Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

10 szuper tipp az Air Fryer használatához

Kétségtelen, hogy egy forrólevegős fritőz segítségével finom, ízletes ételek készíthetők, de ehhez nem árt néhány praktikus tippet megfogadni. Az alábbiakat betartva az Air Fryeres fogásaink mindig tökéletesek lesznek.

Válasszunk az igényeinknek megfelelő Air Fryert

Lehetséges, hogy már rendelkezünk meleglevegős készülékkel, de úgy érezzük, hogy ideje beszerezni egy sokkal modernebbet, vagy még csak most szántuk el magunkat, hogy megvásároljuk a legelső készülékünket. Akárhogyis, a főzési-sütési sikerünk döntően azon múlik, hogy helyesen választjuk-e meg az Air Fryert. Forrólevegős fritőz kutatásunk éppen abból a célból született, hogy segítsen eligazodni és megtalálni a legjobbat.

A választás során fontos figyelembe venni, hogy hány embernek főznénk rendszeresen, és mennyi hely áll a rendelkezésünkre a készülék tárolására, illetve a működtetésére. Érdemes megfontolni azt is, hogy milyen funkciókra, programokra vágyunk, ez természetesen attól is függ, hogy milyen ételekhez vennénk igénybe, bevetnénk-e finomságok, sütemények készítéséhez is.

Használjuk az ételek felmelegítéséhez is

Bizonyára mindannyian megtapasztaltuk már, hogy amikor mikrohullámú sütőben melegítjük fel az ételeket, az ízük teljesen megváltozhat. Ráadásul veszíthetnek ropogós állagukból is. Aggodalomra viszont semmi okunk, ugyanis az Air Fryer kiválóan alkalmas a finom fogások újramelegítésére is. Végre elfelejthetjük a fonnyadt sült krumplikat, amelyek kellően ropogós formában születhetnek újjá. Hasonlóképpen felfrissíthetjük a hűtőben pihenő csirkefalatokat is. 

Az olajjal csak mértékletesen

A meleglevegős fritőzben készült ételeknek nincs szükségük sok olajra a ropogós állaghoz. A felesleges olaj ugyanis összegyűlhet a gép alján, ami füstölhet is. Elegendő csak finoman bepermetezni az ételeket. Végtére is, épp azért szeretjük úgy a meleglevegős készülékeket, mert jóval kevesebb (minimális) olaj segítségével finom, roppanós sült krumplival, ízletes húsokkal, különleges fogásokkal nyűgözhetjük le a szeretteinket.

A legtöbben az olajat a sütés előtt permetezik az ételre, de érdemes lehet a sütési folyamat felében is egy kis plusz olajjal ellátni a készülő finomságokat. Ez extra ropogóssá teszi az ételt, és segít megakadályozni a letapadást is. Fontos, hogy tényleg ne tocsogjanak benne, elegendő egy vékony réteget ráfújni az alapokra. Erre a célra használjunk újratölthető, szórófejes üvegpalackot! 

Forgassuk meg az ételeket félidőben

A legjobb eredmények elérése érdekében rázzuk fel az ételt (például sült krumplit), vagy forgassuk meg legalább egyszer a húsokat, hogy minden oldalról ropogósak legyenek. 

Ne zsúfoljuk tele a kosarat

Még ha nagyobb kosárral is rendelkezik az Air Fryerünk, nem annyi étel fér bele, mint elsőre gondolnánk. Az ételeknek helyre és optimális levegőáramlásra van szükségük ahhoz, hogy ropogósak legyen, kellően átsüljenek, azaz ne maradjanak belül nyersek, kívül pedig ne égjenek meg. A túlzsúfolás tehát nem vezet jó eredményhez.

Szintén nem ajánlott egymásra rétegezni az ételeket, ugyanis épp az egyenletes “barnulásnak” szabnánk gátat. Inkább készítsük el több adagban, minthogy elégedetlenek legyünk a végeredménnyel. Persze kerülnünk kell a másik végletet is, az sem ideális, ha félig üresen járatjuk a készüléket, bátran bepakolhatunk többféle ételt, csak arra ügyeljünk, hogy biztosítva legyen az optimális levegőáramlás. Azok az “alkotóelemek” viszont, amelyek könnyen forgathatók, mint a csirkeszárnyak vagy a sült krumpli, nem kell, hogy egy rétegben helyezkedjenek el.

