Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Elektromos roller – mutatjuk 2024 legjobbjait

Utoljára frissítve:

Magyarországon is egyre többször látni olyan embereket – gyerekeket és felnőtteket egyaránt –, akik elektromos rollerrel közlekednek a mindennapokban. Ez nem meglepő, hiszen a kérdéses eszköz népszerűségének a hátterében rengeteg előnyös tulajdonság áll, egyelőre például nincs szükség hozzá jogosítványra, mégis erőfeszítés nélkül juthatunk el vele egyik pontból a másikba, miközben teljes értékű járműnek számít, amihez ma már a megfelelő biztonsági háttér is adott a termékek részéről.

Tartalomjegyzék

Elterjedése kapcsán fontos kiemelni, hogy az elektromos rollerek ma már a megfizethető árkategóriát képviselik, miközben használatukkal nemcsak a tömegközelekedéstől mentesülhetünk, hanem újra gyereknek érezhetjük magunkat, hiszen a felépítésük tekintetében megegyeznek hagyományos, mondhatni klasszikus társaikkal, még ha működési elvük terén akadnak is különbségek. 

Valóban olyan jó azonban egy elektromos roller, mint amilyennek sok helyen állítják? Megéri beruházni rá? Ha pedig igen, akkor mégis melyiket válasszuk? Ezekre a kérdésekre mind válaszolunk az alábbiakban!

A legjobb elektromos rollerek (2024)

A legjobb elektromos rollereket a következő forrásokból választottuk ki:

 • saját tapasztalatok & tesztek alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Xiaomi Mi Electric Scooter 4

A mi választásunk

Maximális hatótávolság: 35 km Töltési idő: 5 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 300W Maximális terhelhetőség: 110 kg Tömeg: 16,5 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 16%

Előnyök
 • Továbbfejlesztett 10 hüvelykes tömör abroncsok
 • 25 km/h-s végsebesség, 35 km-es hatótáv
 • Erős motor, dupla fékrendszerrel kiegészítve
 • Három lépésben összecsukható masszív váz
 • Saját társalkalmazás
Elérhető itt
robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Ha fontos a teljesítmény, a megbízhatóság és természetesen a biztonság, akkor mindenképpen érdemes számításba venned elektromos roller vásárlásakor a Xiaomi Mi Electric Scooter 4-et, ami biztosan nem okoz csalódást.

Szénkefe nélküli villanymotorral és defekttűrő abroncsokkal

A Mi Electric Scooter 4 egyik legnagyobb előnye, hogy 600W-os villanymotorja szénkefe nélküli kialakítást kapott, így nemcsak megbízhatóbb lett, de a teljesítménye is megnőtt. Rendkívül jól gyorsul, így pillanatok alatt elérhető vele a 25 km/h-s végsebesség, miközben egy 16 százalékos emelkedőn sem veszít lendületéből.

A 30 kilométeres hatótávolság elegendő a mindennapi munkába vagy iskolába járáshoz, sőt a kisebb túrákhoz is, miközben a továbbfejlesztett és 10 hüvelykre növelt defekttűrő gumiabroncsok a kényelem és a biztonság szempontjából egyaránt jelentős javulást hoztak, sőt a tartósság szempontjából is előnyösebbek a tömlős megoldásoknál.

Nemcsak masszív, hanem biztonságos is

A Xiaomi elektromos rollere erőteljes és masszív vázat kapott, ennek ellenére mégis 3 másodperc alatt összecsukható – méghozzá három egyszerű mozdulattal –, így bárhová magunkkal vihető. Mindezt ráadásul a közlekedésbiztonság szempontjából is előnyös megoldásokkal egészítette ki a gyártó.

A dupla fékrendszer például első elektromos- és hátsó tárcsafékből épül fel, de blokkolásgátló és regeneratív technológia is található benne csúszásgátló fellépővel, jó fogású kormánnyal, valamint komplex világításrendszerrel. Természetesen a Xiaomi Home társalkalmazással is képes kommunikálni, így rengeteg okos funkciót érhetünk el hozzá a telefonunkon keresztül.

Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro

A trónkövetelő

Maximális hatótávolság: 55 km Töltési idő: 9 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 700W Maximális terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 17 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 20%

Előnyök
 • 55 km-es hatótáv
 • 20 km/h-s végsebesség
 • 700 W maximális teljesítmény
 • 20%-os emelkedővel is megbirkózik
 • alumínium ötvözetből készült keret
Elérhető itt
alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

A Xiaomi Mi Electric Scooter 4 Pro a Xiaomi elektromos rollerjeinek egyik legújabb tagja, ami kiemelkedően nagy hatótávval, és egy továbbfejlesztett méretű, megerősített vázzal rendelkezik.

Felépítés és tulajdonságok

A Mi Electric Scooter 4 Pro elődjéhez a Pro 2-höz képest minden irányban jelentősen növekedett. A kormány 6 centiméterrel magasabb, 6,8 centivel hosszabb és 5,4 centiméterrel szélesebb lett, illetve a roller teste is szélesedett 1,9 centiméterrel. A váz egy speciális répülőgépgyártásban használt alumínium ötvözetből készült, ezáltal egy nagyon könnyű, mégis tartós szerkezetet kapunk. A kerekek is fejlődésen mentek keresztül, a Xiaomi Electric Scooter 4 Pro 10” Xiaomi DuraGel gumiabroncsokon gurul, melyekben nincs tömlő, hanem öntömítő géllel töltötték fel, így megakadályozva, hogy defektet kapjunk.

Teljesítmény

Három különböző sebességi fokozatban használhatjuk, a végsebessége 20km/h, és ugyan már tempomatot is kapott. A Mi Electric Scooter 4 Pro 446 Wh nagy kapacitású akkumulátorának köszönhetően egy feltöltéssel akár 55 km-es hatótávot is képes megtenni. A hatótávolság növelésében segít a kinetikus energia visszanyerő rendszer (KERS) is, ami visszanyeri a fékezések során keletkező mozgási energiát. A roller töltése is egyszerűbb lett, mágneses töltőcsatlakozót kapott, amivel sokkal könnyebb elindítani a töltést.

Segway KickScooter MAX G2 E

Felsőkategória képviseletében

Maximális hatótávolság: 70 km Töltési idő: 6 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 450W Maximális terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 24,3 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 22%

Előnyök
 • Akár 70 km hatótáv egyetlen töltéssel
 • 120 kilogrammig terhelhető masszív váz
 • 10 hüvelykes kerekek lengéscsillapítással
 • Beépített irányjelzők
 • Vízálló kialakítás
Elérhető itt
robotworld.HU
alza.HU
Árukereső.hu

A felsőkategóriából szeretnél elektromos rollert választani magadnak, mert fontos a nagy hatótáv, a biztonság és a kényelem? Ebben az esetben bátran ajánljuk figyelmedbe a Segway KickScooter MAX G2 E modellt!

Nagy kerekekkel és lengéscsillapítással

A Segway elektromos rollerének egyik nagy előnye, hogy 10 hüvelykes kerekeken gurul, amelyek erősen bordázott kialakítást kaptak, így még nedves úton is jó tapadást biztosítanak. Dacára annak, hogy erőteljes vázszerkezettel rendelkezik, ami akár 120 kilogrammig terhelhető, a gyártó nagy figyelmet fordított a kényelemre is.

A hátsó kerekek például rugós lengéscsillapítással kapcsolódnak a vázhoz, de az első villában elhelyezett rugós teleszkóp szintén segít abban, hogy hosszabb távokon is kényelmesen használjuk. Ez óriási előny, hiszen a roller egyetlen töltéssel akár 70 kilométert képes megtenni, méghozzá 25 km/h-ban maximalizált végsebességgel.

Nemcsak vízálló, hanem biztonságos is

Az IPX5 tanúsítvánnyal ellátott elektromos roller teljesen vízálló, így esőben is bátran használható, miközben dupla lopásgátló rendszer kapott benne helyet, hogy mindig biztonságban tudhassuk. Cserébe a jármű is vigyáz a mi biztonságunkra, és nemcsak erős szerkezetével, illetve csúszásgátló fellépőjével.

Fejlett fékrendszere – az első keréken dobfékes kialakítással – E-ABS technológiára épül, a kellemes fogású markolat mellett pedig találunk rajta irányjelzőket, első- és hátsó lámpákat, de még egy egyszerű kijelzőt is a kormányon, ami az aktuális sebesség mellett rengeteg hasznos információt képes megmutatni valós időben.

Ninebot KickScooter MAX G30 II

A nemzetközi piac kedvence

Maximális hatótávolság: 65 km Töltési idő: 6 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 350W Maximális terhelhetőség: 100 kg Tömeg: 18 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 20%

 Ninebot KickScooter MAX G30 II

Előnyök

 • Kategóriájának legnagyobb hatótávja
 • Újrahasznosított haladási energia
 • Tempomat beállítás
 • Adapter nélküli gyors töltés
 • Színes LED információs kijelző

Elérhető itt

robotworld.hu
Árukereső.hu

A Ninebot KickScooter MAX G30 II kiváló útitárs azok számára, akik az elektromos rollerrel való ingázást a mindennapok szerves részének tekintik. Ez a kategóriájában kimagasló minőségű és strapabírású jármű egyszerre kényelmes és robosztus, valamint biztonságos és lendületes, ráadásul egy könnyed mozdulattal akár kézben vihető „poggyásszá” is alakítható. 

Akadálytalan suhanás és maximális kényelem 

A modell már az első percben képes magával ragadni utasát, hiszen a 10 hüvelykes, belső nélküli pneumatikus gumiabroncsokkal ellátott jármű kényelmes utazást biztosít a magyar utakon is, extra karbantartási igény nélkül. A defekt esélye szinte egyenlő a nullával, köszönhetően egy plusz gumirétegnek, amivel a gyártó megerősítette a kerekeket. A korszerűsített funkciók közül mindenképpen meg kell említeni a fokozott vízállóságot, illetve a 2,5 wattos, nagy fényerejű LED-lámpákat is. Utóbbiak éjszakai sötétségben is kedvező látási viszonyokat és biztonságos közlekedést garantálnak . 

Ezt a környezetkímélő közlekedési alternatívát nyújtó rollert 350 wattos motor működteti, aminek egy 20 százalékos lejtő meg sem kottyan, így akármilyen terepről is legyen szó, feltartóztathatatlanul suhanhatunk úti célunk felé. A stabil gyorsulást és a jelentős energiahatékonyságot a hátsókerék-meghajtás biztosítja.

A távolság nem akadály

Az intelligens akkumulátorkezelő rendszer rövidzár -, kétirányú töltés és kisülés -, valamint túláram elleni védelemmel látja el a nagy kapacitású lítium akkumulátort, ezzel biztosítva annak hosszú élettartamát. 

A kettős fékrendszer nagyobb stabilitást és könnyebb irányíthatóságot tesz lehetővé, elöl mechanikus dobfék működik, hátul pedig elektromos fék. Utóbbi különleges képessége, hogy a haladásból származó energiát újrahasznosítja, azaz kevesebb energia vész el fékezéskor, ami energiatakarékossági szempontjából igen kimagasló erény.

És ha már az energiánál tartunk: a Ninebot KickScooter MAX G30 II egyetlen töltéssel akár 65 km megtételére képes, ami ebben a kategóriában szenzációs teljesítménynek minősül.

Egy teljes feltöltés csupán 6 órát vesz igénybe, és egy adapter nélküli gyorstöltővel könnyedén megoldható. A valós maximális sebesség – a tapasztalatok alapján – valamivel több mint 25 km/h, így nem árt az elővigyázatosság és a körültekintés!

Okos extrák 

A színes LED kijelzőn látható az aktuális sebesség, az akkumulátor töltöttségi szintje, és beállítható a kívánt üzemmód (eco, drive vagy sport), attól függően hogy gyorsan, vagy inkább ráérősebben szeretnénk haladni. 

Érdemes letölteni a Ninebot rollerekhez tartozó alkalmazást is, ezáltalnéhány további extra is elérhetővé válik. Ilyen többek között a lopásgátló funkció vagy a tempomat beállítás, de összességében is sokkal inkább személyre szabhatjuk vele járművünket.

A német Amazon oldalon a vásárlók magasztaló véleményeket hagytak hátra, és kifejezetten magas értékeléseket adtak az ár-érték arányra, valamint a tartósságra vonatkozóan.

Segway KickScooter F2 Plus E

Városi közlekedésre

Maximális hatótávolság: 55 km Töltési idő: 7 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 400W Maximális terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 17,7 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 20%

Előnyök
 • Apple Find My-kompatibilitás
 • Első és hátsó irányjelzők
 • 10 hüvelykes önjavító gumiabroncsok
 • A 20 százalékos emelkedőkön is elboldogul
 • Akár 55 km-es hatótáv egyetlen töltéssel
Elérhető itt
robotworld.HU
alza.HU
Árukereső.hu

Városi használatra és mindennapi ingázásra keresel egy megbízható elektromos rollert, amit garantáltan nem kell minden este tölteni? Elragadó tulajdonságai miatt a Segway KickScooter F2 Plus E nagy kedvenced lehet!

Ideális társ a városi közlekedésben

Ha rövidebb távokra és kizárólag városi használatra keresel elektromos rollert, a Segway terméke számodra is ideális jelölt. Rendkívül masszív és egyben tartós kialakítás jellemzi, miközben erő is van benne, hála a 800W-os maximális teljesítményű villanymotornak, amivel pillanatok alatt el tudja érni a 25 km/h-s végsebességet.

Ezzel az erős háttérrel biztosan nem okoz majd gondot a 20 százalékos emelkedők legyűrése sem, miközben 460 Wh-s akkumulátorával akár 55 kilométeres hatótáv is elérhető töltésenként, sőt mit több, a gyártó gondosan ügyelt arra, hogy a jármű a biztonság tekintetében egyaránt az élmezőnybe kerüljön.

Egy elektromos roller, amit nem tudsz elveszíteni

A Segway KickScooter F2 Plus E speciális önjavító bevonattal rendelkező 10 hüvelykes kerekeken gurul, rendelkezik saját csengőkkel, irányjelzőkkel, nagy teljesítményű lámpákkal, intelligens akkumulátor-kezelő rendszerrel, miközben erőteljes vázszerkezetének nem okoz gondot a 120 kilogrammos terhelés sem.

IPX5 védelemmel rendelkezik, így esőben is bátran használhatjuk, de feltétlenül ki kell emelni még a dupla fékrendszert, valamint az Apple Find My-kompatibilitást, hiszen ennek az applikációnak köszönhetően bárhol és bármikor megnézhetjük, hogy hol hagytuk a járművet.

Sencor S70

Pénztárcabarát választás

Maximális hatótávolság: 50 km Töltési idő: 9 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 400W Maximális terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 14,5 kg Kerekek átmérője: 254 mm Emelkedők: 15%

Előnyök
 • Kiváló ár-érték arány
 • 25 km/h-s végsebesség, 50 km-es hatótáv
 • 10 hüvelykes defekttűrő tömörgumik
 • Saját mobilalkalmazás
 • Lengéscsillapítós kerékfelfüggesztés
Elérhető itt
robotworld.HU
alza.HU
pepita.HU
Árukereső.hu

Kényelmes, nagy tudású és megfizethető árú elektromos rollert keresünk, ami a biztonság szempontjából is jelesre vizsgázik? Ebben az esetben érdemes megismerkedni a magabiztos középkategóriát képviselő Sencor S70-nel.

