Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Ezek a leggyakoribb szárítógép hibák

A szárítógép egy tipikusan olyan háztartási eszköz, melynek meghibásodásakor automatikusan telefonálunk a szakemberért. Ez viszont néha elkerülhető, ha ismerjük a hiba okát.

Egyre több háztartásban válik a hétköznapok részévé a szárítógép. Azon túl, hogy ezek az eszközök valóban nagyon hasznos társaink lehetnek a mindennapokban, sajnos megannyi új hibajelenséget is produkálnak, amire fel kell tudnunk készülni.

Amikor például egy hűtőszekrény eljegesedik, pontosan tudjuk, hogy le kell engednünk. Ha a mosogatógép hatékonysága csökkent, akkor a szűrő tisztítására van szükség. Azonban mi a teendő például akkor, ha a szárítógép nem szárít?

Rengeteg hibajelenséget produkálhat egy szárítógép

Ez a hibajelenség csak egy volt a sok közül, hiszen előfordulhat például, hogy a ruhák bár megszáradnak, azonban rendkívül összegyűrődnek. Esetleg a szárítóból valahonnan szivárog a víz.

Megannyi olyan problémakör, melyek felismerése egyszerű, a háttérben meghúzódó okok vagy a megoldásuk azonban nem mindig kézenfekvő.

Mint minden háztartási eszköznél, úgy természetesen a szárítógépnél is előfordulhatnak olyan hibák, melyek egyszerűen orvosolhatók otthon, míg más esetben képzett szerelőt kell hívnunk.

Az alábbiakban azonban áttekintettük a szárítógépek valamennyi hibajelenségét, hogy ismerjük az okokat, és pontosan tudjuk, mikor van lehetőségünk esetleg magunknak megoldani a helyzetet.

A nagyobb hibákhoz mindig hívjunk szakembert

Az egyik legfontosabb alapszabály – nem csak garanciális szárítógépek esetén –, hogy amennyiben feltételezhetően valami nagy baja van az eszköznek, esetleg még a távirányító elemcseréje is gondot okoz néha, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét.

Tipikusan ilyen hibajelenség például, amikor a szárító egyáltalán nem, vagy problémásan szárít, furcsa hangokat hallat, leginkább nyikorog, nem akar felmelegedni, netán a szárítódobja nem forog.

Ezek azok a legáltalánosabb hibajelenségek, melyek az esetek döntő többségében valami olyan nagy problémát jeleznek, ami vélhetően a belső mechanizmushoz köthető.

Aktív jótállás esetén ne is legyen kérdéses, hogy ilyenkor azonnal felhívjuk a szakszervizt, de garancia nélkül szintén ez a legfontosabb teendő, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a hozzá nem értésünkkel még nagyobb kárt teszünk a gép belsejében.

Mint az nagy szárítógép kutatásunkból is kiderült korábban, a mai piacon rengeteg kiváló eszköz közül válogathatunk, ha szeretnénk egy ilyen kiegészítőt a háztartásba, és bár vannak típusfüggő hibajelenségek, mi azonban az alábbiakban megpróbáltuk általánosságban érinteni a témát.

A legfontosabb, hogy be tudjuk azonosítani a hibát

Természetesen rendkívül fontos felhasználói oldalról, hogy egy hibajelenség esetén képesek legyünk beazonosítani a problémát. Ez rendkívül lényeges, mert amennyiben a diagnosztika sikeres, akkor sokkal könnyebb eldönteni, hogyan tovább.

Amint ugyanis fentebb már említettük, bizonyos hibák elhárításához fontos a szakember, de vannak olyan jelenségek, amikor mi is meg tudjuk oldani a problémát. Ehhez azonban fontos, hogy be tudjuk azonosítani a lehetséges okokat.

Az alábbiakban ezeknek a rendellenességeknek a felismerésében nyújtunk segítséget.

A szárítógép nem kapcsol be, nem indul el a szárítás sem

Természetesen sokszor beszélhetünk nagyobb problémákról is olyan esetekben, amikor a szárítógépet nem tudjuk bekapcsolni, vagy ha be is kapcsol, a szárítás nem indul el.

Azonban gyakran állhat meglepően egyszerű dolog is a háttérben, amit érdemes lehet ellenőrizni, mielőtt szerelőt hívunk.

Ruhadarab akadályozza az ajtó záródását

A leggyakoribb például, hogy az ajtóban ruhadarab marad, amitől azt nem lehet megfelelően becsukni. Ezt a szárítógépek zöme érzékeli, és amint az akadályt eltávolítjuk, a probléma is megoldódik.

