Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Mix 4 – megjelenés, árak & fontos tudnivalók

Bemutatta legújabb csúcskategóriás okostelefonját a Xiaomi, mi pedig összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a Mi Mix 4-ről jelenleg tudni lehet.

Korábban soha nem látott sikerhullámot lovagol meg mostanság a Xiaomi, akik magabiztos fejlődéssel és kemény munkával néhány év alatt az élmezőnybe verekedték magukat. Ennek köszönhetően ma már a világ legnagyobb mobilgyártói között tartjuk őket számon.

Ezt a helyet azonban nem elég megszerezni, meg is kell tartani, ami sok esetben sokkal nehezebb feladat. A Xiaomi azonban úgy tűnik, hogy sem az ötletekből, sem az erőforrásokból nem szenved hiányt, mással legalábbis nehezen magyarázható a Mi Mix 4 bemutatása.

Legújabb okostelefonjukban ugyanis alkalmazták a jelenleg létező és elérhető szinte összes csúcstechnológiát, aminek köszönhetően megszületett a piac egyik, ha nem inkább a legjobb és legerősebb okostelefonja.

Az első mobil, mely Snapdragon 888+ lapkakészletet használ

Az egyik első és legfontosabb dolog, amit a Xiaomi Mi Mix 4 kapcsán ki kell emelni, az nem más, mint a lapkakészlet. A készülék a piac első olyan okostelefonja, melybe a Snapdragon 888+ chipset került beszerelésre, ami bődületes teljesítmény leadására képes.

Hexagon 780 névre keresztelt külön AI motorjával például megtámogatja a működést, így a korábbi standard Snapdragon 888-hoz mérten 23 százalékos gyorsulás érhető el vele, tehát a 26 helyett 32 TOPS műveleti sebességgel kalkulálhatunk.

A lapka tulajdonságai egyedül az órajelek tekintetében változtak egy kicsikét, a nyolcmagos kialakításon belül a Cortex-X1-es mag teljesítményét tornázták fel 3GHz-re a korábbi 2,84-ről, ami apróságnak tűnik, a gyakorlatban azonban óriási gyorsulást eredményezett.

Továbbfejlesztett hűtésrendszer

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy bár a hardver rendkívül erőteljes, a Xiaominak mégis sikerül a gyári értékeken felül pörgetni, amit egy speciális hűtőrendszer biztosít a Mi Mix 4 számára.

Ehhez többrétegű, grafénalapú megoldást választott a gyártó, aminek jóvoltából a teljes hűtőfelület 11588 négyzetmilliméter nagyságú. Bár passzív szisztémáról beszélünk, ez az új típusú megközelítés elengedhetetlen volt ahhoz, hogy kordában tartsák a Snapdragon 888+ megnövelt órajelét.

Bőséges memória

Azért nyilván a memóriával való spórolás hiánya is nagyon jó hatást gyakorolt arra, hogy a Xiaomi Mi Mix 4 jó teljesítményt nyújtson. Már az alapkonstrukcióba is 8GB rendszermemória kerül, de érkeznek majd 12GB RAM-mal szerelt típusok is.

Ezek már természetesen a legújabb generációs LPDDR5 típust képviselik, de belső tárhelyből, azaz ROM-ból is UFS 3.1-es megoldás került az eszközbe, méghozzá típustól függően 128, 256 vagy 512 GB.

6,67 hüvelykes kijelző, Gorilla Glass Victus védelem

A kijelző tekintetében nevezhetnénk talán a leginkább átlagosnak a Xiaomi Mi Mix 4-et. Annak ellenére is, hogy egyébként egy csúcskategóriás AMOLED panel található benne, mely 6,67 hüvelykes átmérővel, 2400×1080 képpontos felbontással rendelkezik.

A kijelző támogatja a 120 Hz-es képfrissítési rátát, miközben nem okoz neki gondot a Dolby Vision és a HDR10+ technológia sem, az 5,000,000:1-es kontrasztarány, és a 400-as ppi képpontsűrűség mellett pedig kiemelendő az érintőpanel 480 Hz-es mintavételezési teljesítménye.

A gyártó természetesen gondoskodott a panel védelméről is, így a kijelző a Corning legújabb generációs Gorilla Glass Victus bevonatát kapta. Ez a nagyobb fizikai sérülések ellen ugyan továbbra sem véd, de a karcolásokkal szemben meglepően nagy protekciót ad a készüléknek.

Szelfikamera a kijelző alatt

Amivel kapcsolatban a Xiaomi Mi Mix 4 elsőként felcsillanthatja az átlagos felhasználók szemét, az alighanem a kijelző alá elrejtett szelfikamera. Ezzel a gyártó ugyan nem találta fel a kereket, ellenben kiváló munkát végzett.

Az előlapi fényképezőgép esetén egy speciális mikro-gyémány pixelstruktúrát-, illetve teljesen átlátszó indium-ón-oxid huzalokat alkalmaztak, így a kamera fölötti területen úgy sikerült óriási fényáteresztést elérniük, hogy közben nem szenvedett csorbát a kijelző minősége.

Természetesen a 20 megapixeles teljesítményű kamerához külön mesterséges intelligencia is tartozik, hogy a fotók esetleges torzulását vagy rosszabb tulajdonságait ezzel egyensúlyozzák.