Teljesítményből és hatótávból sincs hiány

A Sencor elektromos rolleréből egy dolgot biztosan nem spóroltak ki: a teljesítményt. A 400W-os elektromotor képes 25 km/h-s maximális sebességgel repíteni a masszív járművet, miközben optimális esetben akár 50 km is megtehető vele töltésenként, ami bőven elegendő például mindennapi ingázáshoz.

Teljesítménye és sebessége négy üzemmódban szabályozható (Sport, Drive, Eco, Walk), miközben nemcsak kellően erős vázszerkezet jellemzi, hanem a kényelemből sem engedett a gyártó. A 10 hüvelykes defekttűrő tömörgumikat például külön lengéscsillapítókkal látták el, ami nagy szó ebben a kategóriában.

Dupla fékrendszerrel és rengeteg funkcióval

Természetesen a biztonságot is szem előtt tartotta a Sencor az S70-es tervezésekor. A csúszásmentes fellépő mellett több elemből álló LED világításrendszer, valamint dupla fékszisztéma is megtalálható rajta, így elől egy elektromos-, hátul pedig egy tárcsafékes megoldást láthatunk.

Több tartozék is elérhető hozzá külön – például telefon- vagy szerszámtartó –, miközben az okos funkciók tekintetében sem vall kudarcot. Saját társalkalmazásával nemcsak állapotát, így például töltöttségét ellenőrizhetjük, hanem távoli zárolással védelmét is biztosíthatjuk lopás ellen.

Xiaomi Electric Scooter 4 Go

Beugró szint képviseletében

Maximális hatótávolság: 18 km Töltési idő: 6 óra Maximális sebesség: 20 km/h Motor teljesítmény: 250W Maximális terhelhetőség: 90 kg Tömeg: 13,7 kg Kerekek átmérője: 206 mm Emelkedők: 10%

Előnyök
 • Az egyik legolcsóbb elektromos roller a piacon
 • 20 km/h-s végsebesség
 • 8,1 hüvelykes gumiabroncsok
 • Akár 18 km-es hatótáv is elérhető vele
 • Minden közlekedésibiztonsági funkcióval felvértezték
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Ha nem szeretnél túl sokat költeni egy elektromos rollerre, a Xiaomi Electric Scooter 4 Go a 100 ezer forint körüli árkategóriában az egyik legolcsóbb modell, ami ráadásul a biztonság szempontjából sem vall kudarcot.

Olcsó, de mégis sokat tud

A Xiaomi termékeiről gyakran elmondható, hogy alacsony áruk ellenére nagy tudással vannak felvértezve. Nincs ez másként ennél az elektromos rollernél sem, ami nem elég, hogy nagyon stílusosra sikeredett, egyetlen töltéssel akár 18 km-t is megtehetünk vele, a 20 km/h-s végsebesség mellett ráadásul mindezt megfelelő tempóban.

A 450W-os maximális teljesítményének köszönhetően a roller könnyedén legyűri a 10 százalékos emelkedőket, kényelmét és biztonságos tapadását pedig a 8,1 hüvelykes tömlős gumiabroncsok biztosítják, miközben a többfunkciós digitális műszerfalról sem kell lemondaniuk a vásárlóknak.

Okos és biztonságos

Természetesen vannak erősebb e-rollerek a piacon – a Xiaomi kínálatában is –, de a belépő szintű ár mellett egy dolgon nem spórolt a gyártó: a biztonságon. A jól tapadó radiális abroncsok mellett például elől elektromos, hátul dobfékkel támogatták meg a járművet, ami magabiztos fogást, masszív fellépőt és még komplett világításrendszert is kapott.

Tökéletesen alkalmas tehát arra, hogy a forgalomban is biztonságosan használjuk a mindennapok során, de egy kisebb túra vagy egy kis szórakozás mellé is jó döntés. Sőt, a Xiaomi a társalkalmazás révén még az okos funkciókról és a távolról ellenőrizhető, illetve irányítható megoldásokról is gondoskodott.

Jó, ha tudsz róla!

Segway SuperScooter GT2P

Maximális hatótávolság: 90 km Töltési idő: 16 óra Maximális sebesség: 70 km/h Motor teljesítmény: 3000W Maximális terhelhetőség: 150 kg Tömeg: 52,6 kg Kerekek átmérője: 279 mm Emelkedők: 30%

Előnyök
 • 70 km/h-s végsebesség
 • 90 km hatótáv egyetlen töltéssel
 • Rendkívül masszív szerkezet
 • Hidraulikus lengéscsillapítás
 • 11 hüvelykes pneumatikus abroncsok
Elérhető itt
robotworld.HU
alza.HU
Árukereső.hu

Ha egy olyan elektromos rollerre van szükséged, ami szinte egy kismotor teljesítményével rendelkezik, mindemellett pedig nem zavar a magas árcédula, akkor a Segway SuperScooter GT2P hűséges társad lesz a mindennapokban.

Száguldj, ahogy elektromos rollerrel még soha

Amennyiben szeretünk száguldozni, akkor ez a Segway e-roller biztosan azonnal a szívünkhöz nő, hiszen elképesztő erő lakozik benne. A 6000W-os maximális teljesítmény leadása mellett ugyanis nem okoz neki gondot a 70 km/h-s végsebesség elérése, miközben Boost módban akár 3,9 másodperc alatt fel tud gyorsulni közel 50 km/h-ra.

Emiatt csak gyakorlott rollereseknek ajánlott, noha a gyártó mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy teljesítményt kellően biztonságos megoldásokkal egészítse ki. A kerekeket így 11 hüvelykre növelték, defekttűrő kialakítást kaptak, sőt állítható, hidraulikus lengéscsillapítókkal is ellátták őket.

Minden téren az igényeinkhez igazítható

A Segway SuperScooter GT2P természetesen nem csak száguldásra alkalmas. Nagyon szépen az igényeinkhez igazítható, többféle üzemmódot kínál arra, hogy bárhol megállja a helyét, így normál használatra is ideális, de megbízható hátteret ad neki, hogy szükség szerint jól gyorsul, illetve akár a 30 százalékos emelkedők sem jelentenek neki akadályt.

A jármű teljesen fel lett készítve arra, hogy részt vegyen a forgalomban, irányjelzők, nagy teljesítményű lámpák, elektromos kürt, és biztonságos fellépő jellemzi, a kormányon található OLED kijelző pedig nemcsak gyönyörű képet ad, hanem rengeteg extra beállításra is lehetőséget nyújt. Igazi unikum az elektromos rollerek között, ez nem vitás!

Korábbi kedvenceink

Ezek az elektromos rollerek voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Korábbi kedvencünk

Maximális hatótávolság: 45 km Töltési idő: 9 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 300W Maximális terhelhetőség: 100 kg Tömeg: 14,2 kg Kerekek átmérője: 216 mm Emelkedők: 20%

A Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló elektromos roller, mely kiváló választás lehet abban az esetben, ha kellemes tempók társaságában szeretnénk eljutni céljainkig, méghozzá maximális biztonság és kényelem mellett.

Előnyök

 • kiváló ár / érték arány
 • kimagasló teljesítmény
 • egyetlen töltéssel akár 45 km-es hatótáv
 • tárcsás fékrendszer

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Kapcsolódó tesztünk:

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 teszt

Akár 25 km/h-s tempó, 45 kilométeres hatótávval

Amiért a Xiaomi elektromos roller az egyik legjobb választás a maga kategóriájában, az nem más, mint a kimagasló teljesítmény. Ezzel a járművel ugyanis akár 25 km/h-s sebességgel is tudunk haladni – csak emlékeztetőül, ez pusztán a fele egy személyautó megengedett legnagyobb sebességének lakott területen belül –, miközben egyetlen töltéssel akár 45 kilométeres hatótávot érhetünk el vele.

