Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

10 egyszerű csirkerecept Air Fryerben

Egészségesebb ételekre vágysz vagy csak szimplán szereted a szárnyasokat? Cikkünkben bemutatunk néhány egyszerű csirkereceptet, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetők Air Fryerben!

Meleglevegős fritőz tesztjeinkben bemutattuk a legjobb készülékeket, nem mellesleg több írásunk is készült annak kapcsán, hogy mi minden süthető forrólevegős sütőben, most pedig tippeket hozunk a csirke változatos elkészítési módjairól. A klasszikus változatoktól a speciálisabb verziókig. Kezdjük is a sort a legegyszerűbb csirkeétellel, a sült falatokkal. 

Sült csirkefalatok

A legtöbben imádjuk a ropogós bőrű sült csirke ízét, szerencsére nemcsak a szokásos módon készíthetjük el, hanem kedvenc forrólevegős sütőnkben is. Ami pedig a fűszerezését illeti, nyugodtan kísérletezhetünk is. Például, ha kedveljük a csípősebb, pikáns ízvilágot, akkor a cayenne borssal nem lőhetünk mellé. Nagyon jól illik a csirkéhez a bazsalikom, a kakukkfű, a tárkony és a rozmaring is. Ha pedig intenzívebb ízélményre vágyunk, egy kis curry por megbolondíthatja a csirkefalatokat. 

Hozzávalók:
  • Csirkemell (tetszés szerinti mennyiség)
  • Só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk szeletekre, majd fűszerezzük ízlésünk szerint, ezután helyezzük az Air Fryerbe, majd süssük 180-200 °C-on körülbelül 15-20 percig, amíg kellően megsülnek. Klasszikus, megunhatatlan, és ki ne szeretné a roppanós, fűszeres bőrét és az omlós húsát?

Mozzarellás-fűszeres töltött csirkemell paradicsomszósszal

Egyesek csupán a jeles ünnepekkor gondolnak töltött csirkére, de mi lenne akkor, ha eltérnénk a hagyományoktól és az egész szárnyas helyett néhány szeletet készítenénk picit felturbózva, például mozzarellás-paradicsomos töltelékkel?

Hozzávalók:
  • Csirkemellfilé (4-5 darab)
  • 1 csésze reszelt mozzarella sajt (kb. 200-250 g)
  • 1 csésze paradicsomszósz (250 ml)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • Só, bors
Elkészítés:

Vágjuk be a csirkemellfiléket hosszában úgy, hogy kialakuljon egy „kis zseb” minden egyes szeletben. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjunk túl mélyre, csak annyira, hogy meg lehessen tölteni őket.

Keverjük össze a reszelt mozzarella sajtot a száraz fűszerekkel egy tálban. Ezt a keveréket használjuk a csirkefilék töltéséhez. Kenjünk meg minden szeletet egy kevés olívaolajjal, majd fűszerezzük sóval és borssal ízlés szerint. 

Helyezzük a töltött csirkemelleket az Air Fryerbe, majd süssük őket 180 °C-on 15-20 percig, amíg megfelelően átsülnek. 

Tálaláskor pedig ne felejtsünk el mártogatósként egy kisebb adag paradicsomszószt melléjük helyezni. Az extra paradicsomszósz jobban kihangsúlyozza a csirke és a mozzarellás-fűszeres töltelék ízét.

Pikáns csirkeszárnyak

Nemcsak az éttermekben ehetünk ízletes, ropogós csirkeszárnyakat, meleglevegős sütőnkkel pillanatok alatt elkészíthetjük a mi ízlésünk szerint, akár pikáns, csípős változatban is.

Hozzávalók:
  • Csirkeszárnyak 
  • Pikáns BBQ-szósz (házilag készített vagy gyári)
  • Cayenne bors
  • Szárított oregánó
Elkészítés:

A csirkeszárnyakat sózzuk meg, majd forgassuk bele az általunk választott BBQ-szószba, amelyhez ízlés szerint keverhetünk cayenne borsot az erősség „beállításához”. 