Ez a technológia nem nevezhető különösebben újdonságnak, az Oppo már hónapokkal ezelőtt is ezt használta, a Xiaomi azonban mégis saját név alatt mutatta be, így megoldásuk CUP, azaz Camera Under Panel név alatt vonulhat be a történelembe.

108 pixeles hátlapi kamerával

Az előlapi sajátosságok után talán nem meglepő, hogy a Xiaomi Mi Mix 4 a hátlapi kamerarendszer tekintetében sem lett éppen átlagos, mondhatni a jelenlegi piac egyik legjobb rendszerét alkalmazta itt a gyártó.

Ennek a központi eleme, a főkamerája 108 megapixeles felbontásra képes, és azon túl, hogy támogatja az optikai képfeldolgozást és a 4 az 1-ben Super Pixel technológiát, mindemellett 1/1,33 hüvelykes szenzormérettel és f/1,95-ös rekeszértékkel büszkélkedhet.

A hatalmas főkamera mellett találunk a hátlapon még egy 13 megapixeles társszenzort, mely 120 fokos látószöggel és mindössze 1 százalékos torzítással dolgozik, de kiemelendő a 8 megapixeles periszkópos kamera is, ami az optikai képstabilizálás mellett 50x digitális zoomra és ötszörös optikai zoomra képes.

4500 mAh-s akkumulátor, 120W-os gyorstöltés

Az akkumulátortechnológia terén évek óta az élmezőnyben mozog a Xiaomi, így nem meglepő, hogy a Mi Mix 4-nek sem kell szégyenkeznie emiatt. Az MTW technológiára épülő telep 4500 mAh-s kapacitású, amit vezetékes és vezetékmentes formában is tölthetünk.

A 120W-os vezetékes gyorstöltéssel például mindössze 21 perc elegendő ahhoz, hogy 100 százalékra töltsük a telefont, de ha bekapcsoljuk a Boost módot, akkor a gyártó mérései alapján 15 perc is elég lehet ehhez, bár ennek mindennapi használata értelemszerűen nem ajánlott.

A vezeték nélküli töltés szintén meglepően gyorsnak tekinthető, az 50W-os teljesítmény 45 perc alatt képes 100 százalékra tölteni az akkumulátort, de itt is van Boost mód, ami 28 perc alatt képes elérni ezt az eredményt.

Érdekesség, hogy nemcsak a hűtéshez, hanem az akkumulátor kialakításához is grafént használt a Xiaomi, melynek az a különlegessége, hogy a szénalapú anódokhoz viszonyítva akár ezerszer jobb vezetőképességgel büszkélkedhet. Innen a gyorstöltés egyik alapja.

Harman Kardon hangszórókkal, IP védelem nélkül

Azon túl, hogy a Xiaomi Mi Mix 4 rendelkezik az összes szükséges kapcsolódási lehetőséggel – multifunkciós NFC, infra port, UWB technológia, Bluetooth, WiFi –, akadnak hiányosságai, így például nem tudni, hogy miért vette ki a gyártó a 3,5 mm-es jack csatlakozót belőle.

Ami nagyobb bűn azonban, hogy nincs IP szabvány. Egy drágább készüléket jó érzés biztonságban tudni legalább minimális mértékben a nedvességtől, a kosztól és a portól, azonban a Mi Mix 4 esetében ez a védettségi faktor valamiért hiányzik.

Ami viszont nem maradt el, az a bődületes hang, amit a Harman Kardon jó minőségű, Hi-Res Audio minősítéssel ellátott sztereó hangszórói biztosítanak a telefon számára.

Kerámia külső, alacsony össztömeg

Amivel a Mi Mix 4 sokak szívébe belophatja még magát, az alighanem a továbbfejlesztett kerámiaburkolat. Ennek a gyártástechnológiáján rengeteget fejlesztettek, a hivatalos adatok alapján legalább három alkalommal égetik ki 1400 Celsius fokon.

Ennek köszönhetően a végeredmény nemcsak tartósabb, hanem 30 százalékkal könnyebb is, mint a korábbi kerámia burkolatok. Ezzel a telefon mindössze 225 grammot nyom, ami kifejezetten elfogadhatónak tekinthető.

A telefon egyébiránt 162.65 x 75.35 x 8.02mm-es kiterjedésekkel rendelkezik, és háromféle színben lesz kapható a megjelenéskor, így a fehér és a fekete mellett egy vadonatúj szürkés árnyalat is felbukkanhat belőle a boltok polcain.

Megjelenés, ár

Sajnos ezzel kapcsolatban még kifejezetten hiányosak az információink a Xiaomi Mi Mix 4 kapcsán, aminek az oka leginkább az, hogy egyelőre még csak Kínában indult útnak a készülék, és bár globális megjelenésre is számíthatunk, azt azonban nem tudjuk, hogy mikor.

Ami biztos, hogy Kínában négyféle variáns közül válogathatnak a vásárlók. A 8/128GB-os alapmodell átszámítva 230 ezer forint körüli összeget képvisel, és míg a 8/256GB-os variánsnál közel 245 ezer forinttal kalkulálhatunk, a 12/256GB-os modellért már majdnem 270 ezer forintot kérnek el.

Ehhez mérten nem meglepő, hogy az abszolút csúcskategóriaként megnevezett 12GB RAM-mal és 512GB ROM-mal szerelt variáns átszámítva több mint 290 ezer forint lesz.