Ez a távolság még a fővárosban is elegendő ahhoz, hogy kényelmesen eljussunk egyik pontból a másikba, a 300W teljesítménnyel rendelkező elektromotorral pedig nem kell aggódnunk a kisebb-nagyobb emelkedők miatt sem, a Mi Electric Scooter Pro 2 könnyedén veszi majd az akadályokat. Mindezt kifejezetten szórakoztató formában!

Biztonság a legmagasabb szinteken

Mivel mindennapi használatra is javasolt, ezért nem meglepő, hogy a Xiaomi terméke kimagasló szintű biztonsággal kecsegtet a vásárlók számára. A 8,5 hüvelykes gumiabroncsok kiváló tapadást biztosítanak a használat közben, de a lengéscsillapítás terén is sokat hozzáadnak az egyébként kiegyensúlyozott, kényelmes vezetési élményhez, amihez magas szintű biztonság kapcsolódik.

Példának okáért az elektromos roller első- és hátsó LED lámpával is rendelkezik, a tárcsás fékrendszer pedig a motorkerékpároknál látott elven alapul, a KERS energia-visszanyerő rendszer pedig képes arra, hogy a fékezések során a mozgó jármű energiáját visszatöltsük az akkumulátorba. Az eszköz természetesen tempomatot is tartalmaz, így beállíthatunk egy átlagsebességet, amivel hosszabb távon könnyíthetjük a használatot, miközben maximálisan kiélvezhetjük a rollerezés szabadságát.

Összecsukható, de kiemelkedően tartós szerkezet

A mérnökök úgy álmodták meg a Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t, hogy az egyszerre kompakt, praktikus és kimagaslóan tartós legyen! Alapját a repülőgépiparban használt alumínium biztosítja számára, ami normál alkalmazás mellett gyakorlatilag sérthetetlen, nem tesz kárt benne az eső, a pedálrész pedig olyan kialakítással rendelkezik, hogy az megakadályozza a lábak csúszkálását.

Hogy útközben lemerült? Eleredt az eső és fel kell szállnunk egy buszra vagy villamosra? Ez az elektromos roller akkor sem hagy cserben minket, hiszen egyetlen könnyed mozdulattal összecsukható, a kormánya lehajtható a hátsó kerékhez, mely fogantyúként funkcionálva könnyedén hordozhatóvá teszi az alig 14 kilogrammos szerkezetet, ami a tárolás szempontjából sem elhanyagolható tulajdonság. Hogy mindehhez még modern termékdizájn is társul, csak hab azon a bizonyos tortán!

Mobilos applikációval az extra funkciókért

A Xiaomi mindig is nagy hangsúlyt fordított arra, hogy termékeihez legyen valamilyen kapcsolódó applikáció, ami lehetőséget ad a monitorozásra, a beállításokra vagy az extra funkciók kiaknázására. A Mi Electric Scooter Pro 2 esetében ezt a Mi Home alkalmazás biztosítja nekünk!

Telefonunkra letöltve tudjuk ellenőrizni az eszköz akkumulátorának töltöttséget, de megnézhetjük, hogy mi volt az a maximális távolság, amit megtettünk vele, illetve mi volt az a maximális sebesség, amit sikerült elérnünk a használata során. Mindezt vezeték nélküli Bluetooth technológia alkalmazásával!

Xiaomi Mi Electric Scooter Essential

Az egyik bestseller

Maximális hatótávolság: 20 km Töltési idő: 5 óra Maximális sebesség: 20 km/h Motor teljesítmény: 250W Maximális terhelhetőség: 100 kg Tömeg: 12 kg Kerekek átmérője: 216 mm Emelkedők: 10%

Előnyök

 • Nagy hatótáv és teljesítmény
 • Masszív, összehajtható szerkezet
 • Tempomat
 • Mi Home

Elérhető itt

ALZA.HU
robotworld.hu
Árukereső.hu

Élvezd ki a Xiaomi Mi Electric Scooter Essential elektromos roller modern megjelenését, nagy teljesítményét és elérhető árkategóriáját. Ez a termék ugyanis mindezt egy kalap alatt kínálja nekünk, miközben nemcsak szórakoztatóvá, hanem városban és kisebb távolságokon belül hatékonnyá, sőt környezettudatossá is teszi a közlekedést.

Kapcsolódó tesztünk:

Xiaomi Mi Electric Scooter Essential teszt

Rendkívül tartós, összecsukható szerkezet

Minden elektromos roller kapcsán fontos kritérium a tartós szerkezet, a Xiaomi Mi Electric Scooter Essential azonban ezen a téren biztosan nem okoz majd csalódást. A vázat ugyanis a repülőgépgyártásban alkalmazott alumíniumból készítik, így a meglepően modern, de mégis visszafogott termékdizájn kimagasló tartóssággal tudott társulni, miközben még az eső sem tesz kárt benne.

Dacára azonban a rendkívüli tartósságnak, az elektromos roller váza ennek ellenére is nagyon kompakt, összecsukható kivitelezést kapott, és mivel az alumíniumnak hála könnyű – mindössze 12 kilogramm –, ezért ha megérkeztünk a célunkhoz, vagy tömegközlekedésre szállnánk, csak lehajtjuk a kormányt a talpazatra, és máris kézben vihetjük tovább a járművet. Nem okoz gondot tehát, ha be kell tenni az autóba, vagy el kell helyezni az iskolában, esetleg a munkahelyen, a jármű nagyon kis helyen is elfér.

Nagy hatótáv, elragadó vezetési tulajdonságok

A 250W-os villanymotornak és a kifejezetten nagy akkumulátornak köszönhetően a Xiaomi Mi Electric Scooter Essential ráadásul a hatótáv tekintetében sem hagy minket cserben, az eszköz segítségével akár 20 kilométert is megtehetünk majd egyetlen töltéssel. Mindezt ráadásul egyáltalán nem csigatempóban, hiszen az elektromos roller segítségével akár 20 km/h-s sebességgel is lehetőségünk van közlekedni, ha adottak hozzá a körülmények.

Mindehhez ráadásul megfelelő kényelem, a speciálisan kialakított, csúszásgátló taposónak, modern tárcsafékes rendszernek és LED világításnak hála pedig magas szintű biztonság is vár ránk. Mindezt a 8,5 hüvelykes gumiabroncsokkal ráadásul elragadó vezetési tulajdonságok, kitűnő tapadás és lengéscsillapítás társaságában élvezhetjük,

Tempomattal és erős szoftveres háttérrel

A Xiaomi Mi Electric Scooter Essential elektromos roller kapcsán nem elhanyagolható, hogy még tempomat is található benne, így csak beállítjuk a sebességet, majd nekünk mindössze fékeznünk, illetve irányítanunk kell a járművet. Sőt, a gyártó egy KERS energia-visszanyelő rendszert is alkalmazott benne, mely képes arra, hogy töltse az akkumulátort a fékezések alkalmával, ami jó hatással van a hatótávra.

Ezen túlmenően a roller a Xiaomitól megszokott erős szoftveres háttérrel rendelkezik. Csak telepítsük okostelefonunkra a Mi Home applikációt, majd Bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal csatlakoztathatjuk készülékünket a járműhöz, így ellenőrizhetjük az akkumulátor állapotát, a megtett távolságot, az átlagsebességet, elvégezhetünk megannyi beállítást, miközben a roller lezárását is ezzel végezhetjük el.

Sencor Scooter One S20

Pénztárcabarát választás

Maximális hatótávolság: 25 km Töltési idő: 6 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 350W Maximális terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 12,5 kg Kerekek átmérője: 216 mm Emelkedők: 15%

Előnyök
 • 25 km-es hatótáv
 • 25 km/h végsebesség
 • 12,5 kg súly
 • tempomat
 • 15%-os emelkedőmászás
Elérhető itt
alza.hu
robotworld.hu
Árukereső.hu

A Sencor Scooter One S20 igazán baráti áron elérhető roller, ami olyan teljesítményt és felszereltséget nyújt, mint a nála jóval drágább vetélytársai.

