Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Corsair K65 Plus Wireless RGB gamer billentyűzet teszt – a multiplatformos aduász

Leteszteltük a Corsair direkt gamereknek készített billentyűzetét. A K65 Plus túlzás nélkül minden igényt kiszolgál, sőt nagyon sok tekintetben még többet is ad, mint ami elvárható.

A Glorious GMMK 2 után egy újabb gamer billentyűzet járt tesztlaborunkban – ezúttal a számítógépes perifériák és hardverkomponensek világában több évtizedes múltra visszatekintő Corsair műhelyéből.

A Corsair K65 Plus egy minden tekintetben vérbeli gamer billentyűzet, tele hasznos és praktikus funkciókkal. Nekünk nagyon könnyű volt megszeretni, köszönhetően a precíz, pontos és kényelmes játékélmény biztosítása miatt.

Hogy milyen tapasztalatokat szereztünk a Corsair gamer billentyűzetével? Az alábbiakban mindent leírtunk, ami csak fontos lehet a vásárlás előtt.

Corsair K65 Plus Wireless RGB

Jellemzők

  • PC+ Steel anyaghasználat
  • Hangszablyzó
  • Programozható gombok
  • Multiplatformos felhasználhatóság
  • RGB világítás
  • Corsair MLX Red lineáris mechanikus kapcsolók
  • Hangszigetelés

Elérhető itt

alza.HU
árukereső.HU

Üzemidő260 óra
Töltési idő5-6 óra
Csatlakozás3 féle mód
(2.4GHz, Bluetooth, USB Type-C)
SwitchekCorsair MLX Red
lineáris mechanikus kapcsolók
RGB világításVan
SzínSzürke/fekete
Garancia2 év gyártói garancia
Kiosztás75%-os ANSI kiosztás
Méret320 (W) x 136 (L) x 35 (H) mm
Súly0.91 kg

Már a csomagolás is magas minőséget sejtet

A termék egy nagyon mutatós, képekkel és információkkal gazdagon illusztrált kartondobozban érkezik, ami kellően erős ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk a szállítás közbeni esetleges sérülések miatt.

A doboz úgy nyílik, mint egy kincsesládika, a nyitást követően pedig azonnal elénk tárul az egyébként egyszerű, de mégis sok kis apró dizájnelemmel ellátott billentyűzet, méghozzá egy átlátszó védőborítással ellátva.

A Corsair nagy figyelmet fordított arra, hogy a termék pontosan illeszkedjen a dobozba, ne kelljen felesleges anyagokat elhasználni a csomagoláshoz, így nincs is túl sok extra hely, csak egy kis csík a felső részen, ahová a kiegészítők kerültek.

Itt találjuk majd a szövetborítású USB-C kábelt – nagyon elegánsan, fóliázott kábelvégekkel –, valamint a billentyű kiszedő csipeszt, de a klaviatúra alatt a garancia papírt és a használati útmutatót is elbújtatták.

Egy-két matricának még örültünk volna ebben az árkategóriában, de ez nyilván semmit sem von el a termék értékéből.

Letisztult megjelenés, sok-sok apró extrával

Amivel kapcsolatban egyáltalán nem tudunk belekötni a Corsair billentyűzetébe, az a megjelenés. Nem elég, hogy meglepően kompakt lett a végeredmény – hiszen nincs Num Pad, így 320x136x35 mm az egész –, de a letisztult megoldások mellé sok-sok apró extrát is adott a gyártó.

Már eleve a billentyűk festése is eredeti, hiszen átmenetet képez az asztroszürke és a fekete között, miközben az Esc billentyű helyére például egy Corsair logós gomb került, a jobb felső sarokban pedig egy fém hangerő szabályozó potméter kapott helyet.

Az eszköz egyébiránt 75%-os ANSI kiosztással érkezett, és természetesen az angolszász szabvány szerint készült, így itthon nem a legszerencsésebb gépelésre – ha csak nem tudunk vakon dolgozni.

Az anyagminőség egyébiránt kimagasló, erős PC+ Steel alapanyagból készült, ránézésre elnyűhetetlen, precíz illesztései pedig prémium hatását erősítik, akárcsak a közel 1 kilogrammos súlya.

Tudni kell róla, hogy mélyített kialakítást kapott, így bár használata kényelmes, azonban könnyen koszolódik és nehezebben takarítható. Külön kiemelnénk a Space billentyűt, amelyen elhalványuló kis háromszögek pompáznak, ami igencsak jellegzetessé teszi a klaviatúra megjelenését.

Talpazat, csatlakozók és RGB világítás

A megfelelő tapadás érdekében a billentyűzet négy gumis talpat kapott, amelyek nem tűntek túl strapabírónak, a tesztidőszak végére például kettő nálunk például el is engedett. Nyilván egy kis ragasztóval ez orvosolható, de ebben a kategóriában nem ezt várja a vásárló.