Valamelyik kapcsoló is meghibásodhatott

Természetesen könnyen okozhat ilyen hibajelenséget valamelyik kapcsoló problémája is. Az ajtó becsukódását követően például mindig hallanunk kell egy olyan kattanó hangot, mint a mosógépnél.

Ha ez elmaradt, akkor alighanem itt kell keresnünk a hibát, noha mi nem sokat tehetünk, legfeljebb a beszorult, beakadt kapcsolót tudjuk kiszabadítani.

Ezen felül a tényleges bekapcsoló gomb hibája is állhat a háttérben. A ki- és bekapcsológombnak mindig hangjelzést kell adnia. Amennyiben ez elmarad, akkor gondoskodjunk a cseréről.

Az ékszíj is problémát jelenthet ilyenkor

Minden szárítógépben található egy ékszíj, ami alapvető fontosságú a szárítógép működésében. Ha a gép nem indul, ezt az elemet is érdemes lehet szemügyre venni.

Súlyosabb esetben a szíj elszakadásáról van szó, de legalább ilyen gyakori, hogy az ékszíj egyszerűen csak elmozdult a helyéről, amitől a szárítógép egyszerűen nem tud elindulni. Ilyenkor a szárítás ugyan elindul, de maga a dob nem forog.

Ha csak elmozdulás van, és hozzáférünk a szíjhoz, azt sokszor mi is meg tudjuk oldani, de szakadás esetén már csak a megfelelő pótalkatrész miatt is bízzuk szerelőre a munkát.

Zárlatot kapott a hőérzékelő

Szintén problémás indulást eredményez a zárlatos hőérzékelő is. A kérdéses alkatrész természetesen egyszerű használatból fakadóan is tönkremehet, de élettartamát alaposan lerövidíthetjük, ha például a szellőzőnyílás tisztítására nem fordítunk elég nagy figyelmet.

A szárítógép furcsa zajokat ad

Minden szárítógépről elmondható, hogy egy rendkívül bonyolult eszköz, ami normál működtetés mellett is képes gyakran furcsa hangokat kiadni magából. Amennyiben azonban addig nem tapasztalt zörgés, recsegés, nyikorgás vagy rezgés hallatszik belőle, akkor nagyobb gond is lehet.

A leggyakoribb probléma a különös zajok esetén a szárítógép rossz pozicionálása. Sok esetben túl közel kerül a falhoz, az pedig megnöveli a különféle rezgések és egyebek hangerejét, vagyis a különös zajok forrása lehet.

A legtöbb esetben a szárítógépből érkező zajok szakemberi beavatkozást igényelnek. Ennek az oka, hogy a nyikorgó hangok hátterében például a legtöbbször a motor csapágyának a meghibásodása áll.

Ha erőteljes zörgésről beszélünk, akkor a jelenséget egy meglazult szíj, esetleg sérült ventilátor idézheti elő. Morgó vagy zümmögő hang esetén pedig a dob forgó mechanizmusa, a motor mozgató rendszere állhat a háttérben.

A szárítógép nem tudja felmelegíteni a belepakolt ruhát

A legtöbb szárítógép lényege, hogy a belepakolt vizes ruhaneműből a meleg levegő és a forgó mozgás hatására gyakorlatilag elpárologtatja a nedvességet. Óriási problémát jelent tehát, ha az egyik tulajdonság kiesik a sorból.

Különösen a ruházat felmelegítésének elmaradása okoz nagyon súlyos teljesítménycsökkenést. Lássuk, hogy milyen hibaforrások állhatnak ilyenkor a háttérben.

Iktassuk ki a hosszabbítót a csatlakozásból

Talán meglepő lehet, de rengeteg esetben az okozza a fentiekben leírt hibajelenséget, hogy a szárítógépet nem közvetlenül, hanem egy hosszabbító kábelen keresztül csatlakoztatták az áramforráshoz.

Ez azért különösen nagy probléma, mert a hosszabbító sok esetben csökkentheti a teljesítményt, tehát nem tud olyan sok áramot eljuttatni a géphez, ami képes lenne megfelelően működteti azt, így mindig törekedjünk a közvetlen csatlakoztatásra.

A tápkábel megsérült

Ritka eset, de előfordulhat, hogy a szárítógép tápkábele – melyen keresztül a működéshez használt elektromos áramot felveszi – pontosan úgy sérült, hogy az negatívan befolyásolja a működését.

Hangsúlyozandó, hogy ritkán tud úgy megtörni egy ilyen vastag kábel, hogy ez az eset fennálljon, azonban valódi problémaként tekinthetünk rá.

Eldugult a szellőzőnyílás

A legtöbb esetben a rosszul elhelyezett szárítógép áll a hibajelenség mögött. Amikor az eszköz nem tud elegendő levegőt magába szívni, csak poros közegből, akkor szellőzőnyílása sajnos nagyon hamar el tud dugulni.

Ez azért nagy baj, mert ilyenkor a gép nem tud optimálisan működni, ha nincs elég levegő, akkor nem tudja felmelegíteni a ruhákat, vagyis a hatása erőteljesen lecsökken.

Eldugult a szűrő

A szellőzőnyílás dugulásával egyszerre vagy egymás után jelentkező problémáról van szó. A poros környezet jellemzően sok kellemetlenséget tud okozni a szűrő kapcsán is, éppen ezért érdemes minden szárítási folyamat után, de legalább hetente, maximum kéthetente egyszer kitakarítani.

A legtöbbször elegendő, ha egy nedves szivaccsal áttöröljük és jól kiszárítjuk, de fontos gondoskodni róla, mert az eldugult szűrő ilyen hibajelenségeket is produkálhat, miközben alaposan lecsökkenti a szárítógép tényleges teljesítményét.

Tönkrement a hőbiztosíték

Ez általában már egy halmozott probléma. Magától a hőbiztosíték nehezen megy tönkre, amennyiben azonban a szellőzőnyílás és a szűrő rendszeresen eldugul, nem foglalkozunk a tisztításukkal, akkor annak az egyenes következménye lesz, hogy a hőbiztosíték rövidzárlatossá válik.

Ez sok esetben annyira súlyos hiba, hogy ettől még a gép elindulása is problémás lehet, azonban kezdeti stádiumban gyakran előfordul csak a ruha felmelegítésének hiányosságához köthető jelenség is.

A szárítógép túlzottan felmelegíti a belepakolt ruhát

Noha a szárítógép teljesítményét jelentős mértékben lerontja, ha a ruha nem tud felmelegedni benne, azonban meglepően gyakori eset, hogy ennek éppen az ellenkezője fordul elő a használat során, vagyis túlzottan felforrósodik a ruhanemű a gép belsejében.

Ez nemcsak rendkívül kellemetlen, hanem ráadásul még ruháinkat is tönkre tehetjük vele, szövetanyaguk károsodik, zsugorodik és így tovább. A hibajelenséget általában a termosztát meghibásodása jelenti, aminek a cseréjét mindig fontos lesz szakemberre bízni.

Biztosan jó programot használunk?

Egy fontos kérdést azonban itt mindig fel kell tennünk magunknak, mielőtt szerelőt hívunk: biztosan a megfelelő programon üzemeltetjük a szárítógépet?

Mert vannak olyan beállítások, melyek kimagasló hőfokon dolgoznak, ezáltal sokkal melegebbek lesznek tőle a ruhák, az arra érzékeny darabok pedig gyakran össze is zsugorodhatnak.

Érdemes tehát szakember hívása előtt kipróbálni még más programokat is, hátha csak a beállításaink rosszak.

A szárítógép nagyon összegyűri a ruhát

Általános tévedés azt hinni, hogy a szárítógépben szárított ruha mindig gyűrött. Éppen ellenkezőleg, a megfelelően beállított és használt szárítógép esetében a ruhának olyan száraznak és olyan állapotúnak kell lennie, hogy azt azonnal össze lehessen hajtani és elhelyezni a szekrényben.

Nyilván a gyengébb minőségű, olcsóbb szárítógépeknél nem feltétlenül ilyen idilli a helyzet, ugyanakkor máskor is előfordulhat, hogy az eszköz túlzottan összegyűri a ruhát, aminek a hátterében számos dolog állhat.

A legtöbbször a helytelen beállítások okoznak problémát

Az esetek döntő többségében, ha a szárítógépből kivett ruhák nagyon gyűröttek, akkor azt a helytelen beállítások okozzák. Különösen az, ha egy bizonyos ruhaneműhöz nem ideális programot alkalmazunk.

A nem megfelelő időtartam, intenzitás vagy hőmérséklet mellett szárított ruhaneműk ugyanis hajlamosak összegyűrődni, így érdemes mindig kísérletezni egy kicsit a beállításokkal az optimális hatás érdekében.

Még melegen szedjük ki a ruhát a szárítóból

Gyakori probléma a szárítógépek kapcsán, hogy a már megszárított ruhaneműt csak akkor emeljük ki a dobból, amikor már teljesen kihűltek. Ez azért probléma, mert ilyenkor gyűrődnek össze a leginkább.

A helyes eljárás, hogy a megszáradt ruhákat még melegen kivesszük a gépből, majd a kirázást követően azonnal összehajtjuk. Ilyenkor a probléma a kevésbé érzékeny ruháknál teljesen elkerülhető lesz, de a gyűrődésre hajlamos daraboknál is jobb összképre számíthatunk.

Használjunk valamilyen lágyítót

Alapvetően befolyásolja a szárítógépből kivett ruhák minőségét, ha nem használunk hozzájuk lágyítót, folyékony öblítőt vagy valamilyen szárítólabdát, melyek nem véletlenül lettek kitalálva.

Sokan ezeket feleslegesnek tartják, holott valójában képesek arra, hogy megpuhítsák a ruhaneműket, gyorsítsák a szárítást, ezen felül pedig nemcsak jó illatot adnak a holmiknak, hanem a gyűrődés mértékét is csökkentik.

Mindig válogassuk szét a szárítani kívánt ruhaneműt

Nem véletlen, hogy a ruhagyártók annyiféle instrukciót helyeznek el az egyes darabok címkéin, hiszen fontos, hogy az eltérő anyagok eltérő bánásmódot igényelnek mind a mosás, mind a szárítás tekintetében.

Emiatt nagyon lényeges, hogy még a szárítás előtt mindig alaposan válogassuk szét az egyes ruhaneműket színek és alapanyagok szerint, és ehhez igazítsuk a programot. Soha ne felejtsük el: nem minden ruhadarab tehető be a szárítógépbe, ezt jobb, ha figyelembe vesszük.

Soha ne töltsük túl a szárítógépet

Szintén gyakori problémaforrás, hogy az emberek hajlamosak annyi ruhát belepakolni a szárítógépbe, amennyi csak belefér a hatalmas dobba. Ez nemcsak a működési hatékonyságot csökkenti drasztikus mértékben, hanem az olyan problémák kialakulásának a lehetőségét is fokozza, mint a gyűrődés.

Víz csordogál a szárítógép alatt

Amennyiben egy mosógép vagy mosogatógép alatt látunk vizet csordogálni vagy kisebb tócsákat állni, rögtön arra gondolunk, hogy a vízvezetékkel, annak csatlakozásával lehet valami probléma. Csakhogy a szárítógépen belül ez nem jelenthet valós gondot.

Hogy akkor mégis mitől kerülhet víz a szárítógép alá? Az okot a legtöbb esetben a gépben megtalálható víztartály jelenti. A szárítás során ugyanis annyi nedvesség keletkezik, hogy a kondenzvizet tartalmazó tartály feltelítődik, túlcsordul, és az így kifolyó víz kerülhet a padlóra.

Bár nem szerencsés, azonban nem árt hozzátenni, hogy a kondenzvíz tartálya soha nem tud olyan nagy mennyiségű vizet felfogni, hogy az el tudja árasztani a lakást vagy az alsó szomszédot, mindössze néhány deciliterről van szó.

Mivel akadályozhatjuk meg túlcsordulását? Alapvetően két dologgal:

  1. Minden egyes szárítás után vagy előtt ellenőrizzük a víztartályt, illetve gondoskodjunk ürítéséről. Nemcsak a túlcsordulás miatt fontos ez, hanem azért is, mert a bennmaradó kondenzvíz egy idő után bebüdösödik, ami a szárítandó ruhák illatára is rossz hatással jár majd.
  2. Kössük a kondenzvíz túlfolyóját a lefolyóba, a kézmosóba vagy a fürdőkádba legalább a működés idejére, amivel végérvényesen megszüntethetjük, illetve kiküszöbölhetjük ezt a problémát.

Hibakód jelent meg a kijelzőn

A jobb szárítógépek már rendelkeznek saját kijelzővel, ami a legtöbbször azt jelenti, hogy probléma esetén képesek ugyanúgy hibakódot adni, mint példának okáért egy autó. Hogy mi a teendő ilyenkor?

A hibakód ismeretében mindig lapozzuk fel a szárítógép kezelési útmutatóját, ahol rendszerint pontosan le van írva az egyes kódok jelentése, illetve az is, hogy mikor tudjuk házilag elhárítani a problémát, illetve mikor kell értesíteni a szervizt.

Amennyiben a hibakód leírása is azt javasolja, hogy kérjük szakember segítségét, soha ne próbáljuk meg otthoni körülmények között orvosolni a bajt, mert azzal könnyedén balesetveszélyes helyzetet idézhetünk elő. A nem megfelelő javítás a garancia elvesztésével járhat, ezen felül pedig könnyen előfordulhat olyan eset is, amikor a kisebb hibából a hozzá nem értés miatt lesz költségesebb beavatkozás.