Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Elektromos roller biztosítás: júliustól az e-rollerekre is kötelező biztosítást kell kötni

A Magyar Biztosítók Szövetségének közleménye szerint nyártól az elektromos rollerek egy jelentős részére is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni, ami a tulajdonosok felelőssége lesz.

Évek óta várják az e-rolleresek, hogy itthon is megalkossák azokat a jogszabálymódosításokat, amelyek végre pontot tehetnének az olyan kérdésekre, minthogy minek minősülnek-, egyáltalán hol közlekedhetnek az elektromos rollerek.

Ennek az egyik első lépése lesz a kötelező biztosítás bevezetése ennél a járműkategóriánál, ami a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint még idén, egészen pontosan 2024. július 16-tól életbe lép.

A rendelkezés szerint a biztosítást meghatározza majd a jármű tömege, valamint végsebessége is, így lesznek olyan típusok, amelyek mentesülnek a szabályozás alól, de a kismotorok teljesítményével vetekedő modellek aligha találhatnak kibúvót.

Kinek kell fizetnie kötelező biztosítást az elektromos rollerre?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény értelmében már olyan járművek esetében is szükség lehet biztosításra, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, azaz nem rendelkezik rendszámmal.

Ilyen esetekben a mindenkori használó minősül üzemben tartónak, vagyis nyártól köteles lesz biztosítást kötni elektromos rollerjére is. 

Hogy milyen e-rollerek esetében lesz kötelező a biztosítás?

A MABISZ honlapjára felkerült tájékoztató szerint a következő járműveknél:

  • A 25 kg-nál könnyebb elektromos rollerek közül azoknál a típusoknál, amelyek 25 km/h-nál gyorsabb sebességre képesek.
  • A 25 kg-ot meghaladó tömegű elektromos rollerek közül azoknál a modelleknél, amelyek több mint 14 km/h-val tudnak közlekedni.

Kinek nem kell fizetnie kötelező biztosítást az elektromos rollerre?

A fentiek értelmében a következő járműveknek nem lesz szükségük kötelező biztosításra:

  • A 25 kg-nál könnyebb és 25 km/h-t meg nem haladó végsebességgel közlekedő elektromos rollerek.
  • A 25 kg-nál nehezebb, de maximum 14 km/h-s sebességre képes elektromos rollerek.

Mikortól és mennyit kell fizetni?

Mivel a rendelet még friss, ezért jelenleg senki sem tudja pontosan, hogy mekkora összegű kötelező biztosítást rónak majd ki az elektromos rollerekre, de egyes feltételezések szerint a kismotorok kategóriájába sorolják majd ezeket a járműveket is ebből a szempontból.

A biztosítók kevesebb mint egy hónapot kaptak arra, hogy összeállítsák csomagajánlataikat, így június 8-ig kell előállniuk díjtarifáikkal, aki pedig érintett a rendelkezés kapcsán, annak legkésőbb július 16-ig van lehetősége megkötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb elektromos rollerek (2024)