Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Szárítógép – mutatjuk a legjobbakat (2024)

Utoljára frissítve:

A ruhaszárítás problémája sok esetben még a kertes házban élők számára is komoly gondot okoz. Akár az időjárás, akár a helyhiány áll a háttérben, a friss mosás szárítását a lehető legritkább esetben szabad megoldani a lakás falain belül – pláne hőszigeteléssel ellátott otthonokban –, mert a folyamat olyan sok párát termel, hogy az nedvesedő, penészesedő falakat eredményezhet már rövidtávon is.

Éppen a fentiek miatt egyre többen vélik úgy, hogy a klasszikus teregetés már a múlté, pláne annak fényében, hogy egyre hatékonyabb és elérhetőbb árú szárítógépek bukkannak fel a piacon, melyek ma már egyáltalán nem számítanak luxuscikknek, éppen ellenkezőleg. Egyre több család otthonában találkozhatunk ilyen háztartási géppel, főként olyan esetekben, ahol túl kicsi a lakás, kisgyermek van, esetleg a lakók imádják, ha mosás után pár órával ismét hordhatják, vagy elpakolhatják a szekrénybe tiszta ruháikat.

Ma már egyre több gyártó kínál páramentes otthont és gyűrődésmentes, száraz ruhákat speciális készülékeik által, mivel azonban a szárítógépek még sokak számára újdonságnak hatnak, ezért az emberek többségének rengeteg kérdése van. Miként működnek, milyen típusok léteznek, egyáltalán melyiket válasszuk magunknak a sok közül? Az alábbiakban minden kérdést megválaszolunk!

Tartalomjegyzék

A legjobb szárítógépek (2024)

A legjobb szárítógépeket a következő forrásokból választottuk

 • saját tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • hiteles tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Electrolux EW8H357S – A mi választásunk

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 66 dB Ciklusidő: 134 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A++ Éves energiafogyasztás: 221 kWh/év Kapacitás: 7 kg

Előnyök
 • SmartSense okosrendszer
 • kíméletes szárítás
 • 7 kg-os kapacitás
 • LED kijelző
 • a ruhák igényeihez igazított programok
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu


Ha egy sokoldalú szárítógépet vásárolnánk, mely az okosfunkciók tekintetében sem szenved hiányt, az Electrolux EW8H357S biztosan megállja a helyét a legtöbb háztartásban.

Okos megoldások a megfelelő munkavégzésért

Az Electrolux szárítógépe leginkább az okosfunkciók terén nevezhető fejlettnek. A DelicateCare rendszere például képes arra, hogy a dob mozgását és a szárítási hőmérsékletet egyaránt a betöltött ruhák igényeihez igazítsa, ezzel elfelejthetjük az összement vagy kinyúlt, esetleg színüket vesztett holmikat.

Ez azonban még közel sem minden! A szárítógépbe ugyanis SmartSense érzékelők is kerültek, amelyek képesek felismerni a ruhák nedvességtartalmát. Ez azért nagyon fontos, mert így a ruhadarabok képesek egyenletesen száradni, nem melegszenek túl, és így sokkal kíméletesebb lesz a munkavégzés.

Szárítás alacsonyabb hőfokon, rövidebb programokkal

A legtöbb szárítógéppel ellentétben az Electrolux EW8H357S a GentleCare rendszernek köszönhetően nagyon alacsony hőfokon képes szárítani a ruhákat, így felesleges hőhatás nélkül tudja elérni hatását – méghozzá sokoldalú programok mellett.

Minden beállítást úgy álmodtak meg a mérnökök, hogy az idő- és az energiatakarékosság a legmagasabb szintet képviselje, sőt, még olyan rendhagyó lehetőségek is várnak ránk, mint a kizárólag ágyneműk vagy nagy mennyiségű vegyes töltetek szárítására alkalmas programok.

Gorenje DNE8BA pénztárcabarát megoldás

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 65 dB Ciklusidő: 150 perc/ciklus Típus: Kondenzációs Energiaosztály: B Éves energiafogyasztás: 561 kWh/év Kapacitás: 8 kg

Előnyök
 • elérhető árkategória
 • 8 kg-os kapacitás
 • 18 különböző program
 • gyűrődésmentesítő funkciók
 • egyszerű kezelőfelület
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu


Vonzó árcédula egy megbízható gyártótól, a drágább termékeket több tekintetben is felülmúló funkciókkal. Ezeket kínálja nekünk címszavakban a Gorenje szárítógépe!

Itt mindenki talál magának programot

Amivel kapcsolatban a Gorenje DNE8B szárítógép elsőként felhívja magára a figyelmet, az nem más, mint az óriási programválaszték. Gyakorlatilag nincs olyan ruhadarab, amit ne tudna kiszolgálni, és olyan helyzet sem, amiben ne állná meg a helyét.

A 18 különböző program között ráadásul találunk direkt babaruhákhoz igazított beállításokat, sőt felfrissítő szellőztetéshez, kényes ruhákhoz vagy kifejezetten ágyneműhöz alkalmas megoldásokat is, így ezzel a szárítógéppel valóban mindenki megtalálhatja majd a számításait.

Akár a teljes család ruhatára belefér

Természetesen a Gorenje DNE8B akkor sem hagy minket cserben, ha nagy a család. Szárítókapacitása ugyanis meghaladja a 8 kilogrammot, és a vegyes vagy gyors programokkal például az egész család aktuális mosása gyorsan szárítható benne, ami fűtési szezonban különösen hasznos.

Ráadásként a szárítógép gyűrődésmentesítő funkciót is kapott, nagy LED kijelzőjének köszönhetően pedig nagyon egyszerű működtetés jellemzi, ami nemcsak a programok, hanem az időzítő beállítását is megkönnyíti.

Whirlpool FFT M11 82 – A belépő szint képviseletében

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 65 dB Ciklusidő: 194 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A++ Éves energiafogyasztás: 234 kWh/év Kapacitás: 8 kg

Előnyök
 • Energiatakarékos motor
 • 8 kg-os kapacitás
 • Páratartalom-érzékelőkkel ellátott
 • Gyerekzárral rendelkezik
 • Könnyen tisztítható filter
 • Csendes működés
 • Hatodik érzék technológia
 • Hangjelzés
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Kiváló alapgépnek számít a jól ismert márka készüléke, a Whirlpool FFT M1182-es modellje, amely energiatakarékos motorral, bőséges dobkapacitással rendelkezik, és emellett csendes működésű. Megfelelő választás lehet kisgyermekes családokba is, ugyanis gyerekzár funkciót is kínál. 

Egyszerű, mégis nagyszerű

A népszerű márka modellje jó értékeléseket kapott, rendelkezik az alapvető programokkal, mint például pamut, vegyes, szintetikus, farmer, kényes ruhák, illetve 30 perces gyorsprogramot és frissen tartás opciót is kínál. Éppen az egyszerűségében rejlik az ereje. Könnyen használható, mindent tud, amelyet az alap szárítógépek, s ezenfelül páratartalom-érzékelővel és gyerekzárral is ellátott.

Bőséges dobkapacitás, optimális szárítási eredmények

8 kg-os kapacitást kínál (pamut ruhákra vonatkozóan), vagyis egy bőséges dobkapacitással rendelkező szárítógép, amely több praktikus funkcióval is megajándékoz. Hatodik érzék technológiája révén folyamatosan figyeli a dobban lévő nedvességtartalmat, ennek eredményeképp kedvenc ruháink védelme is biztosított, ugyanakkor optimális szárítást tesz lehetővé. 

A gyakran választott programokat hozzáadhatjuk kedvenceink közé, Freshcare+ funkciójával pedig akár 6 órán keresztül frissen tarthatjuk ruháinkat. 

Csendes, mégis hatékony

Sokan egyetértünk abban, hogy nem szívesen használunk olyan háztartási gépeket, amelyek nagyobb zajszint mellett képesek csak üzemelni, ellenben a Whirlpool  FFT M11 82-es modellje alacsony zajkibocsátással (64dB) végzi a dolgát. Kiváló választás, ha belépő szintű terméket keresünk, amely minden alapvető programmal rendelkezik, egyszerű használatot biztosítva.

