Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Epilátor használata – praktikus tippek kezdőknek és haladóknak

Hogyan érdemes epilálni? Milyen praktikák tehetik kellemesebbé és hatékonyabbá a szőrtelenítés folyamatát? Ebben a cikkünkben hozunk néhány tippet az epilátor használata kapcsán.

Számos szőrtelenítési módszer létezik, de abban egyétérthetünk, hogy a legtöbben olyan megoldásra vágyunk, amely hosszan tartó eredményt kínál, akár mi magunk is elvégezhetjük szinte bárhol és bármikor. Az epilátorok mára hatalmas fejlődésen estek át, ha tehát jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy kipróbáljuk, vagy szeretnénk eredményesebben, “fájdalommentesebben” szőrteleníteni, az alábbi tippek segíthetnek. 

Mire figyeljünk az epilálás során?

Bőrradírozás és meleg zuhany

A bőrradírozás kulcsfontosságú az elhalt hámsejtek eltávolításában, ami jobb epilálási élményt biztosít, ugyanakkor segít a szőrbenövések kialakulásának megakadályozásában. Ezenkívül egy kellemes meleg zuhany kitágítja a pórusokat, és könnyebbé teszi a szőrtelenítés folyamatát. 

Egyesek a nedves epilálásra esküsznek, szerintük ugyanis kevésbé fájdalmas, azonban érdemes mindkét módot kipróbálni, hiszen így tudhatjuk meg, hogy számunkra melyik válik be leginkább. Elérhetők olyan készülékek, amelyek száraz és nedves epilálási módot is kínálnak, ilyet választva akár a zuhany alatt is elvégezhetjük a szőrtelenítést.

Elegendő fény

Bizonyos készülékek beépített fénnyel rendelkeznek, ha viszont nem ilyen a mi eszközünk, válasszunk olyan helyszínt az epilátor használatához, ahol sok a természetes fény, ezáltal láthatjuk az egészen apró, finom szőrszálakat is. 

A helyes pozíció

Az epilátort érdemes a bőrrel merőlegesen tartani, de mindenkit arra biztatunk, hogy próbáljon ki különböző pozíciókat is, egyedül így tudhatjuk meg, mi számunkra a legkényelmesebb. 

Haladhatunk többféleképpen is, például a lábunk esetében hosszanti csíkokban (az egész oldal mentén), de 5 cm-es átmérőjű szakaszok szerint is, ahogyan nekünk jobb. A lényeg, hogy áttekinthetően, könnyen követhessük, hogy merre jártunk és mely területek vannak még hátra. Érdemes felülről lefelé haladni, és inkább lassabb sebesség mellett.

Hidratálás

Gondolnunk kell a bőrünk ápolására is, hiszen bármelyik szőrtelenítési módot választjuk, intenzív igénybevételnek számít, ezért az epilálást követően használjunk hidratáló testápolót. Előtte viszont semmiképp sem, mivel így a készülék fogai nehezebben fogják közre a szőrszálakat.

Lehetőleg illatmentes, bőrbarát, természetes összetevőkben gazdag készítményt válasszunk, amely nem okoz további irritációt.

Tisztítás

Ne feledkezzünk meg az alapos tisztításról sem, ez igaz a bőrfelületre is (egy gyors zuhany vagy relaxáló fürdőzés tökéletes) epilálás előtt, valamint a készülékre is a szőrtelenítés befejeztével.

Áramtalanítsuk az eszközt. Vegyük le az epilátor fejét, és öblítsük le vízzel, amennyiben vízálló feltéttel rendelkezik, ellenkező esetben a hozzá tartozó kefével távolítsuk el a szőrszálakat, majd töröljük át a “fogakat” 70%-os alkohollal átitatott vattával. Várjuk meg, amíg megszárad, s csak ezt követően tegyük el.

Gyakori kérdések az epilátor használata kapcsán

Szőrszálak irányával megegyezően vagy ellentétesen?

Ugyanúgy, mint a borotválkozásnál, a szőr természetes növekedési irányával ellenkezően haladva lehetővé tesszük a “fogaknak”, csipeszeknek, hogy megemeljék és megragadják a szőrt. Azonban vannak olyan testrészek, ahol több irányban is végig kell mennünk.

Mi a legoptimálisabb hosszúságú szőr az epiláláshoz? 

Ebben ugyan nincsen egyetértés, hiszen már az extrán rövid szőrt is képes eltávolítani a legtöbb készülék, ahogyan a hosszabbal is megbirkózik. Mindenesetre a rövidebb szőr (kb. 0,6 cm) jelenti a legoptimálisabbat. A gyakoriság szintúgy egyénfüggő, egyesek a nyári időszakban hetente, míg mások csupán kéthetente epilálnak, és még úgyis alig észrevehetők a szőrszálak az átmeneti időszakban. 

Ha a borotválkozásról térnénk át az epilálásra, akkor érdemes 2-3 nappal a legutóbbi borotválkozás után epilálni. Amennyiben több idő telik el az epilálások között, lassabban haladjunk, hogy a hosszabb szőrszálak se “törjenek el” a gyökerestől történő kitépés helyett.

Hogyan előzhető meg a szőrbenövés? 

Az időszakos bőrradírozás a kulcs, ezáltal ugyanis segítjük az elhalt hámsejtek eltávolítását. Szerencsére erre a célra rengetegféle készítmény beszerezhető, ha tehát az üzletekben vagy a webshopokban kutakodunk, testradírokat és szőrbenövést gátló/megelőző termékeket keressünk. Ne feledjük azt sem, hogy nagyon jó bőrradírozó kefék is beszerezhetők, melyek szintén segítségül hívhatók megelőzésként.

Lehetséges fájdalommentesen epilálni?

A rövid válaszunk, hogy minél többet használjuk, annál kevésbé fog fájni. Az első néhány alkalom kellemetlen, főként az érzékenyebb területeken, mint mondjuk a sípcsont környéke, de a legtöbben, akik már évek óta epilálnak, szinte egyáltalán nem éreznek fájdalmat, maximum enyhe csípéshez hasonló érzést, bizsergést itt-ott. 

Melyik időszak a legalkalmasabb a szőrtelenítésre?

Lényegében amikor pihentebbek vagyunk, például egy kellemes, meleg fürdő után, amikor kellőképpen ellazultunk, a bőrünk is felpuhult, a pórusaink pedig kitágultak.

Mindannyiunk esetében más jelentheti a tökéletes időpontot, igazodjunk a saját időbeosztásunkhoz és az egyéni fájdalomtűrő képességünkhöz. Például menstruáció időszakában nem biztos, hogy a legjobb döntés. Ilyenkor és közvetlenül előtte érzékenyebbek lehetünk a fájdalomra. Ez is persze egyéni, figyeljünk testünk jelzéseire.

Lehet epilálni az intim részeken?

Természetesen, manapság több olyan epilátor is beszerezhető, amelyhez plusz feltét tartozik, s így bevethető akár az intim szakaszokon is. Azt viszont fontos megjegyeznünk, hogy azokon a területeken jóval érzékenyebb a bőr, valamint fokozottabb óvatossággal célszerű eljárni, emiatt időigényesebb lehet, mint a testünk többi részén végzett epilálás. 

Egyes készülékek használata kevésbé fájdalmas? 

Az epilálás folyamata eleinte kellemetlen lehet, függetlenül attól, hogy milyen készüléket veszünk. Azonban sokat tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a fájdalmat, s ahogyan már említettük később egyre kevésbé érződik kellemetlennek maga a procedúra.

Érdemes kipróbálni különböző sebességfokozatokat, plusz kiegészítőket, a nedves és a száraz epilálási módot. Érzékeny bőrrel rendelkezőknek a zuhany alatt történő epilálás javasolt, persze előfordulhat olyan mértékű irritáció, amikor fontolóra kell venni más megoldásokat, de mindenképpen adjunk magunknak több időt ennek eldöntésére.

Létezik epilátor arcszőrzet eltávolítására? 

Több márka is kínál epilátort kifejezetten az arcon található apró pihék, kósza szőrszálak eltávolítására. Ilyenkor feltétlenül specifikus eszközt érdemes választani a klasszikus helyett.

Kapcsolódó kutatásunk: legjobb epilátorok (2024)

Források:

Kimberly McGraw: Epilating for beginners

https://lifeworththeliving.com/epilating-for-beginners/