Forrólevegős fritőz – mutatjuk a legjobbakat

Utoljára frissítve:

Rohanó mindennapjainkban egyre kevesebb idő jut arra, hogy megpróbáljunk egészségesen táplálkozni, illetve egészséges ételeket készíteni magunknak, ezért egyre többen kutatják azokat a konyhai gépeket, melyek ha csak egy kicsit is, de segítenek ebben.

Ebbe a kategóriába tartozik a meleglevegős fritőz – vagy angol nevén Air Fryer – is, mely az olaj teljes vagy részleges kivonásával sokkal egészségesebbé és könnyebbé teheti étrendünket, miközben nemcsak a szervezetünkkel tehetünk vele jót, hanem a lakásból is száműzhetjük az állandó olajszagot, sőt a környezetszennyezés ellen egyaránt sokat tehetünk.

Célunk, hogy kellő objektivitás mellett, a piacon jelenleg elérhető legjobb forrólevegős fritőzöket mutassuk be olvasóink számára.

Tartalomjegyzék

A legjobb forrólevegős fritőzök

Kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Cosori Premium Air Fryer

A nemzetközi piac kedvence

Előnyök

 • A külföldi vásárlók egyik legnagyobb kedvence
 • 13 előre beállított sütőprogram a könnyed használatért
 • Óriási, öt és fél literes sütőkapacitás
 • Könnyed használat és egyszerű takarítás
 • Több mint 100 recept, ami a kezdők számára is nagy segítség

Elérhető itt

COSORI.HU – HIVATALOS
GLOBY.HU
PEPITA.HU


A Cosori Air Fryer egy több tekintetben is figyelemre méltó forrólevegős fritőz, mely azon túl, hogy 2019-ben megnyerte az amerikai Red Dot Award díjat a legjobb dizájnjért cserébe, ráadásként teljesítményét is sokan dicsérik a fórumokon.

Kapcsolódó tesztünk:

Cosori Premium Air Fryer teszt

Cosori Air Fryer összehasonlításunk (2022)

A fritőz, amit nagyon szeretnek a külföldi vásárlók

Különösen a német Amazonon látható a leginkább, hogy a terméket milyen sokan kedvelik, hiszen a Cosori Air Fryer több tízezer értékelést kapott, melyek alapján a kiváló 4,7/5 csillagos eredménnyel büszkélkedhet.

Nem véletlenül, hiszen használata rendkívül könnyed, a gyártó 13 előre kalibrált sütőprogramot tett elérhetővé az eszközben, noha beállításai felett mi is teljes kontrollt kapunk.

Az előmelegítés mellett képes a melegen tartásra, vagy arra, hogy egyetlen gombnyomás után készre süssön húsokat, zöldségeket, köreteket, esetleg komplett desszerteket.

A sütéshez ráadásul a gyártó mérései szerint 85 százalékkal kevesebb olaj felhasználására van szükség a hagyományos olajsütőkhöz mérten, így az ételek nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem az ízük is sokkal természetesebbé válik.

Nagy kapacitás és könnyed kezelhetőség

Amennyiben szeretünk egyszerre nagyobb mennyiségű ételeket sütni, akkor a Cosori Air Fryer szintén kiváló társunk lesz a hétköznapokban. Ennek az oka leginkább az, hogy a termékhez egy 5,5 literes sütőkosár tartozik, ami rengeteg étel befogadására képes.

Kényelmesen elfér benne egy kétkilós csirke, de ugyanennyi krumpli befogadása sem okoz neki problémát, így gyakorlatilag percek alatt elkészíthető benne egy komplett főfogás akár 3-5 ember számára is.

Mindehhez a gyártó ráadásul nagyon egyszerű kezelhetőséget is társított. A fritőzön az előre beállított programokkal csak egy gombnyomás a sütés, de a hőfoknak vagy a sütés időtartamának a beállítása is azonnal egyértelmű lesz a kezelőfelület alapján.

Mindemellett a készülék minden segítséget megad nekünk az ízletes ételek elkészítéséhez, így még arra is figyelmeztet minket, hogy mikor kell kivenni a sütőkosarat és megforgatni vagy összerázni a tartalmát.

Több mint 100 recept jár hozzá a kezdő felhasználók örömére

Azon túl, hogy a Cosori Air Fryer minden tekintetben látványos és biztonságos kialakítással rendelkezik, ráadásként teljesen PFOA- és BPA mentes anyagokból készült, így az ételekkel érintkező sütőkosara is többek között.

Az egészség mellett természetesen a könnyed tisztíthatóságra is odafigyeltek a gyártónál, így a sütőkosár nem elég, hogy tapadásmentes bevonatot kapott, mindemellett mosogatógépben is könnyedén megtisztítható.

Ezen felül a fritőz a kezdők számára is ideális választás lesz, hiszen az eszközhöz elérhető társalkalmazásban több mint 100 receptet találhatunk majd, melyek tökéletesen alkalmasak az indulásra. Bár ezek angol nyelvűek, ellenben könnyen érthetők, nem mellesleg pedig akár inspirációnak is ideálisak arra vonatkozóan, hogy milyen sokféle ételelkészítésére alkalmas ez az eszköz.

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Ár-érték bajnok kis háztartásoknak

Előnyök

 • 24 órás intelligens programozhatóság
 • Előre beállított sütési programok
 • 40-200℃ között állítható hőmérséklet
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Kompakt és látványos dizájn

Elérhető itt

MI-HOME.HU – Hivatalos
ALZA.HU
PEPITA.HU


A Xiaomi Mi Smart Air Fryer nem csak süt, de olvaszt és aszal is, ezáltal számos konyhai eszköz, mint például a sütő, mikrohullámú sütő, gyümölcsaszaló, de még a joghurtkészítő gép alternatívájaként is tekinthetünk rá.  

Kapcsolódó tesztünk:

Mi Smart Air Fryer teszt

Melegítéstől a sütésig

A forró levegő 360°-os keringetésének köszönhetően az ételek egyenletesen sülnek, zsírtartalmuk bizonyítottan alacsonyabb lesz, végeredményként pedig tökéletes textúrával találkozhatunk a tányérunkon. Igen széles, 40-200 ℃ közötti tartományban állíthatjuk be a hőfokot, ami lehetővé teszi az olvasztást, az alacsony hőmérsékleten sütést, de még az aszalást is.

Csábító külső és tapadásmentes belső

Első ránézésre is magával ragadó az OLED kijelző, amivel gyerekjáték a fritőz programozása. Külön hasznos, hogy ezt az 1500 Wattos készüléket 24 órára előre is be lehet állítani, ennek köszönhetően már akár este gondoskodhatunk arról, hogy a másnap friss, ropogós reggelivel induljon. Tisztítása nem időigényes feladat, mivel a kétrétegű kompozit sütőkosár tapadásmentes PTFE bevonattal rendelkezik, ami a kopásállóságot is biztosítja. A kifinomult külső mögött elhelyezkedő kétsebességes motor kiválóan és gyorsan alkalmazkodik az aktuálisan beállított sütési hőfokhoz.  