Felépítés és tulajdonságok

8,5 colos, perforált gumiabroncsokon gurulhatunk a Sencor Scooter One S20-al a biztonságos megállásról pedig a kettős, kombinált fékrendszer gondoskodik elektromos és tárcsafékkel. Az abroncsok meglehetősen kemények, ezért arra számíthatunk, hogy nagyon egyenetlen úton érezni fogjuk a rázkódást. A súlya csupán 12,5 kg, így igazán könnyen szállítható, viszont a teherbírása nem lehet panasz, 120 kg-ot is elbír. 

Teljesítmény

A Sencor Scooter One S20 egy 350 W teljesítményű motorral van ellátva, amivel akár a 25 km/h-s végsebességet is eléri. Az egy töltéssel maximálisan megtehető távolság 25 km, amiről egy 7,5 Ah-s kapacitású akkumulátor gondoskodik. A roller tempomattal is rendelkezik, így beállíthatunk egy fix sebességet, amivel haladni szeretnénk. A roller összekapcsolható a ​​SENCOR SCOOTER alkalmazással, amivel nyomon követhetjük az akkumulátor állapotát, a megtett távolságot, vagy akár le is zárhatjuk vele a rollert.

Xiaomi Mi Electric Scooter 3

Kiváló ár-érték arány

Maximális hatótávolság: 30 km Töltési idő: 5,5 óra Maximális sebesség: 25 km/h Motor teljesítmény: 300W Maximális terhelhetőség: 100 kg Tömeg: 13,2 kg Kerekek átmérője: 216 mm Emelkedők: 16%

Előnyök
 • 30 km-es hatótáv
 • 25 km/h-s végsebesség
 • új kétbetétes hátsó tárcsafék
 • kinetikus energia visszanyerő rendszer (KERS)
 • a 15 fokos emelkedőket is leküzdi
Elérhető itt
robotworld.hu
Árukereső.hu

A Xiaomi Mi Electric Scooter 3 nemcsak teljesítményében múlja felül az elődjét, hanem a megjelenése is nagyon sokat finomodott. Két színben is megvásárolható, kifejezetten mutatós roller.

Felépítés és tulajdonságok

A váz a repülőgépgyártásban is használatos nagy szilárdságú alumíniumból készült, így egyszerre strapabíró és könnyű, a roller súlya mindössze 13 kg. A kis tömegének, és könnyű összecsukhatóságának köszönhetően kényelmesen szállítható. A roller két különböző színben kapható, szürke és ónix-fekete kivitelben. Kétlemezes hátsó tárcsafék gondoskodik arról, hogy biztonságosan meg tudjunk állni.

Teljesítmény

A Xiaomi Mi Electric Scooter 3 akár 30 kilométert is megtesz egyetlen töltéssel, és 25 km/h a végsebessége. A mászóképessége 16%-os, ami azt jelenti, hogy egy ilyen dőlésszögű emelkedőn képes még felkapaszkodni. Kinetikus energia visszanyerő rendszerrel (KERS) is rendelkezik, ami visszanyeri az energiát a fékezésekből és tolatásokból, és felhasználja ezt a távolság további növelésének érdekében.

Az elektromos roller előnyei és hátrányai

Aki állt vagy ült már elektromos rolleren, az bizonyára tudja, hogy egy olyan közlekedési eszközről van szó, amit nagyon könnyű megszeretni, rengeteg előnnyel rendelkezik, azonban nyilvánvalóan hátrányai is vannak. Lássuk konkrétan a kapcsolódó pozitívumokat és negatívumokat!

Előnyök

 • Kényelmesen és gyorsan képes elvinni minket egyik pontból a másikba, ha célunk néhány kilométeren belül van.
 • Használata során nincs károsanyag kibocsátás, így egy környezetkímélő közlekedési módról beszélünk.
 • Bár rövidtávra tervezték, ma már a minőségi modellek egy töltés mellett akár 40-50 kilométert is képesek megtenni, ami még a fővárosban is megállja a helyét minden különösebb gond nélkül.
 • Segítségével nem kell többé attól tartanunk, hogy egy forgalmi dugó miatt elkésünk a munkahelyünkről, hiszen az elektromos rollerrel ezeket könnyedén elkerülhetjük.
 • Mivel könnyű szerkezetek, ezért erősen problémás útszakaszokon felvehetjük őket – többségük összehajtható, egy kézzel is vihető –, így valóban nem lesz előttünk akadály.
 • Az árukat tekintve egy autó töredékébe kerülnek, de még egy jobb kismotornál is olcsóbbak, ugyanakkor alig drágábbak egy komolyabb kerékpárnál.
 • Használatával elkerülhetjük a forgalmas tömegközlekedési eszközöket, ami különösen a jelenlegi vírushelyzetben jelentős pozitívum.
 • Bár normál használat mellett hetente elég egy-két alkalommal tölteni őket, ha viszont minden nap hosszabb távon használnánk a rollereket, akár a munkahelyen is tölthetünk beléjük egy kis áramot a hazaútra és fordítva, így soha nem kell a lemerüléstől tartanunk.
 • A megfelelő modellek ma már rendkívül fejlett fékrendszerrel és világítással rendelkeznek, ezáltal tökéletesen alkalmasak a forgalomban való részvételre.

Hátrányok

 • A jobb modellek néha nagyon drágák, így alaposan meg kell fontolni, hogy ár-érték arány terén melyiket választjuk.
 • Mivel nagy tempóban lehet vele közlekedni, és nem előírás a védőfelszerelés, fontos körültekintően használni az elektromos rollert, ellenkező esetben balesetveszélyes lehet.
 • Amelyik típus nem kapott erős elektromotort, az nehezen birkózik meg az emelkedőkkel.
 • Csak rövid távokon ideális a használata, napi 10-15 kilométernél több megtételére nem feltétlenül kényelmes megoldás.
 • Az elektromos roller természetesen csak bizonyos esetekben jó választás, így hiába szeretnének maguknak sokan, gyakran csak hobbicélra, kikapcsolódásra tudják megvásárolni, munkába- vagy boltba járáshoz nem.

Hasznos tanácsok az elektromos roller használatához

Nagyon gyors

Sokan nem tudják felmérni, hogy a 25-30 km/h-s végsebesség mennyire gyors valójában egy elektromos roller esetében, hiszen ezek a járművek könnyedén elérik ezt a tempót, néhányuk pedig még ennél is többet. Ez már az a sebesség, aminél súlyos sérülésekkel jár egy esés vagy egy baleset, így használatával a kimagasló figyelem és óvatosság elengedhetetlen.

Nincs hangja

Dacára annak, hogy gyors jármű, elektromos kialakításából fakadóan egyáltalán nem lesz semmi hangja, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos odafigyelni rajta állva vagy ülve a környezetünkre, különösképpen a gyalogosokra, akik nem hallják majd, ha érkezünk, de a kerékpárosok és a többi elektromos rollerrel közlekedő számára egyaránt gondot okozhat emiatt az, hogy időben észleljenek minket.

A KRESZ egyelőre nem rendelkezik róla

Az elektromos roller annyira újnak tekinthető a járművek között, hogy egyelőre nem rendelkezik róla a KRESZ, vagyis használatához nincs szükség jogosítványra, emiatt gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják. A helyzet azonban a jövőben változik, a Belügyminisztérium átmeneti állásfoglalása alapján ugyanis az elektromos roller jobb híján most a segédmotorok kategóriájába sorolandó, tehát vezetéséhez az arra vonatkozó jogszabályok érvényesek, de hangsúlyozandó, hogy ez még csak egy gyors kényszerintézkedés csupán.

