Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
Cosori Premium Air Fryer teszt
Cosori Premium Air Fryer teszt

Cosori Premium Air Fryer – forrólevegős fritőz teszt & vélemény

Kipróbáltuk a Cosori külföldön igen népszerű forrólevegős sütőjét, a Cosori Premium 5.5 Air Fryer-t, és bátran kijelenthetjük: megvan az új konyhai kedvencünk, persze szigorúan csak a kávéfőző után. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, mivel vett le bennünket a lábunkról ez a masina!

Tartalom

Cosori Premium Air Fryer

Főbb jellemzők

  • Impozáns megjelenés
  • Egyszerű használat, kezdők számára is
  • Könnyű tisztántarthatóság
  • Az ételek nemcsak gyorsan elkészülnek benne, de kifejezetten ízletesek lesznek

Elérhető itt

COSORI.HU – HIVATALOS
GLOBY.HU
PEPITA.HU


Sütés olaj nélkül

Az egészséges életmódra törekedve ugyan a forró olajban való sütögetésnek gyakorlatilag leáldozott, ám a vágyunk arra, hogy gyorsan készítsünk el valami nagyon finomat, cseppet sem csökkent, sőt. Egyre kevesebb időnk van főzőcskézni, ám a gyorsan összedobható ételekkel szembeni elvárásunk már nem az éhenhalás elleni védelem: ha már eszünk, szeretnénk, hogy az étkezés egyben élmény is legyen.

Itt jönnek a képbe az olaj használatát szinte nem is igénylő forró levegős fritőzök, melyek egyszerre igyekeznek kielégíteni az egészségügyi és élvezeti szempontokat, némelyik több, némelyik kevesebb sikerrel. Most – legnagyobb örömünkre – egy igencsak szimpatikusan teljesítő masinával hozott össze bennünket a jó szerencse: a Cosori Premium forrólevegős sütő rövid idő alatt befészkelte magát a szívünkbe, ezzel örök helyet bérelve a konyhánkban is.

Csomagolás és megjelenés

A készülék már a gondos csomagolásával megalapozta a rokonszenvünket: minden részletre figyelve, nagyon alaposan jártak el a gyártók e tekintetben. Az egész elrendezés igényességet sugárzott, így bizakodva dobozoltuk ki legújabb szerzeményünket, mely egyből el is foglalta méltó helyét.

Cosori Air Fryer csomag tartalma

Impozáns külső

Az elfoglalt hely persze nem olyan aprócska, mint mondjuk egy tejhabosító esetében: a Cosori fritőz a maga 27x27x32 cm-es méretével semmiképpen sem a legkisebb konyhai kütyünk, ám mivel gyakorlatilag napi szintű használatban van, egyértelműen megérdemli a fix helyet a pulton. Fiókban, szekrényben amúgy sem férne el, és súlyosabb is annál, hogy kedvünk legyen ki-be pakolászni. Szerencsére kimondottan impozáns és igényes a megjelenése, masszív, kompakt szerkezet, így nemhogy rontana a konyha összképén, határozottan jól is áll neki.

Cosori Premium Air Fryer teszt

Mivel a készülék négy színben is elérhető (fekete, kék, piros és fehér), nem gond megtalálni a konyhánk színvilágához passzoló példányt. Mi a fehéret teszteltük, matt kivitelben, mely különösen szerencsésnek bizonyult, ugyanis a matt felületen kevésbé látszanak meg az ujjlenyomatok, így nem kell folyamatosan letörölgetni a gépet.

Cosori kijelző

Persze ez utóbbiról senkit nem szeretnénk lebeszélni, de ha van bennünk akárcsak egy szikrányi hajlam arra, hogy egyszer-egyszer nem makulátlan kézzel sertepertéljünk a konyhában főzés közben, akkor jól jöhet, hogy ez a bevonat fokozott igénybevétel mellett is tiszta benyomást kelt.

Gyakorlati tapasztalatok

Talán már a bevezetőből is kiderült, hogy a gép igencsak belopta magát a szívünkbe, és nem véletlenül: gyakorlatilag megsokszorozta a konyhai kapacitásainkat, ráadásul műszaki szakemberré sem kellett avanzsálnunk ahhoz, hogy képesek legyünk használatba venni a készüléket.