Egészséges snack vagy vendégváró vacsora

A Xiaomi Mi Smart Air Fryer a kezdő szakácsokat több mint 100 recepttel segíti, míg a profik számára meghagyja a lehetőséget, hogy saját belátásuk szerint kísérletezzenek az ételek tökéletesítésével. A 3,5 literes térfogat lehetővé teszi nagyjából egy 2 fő számára szánt mennyiség egyidejű elkészítését, és ami valóban nagyszerű, hogy a belső kialakításnak köszönhetően még grillezésre is alkalmas. Ezáltal egy komplett étel összeüthető benne könnyen és gyorsan. 

Ez a kompakt kis gép nem véletlenül a vásárlók nagy kedvence a magyar és a nemzetközi piacon is. Ár-érték arányban egyértelműen tökéletes választás kis háztartásoknak vagy egyedül élőknek.

Klarstein AeroVital Deluxe

A középkategória képviseletében

Előnyök

 • Időzítő
 • Hő gyorsan és optimálisan terjed a highspeed-convection-technology segítségével
 • LCD érintőpanel
 • 8 sütő program
 • A cool touch housing fedélnek köszönhetően nem melegszik át sem a fedél, sem a fogantyú

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU


Kapcsolódó tesztünk:

Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőz teszt

A Klarstein AeroVital Deluxe nemcsak a látványos dizájn tekintetében tudja majd feldobni otthonunkat, de mindemellett garantáltan pozitívan befolyásolja az egész család táplálkozását, hiszen ez a forrólevegős fritőz alacsony zsírtartalom mellett tud elkészíteni több főfogást, köretet, de akár desszertet is. Mindezt villámgyorsan és egyszerűen!

Óriási kapacitás

A termék leginkább azok számára ajánlott, akik rendszeresen fogadnak nagyobb vendégsereget, hiszen az eszköz egy óriási, 5,4 literes űrtartalommal rendelkező kosárral rendelkezik, amibe hihetetlenül sok krumpli, több csirkecomb, egyszerre akár egy egész csirke, mindemellett pedig bármilyen étel kényelmesen beletehető, és a konyhaművészet legmagasabb szintjein készíthető el.

Segítségével nemcsak süthetünk, hanem grillezhetünk és piríthatunk is, ha szükség van rá. A Klarstein AeroVital Deluxe alapját a folyamatosan cirkulált forró levegő biztosítja, mely 1700W teljesítmény mellett képes minden oldalról alaposan megsütni az ételt úgy, hogy ahhoz vagy egyáltalán nem használunk olajat, vagy csak nagyon minimális mennyiségben.

Előre beállított főzési módok

Hogy a sütés ne csak gyors, hanem egyszerű is legyen, a Klarstein terméke többféle előre beállított főzési móddal kecsegtet nekünk, melyek között rendkívül könnyedén váltogathatunk majd a digitális LCD kijelzőn. A sütőbe leggyakrabban bekerülő ételekhez természetesen mind találunk külön beállításokat, legyen szó csirkéről vagy éppen hasábburgonyáról.

Természetesen lehetőségünk nyílik nekünk is alkalmazni saját elképzeléseinket, ha nem találunk megfelelő alternatívát az alapvető lehetőségek között. Mindeközben olyan kényelmi funkciók várnak ránk, minthogy a fagyaszott ételt nem kell majd kiolvasztani a behelyezés előtt, amivel szintén rengeteg időt spórolhatunk.

Magas szintű biztonság és egyszerű tisztítás

Azon túl, hogy a Klarstein AeroVital Deluxe meleglevegős fritőz vigyáz az egészségünkre a minimális olajfelhasználással, mindemellett megóvja a pénztárcánkat is az energiatakarékos kialakításával, de a tervezők a testi épségünkre egyaránt gondoltak vele. Egy speciális technológia alkalmazásával így a sütő fedele és fogantyúja soha nem melegszik át, az mindig könnyedén megfogható marad.

Mint minden sütő és egyéb étellel kapcsolatos háztartási gép esetében, úgy ennél a terméknél is nagyon fontos, hogy alkatrészei könnyedén szétszerelhetők, a fontosabb elemek pedig betehetők a mosogatógépbe is, aminek köszönhetően mindig makulátlan tisztaságban tarthatjuk a piszkolódásra hajlamos részeket.

Philips HD9867/90 Airfryer SMART XXL

Kedvencünk a felső kategóriában

Előnyök

 • Megnyerő külső
 • Mosogatógépben mosható kosár
 • Applikáció, amely recept ötletekkel lát el a mindennapokhoz
 • 1kg-os sütőkapacitás

Elérhető itt

PEPITA.HUA Philips HD9867/90 Airfryer SMART XXL egyike a legjobb meleglevegős fritőzöknek, melyek a felsőkategóriát erősítik, ennek megfelelően nemcsak rendkívül látványos külső tulajdonságokkal rendelkezik, de a teljesítmény terén is a legjobbak közé sorolható.

Automatizált beállítások a finom ízekért

A legnagyobb előny a Philips forrólevegős fritőzének használata kapcsán alighanem az, hogy miközben süti az ételt, a beépített érzékelők és a kapcsolódó mesterséges intelligencia mindvégig képes kalibrálni és finomítani a levegő hőmérsékletét, valamint a teljes folyamat időtartamát is.

Ennek köszönhetően garantált, hogy a fritőzből mindig alaposan átsült, ízletes és finom ételek kerülnek majd a tányérra, méghozzá rendkívül kevés olaj társaságában, hiszen a hagyományos olajsütőkhöz mérten 90 százalékkal kevesebb zsiradék felhasználása jellemzi. Ennek köszönhetően nagyon egyszerűen, a beállítások tengerében való eltévelyedés nélkül tudunk finomságokat varázsolni vele az asztalra.

Airfryer technológia több száz recept társaságában

A Philips által szabadalmaztatott Airfryer technológia az eddigi legkiforrottabb formában jelent meg ebben a termékben, így a korábbiakhoz mérten legalább hétszer olyan gyors légáramlás jellemzi. Ennek köszönhető, hogy nincs szüksége túl sok olajra a sütéshez, amivel egészségesebbé és gazdaságosabbá teszi a folyamatot, az ízletesebb végeredményről nem is beszélve.

Az ételeket ráadásul a kapcsolódó alkalmazásban, illetve a tartozék könyvecskében megtalálható receptekkel tehetjük még különlegesebbé, miközben szabadon válogathatunk a technológiák között. Süthetünk olajban vagy olaj nélkül, de grillezhetünk, piríthatunk is vele, sőt melegítésre is használhatjuk a fritőzt.

Nagy teljesítmény, kényelmes megoldások

Nagy előnye a Philips HD9867/90 Airfryer SMART XXL meleglevegős fritőznek, hogy nagy, 2225 W-os teljesítménnyel rendelkezik, a több mint 7 literes keverőkapacitásnak hála pedig közel másfél kilogramm hasábburgonya vagy egy egész csirke is megsüthető vele kényelmesen, tehát nagyon hamar elkészíthető a segítségével egy komplett családi ebéd is.

Emiatt a Philips mindennapi használatra egyaránt ajánlja a fritőzt, miközben rohanó életmódunkhoz is hozzáigazítható, hiszen másfélszer gyorsabban elkészíthető benne bármi a hagyományos sütőkhöz viszonyítva, és olyan kényelmi funkciókkal büszkélkedhet ehhez, mint például a melegen tartás.

