőven, maga a dizájn pedig annyira letisztult, hogy elsőre inkább hasonlít az egész egyfajta hi-tech szobamérlegre, mint valamiféle hatásos vibrációs fitneszgépre. 

Az élek kellemesen lekerekítettek, a felületen kialakított gumírozott rész masszív összhatást kelt, és bár a narancssárga színt talán érdemes lett volna kétszer meggondolni – eléggé a hetvenes évek szobabútorait idézi –, és a gombok szintén kínai hatást keltenek, de a lábakkal megfelelően stabilizálhatjuk a terméket a padlón, noha a rázkódás miatt érdemes állandósítani alá egy szőnyeget, mert karcolhat és elég komoly hangzavart is képes kiadni a működés során.

Az első használat

A puding próbája az evés, így a Vibro Shaper esetén is igyekeztünk félretenni a megjelenésből fakadó aggályainkat – nem titkoltan túl kicsinek és törékenynek tűnik a fitneszgép –, az első próba azonban alátámasztotta, hogy ennek a terméknek van keresnivalója a lakásban.

Miután a figyelmeztetést betartva elvégeztük az ajánlott nyújtógyakorlatokat és bemelegítettük izmainkat, bekapcsolhatjuk a gépet. Először a tápkábel csatlakozásánál kell energiát adnunk a belső áramköröknek, csak ezután érdemes próbálkozni a vezérlőpanelen vagy a távirányítón elhelyezett gombokkal, de nagyjából ennyi az egész, az eszköz azonnal használatra kész.

A távirányító és a kezelőfelület

Jó hír, hogy a távirányító és a kezelőfelület pontosan ugyanazokkal a funkciókkal kecsegtet nekünk, ennek megfelelően szinkronban tudjuk működtetni a kettőt, azonban az alapváltozat esetében egyiket sem találtuk túl felhasználóbarát megoldásnak abból a szempontból, hogy edzés közben nem tudjuk markolászni a távirányítót, de az erősen vibráló lapon állva komoly gondot okoz a vezérlőpulthoz való lehajolás is.

Rögtön az első bekapcsoláskor elkövettük például azt a hibát, hogy a távirányítót elhajítottuk a kanapéra, így gyakorlatilag le kellett ugranunk a gépről működés közben azért, hogy le tudjuk állítani, ami elég balesetveszélyes mutatvány volt. Szerencsére létezik a Vibro Shapernek egy Deluxe változata, amiben van már egy kapaszkodóval egybekötött távirányító-tartó, mely nem túlzás: alapvető kiegészítőként is bekerülhetne a gép dobozába, mert elég egy kis szédülés ahhoz, hogy hatalmasat essünk róla, a rázkódás miatt pedig ez valós veszélyt jelent.

Visszatérve azonban a kezelésre, a ki- és bekapcsológomb mellett a készülék tartalmaz egy programválasztót, egy indítót, egy időzítőt, valamint egy az intenzitás kalibrálására alkalmas felületet is. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy mindent be tudjunk állítani vele, ugyanakkor nem túl sok ahhoz, hogy túlbonyolítottnak nevezzük, tehát akár az idősebbek is hamar elsajátíthatják a használatát.

Manuális mód

Mint a legtöbb fitneszgép, úgy természetesen a Vibro Shaper is kétféle módot tartalmaz, melyek közül a manuálissal érdemes kezdeni az ismerkedést. Ebben az esetben mi határozzuk meg, hogy milyen sokáig és milyen intenzitással szeretnénk edzeni, amit a vezérlőpanelen vagy a távirányítón egyaránt beállíthatunk.

Az időzítő terén 10 perces intervallumot választhatunk maximum, ami elsőre kevésnek tűnt, és kezdésnek valóban megterhelő ilyen sok rázkódást kibírni, azonban egy hét használat után egy közepesen edzett ember számára már nagyon szűkös lesz. 

Nyilván az időzítőt újra lehet indítani egy második körre, de egyszerűbb és átláthatóbb lett volna ezen a téren kitolni a határokat, nem lennénk meglepve, ha ez a keret valamilyen termékbiztonsági szempont miatt került volna beépítésre, 10 perc után ugyanis egészen fel tud melegedni bizonyos pontokon a gép, ez azonban egyáltalán nem zavaró.

Az időtartam mellett a manuális módban mi határozzuk majd meg a rezgés intenzitását, amihez 0 és 99 közti értéket adhatunk meg. Minél nagyobb a szám, értelemszerűen annál erőteljesebb a rezgés, így teljes egészében a saját igényeinkhez tudjuk igazítani az éppen aktuális edzést.

Automatikus mód

Az automatikus mód a fentieket egy kicsit egyszerűbbé teszi. Ha már kitapasztaltuk a korlátainkat, hogy mennyit és meddig bírunk állni a gépen, akkor érdemes lehet az előre beállított edzésprogramok közül válogatni. Ehhez mindig a módválasztó gombot kell alkalmaznunk, majd az indítással azonnal lehetőségünk nyílik megkezdeni a mozgást.

Alapvetően három edzésprogram közül lehet válogatni, melyek három szinten kínálják az izomstimulációt, ezek azonban még a lusta embereknek sem igazán előnyösek, mi legalábbis egyikben sem találtuk meg az igényeinkhez illőt – nyilván ez egyénfüggő dolog –, sokkal jobb hatást értünk el vele, ha manuálisan kalibráltuk az intenzitást, merthogy az időzítő amúgy is teljesen felesleges rajta.

Alapos mozgás minden testrészünknek

Azt nyilván nem árt tudni, hogy a Vibro Shaper nem feltétlenül arra való, hogy jól megizzasszon bárkit is. Minket még a legerőteljesebb szinten sem tudott kifullasztani, pedig nem vagyunk éppenséggel sportemberek, ellenben azt el kell ismernünk, hogy megfelelő használat esetén jól meg tudja dolgoztatni az izmokat, azonban félő, hogy közel sem lesz elég 5-10 percig ahhoz, hogy leadjunk vele néhány kilót.

Alapvetően a terpesz változtatásával tudjuk szabályozni, hogy milyen szinten mozogjunk, ezáltal szoros lábbal a séta, kisterpeszben a kocogás, nagyterpeszben pedig a futás szimulálása zajlik úgy, hogy közben az ízületek nem terhelődnek le feleslegesen, bár nekünk a bokánk és a térdünk gyakran megfájdult egy 15-20 perces intenzívebb gyakorlatsor után, amit már éreztünk is az edzés után. Talán ezért sem ajánlja a gyártó, hogy 10 percnél tovább használjuk, de akkor az izomstimuláló hatást nem érezzük majd elég intenzívnek.

Nyilván nemcsak állhatunk, hanem ülhetünk vagy a kezünkkel támaszkodhatunk is a gépen, amivel szinte minden testrészünket elérhetjük, illetve átmozgathatjuk, noha ülni kifejezetten kellemetlen élmény rajta – majdhogynem lehetetlen –, és támaszkodáskor is annyira ráz, hogy egy-két perc után teljesen felkavarja a gyomrot, megfájdítja a fejet, így ezekkel a gyakorlatokkal csak óvatosan.

A gumikötél hasznos kiegészítő lehet

Fentebb panaszkodtunk, hogy minket nem mozgatott meg túlzottan a Vibro Shaper, inkább olyan hatást keltett, mintha egy földes úton száguldó buszon zötykölődtünk volna, de rögtön más lesz a gyerek fekvése abban az esetben, ha bekötjük a tartozék gumiköteleket.

A kérdéses kiegészítők a gép elülső felén található masszív fémfülekhez csatlakoznak strapabíró karabinerekkel, melyek segítenek abban, hogy a lábaink mellett a felsőtestünket is alaposan meg tudjuk dolgoztatni olyan gyakorlatokkal, melyek az expanderekhez lettek kitalálva. 

Ezzel kapcsolatban csak az a baj, hogy nem túl kényelmes alulról rezegve, ritmikusan erősíteni a felsőtestet, noha nem kizárt, hogy számunkra túl rövid volt maga a tartozék kötél is, hiszen csak egy méretben kerül a dobozba, amit így nem tudunk a testmagasságunkhoz igazítani, ezáltal sokan inkább be sem kötik, mert vagy indokolatlanul laza, vagy használhatatlanul feszes lesz.

Lehet vele fogyni?

Nyilván ez az a kérdés, amire mindenki választ szeretne kapni egy fitneszgép kapcsán, azonban a fogyásról nem árt tudni, hogy egy rendkívül összetett folyamat, amihez közel sem elegendő egy gép rendszeres használata, ha mellette például nem eszünk megfelelően és nem hidratáljuk magunkat.