Mintha több kezünk lenne

A Cosori fritőz egyik legrokonszenvesebb sajátossága, hogy elég belepakolnunk az ételeket a tartályába, és anélkül, hogy folyamatos felügyeletet biztosítanánk a számára, a sütő elvégzi helyettünk a munka dandárját.

Amíg sül benne a hús, mi ahelyett, hogy a serpenyő mellett rostokolnánk, nyugodtan készíthetünk valami mást.

Ugyan az elkészülési idő nem rövidebb, mint egy tűzhelyen, ám hasznosabban telik: sokkal kevesebb részvételt igényel részünkről.

Egy csirkemell például ugyanúgy húsz perc alattkészül el benne, mint tűzhelyen, ám míg utóbbin ezt a műveletet legalább háromszor-négyszer ellenőrizni szoktuk, és rendszeresen fordítgatjuk a húst, addig a Cosori sütőben mindössze félidőben egyszer rűnézünk, megfordítjuk, és hagyjuk tovább sülni. Az így felszabadult időben pedig vidáman elkészíthetjük az ebéd többi részét.

Egyszerű kezelés

A praktikussághoz hozzátartozik az is, hogy a sütő kezelése roppant egyszerű: a kijelzője könnyen átlátható, jól értelmezhető, nem szükséges órákig töprengeni a beállításokon, a programozást a készülék a gombok megnyomásakor sípoló hanggal is segíti.

A sütés indításakor választhatunk kész programokból, de saját magunk is tetszőlegesen beállíthatjuk a sütés paramétereit. A gyártók a feledékeny természetű konyhatündérekre is gondoltak: kész programok választásakor félidőben a sütő folyamatos sípolással hívja fel rá a figyelmünket, hogy rázzuk össze a kosár tartalmát az egyenletes sülés érdekében – mindez a kijelzőn szöveggel is megjelenik, igaz, csak angolul.

A gép kezelése annyira felhasználóbarát, hogy bátran állítjuk, idősebbek, illetve technikai téren kevésbé jártasak is könnyen elboldogulnak vele, akárcsak azok, akik semmiféle fritőzös előélettel nem rendelkeznek.

Bár a programozhatóság tényleg profi, a használat kényelmessége szempontjából sajnos egyből be kell írnunk egy fekete pontot is: a készülék nyitása, zárása kissé akadozik. Egy erősebb mozdulat szükséges ahhoz, hogy a fedelet nyitni, csukni tudjuk, mely mozdulat ugyan nem kifejezetten nehéz, ám egy kézzel nem kivitelezhető: a másik kézzel ellen kell tartani. Márpedig az, hogy főzés közben mindkét kezünket fel kell szabadítanunk ahhoz, hogy belekukkantsunk a gépbe, meglehetősen bosszantó tud lenni.

Kezdőknek is

A gép használatát nagyban megkönnyíti a hozzá mellékelt receptfüzet, rengeteg jó ötletet nyerhetünk belőle: magunk is meglepődtünk, milyen sokféle étel készítésére alkalmas a masina. A leírások precízek, nem elnagyoltak, és pontos utasításokkal látnak el bennünket arról, hogy egy adott ételt milyen hőfokon, mennyi ideig süssünk, így nem kell vaktában tapogatóznunk.

A tapasztalatunk az, hogy a megjelölt paraméterek valóban jól is működnek, tökéletesen készülnek el az így sütött ételek, így még egy kezdő is a legnagyobb lelkinyugalommal állhat neki a fogásoknak.

Cosori receptfüzet

A gép akkor is hű társunk, ha túlmerészkedünk a receptfüzet adta lehetőségeken. Igen szimpatikus, és egy kezdő számára határozottan megnyugtató az élmény, hogyha egyszer leteszteljük egy adott ételnél, hogy milyen hőfokon, meddig kell sütni, és hányadik percnél érdemes megfordítani, akkor onnantól mindig biztosra mehetünk: legközelebb is tökéletesen fog elkészülni a fogás ugyanazon paraméterek mellett.

Nyugodtan rábízhatjuk magunkat a sütőre, nem kell a különböző serpenyők és olajak eltérő tulajdonságaival számolnunk, legfeljebb a hús vastagsága és minősége befolyásolhatja a végeredményt.

Lustáknak pláne

Mivel a legtökéletesebb konyhatündér cím megszerzéért jó eséllyel nem mi szállnánk ringbe (értsd: szeretjük a konyhai munkálatokat a könnyebbik végén megfogni), nagy meglepetéssel vettük észre, hogy a Cosori sütő beköltözésével konyhai életünk jelentősen átalakult, egész konkrétan felpezsdült.