Még bárhol használható

Noha a jövőben bizonyára ehhez kapcsolódóan is változnak a jogszabályok – nagyjából akkor várható ez, amikor jogosítványhoz kötik a használatát –, egyelőre azonban bárhol haladhatunk még elektromos rollerrel, így a járdán, a kerékpárúton, de közúton is. Természetesen akadnak már helyek, ahonnan kitiltották ezt a járműtípust, Budapesten például a sétálóutcákon, konkrétan pedig a Váci utcán és környékén már nem szabad közlekedni vele.

Nem kötelező, de ajánlott a védőfelszerelés

Szintén nem rendelkeznek a jogszabályok arról, hogy kötelező a védőfelszerelés az elektromos rollerre. Később vélhetően ez is módosulhat majd, egyelőre azonban mindenkinek a saját felelőssége, hogy mibe öltözik a jármű használatakor. Ha térd- és könyökvédőt nem is, egy kerékpáros bukósisakot a nagy sebesség miatt feltétlenül érdemes feltenni az úton.

A telefonhasználat itt is balesetveszélyes

Életünk szervesen összeforrott az okostelefonokkal, azonban az elektromos rollert nem lehet, pontosabban csak nagyon nehezen lehet fél kézzel irányítani, a nagy sebesség miatt pedig a figyelmünket sem szabad megosztani a használata során. Emiatt a telefonálás nem ajánlott, rendkívül balesetveszélyes közben, akárcsak a zenehallgatás vagy a navigáció, hiszen a forgalomban való részvétel teljes embert, teljes figyelmet követel.

Esőben csak óvatosan

A legtöbb elektromos roller teljesen vízálló kialakítást kapott, ennek megfelelően bátran lehet használni esős időben is. Szinte minden modellen megtalálható a hátsó sárvédő, azonban nem árt vigyázni, mert a kis kerekek tapadása sok esetben össze sem hasonlítható a kerékpárok vagy a kismotorok tulajdonságaival. Nagyobb sebesség mellett tehát könnyedén elcsúszhatunk vele, aminek súlyos sérülés lehet a vége.

Rossz útviszonyok mellett nem ajánlott a használata

Általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb elektromos rollert kifejezetten városi használatra, megfelelő útviszonyokhoz tervezték, tehát kiváló minőségű aszfaltozott felületeken tudjuk kihozni belőlük a maximumot. Rossz utakon, földes vagy murvás parkokban, illetve macskaköves felületeken például nem ajánlott a használatuk, hiszen a rossz rugózás és lengéscsillapítás miatt könnyedén instabillá válhatnak, aminek szintén esés lehet a vége.

Milyen elektromos rollert vegyek?

Az elektromos roller mérete

A méret tekintetében a legtöbb elektromos roller rendkívül jól skálázható, azonban két nagyon fontos szempontot ezen a téren fontos elkülöníteni: gyereknek vagy felnőttnek szánjuk- az adott terméket?

Elektromos roller gyerekeknek

Ha gyereknek szeretnénk elektromos rollert választani, akkor a méret tekintetében két dolgot vegyünk figyelembe. Az egyik, hogy a kormány megfelelő mélységbe lehúzható legyen, ezáltal a gyerek biztonságosan, az előírás szerint nagyjából hasmagasságban tudja fogni a járművet, ami az egyensúlyozás miatt rendkívül lényeges. 

A másik ilyen, hogy ne legyen túl hosszú a fellépő szerkezet, hiszen a gyermeknek jellemzően még kisebb a lába, biztonságosan áll egy keskenyebb, rövidebb rolleren, miközben a járművet lényegesen egyszerűbben meg tudja tartani, a kisebb méret miatt ugyanis súlya egyaránt könnyebb lesz.

Elektromos roller felnőtteknek

A felnőttek esetében az elektromos roller mérete kapcsán a gyerekeknek szánt típusoknál kiemelt szempontokat kell figyelembe vennünk. Különösen a magasabb embereknél nagyon lényeges, hogy a kormány kellően felhúzható legyen, és azon a ponton is megfelelően biztonságos maradjon a jármű kezelhetősége.

Mivel a felnőttek lába nagyobb, az elektromos roller kiválasztásakor értelemszerűen nem szempont, hogy 15 vagy 25 kilogrammot nyom, a lényeg az lesz, hogy magabiztosan meg tudjunk állni a fellépőjén, aminek tehát elég hosszúnak és szélesnek kell lennie.

Elektromos roller összecsukható szerkezettel

Ma már egyfajta alapkövetelménynek nevezhető az elektromos rollereknél, hogy összecsukható szerkezettel rendelkezzenek.

Hogy pontosan mit jelent ez?

A legtöbb esetben azt, hogy a kormányrúdon elhelyezett biztonsági fogantyúval lehetőségünk nyílik a kormányszerkezetet ráhajtani az elektromos roller fellépőjére, így az egész egy kompakt, kisméretű eszközzé alakítható.

Hogy miért fontos ez?

Leginkább azért, mert az elektromos rollert ritkán tudjuk az indulástól a célállomásig folyamatosan használni, gyakran kell vele lépcsőt mászni, buszra vagy villamosra szállni és így tovább. Ha vázszerkezete összecsukható, akkor a szállítása rendkívül egyszerűvé válik, sőt a tárolása is könnyedebb lesz.

Az elektromos roller súlya

A megfelelő súly kiválasztása egy elektromos roller esetén rendkívül lényeges, és fontos figyelembe vennünk a jármű össztömege mellett azt is, hogy milyen mértékben terhelhetjük meg.

Az önsúly kérdése

Mivel az elektromos rollert gyakran kell kézben vinnünk – néhány típusnak vannak külön erre szolgáló kerekei –, ezért lényeges, hogy a termék ne legyen túl nehéz, ezáltal 20 kilogramm felett már a férfiak számára is okozhat kellemetlenségeket a tartós kézbe vétel, pláne rossz fogás esetén.

Saját testsúlyunk kérdése

A roller mellett természetesen saját testsúlyunkkal is tisztában kell lennünk, ha ilyen járművet vásárolnánk magunknak. A termékek többsége bár masszív szerkezet, ugyanakkor 100-125 kilogramm felett ritkán terhelhetők, amit nem árt tudni a választáskor.

Az elektromos roller alapanyaga

Az alapanyagok tekintetében az elektromos rollereknél két nagyon fontos jellemzőre mindig lényeges odafigyelni. Ezek a következők:

A vázszerkezet alapanyaga

Amennyiben igazán tartós, de mégis könnyű terméket keresünk, akkor a vázszerkezet alapanyagának kimagasló minőségű alumíniumból kell készülnie. Néhány gyártó a repülőgépeknél használatos megoldásokat kínál ebben a tekintetben, ami biztosan nem hajlik el, nem sérül meg, így hosszabb távon is számíthatunk rá.

A csúszásmentes felületek biztosítása

Hiába tekinthető stabilnak az elektromos roller váza, ha csúszik a fellépője vagy a kormány fogófelülete. Erre rendkívül lényeges odafigyelni az alapanyagok tekintetében, hiszen amennyiben nincs masszív gumifelület ezeken a pontokon, akkor száraz időben is okozhat kellemetlen meglepetéseket a jármű, nedves és esős időben pedig egyenesen életveszélyes lesz a használata.

Az elektromos roller hatótávolsága

Annak függvényében, hogy mire használjuk, az elektromos roller vásárlásakor nagyon lényeges a hatótáv kérdése. Ezen a téren a következő szempontok a mérvadók.

Ha hobbicélra vásárolnánk

Amennyiben csak azért vennénk elektromos rollert, hogy néha-néha elővegyük, és csak az élvezet kedvéért robogjunk vele egy kicsit – ezzel is feldobva a szürke hétköznapokat –, akkor bátran válogassunk a rövid hatótávolsággal rendelkező típusok között. Ha ez az érték 10-15 kilométer, az már tökéletes lehet számunkra.

