Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Alapvető hibák, amelyek elrontják a turmixot

Az ízletes turmix sokszor nem egyenlő az egészséges turmixszal, és ez az állítás fordítva is megállja a helyét. Lássuk a legalapvetőbb hibákat, amelyek elronthatják ezeket az italokat. 

A turmix sokak számára az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás modern megtestesítője. Nem véletlenül, hiszen az étkezés ezen formája tökéletesen illeszkedik felgyorsult életmódunkhoz: hamar elkészül, bárhová magunkkal vihető és gyorsan elfogyasztható akár anélkül, hogy szünetet tartanánk.

Sokan gondolhatják úgy, hogy a turmixkészítéshez nem kell különösebb tudás, elegendő hozzá egy megfelelő háztartási gép, amelybe csak be kell tölteni a szükséges hozzávalókat, megnyomni egy gombot, és az ital máris kész.

Bár tény, hogy így is készülhetnek ízletes turmixok, azonban a gondos előkészítés, a megfelelő körülmények elhanyagolhatatlanul fontosak a kielégítő végeredményhez. Lássuk most azokat az alapvető hibákat, amelyekkel könnyedén el lehet rontani ezeket az italokat.

A nem megfelelő turmixgép

Az első és legalapvetőbb probléma, ami ilyenkor felmerülhet, hogy nem megfelelő turmixgépet vásároltunk magunknak. Sokan egyáltalán nem törődnek ezzel, holott óriási különbségek lehetnek ezen a téren két eszköz között.

Korábban már nagy turmixgép kutatásunkból is kiderült, hogy rengeteg különféle típus közül válogathatunk, ha ilyen eszközre van szükségünk, a döntést pedig soha nem szabad elkapkodni.

Már az elején érdemes eldönteni, hogy smoothie-t vagy turmixot szeretnénk

Az első és legalapvetőbb kérdés a téma kapcsán, amit tisztázni kell, hogy smoothie-t vagy inkább turmixot szeretnénk-e készíteni.

A két italtípust sok esetben említik egy lapon, holott valójában két különböző frissítőről van szó, de ennél is fontosabb, hogy már eleve olyan gépet kell választani, ami megfelel az elvárásainknak.

Turmixgéppel ugyanis nem lehet jó smoothie-t készíteni, és ez a legtöbbször fordítva is igaz. Természetesen vannak olyan kombinált eszközök, amelyek mindkét területen megállják a helyüket, azonban ezek jellemzően már a prémiumkategóriát erősítik, és az emberek többsége nem szívesen költ olyan sokat egyetlen háztartási gépre.

Az első szabály tehát az, hogy amennyiben egyszerű turmixokat fogyasztanánk, akkor egy kimondottan erre a célra tervezett turmixgép lesz a jó döntés, ha pedig smoothie-t innánk, akkor egy smoothie-készítő gépre van szükségünk.

Mi a különbség a smoothie és a turmix között?

Érdemes röviden tisztázni a turmix és a smoothie közötti különbségeket is, hiszen ezek ismeretében már sokkal könnyebb lesz jó gépet választani.

Noha mindkét italtípus alapját a gyümölcsök és a zöldségek adják, ezen kívül más párhuzamot nehéz lenne vonni közöttük.

Míg ugyanis a turmixhoz ezeket az alapanyagokat gyakran öntik fel tejjel, tejszínnel vagy joghurttal, addig a smoothie esetében éppen a természetesség, a rostok megőrzése a cél úgy, hogy a végeredmény pürés állagú, könnyen fogyasztható, iható legyen.

Ezen túlmenően míg a turmixoknál csak az a lényeg, hogy az összetevők kellően pürés állagot vegyenek fel, addig a smoothie esetében fontos, hogy a rostok ne sérüljenek, tehát a végeredmény iható legyen, és a tápanyagokat is tartalmazza.

Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérhessük, rendszerint speciális kialakításra és késszerkezetre van szükség, ezért lényeges, hogy már eleve célzottan vásároljuk meg igény szerint az egyik vagy a másik típust.

Gondok vannak a turmixgép teljesítményével

Egyáltalán nem elég azonban, ha csak a típust illetően vagyunk tisztában a lehetőségekkel. A teljesítmény ugyanúgy lényeges szempont, és a turmixgép legáltalánosabb problémái kapcsán az egyik leggyakoribb hibaforrásnak tekinthető.