Mi a kéthetes tesztidőszak során nem diétáztunk, nem figyeltünk oda a táplálkozásunkra, ennek megfelelően nem is mutatott jelentős eltérést a mérleg, azonban így is vannak pozitív tapasztalataink, melyek jó előjelnek tekinthetők hosszabb távon a fogyás kapcsán. Elfáradni tehát nem fogunk vele, de a befektetett munkához mérten egész derekas izomlázat kaphatunk tőle!

Rengeteg gyakorlatot végezhetünk vele

Eleve pozitívum, hogy nagyon sok gyakorlat közül válogathatunk magunknak, és a vibrációs technológia valóban képes megmozgatni az izmokat, több esetben tapasztaltunk másnap heves izomlázat bizonyos testrészeinken, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy elindultak a szervezetben olyan folyamatok, melyek izomnövelő és zsírégető hatást eredményeztek. 

Megfelelő diéta és kellő kitartás mellett tehát biztosak vagyunk benne, hogy lehet fogyni a készülékkel, de ne várjunk tőle orbitális eredményeket, hiszen közel sem izzaszt meg minket annyira, mint például egy elliptikus tréner vagy egy célzott TRX edzés, ezeknek a közelébe sem ér ez a vibrációs technológia.

Akkor kinek ajánlott?

Amire kifejezetten jó lehet a Vibro Shaper, az alighanem a meglévő alkat fenntartása, a mindennapi mozgásigény biztosítása olyanoknak, akik nem tudnak elmenni az edzőterembe vagy kimenni a szabadba.

A célzott gyakorlatokkal valóban fókuszálhatunk bizonyos izmokra, alaposan meg tudunk dolgoztatni vele egyes testrészeket, és a vérkeringést is fel tudjuk gyorsítani általa, miközben közel sem terheljük meg az ízületeket, a csontokat vagy éppen a szalagokat, így hasonló sérülések utáni rehabilitációkor vagy mozgásszervi problémák esetén kifejezetten jó megoldás lehet, ha nem érzünk diszkomfort érzetet az alkalmazása során.

Rossz hír azonban, hogy a gépet csak 100 kilogramm alatti testsúllyal használhatjuk, amivel éppen azt a csoportot zárta ki a gyártó, akiknek igazán hasznos lenne ez az alapos izomstimuláció az ízületek túlterhelése nélkül.

Okostelefonos applikáció? Felejtsük el!

Noha már az eszköz megjelenése kapcsán is jeleztük fentebb, hogy nem kelt túl modern összhatást, ez azonban sajnos más tekintetben egyaránt megfigyelhető, így több tekintetben is egy kicsit olyan az egész, mintha a kilencvenes években készült volna, ezáltal még az okostelefonos applikációt is elfelejthetjük vele kapcsolatban.

Ez pedig nagy hiányosság, hiszen ma már egy elektromos fogkeféhez is képesek szoftveres támogatást adni a gyártók, aminek valójában semmi értelme, egy ilyen vibrációs fitneszgépnél azonban igencsak jól jött volna. 

Legyen szó edzésprogramokról, kalóriaszámlálóról, folyamatosan frissíthető mintaétrendekről vagy éppen egy közönséges lépésszámlálóról, egy minimális befektetéssel elkészített applikáció rengeteget hozzá tudott volna tenni ahhoz, hogy szívesebben használjuk az eszközt, nagyobb motivációnk legyen újra és újra elővenni.

Az ítélet

Kéthetes tesztidőszakunk után bátran ki merjük jelenteni, hogy a Vibro Shaper ugyan közel sem rendelkezik olyan kimagasló tulajdonságokkal, mint azt a reklámok állítják róla, azonban nagyon messze áll az átveréstől.

Ha megfelelő beállításokat tudunk alkalmazni, illetve rátalálunk azokra a gyakorlatokra, melyek problémás testrészeinket megmozgatják, akkor rendszeres használat és diéta mellett nem kételkedünk abban, hogy le tud olvasztani rólunk néhány kilót.

Kiegészítésként segítségünkre lehet, hogy edzetté váljunk és növekedjen az állóképességünk, ezáltal biztosan nem okoz majd csalódást.

ElőnyökHátrányok
Kis helyen is elférMindössze 100 kg a súlyhatár
Masszív kialakításúTelefonos applikáció hiánya
Már első alkalommal izomlázat okozFix hosszúságú gumikötél
Rengeteg területet átmozgatNem jár fogódzkodó az alapváltozathoz
Nagyon egyszerű beállíthatóság
Változatos edzési lehetőségek
vibro shaper

Elérhetőség

A Vibro Shaper elérhető a következő forgalmazóknál:

MEDIASHOP – hivatalos
ALZA.HU