Míg korábban rendre eltántorított bennünket a főzéstől, hogy utána egy halom olajos edényt, serpenyőt kell suvickolni, addig most, a Cosori egyszerű és maceramentes használatának köszönhetően újabb és újabb ételek elkészítésével kísérletezünk. Lényegesen gyakrabban, és nagyobb kedvvel főzünk.

Eddig hat lóval sem lehetett volna bennünket rábírni például, hogy magunk készítsük házilag a sült krumplit, most viszont szinte le sem állunk a gyártásával.

Cosori Air Fryer sültkrumpli

Sőt, mi, akik híresen szeretünk sütni, még a muffinnak is nekiveselkedtünk, felbuzdulva a készülékhez mellékelt receptfüzetben található leíráson.

Nemcsak egyszerű, finom is

A muffinsütés minden várakozásunkat felülmúlta: egyszerű kis szilikon muffinformákat helyeztünk a gépbe (kilenc fér el kényelmesen a fritőz kosarában), majd 150 fokkal és húsz perccel később isteni sütiket kaptunk ki belőle. Olyannyira finomakat, hogy azóta a kis sütemények heti szinten visszajáró vendéggé váltak a konyhánkban. Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyártó (számos egyéb kiegészítő mellett) muffinformákat is kínál a géphez megvásárlásra, ám nálunk ezek hiányában is teljes volt a siker.

Természetesen nemcsak a sütikészítéssel hoztuk magunkat lázba: a hússütés például kiemelkedően nagy élmény a fritőzben, a húsok fantasztikusan finomak, kívül kérgesek, belül szaftosak lesznek. Ezt az állagot hagyományos sütőben vagy serpenyőben korábban sosem sikerült elérnünk.

Persze itt nem álltunk meg: sütöttünk már a készülékben virslit, bacont, pirítóst, bundás kenyeret, tortillalapból ropogtatnivalót, boltban kapható félkész lasagnét. A bundázott ételek is, mint például a rántott cukkini nagyon ízletesre sülnek benne: más lesz ugyan, mint az olajban sütött változat, de finom és sokkal egészségesebb, ráadásul a panír még ropogósabb is marad így, mint hagyományosan készítve. Mivel eddig szinte az összes, Cosoriban zajló műveletünket siker koronázta, gyakorlatilag minden ételt, ami az eszünkbe jut, meg szoktunk próbálni elkészíteni benne.

A következő, nagyon várt projektünk, hogy piskótasütésre és rizskoch készítésre is befogjuk a masinát, a géphez külön megvásárolható tortaforma segítségével.

Akár egyszemélyes háztartásba is

Igaz, hogy a Cosori fritőz nem egy apró darab, és egy kis konyhában nem feltétlenül fér el kényelmesen, ám pont ahol helyszűke miatt eleve mindent macerásabb elkészíteni, és az ember legszívesebben neki sem áll főzni, hogy ne kelljen egy halom edénnyel hadakoznia, ott jelent igazi segítséget ez a praktikus készülék.

Különösen igaz ez azért is, mert a gép befogadóképessége nem óriási, így kisebb háztartásokban jobban kiaknázhatók a benne rejlő lehetőségek. Ugyan négy-öt főre is készítettünk már benne ebédet, vacsorát, azonban ez nem volt igazán kényelmes. Az ételeket vagy több körben tudtuk csak elkészíteni, így az egyik adag kihűlt, mire elkészült a másik, vagy kénytelenek voltunk nagyobb adagokat tenni a gépbe, melyek így lassabban sültek át. Két-három főre azonban egy óra alatt komplett ebédet lehet rittyenteni.

A készülékkel megszűnik az egyedül élők, illetve napközben home office-ban tengődők örökös problémája is: míg egy főre, kis adagért az embernek nem sok kedve van begyújtani egy egész sütőt, addig a Cosoriban vígan készíthető kis mennyiségű étel is.

Sőt, egy füst alatt letudhatjuk a húst és a köretet is, mivel egy főre mindkettő egyszerre készíthető el benne. Nyilván nem kell ecsetelni, az így megspórolt időnek mennyire szoktunk örülni egy rohanós napon.

Kevés, de hasznos kiegészítő

A géphez az alapfelszereltséget jelentő kosáron kívül mindössze néhány nyárs és egy sütőrács jár automatikusan, ez a néhány tartozék azonban jó szolgálatot tesz a mindennapokban. A készülékhez további kiegészítőket külön vásárolhatunk.

A muffinforma és tortasütő beszerzéséhez mi magunk is kedvet kaptunk, bár ezeket az alapcsomag részeként is el tudtuk volna képzelni. Tény azonban, hogy a muffinsütést egyszerű kis szilikon formákkal könnyedén megoldottuk a Cosori saját muffinsütős kiegészítője nélkül is, úgyhogy ennek beszerzése semmiképp sem élet-halál kérdése.

Könnyű tisztítani

Mivel a készülék nálunk gyakorlatilag napi használatban van, és a legkülönbözőbb ételek készülnek benne, bőven volt alkalmunk tesztelni a tisztíthatóságát. Tekintve, hogy a konyhai tevékenységek terén van némi hajlamunk a lustaságra, a küszöb meglehetősen magasan volt.

A Cosori fritőz azonban ezt simán megugrotta, sőt: a könnyű tisztántarthatóság az egyik legszerethetőbb tulajdonsága. A kivehető kosár egyszerűen tisztítható, nem igényel különösebb mosást, takarítást, súrolást: egy könnyebb fogás elkészítése után gyakorlatilag elég egy papírtörlővel áttörölni.

Az egyetlen negatívum, amit tapasztaltunk, hogy hosszabb használat után a gép tetején a műanyag rész kissé elszíneződött, illetve meg is karcolódott, ez azonban akár a nem megfelelő tisztítószernek is tulajdonítható. A gép oldala ezzel szemben továbbra is szép fehér, semmi elváltozás nem látható rajta.

Nyoma sincs a szagnak

A tisztaság élményéhez számunkra elengedhetetlenül fontos, hogy a gép ne szívja magába az ételek illatát. Erősebben fűszerezett, pácolt húsok esetén rendre attól tartottunk, hogy az intenzívebb illat nem tűnik el nyomtalanul a sütőből, és a következő ételen is érződik majd, ám a Cosorival eddig egyszer sem tapasztaltunk hasonlót: magyaros fűszerezésű tarja után egy egyszerű tisztítást követően például minden gond nélkül sütünk benne muffint. Határozottan nem tarja ízűt.

Nem kell hozzá füldugó

Egy olyan háztartási gépnél, mely sokat van használatban, nem mindegy, hogy a működése mekkora zajjal jár. A Cosori sütő e tekintetben jól vizsgázott: hangja működés közben viszonylag halk, nem zavaró, nem hangosabb, mint egy átlagos konyhagép. Nem kell feltekernünk a TV hangerejét, amikor be van kapcsolva a sütő: lehet mellette nyugodtan beszélgetni és zenét hallgatni is.

Az ítélet

A Cosori forrólevegős sütő sokoldalúságával és rendkívüli praktikusságával jelentős változást hozott konyhai életünkbe: kedvet kaptunk a főzéshez, a kísérletezéshez.

Sokkal szívesebben állunk neki még egy sietős napon is, mert megtapasztaltuk, hogy a segítségével gyorsan és és könnyedén dobhatunk össze változatos fogásokat gyakorlatilag egy edényben anélkül, hogy órákra a tűzhely mellé lennénk szegezve.

Korábban is használtunk már más márkájú fritőzöket, ám azokkal közel sem voltunk ennyire elégedettek: a Cosori viszonylag halk működésével, könnyű tisztíthatóságával és a belőle nyomtalanul elillanó szagokkal határozottan elnyerte szimpátiánkat, szemrevaló külsejéről nem is beszélve.

Kisebb háztartásoknak, magunkfajta elfoglalt egyéneknek, kezdőknek és haladóknak is bátran ajánljuk: használata kimondottan megkönnyíti az ételkészítést. Jelenléte nélkül mi már nehezen képzelnénk el a konyhai mindennapokat.

ElőnyökHátrányok
Impozáns, minőségi megjelenésA nyitás, zárás akadozó
Könnyen tisztíthatóA műanyag tetőrész kissé elszíneződik
Viszonylag halk működésKevés kiegészítő jár hozzá
Kezdők számára is sikerélményt nyújt a használata
Kifejezetten ízletes ételek 
A receptfüzet sok hasznos ötletet tartalmaz 
A géphez járó nyárs és sütőrács hasznos kiegészítő