Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Cosori Dual Blaze forrólevegős fritőz teszt

Nagyon úgy fest, nem tudunk betelni a forrólevegős sütőkkel, főleg ha Cosoriról van szó. Újfent tesztelésre adtuk a fejünket, most éppen a márka egyik prémium termékét, a Dual Blaze-t igyekeztünk közelebbről megismerni. Annyit már most előrebocsátunk: az ismerkedés olyan kellemesen alakult, hogy minden bizonnyal egy tartós kapcsolat alapjait sikerült letennünk.

Cosori Dual Blaze

Főbb jellemzők

  • prémium minőség
  • nagy méretű kosár
  • külön alsó és felső sütés, nem kell forgatni az ételt
  • megvastagított alumínium kosár, jobb hőtartás
  • rövidebb sütési idő, előmelegíteni sem kell
  • halk működés
  • okostelefonról is vezérelhető

Elérhető itt

COSORI.HU – HIVATALOS
GLOBY.HU
A Cosori Dual Blaze ugyanis nem egy szimpla forrólevegős sütő. Innovatív kettős fűtőelemrendszerének hála mindent tud, amit egy klasszikus olaj nélküli fritőz, megfejelve külön szabályozható alsó és felső sütési móddal, mellyel az ételek nemcsak változatos formában, de éttermi minőségben készíthetők el. Mindezt úgy, hogy elfelejthetjük a fritőzöknél megszokott, a sütés félidejében esedékes kosárrázási rituálét. No de haladjunk szép sorjában!

Külső méret29,7 x 32,7 x 35,2 cm
Kosárméret23,9 x 23,9 x 12,2 cm
Kosár űrtartalom6,4 l
Teljesítmény1700 W
Melegítési hőfok80° – 205°C
Tartozékoknyárstartó és 5 nyárs
Célcsoport3-4 fős háztartások
Funkcióksüt, grillez, roston süt
Speciális tulajdonságszabályozható alsó-felső sütés
Okos funkciókokostelefonról vezérelhető + receptgyűjtemény
Elérhető színeksötétszürke, világosszürke

Gondos csomagolás, minőségi megjelenés

Ahogyan az egy prémium kategóriás készüléktől elvárható, a Dual Blaze gondosan csomagolva érkezik. Kibontáskor sem mozdul el semmi a helyéről, az ételkosár még ragasztószalaggal is rögzítve van. A sütőn kívül a szett részét egy nyárstartó és öt nyárs képezi. A dobozban helyet kapott még egy részletes használati útmutató, illetve egy rövid receptfüzet is – mindkettő idegen nyelven.

A sütő megjelenéséből és az igényes anyaghasználatból is árad a profizmus és minőség. Dizájnos, modern, letisztult formavilágával, világos- illetve sötétszürke borításával és tetszetős kijelzőjével jól mutat a konyhában. Masszív mérete és tágas belső tere azt sugallja, a készülék nagyobb dínom-dánomok esetén is hasznos társunk lesz.

Gyakorlati tapasztalatok

A Dual Blaze rengeteg lehetőséget rejt magában, változatos sütési módjai és extra tulajdonságai révén egy-egy elragadtatottabb pillanatunkban majdhogynem éttermi séfnek képzeltük magunkat. 

Páratlan ízélmény, páratlan tempó

A Dual Blaze-ben ugyanis egész konkrétan pazar ételeket sikerült rittyentenünk. Az alsó-felső fűtőelemnek hála az ételek valóban egyenletesen sülnek benne, a húsnak olyan szépen megpirul mindkét oldala, hogy eszünkbe sem jut megfordítani a szeleteket. Még egy olyan könnyen kiszárítható étel is, mint amilyen a csirkemell, kellően szaftos marad.

Nagyon élveztük, hogy az alsó és felső sütés erőssége külön szabályozható – így igen változatosan, mindig az adott ételhez illeszkedően kombinálhatjuk a sütési módokat. Ennek köszönhetően olyan formában és minőségben sikerült elkészítenünk többek között a húsokat, mint ahogyan a masina nélkül korábban sosem.

Mint kiderült, a sütésgyorsító technológia sem csak szlogen. Azt tapasztaltuk, hogy átlagosan 20 százalékkal gyorsabban készültek el a fritőzben az ételek, ráadásul a sütő előmelegítésére sem kellett időt szánnunk. Egy csirkemell megsütését így 20 perc alatt, a sült krumpliét 18 perc alatt zavartuk le. Közben a sütő környékére sem kellett néznünk, ugyanis ahogy a húst békén hagyhatjuk a sütés teljes ideje alatt, úgy a krumpli rázogatásával sem kell bajlódnunk félidőben. Ez az extra tulajdonság nemcsak roppant kényelmes, de köszönhetően annak, hogy nem nyitogatjuk a fritőz tetejét, a levegőben terjengő ételszag is minimálisra csökken.

Megtartja a meleget

A Dual Blaze speciális, megvastagított falú ételkosarat kapott, mely nemcsak gyorsabb sülést biztosít, de a sütés végeztével az ételt sokkal hosszabban melegen is tartja. Természetesen ezt a hangzatos állítást próbára kellett tennünk. Kísérleti nyúlnak ehhez az édesburgonyát választottuk, mely a program lejárta után egy órával is közel azonos hőmérsékletű volt, mint az elkészülés pillanatában. Tovább keresve a rést a pajzson, a sütés lejárta után két és fél órával is végeztünk egy tesztet. Az étel még akkorra sem hűlt ki teljesen, és bár valamennyit vesztett roppanósságából, abszolút élvezhető maradt.  

Kényelmes és csendes

A Dual Blaze gyártói nem spóroltak az ételkosár méretével, 6,4 literes kapacitásával a legnagyobb, mely eddig a konyhánkban megfordult. Míg sok más fritőz esetében zsonglőrködni kell a mennyiségekkel, tesztalanyunkban 3-4 fő részére kényelmesen tudtunk sütögetni, köretet akár 5 főre is. Ekkora létszámra hússzeleteket érdemes inkább két részletben sütni, hogy ne kerüljenek átfedésbe a szeletek, de felkockázott húst vagy csirkeszárnyakat 4 fő részére is könnyen előállíthatunk egyetlen menetben.

A kosár, mérete ellenére, könnyen kezelhető. Belső kosár helyett benne mindössze egy kivehető lap kapott helyet, így a teljes belső térrel gazdálkodhatunk. Ráadásul nem kell két nagy kosárral akrobatikáznunk pakoláskor, mosogatáskor sem. A belső lap prémium minőségű, a szilikon rátéteknek köszönhetően szorosan illeszkedik a kosárba, könnyen mozgatható, nincs szükség bűvészmutatványra, hogy kivegyük vagy a helyére varázsoljuk. Ezt segíti a tálca közepén kialakított két lyuk is, cserébe ha telepakoljuk, érdemes rá figyelni, hogy ezeken keresztül lepotyoghat például pár kisebb darab sültkrumpli.

Mind a kosár, mind a belső lap tisztítása egyszerű. A készülék burkolata sem kényes, a kijelzőn azonban a maszatos ujjlenyomatok meglátszódnak – ezeket nedves ronggyal tudjuk eltüntetni.

A legek sora a mérettel nem ér véget: a Dual Blaze csendesség terén is veri az általunk eddig kipróbált masinákat. Működése egyáltalán nem zavaró, beszélgetni, tévézni is lehet mellette. Nyomógombjainak beépített hangja szintén diszkrét.

Receptek egy gombnyomással

A professzionális teljesítményt szerencsére laikus konyhai készségekkel is könnyen előcsalogathatjuk a gépből. A kijelző könnyen értelmezhető, kezdők számára is átlátható. Bár minimális angoltudást feltételez a használata, éppen csak annyit, hogy bárki könnyűszerrel elboldoguljon vele.

A masina használatát okosfunkciók is segítik. Letöltve a cég ingyenes applikációját, egy gyors és fájdalommentes regisztrációt követően már össze is kapcsolhatjuk sütőnket a telefonunkkal. Egy dologra érdemes figyelni ennek során: a készülék nem érzékeli az 5G-s wifit, ilyen esetben szükséges a wifi beállítások változtatása. 

Ha létrejött a kapcsolat, nyert ügyünk van, innentől ugyanis a receptfüzet receptjeihez az alkalmazáson keresztül is hozzáférünk sütési paramétereikkel együtt. Ha kiszemeltük a szimpatikus receptet, csak rábökünk a telefonunkon, és a fritőzön máris megjelenik a kívánt program, nem kell bajlódnunk a hőfokok és időtartamok beállításával. Saját receptjeinket is elmenthetjük az alkalmazásban ételfotókkal és a bevált sütési paraméterekkel egyetemben, így legközelebb már egyetlen gombnyomással elindíthatjuk a megfelelő programot.

Ezt különösen hasznosnak találtuk gyakran asztalra kerülő fogások esetén. A receptek elmentése ráadásul kifejezetten egyszerű: egyértelmű utasítások vezetnek bennünket végig a folyamaton. Az applikációt összességében határozottan megkedveltük: praktikus és hasznos segítség. Egy kicsit bővebb receptválasztékkal még jobban ki tudnánk használni.

Az ítélet

Nincs nehéz dolgunk a verdikt megfogalmazásakor: a Cosori Dual Blaze egyértelműen jó választás. Speciális sütési módjai révén a kezdő konyhatündérek és a konyhában bizonytalanabbul mozgó egyének is azonnal sikerélményre tehetnek vele szert. Használata semmilyen jártasságot nem igényel, kezelése egyszerű és egyértelmű. A fritőzpiacon kimondottan nagynak számító kosárméretével egy közepes háztartást kényelmesen ki tudunk vele szolgálni: napi szinten 2-3 főhöz, alkalmi jelleggel nagyobb társasághoz, 4-5 személynek is ideális választás, olyan konyhába, ahol a pult mérete nem túl szűkös. Extra funkciói valós hozzáadott értékkel bírnak, magasabb árához jelentős használati élmény társul. 

ElőnyökHátrányok
ízig-vérig prémium terméknagyobb helyigény
külön szabályozható alsó és felső sütés, változatos sütési módokaz útmutató és a receptek csak idegen nyelven érhetők el
sütésgyorsító technológia, kiváló hőtartás
halk működés
nagyméretű kosár
nem kell előmelegíteni, az ételt forgatni