Szintén a kényelem mellett szól, hogy a termék nagyon egyszerűen tisztán tartható, ezáltal az étellel érintkező elemei egyszerűen kivehetők, mosogatógépben is moshatók. Ezen felül nincs szükség minden használatkor bonyolult beállításokra, a kedvencek mentését követően egyetlen gombnyomással is finom ételek sokaságát készíthetjük el.

Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2 az 1-ben

A felső kategória trónörököse

Előnyök

 • Időzítő
 • 1,7 kg-os nagy kosár
 • 2 különálló főzőzónák
 • Dual Motion technológia
 • 9 program
 • hangjelzés a programok végén

Elérhető itt

ALZA.HUA Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2 az 1-ben meleglevegős fritőz az egyik legjobb választás abban az esetben, ha egyszerre akár két ételt, azaz komplett fogásokat is szeretnénk elkészíteni egyetlen konyhai gép segítségével, hiszen a gyártó termékével két elkülönített főzési zónában, teljesen eltérő beállításokkal süthetünk például húst és krumplit is.

Hús vagy zöldség, nincs akadály

A sokoldalú beállításoknak, valamint természetesen az egyedülálló ActiFry technológiának köszönhetően a Tefal forrólevegős fritőze lehetővé teszi, hogy szaftos steaket vagy ropogós hasábburgonyát készítsünk benne – mindezt akár egyszerre és 99 százalékkal kevesebb hozzáadott zsiradékkal a hagyományos olajsütőkhöz viszonyítva. 

Ez az eszköz garantáltan forradalmasít majd mindent, amit eddig a konyhaművészetről gondoltunk, hiszen a Dual Motion technológia egyesíti a légkeveréses sütést az automatikus, gyengéd keveréssel, ami nemcsak kényelmes, de garantáltan ízletes, alaposan átsütött falatokat eredményez majd

Intelligens sütés gyorsan, minimális zsiradékkal

Az ActiFry Genius technológiának hála a Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2 az 1-ben meleglevegős fritőz lehetőséget ad arra, hogy egyszerre akár kilenc előre beprogramozott beállítás közül válasszuk ki a nekünk leginkább tetszőt, illetve az adott fogáshoz illőt. A megfelelő kalibrálás után az eszköz képes lesz az érzékelők által szabályozni a hőmérsékletet, a keverés gyakoriságát és intenzitását, de még a sütés idejét is, hogy mindig a legfinomabb eredményt kapjuk.

Ezzel a sütővel tehát igazi konyhatündérek lehetünk, miközben rendkívül gyorsan és minimális zsiradékkal dolgozhatunk. A gyártó tapasztalatai alapján másfél kilogramm friss hasábburgonya elkészítéséhez például bőven elegendő lesz 0,2 dl olaj, holott egy hagyományos fritőznél ehhez 2 literrel többre lenne szükség. Négy darab átlagos méretű steakhez ráadásul zsír sem kell, sőt 10 perc alatt átsülnek minden oldalról.

Nagy kapacitás, egyszerű tisztítás

A kapacitás tekintetében a Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2 az 1-ben meleglevegős fritőz egyszerre akár 6-8 személy részére is képes megfőzni – hála az 1,7 kilogrammos tárolónak –, ezáltal nem kell kétségbe esni akkor sem, ha váratlan vendégsereg érkezik, az eszközzel nagyon gyorsan friss, meleg és ízletes ételt tehetünk az asztalra.

Ha pedig elmentek a vendégek, vagy megsült a vasárnapi ebéd, akkor sem kell utána órákig a mosogató felett görnyednünk a rengeteg edény miatt, hiszen a gép belseje teljesen szétszedhető. Ezáltal a fedél, maga az edény, sőt a keverőlapátok is betehetők a mosogatógépbe és ott gyorsan tisztára pucolhatók.

Időzített indítás, saját beállítási lehetőségek

Rohanó életünkben egyre kevesebb időnk jut magunkra, azonban a Tefal forrólevegős fritőz segít nekünk abban, hogy legalább mindig frissen sült meleg étel várjon minket az érkezés után, hiszen az időzített indításnak köszönhetően beállíthatjuk, hogy a munkából való hazamenetel előtt bekapcsoljon, így nekünk már csak tálalni kelljen.

Nagy előny, hogy ilyenkor sem az olajszag fogad majd minket, hanem a frissen sült ételek illata, miközben az előre meghatározott receptek mellett találunk rajta egy kézi üzemmódot, amivel saját beállításokat adhatunk meg annak érdekében, hogy teljesen a saját szánk íze szerint készülhessenek el benne az ételek.

Mellette szól még továbbá, hogy a termékre a gyártó legalább 10 év javíthatóságot kínál, amihez speciális kialakítása és könnyed szervizelhetősége biztosítja a megfelelő hátteret.

Klarstein VitAir Turbo

Kiváló ár-érték arány

Előnyök

 • multifunkcionális, 9 literes főzőtér
 • LCD kijelző
 • halogén infravörös fűtőtest
 • 140 Wattos teljesítmény
 • 50-230 °C közötti hőmérséklet

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalosKapcsolódó tesztünk:

Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőz teszt

A Klarstein VitAir Turbo egy rendkívül változatos programokkal kecsegtető meleglevegős fritőz, mely zsiradék alkalmazása nélkül ad lehetőséget speciális halogén infravörös fűtőtestének köszönhetően a gyors sütésre, grillezésre vagy párolásra, így ideális megoldás abban az esetben, ha egészséges életmódra szeretnénk váltani.

Infravörös fűtőtest a rekordgyorsaságú sütésért

Nem véletlenül kapta a Klarstein forrólevegős fritőze a VitAir Turbo megjelölést, hiszen lelkét egy 140W teljesítménnyel rendelkező, egyenletes hőelosztást biztosító halogén infravörös fűtőtest adja, mely elképesztő sebességgel képes szinte bármit megsütni, grillezni vagy párolni, a végeredmény minden esetben friss, ízletes és étel függvényében szaftos lesz.

A 9 literes sütőtere alkalmas húsok és zöldségek fogadására, miközben az sem okoz problémát, ha fagyasztott ételt szeretnénk kisütni, ezeket kiolvasztás nélkül betehetjük a sütőbe, hiszen a gyártó által alkalmazott speciális technológia egyenletes hőelosztással biztosítja, hogy minden egyenletesen átsüljön benne – mindezt akár 60 százalékkal gyorsabban más hasonló fritőzökhöz viszonyítva.

Manuális beállítások rengeteg speciális programmal

Az egyszerűség az előremutató, sőt már-már futurisztikus megjelenés ellenére is nagy előnye a Klarstein VitAir Turbo forrólevegős fritőznek, mely manuális beállítási lehetőségeket kínál, ezáltal egyszerűen megadhatjuk, hogy 50 és 230 Celsius fok közötti értékeken, illetve milyen hosszan dolgozzon az eszköz. Természetesen a gyártó gondoskodott több előre beállított programról is, melyek alaposan meg tudják könnyíteni a felhasználók dolgát, miközben a közérhető használatot a beépített LCD fokozza.