Ha minden nap használnánk

Egészen más szempontokat kell figyelembe vennünk abban az esetben, ha elektromos rollerünket minden egyes nap használnánk, ezáltal például munkába- vagy iskolába járáshoz keresnénk ideális modellt. Ilyenkor a 30-40 kilométeres hatótávval rendelkező típusok között érdemesebb válogatnunk, hiszen egyrészt biztosan eljuttatnak céljainkhoz, másrészt pedig nem kell minden nap töltenünk, elegendő lehet csak hétvégente egyszer.

A KERS rendszer pozitívan befolyásolja a gyártói adatokat

Lényeges a hatótáv kapcsán kiemelnünk a KERS rendszert. Egyre több elektromos rollerben találkozhatunk ezzel a szisztémával, lényege pedig, hogy fékezéskor vagy dombról lefelé gurulva automatikusan elindul egy olyan energia-visszatermelő folyamat, aminek köszönhetően az akkumulátor tölteni kezd. Ha olyan helyen lakunk, ahol sok a lejtő, vagy gyakran kell fékeznünk, akkor a gyártó által megadott hatótávolságok gyakran 50-60 százalékkal magasabbak lehetnek a gyakorlat során.

Az elektromos roller motorja

Közel sem elhanyagolhatatlan, hogy elektromos rollerünk mekkora motorral rendelkezik. Manapság a szabvány a 250-300W, de ez nem azt jelenti, hogy ne találnánk a piacon ennél gyengébb és erősebb típusokat. Ha viszont a kinézett jármű motorja eléri ezt a számot, akkor az már rendszerint elegendő lesz a mindennapokban.

Miért fontos az erősebb motor?

Jogos a kérdés, hiszen a motor erőssége nem befolyásolja az elektromos roller végsebességét. A teljesítmény lényege ebben az esetben az, hogy a jobb elektromotorok könnyebben le tudják küzdeni a hosszabb távokat, miközben nem okoznak majd problémát nekik az emelkedők sem.

Az elektromos roller fékrendszere

A fékrendszer rendkívül lényeges kérdés az elektromos rollereknél, hiszen a biztonságos közlekedés alapja, hogy meg tudjunk állni, ha szükség van rá.

Tárcsafék, motorfék és mechanikus fék

A legjobb elektromos rollerek azok, melyek többféle fékrendszert kínálnak a tulajdonosok számára. A legerősebb fékek általában a tárcsafékek, melyek jellemzően csak az egyik tengelyen találhatók meg, és ugyanúgy működtethetők, mint a kerékpáron, azaz a kormányra szerelt fékkar segítségével aktiválhatjuk őket.

Szinte minden elektromos rollerben találunk motorféket, ami automatikusan bekapcsol, ha levesszük a kezünket a gázról. Szabadonfutó ezekben a járművekben nincs, ami a biztonság szempontjából igencsak lényeges.

Ezeken felül több rollernél alkalmaznak klasszikus mechanikus fékeket is, melyek taposással aktiválhatók, szimpla lábféknek nevezik őket gyakran, vészhelyzetben pedig kifejezetten hasznos segítséget jelenthetnek. 

Fékrásegítés

Manapság az ilyen termékek többségénél alapkövetelmény, hogy a fékrendszer ABS-alapú legyen, ami pontosan úgy működik, mint az autóknál. A fékrásegítés hatékonyabbá teszi a folyamatot, miközben nem engedi megcsúszni a járművet, amivel a biztonság is növelhető.

Az elektromos roller végsebessége

Minden egyes elektromos roller végsebessége korlátozott, amit különféle szoftveres trükközéssel ugyan módosíthatunk, de minden gyártó meghatároz egy maximum értéket. Ez jelenleg 20-30 km/h között mozog, ami tökéletesen elegendő a biztonságos közlekedéshez, valamint ahhoz, hogy gyorsan eljuthassunk céljainkhoz néhány kilométeren belül.

A tempomat

A kérdéses járműveknél egyre gyakrabban alkalmaznak tempomatot a gyártók, amit szintén az autóknál megszokott technológiára építettek fel. Részeként beállíthatjuk, hogy a roller mekkora maximális sebességgel haladjon úgy, hogy közben nem kell a gázkart húznunk, csak kapaszkodnunk és kormányoznunk, esetleg fékeznünk.

Az elektromos roller kerekeiről

A kerekek, illetve a felszerelt gumi alapvetően meghatározzák az elektromos rollerek kényelmét és kezelhetőségét, de jellemzően nem az átmérő, hanem a szélesség és a tömörség az, ami a stabilitást a leginkább befolyásolja.

A kis kerékméretű elektromos rollerek

A legtöbb járműre nagyon apró, általánosságban 15 centiméteres átmérővel rendelkező, gyárilag gyakran felfújható kerekeket tesznek, melyek a lengéscsillapítók hiányát igyekeznek pótolni, kifejezetten rövidtávra ajánlottak és sajnos gyakran kapnak defektet, emiatt érdemes tömörgumis változatot vásárolni belőlük.

A nagy kerékméretű elektromos

Vannak ma már nagyobb, gyakran 20-25 centiméteres átmerőjű kerékkel rendelkező rollerek is, melyek határozottan kényelmesebbek, jobban használhatók, és a nagyobb hatótávolságokat is jobban bírják defektek nélkül. Jellemzően inkább ebben a kategóriában találjuk a légtömlős gumikat.

Defekttűrő tömörgumi

Ha nem szeretnénk defektek szerelésével bajlódni, esetleg nincs a rollernek hazai szervizhálózata, akkor érdemes lehet defekttűrő tömörgumit választani hozzá. Ezzel egy kicsit jobban ráz majd rosszabb úton a jármű, cserébe viszont biztos, hogy nem lyukad ki könnyedén a kerék.

Az elektromos roller fellépője

A vásárlás előtt azért érdemes kipróbálni egy elektromos rollert, de legalábbis alaposabban utánajárni a paramétereinek, mert az állófelületet, tehát a fellépőt csak ilyenkor tudjuk szemügyre venni. Ez nagyon lényeges, hiszen a megfelelő bordázat és csúszásálló gumibevonat rendkívül lényeges lehet a biztonságos használatban.

Az elektromos roller töltési ideje

Jellemzően gyártóként eltér, hogy milyen töltő- és akkumulátortechnológia kerül egy elektromos rollerbe. A töltési idő abban az esetben fontos, ha olyan típust választottunk, ami rövid hatótávolsággal rendelkezik, hiszen itt hétköznap is gyakran kell konnektorhoz csatlakoztatnunk a járművet, ellenkező esetben elegendő lesz csak hétvégente.

Utóbbi helyzetben nyilvánvalóan lényegtelen szempont lesz, hogy az elektromos roller néhány óra alatt képes teljesen feltölteni, vagy egy egész éjszakára a töltőn kell hagynunk hozzá.

Az elektromos roller lámpája

Mivel egy teljes értékű közlekedési eszközről van szó, nagyon fontos a láthatóság kérdése. A legtöbb ilyen jármű gyártója ma már nagy gondot fordít arra, hogy kötelező tartozék legyen egy elülső lámpa, valamint egy féklámpaként is szolgáló hátsó világító berendezés, de vannak olyan típusok, melyeknél a váz oldalán egyaránt találunk ilyesmit. Ha a mi rollerünk nem rendelkezik világítással, minden esetben pótoljuk magunk a közlekedésbiztonság érdekében.

Az elektromos roller kijelzője

Nem minden elektromos roller rendelkezik saját kijelzővel, de többségük már igen. Ez jellemzően a kormányra van felszerelve, és egyfajta műszerfalként funkcionál. Alapfunkció a sebességnek, illetve az akkumulátor állapotának a mutatása, beállításokat azonban ezen a felületen jellemzően nem tudunk elvégezni.