Túl alacsony a teljesítmény

Az emberek többsége azért szereti a turmixgépeket, mert használatuk során nincs más teendőnk, mint az edénybe szórni az összetevőket, majd megvárni, amíg a pengék pürét készítenek a hozzávalókból.

Amennyiben azonban a turmixgép teljesítménye túl alacsony, az komoly problémákat vethet fel a végeredményt illetően. Az ital csomós és darabos marad, vagy perceken keresztül kell működtetni a gépet egy elfogadható eredményért cserébe, ami nemcsak kellemetlen, hanem a gép motorjára is rossz hatást gyakorol.

A konkrét számok tükrében egy smoothie-készítő gép esetében a 600 W már ideális lehet, míg a turmixgépeknél inkább az 1200 W teljesítményű modelleket keressük, hiszen ezek például már jég zúzására is alkalmasak lehetnek.

A fordulatszám és a sebességi fokozatok sem elhanyagolhatók

Pusztán a névleges teljesítmény azonban nem mindig elegendő ahhoz, hogy a turmixgépben megfelelő végeredmény szülessen. Ennek érdekében ügyelni kell még legalább a fordulatszámra és a sebességi fokozatokra is.

A fordulatszám azért lényeges, mert minél magasabb, a gép annál jobban össze tudja aprítani az összetevőket. Nem mellesleg olyan vákuumhatást tud kelteni, hogy a hozzávalók újra és újra eljutnak a késekhez, amelyek így sokkal gyakrabban érik és jobban aprítják a zöldség-, illetve gyümölcsdarabokat.

Egy turmixgép akkor lesz igazán jó, ha a kések legalább 10 000 fordulatot képesek biztosítani percenként, de a 15-20 000 fordulat/percre alkalmas eszközök készítik az igazán selymes és pépes állagú, csomóktól és daraboktól mentes turmixokat.

Azért természetesen nem árt, ha ez a teljesítmény szabályozható. Erre valók a sebességi fokozatok. Legyen legalább 2-3 fokozat a turmixgépen, hiszen így ki tudjuk tapasztalni, mikor és melyik beállítás lesz a legjobb az egyes receptekhez. Emellett az ilyen készülékeket jobban ki lehet használni, hiszen a turmixok mellett jégtörésre, de akár még krémlevesek készítésére is alkalmasak.

A pengék is fontosak

Bár a turmixgépek pengéinek kialakítását illetően jelentős átfedések vannak, mégis ajánlatos odafigyelni arra, hogy a kiválasztott modellben milyen alapanyagú és formájú kések találhatók.

Az anyaghasználat tekintetében a műanyagpengés gépeket minden esetben kerüljük el messzire. Az igazán jó megoldásnak a titánból vagy rozsdamentes acélból készült kések bizonyulnak a gyakorlatban, ezek többségét egyáltalán nem vagy ritkán kell élezni, mindemellett pedig a legtöbb alapanyaggal megbirkóznak, így akár még a magvakkal is.

A pengék száma jellemzően modellfüggő, de a legjobb eredményt azoktól a típusoktól várhatjuk, amelyek négy pengével rendelkeznek, és ezek nem egy síkban, hanem egymáshoz viszonyítva felfelé vagy lefelé minimális görbülettel helyezkednek el.

Megfelelő teljesítmény és fordulatszám mellett ezek a pengekialakítások biztosítják, hogy mindig kellően finom, krémes és pürés állagú turmixokat, illetve smoothie-kat készíthessünk magunknak.

A nem megfelelő takarítás

Nincs is kellemetlenebb annál, mint amikor egy frissen elkészített turmixnak furcsa mellékíze van, amely nem a hozzávalókból származik, hanem a nem megfelelő takarításból eredeztethető.

A legfinomabb turmixot is elronthatja, ha korábban például hagymát pépesítettünk a gépben egy krémleveshez, de nem takarítottuk ki megfelelően az eszközt. Ez sokszor nem is emberi mulasztásból fakad, hanem a turmixgép hibája okozza.

Amennyiben szeretnénk elkerülni az ilyen helyzeteket, az alábbiakra érdemes odafigyelni a gép kiválasztásakor.

A turmixgép legyen szétszerelhető

Mivel a belső alkatrészek sokszor romlandó ételekkel, tejtermékekkel is találkoznak, egy turmixgép kiválasztásakor kiemelt szempont a tisztíthatóság. Ehhez az egyik legfontosabb tulajdonság a szétszerelhetőség.