30 percig hagyjuk állni a hűtőszekrényben, majd ennek leteltével süssük 180-200 °C-on körülbelül 20-25 percig, amíg teljesen megsülnek és ropogósak nem lesznek.

Ha esetleg a BBQ-szószt házilag készítenénk el, az alábbi hozzávalókkal megtehetjük:

  • 240 ml paradicsomszósz
  • 60 ml almaecet
  • 60 ml méz (vagy barnacukor)
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • Só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:

Keverjük össze az alkotóelemeket, ezután közepes lángon melegítsük fel a szószt, amíg forrni nem kezd, majd alacsony lángon körülbelül 10-15 percig főzzük, időnként kevergetve, amíg az ízek összeérnek és a szósz besűrűsödik.

Csirkenuggets

Nem csak a gyerekek kedvence, ugyanis bármilyen körethez, sőt főzelékekhez is tökéletes a csirkenuggets. Pláne, ha villámgyorsan megsülnek az Air Fryerben, akik pedig imádják a panírozott ételeket, biztosan a nuggets-re szavaznak. Nem mellesleg bármilyen mártást, különleges szószt is kipróbálhatunk melléjük.

Hozzávalók:
  • Csirkemellfilé vagy -felsőcomb (kb. 500 g, de ez egyénfüggő)
  • Zsemlemorzsa (120-240 g)
  • 1 tojás a panírozáshoz
  • Só, bors
Elkészítés:

A húst vágjuk vékony szeletekre, majd daráljuk le, hogy kisebb „gombócokat” formálhassunk, a megszokott nuggets forma eléréséhez, ezután sózzuk, borsozzuk, majd panírozhatjuk. Helyezzük a meleglevegős sütő kosarába a panírozott csirkecsíkokat, és süssük 180-200 °C-on körülbelül 12-15 percig. 

Gyömbéres csirkecsíkok

Még egyszerűbb, mint a nuggets, de a klasszikus sült íz helyett a gyömbéres változat jóval intenzívebb ízélményt kínál. Ráadásul kevés alapanyaggal megoldható, a végeredmény pedig magáért beszél.

Hozzávalók:
  • Csirkemell felcsíkozva (kb. 500 g)
  • 2 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 60 ml szójaszósz
  • 60 ml méz
  • 2-3 gerezd fokhagyma (reszelt vagy zúzott)
Elkészítés:

Keverjük össze a friss reszelt gyömbért, a szójaszószt, a mézet és a zúzott vagy reszelt fokhagymát egy tálban. Forgassuk meg benne a csirkecsíkokat, hogy jól befedje őket a gyömbéres szósz. Ezután mehetnek is az Air Fryerbe, süssük 180-200 °C-on körülbelül 15-20 percig.

Csirkeburger

A családok kedvence, egy ütős csirkeburger rengeteg örömet tud szerezni a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A legjobb pedig, hogy a praktikus készülékünk segítségével még könnyebben elkészíthetjük. A gyors összeállítás után tökéletes állagúra süti a forrólevegős eszközünk, ezután már csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk még a bucikba a hússzeletek mellett.

Hozzávalók:
  • Csirkefarhát (aprított vagy darált 500 g)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (finomra aprítva) 
  • Fokhagyma (zúzva) 2-3 gerezd
  • Zsemlemorzsa kb. 120 g
  • 1 tojás
  • Só, bors

Ez a mennyiség körülbelül négy csirkeburger elkészítéséhez elegendő.

Elkészítés:

Keverjük össze az aprított húst a többi hozzávalóval egy tálban, hogy egy homogén masszát kapjunk. Ezután formáljunk húspogácsákat, helyezzük őket a meleglevegős sütő kosarába, majd süssük 180-200 °C-on körülbelül 12-15 percig, amíg megfelelően átsülnek.