Példának okáért találunk előre rögzített beállítást sültkrumplihoz, grillcsirkéhez, pizzához, steakhez, de még kalácsfélékhez és saslikhoz is többek között. A legjobb azonban, hogy az időzítő funkció is nagyon egyszerűen használható, ha pedig beállítjuk, akár minden nap meleg reggelivel, friss zsömlével indíthatjuk a napot, és meleg ebéd fogadhat minket a munkából hazatérve.

Változatos kiegészítők, modern megjelenés

Egyáltalán nem elhanyagolható a Klarstein VitAir Turbo kapcsán, hogy rengeteg különféle kiegészítő található a dobozában, melyekkel a legkülönfélébb funkciókat érhetjük el vele. A grillező kosárban például isteni hasábburgonya süthető, a nyárssal pedig a csirkét vagy a saslikot dobhatjuk fel, de van külön fémlemez a pizzákhoz és egyéb tésztaételekhez, valamint grillezőrács a steakhez.

Mint azt a Klarstein termékeitől már megszoktuk korábban, a VitAir Turbo nemcsak az anyaghasználat, hanem a megjelenés tekintetében is rendkívül minőségi lett, maximálisan modern összhatást keltve. A panorámaablak jóvoltából például folyamatosan nyomon követhetjük az ételek elkészülését, a tapadásmentes felületeknek hála pedig gyakorlatilag minimálisra csökkenthető a tisztítási folyamat időtartama, sőt a kiegészítőket még a mosogatógépbe is betehetjük.

Tefal EY201815 Easy Fry Classique

Középkategóriában megfelelő választás

Előnyök

 • Időzítő
 • 3D Air Pulse technológia a forró levegő ciklonos áramlásával
 • 10 éves szerviz garancia
 • 1,2 kg-os kapacitás

Elérhető itt

ALZA.HU
PEPITA.HUA Tefal EY201815 Easy Fry Classique meleglevegős fritőz kifejezetten elérhető árkategóriában kínálja számunkra a megfelelő utat az egészséges táplálkozás felé, hiszen ezzel a konyhai kisgéppel nagyon kevés olajjal, sőt akár olaj nélkül is megsüthetjük kedvenc ételeinket. Nincs többé eláztatott sültkrumpli, sem kellemetlen olajszag az egész lakásban, miközben az ételek egyaránt ízletesebbek lesznek.

Egyenletes sütés a 3D Air Pulse technológiával

Mint a Tefal legtöbb meleglevegős fritőze kapcsán már megszoktuk, az EY201815 Easy Fry Classique is kifejezetten magas szintű technológiai hátteret kínál nekünk, hála a 3D Air Pulse technológiának, aminek köszönhetően a forró levegő ciklikusan áramlik a készülék belsejébe, így garantáltan minden oldalról átsült, kellemesen ropogós végeredmény születik majd.

Segítségével ráadásul nemcsak klasszikus módon süthetjük ételeinket, de akár grillezhetünk is vele, betehetünk zöldségeket, gyümölcsöket, különféle húsféléket, sőt a sütemények elkészítésére egyaránt alkalmazhatjuk. 

Ételek az egész családnak

Hiába rendelkezik kompakt méretekkel, a Tefal EY201815 Easy Fry Classique belül óriási, mintegy 4 literes űrtartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően egyszerre akár 6 adag étel komplett elkészítését is megvalósíthatjuk a segítségével. A váratlan vendégek ezzel a kis géppel tehát nem tudnak meglepni többé!

Fontos továbbá, hogy alkalmazásával sokkal egészségesebb ételeket tehetünk az asztalra, méghozzá nagyon kevés olaj felhasználásával, vagy az olaj teljes kivonásával. Mindehhez rendkívül aprólékos beállítási lehetőségek is társulnak, így hőmérsékletét 80 és 200 Celsius fok között kalibrálhatjuk, míg 60 perces időzítője az egyik legjobb kényelmi funkciója, akárcsak az automatikus kikapcsolás lehetősége.

Innovatív kialakítás és egyszerű tisztítás

Nem elég, hogy a Tefal EY201815 Easy Fry Classique rendkívül modern és mutatós termékdizájnt kapott, a sütő belül is rendkívül innovatív kialakítással büszkélkedhet, ezáltal kivehető rács biztosítja, hogy a készülék aljáról az olaj mindig teljesen összegyűjtésre kerülhessen, ami még egészségesebb ételeket eredményezhet majd.

Mivel az olajsütő legtöbb része kivehető és szétszerelhető, ezért tisztítása kifejezetten könnyednek tekinthető, sőt alkatrészeit betehetjük majd a mosogatógépbe, amivel nemcsak tökéletesen, de nagyon egyszerűen tisztíthatunk mindent. Ez különösen akkor fontos, ha egy adag sültkrumpli után például süteményt készítenénk benne.

Nyomós érv a Tefal meleglevegős fritőze kapcsán, hogy 10 év szervizgarancia jár rá, vagyis ennyi ideig biztos, hogy legtöbb hibáját meg lehet javíttatni, ami a mai háztartási gépek többségére már nem nagyon jellemző.

SENCOR SFR 3220WH – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök

 • Automatikus kikapcsolás
 • Hideg érintésű fogantyú
 • Biztonsági zár
 • Speciális levegő keringető rendszer a szagok kiszűréséhez
 • Könnyű kezelés
 • Gyors

Elérhető itt

ALZA.HU
PEPITA.HUA Sencor SFR 3220WH az egyik legolcsóbb forrólevegős fritőz, aminek nyilvánvalóan akadnak bizonyos kompromisszumai, azonban aki szeretne kis mennyiségű olajjal vagy olaj nélkül sütni és egészséges ételeket enni akár minden egyes nap, annak tökéletes alternatíva lehet.

Kielégítő teljesítmény, olajmentes sütés

Noha akadnak sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkező, ezáltal drágább típusok a piacon, azonban a Sencor SFR 3220WH a maga 1500W-os teljesítményével és 2,6 literes befogadómennyiségével így is kitűnő társ lehet egy kisebb család életében. Alkalmazása akár mindennapi használat mellett sem okoz gondot, illetve jelentősebb kompromisszumokat, az egészséges étkezés kedvelőinek inkább kitűnő alternatíva lehet.

Merthogy ez a meleglevegős fritőz is képes akár teljes egészében olaj nélkül működni, vagy annyira kevés mennyiséggel dolgozni, hogy az sem az ételek ízén nem érződik majd, sem a lakásban terjengő szagokon nem vehetjük észre. Mindezt úgy, hogy közben friss sült krumplit vagy éppen grillezett húst is készíthetünk vele.

A hústól kezdve, a zöldségeken át a süteményekig bezárólag

A sokoldalúság tekintetében a Sencor SFR 3220WH meleglevegős fritőz szintén nem okoz majd csalódást a felhasználók számára. Hogy a lehető leggyorsabban elkészíthesse ételeinket, mindössze 3 perces felfűtési szakasszal büszkélkedhet, ami mellett az eszköz szinte mindenféle étel esetében megállja a helyét.

Legyen szó hagyományos hasábburgonyáról, húsételekről, így halról, csirkecombról vagy hamburgerbe való pogácsáról, esetleg valamilyen zöldségről és gyümölcsről, ez a konyhai kisgép mindig nagy segítségünkre lesz, sőt mi több, akkor sem hagy cserben minket, ha egy jó süteményt, például egy muffint készítenénk vele.