A billentyűzet magasítására természetesen vannak kipattintható lábak, illetve érdemes legalább egyszer megnézni az eszköz hátlapját, hiszen nagyon látványos lett, a középen elhelyezett Corsair logót ugyanis aprócska, fénylő háromszögekkel borították be, ami nagyon eredetire sikerült.

A K65 Plus természetesen rendelkezik RGB világítással, ennek a kapcsolóját szemből nézve a billentyűzet bal oldalán láthatjuk, de érdemes alaposabban megnézni a hátsó részt, hiszen ott találunk néhány érdekességet.

Itt lesz például a vezetékes üzemmódhoz vagy töltéshez szükséges Type-C port és a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító jelfogó – amit majd a számítógéphez kell csatlakoztatni.

Ezen felül két csúszkát is látunk az eszközön, amelyek közül az egyikkel azt tudjuk meghatározni, hogy Windows vagy Mac alapú számítógéppel akarjuk használni a billentyűzetet, míg a másikkal a Bluetooth, illetve a rádiófrekvenciás kapcsolódás között váltogathatunk.

RGB ki/be kapcsoló gomb.

USB type-C csatlakozó és kapcsolódási kapcsoló.

Win/Mac kapcsoló.

Szövetbevonatos kábel jár hozzá

Bár a felhasználók többsége biztosan vezeték nélküli formában alkalmazza majd, azért jó tudni, hogy a Corsair termékéhez egy nagyon jó minőségű, szövetborítású USB-C kábel jár, ami nemcsak tartósnak néz ki, hanem a gyakorlatban is jól szerepelt.

Az 1.8 méteres hosszúságú kábel ugyanis feszes, nem gubancolódik, nem akadozik, nem tapad az asztalhoz, nagyon jól használható a gyakorlatban, a kapcsolódó tépőzár miatt pedig egyszerűen elpakolható és tárolható is.

A Corsair K65 Plus gamer billentyűzet a gyakorlatban

Természetesen nemcsak masszív és pofás megjelenésű a Corsair terméke, hanem a gyakorlatban is nagyszerűen vizsgázott előttünk, ami nem véletlen, hiszen mégis egy prémium kategóriás megoldást fogtunk a kezünkbe. Lássuk a legfontosabb tulajdonságokat szakmai szemmel:

A Corsair MLX Red lineáris mechanikus kapcsolók nagyon jól dolgoznak

Amit elsőként meg kell említenünk itt, az nem más, mint a gyártó saját fejlesztésű kapcsolótechnikája. Egy mechanikus billentyűzetről van szó, amihez a Corsair saját fejlesztésű MLX Red kapcsolói adják a megfelelő hátteret.

Mindezt meglepően jól, hiszen a gyárilag előre kenőolajozott billentyűk 45g aktiválási erővel és mindössze 1,9 mm-es aktiválási távolsággal rendelkeznek, de teljes utazási távolságuk eléri a 4 mm-t.

Nagyon masszív, magabiztos hatást keltenek, nem véletlen, hogy a Corsair 70 millió lenyomásig ad garanciát, miközben a gyakorlatban rendkívül gyorsak, dinamikusak, kifejezetten alacsony latency mellett dolgoznak, amivel kimagaslóan élvezetessé tehetik a játékot.

Egy hagyományos vagy egy olcsóbb gamer billentyűzethez viszonyítva ég és föld a különbség, így aki szeretne profi játékossá válni, vagy javítani a teljesítményén, annak bátran ajánljuk ezeket a kapcsolókat, illetve magát a terméket.

A billentyűhang is nagyon kellemes

Mindezt ráadásul a Corsair elragadó billentyűhanggal koronázta meg. Nincs idegesítő kattogás, sem kiugró Space-hang, az egész klaviatúra csodálatosan zenél az ujjak alatt, így nemcsak játszani, hanem gépelni is élmény vele, ha ez a paraméter fontos lenne valakinek.

Vezetékes és két vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséget támogat

Ma már alapvető egy sokoldalú gamer billentyűzettől, hogy legalább egy vezetékes és egy vezeték nélküli megoldást is támogat. A Corsair esetében sincs ez másképpen, sőt vezeték nélkül két alternatívánk lesz.

A legegyszerűbb mód a vezetékes. Csak bedugjuk a kábelt a megfelelő csatlakozókba és a billentyűzet azonnal működésre kész.

A másik a Bluetooth, ami azért előnyös, mert telefonokhoz, konzolokhoz és más olyan eszközökhöz is könnyedén hozzákapcsolható, amelyek támogatják ezt a technológiát. Sőt mi több, Bluetooth módban aktív használat közben is lehet tölteni, ha a kábel csatlakozik.

Ezen felül a Corsair egy saját 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás lehetőséget is ad a kezünkbe. Ennek aktiválásához nincs más teendőnk, mint a billentyűzet hátulján található kis jelfogót USB porton keresztül csatlakoztatjuk a számítógéphez és máris használhatjuk ilyen formában a klaviatúrát.

