Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Gyerek elektromos fogkefe – 2024 legjobbjai

Milyen elektromos fogkefét vásároljunk a gyereknek? Forgófejes- vagy inkább szónikus modellt válasszunk? Nagy gyerek elektromos fogkefe vásárlási tanácsadónkban minden kérdésre válaszolunk.

Tartalomjegyzék

A megfelelő szájhigiénia kialakítását soha nem lehet elég korán kezdeni. Felnőttként garantáltan minden gyermek meghálálja majd, ha kellő figyelmet fordítottunk fogaik tisztaságára, amihez gyakran nem elég a szülői szigor.

Sokszor olyan extrára van hozzá szükség, mint egy kifejezetten gyermekek számára kialakított elektromos fogkefe, ezért megnéztük a piacot, az itthon elérhető termékkínálatot, hogy a lehető legjobb típusokat ajánlhassuk a szülők figyelmébe.

A legjobb gyerek elektromos fogkefék

A nagy elektromos fogkefe kutatásunkhoz mérten a gyerekeknek szóló termékkínálat sokkal csekélyebb, azonban az olyan gyártók, mint az Oral-B vagy a Philips kifejezetten jó minőségű modellekkel kecsegtetnek a legkisebbek számára. Lássuk is rögtön a konkrétumokat!

Forgófejes elektromos fogkefe gyerekeknek

Oral-B Vitality Kids

A mi választásunk

Előnyök
 • Kiváló ár-érték arányt biztosít
 • A társalkalmazással játék a fogmosás
 • Időzítő segíti a tisztítás alaposságát
 • Nagy tisztítási teljesítményt nyújt
 • Egyszerű töltés akár ötnapos üzemidővel
Elérhető itt
ALZA.HU
notino.hu
notebook.hu

Ha nem akarunk túl sokat költeni egy elektromos fogkefére, ellenben szeretnénk a legtöbbet kihozni a pénzünkből, akkor a magas minőségéről ismert Oral-B Vitality Kids garantáltan az egyik legjobb választás lesz a sorban – már hároméves kortól.

Percenként 7600 fordulatos tisztítás

Az Oral-B Vitality Kids gyerek elektromos fogkefe egyik legnagyobb előnye, hogy kimagasló teljesítménnyel büszkélkedhet, ezáltal a forgó-oszcilláló technológiának köszönhetően az eszköz percenként 7600 fordulatos tempóval képes makulátlan tisztaságot adni a fogaknak.

Ennek köszönhetően gyermekeink szájhigiéniája miatt a megfelelő technika elsajátítása mellett garantáltan soha nem kell aggódnunk, sokkal hatékonyabb eredményt érhetnek el így a lurkók, mint a hagyományos fogkefékkel.

Mindeközben pedig attól sem kell tartanunk, hogy esetleg sérül a fogfelszín vagy az érzékeny fogíny, hiszen rendkívül gyengéd sörtékből álló fej tartozik hozzá, aminek hála nagyon kíméletes tisztításra számíthatunk tőle.

Társalkalmazással és időzítővel

További jó hír, hogy az Oral-B Vitality Kids elektromos fogkefével túlzás nélkül játék lesz a fogmosás. Ezt a tulajdonságát erősíti az ingyen letölthető Disney Magic Timer alkalmazás, mely segít a gyermekek számára a helyes fogmosás elsajátításában.

Sőt nemcsak a megfelelő technikákkal, hanem némi játékkal is szolgál nekik, hogy a fogak tisztítása kifejezetten szórakoztató lehessen, miközben a beépített időzítő természetesen azt sem hagyja, hogy két percnél rövidebb ideig mossák a fogukat a gyerekek.

A felnőtteknek készült elektromos fogkefékhez hasonlóan ugyanis az Oral-B gyerekeknek megálmodott terméke is félpercenként jelez, amikor a fogsor más területeit kell tisztítani, ezzel makulátlan tisztaság és higiénia érhető el.

Ötnapos üzemidő egyetlen töltéssel

Azon túl, hogy az Oral-B Vitality Kids elektromos fogkefe teljes egészében a gyerekek igényeihez van igazítva, ezáltal mesehősöket ábrázoló matricákat tartalmaz a csomag, sőt egy utazótok is található benne, ráadásul még az üzemidő terén sem vall kudarcot.