Rengeteg beállítási lehetőség, kivehető sütőkosár

Annak ellenére, hogy a Sencor SFR 3220WH milyen egyszerű megjelenéssel rendelkezik, annál több beállítási lehetőséggel kecsegtet nekünk, ezáltal 80 és 200 Celsius fok között szinte bármilyen hőfokot és időtartamot beállíthatunk az ételek, a receptek, illetve a saját szánk íze szerint.

Mindehhez magas szintű biztonságot kapunk, így automatikus kikapcsolást, 30 perces időkapcsolót, valamint olyan fogantyút, mely a legmelegebb program után is kellemesen hideg marad. Kivehető sütőkosara – melyet speciális biztonsági zár véd –  ráadásul nemcsak az ételek kiemelését, de az egész eszköz tisztántartását alaposan megkönnyíti.

Klarstein Wel Air Fry – pénztárcabarát választás

Előnyök

 • Időzítő
 • Praktikus kialakítás
 • Egyszerű használat
 • Könnyen tisztítható
 • Megbízható, túlmelegedés elleni védelem
 • Külön állítható idő és hőmérséklet garantálják a sütés személyre szabott beállítását

Elérhető itt

Electronic-Star.hu


Egy kisebb család számára a Klarstein Wel Air Fry kitűnő választás lehet abban az esetben, ha nem szeretnénk túl sokat költeni, ellenben a pénzünkért cserébe egy modern megjelenésű és nagy tudású forrólevegős fritőzt szeretnénk beüzemelni a konyhánkban.

Kiváló konyhai segéd olajmentes sütéshez

A mechanikus vezérlési elvre épülő Klarstein Wel Air Fry garantáltan az egyik legnagyobb segítségünk lehet majd a konyhában akkor, ha szeretnénk végre egészséges ételeket készíteni a családnak, hiszen ezzel az eszközzel megkönnyíthetjük a dolgunkat, sőt minimális olaj felhasználásával, de akár olaj nélkül is elkészíthetünk benne rengeteg fogást.

Az eszköz maximális teljesítménye 1230W, amihez 1,5 literes űrtartalommal rendelkező sütőfelület tartozik. Ez teljesen elég egy átlagos négyfős családnak abban az esetben, ha minden egyes nap ezzel készítenénk el az ebédet, a reggelit vagy a vacsorát.

Szinte bármilyen étel elkészíthető benne

Bár nincs túl sok beállítási lehetőség a Klarstein Wel Air Fry-hoz, ellenben manuálisan is ráakadhatunk olyan kombinációkra, melyek lehetővé teszik azt, hogy szinte bármilyen ételt elkészítsünk vele. Húsok, zöldségek, gyümölcsök, de akár még egyszerűbb sütemények megsütéséhez is kitűnő, sőt nemcsak sütéshez, hanem akár grillezéshez vagy pirításhoz egyaránt alkalmas.

A beállíthatóság tekintetében a sütőben 80 és 200 Celsius fok között szinte bármilyen hőfok szabadon kalibrálható, aminek jóvoltából akár percek alatt elkészíthetünk benne bármit úgy, hogy az a speciális hőforgató technológiával minden oldalról kellemesen átsült, az étel jellegéből fakadóan puha vagy ropogós lesz.

Tapadásmentes felület, könnyű kezelhetőség

A Klarstein Wel Air Fry meleglevegős fritőznél könnyebben kezelhető konyhai kisgépet aligha találhatnánk jelenleg a piacon. Ennek az oka nem más, minthogy gyakorlatilag csak két darab gomb található rajta, melyek meglepően sok beállítási lehetőségre képesek, ha pedig az étel elkészült, azt a fedőn található időzítő jelzi majd nekünk.

Nagy előnye, hogy a sütőedény tapadásmentes felülettel rendelkezik, így nem ragad bele semmi, nem égnek le az ételek, és mivel könnyedén eltávolítható, ezért egyszerűen tisztítható akár mosogatógépben is.

A forrólevezős fritőz működési elve

Mivel a sütőolaj hiánya a forrólevegős fritőzök egyik legnagyobb különlegessége, ezért nyilvánvalóan mindenki szeretné legalább nagyvonalakban tudni a vásárlás előtt, hogy miként működnek ezek a konyhai gépek.

A meleg levegő a technológia alapja

Bár fritőzről van szó, és rendszerint az olajjal működő sütőket illetik ezzel a névvel, a forrólevegős típusok esetében azonban ez megtévesztő lehet, itt ugyanis a sütést nem olaj – pontosabban nem olyan nagy mennyiségű olaj – végzi el, hanem meleg, de sokkal inkább forró levegő.

Ezt a meleg légtömeget maga a fritőz állítja elő és fújja be a sütőtérbe, ahol az étel – legyen az hús vagy zöldség – közvetlenül találkozik vele, és apránként megpuhítja, fogyasztásra, illetve könnyed emésztésre alkalmassá teszi azt.

Egyenletes sütés

A forró levegőnek köszönhetően az étel némileg lassabban készül el, mint a forró olajban, azonban nemcsak egészségesebb lesz, hanem a falatok alaposabban, egyenletesebben sülnek majd át, ezzel jobban kijönnek az ízek, a burgonyának valóban burgonya aromája lesz, és nem lesz ott a sütőolaj kellemetlen utóíze.

A működéshez pedig hozzátartozik a kényelem is. Amint az ételt behelyeztük a meleglevegős fritőzbe, gyakorlatilag semmi dolgunk sem lesz, legfeljebb néhányszor átforgatni vagy átkeverni azt, noha ma már egyre gyakoribbak a keverőlapátos fritőzök, melyek maguktól elvégzik a folyamatot, tehát gyakorlatilag külső beavatkozás nélkül elkészítik helyettünk az ételt.

A forrólevegős fritőz előnyei és hátrányai

Előnyök

 • A legfontosabb előny a meleglevegős fritőz kapcsán, hogy elfelejthetjük a lakásban napokig terjengő olajszagot a használat után.
 • Mivel az ételek nem áznak el az olajtól, nem lesz mellékízük és ez az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol majd.
 • Használata sokkal biztonságosabb, hiszen a forró olaj nem tud megégetni minket.
 • Az olaj kapcsán sem a kigyulladástól, sem a kiömléstől ne kell tartanunk, de elhelyezése sem okoz problémát.
 • Az ételek sokkal ízletesebbek, ropogósabbak és omlósabbak lesznek.
 • A gépet egyszerűbb tisztán tartani, mint olajjal működő változatát, használata ezáltal lényegesen higiénikusabb is lesz.
 • Az egyes gépek többféle programokkal rendelkeznek, melyek a legkülönfélébb ételek elkészítéséhez ideálisak.

Hátrány

 • A klasszikus olajízt sok ételből hiányolják az emberek.
 • Némileg drágább megvásárolni, mint az olajjal működő típusokat, de fenntartása olcsóbb, hiszen nem kell bele sütőolaj.
 • Bizonyos ételek nem készíthetők el vele, amiről érdemes a vásárlás előtt tájékozódni.