A tesztidőszak alatt természetesen mindhárom módot kipróbáltuk, és egyik sem volt rosszabb, mint a másik, még a Bluetooth-on keresztül is meglepően pontosan, gyorsan dolgozott.

Beépített hangtompítók biztosítják a csendes működést

Minket is sikerült elkápráztatnia a Corsair billentyűzetének, amikor először használni kezdtük, hiszen meglepően csendes volt. Kezdetben ezt a kapcsolók kifinomultságának tudtuk be, azonban később megtudtuk: a gyártó speciális hangtompítók alkalmazásával érte el a kellemes hangzást.

A billentyűzetben ugyanis két réteg hangtompító anyag is található – nagy sűrűségű habszivacs és szilikon párna –, így nincsenek kellemetlen csattanások vagy pingek, a legvadabb játék és a legintenzívebb gépelés közben egyaránt nagyon kellemes hangzást biztosít.

Meglepően jó üzemidővel kecsegtet

Ha valaki ragaszkodik a vezeték nélküli használathoz, akkor biztosan fontos neki az üzemidő kérdése. A Corsair K65 Plus gamer billentyűzet esetében ez biztosan nem okoz majd csalódást: világítás nélkül több mint 260 órányi üzemidő is elérhető vele.

Bár a feltöltése 5-6 órát is igénybe vehet, azonban ez az eredmény egyenesen kiváló, sőt a Corsair gondoskodott beépített akkumulátor kímélő megoldásokról is.

Amennyiben például az akkumulátor töltöttsége 20 százalék alá esik, a közvetlen billentyűzet-világítást leszámítva minden háttérvilágítás automatikusan kikapcsol, ha pedig 5 százalék alá esik a töltöttség, az egész billentyűzet alvó módba kerül.

Fun fact: amennyiben az Fn + Enter billentyűkombinációt megnyomjuk, az RGB világítás megmutatja a töltöttségi szintet!

A Corsair iCUE szoftver itt is remekel

Mint a legtöbb Corsair terméknél, ennél a billentyűzetnél is az iCUE program biztosítja az eszköz megfelelő szoftveres hátterét. Egy nagyon felhasználóbarát, könnyen kezelhető és jól áttekinthető megoldásról van szó, ami rengeteg extra beállítást ad a kezünkbe.

Tudjuk programozni vele például az RGB világítást, a kapcsolódó effekteket, az egyes gombokat, de beállíthatunk shortcutokat, makrókat, az Fn gombkombinációra épülő parancsokat, sőt a hangerőszabályzó funkcióját is módosíthatjuk, így lehet belőle zoom, fényerőállító, de akár még horizontális vagy vertikális görgő is.

Természetesen tudunk saját beállítási profilokat menteni – érdekesség, hogy négy darabot még hardveresen is, de szoftveresen nincs korlátozva –, sőt programozhatjuk a billentyűzet több tulajdonságát.

Itt jegyeznénk meg, hogy az eszköz polling rate-je valamiért nem állítható, amit egy ilyen kaliberű terméktől azért elvártunk volna, sőt az input latency-hez sem tudtunk hozzányúlni, holott egy komolyabb játékosnak ezek azért fontosak lehetnek.

Egy nagyszerű billentyűzet nem csak (hardcore) gamereknek

Bár a borsos árcédulát nehezen tudjuk megemészteni, összességében azonban magabiztosan ki merjük jelenteni, hogy a Corsair K65 Plus egy prémium kategóriás gamer billentyűzet, ami közel sem csak játékosoknak lehet jó választás.

Ha nem magyar szövegeket gépelünk vele, akkor irodai felhasználásra, sőt programozásra egyaránt kiemelkedő, mert nemcsak játszani élmény rajta, hanem a munkafolyamatokat is könnyedén fel tudja dobni.

Precizitása mellett kiemelendő a kiváló hangzása, a tömérdek funkciója, a többféle csatlakozási lehetősége és természetesen a programozhatósága is. Biztosak vagyunk benne, hogy nem okoz csalódást, aki ezt választja.

Elérhető itt

alza.HU
árukereső.HU

ElőnyökHátrányok
Masszív és szemrevaló megjelenésEgy kicsit magas árcédula
Eredeti dizájnmegoldások, prémium anyaghasználat mellettSem a polling rate, sem az input latency nem állítható
Több csatlakozási lehetőség RGB nem világít át a billentyűkön, csak a széleken
Nagyszerű üzemidő 
Precíz és magas szintű játékélmény 
Kiváló szoftveres háttér 
2 éves gyártói garancia 
Kellemes billentyűhang 
Corsair K65 Plus Wireless RGB
Pontos, kényelmes és vagány dizájn
A Corsair K65 Plus Wireless RGB billentyűzete kiváló választás lehet azok számára, akik valami új megjelenésre vágynak, megbízható, magas minőség mellett.
8.5
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával