Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Glorious GMMK 2 gamer billentyűzet teszt – Pre-Built vs. DIY verzió

Leteszteltük a Glorious prémium minőségű gamer billentyűzetét, sőt nemcsak a
boltokba kerülő változatot, hanem a részegységekből összerakható DIY verziót is.
Imádtuk. Mindkettőt.

Rendhagyó teszt következik itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain, hiszen nem elég, hogy sikerült kipróbálnunk a Glorious nagyszerű GMMK 2 gamer billentyűzetét, de rögtön két változatban is hozzájutottunk, így most mindkettőről megosztjuk veletek a véleményünket és a tapasztalatainkat.

A piacon még viszonylag fiatal – 2014-ben alapított, de nagyon hamar a prémium ligába
került – gyártó ugyanis két típusban dobta piacra billentyűzetét:

 • találunk belőle egy összeszerelt, azonnal felhasználásra kész vezetékes mechanikus
  változatot;
 • valamint egy úgynevezett barebone típust, amihez mi válogathatunk össze bizonyos
  alkatrészeket, illetve nekünk kell elvégeznünk a szerelést is.

Mivel a két billentyűzet között az alapokat leszámítva azért komolyabb különbségeket is találtunk, tesztünkben mindkét típusról megosztjuk veletek a tapasztalatainkat. Lássuk először az előre összeszerelt változatot, ami nem igényelt szerelést.

Fent Pre-Built verzió, lent, pedig a DIY verzió.

Glorious GMMK 2 (Pre-built)

Jellemzők

 • 96%, Full Size
 • 16,8 millió RGB
 • Maximum 1000 Hz polling rate
 • Glorious Fox Linear Switch (előre olajozott)
 • 1,25 kg
 • USB-C vezetékes kapcsolódás

Elérhető itt

Árukereső.hu

Garancia2 év
Elérhető kiosztások96% Full Size – 99 billentyű(ANSI)
100 billentyű (ISO)
KapcsolódásUSB-C vezetékes
Kábel2 méter
SwitchekGlorious FOX Linear Switch (előre olajozott)
Glorious LYNX Linear Switch (előre olajozott)
Világítás16,8 millió RGB
Max. polling rate1,000 Hz
SzínekFekete, fehér, rózsaszín
AnyaghasználatCNC megmunkált alumínium felső keret
polimer alsó
Billentyű anyagABS Doubleshot
SzoftverGlorious CORE
Operációs-rendszerWindows, macOS, Linux
Memória profilok3
Méret375 × 125 × 37.5 mm
Súly1.25 kg

Egyedi doboz, ami minden szükséges kiegészítőt tartalmaz

A Glorioustól megszoktuk, hogy igencsak nagy figyelmet szentel a termékek csomagolására. Nincs ez másként a GMMK 2-nél sem – ami egyébiránt a Glorious Modular Mechanical Keyboard 2 rövidítése –, hiszen az eszköz egy egyedi dizájnnal ellátott masszív dobozban érkezik.

Bár egy klaviatúra nem túl törékeny, azért a gyártó odafigyelt például arra, hogy legyen extra műanyag védőborítás a dobozban, sőt maga a termék is egy extra zsákban lett elhelyezve.

Érdemes alaposan szétszedni a dobozt – miután elolvastuk az alsó felében elhelyezett instrukciókat –, hiszen van benne egy rejtett rekesz, ahol olyan extrák bújnak el, mint a kábel, a billentyű kiszedő csipesz, néhány matrica, de a használati útmutató mellett még egy extra Glorious Novelty ESC Keycap is, ha nem tetszene az Esc felirat a bal felső sarokban.

Összeszerelési útmutató, elegánsan elhelyzve a csomagolásban.

Egyszerű megjelenés, masszív alumínium váz, RGB világítás

A billentyűzetről az első benyomásunk határozottan az volt, hogy egy nagyon masszív, rendkívül letisztult, minden tekintetben prémium benyomást keltő termék, hiszen a Glorious már-már kínosan odafigyelt arra, hogy a játékosok valóban a legjobbat kapják.

Mi a feketére festett változatot tesztelhettük le, amely az alumínium váz miatt több mint 1 kilogrammot nyomott annak ellenére is, hogy az alsó fele poliészterből készült és a termék kiterjedése sem lett nagyobb 375 x 125 x 37.5 mm-nél.

A billentyűk nem lettek a készülékházba mélyítve, ami nemcsak kényelmesebbé tette a használatot, de mindemellett még a takarítása is roppant egyszerű lett. Plusz extra, hogy a Glorious Fox linear switchek és az áttetsző ABS doubleshot billentyűsapkák nagyon mutatósak és kényelmesek.

Mivel gamer kiegészítőről van szó, természetesen nem maradt ki a sorból az RGB világítás, így 16,8 millió árnyalat közül választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt.

A billentyűzet alsó felén nagy meglepetések nem várnak ránk – a roppant mutatós bemart Glorious logó kivételével. A négy gumírozott láb meglehetősen jól tapad a csúszósabb asztalokon is, de természetesen a kipattintható magasítók sem hiányoznak a sorból.

Gyorsaság, dinamizmus és kellemes billentyűhang jellemzi

Amint azt fentebb már írtuk, a billentyűzeten saját fejlesztésű Glorious Fox kapcsolódók dolgoznak, amelyek mechanikus kialakításuk ellenére minket nagyon kellemesen megleptek.

Kifejezetten gyorsan, dinamikusan dolgoznak, és bár nyilván nem említhetők egy lapon egy Wooting termékkel, de az általunk eddig használt Razer Ornata Chromához mérten lényegesen jobb, érzetre határozottan kellemesebb.

A kapcsolók egyébiránt 2,2 mm-es működési ponttal és 3,9 mm-es maximum utazási ponttal rendelkeznek, 3 pines csatlakozásúak és kizárólag ebben a billentyűzetben érhetők el, de jó hír, hogy cserélhetők, így ha nem nyerte volna el a tetszésünket – amit kétlünk –, más Glorious kapcsolókkal helyettesíthetők.

Külön kiemelnénk még a billentyűzet hangját, ami különösen finom, kellemesen halk és egyenletes lett. Nem túlzás azt állítani, hogy olyan hatást kelt, mint egy ASMR videó, egyszerűen élmény hallgatni munka közben.

A gyakorlatban természetesen gépeléshez és játékhoz egyaránt használtuk. Egyik esetben sem vallott kudarcot, de azért igazán nagy élményt a digitális szórakozás esetében adott: sokkal kiegyensúlyozottabb, pontosabb, precízebb irányítást tesz lehetővé – különösen egy olcsóbb gamer billentyűzethez képest.

Glorious FOX Switch

Egyszerű beüzemelés, kábeles csatlakozással

A Glorious GMMK 2 nem kapott vezeték nélküli megoldást, így a dobozában található 2 méteres USB-C kábellel tudjuk csatlakoztatni. A kábel kellően feszes, nem gubancolódik, érezhetően itt is odafigyeltek a játékosok igényeire a tervezők.

Maga a beüzemelés majdnem olyan egyszerű, mint bármelyik másik hagyományos billentyűzetnél: csak csatlakoztassuk a kábelt a klaviatúrához, majd a számítógéphez és néhány pillanat múlva már élvezhetjük is előnyös tulajdonságait.

A billentyűzetet egyébiránt alapvetően Windows rendszerekhez tervezték, de a legtöbb Linux disztribúcióval és a macOS-sel is kompatibilis.

A kapcsolódást egy 2 méteres szőtt borítással felszerelt 2 méteres USB-C kábel biztosítja.

A Glorious Core gyári szoftver rengeteg extrát tartogat

Minden jobb gamer kiegészítőhöz tartozik szoftveres háttér és ez esetünkben sincs másként. A Glorious Core egy nagyon hasznos gyári szoftver, ami felhasználóbarát, jól áttekinthető, és ami még ennél is fontosabb: nagyon sok lehetőséget ad a kezünkbe.

Programozhatjuk a segítségével a gombokat – shortcutokat, extra parancsokat állíthatunk be –, a makrókat, de természetesen a világítást is innen állíthatjuk. Mint a gamer egereknél, menthetünk saját profilokat, meghatározva olyan tulajdonságokat, mint az input latency (2-16 ms) vagy a polling rate (125-1000 Hz).

ElőnyökHátrányok
Felhasználásra kész állapotban kapjukNincs hozzá csuklótámasz
Rendkívül precíz játékélményKizárólag vezetékes csatlakozásra képes
Gépeléshez is kiváló választás 
Nyugtató és kellemes billentyűhang 
Rengeteg beállítási lehetőség 
Könnyű takaríthatóság 
Szükség szerint módosítható kapcsolók 

Glorious GMMK 2 DIY – csináld magad billentyűzet az igazi profiknak

Megtetszett a fentiek alapján a Glorious gamer billentyűzete, de mindvégig azon morfondíroztál, hogy milyen jó lenne, ha mindezt magad szerelhetnéd össze, esetleg még jobban testre szabhatnád?

Amennyiben igen, akkor hozzánk hasonlóan bizonyára te is keményvonalas gamer vagy a szó legnemesebb értelmében, és neked szól a GMMK2 DIY változata, amit szintén leteszteltünk a felhasználásra kész változat mellett.

A termék alapvető sajátosságai megegyeznek a fentiekben leírtakkal, de azért van jó pár különbség, az alábbiakban pedig sorra vettük, hogy melyek ezek, és természetesen tapasztalatainkat sem hagytuk ki a sorból.

Egy kis betekintés a DIY verzióba

@tesztplusszmagazin Glorious GMMK2 DIY #gaming #gamer #glorious #gmmk2 #keyboard #mechanicalkeyboard #pcgaming #asmr #diy #tesztplussz #tesztplusszmagazin #esport ♬ Lo-Fi analog beat – Gloveity

Elveszni a dobozrengetegben

A billentyűzet „csináld magad” változata egyszerre több dobozban érkezik, amelyek mindegyikét egyedi és egyben látványos dizájnnal látták el.

Elsőre kicsit ijesztő lehet, Ábel módjára könnyen el is veszhetünk a rengetegben, de a kicsomagolás után hamar kitisztul az összkép. Jó pont a gyártónak, hogy minden dobozban vannak extra matricák és alapos felhasználói kézikönyvek, így elrontani sem lehet semmit.

Számoljunk azzal a dobozrengeteggel, amit a DIY megoldás hoz magával.

Maga a szürke barebone váz ismerős a boltokba kerülő modellről, gyakorlatilag ugyanaz. Ehhez kapunk majd 104 darab – esetünkben fehér színű – ABS doubleshot billentyűzet fedőt, kilenc darab extra keycapet, három doboz pre-lubed Lynx kapcsolót, valamint egy 25 mm-es vastagságú csuklótámaszt.

Nagyon egyszerű összeszerelés

A DIY gamer billentyűzetektől sokan azért félnek, mert úgy vélik, hogy nehéz összeszerelni őket. A Glorious terméknél azonban szó sincs ilyesmiről!

Nincs más teendőnk, mint az üres vázban a megfelelő helyekre behelyezni a Lynx kapcsolókat. Kell hozzá egy kis óvatosság, mert a túlerőltetéstől a csatlakozók elhajolhatnak, de a pontos illeszkedés miatt még kézügyesség nélkül sem lesz vele gond néhány határozott mozdulat mellett.

Ha a kapcsolók a helyükre kerültek, a billentyűfedőket egyszerűen felpattintjuk, bedugjuk a helyére a kábelt és a klaviatúra azonnal készen áll a használatra. Igen, valóban ennyire egyszerű az egész.

A Glorious Lynx kapcsolók egészen zseniálisak

Mint említettük, a GMMK 2 DIY változatában Glorious Lynx kapcsolókat találunk. Ezek szerintünk sokkal érzékenyebbek és gyorsabb reagálásúak, mint az előre szerelt verzióval érkező Fox kapcsolók, működési pontjuk mindössze 2 mm-es és 5 pines csatlakozást használnak.

Ezeket a kapcsolókat is gyárilag ellátták kenőolajjal, elragadó tulajdonságaikat pedig leginkább a felépítésüknek köszönhetik. Nem szeretnénk elveszni a részletekben, de az öt főbb elemből összeálló, 60 grammos rugóval, egyedi fejlesztésű megoldásokkal és prémium alapanyagokból megalkotott kapcsolók minden játékost elrepíthetnek a mennyországba.

Glorious LYNX Switch

Az összhatás magasan prémium kategóriás, játékokban hihetetlenül pontos, nagyon érzékeny, gyors és határozottan meg tudja növelni az élményt. Természetesen gépelni is jó rajta, hangja pedig ugyanolyan kellemes, ha nem kellemesebb, mint a Fox kapcsolóknak, igazi ASMR-hatás érhető el vele.

Itt már csuklótámasz is van

A billentyűzethez ugyanúgy 2 méteres USB-C kábelt kapunk, mint az előre szerelt változathoz, de itt már fehér szövetborítással látták el a jobb összhatás és tulajdonságok érdekében. Ami azonban ennél sokkal jobb hír, hogy it végre csuklótámaszt is kapunk.

Bár ezen a téren egy kissé olcsó hatást keltő megoldást alkalmazott a gyártó, de a 25 mm vastag, sima szövetborítással, habszivacs béléssel, kettős zárvarrással és csúszásgátló gumitalppal rendelkező kiegészítő így is nagyon sokaknak örömet okozhat, hiszen fokozza a komfortot játék közben.

ElőnyökHátrányok
Teljesen egyedi megoldásokat alkalmazhatunk veleCsak vezetéken keresztül csatlakoztatható
A kapcsolók magasan prémium minőséget képviselnek 
Precízebb és gyorsabb lehet vele a játék 
A billentyűzet hangja nagyon kellemes 
A bolti változat minden előnyét megtartotta 
Csuklótámasz is van 

Egy prémium gamer billentyűzet, amibe nehéz lenne belekötni

Bár nekünk a DIY változat egy kicsit jobban tetszett – melyik gamernek ne tetszene jobban –, azonban összességében mindkét Glorious billentyűzetről elmondhatjuk, hogy az alapok tekintetében egy olyan prémium megoldást képviselnek, ami még a keményvonalas játékosok igényeit is képes kielégíteni.

Kiváló anyaghasználatuk mellett mindkét kapcsolótípus professzionális hatást kelt, kellemes hanggal rendelkezik, a pontos és gyors válaszidők miatt pedig sokan egy egészen új szintet érhetnek el vele a videojátékok világában.

Egyszerű és letisztult megjelenéssel rendelkeznek, könnyen takaríthatók és rengeteg beállítási lehetőséggel kecsegtetnek. Ha nagyon kötözködni akarunk, a vezeték nélküli üzemelés lehetőségét mi személy szerint hiányoltuk kicsit, de ezt leszámítva minket meggyőzött, sőt kellemes meglepetést okozott a GMMK 2.

Jellemzők

 • 96%, Full Size
 • 16,8 millió RGB
 • Maximum 1000 Hz polling rate
 • Glorious Fox Linear Switch (előre olajozott)
 • 1,25 kg
 • USB-C vezetékes kapcsolódás

Elérhető itt

Árukereső.hu

Glorious GMMK2
Nagyon gyors, halk és kényelmes
Ha, úgy gondolod, hogy ideje elválni a main-stream márkáktól, akkor ezt az alternatívát abszolút neked ajánljuk. A billentyűzet masszív, nagyon gyors, kényelmes és a hangja igazi ASMR élményt nyújt. Ezek egyesülve, pedig megteremtik az igazi gaming élményt.
8.3
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával