Elektromos roller teszt – mutatjuk a legjobbakat

Last updated:

Tartalomjegyzék

Magyarországon is egyre többször látni olyan embereket – gyerekeket és felnőtteket egyaránt –, akik elektromos rollerrel közlekednek a mindennapokban. Ez nem meglepő, hiszen a kérdéses eszköz népszerűségének a hátterében rengeteg előnyös tulajdonság áll, egyelőre például nincs szükség hozzá jogosítványra, mégis erőfeszítés nélkül juthatunk el vele egyik pontból a másikba, miközben teljes értékű járműnek számít, amihez ma már a megfelelő biztonsági háttér is adott a termékek részéről.

Elterjedése kapcsán fontos kiemelni, hogy az elektromos rollerek ma már a megfizethető árkategóriát képviselik, miközben használatukkal nemcsak a tömegközelekedéstől mentesülhetünk, hanem újra gyereknek érezhetjük magunkat, hiszen a felépítésük tekintetében megegyeznek hagyományos, mondhatni klasszikus társaikkal, még ha működési elvük terén akadnak is különbségek. 

Valóban olyan jó azonban egy elektromos roller, mint amilyennek sok helyen állítják? Megéri beruházni rá? Ha pedig igen, akkor mégis melyiket válasszuk? Ezekre a kérdésekre mind válaszolunk az alábbiakban!

A legjobb elektromos rollerek

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 – A mi választásunk

A Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló elektromos roller a felső kategóriában, mely gyerekek és felnőttek számára egyaránt kiváló választás lehet abban az esetben, ha kellemes tempók társaságában szeretnénk eljutni céljainkig, méghozzá maximális biztonság és kényelem mellett.

Előnyök
 • kiváló ár / érték arány
 • kimagasló teljesítmény
 • egyetlen töltéssel akár 45 km-es hatótáv
 • tárcsás fékrendszer

Akár 25 km/h-s tempó, 45 kilométeres hatótávval

Amiért a Xiaomi elektromos roller az egyik legjobb választás a maga kategóriájában, az nem más, mint a kimagasló teljesítmény. Ezzel a járművel ugyanis akár 25 km/h-s sebességgel is tudunk haladni – csak emlékeztetőül, ez pusztán a fele egy személyautó megengedett legnagyobb sebességének lakott területen belül –, miközben egyetlen töltéssel akár 45 kilométeres hatótávot érhetünk el vele.

Ez a távolság még a fővárosban is elegendő ahhoz, hogy kényelmesen eljussunk egyik pontból a másikba, a 300W teljesítménnyel rendelkező elektromotorral pedig nem kell aggódnunk a kisebb-nagyobb emelkedők miatt sem, a Mi Electric Scooter Pro 2 könnyedén veszi majd az akadályokat. Mindezt kifejezetten szórakoztató formában!

Biztonság a legmagasabb szinteken

Mivel mindennapi használatra is javasolt, ezért nem meglepő, hogy a Xiaomi terméke kimagasló szintű biztonsággal kecsegtet a vásárlók számára. A 8,5 hüvelykes gumiabroncsok kiváló tapadást biztosítanak a használat közben, de a lengéscsillapítás terén is sokat hozzáadnak az egyébként kiegyensúlyozott, kényelmes vezetési élményhez, amihez magas szintű biztonság kapcsolódik.

Példának okáért az elektromos roller első- és hátsó LED lámpával is rendelkezik, a tárcsás fékrendszer pedig a motorkerékpároknál látott elven alapul, a KERS energia-visszanyerő rendszer pedig képes arra, hogy a fékezések során a mozgó jármű energiáját visszatöltsük az akkumulátorba. Az eszköz természetesen tempomatot is tartalmaz, így beállíthatunk egy átlagsebességet, amivel hosszabb távon könnyíthetjük a használatot, miközben maximálisan kiélvezhetjük a rollerezés szabadságát.

Összecsukható, de kiemelkedően tartós szerkezet

A mérnökök úgy álmodták meg a Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2-t, hogy az egyszerre kompakt, praktikus és kimagaslóan tartós legyen! Alapját a repülőgépiparban használt alumínium biztosítja számára, ami normál alkalmazás mellett gyakorlatilag sérthetetlen, nem tesz kárt benne az eső, a pedálrész pedig olyan kialakítással rendelkezik, hogy az megakadályozza a lábak csúszkálását.

Hogy útközben lemerült? Eleredt az eső és fel kell szállnunk egy buszra vagy villamosra? Ez az elektromos roller akkor sem hagy cserben minket, hiszen egyetlen könnyed mozdulattal összecsukható, a kormánya lehajtható a hátsó kerékhez, mely fogantyúként funkcionálva könnyedén hordozhatóvá teszi az alig 14 kilogrammos szerkezetet, ami a tárolás szempontjából sem elhanyagolható tulajdonság. Hogy mindehhez még modern termékdizájn is társul, csak hab azon a bizonyos tortán!

Mobilos applikációval az extra funkciókért

A Xiaomi mindig is nagy hangsúlyt fordított arra, hogy termékeihez legyen valamilyen kapcsolódó applikáció, ami lehetőséget ad a monitorozásra, a beállításokra vagy az extra funkciók kiaknázására. A Mi Electric Scooter Pro 2 esetében ezt a Mi Home alkalmazás biztosítja nekünk!

Telefonunkra letöltve tudjuk ellenőrizni az eszköz akkumulátorának töltöttséget, de megnézhetjük, hogy mi volt az a maximális távolság, amit megtettünk vele, illetve mi volt az a maximális sebesség, amit sikerült elérnünk a használata során. Mindezt vezeték nélküli Bluetooth technológia alkalmazásával!

A felsőkategória legjobbja

Joyor Y10

A Joyor Y10 elektromos roller tökéletes választás abban az esetben, ha egy prémium kategóriába sorolható, minden biztonsági- és kényelmi funkcióval ellátott járművet keresünk magunknak iskolába- vagy munkába járáshoz. Ára miatt hobbicélra kevesen engedhetik meg maguknak, inkább mindennapi használatra javasolt, főként hosszabb távokra.

Előnyök
 • akár 35 km/h-s maximális sebesség
 • háromállású automatikus sebességváltó
 • felfújható gumik
 • akár 120 kilogrammos teherbírás

Akár 70 kilométer megtétele egyetlen töltéssel

Azt azért természetesen ne felejtsük el, hogy a Joyor Y10 elektromos roller nem ok nélkül került a maga árkategóriájába, hiszen egy 500W-os teljesítményre képes motor kapott helyet benne, ami olyan erős, hogy a tartós vázzal kiegészülve akár egy 120 kilogrammos személy szállítása sem okoz neki gondot, sőt a dombmenetet is kiválóan bírja.

Az erős elektromotor ráadásul képes lesz akár 35 km/h-s maximális sebesség elérésére is, miközben egyetlen töltés után akár több kilométeres távolság megtétele sem okoz neki problémát, tehát akár nagyobb túrák esetén is bevethető lesz. Kompakt töltője és túltöltődés elleni védelmet biztosító rendszere képes maximum 15 órán belül feltölteni a Li-Ion akkumulátort, így akár a munkaidőben töltve is garantáltan elég elektromosságot tud felvenni ahhoz, hogy hazaszállítson minket.

Sebességváltó és színes kijelző

Nagy előnye a Joyor Y10 elektromos rollernek, hogy háromállású automatikus sebességváltóval rendelkezik, így alacsonyabb tempó mellett nem pörög maximális fordulatszámon, ami természetesen a fogyasztásra is jó hatást gyakorol. A jármű motorja egyetlen gombnyomással aktiválásra kerül, azonban ehhez mozgásban kell lennie, tehát egy percig sem kell tartanunk a jármű véletlen elindulásától.

Aki szereti nyomon követni aktuális sebességét vagy a jármű tulajdonságait, az garantáltan nagy örömét leli majd a Joyor Y10 színes kijelzőjében, mely rengeteg fontos információt tár a szemünk elé valós időben. Erre nagy szükség is van, mert mobilos applikáció nem készült hozzá, így csak ez a panel az egyetlen, amin keresztül kommunikálni tudunk a járművel.

Biztonságos használat felfújható gumikkal

Mivel egy elektromos rollert a legtöbben azért vásárolnak, hogy részt vegyenek vele a forgalomban, ezért nagyon fontos, hogy a biztonság tekintetében ne találjunk benne kivetnivalót. A Joyor terméke ezen a téren szintén nem okoz csalódást, így például külön első- és hátsólámpák garantálják, hogy sötétedés után is biztonságosan használhassuk a rollert – ezek ráadásul egyben féklámpák –, de a csúszásgátló gumival bevont fellépőlap szintén megtámogatja, hogy magabiztosan álljunk haladás közben a rolleren.

Külön kiemelendők az Y10 kapcsán a nagy, 25,4 centiméteres átmérővel rendelkező felfújható gumik, melyek önmagukban is rengeteg rezgést elnyelnek ahhoz, hogy biztonságosabban tudjunk közlekedni. Ezt a hatást ráadásul az első tengelyen alkalmazott lengéscsillapítók még tovább fokozzák, így hosszabb távon vagy rosszabb útfelületen sem okoz gondot a használata.

Tartós váz összecsukható kivitellel

Hiába nagyon könnyű, mindössze 23 kilogramm az egész termék, a Joyor Y10 elektromos roller rendkívül tartós vázat kapott, mely a repülőgépeknél is használatos technológiára épülő alumíniumból készült. Ennek is köszönhető, hogy nem okoz neki problémát egy 120 kilogrammos személy megtartása és biztonságos szállítása annak ellenére sem, hogy a vázszerkezet összecsukható, tehát könnyedén magunkkal vihetjük bárhová, elfér a kocsi csomagtartójában, de akár az ülés alatt is a vonaton vagy a buszon.

A váz ráadásul olyan kialakítással rendelkezik, hogy az állítható magasságú kormánynak köszönhetően 2 méteres magasságig képes könnyedén kiszolgálni a vásárlókat. A Joyor terméke ráadásul a karbantartás terén is szintet lépett, hiszen a hátsó kerékbe építették az elektromotort, így kikerült belőle a láncszerkezet, aminek a tisztítása és beállítása miatt nem kell aggódnunk többé.

SXT Light Plus V

Az SXT Light Plus V egy tipikus német minőséget és precizitást kínáló elektromos roller, melynek legnagyobb előnyét a rendkívül könnyű vázszerkezet adja, hiszen az egész jármű alig 11 kilogrammot nyom, ami nemcsak a hordozhatóságot, de a végsebességet és a hatótávot egyaránt pozitívan befolyásolja.

Előnyök
 • könnyű vázszerkezet
 • akár 30 km/h-s maximális sebesség
 • 50 km-es hatótáv
 • UBHI elektronikus vezérlőegység

Akár 30 km/h-s folyamatos sebesség

Dacára a könnyed, ámde kimagaslóan tartós vázszerkezetnek, az 500W-os elektromosmotornak köszönhetően a roller akár 30 km/h-s sebességgel is képes lesz repíteni használóját, méghozzá egyetlen töltés után akár 35 kilométeres hatótáv mellett. Ez elsőre nem tűnhet soknak, azonban annak tudatában, hogy mindössze másfél óráig tart egy töltés, egyáltalán nem nevezhető rossznak.

Az erős motor miatt ráadásul az elektromos roller előtt szinte egyáltalán nincs akadály, könnyedén megbirkózik az emelkedőkkel is, ha nincs túlterhelve, noha ezen a téren szintén magasra emelte a mércét, hiszen a 125 kilogrammos felhasználókkal sincs problémája.

F1-es KERS technológiával növelhetjük a hatótávot

Bár papíron rögzített hatótávja sokakat elriaszthat tőle, az SXT Light Plus V-ről azért nem árt tudni, hogy a F1-ben használt KERS technológiával akár 60 százalékkal is megnövelhetjük ezt a tulajdonságát. Ennek az oka nem más, minthogy a fékezés során keletkező energiát a rendszer visszatölti az akkumulátorba, így akár 50 kilométert is megtehetünk vele egy-egy töltési ciklus között.

Bár a komfort szempontjából sem elhanyagolható, de szintén segíti az akkumulátorban tárolt energia egyszerű kihasználását a beépített tempomat, melynek bekapcsolásával képesek leszünk beállítani, hogy a gázkar húzása nélkül állandó sebességgel haladjunk, ami lehet az aktuális helyzethez igazodó legbiztonságosabb tempó, de akár a megengedett legnagyobb sebesség is.

Beépített LED lámpa és lengéscsillapított kerék

A forgalomban való részvétel miatt az SXT Light Plus V kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy rendkívül biztonságos megoldásokkal rendelkezik, így beépített LED lámpák biztosítják azt, hogy esténként is használhassuk, miközben a fékrendszerrel nagy tempók mellett sem okoz majd problémát a gyors megállás.

Noha a kényelem szempontjából sem utolsó dolog, pláne abban az esetben, ha hosszabb távokra használjuk az elektromos rollert, ugyanakkor a defekttűrő, nyomásmentes kerekek mellett lengéscsillapítók biztosítják a járműnek azt, hogy biztonságosan haladhassunk vele göröngyösebb útszakaszokon is.

Elektronikus vezérlőegység

A modern jelleg maximalizálásának érdekében az SXT Light Plus V elektromos roller egy külön UBHI elektronikus vezérlőegységgel rendelkezik, aminek köszönhetően mindent lehetőségünk nyílik majd egyetlen helyről, egyetlen felületről irányítani, legyen szó a lámpákról, a tempomatról vagy éppen a gyorsításról és a fékezésről.

Azon túl, hogy a kijelző automatikusan kalibrálja a fényerőt, mindemellett rengeteg hasznos információt tár a szemünk elé jól látható módon, így nemcsak az aktuális sebességet követhetjük rajta, de a megtett kilométereket, az átlagsebességet, valamint természetesen azt is, hogy mennyi töltöttség maradt még az akkumulátorban.

A megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Ninebot Kickscooter E45E by Segway

A Ninebot KickScooter E45E by Segway elektromos roller egy nagyon jó felszereltséggel rendelkező, kifejezetten kényelmes és mindennapi használatra alkalmas közlekedési jármű, ami ideális lehet hobbicélra, de tökéletesen kiszolgál minket, ha munkába- vagy iskolába járnánk vele.

Előnyök
 • 45 km-es hatótáv
 • tripla fékrendszer
 • 2,5W teljesítményű első LED fényszóró
 • E-MARK minősítés

300W teljesítmény 25 km/h-s végsebességgel

Aki nem szereti a lassú tempókat és a csekély teljesítményt, annak ez az elektromos roller biztosan nem okoz majd csalódást, hiszen árához mérten egy 300W-os elektromotort kapott, ami képes valójában akár 700W leadására, hála a növelt forgatónyomatéknak és hatékonyságnak. 

Ennek köszönhetően a jármű dinamikus gyorsulást és erőt ad, így nem okoz neki problémát az sem, ha 25 százalékos emelkedőket kell megmásznia, amit maximum 100 kilogramm terhelés mellett tud biztosítani használójának. Az elhangzottakon felül hatótávja egyaránt kitűnőnek tekinthető, hiszen egyetlen töltéssel – ami maximum 7,5 órát vesz igénybe 0-ról 100 százalékra – 45 kilométert képes megtenni.

Stílusos termékdizájn, vízhatlan kivitel

A kifejezetten modern és letisztult megjelenés mellett a Ninebot KickScooter E45E by Segway elektromos rollert úgy tervezték, hogy közben kimagaslóan nagy hangsúlyt fektettek a legapróbb részletekre is. A stílusos termékdizájn így kiváló felületkialakítást kapott, mely nemcsak szép, hanem hasznos és biztonságos is, hiszen IPX4-szintet képviselő vízhatlansággal büszkélkedik, így esőben sem okoz gondot a használata.

Utóbbi tulajdonságát erősíti a roller széles sárvédőkialakítása, mely az elődjéhez mérten alaposan át lett dolgozva, ezáltal nem kell aggódnunk attól, hogy menet közben a hátsó kerék felcsapja a hátunkra vagy a nadrágunkra a vizet, garantáltan teljesen szárazon és foltmentesen jutunk el vele nedves útszakaszok esetén is a munkahelyre vagy az iskolába.

Tripla fék és nagy teljesítményű fényszóró

Akik valóban naponta használnák a Ninebot KickScooter E45E by Segway elektromos rollert, azoknak jó hír, hogy minden adott benne a biztonságos közlekedéshez. Ott lesz rögtön egy tripla fékrendszer, ami egymástól teljesen függetlenül kínál biztonságos lassítási- és megállási lehetőséget még nagyobb tempók esetén is. 

Találunk köztük egy E-ABS elektronikus visszatápláló-, egy mechanikusan taposható-, valamint egy a hátsó kerékhez kapcsolódó mágneses féket, amit a kormányon elhelyezett karokkal tudunk aktiválni pontosan úgy, mint egy kerékpáron.

Nem maradt természetesen világítás nélkül sem az elektromos roller, így sötétedés után is bátran használhatjuk majd. Ehhez egy 2,5W teljesítményű első LED fényszórót helyezett el rajta a gyártó, ami nemcsak a láthatóságot, hanem az általunk belátható környezetet is megnövelte, hála az E-MARK minősítésnek, mely extrém erős tanúsítványt jelent az elől, hátul és oldalt elhelyezett lámpáknak is.

Saját fejlesztésű akkumulátor-rendszer

A KickScooter E45SE nagy hatótávját és rövid töltési idejét leginkább a Segway-Ninebot saját fejlesztésű akkumulátor-rendszerének köszönhetjük, akik már évek óta próbálják a legtöbbet kihozni a technológiából, így sikerült alaposan megnövelni a telep élettartamát is.

Ennek az oka, hogy például fékezéskor vagy dombról gurulva a roller képes a felesleges energiát visszatölteni az akkumulátorba, miközben a vezérlő folyamatosan figyeli a rendszer teljesítményét, mindezt maximálisan környezetbarát formában, a hatótávolság növelésével, így terep függvényében a töltésenként elérhető 45 kilométer sokaknál akár 60-70-re is növekedhet.

Összehajtható kivitel, könnyed kialakítás

Manapság egyfajta elvárás az elektromos rollerektől a kompakt kivitel. A Ninebot KickScooter E45E by Segway ebből a szempontból megfelel minden szempontnak, hiszen egyetlen mozdulattal nagyon könnyen és egyszerűen összehajtható, így könnyedén betehető az autó csomagtartójába vagy egy nagyobb utazótáskába.

Masszív alumíniumból kialakított vázának köszönhetően egyáltalán nem nehéz, mindössze 16,4 kilogrammos önsúllyal rendelkezik, aminek jóvoltából kézben is könnyedén magunkkal vihető bárhová. Nem okoz tehát gondot, ha lépcsőzni kell vele, esetleg felvinni a buszra vagy a villamosra.

LED kijelző és okostelefonos applikáció

A modern technológiák alkalmazásának tekintetében különösen előnyös a jármű, hiszen árához mérten jelentős pozitívum, hogy nemcsak külön LED kijelzővel, de mindemellett okostelefonos integrációval is rendelkezik. A kormányon elhelyezett információs panelen láthatjuk a pillanatnyi sebességet, az akkumulátor töltöttségét, a használt üzemmódot, valamint más egyéb hasznos információt is.

Bluetooth kapcsolaton keresztül ráadásul okostelefonunkat egyaránt csatlakoztathatjuk hozzá, legyen akár Android-, akár iOS-alapú az eszköz. Segítségével rengeteg aprólékos beállítást adhatunk  járműnek, legyen szó a fékezéskor keletkező energia visszatáplálásának mértékéről, a tempomat sebességéről vagy éppen az utazási üzemmódok tulajdonságairól.

SXT Scooter Light Eco

Az SXT Scooter Light Eco egy egyszerű megjelenéssel és használati tulajdonságokkal rendelkező elektromos roller, ami nagy valószínűséggel a világ egyik legkisebb önsúllyal rendelkező ilyen járműve. Emiatt nemcsak felnőttek számára ideális választás munkába járáshoz, hanem kisebb gyerekeknek egyaránt megfelelő lehet, de természetesen hobbicélú felhasználásra is jó döntés.

Előnyök
 • rendkívül alacsony önsúly
 • akár 125 kilogramm teherbírás
 • KERS rendszer
 • UBHI vezérlőegység

3 óra töltés, 30 km hatótáv

Ha gyorsan és olcsón szeretnénk eljutni minden nap a célunkhoz, akkor az SXT Scooter Light Eco elektromos rollert biztosan hamar megkedveljük majd, hiszen egy 350W-os maximális teljesítmény leadására képes elektromotor biztosítja számára, hogy még egy 125 kilogrammot nyomó személyt is 27 km/h-s sebességgel tudjon szállítani.

Kapacitásának köszönhetően az elektromos rollernek nem okoznak problémát az emelkedők, miközben egyetlen 3 órás töltéssel képes akár 30 kilométernyi út megtételére. Mindezt ráadásul fillérekből, hiszen a gyártó számításai szerint az elektromos roller egy 1000 kilométeres távolság megtétele esetén is csak nagyjából 500 forintnak megfelelő energiát használ fel.

KERS rendszer a hatékonyabb energiafelhasználásért

Amennyiben kevésnek gondoltuk volna a 30 kilométeres hatótávolságot, az SXT Scooter Light Eco kapcsán fontos kiemelni a beépített KERS rendszert, mely rendkívül hatékonnyá teszi az energiafelhasználást, a F1-ből ismert technológiával ugyanis képesek lehetünk arra, hogy fékezéskor vagy dombon való guruláskor a szisztéma az így keletkező elektromossággal töltse az akkumulátort. 

Emiatt akár 60 százalékkal is növelhetjük a feltöltések között megtehető utat, azaz 30 kilométer helyett rögtön inkább 45-50 kilométer lesz az elektromos roller tényleges hatótávja, ami bőven eléri a maga szintjének átlagát.

Összecsukható kivitel, pehelykönnyű szerkezet

Mint a legtöbb elektromos roller, természetesen az SXT Scooter Light Eco is olyan vázszerkezetet kapott, ami dacára a rendkívül modern, látványos és elegáns küllemnek, egyetlen gyors mozdulattal, gyakorlatilag másodpercek alatt összecsukható. 

Ez alaposan megkönnyíti szállíthatóságát, amiben komoly segítséget nyújt, hogy a termék rekordalacsony önsúllyal rendelkezik, ezáltal mindössze 11 kilogrammot nyom, amit több kilométeren át is könnyedén tudunk vinni probléma esetén a hátizsákunkban vagy a kezünkben.

Teljes elektronikus kialakítás

Természetesen nemcsak a dizájn, hanem az alapvető tulajdonságok tekintetében is teljesen modernnek tekinthető az SXT elektromos rollere, hiszen minden egyes elemét elektronikusan vezérelhetjük, ami kimagasló kényelmet és egyszerűséget nyújt neki.

A jármű szíve és lelke ennek megfelelően egy UBHI vezérlőegység lesz, mely alapvető fontosságot jelent a roller irányításában, ezáltal itt találjuk a gázt, a féket, innen kapcsolhatjuk fel a lámpákat, mindemellett pedig a tempomat beállítását is ezzel szabályozhatjuk. Mindehhez egy LCD kijelző tartozik, amit nagy fényerővel rendelkező LED-ek világítanak meg, és mivel kalibrációja automatikus, ezért minden esetben jól látható marad, még erős napsütésben sem okoz gondot a leolvasása.

Ez azért fontos, mert a panel minden olyan fontos információt kijelez, ami szükséges a biztonságos közlekedéshez, illetve céljaink eléréséhez. Példának okáért nemcsak az átlagsebességről találunk aktuális, valós idejű adatokat, hanem az akkumulátor töltöttségéről, a megtett útról és egyebekről is innen tudakozódhatunk, sőt a duda szintén ezen a felületen érhető el. 

Kényelem és biztonság

A komfort tekintetében az SXT Scooter Light Eco elektromos roller rengeteg automatizált funkcióval rendelkezik. Használata közben például beállíthatjuk a haladás legnagyobb sebességét, így nem kell folyamatosan húznunk a gázkart, de a kényelmet szolgálja például az első tengelyre szerelt lengéscsillapító, valamint a felfújható gumiabroncsok alkalmazása egyaránt.

Természetesen az elektromos roller a biztonság terén sem vall kudarcot! Masszív kialakítása mellett csúszásgátló felület fogja majd a lábunkat, miközben elől-hátul nagy teljesítményű LED fényforrások biztosítják a forgalomban való részvétel biztonságát, amit a precíz fékrendszer koronáz meg.

A pénztárcabarát megoldás

Inmotion L8F

Az Inmotion L8F egy elérhető árkategóriát képviselő, ámde mégis minimális kompromisszumokat követelő elektromos roller, mely kiváló alternatíva, ha szórakozáshoz vagy kisebb lokális utakhoz szeretnénk egy ilyen típusú járművet, így ideális esetben akár munkába-, iskolába- vagy bevásárolni járni is megfelelő megoldás lehet.

Előnyök
 • szabadon beállítható árnyalatok
 • akár 40 km-es hatótáv
 • alacsony önsúly
 • könnyű összeszerelés

Igazítsd a stílusodhoz a világítást

Minden egyes elektromos rollernek megvan a maga stílusa és sajátossága. Az Inmotion L8F esetében ezt a LED alapú világítás biztosítja a jármű számára, ami nem újdonság ugyan, hiszen más hasonló termékeknél is ilyen rendszer teljesít szolgálatot, azonban itt a gyártó különleges megoldást alkalmazott.

Ez pedig nem más, mint a szabadon beállítható árnyalatok beállításának lehetősége, amivel több mint 65 ezer különféle szín közül válogathatunk magunknak, így maximálisan a saját stílusunkhoz igazíthatjuk elektromos rollerünk világítását, ezzel pedig már messziről felismerhetővé tehetjük magunkat úgy, hogy közben az ebből fakadó biztonság egy percre sem szenved csorbát.

Ennek megfelelően a beépített piros LED-ek minden esetben a megszokott színben világítanak majd, ha használjuk a féket, ezzel kimagasló biztonságot eredményez majd a forgalomban való részvétel.

Nagy teljesítmény, dinamikus működés

A 250W-os elektromotorral az Inmotion L8F kifejezetten erősnek és dinamikusnak tekinthető, ezáltal erőteljes, ha a gyorsulásról van szó, és nem okoz problémát az sem, ha egy kisebb emelkedővel kell megküzdenie. A roller terhelhetősége maximum 100 kilogramm, amivel könnyedén elérhető vele a 25 km/h-s végsebesség akár folyamatos haladás mellett is.

A termék az LG által gyártott nagy kapacitást kínáló lítiumos akkumulátorából nyeri energiáját, mely nemcsak biztonságos, hanem tartós kialakítással is rendelkezik. Segítségével egyetlen töltés elegendő ahhoz, hogy normál használat mellett akár 35-40 kilométert megtegyünk vele.

Könnyű összeszerelés, összecsukható kialakítás

A modern termékdizájn ellenére az Inmotion L8F összeszerelése és beüzemelése rendkívül egyszerű, nem igényel különösebb alapismereteket, a mellékelt tájékoztató alapján bárki könnyedén összerakhatja. Nagy előnye még, hogy speciális vázkialakításából kifolyólag a kormány egyszerűen ráhajtható a roller gurulószerkezetére, amivel egy kompakt, könnyen szállítható kialakítást kapunk tőle.

Utóbbit ráadásul két további pozitív tulajdonság támogatja meg. Az extra kerekekkel összecsukott állapotban például guruló bőrönd módjára húzhatjuk magunk után a járművet, de annyira könnyed önsúllyal rendelkezik – kevesebb mint 12 kilogrammot nyom –, hogy felemelése sem okoz különösebb problémát.

Felhasználóbarát kialakítás

A legújabb technológiák integrálásának köszönhetően az Inmotion L8F elektromos roller rendkívül felhasználóbarát kialakítást kapott, általános beüzemelése mellett mindennapi használata is rendkívül egyszerűnek nevezhető. 

Az eszköz például automatikusan beindul, ha meglendítjük magunkat és a jármű eléri a 3 km/h-s sebességet, de találhatunk rajta egy nagy kijelzőt, melyen az aktuális sebességünk mellett az akkumulátor töltöttségéről is folyamatosan kapunk tájékoztatást, miközben a kormány két oldalán LED-ek jelezhetik számunkra az előre betáplált útvonalak irányát, hogy esélyünk se legyen eltévedni.

Okostelefonos alkalmazással kiegészítve

Ma már alapkövetelmény egy elektromos rollernél az okostelefonos alkalmazással való integráció. Az Inmotion L8F ezen a téren is megfelel az elvárásoknak, egy rendkívül intelligens applikáció tartozik hozzá, mely képes Bluetooth kapcsolaton keresztül átfogó képet adni a jármű állapotáról, legyen szó akár az akkumulátorról, akár a sebességi átlagokról vagy a megtett kilométerekről.

Ugyanebben a szoftverben tudunk kalibrálni rengeteg tulajdonságot, mint amilyen a maximális sebesség meghatározása, de itt lehet állítani az egyedi LED fényeket, sőt probléma esetén diagnosztizálhatjuk is a roller részegységeit.

inSPORTline Futurisco

Az inSPORTline Futurisco elektromos roller tökéletesen alkalmas arra, ha szeretnénk elérhető áron egy ilyen meghajtással rendelkező járművet, melyet hobbicélra, esetleg néhány kilométeren belüli távolságok leküzdésére alkalmaznánk. Az alacsonyabb ár esetében ugyanis  némi kompromisszumot követel, de ettől még sokaknak ideális választás lehet.

Előnyök
 • alacsony önsúly
 • ABS-alapú fékrendszer
 • állítható magasságú kormány
 • csúszásgátló felületek

Modern megjelenés, jó teljesítmény

A megjelenés és a termékdizájn szempontjából az inSPORTline Futurisco alighanem az egyik leglátványosabb elektromos roller a jelenlegi piacon, mely nevéhez hűen enyhén futurisztikus vonalakkal kecsegtet, ami mellett teljesítménye sem okoz különösebb csalódást.

A 250W-os motorjával ugyanis akár egy 100 kilogramm súllyal rendelkező személyt is képes 25 km/h-s sebességgel eljuttatni céljához, nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy Li-Ion akkumulátora bár 2-3 óra alatt kényelmesen feltölt, ugyanakkor egyetlen töltés után legfeljebb 12 kilométert tudunk megtenni vele, így hosszabb távok leküzdésére ez a típus nem a legjobb választás.

Alig 10kg önsúly, összecsukható vázszerkezet

Modern megjelenése ellenére az inSPORTline Futurisco elektromos roller kifejezetten előnyös a kompakt jelleg terén, hiszen az egyszerűen összecsukható vázszerkezetnek hála könnyedén tárolható, egyszerűen betehető az autó csomagtartójába vagy szállítható tömegközlekedési eszközökön.

Ezt a tulajdonságát jelentős mértékben megnöveli 10 kilogrammos önsúlya, ami rendkívül könnyűnek tekinthető a saját kategóriájában, így gyerekeknek és nőknek sem okoz gondot a felemelése vagy rövidtávú hordozása. 

Lengéscsillapítós első kerék, ABS-alapú fékrendszer

Természetesen a kényelem terén is kiváló teljesítményt kapunk majd az inSPORTline Futurisco elektromos rollertől! Az első lengéscsillapító például kifejezetten könnyeddé teszi az eszköz használatát, még rossz útviszonyok esetén is stabil marad, amit a felfújható gumik még tovább javítanak.

A roller természetesen a biztonság tekintetében sem vall kudarcot! A hátsó kerékben egy nagy teljesítményű tárcsafék teljesít szolgálatot, amit a kormányra szerelt fékkarral tudunk aktiválni, de a beépített ABS-rendszernek hála az autókon alkalmazott formában nemcsak mindig a maximális fékerőt kapjuk a szisztémától, hanem a megcsúszás esélye is minimálisra csökkenthető.

Biztonságos kialakítás, digitális kijelző

A megfelelő fékrendszer mellett az inSPORTline Futurisco rolleren rengeteg egyéb biztonsági funkciót találunk még. A markolat és a fellépő például csúszásgátló felületet kapott, a speciális kialakítású sárvédő a portól és a víztől óvja a jármű használóját, míg a láthatóságot nagy teljesítményű első- és hátsólámpák biztosítják. Utóbbi ráadásul féklámpaként is üzemel pontosan úgy, mint például az autókon vagy a motorkerékpárokon.

Bár külön okostelefonos applikáció a termékhez nem tartozik, az állítható magasságú kormányon azonban találunk egy jól átlátható, megvilágított digitális kijelzőt, mely rengeteg hasznos adattal szolgál nekünk, legyen szó akár az átlagsebességről, akár az akkumulátor töltöttségéről.

Az elektromos roller előnyei és hátrányai

Aki állt vagy ült már elektromos rolleren, az bizonyára tudja, hogy egy olyan közlekedési eszközről van szó, amit nagyon könnyű megszeretni, rengeteg előnnyel rendelkezik, azonban nyilvánvalóan hátrányai is vannak. Lássuk konkrétan a kapcsolódó pozitívumokat és negatívumokat!

Előnyök

 • Kényelmesen és gyorsan képes elvinni minket egyik pontból a másikba, ha célunk néhány kilométeren belül van.
 • Használata során nincs károsanyag kibocsátás, így egy környezetkímélő közlekedési módról beszélünk.
 • Bár rövidtávra tervezték, ma már a minőségi modellek egy töltés mellett akár 40-50 kilométert is képesek megtenni, ami még a fővárosban is megállja a helyét minden különösebb gond nélkül.
 • Segítségével nem kell többé attól tartanunk, hogy egy forgalmi dugó miatt elkésünk a munkahelyünkről, hiszen az elektromos rollerrel ezeket könnyedén elkerülhetjük.
 • Mivel könnyű szerkezetek, ezért erősen problémás útszakaszokon felvehetjük őket – többségük összehajtható, egy kézzel is vihető –, így valóban nem lesz előttünk akadály.
 • Az árukat tekintve egy autó töredékébe kerülnek, de még egy jobb kismotornál is olcsóbbak, ugyanakkor alig drágábbak egy komolyabb kerékpárnál.
 • Használatával elkerülhetjük a forgalmas tömegközlekedési eszközöket, ami különösen a jelenlegi vírushelyzetben jelentős pozitívum.
 • Bár normál használat mellett hetente elég egy-két alkalommal tölteni őket, ha viszont minden nap hosszabb távon használnánk a rollereket, akár a munkahelyen is tölthetünk beléjük egy kis áramot a hazaútra és fordítva, így soha nem kell a lemerüléstől tartanunk.
 • A megfelelő modellek ma már rendkívül fejlett fékrendszerrel és világítással rendelkeznek, ezáltal tökéletesen alkalmasak a forgalomban való részvételre.

Hátrányok

 • A jobb modellek néha nagyon drágák, így alaposan meg kell fontolni, hogy ár-érték arány terén melyiket választjuk.
 • Mivel nagy tempóban lehet vele közlekedni, és nem előírás a védőfelszerelés, fontos körültekintően használni az elektromos rollert, ellenkező esetben balesetveszélyes lehet.
 • Amelyik típus nem kapott erős elektromotort, az nehezen birkózik meg az emelkedőkkel.
 • Csak rövid távokon ideális a használata, napi 10-15 kilométernél több megtételére nem feltétlenül kényelmes megoldás.
 • Az elektromos roller természetesen csak bizonyos esetekben jó választás, így hiába szeretnének maguknak sokan, gyakran csak hobbicélra, kikapcsolódásra tudják megvásárolni, munkába- vagy boltba járáshoz nem.

Hasznos tanácsok az elektromos roller használatához

Nagyon gyors

Sokan nem tudják felmérni, hogy a 25-30 km/h-s végsebesség mennyire gyors valójában egy elektromos roller esetében, hiszen ezek a járművek könnyedén elérik ezt a tempót, néhányuk pedig még ennél is többet. Ez már az a sebesség, aminél súlyos sérülésekkel jár egy esés vagy egy baleset, így használatával a kimagasló figyelem és óvatosság elengedhetetlen.

Nincs hangja

Dacára annak, hogy gyors jármű, elektromos kialakításából fakadóan egyáltalán nem lesz semmi hangja, ami azt jelenti, hogy nagyon fontos odafigyelni rajta állva vagy ülve a környezetünkre, különösképpen a gyalogosokra, akik nem hallják majd, ha érkezünk, de a kerékpárosok és a többi elektromos rollerrel közlekedő számára egyaránt gondot okozhat emiatt az, hogy időben észleljenek minket.

A KRESZ egyelőre nem rendelkezik róla

Az elektromos roller annyira újnak tekinthető a járművek között, hogy egyelőre nem rendelkezik róla a KRESZ, vagyis használatához nincs szükség jogosítványra, emiatt gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják. A helyzet azonban a jövőben változik, a Belügyminisztérium átmeneti állásfoglalása alapján ugyanis az elektromos roller jobb híján most a segédmotorok kategóriájába sorolandó, tehát vezetéséhez az arra vonatkozó jogszabályok érvényesek, de hangsúlyozandó, hogy ez még csak egy gyors kényszerintézkedés csupán.

Még bárhol használható

Noha a jövőben bizonyára ehhez kapcsolódóan is változnak a jogszabályok – nagyjából akkor várható ez, amikor jogosítványhoz kötik a használatát –, egyelőre azonban bárhol haladhatunk még elektromos rollerrel, így a járdán, a kerékpárúton, de közúton is. Természetesen akadnak már helyek, ahonnan kitiltották ezt a járműtípust, Budapesten például a sétálóutcákon, konkrétan pedig a Váci utcán és környékén már nem szabad közlekedni vele.

Nem kötelező, de ajánlott a védőfelszerelés

Szintén nem rendelkeznek a jogszabályok arról, hogy kötelező a védőfelszerelés az elektromos rollerre. Később vélhetően ez is módosulhat majd, egyelőre azonban mindenkinek a saját felelőssége, hogy mibe öltözik a jármű használatakor. Ha térd- és könyökvédőt nem is, egy kerékpáros bukósisakot a nagy sebesség miatt feltétlenül érdemes feltenni az úton.

A telefonhasználat itt is balesetveszélyes

Életünk szervesen összeforrott az okostelefonokkal, azonban az elektromos rollert nem lehet, pontosabban csak nagyon nehezen lehet fél kézzel irányítani, a nagy sebesség miatt pedig a figyelmünket sem szabad megosztani a használata során. Emiatt a telefonálás nem ajánlott, rendkívül balesetveszélyes közben, akárcsak a zenehallgatás vagy a navigáció, hiszen a forgalomban való részvétel teljes embert, teljes figyelmet követel.

Esőben csak óvatosan

A legtöbb elektromos roller teljesen vízálló kialakítást kapott, ennek megfelelően bátran lehet használni esős időben is. Szinte minden modellen megtalálható a hátsó sárvédő, azonban nem árt vigyázni, mert a kis kerekek tapadása sok esetben össze sem hasonlítható a kerékpárok vagy a kismotorok tulajdonságaival. Nagyobb sebesség mellett tehát könnyedén elcsúszhatunk vele, aminek súlyos sérülés lehet a vége.

Rossz útviszonyok mellett nem ajánlott a használata

Általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb elektromos rollert kifejezetten városi használatra, megfelelő útviszonyokhoz tervezték, tehát kiváló minőségű aszfaltozott felületeken tudjuk kihozni belőlük a maximumot. Rossz utakon, földes vagy murvás parkokban, illetve macskaköves felületeken például nem ajánlott a használatuk, hiszen a rossz rugózás és lengéscsillapítás miatt könnyedén instabillá válhatnak, aminek szintén esés lehet a vége.

Vásárlási útmutató

Az elektromos roller mérete

A méret tekintetében a legtöbb elektromos roller rendkívül jól skálázható, azonban két nagyon fontos szempontot ezen a téren fontos elkülöníteni: gyereknek vagy felnőttnek szánjuk- az adott terméket?

Elektromos roller gyerekeknek

Ha gyereknek szeretnénk elektromos rollert választani, akkor a méret tekintetében két dolgot vegyünk figyelembe. Az egyik, hogy a kormány megfelelő mélységbe lehúzható legyen, ezáltal a gyerek biztonságosan, az előírás szerint nagyjából hasmagasságban tudja fogni a járművet, ami az egyensúlyozás miatt rendkívül lényeges. 

A másik ilyen, hogy ne legyen túl hosszú a fellépő szerkezet, hiszen a gyermeknek jellemzően még kisebb a lába, biztonságosan áll egy keskenyebb, rövidebb rolleren, miközben a járművet lényegesen egyszerűbben meg tudja tartani, a kisebb méret miatt ugyanis súlya egyaránt könnyebb lesz.

Elektromos roller felnőtteknek

A felnőttek esetében az elektromos roller mérete kapcsán a gyerekeknek szánt típusoknál kiemelt szempontokat kell figyelembe vennünk. Különösen a magasabb embereknél nagyon lényeges, hogy a kormány kellően felhúzható legyen, és azon a ponton is megfelelően biztonságos maradjon a jármű kezelhetősége.

Mivel a felnőttek lába nagyobb, az elektromos roller kiválasztásakor értelemszerűen nem szempont, hogy 15 vagy 25 kilogrammot nyom, a lényeg az lesz, hogy magabiztosan meg tudjunk állni a fellépőjén, aminek tehát elég hosszúnak és szélesnek kell lennie.

Elektromos roller összecsukható szerkezettel

Ma már egyfajta alapkövetelménynek nevezhető az elektromos rollereknél, hogy összecsukható szerkezettel rendelkezzenek.

Hogy pontosan mit jelent ez?

A legtöbb esetben azt, hogy a kormányrúdon elhelyezett biztonsági fogantyúval lehetőségünk nyílik a kormányszerkezetet ráhajtani az elektromos roller fellépőjére, így az egész egy kompakt, kisméretű eszközzé alakítható.

Hogy miért fontos ez?

Leginkább azért, mert az elektromos rollert ritkán tudjuk az indulástól a célállomásig folyamatosan használni, gyakran kell vele lépcsőt mászni, buszra vagy villamosra szállni és így tovább. Ha vázszerkezete összecsukható, akkor a szállítása rendkívül egyszerűvé válik, sőt a tárolása is könnyedebb lesz.

Az elektromos roller súlya

A megfelelő súly kiválasztása egy elektromos roller esetén rendkívül lényeges, és fontos figyelembe vennünk a jármű össztömege mellett azt is, hogy milyen mértékben terhelhetjük meg.

Az önsúly kérdése

Mivel az elektromos rollert gyakran kell kézben vinnünk – néhány típusnak vannak külön erre szolgáló kerekei –, ezért lényeges, hogy a termék ne legyen túl nehéz, ezáltal 20 kilogramm felett már a férfiak számára is okozhat kellemetlenségeket a tartós kézbe vétel, pláne rossz fogás esetén.

Saját testsúlyunk kérdése

A roller mellett természetesen saját testsúlyunkkal is tisztában kell lennünk, ha ilyen járművet vásárolnánk magunknak. A termékek többsége bár masszív szerkezet, ugyanakkor 100-125 kilogramm felett ritkán terhelhetők, amit nem árt tudni a választáskor.

Az elektromos roller alapanyaga

Az alapanyagok tekintetében az elektromos rollereknél két nagyon fontos jellemzőre mindig lényeges odafigyelni. Ezek a következők:

A vázszerkezet alapanyaga

Amennyiben igazán tartós, de mégis könnyű terméket keresünk, akkor a vázszerkezet alapanyagának kimagasló minőségű alumíniumból kell készülnie. Néhány gyártó a repülőgépeknél használatos megoldásokat kínál ebben a tekintetben, ami biztosan nem hajlik el, nem sérül meg, így hosszabb távon is számíthatunk rá.

A csúszásmentes felületek biztosítása

Hiába tekinthető stabilnak az elektromos roller váza, ha csúszik a fellépője vagy a kormány fogófelülete. Erre rendkívül lényeges odafigyelni az alapanyagok tekintetében, hiszen amennyiben nincs masszív gumifelület ezeken a pontokon, akkor száraz időben is okozhat kellemetlen meglepetéseket a jármű, nedves és esős időben pedig egyenesen életveszélyes lesz a használata.

Az elektromos roller hatótávolsága

Annak függvényében, hogy mire használjuk, az elektromos roller vásárlásakor nagyon lényeges a hatótáv kérdése. Ezen a téren a következő szempontok a mérvadók.

Ha hobbicélra vásárolnánk

Amennyiben csak azért vennénk elektromos rollert, hogy néha-néha elővegyük, és csak az élvezet kedvéért robogjunk vele egy kicsit – ezzel is feldobva a szürke hétköznapokat –, akkor bátran válogassunk a rövid hatótávolsággal rendelkező típusok között. Ha ez az érték 10-15 kilométer, az már tökéletes lehet számunkra.

Ha minden nap használnánk

Egészen más szempontokat kell figyelembe vennünk abban az esetben, ha elektromos rollerünket minden egyes nap használnánk, ezáltal például munkába- vagy iskolába járáshoz keresnénk ideális modellt. Ilyenkor a 30-40 kilométeres hatótávval rendelkező típusok között érdemesebb válogatnunk, hiszen egyrészt biztosan eljuttatnak céljainkhoz, másrészt pedig nem kell minden nap töltenünk, elegendő lehet csak hétvégente egyszer.

A KERS rendszer pozitívan befolyásolja a gyártói adatokat

Lényeges a hatótáv kapcsán kiemelnünk a KERS rendszert. Egyre több elektromos rollerben találkozhatunk ezzel a szisztémával, lényege pedig, hogy fékezéskor vagy dombról lefelé gurulva automatikusan elindul egy olyan energia-visszatermelő folyamat, aminek köszönhetően az akkumulátor tölteni kezd. Ha olyan helyen lakunk, ahol sok a lejtő, vagy gyakran kell fékeznünk, akkor a gyártó által megadott hatótávolságok gyakran 50-60 százalékkal magasabbak lehetnek a gyakorlat során.

Az elektromos roller motorja

Közel sem elhanyagolhatatlan, hogy elektromos rollerünk mekkora motorral rendelkezik. Manapság a szabvány a 250-300W, de ez nem azt jelenti, hogy ne találnánk a piacon ennél gyengébb és erősebb típusokat. Ha viszont a kinézett jármű motorja eléri ezt a számot, akkor az már rendszerint elegendő lesz a mindennapokban.

Miért fontos az erősebb motor?

Jogos a kérdés, hiszen a motor erőssége nem befolyásolja az elektromos roller végsebességét. A teljesítmény lényege ebben az esetben az, hogy a jobb elektromotorok könnyebben le tudják küzdeni a hosszabb távokat, miközben nem okoznak majd problémát nekik az emelkedők sem.

Az elektromos roller fékrendszere

A fékrendszer rendkívül lényeges kérdés az elektromos rollereknél, hiszen a biztonságos közlekedés alapja, hogy meg tudjunk állni, ha szükség van rá.

Tárcsafék, motorfék és mechanikus fék

A legjobb elektromos rollerek azok, melyek többféle fékrendszert kínálnak a tulajdonosok számára. A legerősebb fékek általában a tárcsafékek, melyek jellemzően csak az egyik tengelyen találhatók meg, és ugyanúgy működtethetők, mint a kerékpáron, azaz a kormányra szerelt fékkar segítségével aktiválhatjuk őket.

Szinte minden elektromos rollerben találunk motorféket, ami automatikusan bekapcsol, ha levesszük a kezünket a gázról. Szabadonfutó ezekben a járművekben nincs, ami a biztonság szempontjából igencsak lényeges.

Ezeken felül több rollernél alkalmaznak klasszikus mechanikus fékeket is, melyek taposással aktiválhatók, szimpla lábféknek nevezik őket gyakran, vészhelyzetben pedig kifejezetten hasznos segítséget jelenthetnek. 

Fékrásegítés

Manapság az ilyen termékek többségénél alapkövetelmény, hogy a fékrendszer ABS-alapú legyen, ami pontosan úgy működik, mint az autóknál. A fékrásegítés hatékonyabbá teszi a folyamatot, miközben nem engedi megcsúszni a járművet, amivel a biztonság is növelhető.

Az elektromos roller végsebessége

Minden egyes elektromos roller végsebessége korlátozott, amit különféle szoftveres trükközéssel ugyan módosíthatunk, de minden gyártó meghatároz egy maximum értéket. Ez jelenleg 20-30 km/h között mozog, ami tökéletesen elegendő a biztonságos közlekedéshez, valamint ahhoz, hogy gyorsan eljuthassunk céljainkhoz néhány kilométeren belül.

A tempomat

A kérdéses járműveknél egyre gyakrabban alkalmaznak tempomatot a gyártók, amit szintén az autóknál megszokott technológiára építettek fel. Részeként beállíthatjuk, hogy a roller mekkora maximális sebességgel haladjon úgy, hogy közben nem kell a gázkart húznunk, csak kapaszkodnunk és kormányoznunk, esetleg fékeznünk.

Az elektromos roller kerekeiről

A kerekek, illetve a felszerelt gumi alapvetően meghatározzák az elektromos rollerek kényelmét és kezelhetőségét, de jellemzően nem az átmérő, hanem a szélesség és a tömörség az, ami a stabilitást a leginkább befolyásolja.

A kis kerékméretű elektromos rollerek

A legtöbb járműre nagyon apró, általánosságban 15 centiméteres átmérővel rendelkező, gyárilag gyakran felfújható kerekeket tesznek, melyek a lengéscsillapítók hiányát igyekeznek pótolni, kifejezetten rövidtávra ajánlottak és sajnos gyakran kapnak defektet, emiatt érdemes tömörgumis változatot vásárolni belőlük.

A nagy kerékméretű elektromos

Vannak ma már nagyobb, gyakran 20-25 centiméteres átmerőjű kerékkel rendelkező rollerek is, melyek határozottan kényelmesebbek, jobban használhatók, és a nagyobb hatótávolságokat is jobban bírják defektek nélkül. Jellemzően inkább ebben a kategóriában találjuk a légtömlős gumikat.

Defekttűrő tömörgumi

Ha nem szeretnénk defektek szerelésével bajlódni, esetleg nincs a rollernek hazai szervizhálózata, akkor érdemes lehet defekttűrő tömörgumit választani hozzá. Ezzel egy kicsit jobban ráz majd rosszabb úton a jármű, cserébe viszont biztos, hogy nem lyukad ki könnyedén a kerék.

Az elektromos roller fellépője

A vásárlás előtt azért érdemes kipróbálni egy elektromos rollert, de legalábbis alaposabban utánajárni a paramétereinek, mert az állófelületet, tehát a fellépőt csak ilyenkor tudjuk szemügyre venni. Ez nagyon lényeges, hiszen a megfelelő bordázat és csúszásálló gumibevonat rendkívül lényeges lehet a biztonságos használatban.

Az elektromos roller töltési ideje

Jellemzően gyártóként eltér, hogy milyen töltő- és akkumulátortechnológia kerül egy elektromos rollerbe. A töltési idő abban az esetben fontos, ha olyan típust választottunk, ami rövid hatótávolsággal rendelkezik, hiszen itt hétköznap is gyakran kell konnektorhoz csatlakoztatnunk a járművet, ellenkező esetben elegendő lesz csak hétvégente.

Utóbbi helyzetben nyilvánvalóan lényegtelen szempont lesz, hogy az elektromos roller néhány óra alatt képes teljesen feltölteni, vagy egy egész éjszakára a töltőn kell hagynunk hozzá.

Az elektromos roller lámpája

Mivel egy teljes értékű közlekedési eszközről van szó, nagyon fontos a láthatóság kérdése. A legtöbb ilyen jármű gyártója ma már nagy gondot fordít arra, hogy kötelező tartozék legyen egy elülső lámpa, valamint egy féklámpaként is szolgáló hátsó világító berendezés, de vannak olyan típusok, melyeknél a váz oldalán egyaránt találunk ilyesmit. Ha a mi rollerünk nem rendelkezik világítással, minden esetben pótoljuk magunk a közlekedésbiztonság érdekében.

Az elektromos roller kijelzője

Nem minden elektromos roller rendelkezik saját kijelzővel, de többségük már igen. Ez jellemzően a kormányra van felszerelve, és egyfajta műszerfalként funkcionál. Alapfunkció a sebességnek, illetve az akkumulátor állapotának a mutatása, beállításokat azonban ezen a felületen jellemzően nem tudunk elvégezni.