Indesit YT M11 83K RX EU – Legcsendesebb választás

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 65 dB Ciklusidő: 165 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A+++ Éves energiafogyasztás: 175 kWh/év Kapacitás: 8 kg

Előnyök
 • A+++ energiaosztály
 • alacsony fogyasztás
 • változatos programkínálat
 • modern dizájn
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu


Az Indesit YT M11 83K RX EU kiváló alternatíva abban az esetben, ha egy normál mélységű, nagy teljesítményű, rengeteg lehetőséggel kecsegtető szárítógépet szeretnénk, mely hőszivattyús technológiával működik.

Alacsony fogyasztás, nagy teljesítmény

A termék egyik nagy előnye, hogy minden téren megfelel a mai környezettudatossági trendeknek, hiszen egy A+++ energiaosztályba sorolt szárítógépről van szó, mely átlagos felhasználás mellett mindössze 175 kWh-s fogyasztással büszkélkedhet évente, ami kategóriáján belül kiválónak nevezhető.

Mindehhez ráadásul kiváló kapacitás is tartozik, hiszen a dob egyszerre akár 8 kilogramm ruha fogadására képes, miközben a legintenzívebb program alkalmazásakor sem haladja meg zajszintje a 65 dB-t, de természetesen a kíméletesebb módok mellett lényegesen kisebb hangzavar mellett üzemeltethető.

Változatos programkínálat

Egy hőszivattyús szárítógép kapcsán nagyon fontos, hogy minden egyes ruhatípushoz felhasználhassuk a háztartásban. Az Indesit YT M11 83K RX EU ebből a szempontból különösen jónak nevezhető, ezáltal alkalmazhatjuk egyszerű ruhafrissítésre, de kényes textilekhez egyaránt helyet kapott benne egy kímélő mód.

Ezen felül találunk a beállítások között műszálashoz, gyapjúhoz és pamuthoz kapcsolódó megoldásokat, van sportcipőhöz és sportruhához illő alternatíva, száríthatunk benne gyermekruhákat, sőt 45 perces gyorsprogramot is választhatunk, ha strapabíró textileket, például munkás- vagy otthoni holmikat szárítanánk benne, és másodlagos a kíméletesség. Nagy pozitívum, hogy a szárítógép késleltetett működésre is alkalmas!

Modern dizájn, normál méret

Bár a 60 centiméteres szélesség miatt a szárítógép nem ráépíthető kivitellel rendelkezik, de szabványos normál mérete miatt bárhová befér, ahol korábban hasonló szárítógép teljesített szolgálatot. A termék ráadásul kifejezetten modern dizájnnal büszkélkedhet, lekerekített széleivel bármelyik háztartásban megállja a helyét.

Mindeközben vezérlése is meglepően egyszerű. Nagy piktogramok segítik a programválasztást és méretes gombok biztosítják a könnyed kezelhetőséget, az átláthatóság érdekében pedig még egy digitális kijelzőt is kapott a szárító.

AEG TR718L2E – Arany középút

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 66 dB Ciklusidő: 178 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A++ Éves energiafogyasztás: 235 kWh/év Kapacitás: 8 kg

Előnyök
 • 8 kg-os ruhatöltet
 • Szenzoros szárítás: érzékeli a ruhák nedvességtartalmát
 • LED-kijelzős (szimbólumokkal)
 • Késleltetett indítás funkció
 • Irányváltó dob a gyűrődés, összegabalyodás megakadályozására
 • Teljesen megfordítható ajtó: 4-féle nyitási opció
 • Szárítási szint kijelzése: szárítás, lehűtés, vasaló száraz, szekrény száraz, extra száraz, gyűrődésmentesítés
 • 4 állítható láb
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.hu

Az AEG TR718L2E modellje az arany középutat képviseli, 8 kg-os dobkapacitásával, számos extra funkciójával, mint például a késleltetett indítás, a szárítási szint kijelzése, valamint a gyűrődésmentes szárítás. A készülék alacsony hőfokon, egyenletesen szárít, ezáltal a ruháink hosszabb időn keresztül is megőrizhetik szépségüket. 

Szenzoros szárítással időt és energiát spórolhatunk

A szárítógép felméri a ruhák nedvességtartalmát PreciseDry érzékelőinek köszönhetően, így a ruhatöltet mennyiségéhez, valamint azok nedvességszintjéhez mérten határozza meg a program időtartamát és az energiafogyasztást. Ezáltal nemcsak hatékonyabbak lehetünk, kevesebb energiafelhasználás mellett, de a ruháink is megőrizhetik puhaságukat.

Nincs több összegubancolódott ruhahalom

Az AEG szárítógép dobja két irányban is képes forogni, ezáltal megakadályozza a ruhák gyűrődését, valamint az összegabalyodásukat. Ez hatalmas segítséget jelent, hiszen nem kell perceket töltenünk azzal, hogy szétválogatjuk, és utólag vasaljuk kedvenc darabjainkat.

Kényelmes használat, többféle ajtónyitási lehetőség

Mivel 4 pozícióban is nyitható a szárítógép ajtaja, nem jelent kihívást a be- és kipakolás, akár a mosógépünk tetején helyeztük el, akár mellette. Az AEG TR718L2E modellje kiváló választás lehet számunkra, ha több kényelmi funkcióra vágyunk, mint amelyet egy alapkészülék kínálhat, mégis megmaradnánk az arany középútnál.

Bosch WQB245B0BY – Felsőkategória képviseletében

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 61 dB Ciklusidő: 195 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A+++ Éves energiafogyasztás: 193 kWh/év Kapacitás: 9 kg

Előnyök
 • 7 kg-os dobkapacitás
 • Klímabarát készülék, környezetbarát anyagból
 • Easy Clean: a kondenzátorszűrő egyszerűen tisztítható
 • Auto Dry funkció: a kiválasztott szárazsági szint eléréséig szárít
 • Két irányban forgó dob
 • Anti Vibration design: speciális rezgésvédelemmel ellátott
 • Érintésvezérlés
 • Késleltetett indítás
 • Maradékidő kijelzés
 • Home Connect alkalmazással okosítható
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu

Amennyiben egy felsőkategóriás készülékre vágyunk, a Bosch WQB245B0BY szárítógép minden szempontból megfelelő lehet. Speciális rezgésvédelemmel ellátott, ezáltal csendes, stabil működés jellemzi. LED-kijelzős, érintésvezérléssel irányítható, ráadásul okosítható a készülék.

Kíméletes szárítás, gyűrődésmentes ruhák

A Bosch szárítógép több extra funkciót is kínál, mint például a késleltetett indítás, a maradékidő kijelzés, ugyanakkor a kondenzátorszűrő egyszerűen tisztítható, így garantált az energiahatékony működés. 

Auto Dry funkciója pedig lehetőséget teremt, hogy a kiválasztott szárazsági szint eléréséig történjen a szárítás, akár vasalni szeretnénk még, akár egyből eltennénk ruháinkat a többi holmink közé.

A dobban lévő ívelt lapátok révén kíméletesen szárítja kedvenc darabjainkat, ugyanakkor gyűrődésmentesen. A Sensitive Drying System meleg levegőt juttat a ruháink közé, ezáltal megvalósulhat az anyagbarát szárítás.

Stabil és csendes 

Anti Vibration oldalfalai által stabilabb kialakítású, ugyanakkor tompulnak a rezgések továbbfejlesztett szigetelésének hála, ezáltal csendes is. Ha tehát egy alacsony zajszintű, erős készülék beszerzése a célunk, amely több extra funkciót is kínál számunkra, s emellett belső világítással is rendelkezik, a Bosch WQB245B0BY modelljében nem fogunk csalódni.

Jó ha tudsz róla

Klarstein Jet SetJó választás kis helyekre

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 57 dB Ciklusidő: 112 perc/ciklus Típus: Kondenzációs Energiaosztály: C Éves energiafogyasztás: 193 kWh/év Kapacitás: 2,5 kg

Előnyök
 • kompakt méret
 • elragadó termékdizájn
 • két szárítási fokozat
 • nagy teljesítmény
 • egyszerű üzemeltetés
Elérhető itt
klarstein.hu
electronic-star.huEgy könnyen kezelhető és kisméretű szárítógépet keresünk, ami megállja a helyét egy nyaralóban, egy garzonlakásban vagy egy egyszemélyes háztartásban is? A Klarstein Jet Set jó választás lesz!

Kicsi, de annál hatékonyabb

A Klarstein szárítógépét nem arra találták ki, hogy egy nagyobb családot kiszolgáljon a hétköznapokban. Ez az eszköz nagyon kompakt méretű, így főként olyan esetekre javasolt, amikor kis helyre vagy visszafogott szárítási teendőkre keresnénk egy ilyen eszközt.

A kompakt méretei ellenére ráadásul nagyon hatékonyan működik, hiszen 1020 W teljesítmény társul a 3 kilogrammos töltőkapacitáshoz, miközben nemcsak önmagában, hanem akár beépítve vagy állványba szerelve is jó megoldás lehet.

Egyszerű működtetés mindenkinek

Az elölről tölthető szárítógépek sorát erősítő Klarstein Jet Set nagyon modern, mutatós, mégis egyszerű termékdizájnnal rendelkezik. Válasszuk akár fehér, akár fekete színben, jól mutat majd a konyhában vagy a fürdőszobában egyaránt.

Egy tekerhető időzítő segít a szárítás hosszát szabályozni, illetve lehetőségünk van a melegítési fokozatot is beállítani, ami némi gyakorlatot igényel ugyan, de ha kiismertük, egy nagyon könnyen kezelhető háztartási gépet állíthatunk szolgálatba otthonunkban.

Korábbi kedvenceink

Ezek a szárítógépek voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Bosch WQG233D1Környezetbarát választás

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 64 dB Ciklusidő: 165 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: A+++ Éves energiafogyasztás: 176 kWh/év Kapacitás: 8 kg

Előnyök
 • A+++ energiaosztály
 • féltöltet funkció
 • csendes működés 
 • rengeteg program
 • stabil kialakítás
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.huA környezetbarát megoldásokat keressük egy új háztartási gép vásárlásakor? Ha éppen szárítógépet vennénk, akkor érdemes figyelembe venni a Bosch WQG233D1-es modelljét, mely ebben a tekintetben a legjobbak közé sorolható.

Alig fogyaszt, mégis hatékonyan szárít 

A Bosch terméke A+++ energiahatékonysági osztályba sorolható, így működése során nemcsak halk és hatékony, hanem közben nagyon kevés energiát is használ, a hagyományos szárítógépekhez viszonyítva tehát rengeteget spórolhatunk vele.

Szárítási hatékonyságát az AutoDry funkció támogatja, ami a klímabarát működés mellett teljesen automatizálhatja a szárítást, de óriási programkínálatában garantáltan minden esetre és minden ruhaneműhöz megtalálhatjuk majd a tökéletes megoldást.

Stabil kialakítás, csendes működés

Nem elég, hogy takarékos – a féltöltet funkció sem hiányzik belőle –, a Bosch WQG233D1 szárítógépet mindemellett látványos és stabil kialakítással is ellátták, így a rezgésvédelemmel kiegészülve nagyon csendesen és kiegyensúlyozottan dolgozik.

A kategóriájában különleges textilkímélő dob számos praktikus funkcióval párosul, úgymint gyermekzár, gyűrődésmentesítés és időzítő, mindez ráadásul egyszerű működtethetőséggel kiegészülve. 

Bosch WTX87EH0EU – Felsőkategória képviseletében

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 62 dB Ciklusidő: 215 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: B Éves energiafogyasztás: 193 kWh/év Kapacitás: 9 kg

Előnyök
 • A+++ energiaosztály
 • Alacsony zajszint
 • 18 különböző program
 • Iron Assist technológia (extra gőzkezelés)
 • Távoli hozzáférés okosteleonnal
Elérhető itt
Árukereső.hu


A Bosch WTX87EH0EU egy kiváló minőséget képviselő, prémium kategóriába sorolható hőszivattyús szárítógép, mely a gyártótól megszokott kimagasló dizájnt társítja a funkciógazdagsággal. Az eszköz maximum 9 kilogramm ruhát képes szárítani egyszerre, méghozzá magas szintű hatékonysága ellenére A+++ energiaosztály mellett, ami azt jelenti, hogy áramfogyasztása elhanyagolható. 

Csendes működés 18 különböző program mellett

A szárításhoz 18 különböző program közül választhatunk, de a legintenzívebb fokozatok esetében sem növekszik 62 dB fölé a zajszint. Ezt speciális oldalfal kialakítása támogatja meg, mely csökkenti a szárító rezgését és javítja a stabilitását.

Mivel minden tekintetben a legmodernebb technológiákra épül fel, a Bosch WTX87EH0EU a legkülönfélébb funkciókkal kínál makulátlan szárítást ruháinknak. Az AutoClean jóvoltából például ajtószűrő nélkül nyújt folyamatosan kimagasló teljesítményt, az Iron Assist technológiával pedig extra gőzkezelést kérhetünk a ruháknak, amitől a gyűrődések azonnal eltűnnek, így sok esetben még vasalásra sem lesz szükségünk. 

Az okosotthonos rendszerek kedvelőinek nagy örömére a Bosch szárítógépe ráadásul könnyedén csatlakozhat központi vezérlőkhöz, de akár okostelefonunkkal is módosíthatjuk a beállításait, illetve elérhetjük a távoli hozzáférés segítségével.

Biztonságos működés és használat

A Bosch WTX87EH0EU szárítógépben rengeteg szenzor ügyel arra, hogy ruháink mindig biztonságban legyenek, mi pedig a legnagyobb kényelemben használhassuk gépünket. Az érzékelők folyamatosan monitorozzák például a hőmérsékletet vagy a nedvességtartalmat annak érdekében, hogy ruháink mindig makulátlanul szárazon, probléma nélkül kerülhessenek ki a gépből. 

Működtetése kimagaslóan felhasználóbarát, ezáltal egyetlen forgatógomb segítséget nyújt abban, hogy mindig a megfelelő funkciót vagy programot választhassuk a ruhák szárításához. Kijelzőjének hála ráadásul minden választásunkról azonnali visszacsatolást kapunk.

Kiemelkedő funkciók kényes ruhadarabokhoz

A szárító ideális választás akkor is, ha rengeteg kényes ruhanemű van a szekrényünkben. A Bosch WTX87EH0EU esetében nem probléma a gyapjú- vagy tollruha sem, miközben az AllergiePlus program jóvoltából magasabb hőmérsékletet alkalmazva tudja semlegesíteni az allergének és egyéb kellemetlen anyagok mennyiségét a megszáradt darabokon. 

Gyors program a hétköznapi rohanáshoz

Hogy gyakran nincs időnk kivárni a szárító befejezését vagy gyorsan kellene egy frissen mosott ruhadarab? Direkt ezért fejlesztette ki a Bosch a gyorsított programot, mely mindössze 40 perc alatt megszárít olyan ruhaneműket, melyek bírják a nagyobb hőmérsékletet és az intenzívebb igénybevételt, így még indulás előtt bőven lesz idő kipakolni a gépet, vagy megvárni egy kedvelt ruhanemű száradását.