Kísérletezzünk bátran a fűszerezéssel

Az Air Fryer egy szuper eszköz a ropogós, aranybarna küllemű ételek elkészítéséhez, de az ízeket természetesen a fűszerek adják. S mivel szinte bármit süthetünk benne, bátran kísérletezzünk a különféle fűszerekkel, így olyan ízkavalkádok születhetnek, amelyeket korábban nem is ismertünk.

A meleglevegős fritőz ily módon nagyszerű lehetőséget kínál a kreativitásra, és szinte bármilyen fűszerezés használható az ételek ízletes és változatos elkészítéséhez.

Mire figyeljünk az Air Fryer elhelyezésénél?

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy mégis hol helyezzük el a készüléket? Nem kell semmi bonyolultra gondolni, nyugodtan feltehetjük a konyhapultra, ha ez megfelelően stabil környezet a fritőz számára. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy milyen eszközök, tárgyak találhatók a közelében. Semmiképpen se legyenek mellette gyúlékony, könnyen megolvadó anyagok, kiegészítők.

Legyünk alaposak a tisztításnál

Az Air Fryer kosarának legegyszerűbb tisztítási módja az, ha azonnal beáztatjuk, ezáltal a ragadós, zsíros maradványoknak nincs esélyük megszáradni, és könnyebbé válik a tisztítás.

A hasznos készülékünk kosarát tehát minden alkalommal takarítsuk ki alaposan. Hetente egyszer pedig az egész eszköz belsejét is nézzük át. Nem maradtak-e ételmaradékok, letapadások a kosárkán kívül.

A rendszeres tisztítás elengedhetetlen ahhoz, hogy maximális teljesítményt nyújtson és persze biztonságos használatot garantáljon. A kosár, a tálcák és a készülék belső részei minden használat után zsírosak és piszkosak lehetnek, ezért fontos az alapos takarításuk.

A legtöbb tartozék mosogatógépben is mosható, de mindig ellenőrizzük a gyártó utasításait az adott alkatrész tisztításával kapcsolatban. Minderre nem csupán a forrólevegős sütő állapotának megőrzése érdekében van szükség, hanem az optimális ízek és a kifogástalan végeredmény elérése céljából is.

Tartsuk be az ajánlott sütési időt és hőmérsékletet

Minden készülék más, és az egyes ételek elkészítéséhez ajánlott sütési idő és hőmérséklet is eltérő lehet. Fontos azonban, hogy betartsuk a gyártó által javasolt útmutatásokat, valamint a választott receptekben leírtak is támpontként szolgálhatnak. Mindez segíthet abban, hogy az ételeink a lehető legjobban sikerüljenek, és elkerüljük, hogy nyersek maradjanak vagy megégjenek.

Szerezzünk be egy digitális húshőmérőt

Ellenőrizzük a húsok belső hőmérsékletét digitális hőmérővel! Az egyetlen módja annak, hogy biztosan tudjuk, hogy a húsok teljesen átsültek-e, az, ha digitális hőmérővel ellenőrizzük a belső hőmérsékletüket. 

Amikor zöldségeket vagy fagyasztott ételeket készítünk az Air Fryerben, gyakran elég rájuk pillantani, hogy megállapítsuk, megfelelőek-e. Azonban húsok esetében különösen óvatosnak kell lennünk, hogy mindig kellően meg legyenek sütve. Könnyű a végletek hibájába esni, s egyszer kemény, túlsütött hús, máskor pedig “alulkezelt” étel lehet a jutalmunk, kivéve ha segítségül hívjuk a hasznos kiegészítőt.

A digitális húshőmérőt használhatjuk sütéshez, grillezéshez egyaránt.

Pro tipp: használjunk fogpiszkálót a sajtszeletek rögzítéséhez

Például hamburgerek esetében, ha hozzájuk szeretnénk adni egy-egy plusz szelet sajtot, fogpiszkálóval tűzzük le a bucik tetejére, így nem fognak lerepülni, elcsúszni. Ezt a módszert más ételek készítése során is alkalmazhatjuk, ha tudjuk, hogy olyan komponensről van szó, amely hajlamos elmozdulni.

Ezeket megfogadva csodálatos ételköltemények születhetnek, amelyekkel lenyűgözhetjük az egész családot és a barátainkat.

Kapcsolódó anyagunk:

Forrólevegős fritőz (Air Fryer) – mutatjuk 2024 legjobbjait