Az elektromos rollerhez kapcsolódó telefonos applikáció

Az okoseszközök világában alapvető elvárás, hogy minden modern termék, még egy elektromos roller is rendelkezzen saját telefonos applikációval. Ez azért lehet lényeges, mert ezzel tudjuk akár menet közben félreállva is kalibrálni a járművet. A legtöbbször a tempomatot, a különféle haladási módokat, de a lopásgátlót is ezzel tudjuk szabályozni, méghozzá egyszerű Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Az elektromos roller szervizelése

Sajnos még mindig nagyon sok olyan elektromos roller kerül forgalomba Magyarországon, melyek nem rendelkeznek kapcsolódó szervizpontokkal és szerviztechnikával, sőt az alkatrészek is nehézkesen érhetők el probléma esetén. Szerencsére egyre több a pozitív ellenpélda, így például a Xiaomi elektromos rollereknél már itthon is teljes körű szervizháttért biztosít a gyártó, a helyzet pedig a jövőben várhatóan évről-évre javuló tendenciát mutat majd.

Gyakran ismételt kérdések

Hány kilót bírnak az elektromos rollerek?

A kapcsolódó adatok gyártónként, sőt gyakran modellenként változhatnak, ezért vásárlás előtt mindig nézzük meg az adott termék tulajdonságait. A ma forgalomban lévő elektromos rollerek többsége 100 és 125 kilogrammos terhelésre van kalibrálva, de akadnak ettől jobb és rosszabb tulajdonsággal ellátott változatok is.

Mennyivel szabad menni egy elektromos rollerrel?

A magyar jogszabályok és a KRESZ 2020-ban még nem rendelkezett az elektromos rollerekről, így külön sebességkorlátozásokat sem vezettek be hozzájuk, ami a jövőben – a járműtípus elterjedése miatt – természetesen változik majd. A legtöbb gyártó 25 km/h-ban korlátozza ezeknek az eszközöknek a maximális sebességét, de vannak ennél gyorsabb és lassabb modellek is. Ebből kifolyólag mindig olyan tempót válasszunk a közlekedésre, ami megfelel az útviszonyoknak, a látási- és forgalmi körülményeknek, valamint amivel még biztosan meg tudunk állni egy esetleges vészfékezés esetén.

Kell jogosítvány az elektromos rollerre?

A jelenlegi szabályok szerint a 300W alatti teljesítménnyel rendelkező elektromos rollerek jogosítvány nélkül is használhatók, azonban a téma kapcsán a jövőben rengeteg jogszabály-módosítás várható, így ezt a kitételt eltörölhetik és vezetői engedélyhez köthetik a jármű használatát.

Szükséges külön menetjegyet váltani tömegközlekedési eszközökön az elektromos rollernek?

Amíg erről a MÁV, a GYSEV vagy a BKV nem hoz külön rendelkezést, addig az elektromos rollerre összecsukott állapotban nem szükséges külön jegyet váltani az utazáshoz, hiszen kézipoggyásznak minősül. Amennyiben a roller váza nem összecsukható, akkor a kerékpárszállításra vonatkozó szabályokat szokás alkalmazni.

Felvihető-e az elektromos roller a repülőgépre?

Nem, akár Európán belüli, akár Európán kívüli az úti célunk, az elektromos rollert még akkor sem vihetjük magunkkal fel a repülőgépre poggyászként, ha azt a méretei egyébként megengednék. Extra csomagként azonban természetesen így is elvihetjük magunkkal bárhová, ha repülünk.

Hol lehet közlekedni egy elektromos rollerrel?

Mivel a magyar jogrendszer egyelőre nem rendelkezik kifejezetten erre a járműre vonatkozó szabályozással, így a KRESZ megfelelő irányú módosításáig átmenetileg (!) segédmotorként kategorizálták, tehát nem lehet vele járdán közlekedni. (Más kérdés, hogy ezt szinte senki nem tartja be, és a hatóságok is legfeljebb figyelmeztetnek érte.) Ebből kiindulva az elektromos roller kapcsán a legjobb megoldás, ha a kerékpársávokat használjuk és odafigyelünk a korlátozásokra – Budapesten több utcából is ki vannak tiltva ezek a járművek – az autóforgalmat pedig kötelezőbiztosítás hiányában inkább elkerüljük.

Érdemes felfújható gumiról tömörgumira váltani egy elektromos rollernél?

Ha a defekt elkerülése a cél, akkor mindenképpen, hiszen a tömörgumik defekttűrő kialakítással rendelkeznek, ellenben sokkal jobban ráznak rossz útviszonyok mellett, amire nem árt felkészülni, mielőtt meghozzuk ezt a döntést. 

Gyerekek is használhatják az elektromos rollert?

Ez minden esetben a gyermek személyétől függ. Ha valaki 12 évesen érett arra, hogy megfelelő tempóval és biztonságosan tudja kezelni, ezen felül pedig ismeri a KRESZ alapvető szabályait, akkor természetesen számukra is ideális lehet, magánutakon vagy magánudvarokban saját felelősségre pedig természetesen bárki használhatja kortól és nemtől függetlenül.

Elektromos roller üléssel, létezik ilyen?

Kialakításából fakadóan az elektromos rollereket úgy alkották, hogy használóik álljanak rajta, azonban ma már vannak olyan típusok, melyek le- és felszerelhető üléssel rendelkeznek, amit általában megvásárolható extraként érhetünk el hozzájuk.

Ki lehet cserélni házilag az elektromos roller külső gumiját?

Amennyiben defektet kapott elektromos rollerünk felfújható külső abroncsa, akkor azt tartósan és biztonságosan csak cserével tudjuk orvosolni. Fontos kiemelni azonban, hogy ez nem egy kerékpár, a csere jóval bonyolultabb, speciális gépeket, szerszámokat igényel, máskülönben csak kárt teszünk az új külsőben vagy belsőben, esetleg a felnit is tönkre tesszük, ami komolyabb tétel, ha cserélni kell. Emiatt vigyük inkább szervizbe a rollert – vagy csak magát az abroncsot, ha le tudjuk szerelni –, ahol percek alatt orvosolják a problémát.

Miért lehet rövidebb az elektromos roller hatótávja a gyári értékekhez mérten?

Ennek több oka is lehet. Egyrészt nem megfelelően használjuk a járművet, ezáltal mindig túlterheljük, csak maximális sebességen hajtjuk vagy olyan fokozatan használjuk, ami nem kíméli az akkumulátort. Ha ez kizárható, és a járművet már több mint 2 évvel ezelőtt vásároltuk, akkor előfordulhat, hogy az akkumulátor kapacitása csökkent, ami jellemzően a hatótávon mutatkozik meg elsőként. A problémás alkatrész cseréjével mindez természetesen orvosolható.

Használható hagyományos rollerként is az elektromos roller?

A legtöbb elektromos roller kikapcsolt állapotban, vagyis hagyományosan, lábbal hajtott formában is használható, azonban nem árt felkészülni rá, hogy ilyenkor az ellenállás miatt sokkal nehezebb lesz vele a haladás, illetve az elektromos fékek sem működnek majd. Utóbbi kapcsán nem kell aggódnunk, ha a jármű rendelkezik mechanikus fékszerkezettel.

Milyen elektromos rollert vegyek?

Hogy megfelelő elektromos rollert vásároljunk magunknak, mindig legyünk tisztában a használat céljával!

Amennyiben csak hobbicélra választunk, elegendő lehet egy olcsóbb modell is, ami nem rendelkezik különösebb kényelmi vagy automatizált funkciókkal.

Ha mindennapi használatra választanánk, érdemes már nézni a teljesítményt, még inkább a hatótávot, a töltési időket, de az sem hátrány, ha tisztában vagyunk azzal, milyen sokáig kell tölteni a járművet a használathoz.

Bármelyik eshetőség is áll fenn, a választáskor mindig vegyük figyelembe a biztonságot! Legyen az elektromos rolleren világítás, megfelelő fékrendszer, biztonságos kapaszkodó és fellépő. Minden más csak extra kényelmi funkciónak tekinthető.