Candy CSO4 H7A1DE-S – Helytakarékos választás

Kivitel: Elöltöltős Zajszint: 67 dB Ciklusidő: 244 perc/ciklus Típus: Hőszivattyús Energiaosztály: B Éves energiafogyasztás: 269 kWh/év Kapacitás: 7 kg

Előnyök
 • 14 különböző program
 • Smart Touch technológia (okostelefonos vezérlés)
 • Akár 24 óra késleltetés
 • Woolmark program (gyapjútisztítás)
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu

A Candy CS4 H7A1DE-S egy A+ energiaosztályba sorolt kondenzációs szárítógép, mely nemcsak elérhető áron szerezhető be, de cserébe kifejezetten sok lehetőséget és funkciót kínál ahhoz, hogy mindig makulátlanul száraz ruhák várjanak ránk a megfelelő program lejártát követően. A gép összesen 14 speciális üzemmódot kínál, egyszerre pedig 7 kilogramm ruha befogadására képes, miközben maximum 67 dB zajszint mellett működik, ami semmivel sem hangosabb, mint bármelyik mosógép.

Modern megjelenés modern technológiákkal

Megjelenése mellett a Candy terméke a nagy teljesítményt és a modern technológiákat sem mellőzi, ezáltal rengeteg innovatív megoldás közül válogathatunk a használata során. A Smart Touch technológia jóvoltából ráadásul nemcsak az eszköz kezelőfelületén tudunk módosítani a beállításainkon, illetve szárítási programokat indítani, de az NFC technológia által akár saját okostelefonunkat is hozzákapcsolhatjuk, ami a távoli elérést és a távoli működtetést egyaránt biztosítja számára – méghozzá a hangvezérlés mellett. Ezen felül 24 órás késleltetési funkció is található a gépben, aminek köszönhetően szabadon beállíthatjuk, hogy akkor induljon, amikor már senki sincs otthon, vagy amikor éjszakai áramról tud üzemelni.

Biztonságos működés különleges funkciók mellett

Ha a Candy CS4 H7A1DE-S mellett döntünk, akkor cserébe rengeteg beállítási lehetőséget kapunk, így szinte minden ruhanemű esetében használhatjuk majd, a tanúsítvánnyal ellátott Woolmark programnak hála pedig még a gyapjú tisztítása sem okoz neki gondot. A szárítógép mindemellett úgy lett megalkotva, hogy kimagasló biztonsággal kecsegtet a tulajdonos számára, ezáltal külön jelzőberendezés mutatja a víztartály vagy a szűrő eltömődését, ami kifejezetten hasznos lesz, hiszen a szárító nem rendelkezik külön kondenzvíz-elvezető tömlővel, tehát kizárólag belső tartályába tudja gyűjteni a vizet.

Időtállóság megfizethető áron

Mindemellett a Candy CS4 H7A1DE-S ráadásul az anyagösszetétel tekintetében is magas minőséget kínál. A nagy teljesítményű, prémium szárítómotor vagy a horganyzott dob például garantáltan évek múltán is megállják majd a helyüket, miközben egy nagyobb család kiszolgálása sem jelent neki akadályt.

A szárítógép előnyei és hátrányai

Amennyiben a ruhaszárító háztartási gépekkel ismerkedünk, mindenképpen számításba kell vennünk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek az eszközöknek. Csak így tudjuk eldönteni, hogy szükségünk van otthon egy szárítógépre vagy sem, ezért az alábbiakban minden szempontból összegyűjtöttük a pro- és kontra érveket!

A szárítógépek előnyei

 • A lakásban drasztikus mértékben csökken használatával a páratartalom, elfelejthetjük a vizesedő és penészesedő falakat, a párás ablakokat, a fülledtnek érzett levegőt.
 • Sokkal higiénikusabb lesz a ruhaszárítás, hiszen a gépen belül semmilyen por, pollen vagy egyéb mikroszkopikus szennyeződés nem ragad hozzá a ruhához. Emiatt kifejezetten előnyös allergiától vagy bőrbetegségektől szenvedők számára.
 • Az így szárított ruhák lényegesen finomabb és puhább tapintással rendelkeznek még akkor is, ha nem használtunk öblítőt a mosás során.
 • Mivel a ruhákat nem éri UV-fény, szél és más egyéb kellemetlen környezeti hatás, kedvenc darabjaink sokkal kevésbé kopnak, tovább megtartják a színüket ahhoz mérten, mintha odakint szárítottuk volna őket.
 • Lényegesen könnyebb lesz a ruhák vasalása is, sőt vannak olyan ruhadarabok, melyeket a szárítógépből kiszedve nem is kell vasalnunk, annyira kisimulnak.
 • A mosás után 1-2 órával újra felvehetjük vagy már el is pakolhatjuk a ruhákat, így a folyamat nem tart többé napokig, nem emészt fel egy egész hétvégét.
 • Elősegíti a letisztultabb otthoni környezet kialakítását, mert nem kell kerülgetni a vizes ruhákat órákon át, a teljes folyamat gyorsulása miatt pedig szennyesből is kevesebb lesz.
 • Nem kell többé az évszakhoz vagy az időjáráshoz igazítani a mosást, hiszen a szárítás minden esetben lakáson belül történik.

A szárítógépek hátrányai

 • Mivel egy elektromossággal működő háztartási gépről van szó, ezért némiképpen természetesen növekszik vele otthonunk energiafogyasztása, noha ma már léteznek olyan takarékos megoldások, melyek esetén ez alig lesz észrevehető.
 • A magas szárítási hőmérsékletnek köszönhetően – ez gyakran a 90 Celsius fokot is elérheti – többszöri alkalmazás után károsodhatnak a finom szövetből készült ruhák. Ha sok ilyen van a ruhatárunkban, érdemes állítható szárítási hőmérséklettel üzemelő gépet választani.
 • A legtöbb szárítógép akkora vagy gyakran nagyobb is, mint egy mosógép, így extra helyet kell felszabadítani hozzá a lakáson belül, ami kisebb ingatlanok esetében gondot okozhat, noha bizonyos típusok felszerelhetők mosógépekre, így ideális esetben egy helyen megoldható a két gép elhelyezése.

Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógép?

A jelenlegi piaci kínálat ismeretében kijelenthető, hogy a mai szárítógépek alapvetően kétféle technológiára épülhetnek, így beszélhetünk

 • kondenzációs;
 • valamint hőszivattyús típusokról.

Bár az alapvető funkciók tekintetében mindkét változat ugyanazt tudja, azonban így is vannak olyan különbségek, melyeket lényeges számításba venni a választáskor. Lássuk tehát a két technológia közti legfontosabb eltéréseket.

Működési elv

Az első és legfontosabb, hogy a vásárlás előtt megismerkedjünk a kondenzációs és a hőszivattyús elven működő szárítógépek működési elve közti különbségekkel.

A kondenzációs szárítók működése leginkább a klímaberendezésekhez hasonlítható. A meleg és magas nedvességtartalommal rendelkező levegőt ezek a típusok mindig a gépen belül keringetik, tehát nem kell nekik kivezetés annak érdekében, hogy ez a párás közeg kikerüljön a lakás falai közül. Ehelyett a nedves levegő egy hőcserélő rendszeren belül apránként lehűl, kicsapódik, azaz kondenzvíz keletkezik, amit összegyűjthetünk egy tartályba, vagy közvetlenül kivezethetünk a lefolyóba.

A hőszivattyús szárítók ennél sokkal modernebb és hatékonyabb technológiát alkalmaznak, emiatt sokkal gazdaságosabb is a működésük, cserébe viszont többnyire drágábbak. Működési elvük a hűtőgépekhez hasonlít, vagyis a meleg, nedves levegőt egy teljesen zárt rendszerben keringetik, majd azt fokozatosan lehűtik és párátlanítják. A technológiának hála alig van hőveszteség, ergo kevesebbet fogyaszt, miközben sokkal alacsonyabb hőfokon száríthatunk vele – általában 50 Celsius fokos hőmérsékleten –, tehát a kényesebb anyagból készült ruhaneműk esetében sem kell tartanunk a szövetkárosodástól.

Energiafelhasználás

Mint a működési elvnél már utaltunk rá: az energiafelhasználás tekintetében jelentős különbségeket tapasztalhatunk a kondenzációs és a hőszivattyús elven működő szárítógépek között.