Vásárlási útmutató

A forrólevegős fritőz típusai

A sütési módszer tekintetében a meleglevegős fritőzt három típusba sorolhatjuk, így beszélhetünk

 • halogén,
 • statikus
 • és dinamikus sütőről.

Halogén sütő

A halogén sütők gyakorlatilag infravörös technológián alapulva segítik meg a forrólevegős fritőzök munkáját. Amennyiben gyorsan dolgozó típust keresünk, érdemes ezek között keresgélnünk.

Statikus sütő

A statikus sütő mondhatni a hagyományos meleglevegős fritőz, melynek az egyetlen különlegessége az, hogy beállításaink függvényében forró levegőt keringet az étel közvetlen közelében, így melegíti át és süti meg azt. Rendszerint ezek a modellek tartoznak a leginkább megfizethető megoldások közé.

Dinamikus sütő

Ezek a meleglevegős fritőzök általában onnan kapják a nevüket, hogy beépített keverőlapátokkal rendelkeznek. Ennek a kialakításnak az előnye nem más, minthogy ezek a lapátok sütés közben is képesek lesznek kevergetni az ételt, így a folyamat során nekünk nem kell beavatkozni, nem kell kevergetni az ételt, az elkészítés lényegesen egyszerűbbé válik.

Kapacitás

Nagyon fontos figyelembe venni a meleglevegős fritőz kiválasztásakor azt, hogy mekkora teljesítményre képes az adott konyhai gép, másrészt pedig hány fős családot szeretnénk kiszolgálni vele. Lássuk a kapcsolódó tudnivalókat!

A főzőkosár mérete

Az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés a meleglevegős fritőz vásárlásakor a főzőkosár méretéhez kapcsolódik. Ezen a ponton találhatunk egészen apró, alig 1-1,5 literes kapacitással rendelkező termékeket, de olyanokat is, melyek akár 4-5 liter befogadására képesek, sőt több szintes kialakítást kaptak, hogy a főételt és a köretet egyszerre készíthessük el benne.

Hogy nekünk mekkora kosárral rendelkező fritőz kell, azt közel sem csak a család mérete befolyásolja, sokkal inkább az, hogy milyen ételeket szeretnénk elkészíteni benne. Ha például komplett csirkét grilleznénk vele, vagy nagy mennyiségű fagyasztott zöldséghez használnánk, akkor mindig vegyünk XXL kosaras terméket, de ha csak egyfajta kiegészítő funkciót töltene be a konyhában, akkor elegendők lesznek nekünk a kisebbek is.

A család mérete

Nyilvánvalóan nem hagyhatjuk figyelmen kívül a forrólevegős fritőz vásárlása előtt, hogy mekkora családot is szeretnénk kiszolgálni vele. Ha egyedülállók vagyunk, értelemszerűen a kisebb gépek is jól kiszolgálnak minket, de amint egy 2-3 fős családról van szó, már nem szabad a kis kosárméretű típusokat választanunk, hiszen az a cél, hogy egy sütéssel mindenkinek azonnal jusson meleg étel.

Értelemszerűen a legnagyobb meleglevegős fritőzöket csak akkor vegyük számításba, ha legalább három vagy több gyermekünk van, esetleg heti rendszerességgel fogadjuk a kisebb-nagyobb rokonságot egy-egy családi ebédre vagy vacsorára, amikor ez a háztartási gép központi szerepet kaphat.

Forrólevegős fritőz légszűrővel

Az olcsóbb termékek gyártói általában nem fordítanak túl nagy figyelmet erre, de a meleglevegős fritőzök kapcsán rendkívül fontos lehet a beépített légszűrő megléte. Ennek az okát kevesen ismerik és kevesen veszik figyelembe, ami azért van, mert azt hiszik, hogy az ételhez bejutó levegő megszűrésére vonatkozó kiegészítőről beszélünk ilyenkor.

Ez azonban tévedés, a légszűrővel ellátott forrólevegős fritőzök azok, melyek gyakorlatilag teljesen szagtalanul képesek ellátni a feladatukat, így nemhogy olajszag, de az éppen készített étel illata is csak akkor lengi be a lakást, ha már kinyitottuk a sütőrész, de ez egy kis szellőztetéssel nagyon gyorsan eltüntethető. Ellenkező esetben azonban a kellemetlen szagokkal itt is gyakran számolhatunk!

Tisztíthatóság

Mint minden ételsütéshez és ételkészítéshez kapcsolódó konyhai gép, úgy a meleglevegős fritőz esetében is fontos figyelembe venni a vásárlás előtt a tisztíthatóság kérdését. Az olcsóbb típusok között még mindig találni olyanokat, melyek nem szétszedhetők vagy elemeik nem tehetők mosogatógépbe, holott ez óriási előnyt jelenthet.

Pláne abban az esetben, ha a fritőz elemei nemcsak kiszedhetők, illetve mosogatógépben moshatók, hanem ráadásként még olyan bevonattal is el lettek látva, melyek megakadályozzák, hogy a sütés közben az étel odatapadjon. Ez a két dolog talán nem tűnik fontosnak a választáskor, holott rendkívüli mértékben képesek megkönnyíteni a mindennapjainkat!

Sütéshőmérséklet

Rendkívüli módon meg tudja kötni a kezünket egy meleglevegős fritőz abban az esetben, ha nem kínál megfelelően széles beállítási lehetőségeket a sütéshőmérséklet kapcsán. Az előre kalibrált értékek jók ugyan, de a gyakorlatban sokszor csődöt mondanak, így törekedjünk a választáskor arra, hogy teljes felügyeletünk legyen a termék sütéshőmérsékletének beállítása felett.

Ezt a gyártók rendszerint minimum és maximum hőfokok között szokták megadni. Nagyon sok forrólevegős fritőz 80 és 200 Celsius fok közti értékekre képes, ami elsőre jónak tűnhet, de sajnos nagyon sok olyan recept van, amihez legalább 220 Celsius fokos sütési hőmérsékletre lesz szükségünk. Érdemes tehát ezt is figyelembe venni a választáskor.

Időzítő és automatizált funkciók

A kényelem mindenki számára rendkívül fontos, így nem meglepő, hogy egy leendő meleglevegős fritőztől is elvárjuk mindezt. Amennyiben a legtöbbet és a legjobbat szeretnénk kapni tőle, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy legyenek benne automatizált funkciók, melyek közül az egyik legfontosabb az időzítő, ami szabályozhatja az indítást és a kikapcsolást is, hogy mindig legyen például meleg étel, mielőtt hazaér a család, illetve ne használja feleslegesen az áramot, ha végzett a munkájával.

Az automatizált funkciók közül érdemes lehet kiemelni még a melegen tartást, ami vendégsereglet esetén, de akár egy nehéz nap után egyaránt nagyon hasznos. Fontos jól megnézni továbbá a programokat is, lévén ezen a téren lehetnek nagy eltérések az egyes termékek között, és nem kizárt, hogy valamelyik szerencsésebb összeállításokat kínál számunkra, mint a többi.

Kijelző

Az olcsóbb és egyszerűbb meleglevegős fritőzök jellemzően nem rendelkeznek külön kijelzővel, maximum egy-két multifunkcionális gombot találunk rajtuk, melyek a célnak megfelelnek ugyan, de sok esetben kényelmes, ha egy kisebb kijelzőt is találunk a terméken.

Hangsúlyoznánk, hogy hiánya nem befolyásolja egy meleglevegős fritőz használatát, azonban sokkal egyszerűbbé teszi a működtetését, a beállíthatóságát, miközben egyszerűbb lesz nyomon követni például a programokat, a hőmérsékletet vagy a sütés időtartamát.

A forrólevegős fritőz felhasználási köre

Amennyiben meleglevegős fritőzt vásárolnánk, a megfelelő termék kiválasztásakor a fentieken felül mindig vegyük figyelembe, hogy milyen ételekhez szeretnénk alkalmazni elsődlegesen, ennek mérlegelése ugyanis alapvetően befolyásolhatja döntésünket.

Ha például csak krumplit sütnénk benne, néha egy-egy szelet hússal, akkor felesleges a komolyabb, nagyobb teljesítményű típusok között válogatnunk, de ha komplett fogásokhoz alkalmaznánk, egyszerre sütnénk benne többféle ételt, és különlegességekhez – például tésztákhoz vagy süteményekhez – is használnánk, akkor fontos lehet alaposabban körülnézni a jobb funkcióval rendelkező, nagyobb tudású modellek kínálatában.

Ételek, melyek elkészíthetők a meleglevegős fritőzzel

Bár csak a kreativitásunk és az alapvető konyhai szabályok szabhatnak neki gátat, azonban a forrólevegős fritőzzel sokkal több étel elkészíthető, mint elsőre gondolnánk. Szakadjunk el nyugodtan a hagyományos olajsütők felhasználási körétől, és álmodjunk bátrabbakat, merészebbeket. Lássunk néhány olyan ételt, ami könnyedén elkészíthető vele, de hangsúlyozzuk: ez még csak a jéghegy csúcsa!

Hasábburgonya

Elég nyilvánvaló, hogy a fritőz kapcsán az első étel, ami eszünkbe jut, az a hasábburgonya. Nem véletlen, hogy a meleglevegős fritőzt is ennek elkészítésére használják a legtöbben, de nem árt megjegyezni: a krumpli így nemcsak más ízű lesz, de sokkal egészségesebb is!

Panírozott húsok és zöldségek

A sültkrumpli csak egy köret, ezért nem árt itt megjegyezni, hogy a meleglevegős fritőzben nagyon egyszerűen tudunk panírozott húsokat és zöldségeket is készíteni úgy, hogy azok egyike sem ázott el az olajban. Legyen szó kirántott húsról vagy halról, rántott sajtról, karfiolról, esetleg brokkoliról, ezzel a konyhai géppel minden megvalósítható.

Sült húsok és zöldségek

Persze nem kell feltétlenül panírozott húst vagy zöldséget tennünk a fritőzbe, teljesen nyersen is rakhatunk bele például néhány szelet húst, pár bacon szalonnát vagy akár egy egész csirkét ahhoz, hogy isteni sült ételt kapjunk eredményül, sőt mi több, hagyományos zöldséges finomságok is készülhetnek vele. Plusz egy jó tanács: a gyümölcsökkel, különösen az almával és a körtével egyaránt érdemes kísérletezni!

Grillezett húsok és zöldségek

Noha nem minden forrólevegős fritőz tudja, de a többség tökéletesen alkalmas a gyors grillezésre, amit érdemes kihasználni, hiszen isteni grilltálak készíthetők vele magas hatásfokkal, legyen szó akár húsokról, akár zöldségekről. Különösen a téli időszakban ezt sokan értékelik majd!

Sütemények és tésztaételek

A fritőzről ugyan nem feltétlenül a süteménykészítés jut eszünkbe elsőként, de a meleg levegővel működő típusoknak már ez sem okoz különösebben nagy nehézséget. Kifejezetten isteni muffinok vagy felfújtak készíthetők például el ezekben az eszközökben, de különféle kelttésztás ételekhez, illetve pizzákhoz egyaránt alkalmasak.

Egytálételek

Ha szeretjük az egytálételeket, a meleglevegős fritőzt egyenesen imádjuk majd, hiszen segítségével a legkönnyebben készíthetjük el ezeket a fogásokat. Ennénk például egy ízletes rizses húst? Esetleg egy rizottót? Csak találjuk meg hozzá az ideális programot és pár perc múlva már ehetjük is!

Tenger gyümölcsei

Imádjuk a tenger gyümölcseit, de fogalmunk sincs, hogy miként lehet elkészíteni őket? Mostantól ez sem jelenthet problémát, a forrólevegős fritőzben ugyanis ezek a különleges és egészséges finomságok nagyon egyszerűen megsüthetők. Nemcsak a halak, hanem a garnélák vagy a kagylók is bátran betehetők a sütőbe.

Melegszendvics, bundás kenyér, hamburger

Természetesen egészen hétköznapi, de mégis közkedvelt ételek is könnyedén elkészíthetők a meleglevegős fritőzben, melyekről sokan el sem tudják képzelni, hogy megvalósíthatók így. Az eszközben például isteni melegszendvics és bundás kenyér süthető, de a hamburgerhez kapcsolódó dolgok, a húspogácsa, az enyhén pirított zsemle vagy éppen a grillsajt egyaránt isteniek lesznek – megfelelő típus esetén pedig akár egyszerre is elkészíthetők.

Gyakran ismételt kérdések

Egyáltalán nem kell olaj a forrólevegős fritőz használatához?

A legtöbb esetben ez a leggyakoribb félreértés a meleglevegős fritőzök kapcsán, hiszen sok helyen úgy reklámozzák őket, hogy olaj nélkül lehet bennük sütni. Ez nem átverés, valóban igaz, csakhogy nem minden ételnél és nem minden esetben! Helytállóbb kijelentés, hogy a meleglevegős fritőzzel sokkal kevesebb olaj mellett készíthetjük el ételeinket, amivel lényegesen egészségesebben táplálkozhatunk a mindennapokban.

Milyen íze lesz az ételeknek a meleglevegős fritőzben?

Az egyik legnagyobb előnye a meleglevegős fritőznek, hogy a benne készült ételek nem úsznak majd a sütőolajban, és nem is veszik át azt a tipikus, kellemetlen, a gyomrot is bántó olajízt. Helyette sokkal természetesebb aromák szabadulnak fel, az ételeknek a valódi ízét érezhetjük majd, így leginkább ahhoz lehet hasonlítani az így elkészülő fogásokat, mintha azokat egy légkeveréses sütőben készítettük volna el.

Miért praktikusabb a meleglevegős fritőz, mint egy sütő?

Sokan pontosan úgy és olyan ételek elkészítésére használják a forrólevegős fritőzt, mint egy villany- vagy gáztűzhely sütőjét. Ezzel nincs is semmi gond, a kettő egészen hasonló elven is működik, azonban nem árt tisztában lenni vele, hogy a fritőzök sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, hatásfokuk mégis lényegesen nagyobb – hiszen egy kisebb térben kell kifejteniük a hőenergiát –, ezáltal sokkal gyorsabban elkészíthetjük velük kedvenc fogásainkat.

Meleglevegős fritőz vagy olajsütő?

Ez az a kérdés, amire nem lehet elég bőbeszédűen válaszolni! A meleglevegős fritőzök bár kicsit drágábbak, mint a hagyományos, olajjal működő társaik, azonban cserébe elképesztő mennyiségű előnnyel kecsegtetnek. Példának okáért bizonyos ételeknél akár 90 százalékkal kevesebb sütőolajat használnak, más esetben egyáltalán nem kell olaj az egyes ételek elkészítéséhez, így egészségesebben táplálkozhatunk, nem lesznek kellemetlen szagok a konyhában és a lakásban, egy komolyabb típussal pedig szinte bármit elkészíthetünk – még süteményt is –, a többszintes kialakításúak pedig képesek a köretek és a főételek sütését egyszerre elvégezni.

Meddig tart megsütni a húst a forrólevegős fritőzben?

Ez függ a hústól és a fritőz teljesítményétől egyaránt! Ha isteni csirkecombot szeretnénk készíteni, akkor egy kis előzetes pác és panír után a sütő akár 15 perc alatt képes tökéletesre sütni ezt, de általában más hústípusoknál is elegendő a maximum 15-20 perces időintervallum. Ilyen gyorsan varázsolhatunk tehát gyorsan laktató, friss és meleg ételt az asztalra ezzel a konyhai géppel.

Mennyire nehéz fenntartani a meleglevegős fritőzök higiéniáját?

Ez manapság különösen fontos témakör, azonban érdemes kiemelni, hogy terméke válogatja ezt a tulajdonságot, azonban a legtöbb forrólevegős fritőz úgy lett kialakítva, hogy az egyes elemei kivehetők legyenek, ezáltal a csap alatt könnyen átöblíthetjük őket, de a mosogatógépbe is bedobhatjuk az alkatrészeket. A tisztaságra és a higiéniára tehát nem lesz panasz!

Mivel éri el a forrólevegős fritőz, hogy ne legyen olajszag a lakásban?

Egyrészt azzal, hogy lényegesen kevesebb olajat használ a fogások elkészítéséhez, gyakran egy-egy evőkanál alkalmazása elegendő lehet hozzá, de a helyzetet tovább javítja a termékbe épített szűrő, mely képes a szagokat mindaddig megszűrni, amíg a sütő fedele ki nem nyílik. Fontos azonban, hogy ilyenkor sem zsíros vízpára és olajszag terjeng belőle, hanem az ételek természetes aromája.

Milyen gyorsan süthetők ki a fagyasztott gyorsételek a meleglevegős fritőzben?

Noha ezt az adott gyorsétel, a beállítások és a fritőz típusa egyaránt meghatározza, de ezeknél a finomságoknál a 10 perces időkeret általában mindig tartható. A legtöbb ilyen ételt a fritőz 10-20 perc közötti időintervallumban készíti el, de ezt az értéket beállításaink és ízlésünk egyaránt befolyásolja.

Le tud égni a hús vagy a krumpli a forrólevegős fritőzben?

Ritkán hangoztatott, de nagyon fontos előny a legtöbb meleglevegős fritőz kapcsán, hogy az olaj hiánya, a speciális bevonat, valamint természetesen a meleglevegős technika miatt a forrólevegős fritőzben nem tud leégni semmi, legyen az akár krumpli, akár hús. Előírás szerint a sütési folyamat során egyszer-egyszer meg kell keverni vagy forgatni az ételt, de ha olyan fritőzt vettünk, a gép ezt is elvégzi majd helyettünk, így nem kell folyamatosan mellette állnunk, amíg dolgozik.

Az íz mellett miben lesz más a sültkrumpli a meleglevegős fritőzben az olajsütőhöz mérten?

Mivel a legtöbben sültkrumpli készítésére vesznek meleglevegős fritőzt, ezért a leginkább a kérdéses étel kapcsán szeretnék megtudni, hogy mi lesz a különbség az olajsütős elkészítéshez mérten. Az íz terén várható a legnagyobb változás, ott elfelejthetjük a kellemetlen olajos mellékaromát, de a kérge sem lesz olyan kemény és ropogós, így a puha, omlós sült krumpli kedvelői még jobban megkedvelhetik – arról nem is beszélve, hogy a végeredmény sokkal egészségesebb is lesz.

Nem sülnek meg az ételek megfelelően a fritőzben, mi lehet a baj?

A legtöbb esetben a rossz beállítás. Sokan túlzásnak gondolják a 200 Celsius fokot például a krumpli megsütéséhez, és inkább beállítják 120-140 Celsius fokra a fritőzt, csakhogy az rendkívül kevés lesz. Hogy optimális eredményt érjünk el, legalább 200 Celsius fokra kell állítanunk a gépet. Ha kaptunk kapcsolódó receptkönyvet, mindig kövessük az abban leírt utasításokat!

Kirántott húst is készíthetünk a meleglevegős fritőzben?

Természetesen, sőt a kirántott hús egy egészen új szintjét ismerhetjük meg ilyen formában! Teljesen hagyományosan kell előkészítenünk és paníroznunk, miközben az étel nem szívja tele magát olajjal és gyorsabban el is készül, mintha forró olajban sütnénk ki, így a végeredmény lényegesen egészségesebb lesz.

Hogyan működik a forrólevegős fritőz?

Nevéhez hűen a meleglevegős fritőz nagyon meleg, sőt forró levegőt használ ahhoz, hogy az ételek finomra süljenek benne. Amint a berendezés felmelegedett, a hozzá tartozó tárolóba vagy kosárba tehetjük az ételeket, majd a fedél zárását követően az eszköz áramoltatni kezdi a levegőt az étel körül mindaddig, amíg az meg nem sül. Ha nem keverős típust választottunk, érdemes lehet közben megforgatni vagy megrázni egy kicsit az ételeket, hogy garantáltan minden egyeségesen puha és ízletes legyen.

Beépített keverős vagy keverő nélküli meleglevegős fritőzt válasszunk?

Ízlés kérdése, de leginkább attól függ, hogy mit szeretnénk sütni benne. Ha csak sültkrumplihoz vennénk, akkor a beépített keverő nagy segítség lehet, amennyiben azonban szelet húsokat, egész csirkéket vagy nagyobb darab mirelit ételeket készítenénk el a sütőben, akkor jobb alternatíva lehet inkább a keverő nélküli változat, mert ezeket a lapátok néha hajlamosak összetörni.

Hogyan tisztítsuk a meleglevegős fritőzt?

Az olajjal működő típusokkal ellentétben a forrólevegős fritőzök nagy előnye, hogy rendkívül könnyedén megtisztíthatók. Többségük tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így a legtöbb étel nem tapad hozzá a falához, tehát gyakran elegendő lehet csak kiemelni a mozdítható részeket és elöblíteni őket a mosogatónál, vagy csak egyszerűen betenni őket a mosogatógépbe, így a maximális higiénia mindig biztosított.

A sütőn kívüli részeket természetesen egyszerű melegvízzel vagy zsírtalanító tisztítószerrel tudjuk megszabadítani a szennyeződésektől, amihez elegendő lesz egy egyszerű szivacs is, de mivel nem ragad rájuk az olaj vagy a zsír, ezért egyszerű konyharuha vagy papírtörlő egyaránt gyakran elég lehet hozzá.