Az elektromos rollerhez kapcsolódó telefonos applikáció

Az okoseszközök világában alapvető elvárás, hogy minden modern termék, még egy elektromos roller is rendelkezzen saját telefonos applikációval. Ez azért lehet lényeges, mert ezzel tudjuk akár menet közben félreállva is kalibrálni a járművet. A legtöbbször a tempomatot, a különféle haladási módokat, de a lopásgátlót is ezzel tudjuk szabályozni, méghozzá egyszerű Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Az elektromos roller szervizelése

Sajnos még mindig nagyon sok olyan elektromos roller kerül forgalomba Magyarországon, melyek nem rendelkeznek kapcsolódó szervizpontokkal és szerviztechnikával, sőt az alkatrészek is nehézkesen érhetők el probléma esetén. Szerencsére egyre több a pozitív ellenpélda, így például a Xiaomi elektromos rollereknél már itthon is teljes körű szervizháttért biztosít a gyártó, a helyzet pedig a jövőben várhatóan évről-évre javuló tendenciát mutat majd.

Gyakran ismételt kérdések

Hány kilót bírnak az elektromos rollerek?

A kapcsolódó adatok gyártónként, sőt gyakran modellenként változhatnak, ezért vásárlás előtt mindig nézzük meg az adott termék tulajdonságait. A ma forgalomban lévő elektromos rollerek többsége 100 és 125 kilogrammos terhelésre van kalibrálva, de akadnak ettől jobb és rosszabb tulajdonsággal ellátott változatok is.

Mennyivel szabad menni egy elektromos rollerrel?

A magyar jogszabályok és a KRESZ 2020-ban még nem rendelkezett az elektromos rollerekről, így külön sebességkorlátozásokat sem vezettek be hozzájuk, ami a jövőben – a járműtípus elterjedése miatt – természetesen változik majd. A legtöbb gyártó 25 km/h-ban korlátozza ezeknek az eszközöknek a maximális sebességét, de vannak ennél gyorsabb és lassabb modellek is. Ebből kifolyólag mindig olyan tempót válasszunk a közlekedésre, ami megfelel az útviszonyoknak, a látási- és forgalmi körülményeknek, valamint amivel még biztosan meg tudunk állni egy esetleges vészfékezés esetén.

Kell jogosítvány az elektromos rollerre?

A jelenlegi szabályok szerint a 300W alatti teljesítménnyel rendelkező elektromos rollerek jogosítvány nélkül is használhatók, azonban a téma kapcsán a jövőben rengeteg jogszabály-módosítás várható, így ezt a kitételt eltörölhetik és vezetői engedélyhez köthetik a jármű használatát.

Szükséges külön menetjegyet váltani tömegközlekedési eszközökön az elektromos rollernek?

Amíg erről a MÁV, a GYSEV vagy a BKV nem hoz külön rendelkezést, addig az elektromos rollerre összecsukott állapotban nem szükséges külön jegyet váltani az utazáshoz, hiszen kézipoggyásznak minősül. Amennyiben a roller váza nem összecsukható, akkor a kerékpárszállításra vonatkozó szabályokat szokás alkalmazni.

Felvihető-e az elektromos roller a repülőgépre?

Nem, akár Európán belüli, akár Európán kívüli az úti célunk, az elektromos rollert még akkor sem vihetjük magunkkal fel a repülőgépre poggyászként, ha azt a méretei egyébként megengednék. Extra csomagként azonban természetesen így is elvihetjük magunkkal bárhová, ha repülünk.

Hol lehet közlekedni egy elektromos rollerrel?

Mivel a magyar jogrendszer egyelőre nem rendelkezik kifejezetten erre a járműre vonatkozó szabályozással, így a KRESZ megfelelő irányú módosításáig átmenetileg (!) segédmotorként kategorizálták, tehát nem lehet vele járdán közlekedni. (Más kérdés, hogy ezt szinte senki nem tartja be, és a hatóságok is legfeljebb figyelmeztetnek érte.) Ebből kiindulva az elektromos roller kapcsán a legjobb megoldás, ha a kerékpársávokat használjuk és odafigyelünk a korlátozásokra – Budapesten több utcából is ki vannak tiltva ezek a járművek – az autóforgalmat pedig kötelezőbiztosítás hiányában inkább elkerüljük.

Érdemes felfújható gumiról tömörgumira váltani egy elektromos rollernél?

Ha a defekt elkerülése a cél, akkor mindenképpen, hiszen a tömörgumik defekttűrő kialakítással rendelkeznek, ellenben sokkal jobban ráznak rossz útviszonyok mellett, amire nem árt felkészülni, mielőtt meghozzuk ezt a döntést. 

Gyerekek is használhatják az elektromos rollert?

Ez minden esetben a gyermek személyétől függ. Ha valaki 12 évesen érett arra, hogy megfelelő tempóval és biztonságosan tudja kezelni, ezen felül pedig ismeri a KRESZ alapvető szabályait, akkor természetesen számukra is ideális lehet, magánutakon vagy magánudvarokban saját felelősségre pedig természetesen bárki használhatja kortól és nemtől függetlenül.

Elektromos roller üléssel, létezik ilyen?

Kialakításából fakadóan az elektromos rollereket úgy alkották, hogy használóik álljanak rajta, azonban ma már vannak olyan típusok, melyek le- és felszerelhető üléssel rendelkeznek, amit általában megvásárolható extraként érhetünk el hozzájuk.

Ki lehet cserélni házilag az elektromos roller külső gumiját?

Amennyiben defektet kapott elektromos rollerünk felfújható külső abroncsa, akkor azt tartósan és biztonságosan csak cserével tudjuk orvosolni. Fontos kiemelni azonban, hogy ez nem egy kerékpár, a csere jóval bonyolultabb, speciális gépeket, szerszámokat igényel, máskülönben csak kárt teszünk az új külsőben vagy belsőben, esetleg a felnit is tönkre tesszük, ami komolyabb tétel, ha cserélni kell. Emiatt vigyük inkább szervizbe a rollert – vagy csak magát az abroncsot, ha le tudjuk szerelni –, ahol percek alatt orvosolják a problémát.

Miért lehet rövidebb az elektromos roller hatótávja a gyári értékekhez mérten?

Ennek több oka is lehet. Egyrészt nem megfelelően használjuk a járművet, ezáltal mindig túlterheljük, csak maximális sebességen hajtjuk vagy olyan fokozatan használjuk, ami nem kíméli az akkumulátort. Ha ez kizárható, és a járművet már több mint 2 évvel ezelőtt vásároltuk, akkor előfordulhat, hogy az akkumulátor kapacitása csökkent, ami jellemzően a hatótávon mutatkozik meg elsőként. A problémás alkatrész cseréjével mindez természetesen orvosolható.

Használható hagyományos rollerként is az elektromos roller?

A legtöbb elektromos roller kikapcsolt állapotban, vagyis hagyományosan, lábbal hajtott formában is használható, azonban nem árt felkészülni rá, hogy ilyenkor az ellenállás miatt sokkal nehezebb lesz vele a haladás, illetve az elektromos fékek sem működnek majd. Utóbbi kapcsán nem kell aggódnunk, ha a jármű rendelkezik mechanikus fékszerkezettel.

Milyen elektromos rollert vegyek?

Hogy megfelelő elektromos rollert vásároljunk magunknak, mindig legyünk tisztában a használat céljával!

Amennyiben csak hobbicélra választunk, elegendő lehet egy olcsóbb modell is, ami nem rendelkezik különösebb kényelmi vagy automatizált funkciókkal.

Ha mindennapi használatra választanánk, érdemes már nézni a teljesítményt, még inkább a hatótávot, a töltési időket, de az sem hátrány, ha tisztában vagyunk azzal, milyen sokáig kell tölteni a járművet a használathoz.

Bármelyik eshetőség is áll fenn, a választáskor mindig vegyük figyelembe a biztonságot! Legyen az elektromos rolleren világítás, megfelelő fékrendszer, biztonságos kapaszkodó és fellépő. Minden más csak extra kényelmi funkciónak tekinthető.