Elegendő egyetlen töltés ahhoz, hogy utána tíz fogmosást is maximális teljesítménnyel teljesítsen, ami napi két alkalommal számolva legalább öt napra elegendő üzemidőt kínál, miközben töltése olyan egyszerű, mint az egyszer egy.

Ehhez a gyártó egy külön dokkolót helyezett el a termék csomagolásában, mely egyben tartóként is funkcionálhat a fogkefének, de szülői felügyelet mellett még a kisebb gyermekek számára is önállóvá teheti a töltés folyamatát.

Philips Sonicare For Kids

A felső kategória képviseletében

Előnyök
 • Szónikus technológia gyerekeknek a maximális fogápolásért
 • Rendkívüli alapossás a szájhigiéniában
 • Ergonomikus kialakítás a könnyed használatért
 • Hasznos társalkalmazás növeli az alaposságot
 • Segítségével garantáltan játék lesz a fogmosás
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu
NOTINO.HU
NOTEBOOK.HUA szónikus technológia az elektromos fogkefék jövője, sokkal alaposabb tisztítás érhető el ezzel a megoldással, mint egy forgófejes alternatívával, így nem meglepő, hogy a piacon már elérhetők direkt gyerekeknek szánt modellek is, mint amilyen a Philips Sonicare For Kids.

Páratlanul alapos tisztítás

Mivel egy szónikus elektromos fogkeféről beszélünk, ezért nemcsak a hagyományos-, hanem még a forgófejes technológiához viszonyítva is sokkal alaposabb tisztító hatást érhetnek el vele gyermekeink ugyanolyan egyszerű módon.

A technológia miatt ugyanis a Sonicare For Kids olyan helyekre is eljut – még a fogközök mélyét is kitisztítja –, ahonnan más fogkefe soha nem tudná eltávolítani a lepedéket. A Philips kutatásai szerint a hagyományos fogkefékhez mérten ez a megoldás 75 százalékkal hatékonyabbá teszi a fogmosást.

Ráadásul a termékhez rögtön kétféle méretű fogkefe fej tartozik, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálhassák vele számításaikat, de a gumibevonatnak és a gyermekbarát üzemmódnak hála az alapos tisztítás ellenére is garanciát vehetünk a kíméletességre.

Testre szabható és segítségre tervezett küllem

Garantáltan sok örömet okoz majd megjelenésével is a Philips Sonicare For Kids elektromos fogkefe, hiszen a gyártó cserélhető matricákat csomagol a termék mellé, aminek köszönhetően a gyerekek folyamatosan új kinézettel láthatják el.

A teljes testre szabhatóság mellett a Philips gondolt arra az esetre is, amikor a szülőnek segítséget kell nyújtania a gyermekének ahhoz, hogy azok elsajátíthassák a helyes fogmosás rejtelmeit.

Ehhez a gyártó olyan speciális nyelet tervezett a fogkeféhez, aminek köszönhetően a kis kezek is magabiztosan meg tudják fogni, azonban a szülők egyaránt hozzáférnek, ha úgy látják, hogy egy kis segítségre van szükség.

Hasznos társalkalmazás segíti az alapos fogmosást

Természetesen a Philips Sonicare For Kids elektromos fogkefével garantáltan élmény lesz a fogmosás, hála a hozzá kapcsolható társalkalmazásnak, mely egyfajta virtuális segédként, játékos formában, vizuális útmutatókkal segíti a piciket a megfelelő szájápolás elsajátításában.

A gyerekek találnak útmutatót a megfelelő fogmosáshoz, miközben Sparkly, a kis virtuális oktató a legkülönfélébb segítséget nyújtja nekik, sőt megannyi izgalmas ügyességi játékra invitálja a kis tulajdonosokat, akik hatalmas sikerélményt szerezhetnek ezáltal.

Sőt mi több, a társalkalmazás nemcsak a helyes fogmosás technikáját adja át, hanem a megfelelő időtartam elérésében egyaránt segítséget nyújt, ezáltal biztosítja, hogy mindig a lehető legtöbbet hozzák ki gyermekeink a fogtisztításból.

Oral-B Smart Teen

Kiváló választás tiniknek

Előnyök
 • Fogszabályzóhoz is alkalmazható
 • Oszcilláló-forgó-pulzáló technológia
 • Hasznos visszajelzések a mobilalkalmazás révén
 • Nyomásszenzor 
 • Időzítő 
 • 12 éves kortól, kifejezetten tiniknek
Elérhető itt
ALZA.HUA Smart Teen elektromos fogkefe kifejezetten tiniknek fejlesztett modell, amely fogszabályzó mellett is alkalmazható. 12 éves kortól használható, mely korban különösen fontos, hogy a gyerekek elsajátítsák a helyes fogápolási rutint.

Gondos fogtisztítás egy szuper eszközzel

A tinédzsereknek készült Smart Teen fogkefe által nem csupán hatékonyabbá tehetjük gyermekünk fogápolási technikáját, hanem egyúttal védelmet biztosíthatunk a helytelen tisztítás miatt bekövetkező ínygyulladás ellen is. A készülék ugyanis nyomásszenzorral ellátott, ami azt jelenti, hogy figyelmeztet a túl erős nyomás esetén, így megakadályozható az ebből fakadó ínysérülés, -gyulladás.

Időzítőjének hála már gyerekként megtanulhatja, hogy a két perces tisztítási idő elengedhetetlen az eredményességhez.

Gyengéd, mégis hatékony fogtisztítás speciális kefefejjel

A Sensi ultrathin fej kíméletes a fogakhoz és az ínyhez, ugyanakkor alapos tisztítást tesz lehetővé. Ehhez hozzájárul az oszcilláló-forgó-pulzáló technológia is. 

A gondos fogápolásról még többet tanulhatunk, ennek legjobb módja, ha a készülékhez tartozó mobilalkalmazást is igénybe vesszük, ezáltal hasznos tippeket is kaphatunk a helyes technika kivitelezését illetően. 

Oclean Kids

A megfelelő ár-érték arány képviseletében

Előnyök
 • Extrán csendes
 • Hosszú akkumulátor-üzemidő (30 nap)
 • Teljes feltöltés 3 óra alatt
 • Speciális, fluoriddal átitatott sörték
 • Nyomásérzékelős
 • Beépített időzítőt tartalmaz
 • Könnyű és ergonomikus kialakítású
 • 6-12 éves korosztály számára javasolt
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu
NOTINO.HU


Az Oclean Kids szónikus fogkefe már 6 éves kortól ajánlott, így már az iskolakezdés előtt megtaníthatjuk gyermekünknek a helyes fogápolási technikát. Miért ne ösztönözhetnénk modern megoldással? 

A legjobb tanító a fogápolásban

Az Oclean Kids készülék zajcsökkentő technológiájának köszönhetően olyan halk működés közben akár egy suttogás az éjszakában. Ezt alátámasztja, hogy 37 dB-nél is alacsonyabb a zajszintje. 

Speciális DuPont-sörtékkel ellátott, melyeket fluoriddal itattak át. További előnyük, hogy gyengédek az ínyhez és a fogzománchoz, ráadásul a készülék nyomásérzékelője is garantálja az ínyvédelmet. Az időzítő segítségével a gyermek nagyobb figyelmet fordíthat az optimális technika mellett a helyes fogmosási időtartamra is.

Vízálló, ergonomikus kialakítású készülék

A vízállóság különösen fontos elvárás egy elektromos fogkefe esetében, pláne, ha gyerekek számára készül. 

Az Oclean elektromos fogkefe mellett szól a hosszú akkumulátor-üzemidő is, egy töltéssel akár 30 napon keresztül használható. Sőt, a feltöltéséhez nem kell egy teljes napot várni, mivel 3 óra alatt maximálisan feltölthető.

Oral-B Stages Power Kids

Pénztárcabarát választás

Előnyök
 • Különböző mesehősöket ábrázoló kivitelben is kapható
 • 3 év felett alkalmazható
 • Ergonomikus kialakítású
 • Elemes fogkefe
 • Speciális kefefej, középen hosszabb sörtékkel
 • Fix kefefej – tökéletes első fogkefeként
Elérhető itt
notino.hu

Amennyiben gyermekünk első elektromos fogkeféjét szereznénk be, az Oral-B Stages Power Kids remek megoldást kínál. Fix fejjel ellátott, különböző mesehősökkel díszítve is elérhető. 3 év feletti gyermekek számára készült, így tökéletes kezdésként, amikor a gyermek még csupán ismerkedik a helyes fogápolási technikával.

Az első elektromos fogkefe legyen emlékezetes!

A Stages Power Kids fogkefe egy költséghatékony megoldást kínál arra, hogy már egészen kicsi korban megismertessük gyermekünkkel a helyes fogtisztítási technikát. A kefefej ugyan nem cserélhető, de tökéletes első fogkefe gyanánt. 

Hatékony eszköz a fogszuvasodás ellen!

A forgó kefefej középen hosszabb sörtékkel rendelkezik, ennek köszönhetően a rágófelületek azon részén végez alaposabb munkát, ahol eleve könnyebben indulhat meg a fogszuvasodás.

Nemcsak a mesehősök kápráztatják el a kicsit, hanem a Disney Magic Timer alkalmazás is a segítségére lehet az optimális időtartam betartásában.

Tegyük szórakoztatóvá a fogápolást gyermekünk számára!

A vidám, mesefigurás külső mellett ergonomikus kialakítású is, hogy ne csak örömteli, hanem kényelmes is legyen a fogmosás. 

Eta 1294

Egy ajánlás első elektromos fogkefének

Előnyök
 • Vidám külső
 • Elemes
 • Vízálló kivitel
 • Poharas állvánnyal, pillangós homokórával
 • Kétféle színben elérhető: kék és rózsaszín
 • Ötletes kezdő szett
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu

Az Eta gyerekek számára készült elektromos fogkeféjével azonnal meghozhatjuk a kedvet a fogmosáshoz. Melyik gyerek lenne képes ellenállni a pillangós dizájnnak, az ötletes homokóra kiegészítőnek? Tökéletes opció, ha egy szuper kezdő szettet keresünk gyermekünknek.

Komplett fogápolási készlet vidám kivitelben

Az elemes elektromos fogkefe pillangós homokórával, poharas állvánnyal teremt vidám hangulatot fogmosás közben. A homokórával könnyen betartható az ideális tisztítási időtartam. A szetthez tartozó pohár pedig tökéletes kellék az öblítéshez.

A legjobb megoldás, hogy hatékonyabbá tegyük a fogtisztítást, ha egy elektromos változatra cseréljük a klasszikus fogkefét. Ráadásul így játszva taníthatjuk meg gyermekünknek a megfelelő alapokat, amelyek elengedhetetlenek a gondos fogápoláshoz. Például a kétperces tisztítási időt, a gyengéd, mégis alapos fogmosási technikát.

Szuper kezdő szett, amely segít az alapoknál

Az Eta elektromos fogkefét tán még felnőttként is szívesen kipróbálnánk. Ne legyünk elszomorodva, hogy már kinőttünk ebből a korból, ugyanis gyermekünket bármikor megajándékozhatjuk vele, hogy színesebbé, vidámabbá tegyük a mindennapos fogmosást.

Forgófejes vagy szónikus elektromos fogkefét vegyek a gyereknek?

Mint a fentiekből is kiderült már, a gyerekeknek szánt elektromos fogkefék között alapvetően kétféle típust tudunk megkülönböztetni egymástól, így beszélhetünk forgófejes vagy szónikus működési elvről. Hogy melyiket válasszuk a gyereknek?

A forgófejes elektromos fogkefe tökéletes belépő a fogmosás világába

Alapvetően tévedés azt hinni, hogy egy elektromos fogkefére csak akkor lehet szüksége a gyermeknek, ha már elsajátította egy hagyományos típussal a fogmosás tudományát. Éppen ellenkezőleg, ezt a feladatot sokkal szerencsésebben el tudja látni egy forgófejes típus.

Ezért az efféle modelleknek a felszereltség függvényében megvan a helyük a ranglétrán. Egy egyszerűbb, párezer forintos változat – mint például a Colgate Kids – tökéletes a kezdéshez, majd ezt később felválthatja valamelyik Oral-B, ha alaposabb eredményt szeretnénk.

Egy hagyományos fogkefénél a forgófejes típus is jobb alternatíva

Amit fontos lehet megjegyezni, hogy egy hagyományos fogkefe bár arra alkalmas, hogy gyermekünk elsajátítsa vele a fogmosás helyes technikáját, azonban minden törekvésünk ellenére is hosszú hónapok munkája, amíg ez ténylegesen megvalósulhat.

Emiatt nagyon fontos némi segítség a gyermekek számára, ami alaposabbá tudja tenni a fogmosást. Ebből a célból kiváló segítséget tud nyújtani egy forgófejes elektromos fogkefe, mely bizonyítottan alaposabb munkát végez a forgómozgásnak hála.

Előnyös, mert még akkor is kellően alaposan meg tudja tisztítani a fogak felületét és a fogínyt, amikor a gyermek csak vezeti a forgófejet a fogakon, de úgynevezett súroló mozgást nem végez.

Ha már megy a fogmosás, mindenképpen érdemes elgondolkodni egy szónikus fogkefén

Amit a szónikus elektromos fogkefe kapcsán fontos kiemelni, hogy kezdésnek semmiképpen sem ajánlott alternatíva gyermekünk számára, hiszen használatával nagyon alapvető fogmosási technikák elsajátítása maradhat ki a lurkók életéből.

Amikor azonban a fogmosás már érezhetően jól megy, sőt az első csontfogak is kibújtak, mindenképpen érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy szónikus elektromos fogkefét vásárolunk a lurkó számára.

Miért jobb a szónikus elektromos fogkefe, mint a forgófejes típus?

Erre a kérdésre nehéz röviden válaszolni, de alapvetően azért, mert rendkívüli mértékben minimalizálja azt, hogy gyermekünk helytelenül mosson fogat, illetve lepedékesek maradjanak utólag a fogai.

A szónikus elektromos fogkefe ugyanis sokkal több mozdulatot végez adott idő alatt, mint a forgófejes megoldás, ezáltal súroló mozgás nélkül képes olyan örvényt és áramlatokat kelteni a szájban, melyek még a nehezen elérhető helyekről, a fogközök mélyéről is kiszabadítják a lepedéket.

Sokkal alaposabb tisztaság várható tehát egy szónikus technológiával működő típustól, így amennyiben gyermekünk már elsajátította a fogmosás alapjait, érdemesebb beruházni a némileg drágább terméktípusra, mert hosszabb távon meghálálja magát a befektetés.

Mitől lesz gyerekeknek való egy gyerek elektromos fogkefe?

Nagyon sokféle elektromos fogkefe közül válogathatunk a magyar piacon is, melyek között kifejezetten kevés a direkt gyerekeknek szánt típus. Hogy mi különböztetni meg a felnőtteknek szánt típusokat a kisebb korosztálynak szánt termékektől? Lássuk!

Kialakítás

Eleve a gyerek elektromos fogkefék már a kialakítás tekintetében is különböznek a felnőtteknek szánt típusoktól. Lényegesen kecsesebb és keskenyebb test jellemzi őket, hogy könnyebben el tudják érni a fogakat a kisebb szájüregben.

Jobb a fogásuk, egyszerűbben kézben tudják tartani a kisebb kezükkel is, miközben maga a fej kialakítása egyaránt csekélyebb mérettel rendelkezik, hogy jobban illeszkedjen a méret tekintetében lényegesen apróbb fogakhoz.

Termékdizájn

Természetesen a gyártók is tisztában vannak vele, hogy a gyerekek elektromos fogkeféket úgy lehet a legkönnyebben eladni a kicsiknek, ha azt kellően vonzóvá teszik számukra, ezáltal a kialakítás mellett a termékdizájnt is hozzájuk alakítják.

Ennek megfelelően a gyermekek számára tervezett termékek sokkal színesebbek, tele vannak különféle rajzfilmes motívumokkal, figurákkal, esetleg ismert filmek, franchise-ok karaktereivel, hiszen ezek mindig jobban eladhatóbbá teszik azokat.

Gyerekeknek szóló funkciók

Egyetlen elektromos fogkefe sem kaphatja meg a gyerekeknek szóló jelzőt abban az esetben, ha nem rendelkezik az adott termék olyan funkciókkal, melyek kifejezetten a legkisebbeknek szólnak. Hogy miről van itt szó?

Például rendkívül fontos, hogy legyen az adott termékben időzítő, mely segítséget nyújt abban, hogy gyermekünk kellő ideig mossa a fogait. A legtöbb elektromos fogkefében kétperces időzítő található, mely félpercenként jelez, hogy váltani kell a fogsor más részére.

Ezen felül csatlakozhatnak az elektromos fogkeféhez társalkalmazások, melyek segítenek elsajátítani a helyes fogmosás mikéntjét, játékra invitálhatják gyermekeinket, ösztönözhetik őket a megfelelő szájhigiénia elérésre és így tovább.

Milyen elektromos fogkefét válasszunk gyermekünknek?

Miután eldöntöttük, hogy gyermekünknek elektromos fogkefét vásárolunk, és túljutottunk azon is, hogy forgófejes vagy szónikus modellt, akkor még sajnos közel sem jutottunk a végére azoknak a tulajdonságoknak, amire oda kell figyelnünk a vásárláskor.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, melyeket minden esetben figyelembe kell vennünk a döntés előtt.

Érdemes ismert gyártót választani

Több okból is nagyon fontos, hogy ne névtelen, gyenge minőségű elektromos fogkefét vásároljunk gyermekünk számára, de a legnyomósabb alighanem az, hogy a megfelelő technikai hátteret kizárólag a nagyobb gyártók termékei képesek biztosítani az eszközök számára.

Gyermekünk még nyilván nem képes felmérni, hogy a csontfogak épségének mekkora jelentősége lesz a későbbiekre nézve, éppen ezért a mi felelősségünk, hogy egy jobb modellel biztosítjuk számukra a megfelelő szájhigiéniát.

A kielégítő technológiai háttér mellett fontos továbbá, hogy kizárólag a jobb minőségő gyártók esetében tudunk megfelelő kiegészítőket vásárolni a későbbiekben, ha szükséges, így például extra kefefejet, ha elkopott. A garanciális hátteret pedig talán már meg sem kell említenünk.

Kialakítás

Nagyon fontos a gyerek elektromos fogkefék kapcsán, hogy olyat válasszunk, ami a lurkó elvárásainak is maximálisan megfelel. Ne csak azért vegyük meg, mert olcsó, vagy mert nekünk tetszik, hiszen ha a gyermeknek nem elégíti ki az elvárásait, akkor kidobott pénz lesz az ablakon.

Ezen a téren pedig nyilván nemcsak azt kell nézni, hogy milyen mesefigura található rajta, sokkal inkább azt, hogy kellően ergonomikus, könnyen fogható, gumírozott testtel, illetve vékonyabb, kisebb kefefejjel rendelkezzen, amivel a gyermek is egyszerűbben használhatja majd.

Teljesítmény

Hogy mekkora teljesítménnyel rendelkezik egy gyerek elektromos fogkefe, azzal a legtöbb szülő nem foglalkozik. Alapvetően a forgófejes megoldások esetén nincs is szükség rá, azt azonban fontos tudni, hogy ha a szónikus típusokkal szemezünk, akkor gyakran átverhetnek minket.

Sokszor próbálnak ugyanis szónikus elektromos fogkefeként eladni olyan forgófejes megoldásokat, melyek kicsit gyorsabb fejmozgással rendelkeznek, mint az átlag, de valójában még így is messze vannak attól, hogy ezt a technológiát képviseljék.

A párezres rezgésszám ugyanis még nagyon messze van a szónikus megoldástól, ha ilyen technológiát szeretnénk, akkor kizárólag olyan fogkefe mellett döntsünk, ami képes percenként több tízezer rezgésre.

Tisztítási módok

A legtöbb forgófejes gyerek elektromos fogkefe egyetlen tisztítási móddal rendelkezik, így amennyiben ebből a kategóriából válogatnánk, egyáltalán nem lesz fontos odafigyelni rá a döntéskor, ellentétben egy szónikus elektromos fogkefével.

Utóbbi modelleknél ugyanis már lényeges, hogy az eszköz rendelkezzen egy kíméletesebb és egy erősebb üzemmóddal, ellenkező esetben fájdalmat, de inkább kellemetlenséget okozhat gyermekünknek.

A szónikus technológia ugyanis nem veszélyes, de meg kell tanulni használni egy ilyen fogkefét még a gyermekeknek is, ebben az időszakban pedig nagyon fontos lehet, hogy egy kíméletesebb móddal indulhasson az ismerkedés.

Cserélhető fej

Különösen a belépő szinten találkozni úgynevezett eldobható elektromos fogkefékkel, melyek 3-6 hónapos befektetések, és leginkább azt a célt szolgálják, hogy gyermekünk hozzászokhasson ennek a terméktípusnak a használatához.

Nem sokkal drágábbak viszont azok a típusok, melyek már cserélhető fejjel rendelkeznek, és ha a lurkó már hozzászokott ehhez a fogtisztítási módszerhez, akkor csak és kizárólag olyan változatot válasszunk számára, mely cserélhető fejjel rendelkezik.

Azért lényeges, mert egy elektromos fogkefe még a gyerekek esetében is hosszútávú befektetés, de a sörték kopnak, ezáltal legalább háromhavonta fontos lesz lecserélni a kefefejet. Ezen a ponton lényeges, hogy olyan gyártó mellett döntsünk, amelyik támogatja ezt.

Érdemes lehet arra is odafigyelni, hogy a gyerek elektromos fogkefe nagyobb fejekkel is kompatibilis legyen. Egy 6-7 éves gyermek számára – akinek sokszor már csontfogai vannak – gyakran nagyobb kefére lesz szüksége, mint egy 4-5 évesnek, és ilyenkor olcsóbb, ha nem kell komplett gépet megvásárolni, elegendő csak egy új fej hozzá.

Mobilalkalmazás

Sokan felesleges extrának vagy luxusnak gondolják, de nem véletlen, hogy egyre több gyártó gondoskodik róla már az olcsóbb termékek esetében is, hogy gyerekeknek szánt elektromos fogkeféje esetén biztosítsanak társalkalmazást a lurkók számára.

Ezek az applikációk Bluetooth technológiával kapcsolódnak egy okostelefonhoz, és rengeteg segítséget tudnak nyújtani nekik abban, hogy elsajátíthassák a helyes fogmosás technikáját, hogy milyen hosszú ideig kell mosni a fogakat és így tovább.

A legtöbb terméknél az Android és az iOS operációs rendszerek egyaránt támogatva vannak, és általános tapasztalat, hogy amelyik fogkeféhez van ilyen szoftver, azt a gyermekek is nagyobb kedvvel használják, hiszen egyfajta játék lesz tőle a fogmosás.

Sok esetben tényleg, hiszen komplett mobiljáték, ügyességi feladványok, jutalomrendszer van kifejlesztve az elektromos fogkefe mellé.

Időzítő funkció

Ha tartós befektetésként tekintünk egy gyerek elektromos fogkefére, akkor rendkívül lényeges, hogy rendelkezzen az eszköz saját időzítő funkcióval, amit nem csak applikáció szintjén képes biztosítani az eszköz számára.

Lényeges, mert apró hangjelzésekkel biztosítja, hogy gyermekünk betartsa a fogorvosok által előírt kétperces fogtisztítási fázist, miközben arra is figyelmezteti őket, hogy félpercenként a fogsoruk újabb részeit tisztítsák vele, ezzel garantálva az alaposságot.

Akkumulátor

Az olcsóbb gyerek elektromos fogkefék esetében közönséges elemek biztosítják a működéshez szükséges energiát, amit úrjatölthető elemmel gazdaságossá és környezetbaráttá tehetünk ugyan, de hosszabb távon ez a módszer közel sem tekinthető előnyösnek.

Minimálisan nagyobb befektetéssel ugyanis vásárolhatunk már beépített akkumulátorral rendelkező elektromos fogkefét is gyermekünknek, melyhez rendszerint speciális dokkoló berendezés tartozik, ami tartóként és töltőként egyaránt funkcionál. Egy töltéssel a legtöbb eszköz napokig képes működni, töltöttségüket pedig vagy LED-es kijelzőn követhetjük nyomon, vagy a kapcsolódó társalkalmazásban láthatjuk egészen pontosan, hogy hány százalékon áll az akkumulátor.