Lényeges, hogy a késeket ki tudjuk venni a helyükről, hiszen rendszerint ezeken rakódik le a legtöbb szennyeződés. Nehezen tisztítható elemek, de ha ki tudjuk emelni őket a gép belsejéből, sokkal egyszerűbben fertőtleníthetők és megszáríthatók, ami nagyon fontos a higiénikus tisztaság tartós megőrzéséhez.

Műanyag vagy üvegedény

A tisztíthatóság szempontjából fontos tényező, hogy a turmixgép kancsója műanyagból vagy üvegből készült. A műanyag jellemzően nehezebben tisztítható, gyakran nem lehet forró vízbe vagy mosogatógépbe tenni, sőt karcolódik is, ami kifejezeten problémássá teszi a használatát.

Az üveg ezzel szemben kevésbé kényes. Rendszerint mosogatógépbe is tehető, nem tud olyan könnyedén megkarcolódni, és kevésbé gyűjti magába az aromákat, amelyek mellékízt adhatnak a turmixnak.

A nem megfelelő hozzávalók

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nemcsak a rosszul kiválasztott vagy nem jól kitakarított gép tudja tönkretenni a turmixot, hanem az is, ha nem a megfelelő hozzávalókkal készítjük. A jó turmix ugyanis amellett, hogy megfelelő állagú, egészséges és alacsony kalóriatartalmú alapanyagokból áll.

Ennek fényében érdemes válogatni, és az alábbi összetevőket elkerülni vagy más alternatívával helyettesíteni annak ellenére is, hogy nagyon sok turmixreceptnél ajánlják őket.

Zöldségek, amelyeket nem lehet turmixolni

A gyakorlott turmixfogyasztók jól tudják, hogy rengeteg olyan zöldség van, amelyet a rostszerkezete miatt egyáltalán nem lehet pépesíteni. Ilyen például a zeller, a zöldborsó vagy a spárga.

Pépesednek ugyan, de kellemetlenül hosszú, nehezen fogyasztható rostok maradnak utánuk a turmixban, amelyek csak tönkreteszik az ital állagát, így érdemes megfontolni az ilyen hozzávalók mellőzését.

Néhány nyers zöldség és gyümölcs sem való a turmixgépbe

Rengetegen alkalmazzák azt a praktikát, hogy a turmix elkészítése előtt a hozzávalókat megfőzik vagy megpárolják. Ez bizonyos összetevőnél különösen lényeges, hiszen vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket nyersen nem javasolt a turmixgépbe tenni.

Példának okáért ilyen a sárgarépa, amelynek a húsa annyira kemény, hogy a legerősebb turmixgépek számára is nehézséget okoz ledarálni. Emiatt természetesen ne hagyjuk ki receptből, de előtte főzzük vagy pároljuk meg, hogy megpuhuljon.

Joghurtból csak natúrt

Sok turmixrecepthez írnak elő gyümölcsjoghurtot, amit az emberek zöme a boltban vásárolt dobozos típusokkal valósít meg. Ez azonban nem a legjobb választás, hiszen ezek a joghurtok nagyon sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak.

Ez pedig szöges ellentétben áll az egészséges életmóddal, így ha joghurt kell a turmixba, akkor válasszunk natúr változatot vagy termelőtől vásárolt, valódi gyümölcsjoghurtokat.

Gyümölcsléből csak otthon préseltet

A joghurtokhoz hasonló problémakört vet fel a gyümölcslé kérdése is. Sok turmixhoz kell ilyen vagy olyan gyümölcslé, ami egészségesnek hangzik, valójában azonban ezek nagyon sok felesleges cukrot és adalékanyagot tartalmaznak.

Emiatt hiába szeretnének sokan egészségesebben táplálkozni vagy kevesebb kalóriát fogyasztani, a bolti gyümölcslé hozzáadásával ez nem sikerülhet, ezért inkább helyettesítsük otthon facsart változattal vagy kistermelőtől származó gyümölcslével, esetleg valamilyen gyógyteával.

A fagylalt nem egyenlő a tejjel

Gyakran előfordul a turmixkészítés kapcsán, hogy a tej helyett fagylaltot ajánlanak, mert az ugyanúgy tejtermék, és ettől a végeredmény smoothie vagy milkshake lesz. Valójában azonban egyik sem.

Bár a turmix ízletes lesz, hiszen óriási adag cukor és egyéb adalékanyag kerül bele a fagylalttal, ha azonban egészséges italt szeretnénk fogyasztani, akkor nem feltétlenül szerencsés ez a sok felesleg. A sovány tej vagy valamilyen növényi tej sokkal jobb alternatíva.