Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

10+1 gyakori hiba az Air Fryer használata kapcsán

Gyorsan felmelegszik, kifogástalanul ropogósra süti az ételeket, kiváló munkát végez édes és sós receptek esetében egyaránt, persze csak akkor, ha elkerüljük a gyakori hibákat az Air Fryer használata közben. 

Talán máig megosztja az embereket, noha azért népes rajongótábora alakult ki a meleglevegős sütőknek, nem is meglepő, hiszen ezek a praktikus eszközök alapjaiban megváltoztatták a sütés és az étkezés módját. A legtöbben mégis bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes ügyelni, azaz milyen hibákat célszerű elkerülni a forrólevegős sütő alkalmazásakor.

A leggyakoribb hibák Air Fryer használatakor

Abban talán egyetérthetünk, hogy fontos a készüléket minél jobb állapotban tartani, azaz rendeltetésszerűen használni, megfelelően tisztítani, hiszen ezáltal nemcsak az ételkészítésben lehetünk eredményesebbek, hanem a meleglevegős sütőnk is hosszabb élettartamnak örvendhet.

Az alábbi “hibákat” érdemes elkerülni:

1. Nem megfelelő méret/modell kiválasztása 

Ez ugyan még amolyan nulladik lépés, melyet célszerű már a vásárlást megelőzően alaposan átgondolni, ebben segíthet átfogó meleglevegős fritőz vásárlási tanácsadónk is. 

Legfőképp a kapacitás szokott kérdéses lenni, vagyis hogy hány főre sütnénk, mekkora ételadagokban gondolkodunk. Fejtörést okozhat az is, hogy általában milyen ételeket készítenénk, kihasználnánk-e az eszköz összes funkcióját?

2. Figyelmen kívül hagyjuk az előmelegítés funkciót!

Hasonlóképpen, mint amikor a sütőt használjuk (néhány recept kivételével), időt kell szánni az előkészítési folyamatra, vagyis hogy a készülék felmelegedjen, mielőtt beletennénk az alapanyagokat. Így az alkotóelemek azonnal elkezdenek sülni. Az előmelegítés segít, hogy ételeink valóban kellően átsüljenek, s elérjék a vágyott ropogós textúrát. Ellenkező esetben nem megfelelően elkészült ételeket kaphatunk, mivel a saját “nedvességükben” áznak, amíg a hőmérséklet emelkedik.

3. Túltöltjük a kosarat

A túltöltés semmiképp sem vezet eredményre, hiszen így az ételek egyenetlenül sülhetnek meg, belül nyersek maradhatnak, itt-ott pedig meg is éghetnek. Ehelyett érdemesebb inkább több darabban, külön-külön elkészíteni a finom fogásunkat, mintsem telezsúfolni a készülék kosarát, hogy aztán kétszer kelljen dolgozni.

4. Beállítjuk a paramétereket, majd megyünk a dolgunkra

Szintén gyakori hiba, melyet sajnos sokan el is követnek, hogy amint beállították az optimális sütési paramétereket, magára hagyják a készüléket. Az Air Fryer valóban megkönnyíti az ételkészítést, de nem árt néha egy-egy pillantást vetni rá, hogy mégis hol tart a folyamat, s ellenőrizni a készülő ételeket. 

Előfordulhat, hogy meg kell forgatni némelyik alkotóelemet, hogy valóban kifogástalan eredményt kaphassunk. Jó megoldás lehet, ha beállítunk emlékeztetőt, de némelyik készülék alapból tartalmazza ezt a funkciót, s így félidőben jelezni fog számunkra, hogy itt az idő az ételeink megforgatására.

5. Hanyag tisztítás

Az alapos tisztítás segít abban, hogy hosszabb ideig élvezhessük a hasznos eszköz minden előnyét, ugyanakkor jobb eredményeket érhessünk el, sőt, biztonságosabban is süthessünk. A szennyeződések, lerakódások veszélyesek, hiszen növelhetik a tűzveszély kockázatát, ugyanakkor kárt tehetnek a berendezés alkatrészeiben is, sőt, ez hatással lehet a készülő ételeink ízére is.

A hanyag tisztítás a környezetünkre és a készülékre is veszélyes lehet, legyünk alaposak és óvatosak. Mindig áramtalanítsuk és várjuk meg, amíg lehűl az eszköz, és csak ezt követően kezdjük meg a tisztítását.

6. Sütési javaslatok követése

Nem minden esetben érdemes követni az utasításokat, ahogyan például hagyományos sütő esetében általában beválnak a javasolt sütési idők, addig a meleglevegős fritőzök gyorsabban elérik a kívánt hőfokot, hamarabb is elkészülhet az étel, ami gyakran égett fogásokat eredményezhet. Általános szabályként csökkentsük a javasolt időt 20%-kal, és időnként ellenőrizzük. 

7. Nem tisztítjuk meg minden használat után

Ez szintén gyakori hiba, és legalább olyan súlyos is, mint a hanyag tisztítás. Ahogyan egy serpenyővel tennénk, a kosárból is eltávolíthatjuk a morzsákat vagy a letapadt olajmaradványokat használat után. Minél tovább hagyjuk, annál rosszabb lesz, és végül tönkreteheti a gépünket. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, hiszen a legtöbb készülék kivehető kosárral rendelkezik, így gond nélkül elvégezhetjük a tisztítást, amely rendszeres karbantartás mellett nem is tart sokáig. Egyes modellek kivehető alkatrészei mosogatógépben is moshatók, érdemes ezt is szem előtt tartani a vásárlás előtt.

8. Nem megfelelően tisztítjuk meg

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, bár fontos, hogy minden használatot követően megtisztítsuk a fritőzt, épp olyan lényeges az is, hogy a megfelelő módon történjen mindez.

Az elektromos berendezés nem kivehető részeit nem szabad vízzel és mosogatószerrel átmosni, elegendő egy mikroszálas kendő, amellyel gondosan áttöröljük. Fontos tehát, hogy a készüléket ne érje víz, csupán az eltávolítható részeit szabad ily módon megtisztítani. Nem csupán veszélyes, hanem a szeretett Air Fryerünk is tönkremehet.

9. Túl sok olajat használunk

Sokan elkövetik, bár ez talán csak megszokás kérdése, hogy túl sok olajat használnak, mintha klasszikus serpenyőben vagy hagyományos olajsütőben sütnének. A meleglevegős fritőzhöz elegendő az ételekre permetezni az olajat, semmiképpen sem kell eláztatni benne az alapanyagokat.

10. Nem használjuk az előre beállított programokat

Talán megesett már velünk, hogy belül nyers maradt, pedig kívül látszólag aranybarnára sült a vágyott ebédünk. Érdemes kihasználni a “beépített programokat”, amelyek konkrét ételtípusokhoz javasoltak. 

Ezeket az “automatikus programokat” az ajánlott főzési hőmérsékletre állítják be az ételnek megfelelően, s így például a húsok is egyenletesen megsülnek.

11. Nem alkalmazzuk az Air Fryer kiegészítőket

Rengetegféle kiegészítő beszerezhető, amelyeknek nagy hasznát vehetjük, hogy még jobban kiaknázhassuk a meleglevegős sütőben rejlő lehetőségeket. Ezeket a kiegészítőket kifejezetten azért tervezték, hogy még könnyebbé tegyék a forrólevegős fritőzzel történő sütést, illetve többféle ételt, különböző fogásokat is elkészíthessünk. A legjobb Air Fryer kiegészítők cikkünkben bemutattuk a nélkülözhetetlen darabokat.

Most már, hogy a legtöbb hibát ismertettük, bízunk benne, hogy még több örömet hoz majd ezeknek a praktikus eszközöknek a használata, és kifogástalan ételköltemények, ízletes fogások kerülnek az asztalra.