Baconös csirketekercs

Ismét egy klasszikus, a baconbe tekert csirkemell, melyhez bármilyen köret passzol: sült krumpli, párolt zöldség, burgonyakrokett, kukoricás rizs. 

Hozzávalók:
  • Csirkemellszeletek (tetszés szerinti mennyiség)
  • Bacon szalonna 
  • Só, bors 
Elkészítés:

Fűszerezzük be a csirkemellszeleteket ízlésünk szerint. A klasszikus só és bors kombinációja mellett speciális, szárnyasokhoz készült fűszerkeveréket is választhatunk. Ezután tekerjük be egy-egy baconbe a csirkemelleket.

Meleglevegős sütőnkben 180-200°C-on körülbelül 20-25 percig süssük, amíg a bacon kellően ropogóssá nem válik és a csirkemell is optimálisan átsül. Belül omlós hús, kívül roppanós baconréteggel tökéletes kombináció az ízlelőbimbóinknak.

Bundázott fűszeres csirkefalatkák

A klasszikus rántott hús helyett egy kicsit más köntösben, fűszeresebb változatban akár rendhagyó formában is elkészíthető. Ez esetben a nagyobb szeletek helyett kisebb falatkákat panírozunk be, miután kedvenc fűszereinkkel beízesítettük. 

Hozzávalók:
  • Csirkemell felcsíkozva
  • Liszt
  • Tojás
  • Zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt
  • Só, bors, fűszerek (bazsalikom, rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:

A csirkedarabkákat fűszerezzük ízlésünk szerint, majd forgassuk meg lisztben, tojásban és zsemlemorzsában.

Helyezzük az Air Fryerbe a panírozott csirkefalatokat, majd süssük 180-200°C-on körülbelül 15-20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Csirkemell sajtos bundában

A hagyományos panír helyett dönthetünk a parmezános-rozmaringos bunda mellett is, így a karakteres fűszer és a sajt kellemes íze ötvöződik egy roppanós rétegben. 

Hozzávalók:
  • Csirkemellszeletek
  • Liszt
  • Tojás
  • Parmezán (reszelt)
  • Só, bors, rozmaring
Elkészítés:

A csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába, annyi különbséggel, hogy a szokásos zsemlemorzsához hozzáadjuk a reszelt sajtot és a rozmaringot. 

A forrólevegős sütőnkben 180-200 °C-on körülbelül 15-20 percig süssük a gondosan bebundázott csirkeszeleteket. 

Spenótos-fetás töltött csirkemell

A feta sajt és a paraj tökéletes kombináció, mellyel gazdagíthatjuk a csirke jellegzetes ízét. Gyorsan elkészíthető, ugyanakkor bármilyen körettel ideális, akár burgonyából, rizsből vagy épp zöldségekből álmodtuk meg. 

Hozzávalók:
  • Csirkemellfilé (2-3 db)
  • 1/2 csésze feta sajt, apróra vágva (kb. 100-120 g)
  • 1/4 csésze aprított spenót (friss vagy mirelit, ~60 g)
  • 1/4 csésze paradicsom (apróra vágott, ~60 g)
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • Só, bors 
  • Olívaolaj
Elkészítés:

Vágjuk fel a csirkemellfiléket, úgy hogy „zsebecskéket” készítünk a töltelék számára. Egy tálban keverjük össze a feta sajtot, a spenótot, a paradicsomot, a zúzott fokhagymát, az oregánót, a sót és borsot. Amint gondosan elkevertük a hozzávalókat, ezzel a keverékkel töltsük meg a csirkemelleket.

Permetezzünk egy kevés olívaolajat a csirkemellek tetejére, majd helyezzük őket az Air Fryerbe. Süssük 180-200 °C-on körülbelül 18-20 percig. 

A finom desszert sem hiányozhat az ízletes csirkeétel után, ha esetleg kifogytál az ötletekből, olvasd el 10 ínycsiklandó Air Fryer süti recept cikkünket!