Mivel a kondenzációs szárítók jellemzően kevésbé hatékonyak és többet fogyasztanak, nem véletlen, hogy a kérdéses típusok között alig találhatunk olyanokat, melyek A+++ energiabesorolást kaptak. A legjobb kondenzációs gépek is leginkább A-B besorolásúak, de sokkal elérhetőbbek a C és D energiaosztályú megoldások. Egy jobb szárítógép esetében ez azt jelenti, hogy átlagos felhasználás mellett az évi áramfogyasztásunk akár 560 kWh-val is növekedhet.

Ennél lényegesen hatékonyabbak a hőszivattyús modellek, melyek között alig találhatunk A-nál rosszabb besorolású változatokat, sokkal gyakoribbak az A+++ kategóriába tartozó típusok. Ennek köszönhető, hogy a hőszivattyús rendszerek közel 70 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint a kondenzációs modellek, így az éves energiafogyasztásuk akár 190 kWh-ra is mérsékelhető, ami lényegében elhanyagolható a többi háztartási géphez viszonyítva is.

Szárítási hőfok

Minden egyes szárítógép kiválasztásakor rendkívül lényeges szempontot képvisel az úgynevezett szárítási hőfok, vagyis az a maximális hőmérséklet, amivel a készülék dolgozik. Érdemes odafigyelni rá, mert a túl nagy hővel dolgozó szárítók az érzékenyebb ruhákra nincsenek jó hatással, így ha túl sok ilyen van a szekrényünkben, akkor érdemes lehet erre odafigyelni, és alacsony- vagy állítható hőfokú modellt venni.

Hogy miként tudom megállapítani egy ruhaneműről, hogy milyen magas hőfokú szárításra alkalmas? Ehhez az adott darab címkéjén találhatunk minden esetben információt, egy négyzetalakban elhelyezett körjelzésnél. Minél több kis pötty került bele ebbe a körbe, annál melegebb levegővel szárítható. Nyilván annak függvényében is fontos a megfelelő szárító kiválasztása, hogy milyen ruhatípusokat kedvelünk a leginkább.

Mivel a kondenzációs szárítógép csak magas hőfokon szárít, ezért mindig a hőszivattyús megoldások mellett döntsünk akkor, ha például sok a pamutból készült ruhánk, de gyapjútermékeket például csak olyan gépbe tegyünk bele, mely rendelkezik az úgynevezett Woolmark tanúsítvánnyal, illetve gyapjúkímélő programmal. Érdemes kiemelni, hogy ma már mindkét technológia esetében találhatunk olyan megoldásokat, illetve beállításokat, melyek lehetővé teszik a hőfok kalibrálását, illetve a kényes ruhák szárítására megálmodott funkciók aktiválását, így soha nem kell attól tartanunk, hogy a szárítógép bármit is tönkretesz.

Zajszint

Mivel a hétköznapokban rengeteg zajt kell elviselnünk, ezért a háztartási gépek kapcsán már alapvető elvárás, hogy csendesen üzemeljenek. Vannak azonban olyan típusok, melyektől működési elvük és mechanizmusuk miatt nem várhatjuk el, hogy teljesen hangtalanul tegyék a dolgukat. Természetesen ebbe a kategóriába sorolhatók a szárítógépek is!

Hogy a kiválasztott típus kondenzációs vagy hőszivattyús elven működik, az a zajszint tekintetében nem befolyásoló tényező, ezáltal átlagosan mindkét változat 65 dB mellett üzemel, tehát nagyjából olyan hangosak, mint egy jobb mosógép. Természetesen gyártónként és modellenként ez a szám eltérhet, így találhatunk ennél jobb vagy rosszabb tulajdonságokkal rendelkező változatokat is, azonban ezt a tulajdonságot nem a működési elv határozza meg.

Tisztítás és karbantartás

Bármilyen szárítógépet is választunk magunknak, ezek a termékek rendszeres karbantartást igényelnek ahhoz, hogy problémamentesen el tudják látni a feladatukat hosszabb távon. Bizonyos tisztítási protokollok elmulasztása a gépek idő előtti meghibásodásához, vagy funkciójuk romlásához vezethet. Ezen a téren nincs különbség a kondenzációs és a hőszivattyús megoldások között, tehát mindegyik modell esetében szükséges például megfelelő időközönként a szűrőcsere.

Az egyik legfontosabb teendő a szárítógépek karbantartása kapcsán a víztartály rendszeres ürítése és tisztítása, amire minden egyes szárítási program, de legalábbis egy komplett szárítási ciklus után szükség van. Ehhez mindegyik géptípus esetében ki kell emelni a helyéről a tartályt, ahol a szárítás során keletkező kondenzvíz összegyűlik, melyet egyszerűen a lefolyóba kell önteni. Ezt a folyamatot a legtöbb géptípusnál rövidre lehet zárni azzal, hogy a kondenzvizet a tartály megkerülésével közvetlenül kivezetjük a gépből a lefolyóba, így nincs szükség állandó ürítésre. Vizet a tartályban nem szabad hagyni, mert a vízkő rengeteg kellemetlenséget okozhat, ha pedig nincs elég hely a friss kondenzvíznek, akkor az a szárítási folyamatot is akadályozhatja, a beállított program pedig félbeszakadhat.

Minden szárítógép kötelező elemeként tekinthetünk az úgynevezett szöszszűrőre, melyből legalább egy – bizonyos típusoknál kettő – helyezkedik el a készülékben. Ezek cseréje, illetve tisztítása szintén rendszeres elfoglaltságot ad, ha ilyen gépet üzemeltetünk. Az elsődleges szűrő jellemzően az ajtó és a dob között helyezkedik el, melyet egyszerűen ki kell emelnünk a helyéről ahhoz, hogy meg tudjuk szabadítani a lerakódásoktól. Ezt általában minden használat, de legalábbis minden szárítási ciklus után egyszer el kell végezni, amennyiben ugyanis eltömődik, akadályozza a gép helyes működését, illetve hatékonyságát egyaránt. Több modellben találhatunk egy másodlagos szűrőt is. Ez az úgynevezett alsó szűrő, amit általában csak akkor kell kitakarítani, ha a gép jelzi – erre külön figyelmeztető berendezésük van –, azonban nem érdemes megvárni, inkább minden ötödik-hatodik használat után előzzük meg a bajt, és álljunk neki a tisztításnak. A száraz szűrőket jellemzően egyszerűen csak rázzuk ki a szabadban, de használhatunk hozzá kompresszort, porszívót, illetve keféket is. Ha olyan szennyeződés érte, bátran mossuk ki tiszta folyóvíz alatt, majd szárítsuk meg.

Milyen szárítógépet vegyek?

Méret és elhelyezés

Általánosságban kijelenthető, hogy a szárítógépek méretei gyakran megegyeznek a mosógépekével, helyigényük tehát kifejezetten jelentősnek tekinthető, így nagyon fontos, hogy alaposan meggondoljuk, pontosan hová tudjuk elhelyezni őket és milyen formában. A választás előtt mindig legyünk tisztában legalább a következőkkel:

 • mekkora hely áll a rendelkezésünkre a szárítógéphez;
 • található-e az adott helyen lefolyó és áramforrás a bekötéshez;
 • illetve lehetőségünk van-e egymásra építeni a szárítógépet és a mosógépet?

Amennyiben helyszűkében lennénk, feltétlenül érdemes számolni a beépítés lehetőségével, elöltöltős mosógép esetén ugyanis lehetőség van a szárítógépet felszerelni a tetejére abban az esetben, ha méreteik megegyeznek egymással, illetve erre a belmagasság, valamint az elrendezés lehetőséget ad. Ehhez ma már külön speciális keretet biztosítanak a gyártók, melyek nemcsak esztétikus, de rendkívül stabil megoldást is nyújtanak ahhoz, hogy a mosó- és szárítógépek egymásra építhetők legyenek. Nagyon egyszerű lesz a dolgunk a beépítés kapcsán abban az esetben, ha nem akarjuk kivezetni a kondenzvizet a lefolyóba, hiszen a modern ruhaszárító gépek többsége beépített tartállyal rendelkezik, ezáltal elegendő egy konnektor a működéséhez, még a párás levegő elvezetésére sem lesz szükségünk.

Léteznek ma már természetesen olyan beépíthető szárítógépek is, melyek kifejezetten szekrényekhez vagy konyhapultokhoz készültek, ezáltal pontosan beilleszthetők a mosógép, a mosogatógép vagy a tűzhely mellé. Ilyen esetekben a ruhaszárító komplett felső része leszerelhető, és beépíthető a pult alá, amivel kapcsolatban nagyon fontos a milliméterre pontos méretezés. Ez utóbbi csak abban az esetben nem olyan lényeges, ha különálló, vagy direkt magasra tervezett pultokról van szó, melyek alá gyakorlatilag bármilyen háztartási gép kényelmesen és szellősen elfér.

Típusválasztás

Összességében a szárítógépek között megkülönböztethetünk egymástól kondenzációs és hőszivattyús típusokat, de léteznek olyan többfunkciós megoldások, melyek technológiától függetlenül egyszerre mosnak- és szárítanak is.

A kondenzációs szárítógépekről általánosságban elmondható, hogy gyakran olcsóbbak, mint a többi társuk, csendesebb működésűek, de sokszor magasabb fogyasztással rendelkeznek, azonban a tudás és a lehetőségek tekintetében ma már ugyanolyan modernek, mint a hőszivattyús vagy a multifunkciós megoldások. Sokan elavult technológiának nevezik, sőt egyre gyakrabban találni olyan kondenzációs megoldásokat, melyeket már hőszivattyúval egészítettek ki.

A hőszivattyús szárítógépek jellemzően fejlettebb, de sokkal inkább modernebb technológiát képviselnek, mint a kondenzációs típusok, ebből kifolyólag rendszerint drágábbak is, ellenben működési sajátosságaikból kifolyólag kimagasló energiafelhasználás jellemzi őket, tehát keveset fogyasztanak, takarékosabbak, de a lehetőségek tekintetében hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Előnyük, hogy alacsonyabb hőmérsékletű szárításra is képesek, így ha túl sok érzékeny szövettel rendelkező ruhadarab van a szekrényünkben, akkor érdemes lehet inkább ezt választani.

Egyre gyakrabban találkozni a boltokban multifunkciós szárítógépekkel, melyek ruhamosásra és ruhaszárításra egyaránt alkalmasak. Ezek kifejezetten jó választásnak bizonyulnak akkor, ha kis lakásba szeretnénk egyszerre a két gép által nyújtott előnyöket, azonban ne feledjük el, hogy külön-külön minden hatékonyabb, így sem mosógépként, sem szárítógépként nem számíthatunk a legjobb tulajdonságokra egy ilyen terméktől. Ennek megfelelően a mosási- és a szárítási kapacitás egyaránt korlátozott egy kifejezetten erre a célra tervezett eszközhöz mérten. Mivel ezek a modellek általában kétszer annyit dolgoznak, mint külön egy szárító- vagy egy mosógép, ezért meghibásodási arányuk is jóval magasabb, amivel mindig kalkulálni kell.

Töltési kapacitás

Nagyon fontos szempont a szárítógép vásárlásakor, hogy a gép dobja mennyi ruhát képes fogadni. A legtöbb ilyen szárítóba általánosságban 7-9 kilogramm ruhát tudunk egyszerre bepakolni – ezek mondhatni a legnépszerűbb modellek –, ami elég nagy ahhoz, hogy a legtöbb mosógép mellé ideális legyen, noha a kettő kapacitását érdemes összehangolni. Ha tehát egyszerre 8 kilogramm ruhát tudunk kimosni, akkor ne vegyünk csak 6 kilogramm fogadására képes szárítógépet, mert legalább kétszer kell beindítanunk a kívánt hatás eléréséért. 

A kilogrammban megadott értékekről fontos tudni, hogy mindig a száraz, és nem a nedves ruha súlyát jelzik, hiszen sokkal nehezebb meghatározni előbbi értékét a beszívott víz mennyiségének tekintetében. Az előírt kapacitáshoz viszonyítva soha nem szabad több ruhát a gépbe tenni, mert ezzel rontjuk a teljesítményét, növelhetjük a fogyasztását, extrém esetben pedig elősegíthetjük a meghibásodását is.

Fogyasztás és energiaosztály

Rezsiköltségeink, valamint a környezettudatosság miatt manapság a legtöbb háztartási gépet úgy kalibrálják, hogy a lehető legkevesebb áramot vegye fel a működése során. Ennek megfelelően évek óta találkozhatunk energiaosztályok szerinti besorolásokkal, ez alól pedig a szárítógépek sem kivételek. Noha a kondenzációs technológián alapuló típusok között még találni rosszabbul teljesítő típusokat, a hőszivattyús megoldások azonban már kivétel nélkül A, de sokkal inkább A++ vagy A+++ besorolásúak, melyek jelenleg a legjobbak és legtakarékosabbak ezen a téren.

Természetesen az sem mindegy, hogy miként használjuk ezeket az eszközöket, hiszen vannak praktikák, melyekkel a fogyasztást és a működési költségeket csökkenthetjük. Érdemes például a szárító esetében alkalmazni az időzítési funkciót és az éjszakai órákban működtetni az eszközt annak érdekében, hogy éjszakai áramról kapja az energiát, ami lényegesen olcsóbb, mint a nappali. Ezen felül érdemes például már a mosógépben alaposan kicentrifugálni a ruhákat, ami a szárítási folyamat egyik első lépése, hiszen így sokkal kevesebb nedvességgel kerülnek át a szárítóba, a szárazabb ruhákkal pedig természetesen a szárítógép is sokkal kevesebbet fogyaszt majd.

Működési zaj

Mivel a mosógéphez hasonló a szárítógépek működési alapja, ezért nem meglepő, hogy ezeknek az eszközöknek a működésük során tetemes zaj keletkezik. Ezt a gyártók jellemzően decibelben adják meg, a legtöbb termék pedig 60-70 dB közötti zajszint mellett képes üzemelni még magasabb teljesítmény esetén is. Jellemzően minél alacsonyabb ez az érték, annál halkabb lesz az üzemeltetés. Bár a kondenzációs és a hőszivattyús gépek között egyaránt találhatunk változó működési zajjal ellátott típusokat, azonban előbbi modellek gyakrabban kisebb zaj mellett működnek. Hasonlításképpen a mosógépeknél jellemzően egyik sem hangosabb!

Átlagos szárítási idő

Hogy a szárítógépek milyen gyorsan tudják megszárítani ruháinkat, az rengeteg tényezőtől függ. Eleve lényeges például, hogy milyen nedvesen tesszük bele a szárítóba a ruhát, de az sem mindegy, hogy milyen programot és milyen teljesítményt választunk, Vannak olyan szövettípusok, melyeket csak kímélő módban lehet szárítani, és ilyenkor akár órákig is eltarthat egy teljes szárítási ciklus. Nyilván vannak olyan gyorsító programok, melyek 15-30 perc alatt képesek teljesen megszárítani egy ruhadarabot, de ennek jellemzően ára van – nincs szövetkímélés, vasalni kell, többet fogyaszt a gép és így tovább –, tehát érdemes inkább magasabbra kalibrálni ezen a téren a szárítókat, ha vásárolunk. Természetesen a választáskor mindig vegyük figyelembe, hogy az adott modell mire képes, hiszen lehetnek olyan helyzetek, amikor az a 30 perces gyorsprogram igencsak jól jöhet.

Programok

Minden egyes szárítógépben megtalálhatók előre kalibrált programok, melyek azt a célt szolgálják, hogy a teljesítményt és a tulajdonságokat a lehető legjobban a benne elhelyezett ruhatípusokhoz igazíthassuk. Erre leginkább azért van szükség, hogy ezek a darabok sérülés nélkül kerüljenek ki a szárítóból, illetve a gép maximálisan meg tudja óvni a színét, az anyagát, a méretét, a rajta elhelyezett mintákat és így tovább.

Ha szárítógépet választunk, akkor mindig vegyük figyelembe, hogy milyen ruhából, illetve textiltípusból van otthon a legtöbb. Feltétlenül legyen a kiválasztott gépben:

 • pamuthoz,
 • szintetikus anyagokhoz,
 • gyapjúhoz,
 • farmerhez
 • és kevert ruhákhoz alkalmas programtípus.

Ezen felül előnyös még, ha a gép rendelkezik

 • rövidített programmal, mely nagy teljesítményt kínál kímélő funkció nélkül;
 • vasaláskönnyítő programmal, mely sokkal puhábbá, frissebbé és gyűrődésektől mentesebbé teszi a szárított ruhákat, ezáltal többségüket nem kell majd vasalni;
 • anti-allergén programmal, mely nem csak frissen mosott, hanem az állott ruhák esetén képes közömbösíteni az allergénanyagokat az allergiások és érzékeny bőrűek legnagyobb örömére;
 • frissítő programmal, mely főként a fehérneműk vagy tiszta, de régóta szekrényben tárolt ruhák felfrissítésére szolgál;
 • finom programmal az extra érzékeny ruhákhoz;
 • de hatékony, ha a szárítóban találunk ingek, blúzok és edzőruhák szárítására használt programot is.

Szín és termékdizájn

Ma már minden egyes háztartási gépnél nagyon fontos szerepet játszik a megfelelően modern termékdizájn annak érdekében, hogy ne csak hasznos, hanem látványos eszközei is lehessenek otthonainknak. A legtöbb szárító jellemzően a mosógépek által jelenleg képviselt megoldásokat és trendeket követi, ezáltal a nagy házon jellemzően egy kijelző, egy gombsor vagy egy tekerhető programválasztó található, elöltöltős kialakításuknak köszönhetően pedig szabad betekintés nyílik a dob belsejébe, hogy minden szárítási folyamatot nyomon tudjunk követni.

A szín tekintetében a legtöbb szárítógép gyártója a letisztult fehér árnyalat mellett dönt, de egyre gyakrabban találkozhatunk a manapság népszerű fekete és szürke megoldásokkal is, ami főleg azok számára előnyös, akik ezekre a színekre építették fel a konyhát vagy a fürdőszobát, és fontos nekik a megjelenés. Vannak gyártók, akik lehetőséget adnak más színű gépek beszerzésére is, ezek azonban jellemzően csak külön rendelésre kérhetők, hosszú várakozási idő terhe mellett rendelhetők.

Praktikus funkciók

Bár az alapok tekintetében a legtöbb szárítógép ugyanazt tudja, azért vannak olyan praktikus funkciók, melyek csak bizonyos típusoknál jellemzőek, és érdemes számolni velük a választáskor, hiszen alaposan megkönnyíthetik az életünket. Ezek a következők:

 • Késleltetett programindítás, mely nagyon hasznos akkor, ha éjszaka vagy olyan időszakban akarjuk futtatni a szárítót, amikor senki sincs otthon.
 • Magyar nyelvű menü és feliratok, mely ma még bizonyos termékeknél nem jellemző, azonban rengeteg olyan gyártó van, akik eleve nagy figyelmet szentelnek ennek.
 • Digitális kijelző, mely nagyon előnyös a könnyed kezelés tekintetében, hiszen azonnali visszajelzést kaphatunk a kiválasztott programokról és funkciókról.
 • Dobvilágítás, mely leginkább a ruhák ki- és bepakolását könnyíti meg, így nem kell bennmaradó ruhadaraboktól tartanunk.
 • Figyelmeztető hangok, melyek segítséget nyújtanak a szárítóprogram lejáratakor, vagy éppen akkor, ha a kondenzvíz edénye megtelt, és a gép nem tudja folytatni, illetve befejezni a munkáját.
 • Nedvességérzékelő funkció, mely óriási segítség lehet akkor, ha nem tudjuk, pontosan milyen programot válasszunk, így a gép akár automatizálni is tudja ezt.
 • Gyerekzár, mely kisgyermekes családok esetében lesz nagy segítség ahhoz, hogy a kicsik ne állítsák el a programokat, illetve ne tudjanak kárt tenni a szárítógépben vagy önmagukban.

Gyakran ismételt kérdések

Megjelenhet a penész azokban a helyiségekben, ahol szárítógép található?

Mivel a szárítógép értelemszerűen párát termel, illetve alakít át cseppfolyós nedvességgé, ezért sokan félnek tőle, hogy abban a helyiségben, ahol ez a gépezet működik, megjelenhet majd a penész. Valójában ez a probléma a hőszivattyús működésű szárítók esetében teljesen elhanyagolható, a kondenzációs szárítóknál azonban előfordulhat, ha olyan helyiségben működtetjük őket, ahol nincs ablak és nem tudunk szellőztetni.

Szárítás után nagyon kemény a ruha, visszatehető még egyszer a szárítógépbe?

Vissza, de nem ajánlott, hiszen jelentős energiafogyasztással jár a folyamat. A jelenség oka a rosszul megválasztott program, valamint az ebből fakadó magas páratartalom a dobban, mely gyakorlatilag összetapasztja a szöveteket, így azok nem tudnak megfelelő mértékben kiszáradni. Ha még egyszer betesszük a szárítóba, sokszor tovább rontjuk a helyzetet és még keményebb, még nehezebben vasalható lesz az adott darab.

Milyen gyakran kell tisztítani a szárítógép szűrőjét?

Amilyen gyakran, csak tudjuk! Az ajtóban megtalálható szűrők esetében minden egyes szárítási ciklus után erősen ajánlott kiporszívózni vagy csap alatt kimosni őket, a dupla szűrős megoldásoknál a dob alatti szűrőt azonban 4-5 szárítás után is elegendő, de ennél tovább nem szabad hagyni. Az elmulasztott tisztítás a gép hatékonyságának csökkenésével, esetleges tönkremenetelével jár.

Mivel lehet tisztítani a szárító szűrőjét?

Az esetek többségében elegendő lehet kiporszívózni, folyóvíz alatt átmosni vagy kompresszorral kifújatni a beragadt bolyhokat, méghozzá minden egyes szárítási ciklus után. Ha ez már nem segít, vagy a szűrő nagyon koszos, érdemes újat vásárolni, mert ez a probléma alaposan leronthatja a gép teljesítményét.

Nem veszélyes a hőszivattyús szárítógépekben található hűtőanyag?

Minden hőszivattyús szárítógépben egy speciális hűtőfolyadék található, az úgynevezett tetrafluoretan – vagy alternatívája a propán –, mely egy üvegházhatású, tehát mérgező gáz, ami a környezetre sem gyakorol pozitív hatást, azonban egészségünkre mindaddig nem káros, amíg a gép hűtőrendszerében található. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a háztartási gépek elhanyagolható mennyiséget tartalmaznak ebből a gázból, így ha el is szivárog, akkor sem károsítja egészségünket.

Mosógépre épített szárítógép esetében fontos az azonos méret?

Nem feltétlenül, ellenben a saját dolgunkat könnyíthetjük meg vele. A legszerencsésebb az, ha az alulra kerülő mosógép ugyanolyan széles vagy szélesebb, mint a rá kerülő szárítógép, de ma már olyan összeszerelő lapok és kiegészítők kaphatók, hogy bizonyos típusok esetében ez sem jelent problémát.

Lehet egyszerre üzemeltetni a mosógépre épített szárítógépet?

Természetesen, sőt ez a legjobb időkímélő megoldás! Nem árt azonban vigyázni, mert a két gép energiafelvétele hatalmas lehet, így a túl gyenge elektromos hálózatban zárlat keletkezhet, ezért lehetőségeinkhez mérten ilyenkor két külön aljzatból biztosítsuk számukra az elektromosságot.

Lehet szárítógépre tenni a mosógépet?

Soha! A mosógép eleve mindig nehezebb, a centrifugáláskor jobban rázkódik, valamint rengeteg víz folyhat belőle, így meghibásodhat tőle az alatta elhelyezett szárítógép. Egymásra építés esetén mindig inkább a mosógép legyen alul, érdemes így kalkulálni már a vásárláskor.

Pehellyel és tollal töltött ruhák (kabátok, párnák) is száríthatók gépben?

Olyannyira, hogy lényegesen előnyösebb is ilyen formában kivitelezni a szárítást, hiszen a kötélre kilógatva a töltelék jellemzően összeragad száradás közben, így kemény, kellemetlen összhatás és szag keletkezik. A szárítóban azonban ezek a ruhadarabok sokkal frissebbek és puhábbak lesznek, ha hagyunk nekik elég teret – esetleg melléjük teszünk valami keményebb dolgot, például pár teniszlabdát –, akkor pedig még a toll vagy a pehely összetapadását is elkerülhetjük.

Rongyszőnyeg is betehető szárítógépbe?

Amennyiben a szárítógép támogatja a kérdéses szőnyeg legfőbb alapanyagát, és előtte jó alaposan ki tudjuk centrifugálni, mindemellett pedig súlya nem haladja meg a dob befogadóképességét, akkor igen. Érdemes azonban ezeket valamilyen kímélő üzemmóddal szárítani, méghozzá önmagukban.

Babaruhák szárítása gépben? Nem lesz bajuk?

Nem, ha a megfelelő programot állítjuk be ezeknek a ruhaneműknek a megszárításához. Érdemes valamilyen kímélőbb típust választani hozzájuk, de az sem hátrány, ha anti-allergén programot futtatunk rajtuk, hiszen a kicsik bőre rendkívül érzékeny, ezért nagyon fontos az allergénmentes szövet.

Kötött pulóver és egyéb kötött ruha is berakható a szárítóba?

Kellő elővigyázatosság mellett igen, de csak azokban a szárítókban nem esik bajuk ezeknek a típusoknak, melyek rendelkeznek gyapjúkímélő, kifejezetten ezekhez a ruhákhoz igazított szárítási funkcióval, ellenkező esetben a kötött termékekben nagy kárt tehetnek ezek a gépek.

Műszálas anyagokat is betehetünk a szárítógépbe?

Igen, de az elővigyázatosság, a megfelelő programválasztás itt is rendkívül lényeges! Ezek a ruhatípusok nem bírják a magas hőfokot és speciális kímélő programra van szükségük a szárításhoz is.

Csak ruhák száríthatók a szárítógépben?

Nem feltétlenül. Sokan használják ezeket a gépeket hátizsákok, cipők, plüssjátékok vagy például lábtörlők és szőnyegek esetén is, ha az adott szárító rendelkezik ezek tisztítására alkalmas programokkal.

Előnyös mosó- és szárítógépet venni egyben?

Bár a költségcsökkentés tekintetében jó ötletnek tűnhet, valójában azonban egy ilyen kombinált háztartási gép soha nem lesz olyan hatékony, mint önmagában egy mosó- vagy egy szárítógép, így gyakran óriási kompromisszumokat kell kötni, hovatovább amíg szárításra használjuk, nem moshatunk vele, tehát az időgazdálkodás szempontjából sem túl szerencsés alternatíva. Ha van helyünk válasszunk inkább külön mosó- és szárítógépet, melyeket akár egymás tetejére szerelve is beépíthetjük.

Fűtetlen helyiségben is használható a szárítógép?

Természetesen, de kizárólag akkor, ha a hőmérséklet soha nem csökken 4-5 Celsius fok alá, hiszen a gépben maradó nedvesség ilyenkor megfagyhat, és kárt tehet az érzékeny alkatrészekben, különösen az elektronikában és a tömítésekben.

Felhasználható valamire a szárítógép által termelt kondenzvíz?

Emberi fogyasztásra ez a folyadék alkalmatlan, ebből fakadóan háziállatainknak se adjuk, ellenben növények locsolására vagy a gőzvasalóba teljesen ideális az így keletkező melléktermék.

Mennyi kondenzvíz keletkezik egy szárítási ciklus után?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen gépünk van, mennyire volt vizes a ruha és milyen programot választottunk. Általában 1-3 liter víz mindig keletkezik, de ennél több vagy kevesebb is előfordulhat.

Milyen gyakran kell üríteni a szárítógép kondenzvizes tartályát?

Minden egyes szárítás után! Ha ezt nem tesszük meg, a gép a következő ciklusban nem indul el vagy menet közben leáll. Amennyiben nem szeretnénk ezzel bajlódni, válasszunk olyan szárítót, melyet kivezethetünk közvetlenül a lefolyóba, így elfelejthetjük az ürítést.

Összement vagy kifakult a ruha a szárítógépben, mi lehet az oka?

Helytelen használat vagy rossz program kiválasztásakor a szárítógép természetesen maradandó kárt tehet a ruháinkban, éppen ezért mindig kellő körültekintés mellett válasszuk ki, hogy milyen ruhaneműt teszünk a dobba, illetve ahhoz milyen módot választunk. A vegyes szárítás nem a legjobb alternatíva például pamut vagy egy nagyobb lepedő számára, mint ahogyan a gyorsított fokozatok is komoly kárt tudnak okozni az érzékenyebb textilben.

Valóban nem kell vasalni a ruhákat a szárítógép után?

Sajnos egyelőre még nem fejlett ennyire a technológia! Bár bizonyos ruhadarabok a megfelelő programokon valóban gyűrődés nélkül kerülnek ki a gépből, ha viszont hozzászoktunk a vasaláshoz, akkor a ruhaszárító után is úgy látjuk majd, hogy mindent ki kell vasalnunk, legfeljebb az alsóneműket nem.

Nem károsítják a fémcsatok a szárítógépet?

Bár a dobban megtalálható műanyag elemek és érzékeny fémelemek megkarcolódhatnak tőle, mindemellett pedig hangosabbá válhat a működése, de a szárítógépbe bátran betehetjük a fémcsatos vagy fémgombos ruhadarabokat is, hiszen maradandó vagy jelentős anyagi kárt biztosan nem tesznek benne. 

Bennhagyható-e a szárítógépben a megszáradt ruha?

Mivel teljesen száraz környezetben marad, ezért néhány óráig biztosan nem lesz semmi baja az így tárolt ruháknak, nem számíthatunk kellemetlen szagokra vagy visszanedvesedésre, ellenben annyira összegyűrődnek, hogy sokkal nehezebb lesz majd kivasalni őket.

Mekkora szellőzésre van szükségük a szárítógépeknek?

Mindegyik gyártó felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy a szárítógépeken megtalálható szellőzőket nagyon fontos szabadon hagyni, máskülönben a gépnek csökken a hatékonysága, extrém esetben meghibásodhat tőle. Amelyik oldalán azonban nincs kivezető ventilátor vagy szellőző, azt akár ütközésig is neki lehet nyomni a falnak vagy a bútoroknak.

Milyen gyorsan szárad meg a ruha a szárítógépben?

Ez nagyon sok tényezőtől függ, így a textil nedvességétől, valamint a kiválasztott programtól is. Vannak ruhatípusok, melyek nagyon sérülékenyek, így hiába szeretnénk valamilyen 30 perces gyorsprogrammal szárítani, ha az teljesen tönkreteszi őket már az első alkalommal is. Általában 1-2 óra a normál programok üzemideje, de vannak ennél rövidebbek és hosszabbak egyaránt.

Fertőtleníti is a ruhát a szárítógép?

Bizonyos tekintetben igen, de a ruhák ettől még nem lesznek sterilek! A gőzzel is dolgozó szárítók, vagy az anti-allergén programok például a polleneket és bizonyos baktériumokat képesek semlegesíteni, de nagyjából ez minden, amit fertőtlenítés alatt értünk a szárítógépek kapcsán.