Szereted a húsételeket és szívesen elkészítenél néhányat air fryerben is? Akkor most jól figyelj, mert összegyűjtöttünk néhány olyan húsos receptet, amelyekért garantáltan odáig leszel.
Hosszú évek óta tesztelünk már air fryereket, így pontosan tudjuk, hogy ezek a háztartási gépek mennyire jól használhatók húsételek elkészítéséhez is.
Sőt mi több, kellő odafigyeléssel és tapasztalattal nem csak egészségesebbek, de akár még ízletesebbek is lehetnek az air fryerben elkészített húsos finomságok.
Mivel kifejezetten szeretünk húst sütni a forrólevegős fritőzben, az alábbiakban összegyűjtöttük nektek kedvenc receptjeinket, amelyeket természetesen ki-ki a saját ízléséhez formálhat, de az alapokat minden esetben leírjuk az alábbiakban!
1. Grillcsirke air fryerben
Kezdjük rögtön a személyes kedvencünkkel, a grillcsirkével. Mindenki szereti a kívül ropogós, belül omlós natúr csirkét, amit gyakorlatilag extra hozzávalók nélkül, bárki elkészíthet magának air fryerben 35-40 perc alatt.
Hozzávalók:
- egy egész csirke (belsőségek nélkül)
- pácoláshoz ízlés szerint valamilyen szárnyas fűszerkeverék
Elkészítés:
Bár az egész grillcsirke elkészítéséhez nagyobb air fryerre van szükség (mi például egy 10 literes, dupla kosaras Cosori Dual Blaze Twinfry-t használunk hozzá), amibe kényelmesen elfér egy nagyobb, 1 kilós csirke is.
Ha igazán finom csirkét akarunk, akkor érdemes előtte egy nappal bepácolni, alaposan bedörzsölni valamilyen fűszerkeverékkel és a hűtőszekrényben állni hagyni, de ha nincs időnk, a pácot 4-5 órával előbb alkalmazva is nagyszerű eredményt érhetünk el.
Ha igazán omlós és ízletes végeredményt akarunk, akkor érdemes a csirkét egy kis olajspriccet követően betekerni alufóliával és így kezdeni a sütést. Ehhez az air fryert 180 Celsius fokra állítjuk és legalább 35-40 percig sütjük.
Ha ropogós bőrt szeretnénk, a fóliát az utolsó 5-10 percre érdemes eltávolítani a csirkéről!
2. Saslik air fryerben
A saslik elkészítése nem a legkönnyebb feladat, de ha olyan air fryerünk van, amihez járnak sütőpálcák, amelyekre fel tudjuk fűzni az összetevőket vagy legalább egy rácsunk, akkor egyenesen csodálatos eredmény érhető el, ami ráadásul akár minden alkalommal más-más ízvilágot képviselhet.
Hozzávalók:
- 1 pár kolbász
- 20 dkg császárszalonna
- 1 db paprika
- 5 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A saslik elkészítésének első lépése, hogy minden összetevőt felvágunk akkora darabokra, hogy kényelmesen fel tudjuk fűzni a sütőpálcára.
Nagyon fontos, hogy hús mellé mindig zöldség kerüljön és fordítva, hiszen az ízek így képesek a legjobban összeérni. Ha mindent feltűztünk a pálcára, egy kevés olajat spricceljünk rájuk, majd helyezzük be a nyers saslikot az air fryerbe.
Amennyiben optimális végeredményt szeretnénk, akkor állítsuk 190 Celsius fokra a gépet, hogy 20-25 perc alatt készre süljön az egész.
Amennyiben szeretjük, ha a végeredmény ropogós, tegyük vissza még néhány percre 200 Celsius fokon, az optimális állag nem marad el.
3. Tarjasütés air fryerben
A sertéstarja az egyik legkedveltebb disznóhúsból készült fogás, amit forrólevegős fritőzben is el lehet készíteni, de nagy odafigyelést igényel ahhoz, hogy a hús egyenletesen átsüljön, ezáltal kívül ropogós, belül pedig puha végeredményt kapjunk. Ha nem akarunk zsírban tocsogó tarját fogyasztani, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 2 szelet sertérstarja
- pácoláshoz 1 dl étolaj és ízlés szerint só, bors, egyéb fűszer
Elkészítés:
Az air fryerben történő tarjasütés egyik sarokpontja a pácolás. Érdemes már előző este bepácolni, mert így lesz igazán puha és szaftos a végeredmény. Csak öntsük az étolajat egy tálba, adjunk hozzá fűszereket és tegyük bele a húst, és helyezzük az egészet a hűtőbe.
A sertéstarja esetében fontos, hogy az air fryer elő legyen melegítve. Ha ez megtörtént, nincs más teendőnk, mint a tarjára egy kevés étolajat spriccelni és 160 Celsius fokos sütőben legalább 15 percig sütni az egyik oldalán.
Ezt követően fordítsuk meg a tarját és süssük még legalább 10 percig. Fontos: ha alul-felül sütős air fryerünk van, nem kell megfordítani, de a 25-30 perces sütési időt így is be kell tartani.
Ha mindent jól csináltunk, a tarjaszeletek tökéletesen átsülnek, és belül kellemesen szaftosak maradnak.
Forrás: forrolevegosfritoz.com
4. Tojással töltött fasírt air fryerben
A fasírt elkészítése normál sütőben is összetettebb feladat, de mindenképpen szerettünk volna egy komplexebb recepttel szolgálni, hogy mindenki láthassa: az air fryer teljesértékű konyhai eszköz, amiben még ennek a finomságnak az elkészítése sem okoz gondot.
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 1 tojás
- néhány szelet kenyér vagy pár kifli/zsemle
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 1 gerezd összenyomott fokhagyma
- ízlés szerint pirospaprika, só, bors és kömény
- a töltelékhez 6 darab főtt tojás és 10 szelet bacon
Elkészítés:
A fasírt alapjának elkészítése előtt legyen az első lépés, hogy a tojásokat feltesszük főni. 7-8 perc alatt keményre főzzük őket, majd megpucoljuk és kettévágjuk mindet.
Közben a kenyeret vagy a zsemlét/kiflit vízbe áztatjuk, felvágjuk a hagymát, összenyomjuk a fokhagymát, a darált húst pedig egy tálba tesszük. Erre rászórjuk a fűszereket és a hagymákat, ráütünk egy nyers tojást, és végül hozzáadjuk az áztatott pékárut úgy, hogy a lehető legkevesebb víz kerüljön bele. Ezt a masszát alaposan összedolgozzuk.
A fasírtgolyók elkészítéséhez előbb formázunk egy húspogácsát úgy, hogy elférjen benne egy fél tojás. A tojást szépen körbevesszük a masszával, majd az így kapott húsgolyót körbetekerjük baconnel és már mehet is az air fryerbe.
Ha minden fasírtgolyó elkészült, 220 Celsius fokra állítjuk a sütőt és 25-30 perc alatt megsütjük. Amennyiben az air fryer csak az egyik oldalról süt, akkor 15 perc után forgassuk meg a fasírtgolyókat.
5. Töltött csirkecomb air fryerben
A töltött csirkecomb is egy kicsit összetettebb húsétel, ami elkészíthető air fryerben, de amennyiben odafigyelünk, akkor egészen isteni végeredményt érhetünk el forrólevegős fritőzben is.
Hozzávalók:
- 4-5 darab felső comb
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg csirkemáj
- 10 dkg gomba
- egy-két darab zsemle
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A töltött csirkecomb elkészítésének első módja, hogy a felső combokat megvágjuk úgy, hogy a töltelék elférjen bele. Sokan a húsba, mások a bőr alá töltenek, ezt mi olvasóinkra bízzuk.
Ha ezzel elkészültünk, jöhet a töltelék. A zöldségeket felaprítjuk, a gombát apróra szeleteljük, majd egy kevés zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát, a májat, aztán néhány percig pirítjuk az egészet.
Ezt követően vízbe tesszük a zsemlét és rögtön ki is nyomkodjuk belőle a nedvességet és a tűzhelyen lévő töltelékhez adjuk, végül sóval, borssal ízesítjük, de ízlés szerint mást is adhatunk hozzá. Ha a töltelék elérte a masszás állagot, levehetjük a tűzhelyről.
Ezt a tölteléket a korábban felvágott felső combokba kanalazzuk, szükség szerint fogpiszkálóval zárjuk a nyílást, majd az air fryerbe helyezzük, spriccelünk rá egy kis olajat és 180 Celsius fokon 35-40 percig sütjük, félidőnél forgatjuk.
+1. Oldalas air fryerben
A sült oldalas egy tipikusan olyan étel, amit az emberek többsége, csak jó zsírosan és szaftosan tud elképzelni. Márpedig másképpen is el lehet készíteni, és ehhez hoztunk most egy nagyon jó receptet.
Hozzávalók:
- 1 kg sertés oldalas
- néhány evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors, köménymag
Elkészítés:
A folyamat az oldalas előkészítésével kezdődik, így a csontok között ujjnyi szeletekre vágjuk, majd a szeleteket néhány órára bepácoljuk olaj, só, bors és köménymag keverékébe.
A pácból egyenesen az air fryerbe tehetjük a húst – ilyenkor már nem kell extra olajat spriccelni rá –, majd 180 Celsius fokon legalább 40 percig sütjük.
Az első 10 perc után bedörzsöljük préselt fokhagymával, és rávághatunk néhány szelet hagymát úgy, hogy mindenből maradjon az első forgatás utánra is, amire nagyjából 20 perc után van szükség.
Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó anyagunk: