Elektromos fogkefe teszt – mutatjuk a legjobbakat

Last updated:

A megfelelő szájápolás közel sem csak azért fontos, hogy kellően szép és egészséges fogaink legyenek. A szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzünk különféle betegségeket és rengeteg baktériumtól megtisztítsuk szervezetünket, ezért sokan arra törekednek, hogy ezt a mindennapi rutint a lehető legmagasabb szintre emelhessék életükben.

A manuális fogkefék hosszú évtizedek óta biztosítják azt, hogy megfelelő törődés mellett még évtizedek után is egészséges fogazatunk legyen, azonban ma már sokkal hatékonyabb alternatíva is létezik ebben a tekintetben, mégpedig az elektromos fogkefe képében. Bár sokan annak ellenére sem próbálták még ki ezt az eszközt, hogy a fogorvosok is inkább ezt ajánlják már a hagyományos fogkefe helyett, azonban a tények nem hazudnak, az alábbiakban pedig kideríthetjük, hogy miért.

Tartalomjegyzék

Az elektromos fogkefe típusai

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre többféle típusú elektromos fogkefét találhatunk a boltok polcain. Ezek 

 • a forgófejes;
 • a szónikus;
 • és az ultrahangos elektromos fogkefék.

Forgófejes elektromos fogkefe

Jelenleg az egyik legelterjedtebb modell, melynek többféle altípusa ismert, hiszen lényegében az oszcilláló- és pulzálófejes változatok is ennek a továbbfejlesztett változatai. Működésének lényege, hogy a köralakú kefefej magas, percenként több ezres fordulatszámon forog.

A forgófejes típus egyik továbbfejlesztett változataként az oszcillálófejes elektromos fogkefe nem folyamatos körkörös mozgást végez, hanem rövidebb súroló mozzanatokkal tisztítja fogainkat. Bizonyos esetekben ez a megoldás hatásosabb alternatíva lehet a lepedékeltávolításban.

Szintén a forgófejes elektromos fogkefe egyik altípusáról beszélünk, ha a pulzálófejes megoldással találkozunk. Itt sem folyamatos, sem rövidebb körforgás nincs a kefe kapcsán, hanem egyfajta pulzálás történik. A kapcsolódó modellek közül kimagaslónak tekinthető, hiszen még a kisebb fogkövekkel is elbánik.

Egyes gyártók képesek voltak ötvözni a fentiekben ismertetett három technológiát, így a forgó-, az oszcilláló- és a pulzáló megoldást egy elektromos fogkefén belül. A maga kategóriájában éppen ezért értelemszerűen a legjobb és legaprólékosabb tisztítást kínálja.

Szónikus elektromos fogkefe

A szónikus fogkefe részben azzal érdemelte ki a nevét, mert elképesztően gyors, percenként akár több tízezres fejmozgás is elérhető vele oldalirányban, ami már önmagában jelentős tisztítóhatást jelent, de hozzá még hanghullámokat is generál, melyek együttesen rendkívül hatékony lepedékeltávolítást nyújtanak. Különösen előnyös a nehezen elérhető helyek és a fogközök tisztításában!

Ultrahangos elektromos fogkefe

Az ultrahangos technológia jelenleg az elektromos fogkefék között a legmodernebb és legfejlettebb megoldás, mely egykoron hang nélkül tisztított, de az újabb típusok az összhatás miatt már halk zúgó hangot adnak ki magukból. A termék feje már semmilyen mozgást nem végez, csak ultraszónikus hanghullámokat ad ki magából, melyek rezgéseket generálnak – percenként akár több tízmilliót is –, amivel gyakorlatilag makulátlan tisztaságot és higiéniát érhetünk el a szájban.

Forgófejes elektromos fogkefe

Felsőkategórai legjobbjai

Oral-B Genius X Anthracite Grey Luxe

Előnyök
 • okostelefonos csatlakozás
 • valós idejű fogmosás ellenőrzés
 • SmartRing multifunkciós jelzőberendezés
 • 3D White fogkefe fej
 • négy Sensi Ultrathin pótfej
Elérhető itt
NOTINO.HU
ALZA.HU

Az Oral-B Genius X Anthracite Grey Luxe jelenleg az elektromos fogkefék legmagasabb szintjét képviseli, noha ebben a kategóriában még kifejezetten sok nagyszerű termékkel osztozik. Egy forgó-oszcilláló-pulzáló technológián alapuló termékről van szó, mely egyszerre három módszer egyesítésével képes olyan magas minőségű tisztítást kínálni, amiről korábban még talán álmodni sem mertünk volna.

Ennek az oka nem más, minthogy ez az elektromos fogkefe egy igazi technológiai nagyágyúnak nevezhető! A piac egyik első intelligens fogkeféjeként Bluetooth kapcsolaton keresztül tud csatlakozni okostelefonunkhoz, ezáltal applikációkban gyűjti az adatokat fogmosási szokásainkról, melyeket utána kielemeztethetünk, és akár fogorvos közbenjárásával kérhetünk segítséget technikáink tökéletesítéséhez. Sőt, az elektromos fogkefe akár valós időben is tudja ellenőrizni a fogmosási folyamatot, így minden alkalommal tanulhatunk egy kicsit.

Ez azonban még közel sem minden! Az Oral-B Genius X Anthracite Grey Luxe a SmartRing multifunkciós jelzőberendezéssel tisztítás közben tudja mutatni a mozgásérzékelőt vagy az időzítőt, így folyamatosan nyomon követhetjük a tisztítás intenzitását és aktuális állását. Mindezt teljes egészében mesterséges intelligencia vezérli, akárcsak a pozíció-felismerést, aminek részeként láthatjuk a hozzákapcsolt okostelefon által, hogy merre jár éppen a fogkefe, így drasztikusan javítható a fogmosási technika, illetve természetesen magasabb szintre emelhető a fogak tisztasága is, hiszen a kapcsolódó program segítségével a szájüreg egyetlen fontos zónáját sem hagyhatjuk majd ki.

Ezt fokozza még a speciális 3D White fogkefe fej alkalmazása, mely olyan polírozórésszel rendelkezik, ami már az első használat után fehérebb fogakat ígér, ehhez pedig ráadásként külön fehérítési programot is beállíthatunk a kapcsolódó Oral-B applikációban, így megjelenésünkért egyaránt nagyon sokat tehetünk ezzel a termékkel. Mindehhez további öt üzemmód tartozik, melyek között ínyápolásra és nyelvtisztításra fókuszáló programot egyaránt találhatunk. Az már csak járulékos extra, hogy a fogkefe feje forgás közben 48 000 pulzálásra és 10 500 oszcillálásra képes percenként. 

A fogkefe Li-ion akkumulátorral, saját töltőállomással rendelkezik, de a négy Sensi Ultrathin pótfej mellett a csomagban egy utazó töltőtokot is találhatunk, ami kifejezetten nagy előnyt jelent abban az esetben, ha hosszabb utazásra vagy nyaralásra vinnénk magunkkal, hiszen így bármikor tölthetjük, de elegáns dokkolója sem foglal túl nagy helyet.

Oral-B Genius PRO 8000

Előnyök
 • okostelefonos csatlakozás
 • valós idejű visszajelzés
 • LED SmartRing körgyűrű
 • 3D White technológia

Elérhető itt

ALZA.HU

Az Oral-B Genius PRO 8000 elektromos fogkefe egy forgó-oszcilláló-pulzálófejes technológiára épülő termék, melyet kifejezetten fogorvosok bevonásával, az ő javaslataik figyelembevételével alakítottak ki annak érdekében, hogy a lehető legprofesszionálisabb fogtisztítást érhessék el segítségével a felhasználók. Ennek köszönhetően egy hagyományos fogkeféhez mérten akár kétszer több lepedéket is eltávolíthatunk a segítségével, és bár mesterséges intelligencia nem segíti a munkáját, mint például az Oral-B Genius X esetén, de Bluetooth technológián keresztül összekapcsolhatjuk okostelefonunkkal, ahol rengeteg applikáció támogatja a tökéletesebb fogmosást.

A telefonos programokkal lehetőségünk nyílik személyre szabni minden egyes tisztítási folyamatot, valós idejű visszajelzést kérni, de akár a fogmosás hosszát is szabályozhatjuk, sőt információt kérhetünk arról, ha túl erősen mossuk a fogunkat. Mivel az Oral-B Genius PRO 8000 képes felmérni a saját helyzetét, ezért biztosítja, hogy a szájüreg egyetlen régiója se maradjon ki a tisztításból. A folyamatot mindemellett egy LED-es SmartRing, gyakorlatilag egy fényjelzésre alkalmas körgyűrű támogatja meg, amivel még jobban személyre szabhatjuk a fogmosást, hiszen állandó visszajelzést kaphatunk akár 12 beállítható színben például a fennmaradó időről vagy a fogakra gyakorolt nyomásról, amire fontos odafigyelni a fogzománc épsége miatt.

A speciális kialakítás és a 3D White technológiára épülő fej képes arra, hogy már az első használat után sokkal fehérebbé tudja tenni fogainkat, illetve egészségesebbé a fogínyt. Az Oral-B Genius PRO összesen ötféle fogmosási móddal kecsegtet, így a kapcsolódó applikációkkal nemcsak fogfehérítő, hanem akár az íny ápolását szolgáló megoldást is választhatunk. Hatékonyságát az időzítő és a különféle segédszoftverek mellett alaposan megnöveli, hogy a fej 10 500 rezgés/perc és 48 000 pulzálás/perc teljesítményre képes, ami nemcsak a lepedéket, hanem a fogkövet is képes eltávolítani még olyan régiókból is, ahonnan más fogkefék képtelenek lennének.

A termék beépített Li-ion akkumulátorral rendelkezik, melyet a kapcsolódó töltőállomással tudunk feltölteni elektromossággal. Ezen felül tartozik hozzá összesen három darab fej, valamint egy prémium kategóriás utazótok is, hogy bárhová magunkkal tudjuk vinni a szettet különösebb sérülés vagy koszolódás nélkül. Ha szívesen kihasználnánk a fogkefe működését maximalizáló okostelefonos applikációkat, egy speciális okostelefon-tartót is találunk a csomagban, így mindig nyomon követhetjük a szoftveren keresztül fogmosásunk általános tulajdonságait, illetve hatékonyságát.

Pénztárcabarát megoldások

Oral-B Vitality Black Cross Action

Előnyök
 • 2D technológia
 • 7600 fordulat / perc
 • időzítő
 • egyszerű használat

Elérhető itt

ALZA.HU

Az Oral-B Vitality Black Cross Action akkor kiváló választás, ha egy olyan belépő szintű forgófejes elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, mely minden nap tökéletesen megállja a helyét egy-egy általános fogtisztításhoz. A csomag eleve két cserefejjel érkezik, így hónapokig tesztelhetjük, miközben a gyakorlatban is megbizonyosodhatunk arról a gyártó által garantált tényről, miszerint használatával akár 100 százalékkal több lepedéket távolíthatunk el – lényegesen egyszerűbben és kevesebb munka befektetésével –, mint egy hagyományos fogkefével.

A speciális, kerek kialakítással rendelkező fej a folyamatos forgómozgás során képes igazodni bármilyen fogazathoz, de egy innovatív 2D-technológia, illetve a speciális sörtekialakítás gondoskodik arról, hogy a tisztítási folyamat kimagasló hatékonyságú legyen, aminek jóvoltából fogaink már 30 nap alatt sokkal egészségesebbek lesznek, mint korábban. Ezt a kefék mintegy 7600 fordulat / perces sebességű mozgása könnyíti meg, amihez különféle üzemmódok társulnak, így a kétperces időzítő például jelez, ha már elég ideje mossuk a fogunkat. Ezen felül az elektromos fogkefe félpercenként rezgéssel figyelmezteti használóját arra, hogy a tisztítási területet változtatni kell, ha esetleg nagyon belefeledkeznénk a fogmosásba, és csak az egyik oldalon alkalmaznánk az eszközt.

A termékhez egy külön töltőállvány tartozik, mely képes folyamatosan energiát adni az eszköznek úgy, hogy közben modern megvalósítása bármelyik fürdőszobában látványos kiegészítővé teszi. Amennyiben a fogkefe lemerül, csak csatlakoztassuk az állványhoz. Teljesen üres akkumulátor esetén a töltési folyamat mintegy 16 órába telik, utána viszont használat függvényében több napig elegendő lesz az eltárolt energia, ezáltal utazáskor vagy nyaraláskor nem szükséges mást, csak a készüléket magunkkal vinni, a töltőt nem.

Rendkívül innovatív megoldás az Oral-B Vitality Black Cross Action esetén, hogy a hozzávaló kefefejeket halványkék szálakkal egészítettek ki, melyek egyfajta indikátorként a használat gyakoriságának és intenzitásának függvényében nagyjából 3 hónap használat után teljesen kifakulnak. Ez azt jelzi, hogy a fej elkopott, és itt az ideje cserélni, ezáltal soha nem fordulhat elő, hogy a meghajlott vagy megtört sörték miatt nem tudjuk elég alaposan megtisztítani fogsorunkat a lepedékektől.

Oral-B Vitality D100

Előnyok
 • 7600 fordulat / perc
 • tökéletesen igazodik bármilyen fog alakjához
 • beépített ellenőrzőrendszerek
 • legtöbb fogkefefejjel kompatibilis

Elérhető itt

NOTINO.HU
ALZA.HU
EURONICS.HU

Az Oral-B Vitality D100 oszcillálófejes elektromos fogkefe képes megmutatni, hogy milyen érzés a maximális szájhigiénia, illetve a fogak makulátlan tisztasága. A speciális rezgőtechnológia jóvoltából ugyanis a termék akár 7600 oszcillációt is elő tud idézni percenként, ami sokkal könnyebben eltávolítja a lepedéket, mint a hagyományos forgófejes típusok, ezen felül pedig még a fogkő lerakódását is megakadályozhatjuk vele.

Mindeközben használata ugyanolyan egyszerű, mint a többi elektromos fogkefének, csak kapcsoljuk be, és vezessük végig a fogainkon, majd a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a maximális tisztaságot és higiéniát. Segítségével nemcsak a rossz fogak és a kellemetlen szájszagok, hanem a fogínygyulladás is könnyebben megelőzhető, miközben kutatások igazolják, hogy a hagyományos fogkefékhez viszonyítva kétszer annyi fogkő eltávolítására képes. Speciális köralakú fejének köszönhetően az Oral-B Vitality D100 elektromos fogkefe képes tökéletesen igazodni bármilyen fog alakjához, teljesen képes körbe venni őket, behatolni a legkisebb résekbe, miközben nemcsak a fogak felszínéről, hanem az ínyről is el tudja távolítani a lepedéket és a baktériumokat.

A beépített ellenőrzőrendszerek jóvoltából a termék ráadásul minket is hatékonyabb fogmosásra ösztönöz! A kétperces időzítő például jelez, amikor már elég ideig tisztítottuk fogainkat. A termékhez járó fejeken speciális jelzőszál található, mely a használat gyakoriságának függvényében – általában három hónap után – megkopik, ezzel jelezve, hogy cserélni kell, ami biztosítja számunkra, hogy mindig maximális hatékonysággal tisztíthassuk fogainkat.

Nagy előnye az Oral-B Vitality D100 elektromos fogkefének, hogy a legtöbb fogkefefejjel kompatibilis – kivéve a Sonic termékcsaláddal –, így használhatjuk hozzá a CrossAction, a 3D White, a Sensi Ultrathin, a Sensitive Clean, a Precision Clean, a FlossAction, a TriZone, a Dual Clean, a Power Tip és az Ortho Care típusokat is.

Saját töltődokkolójának köszönhetően az elektromos fogkefe a csatlakoztatást követően egyszerűen feltölthető, ezáltal mindössze néhány óra elegendő ahhoz, hogy utána napokig használhassuk, egy hosszabb utazásra vagy nyaralásra tehát elegendő magunkkal vinni csak az eszközt, a töltő otthonhagyható.

Oral-B Pro 600 Floss Action

Előnyök
 • 7600 fordulat / perc
 • 20 000 pulzálás / perc
 • 3D technológia
 • beépített nyomásérzékelő

Az Oral-B Pro 600 Floss Action egy olyan forgófejes elektromos fogkefe, melyet pulzáló technológiával látott el a gyártó, aminek jóvoltából páratlan minőségű és alaposságú tisztításra képes megfelelő alkalmazás esetén. Ehhez kimagasló teljesítmény, ezáltal percenként 7600 fordulat és mintegy 20 000 pulzálás csatlakozik, ami olyan helyekről is eltávolítja a lepedéket, ahonnan a hagyományos fogkefék soha nem tudnák. Mindezt a speciális 3D technológia teljesíti ki igazán, amivel korábban soha nem tapasztalt tisztaság vár ránk a szájüregen belül.

A terméket kifejezetten mindennapos használatra tervezték. Egyetlen üzemmódjának hála kifejezetten egyszerű a használata, nincs szükség hozzá különösebb extra ismeretekre, csak bekapcsoljuk, és élvezzük a makulátlan tisztaságot. Beépített programja kétperces üzemidőkre lett kalkulálva, ezáltal figyelmezteti a felhasználót, ha már épp elég időt töltött a fogápolással, ezzel elkerülhető a túl felületes tisztítási metódus.

Nagy előnye az Oral-B Pro 600 Floss Action pulzálófejes elektromos fogkefének, hogy beépített nyomásérzékelővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ha túl erősen nyomjuk a kefét a fogunknak, akkor a forgómozgás ugyan folytatódik, de a pulzálás automatikusan leáll. Ez egy hasznos biztonsági funkció, hiszen  megakadályozzuk vele, hogy kárt tegyünk fogzománcunkban, illetve olyan problémákat idézzünk elő, mint a túl erős fogmosás esetén jelentkező fognyaki vékonyodás.

Beépített NiMH akkumulátora elég nagy ahhoz, hogy egy 17-22 órás töltéssel akár egy héten át biztosítani tudja a gyárilag garantált fordulatszámokat, méghozzá napi kétszer kétperces fogmosás mellett. Az Oral-B Pro 600 Floss Action csomagja a tartalék fogkefefej mellett tartalmazza a töltéshez szükséges dokkolót, mely az elektromos fogkeféhez illeszkedő letisztult és egyszerű dizájnt kapott, kis méretéből kifolyólag pedig nem foglal nagy helyet – akár utazás során sem.

A gyártó kínálatában megtalálható legtöbb pótfejjel kompatibilis, így a Trizone, a CrossAction, a Precision, a Clean, a Floss Action, a Sensitive Clean, a Sensi UltraThin, a 3D White, az Interspace és az Ortho termékcsalád tagjai is csatlakoztathatók hozzá, akárcsak az Oral-B gyerekeknek készült pótfejei. Ez utóbbi különösen nagy pozitívum, hiszen így a fogmosási technikában még kevésbé járatos kicsik fogainak tisztántartása miatt sem kell aggódnunk, hiszen az Oral-B Pro 600 Floss Action esetükben is kiváló teljesítményt adhat.

Szónikus elektromos fogkefe

Philips Sonicare ProtectiveClean Plaque Defense HX6803/04 – A mi választásunk

Előnyök
 • BrushSync technológia
 • beépített nyomásérzékelő
 • QuadPacer időzítő
 • Easy start program
 • akár 14 napos használat egy töltéssel
 • BrushSync technológia
 • beépített nyomásérzékelő
 • QuadPacer időzítő
 • Easy start program
 • akár 14 napos használat egy töltéssel

Elérhető itt

NOTINO.HU
ALZA.HU

A Philips Sonicare ProtectiveClean Plaque Defense HX6803/04 egy szónikus elektromos fogkefe, mely ebből fakadóan mozgás és hanghullámok ötvözésével képes tisztántartani a fogazatot. A percenként 62 ezer rezgésre képes fej mellett a hanghullámok gazdagon felhabosítják a fogkrémet, amivel rendkívül hatékonyan képesek eltávolítani a lepedéket a fogak felszínéről, a fogközökből, valamint a fogínyról egyaránt. A gyártói adatok alapján a termék annyira hatékony, hogy mindössze 2 perc használattal olyan sok tisztítóhatás éri a fogainkat, amit egy manuális fogkefe esetén csak egy teljes hónap folyamatos súrolással tudnánk megvalósítani.

A prémium minőséget képviselő és rendkívül sűrűn telepített sörtékkel együtt a Philips elektromos fogkeféje akár hétszer több lepedék eltávolítására alkalmas, a nehezen elérhető pontokat pedig a lekerekített végeknek köszönhetően tudjuk hatékonyan megmosni, így akár a legutolsó fogak hátoldala is könnyedén elérhető a segítségével. A BrushSync technológiának hála ráadásul intelligens termékjellemzőkkel is rendelkezik a fogkefe, hiszen képes követni, hogy mennyit és milyen intenzitás mellett használjuk, ezáltal egy rövid sípolással, illetve a markolaton található jelzőfénnyel hozza tudomásunkra, hogy itt az idő kicserélni a fejet. A beépített mikrochip ráadásul képes azonosítani a csatlakoztatott fejet és szinkronizálni azt a markolattal, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a cserét és a kapcsolódó kalibrációt.

Kifejezetten előnyös tulajdonsága a Philips Sonicare ProtectiveClean Plaque Defense HX6803/04 elektromos fogkefének, hogy rendkívül kíméletes módja a fogtisztításnak, így a tömött fogak, a koronák, a fogpótlások, sőt a fogszabályzók esetében sem kell kellemetlenségekkel vagy károkozással számolnunk. Mindezt úgy, hogy ennek ellenére is képes maximális védelmet biztosítani a fogaknak, és megakadályozni állapotuk romlását. Ehhez a beépített nyomásérzékelő kínál további segítséget, ezáltal a fogkefe hanggal és rezgéssel figyelmeztet arra, hogy ne nyomjuk hozzá túl erősen a kefét a foghoz, ezzel ugyanis kárt tehetünk a fogzománcban.

A gyártó ráadásul gondoskodott arról, hogy még azok számára is könnyű legyen a fogkefe használatának elsajátítása, akinek korábban nem volt dolga, csak manuális típusokkal. Erre szolgál az Easy start program, ami az első 14 fogmosás alkalmával folyamatosan növeli a teljesítményt annak érdekében, hogy hozzá tudjunk szokni. Ezen felül a beépített QuadPacer időzítő figyeli, hogy szájüregünk minden területét érintette-e a fogmosás, míg a Smartimer a fogorvosok által ajánlott kétperces időtartam betartására igyekszik figyelmeztetni.

Az újratölthető Lítium-ion akkumulátornak köszönhetően a fogkefe egyetlen töltéssel akár 14 napra – azaz napi két alkalommal számolva legalább 28 fogmosásra – elegendő energiát tud tárolni. Töltéséhez csomagja tartalmaz egy külön dokkolóállomást, melyhez csak egyszerűen csatlakoztatni kell az eszközt azért, hogy az akkumulátorba elég energia jusson.

Philips Sonicare Diamond Clean – Felsőkategória legjobbja

Előnyök
 • akár 62 000 mozgás percenként
 • akár hétszer több lepedék eltávolítás
 • Optimal White speciális fej
 • öt fajta üzemmód
 • Easy Start program
 • többféle töltési mód
 • akár 62 000 mozgás percenként
 • akár hétszer több lepedék eltávolítás
 • Optimal White speciális fej
 • öt fajta üzemmód
 • Easy Start program
 • többféle töltési mód

Elérhető itt

NOTINO.HU
ALZA.HU

A Philips Sonicare Diamond Clean a szónikus elektromos fogkefék egyik legmagasabb szintjét kínálja, ami természetesen árcéduláján is megmutatkozik, hiszen lényegesen drágább, mint a kategóriáján belül elérhető többi termék. A speciális technológiai háttérnek köszönhetően az ultrahang habzó fogkrémet és milliónyi aprócska buborékot eredményez, melyek a legkeskenyebb fogközökbe is eljutnak, de a tisztítás hatékonyságát egy 62 000 mozgás/perc teljesítményre képes mechanikus rezgőfej támogatja meg, ami hatékonysága mellett kifejezetten kíméletes az ínyhoz és a fogzománchoz egyaránt. Ez a teljesítmény annyira kiváló, hogy mindössze két perc fogmosás során olyan mértékű befektetett munkát kapunk, amit manuális fogkefével csak egyhónapnyi fogmosás során érhetnénk el.

Az erőteljes technológiát a speciális sörtekialakítással ötvözve a Philips Sonicare Diamond Clean elektromos fogkefe a gyártó szerint képes akár hétszer több lepedéket is eltávolítani egy hagyományos fogkeféhez mérten, miközben a fogfehérítés terén is kétszeres hatékonyságot kínál. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy az ultrahangos megoldással lebonthatjuk vele fogainkról az összes elszíneződést, melynek eredményét már egy hét folyamatos használat után megtapasztalhatjuk majd.

Noha magának a fogkefének is modern és ergonomikus kialakítása van, a Philips Sonicare Diamond Clean esetében azonban a speciális fej (Optimal White) is hozzájárul ahhoz, hogy könnyedén megtisztíthassuk a nehezebben elérhető területeket, így akár az utolsó fogak mögött megtalálható régió lepedékmentesítése sem okoz többé problémát. Mindezt ráadásul kimagasló biztonság, illetve gyengédség társaságában, ezáltal nem gond a tömött fog, a korona, a fogszabályzó, de még a fogpótlás sem. A termék bizonyítottan annyira jól tisztít és annyira kíméletes az ínyhoz, hogy már kéthetes használat után képes javítani annak állapotát, ezzel megszabadítva minket például a gyulladásoktól vagy a gennyes gócoktól.

Természetesen a kiegészítő funkciók tekintetében is rengeteg tulajdonságot kínál a Philips elektromos fogkeféje. Alapból öt változatos üzemmód vár majd ránk, így a Clean módban például a mindennapos kimagasló tisztaságot, a Gum Care módban az íny kímélését, a Polish módban pedig a fogak fehérítését és a fogkőlerakódások eltávolítását érhetjük el. Ezen felül ott van még a Sensitive mód, mely rendkívül kíméletes az ínyhoz és a fogakhoz, de így is hatékony tisztaságot nyújt, míg a White mód kizárólag a fehérebb fogak, az elszíneződések eltávolítása esetén alkalmazandó.

Ez azonban még közel sem minden! A Philips Sonicare Diamond Clean segít betartani figyelmeztető jelzésekkel a minimum kétperces fogmosási időt, időzítője pedig 30 másodpercenként jelez, hogy más és más területen is használjuk a fogkefét az alapos tisztítás érdekében. Ha túl bonyolultnak tűnik a használat, az alapos leírás mellett a fogkeféhez egy Easy Start program kapcsolódik, mely segíti az első lépéseket, valamint azt is, hogy az első 14 használat során fokozatosan erősödjön a kefe intenzitása, amivel lehetőséget kapunk apránként hozzászokni működéséhez.

A fogkefe beépített akkumulátorral rendelkezik, így töltéséhez a kapcsolódó indukciós töltőpohárként emlegetett dokkolót kell alkalmaznunk, de a csomagban a tartalékfejek mellett egy a termék modern, elegáns dizájnjához maximálisan illeszkedő utazó töltőtok is megtalálható, mely USB-csatlakozón keresztül tud töltést adni az eszköznek, ami rendkívül kényelemes és praktikus megoldás, ha nem vagyunk otthon.

Oral-B Pulsonic Slim 1000 – A megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • 31 000 rezgés/perces teljesítmény
 • akár 14 napos használat egy töltéssel
 • beépített időzítő

Elérhető itt

ALZA.HU
EURONICS.HU

Az Oral-B Pulsonic Slim 1000 egy szónikus elektromos fogkefe, mely rendkívül elragadó, modern és vékonyított dizájn segítségével olyan magas szintű fogtisztítást kínál, aminek jóvoltából páratlan alapossággal képes letisztítani a fogakon lerakódott lepedéket. Mindezt 31 000 rezgés/perces teljesítmény, illetve a kapcsolódó technológia jóvoltából speciális hanghullámok segítségével, melyek egyenletesebb és alaposabb tisztítást tesznek lehetővé. A folyamatot a különleges kialakítású, meghosszabbított Pulsonic fogkefe fej maximalizálja, mely a vibrálás és rezgés mellett generálja a hanghullámokat, így egyszerre kétféle módon biztosítja a lepedékmentességet.

Segítségével nemcsak fehérebb fogak várnak ránk, de ínykímélő módjának köszönhetően elfelejthetjük az állandó szájüregi sérüléseket, így a két üzemmódot nagyon hatékonyan kihasználhatjuk. Beépített időzítőjének hála nem elég, hogy jelzi a fogmosás optimális időtartamát, de mindemellett 30 másodpercenként rezeg egyet annak érdekében, hogy ne csak a szájüreg egyes területeit mossuk, hanem valóban mindenhová eljusson a fogkefe, még az úgynevezett interdentális helyekre is.

A beépített akkumulátornak köszönhetően az Oral-B Pulsonic Slim 1000 rendkívül hosszú üzemidőt kínál, a feltöltött elemek akár 14 napi használathoz is elegendőek, töltéséhez pedig elegendő csatlakoztatni speciális, karcsú és modern dizájnjában a fogkeféhez illeszkedő töltődokkolójához. A termék a nyújtott fejkialakítás miatt sokkal jobban hasonlít a hagyományos fogkefékhez, így könnyebb hozzászokni a használatához, hiszen kevésbé nyújt idegen érzetet mind a kézben tartva, mind alkalmazás közben.

Xiaomi Oclean X – Pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • akár 40 000 rezgés percenként
 • okostelefonos vezérlés
 • akár 20 napos használat egy töltéssel
 • többféle töltési mód

Ha elérhető áron keresünk egy kimagasló tudással és teljesítménnyel rendelkező szónikus elektromos fogkefét, akkor minden kétséget kizáróan a Xiaomi Oclean X lesz a legjobb megoldás. Ennek az oka leginkább a kimagasló mechanikai megoldásokban – az ultrahangos tisztítás mellett akár 40 000 rezgést biztosít percenként –, valamint a hozzá kapcsolódó intelligens módszerekben keresendő, hiszen okostelefonunkkal, a kapcsolódó mobilos applikációval kommunikálva a fogkefe gyakorlatilag folyamatosan kommunikál velünk, irányít minket, instrukciókat ad, illetve nyugtázza, ha jól csináljuk.

A telefonos program és a Xiaomi Oclean X hagyományos Bluetooth-kapcsolaton csatlakoztatható egymáshoz, és érdemes aktiválni a programot minden fogmosás során, mert segítségével maximalizálhatjuk a hatékonyságot. A szoftver képes figyelmeztetni minket, hogy a szájüreg vagy a fogsor melyik részére nem fordítottunk elég időt, de akkor is szól, ha túl erősen rányomtuk a kefét a fogunkra, ami máskülönben a fogzománc károsodását idézheti elő. 

Ezen felül az összeköttetésnek hála folyamatosan tudjuk ellenőrizni például az akkumulátor töltöttségét, de természetesen a pontos időt, valamint azt is, hogy hány percet töltöttünk eddig fogmosással – ezzel biztosítva, hogy mindig alapos munkát végzünk. Az applikáció többféle mód alkalmazására ad lehetőséget, de akár komplett fogmosási terveket is készíthetünk általa, ha éppen a fogfehérítés vagy a fogíny ápolása lenne a cél. 

Modern hatásával és ergonomikus megjelenésével rendkívül kényelmes használatot biztosít, miközben társaihoz képest kimagasló teljesítményt kínál az akkumulátor üzemidejét tekintve is. Egyetlen töltéssel ugyanis akár 20 napig tudja biztosítani a makulátlan fogtisztítást és szájüregi higiéniát. Maga a töltés többféle módon történhet, ezáltal töltőállványa mellett egy szabvány micro USB csatlakozón keresztül is adhatunk neki energiát, ami főként utazás esetén kifejezetten nagy pozitívum.

Ultrahangos elektromos fogkefe

Emmi-dent 6 Professional

Előnyök
 • percenként akár 84 millió fejrezgés
 • gyermekek számára kiválóan alkalmas
 • akár hetekre elegendő töltöttség

Az Emmi-dent 6 Professional az elektromos fogkefék legújabb generációját képviseli, hiszen a különféle mechanikus megoldásokkal szemben ez a típus ultrahanggal, azaz szinte teljes egészében érintés nélkül képes megtisztítani a fogakat a lepedékektől és a baktériumoktól. Ezzel a technológiával soha nem látott alaposságú higiéniát érhetünk el azokon a helyeken is, melyeket a többi típussal egyáltalán nem érhetjük el, ezáltal a fogfelszínt, a legapróbb réseket, repedéseket, de természetesen a komplett szájüreget egyaránt tisztán tartja.

Mindezt a fogzománcot és az ínyt károsító dörzsölés nélkül, percenként akár 84 millió fejrezgés társaságában. A működés tekintetében az Emmi-dent 6 Professional teljesen ártalmatlan ultrahangos hullámokat generál a tisztítás során, aminek jóvoltából a lepedék, a lerakódások, a fogkő, de még a baktériumok és az elszíneződések ellen is hatékonyan fel tudja venni a küzdelmet. Mindezt úgy, hogy a speciális fogkrémmel – aminek alkalmazása a kívánt hatáshoz elengedhetetlen – milliónyi mikroszkopikus légbuborék keletkezik a szájban, melyek a legapróbb résekbe is hatékonyan be tudnak szivárogni.

Az ultrahangos elektromos fogkefével ráadásul nemcsak a fogainkat, hanem a fogínyt is védelmezhetjük, ezáltal serkenthetjük a segítségével a vérkeringést, miközben megelőzhetjük a gyulladásokat, a kellemetlen gennyes tasakok kialakulását. Mint ismert, az ultrahangot a fogorvosok már évek óta alkalmazzák ahhoz, hogy professzionális körülmények között tisztítsák és fertőtlenítsék a fogakat, az Emmi-dent 6 Professional pedig ezt most mindennapi használatra kínálja nekünk, bárkinek elérhető formában.

Az egyszerre három fog tisztítására alkalmas ultrahangos elektromos fogkefe nagyon halk zümmögő hangot ad ki magából a működés során, ami csak egyfajta élményeffektként van jelen, egyébként a technológia sajátosságából fakadóan teljesen némán tudna üzemelni. Használata merőben eltér a súroláson alapuló megoldásoktól, ezáltal csak egyszerűen tartsuk oda a fogunkhoz a kefefejet 5-10 másodpercre, majd élvezzük a tiszta, lepedékmentes fogakat és a friss leheletet akár 12 órán át. Mivel használata rendkívül egyszerű és könnyed, ezért különösen alkalmas olyan gyermekek számára, akik nem szeretnek fogat mosni.

Beépített akkumulátorának köszönhetően az Emmi-dent 6 Professional ultrahangos elektromos fogkefét egyetlen töltéssel akár két és fél órán át működtethetjük folyamatosan, így a használat gyakoriságágának függvényében akár hetekre elegendő töltöttséget tud tárolni. Maga a töltés egy kapcsolódó dokkolóval valósítható meg, amit a termék csomagolásában megtalálhatunk, méghozzá két darab, felnőtteknek való ultrahangos fogkefe fej társaságában, ami mellett más típusokkal, így akár gyerekeknek készült tisztítófejekkel egyaránt kompatibilis.

Megasonex M8

Előnyök
 • 96 millió 1,6 MHz-es ultraszónikus hanghullám / perc
 • szinte teljes hangtalanság
 • háromféle program
 • akár 2 hét rendszeres használat

A Megasonex M8 ultrahangos elektromos fogkefe egy professzionális készülék, mely a szájüreg- és a fogtisztítás legmagasabb szintjét képes biztosítani a felhasználók számára, méghozzá prémium kategóriás tulajdonságok társaságában. Segítségével a rendkívül kíméletes vibrációs technológia a fogorvosok által már évek óta eredményesen alkalmazott ultrahangos eljárásmóddal kiegészülve gyakorlatilag tökéletes tisztaságot biztosít fogaink számára. Ehhez a fogkefe képes percenként 96 millió 1,6 MHz-es ultraszónikus hanghullámot kiadni, aminek semmilyen lepedék, fogkő vagy baktérium nem képes ellenállni.

A hullámokkal fellazított elemeket vagy a makacsabb fogköveket pedig a Megasonex M8 percenként akár 18 ezer vibrálásra képes fejszerkezete tudja letakarítani a helyéről úgy, hogy közben nincs szükség súrolásra, amivel óriási kárt tehetünk a fogzománcban. Tesztek igazolják, hogy a fogkefe használatát követően a baktériumok legalább 12 órán keresztül képtelenek ismét megtapadni a fogfelszínen, miközben a hanghullámok a legapróbb résekbe, a fogágyhoz és az íny alá is eljutnak, amivel megakadályozhatjuk a kellemetlen gyulladásokat, a fogíny vérzését vagy a hosszantartó problémákból fakadó fogínysorvadást.

Kíméletes működésének köszönhetően a Megasonex M8 nagyszerű választás akkor is, ha tömések, implantátumok, hidak vagy koronák találhatók a szájban, esetleg fogszabályozót használunk, sőt ezekben az esetben még hatékonyabb tisztítást kapunk, mint bármelyik másik fogkefétől. Mindezt ráadásul szinte teljes hangtalanság társaságában, hiszen az ultrahang kiadásához nincs szükség hangos forgásra vagy súrolásra, de vibrációs használattal sem ad ki túl nagy zajt, így elsőre kifejezetten szokatlan lehet az alkalmazása, de mivel a fogmosás eredménye érezhető lesz, ezért hamar hozzá lehet majd szokni.

Lényeges továbbá, hogy a készülék az egész szájüreg higiéniájára alkalmazható, ezáltal kiegészítői között találunk egy ultrahangos nyelvtisztító fejet, amivel ezt a szervünket is teljesen megtisztíthatjuk. Ez különösen fontos a szájápolásban, hiszen bizonyított tény, hogy a szájban található lepedékek és baktériumok 70 százaléka a nyelvünkön található. A tökéletes tisztaságért elengedhetetlen lesz a Megasonex M8-hoz ajánlott speciális fogkrémek használata, melyek között speciális zománcépítő típusokkal is találkozhatunk a tökéletes regeneráció érdekében.

A háromféle programmal, összesen két tartalékfejjel érkező ultrahangos fogkefe gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott, rendkívül modern megjelenésének köszönhetően pedig a küllem tekintetében is bárhol megállja a helyét. Tárolása és szállítása ráadásul kifejezetten könnyednek tekinthető a hozzáadott tok által, melyben a tartóként is funkcionáló töltődokkoló szintén elfér. Használata rendkívül könnyed, csak csatlakoztatni kell a dokkolóhoz, egyetlen töltéssel pedig akár két hét rendszeres használatra elegendő energia tárolható beépített akkumulátorában – normál, napi kétszer két perces fogmosás esetén.

Az elektromos fogkefe előnyei

Hatékonyabb lepedékeltávolítás

Az egyik legfontosabb előnye az elektromos fogkefének a hagyományos típussal szemben minden kétséget kizáróan az, hogy sokkal hatékonyabban tudja eltávolítani a lepedéket a fogakról és a fogközökből, mint a hagyományos megoldás. Tanulmányok igazolják, hogy a rezgő-forgó elektromos fogkefék minden esetben sokkal több lepedéket és baktériumot tudnak eltávolítani, mint normál társaik, amivel nemcsak a fogak épsége tartható fenn lényegesen tovább, de mindemellett a kellemetlen íngyulladások mértéke is drasztikusan lecsökkenthető vele. Ezen felül egyszerűbb elérni általa a nehezen megközelíthető pontokat, és a mozgás miatt a szűkös fogközök egyaránt könnyebben kitisztíthatók, így nincs szükség utólag fogköz-tisztító kefékre vagy fogselyemre.

Nem károsítja a fogzománcot

Fogaink nagyon gyakran azért mennek tönkre, mert a manuális fogkefét túl erősen rányomjuk, és ezzel minden nap kisebb-nagyobb sérüléseket idézünk elő a fogzománcon. Ezt a legtöbb elektromos fogkefe esetén elkerülhetjük, hiszen főleg a prémium modellek rendelkeznek úgynevezett nyomásérzékelő szenzorral, ami nem engedi, hogy ezen a téren kárt tegyünk a fogzománcban, de ezáltal az ínat és a nyelvet sem tudjuk felsérteni. A fogkövet ezzel szemben hatékonyabban távol tartja a fogaktól, hála a sűrű és egyenletes forgásnak, illetve mozgásnak, amit emberi kéz képtelen reprodukálni.

Egyszerűbb használat, eredményesebb tisztítás

Noha tény és való, hogy az elektromos fogkefe segítségével ismét meg kell tanulnunk fogat mosni, hiszen egészen másképpen működik, mint manuális társai, azonban erre már az első alkalmak után rá lehet érezni, hiszen sokkal egyszerűbb a használata. Gyakorlatilag a fogkefét minden fogunk felszínén lassan és alaposan végig kell csak vezetni, a munka nagyrészét azonban a forgó-, rezgő- vagy ultrahangos fej végzi, ami többszörös hatékonysággal távolítja el a lepedéket még a legapróbb zugokból is. Ezzel sokkal eredményesebben tudjuk majd tisztán tartani a fogainkat, mindemellett pedig egyenletesebben, hiszen a stabil tisztítási metódust soha nem múlhatja felül az egyenetlen kézi súrolás.

Változatos üzemmódok a kívánt cél eléréséhez

Az egyszerűbb elektromos fogkefék ugyan csak egyetlen módban képesek üzemelni, azonban vannak olyan típusok – már bőven a középkategóriás szegmensben is –, melyek számtalan ilyen beépített programmal rendelkeznek annak függvényében, hogy a felhasználó mit szeretne elérni az általános tisztításon felül. Léteznek például kifejezetten érzékeny fogakra specializált megoldások, de akadnak a fogíny masszírozását vagy a fogak fehérítését célzó módok is. Ilyenkor csak egyetlen gombnyomás, és az elektromos fogkefe működése a mi igényeinkhez igazodva működik tovább.

Beépített időmérés a tartalmas fogmosáshoz

A legtöbb ember hajlamos belefeledkezni a fogmosásba, azonban egy jobb elektromos fogkefénél találhatunk olyan opciót, melynek aktiválásával az eszköz méri helyettünk az időt. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy alkalmazhatjuk a gyári beállításokat, de akár mi is bekalibrálhatunk egy időtartamot annak érdekében, hogy mindig garantáltan elég időt töltsünk el a szájhigiénia fenntartásával.

Cserélhető sörtetípusok

A hagyományos fogkefék legnagyobb hátránya, hogy ha túl erős, illetve túl kellemetlen érzetű sörte- vagy fejtípust választottunk belőle, akkor kénytelenek leszünk elviselni a kényelmetlenséget, esetleg azonnal egy másikat választani. Egy elektromos fogkefénél azonban eleve cserélhetők a fejek, melyeket akár darabonként is beszerezhetünk, és a legtöbbször alig drágábbak, mint a megfelelő minőségű normál típusok, ellenben nem kell minden esetben eldobnunk a komplett gépet, a megfelelő eszközhöz lehetőségünk nyílik kapcsolódó fejet venni, melyek kapcsán gyártónként eltérő, de többnyire széles kínálatból válogathatunk.

Elektromos fogkefe-típusok

Miután az első elektromos fogkefét már az 1950-es évek végén bemutatták, talán nem meglepő, hogy a több mint fél évszázad alatt történt fejlesztések során számos eltérő típusát is kifejlesztették. Ennek köszönhetően megkülönböztetünk:

 • forgó;
 • oszcilláló;
 • pulzáló;
 • forgó-oszcilláló-pulzáló;
 • szónikus;
 • és ultrahangos elektromos fogkeféket.

Lássuk, hogy mit kell tudnunk az egyes típusokról!

Forgófejes elektromos fogkefe

Az egyik legklasszikusabb típusa az elektromos fogkeféknek, mely egyszerű, de hatásos technológián alapulva úgy tisztítja a fogfelületet, hogy a rendszerint köralakú kialakítással ellátott sörtefelület körkörös mozdulatokat végez, típustól függően 4-8000 fordulatot percenként. A legtöbb embernek tipikus kezdő elektromos fogkefe, mely belépő szintként szolgál az újabb típusok felé.

Oszcillálófejes elektromos fogkefe

A forgófejes elektromos fogkefe egyik specializált változata, melynek a lényege az, hogy nem folyamatos körmozgást végez a használat során, hanem rövidebb időtartamú, váltakozó mozgást. Ez bizonyos esetekben sokkal hatékonyabb lepedékeltávolítást tesz lehetővé különösen azokon a pontokon, ahol nehéz kézi mozgással megtámogatni az elektromos fogkefe munkáját.

Pulzálófejes elektromos fogkefe

Ez a típus szintén a forgófejes elektromos fogkefe egyik specializált változata, mely forgás helyett egyfajta pulzáló mozgást végez a bekapcsolást követően. Előnye, hogy a lepedékeltávolítás területén sokkal nagyobb hatékonysággal vethető be, mint a forgó- vagy oszcillálófejes megoldások, hiszen a pulzálás során a makacs lepedékeket, a gyengébb fogkövet is ki tudja mozgatni a helyéről, így a felületet folyamatosan változó nyomással éri.

Forgó-oszcilláló-pulzálófejes elektromos fogkefe

Vannak olyan gyártók, akik képesek voltak három elektromos fogkefe-típust is egyesíteni, így született meg a forgó-oszcilláló-pulzálófejes megoldás, amiben ott van a forgás hatékonysága, az oszcillációs technológia aprólékossága, valamint a pulzálás során elérhető kimagasló tisztítási képesség. Ennek a három alternatívának az ötvözése az egyik leghatékonyabb a jelenleg kapható elektromos fogkefék közül, a manuális típusokhoz viszonyítva pedig óriási különbséget tapasztalhatunk a használatakor.

Szónikus elektromos fogkefe

A szónikus elektromos fogkefe egy újabb szintet képvisel a forgó-, oszcilláló- és pulzálófejes típusokhoz viszonyítva, hiszen sokkal gyorsabb fejmozgást képes biztosítani oldalirányban, ezáltal bizonyos típusok akár 50 ezer mozdulatot is hozhatnak percenként, tehát a lepedék jelentés részét még súrolás útján távolítja el. A fejmozgás mellett az ilyen fogkefe viszont képes hanghullámokat generálni, melyek segítenek a lepedék hatékonyabb eltávolításában, ezáltal még kevesebb befektetett munkával érhetünk el vele jobb eredményt, így különösen előnyös például kisgyermekek számára is. A hagyományosabb elektromos fogkefékhez mérten természetesen drágább, ellenben sokkal jobban tisztít, a fogközöket egyaránt egyszerűbben elérhetjük vele, miközben nagyon kíméletes az ínyhez.

Ultrahangos elektromos fogkefe

Az ultrahangos elektromos fogkefe jelenleg a termékkategória egyik legjobb típusa, mely eredetileg hang nélkül dolgozott, azonban a mérnökök a teljesebb élmény érdekében zúgással egészítették ki, de valójában forgómozgásra itt már nem kerül sor, a tisztítás kizárólag ultraszónikus hanghullámokkal történik. Az ultrahangos rezonálás során akár 96 millió rezgés is létrejöhet percenként, a direkt ehhez a termékhez kifejlesztett fogkrémek pedig a hanghullámok hatására több millió mikroszkopikus buborékot hoznak létre a szájban, melyek valóban képesek behatolni a legapróbb résekbe is, így páratlanul magas szintű tisztítást, illetve higiéniát érhetünk el a segítségével.

Milyen típusú elektromos fogkefét vegyek?

Ha elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, az egyik első és legfontosabb kérdés alighanem a típusokhoz kapcsolódik, hiszen a működési mód tekintetében többféle változatot tudunk megkülönböztetni ezekből a termékekből. Hogy nekünk mikor és melyikre van szükségünk?

Forgófejes elektromos fogkefe a belépőszinthez

Ez a típus leginkább a klasszikus elektromos fogkefék kedvelőinek ajánlott, ezáltal aki ismerkedik a kérdéses termékekkel, általában ebből a kategóriából választ elsőként. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy elérhető áron kínál a manuális fogkeféhez mérten egyszerűbb, de mégis lényegesen alaposabb tisztítást. Igazi belépő szint, mely segít véleményt formálni az elektromos fogkefékről, így valóban leginkább kezdéshez ajánlott, vagy akkor, ha nem akarunk sokat költeni.

Oszcillálófejes elektromos fogkefe, ha egy kicsit többre vágyunk

Az oszcillálófejes elektromos fogkefét a legtöbben nem keresik célirányosan, aminek az oka leginkább az, hogy sem az árkategória, sem a működés tekintetében nem sok különbség van a forgófejes megoldáshoz mérten, így a legtöbben csak véletlenül választják. Mivel váltakozó mozgású megoldásról van szó, ezért a lepedékeltávolításban sokkal hatékonyabb azokon a pontokon, ahol a sima forgófejes típus nem nyújt elég hatékony alternatívát. Emiatt azoknak érdemes kipróbálni, akik nem hagyományos fogszerkezettel, elálló és nehezebben megközelíthető fogakkal rendelkeznek, esetleg nincsenek megelégedve a forgófejes elektromos fogkefe teljesítményével.

Pulzálófejes elektromos fogkefe a makacs lepedékek ellen

A mechanikus működésen alapuló elektromos fogkefék egyik speciális típusát képviselik a pulzálófejes elektromos fogkefék, melyek egyáltalán nem forognak, hanem egyfajta pulzáló, vibrálómozgást végeznek. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb a makacsabb lepedékekkel szemben is, sőt a kisebb vagy gyengébb fogkövekkel szemben egyaránt eredményesebben bevethető. Mivel ára bőven az elérhető kategóriát képviseli, érdemes lehet kipróbálni alternatívaként egy forgófejes megoldás mellé, hiszen ahhoz mérten sokkal jobb tulajdonságokat kínál.

Forgó-oszcilláló-pulzálófejes elektromos fogkefe a magas szintű hatékonysághoz

Bár csak néhány gyártó vállalkozott rá, de például az Oral-B kínálatában több olyan elektromos fogkefét is találunk, mely elegyítette a forgó-, oszcilláló- és pulzálófejes megoldást. Ha mechanikus, súroláson alapuló termékeket keressük, akkor érdemes ezt választani. Nyilván egy kicsit drágább, mint egy hagyományos forgófejes típus, de mégis töredéke egy ultrahangos modellnek, a tisztítás terén azonban közel azonos hatás érhető el vele, gyakran már bődületes teljesítmény társaságában.

Szónikus elektromos fogkefe a mechanikus és ultrahangos technika ötvözéséhez

Az egyszerűbb elektromos fogkefékhez viszonyítva a szónikus terméktípus először kísérletezett olyan technológiai megoldásokkal, melyeket jellemzően a modern fogorvosok alkalmaznak. Ennek megfelelően az efféle fogkefék az óriási teljesítményre képes mechanikus tisztítást ultrahanggal elegyítették, aminek jóvoltából a makacs lepedékek és a fogkő még azokon a helyeken is fellazul, illetve lekopik, ahová a sörték soha nem juthatnának el. Még bőven az elérhető árkategóriában található, hatékonysága miatt pedig kifejezetten ajánlott azoknak, akik gyakran belefeledkeznek a fogmosásba, vagy gyerekek számára, akik nem ismerik a helyes fogtisztítás megfelelő módját.

Ultrahangos elektromos fogkefe a prémium szint kedvelőinek

A jelenlegi szájápolási piacon az ultrahangos elektromos fogkefék jelentik a legmagasabb szintet. Teljes egészében a fogorvosok által alkalmazott ultraszónikus technológián alapulnak, így mechanikus mozgás, súrolás nincs – ez különösen ideális akkor, ha sérülékeny a fogzománcunk vagy túl sok a fogtömésünk –, csak az ultrahang gondoskodik a lepedékek és a fogkövek leszedéséről. Sajnos speciális fogkrém kell hozzá, de ezzel több millió aprócska buborék keletkezhet a szájban, melyek olyan aprócska helyekre is eljuthatnak – a fogközöktől kezdve a repedésekig bezárólag –, hogy azzal páratlanul magas szintű tisztítást, illetve higiéniát érhetünk el. Jelenleg abszolút a felsőkategóriát képviselik, ami nemcsak tulajdonságaikon és teljesítményükön, hanem árcédulájukon is meglátszik, de ha nem akarjuk félvállról venni a fogápolást, akkor érdemes félretenni rá.

Cserélhető elemes vagy beépített akkumulátoros elektromos fogkefét vegyek?

Egy nagyon fontos különbség az elektromos fogkefék között a tápellátás kérdése. Bár manapság már mindegyik típus vezeték nélküli formában üzemel, azonban léteznek cserélhető elemes és beépített akkumulátoros változatok. Hogy melyiket válasszuk?

Cserélhető elemes elektromos fogkefe

Ez a típus jelenleg szinte teljesen kiszorult már a piacról, egyedül a legolcsóbb szegmensben, mondhatni a belépő kategóriában találkozhatunk vele – főleg a gyerekeknek szánt típusoknál gyakori –, de előfordulhat néhány komolyabb tudású termék esetében. A gyártók azért nem erőltetik, mert a cserélhető jelleg rengeteg problémát eredményez, melyek a következők:

 • A szétszedhető elemfoglalatot lehetetlenség hosszabb távon vízhatlanná tenni, így egyetlen beázás elég ahhoz, hogy a fogkefe tönkremenjen.
 • Az elemek merülésével csökken az elektromos fogkefe teljesítménye, amit sok esetben egyáltalán nem érzékelünk, de a tisztítási hatékonyságot jelentősen lerontja.
 • Ha nem újratölthető elemmel használjuk, akkor rengeteg veszélyes hulladék keletkezik rövid idő alatt, miközben ez a formula gazdaságosnak sem nevezhető.
 • Ha újratölthető elemekkel működtetjük, akkor sokak számára okozhat problémát ennek a beszerzése, valamint a fogkefe állandó szétszerelése a töltés miatt.

Akkumulátoros elektromos fogkefe

A beépített akkumulátorral ellátott elektromos fogkefék jelenleg a legnépszerűbbek a piacon. Ma már minden szegmensben, a belépő szinttől kezdve a prémium kategóriáig megtalálhatók, de az ultrahanggal üzemelő típusok esetében nem is igazán lehet más gazdaságos alternatívát találni. Hogy milyen általános tulajdonságai vannak a beépített akkumulátornak?

 • Nincs szükség állandó elemcserére, az eszköz szétszerelésére, elemvásárlásra vagy elemtöltésre, ami lényegesen gazdaságosabbá teszi a szerkezet működtetését.
 • Mivel az akkumulátor nem kiszerelhető, ezért egy zárt rendszerben kapott helyet, ahová nem juthat el a víz, így elhanyagolható az ebből fakadó zárlat esélye.
 • Az akkumulátoros elektromos fogkefékhez saját dokkoló jár, melyek rendkívül egyszerűen képesek biztosítani a töltést.
 • Ma már olyan nagy kapacitású akkumulátorok is elérhetők a jobb típusokban, melyek egyetlen töltéssel akár 14 napot is kibírnak.
 • Mivel beépítik a termékbe, könnyű csatlakoztatni hozzá figyelmeztető rendszereket, ezáltal típustól függően a fogkefe képes például jelezni a merülést, ezzel elkerülhető, hogy csökkenő teljesítmény mellett használjuk, ami negatívan befolyásolja a tisztítás hatékonyságát. 
 • Az eldobható elemes megoldáshoz képest a beépített akkumulátorral kevésbé károsítjuk a környezetünket.
 • A tartósság tekintetében egy ilyen akkumulátor normál használat és rendszeres töltés mellett akár 4-5 évet is kibír, ami jellemzően normál csereciklus az elektromos fogkefék esetében.

Milyen kefefejes elektromos fogkefét válasszunk?

A kefefej tekintetében az elektromos fogkefék kapcsán nem alakult ki egy komplett szabvány abban a tekintetben, hogy milyen sörtekialakítás, forma vagy méret legyen a minden esetben alkalmazható alternatíva, de általánosságban jellemző, hogy minél kisebb és ergonomikusabb, annál könnyebben elérhetünk vele nehezebben megközelíthető helyeket a szájüregen belül. 

Rengeteg gyártó áll elő folyamatosan újabb innovációkkal a kefefejek kialakítása, a sörteelrendezés és egyebek terén. Ebben a tekintetben az Oral-B megoldásai abszolút piacvezetők, ezáltal képesek 2D-s és 3D-s kialakítással extra tisztítóhatást kínálni, esetleg jobban fehéríteni a fogakat, mint más fejtípusok. Érdemes kísérletezni, mert a legtöbb gyártó termékéhez vannak eltérő modellek, melyek lágyabb, erősebb vagy csak egyszerűen alaposabb tisztítást biztosítanak.

A sörtekialakítás minden esetben gyártófüggő, azonban a kefék formáját már sokkal inkább a típus határozza meg. Ennek megfelelően megkülönböztetünk körfejes és ovális fejű megoldásokat.

Körfejes elektromos fogkefe

A körfejes elektromos fogkefe az egyik legismertebb modell, mely a forgó-, oszcilláló és pulzáló mozgást végző típusok esetében alkalmazandó különösen gyakran. Ennek természetesen főként gyakorlati jelentősége van, hiszen a forgás vagy mozgás során sokkal előnyösebb egy kisebb, köralakú sörtekialakítással megtisztítani a fogakat, melyek jobban körbeveszik a teljes koronát, de hatékonyak akkor is, ha a fognyakak vagy a fogközök tisztításáról van szó, hiszen mechanikus mozgás során is el tudnak jutni a szűkösebb rések közé. Lényeges, hogy ezekkel a típusokkal egyszerre csak egyetlen fogat tudunk tisztítani!

Ovális fejű elektromos fogkefe

A hagyományos, azaz manuális fogkefék hosszított sörtefejére hasonlító kefemegoldások jellemzően az ultrahanggal működő elektromos fogkeféknél tekinthetők általánosnak, mert ilyenkor szélesebb sugárban lehetséges adagolni a fogak számára a szónikus hanghullámokat, melyek kimagasló szerepet játszanak a tisztításban. Szélesebb kialakításuk miatt természetesen soha nem végezhetnek forgó mozgást, de a pulzálásra és bizonyos oszcilláló mozdulatokra alkalmasak, segítségükkel pedig egyszerre akár 2-3 fogat is tisztíthatunk, így gyorsabb, alaposabb munkát végezhetünk vele.

Egy jó tanács

Bármelyik megoldás mellett is döntünk, az elektromos fogkefék lelke a cserélhető fej, tehát érdemes olyan márka mellett dönteni, ami ismert és több helyen megtalálható, ha ugyanis új fejre lesz szükségünk, akkor jobb, ha tudunk válogatni – akár többféle sörtekialakítás közül is.

Mekkora teljesítményű elektromos fogkefét vegyek?

Szintén nagyon gyakori problémát okoz az elektromos fogkefe vásárlása előtt, hogy mekkora teljesítménye legyen a kiszemelt terméknek. Ezen a ponton hajlamosak nagyon sokan leragadni, azonban teljességgel felesleges, hiszen minden esetben a teljesítményhez igazíthatjuk a használatot, azaz olyan alaposan és olyan hosszú ideig tisztítjuk a fogunkat az adott termékkel, amennyire ez csak szükséges a teljesítmény tekintetében.

Általánosságban természetesen felállítható egyfajta arányosan változó teljesítményjellemző az elektromos fogkefék kapcsán, tehát éles különbségeket találhatunk – az átfedések mellett természetesen – a mechanikus elven működő, a szónikus és az ultrahangos elektromos fogkefék között.

A mechanikus elektromos fogkefék – tehát a forgófejes, az oszcillációs vagy a pulzáló – esetében például belépő szinten már az 5000 mozgás/perc is kifejezetten jó eredménynek számít, de gyártótól és típustól függően találhatunk olyanokat, melyek akár 10 000 mozgásra képesek, míg a pulzálás tekintetében a 40-50 ezres érték sem ritka. Ezek a számok általánosságban már elegendőnek tekinthetők, ha választanunk kell.

A szónikus elektromos fogkefék még ennél is magasabbra tudják helyezni gyakran a mércét. Nem véletlen, hogy ezek már sokkal hatékonyabb tisztításra képesek, hiszen többségük akár 30-60 ezer mozgás/perc teljesítményt tesz elérhetővé, amit ultrahangos tisztítással kiegészítve igencsak jó eredményeket tudunk elérni.

Szinte teljesen elfelejthetjük azonban a mechanikai mozdulatból fakadó adatokat, ha ultrahangos elektromos fogkefét választunk! Bár mozgásra ebben a kategóriában is sor kerülhet, az azonban maximum a rezgésig vagy a pulzálásig terjed. Sok esetben itt már milliós nagyságrendekről beszélhetünk ezen a téren, de a legtöbb gyártó fel sem tünteti, mert lényegében az ultrahang biztosítja a tisztítást, tehát egyáltalán nem lényeges, hogy mekkora a rezgési teljesítménye a fogkefének.

Milyen árkategóriából válasszunk elektromos fogkefét?

Ezen a téren nagyon sok tényezőt figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy igazán jól dönthessünk. 

Amennyiben korábban nem volt még a kezünkben elektromos fogkefe, akkor értelemszerűen nem szabad rögtön egy 50-60 ezer forintos kategóriát megcélozni és azonnal egy ultrahangos típust választani, hiszen ha ki akarjuk próbálni ezt a típusú fogtisztítást, akkor egy egyszerű forgófejes modell is tökéletesen megállja a helyét. Ezeket szinte bárhol, akár drogériában is be tudjuk szerezni, még az ismert gyártók termékei sem kerülnek 5-6 ezer forintnál többe.

Ha megtetszett a forgófejes megoldás, de egy kicsivel hatékonyabb tisztításra vagy nagyobb teljesítményre vágyunk – esetleg eleve ez az elképzelés –, akkor kiváló alternatíva lehet még mindig a mechanikus típusok között válogatni, de inkább oszcilláló vagy pulzáló, esetleg ezek elegyítését kínáló modellt választani. Ezek gyakran már 15-20 ezer forint körüli összegért beszerezhetők, és már az első használat után érzékelhető lesz, hogy mennyivel többet nyújtanak egy közönséges forgófejes modellnél.

Gyakorlott elektromos fogkefe-használóként természetesen előbb vagy utóbb biztosan ingert érzünk majd arra, hogy könnyebben és hatékonyabban tudjuk majd tisztítani fogainkat, hiszen a mechanikus megoldások ma már kiválóak, de egy szónikus elektromos fogkefével azért nem említhetők egy lapon. Amennyiben kipróbálnánk, hogy milyen az ultrahanggal támogatott fogmosás – merthogy lényeges: itt még van súroló mozgás is –, akkor nagyjából a 30-40 ezer forintos árkategóriában elérhetünk ilyen típusokat. Kezdéshez semmiképpen nem ajánlott, de amennyiben csak elektromos fogkefével mossuk a fogunkat, érdemes lehet beruházni egy ilyenre.

Természetesen az elektromos fogkeféknek is megvan az úgynevezett prémium kategóriájuk. Ezek az ultrahangos típusok, melyek kapcsán a határ a csillagos ég, ezáltal 60-100 ezer forint körüli árat is elkérhetnek egy-egy modellért tudástól függően. Ebben a szegmensben már csak tényleg akkor nézelődjünk, ha túl nagy fogászati problémáink vannak – tartós gyulladás, szabálytalanul nőtt fogak –, esetleg olyan kimagasló minőségű szájhigiéniát szeretnénk elérni, amihez foghatót jelenleg semmilyen más egyéb készülék nem képes nyújtani a piacon.

Milyen funkciókkal rendelkezzen egy elektromos fogkefe?

Egy elektromos fogkefe megvásárlása előtt a fentiek mellett még egy fontos tényezőt fontos figyelembe venni, méghozzá az adott termék által kínált funkciókat. Bár nyilvánvaló, hogy az árkategória függvényéhez igazodik minden elektromos fogkefe tudása, ugyanakkor léteznek olyan alapvető funkciók, melyeket az adott szinten lényeges keresni egy termék kapcsán, hiszen alaposan megkönnyíthetik a dolgunkat, illetve növelhetik a tisztítás hatékonyságát. Lássuk, hogy melyek ezek!

Nyomásérzékelő

A nyomásérzékelő funkció ma már az olcsóbb elektromos fogkefékben is megtalálható, azonban nem minden gyártó gondoskodott róla terméke esetében. Megléte azért különösen lényeges, mert sokan hajlamosak túl erősen a fogukhoz nyomni a sörtéket, ami különösen egy mechanikus mozgás esetén komoly sérüléseket tud okozni – példának okáért a fogzománcban vagy a fogtömésekben. A nyomásérzékelő viszont figyelmeztet, ha túl erős a kapcsolat a sörték és a fogak között, így mindig optimális erősségű maradhat a fogmosás.

Időmérő

Szintén nagyon sok elektromos fogkefében találhatunk már úgynevezett időmérő berendezést, ami rendkívül lényeges lehet, ha belefeledkeznénk a fogmosásba, esetleg tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen hosszú ideig kell mosni a fogunkat. A fogorvosok ajánlása szerint ugyanis egy kiadós fogmosás legalább 2 percig tart, és bár nyilván moshatjuk tovább is fogainkat, de legalább ezt az időtartamot fontos elérnünk. Ha van időmérő a készülékben, akkor 2 perc elteltével jelez majd nekünk, így mindig alapos munkát végezhetünk.

Jelzőberendezés

Nagyon hasznos funkció lehet egy elektromos fogkefén az a jelzőberendezés, mely félpercenként figyelmeztet minket, mégpedig azért, hogy ideje oldalt váltani, illetve máshol is mosni a fogunkat, ha esetleg túl sokáig súrolnánk egyetlen helyen, mert nagyon szétszórtak vagyunk, esetleg valami elterelte a gondolatainkat.

Beépített programok

Nagyjából a középkategóriától, és főleg a szónikus-, illetve ultrahangos elektromos fogkefék esetében nagyon hasznos lehet, ha a kiválasztott termék képes több programot kezelni. Ma már egy jobb elektromos fogkefében van legalább egy fogfehérítésre, valamint egy ínykímélésre szolgáló működési mód. Minden más egyelőre felesleges, de ez a kettő azért legyen meg benne, ha már úgy döntöttünk, hogy magasabb összegért választunk magunknak elektromos fogkefét.

Szoftveres támogatás

Ha szeretnénk minél többet kihozni elektromos fogkefénkből, akkor nem árt, ha szoftveres támogatással is rendelkezik, azaz össze tudjuk kötni okostelefonunkkal. Bizonyos termékek – már az olcsóbb kategóriából is – rendelkeznek kapcsolódó applikációkkal, melyek rengeteg hasznos extra funkciót adhatnak hozzá a fogkefe használatához. Mérhetik az időt, a mozgás intenzitását, hogy a szájüreg minden régióját átmostuk vele, de összeállíthatunk például komplett fogmosási programokat, illetve figyelmeztetéseket is beállíthatunk, hogy ne felejtsük el a szájhigiéniát.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor kell kicserélni az elektromos fogkefe fejét?

Amennyiben a gyártó nem rendelkezik másként, akkor a manuális fogkefékhez hasonlóan 2-3 havonta érdemes cserélni az elhasználódott fejeket. Bizonyos modelleknél és fejtípusoknál alkalmaznak úgynevezett kopósörtéket, melyek mindig időben megmutatják, hogy mikor érkezett el a csere ideje.

Meddig bírja egy elektromos fogkefe mindennapos használat mellett?

Ez rengeteg tényezőtől függ, de általában a nevesebb gyártók termékeivel rendeltetésszerű használat esetén 4-5 éves ciklust számolhatunk. Maga a motor, a chipek vagy az ultrahangot előállító szerkezet jellemzően tovább is képes lenne üzemelni, azonban az akkumulátor rendszerint nem bírja tovább. Az állandó használatból fakadóan 4-5 év természetesen már higiéniai szempontból is fontos mérföldkő lehet a csere tekintetében.

Mennyire más az elektromos fogkefe használata a manuális típushoz képest?

Nagyon. Míg a hagyományos fogkefével kézi erejű súrló és dörzsölő mozgást végzünk, addig az elektromos fogkefével nincs szükség ilyen mozdulatok imitálására, csak tegyük a tisztítófejet a kérdéses foghoz, és minden oldalról húzzuk vele végig. Ez egyszerűbb, kevesebb befektetett munkát igénylő folyamat, mégis sokszoros hatékonyság érhető el vele.

Lehet-e helytelenül használni az elektromos fogkefét?

A manuális fogkefékhez hasonlósan természetesen az elektromos fogkefét is használhatjuk helytelenül. A leggyakoribb hiba, amikor úgy próbálunk vele fogat mosni, mint a motor nélküli típusokkal, de problémát okozhat a rossz fejválasztás, valamint akár az is, ha túl erősen rányomjuk a fogunkra. Szerencsére utóbbit ma már a legtöbb terméken belül szabályozzák a gyártók.

Gyerekek is használhatnak elektromos fogkefét?

Természetesen, sőt esetükben gyakran még előnyösebb is, hiszen nem ismerik megfelelően a fogmosás technikáját, így rövidebb idő alatt sokkal hatékonyabb fogtisztítást tudnak elérni vele, mint egy manuális típussal. Érdemes már a tejfogak korszakában megismertetni őket az elektromos fogkefe használatával, így az első csontfogak már garantáltan állandó tisztaságban és higiéniában fejlődhetnek ki. Lényeges azonban, hogy 3 éves kor alatt nem ajánlott az elektromos fogkefe alkalmazása még kivételes esetekben sem!

Tömés, korona és fogpótlás esetén is használható elektromos fogkefe?

Használható, de nem mindegyik! A gyártók rendszerint külön feltüntetik termékeiknél, hogy melyik alkalmazható problémamentesen ilyen esetekben, de ha nem, akkor érdemes lágysörtés fejet alkalmazni, azzal az esetek 99 százalékában nem szokott problémát okozni az elektromos fogkefe. Ha 100 százalékos biztonságot akarunk elérni, válasszunk ultrahangos típust, lévén ezeknél a modelleknél nincs mechanikus mozgás és súrolás, azaz biztosan nem tesz kárt a fogakban.

Fogszabályzó mellett is használható elektromos fogkefe?

Hasonló a szabály, mint a fentiekben említett példánál, azaz a puhasörtés elektromos fogkefék az esetek többségében problémamentesen, de mindig magasabb hatásfokkal alkalmazhatók, mint a manuális típusok, vagy a polírozófejes termékek. A legbiztonságosabb alternatívát azonban itt is szinte minden esetben az ultrahangos termékkategóriától kapjuk.

Hogyan kell lecserélni az elektromos fogkefe fejét?

Bár gyártónként és típusonként tapasztalhatunk némi eltérést, azonban a legtöbb esetben a fejet egy határozott mozdulattal csak le kell húzni az elektromos fogkefe testéről – némelyeknél van biztonsági gomb, esetleg egy kicsit forgatni kell rajta –, majd az új fejet ugyanúgy kell visszatenni a régi helyére. Ha a termékünkkel kompatibilis fejet választottunk, általában semmiféle problémát nem tapasztalhatunk.

Hogyan kell feltölteni az elektromos fogkefét?

A legtöbb elektromos fogkeféhez speciális dokkolót adnak, melybe csak bele kell kattintani vagy fel kell rá helyezni a készüléket az energiaátadáshoz, de léteznek olyan típusok, melyeket USB csatlakozóval láttak el azért, hogy szinte bárhol és bármikor feltölthetők legyenek. Az automatikus töltésvezérlésnek köszönhetően az akkumulátor addig tölt, amíg tele nem lesz, így nem tudunk kárt tenni benne azzal, hogy esetleg tovább töltjük a kelleténél.

Miért jobb a beépített akkumulátoros fogkefe a cserélhető elemesnél?

Egyrészt, mert töltése sokkal egyszerűbb, rendszerint tovább bírja, mint az újratölthető elem, ha pedig eldobható elemet választunk hozzá, az sem gazdaságos, sem környezetbarát nem lesz. Általános probléma még, hogy a cserélhető akkumulátor miatt a fogkefe fogórésze szétszedhető, és tartós használat mellett ide belefolyhat a víz vagy a fogkrém, ami zárlatot és a termék meghibásodását okozhatja.

A fogkő eltávolítására is alkalmas az elektromos fogkefe?

Ha nem is annyira hatékonyan, mint a fogászati eltávolítás, azonban a kisebb vagy vékonyabb fogkövet az elektromos fogkefe is el tudja távolítani. Különösen igaz ez az ultrahangos típusoknál a hanghullámok ugyanis képesek meglazítani a fogkövet, míg a sörték segítenek az egyszerűbb lepattanásban.

Fogkőeltávolítás után is használható az elektromos fogkefe?

Határozottan, sőt több tekintetben előnyösebbek is. Egyrészt segítségükkel egyszerűbb lesz megakadályozni az újabb fogkő lerakódását, másrészt az elektromos fogkefék kíméletesebbek az ilyenkor kifejezetten érzékeny ínyhez – néhány típus külön üzemmóddal is rendelkezik ehhez –, tehát az első mosások nem lesznek fájdalmasak.

Hatékonyabb az elektromos fogkefe, mint a hagyományos?

Sokszorosan! Bár gyártónként és típusként eltérnek a számadatok, illetve nyilván emberi tényezők, technikák is közrejátszanak ebben a tekintetben, de egy elektromos fogkefe nagy általánosságban lényegesen több lepedéket tud eltávolítani ugyanannyi idő alatt, mint egy manuális fogkefe, miközben jobban tisztán tudjuk tartani vele a fogközöket, a nehezen elérhető helyeket, a hatást pedig az ultrahangos megoldásokkal még magasabb szintekre emelhetjük.

Márka nélküli vagy márkás elektromos fogkefét vegyünk?

Az elektromos fogkefék nagyon széles árkategóriát ölelnek fel, így ma már a belépő szint 5-6 ezer forinttól kezdődik. Ez olyan összeg – ha azt vesszük, mit kapunk cserébe –, hogy nem érdemes elgondolkozni azon, hogy 1-2 ezer forinttal olcsóbban valami márka nélküli típust vegyünk. Ennek az oka egyrészt az, hogy az ismert gyártók garanciát, támogatást adnak a termékükhöz, évek múltán is biztosan tudunk hozzájuk cserefejet vagy töltőt vásárolni, ezen felül tesztelt technológiákon alapulnak, tehát nem kell attól félnünk, hogy nem tisztítanak hatékonyan, esetleg kárt tesznek a fogainkban.

Csak speciális fogkrémmel használható az ultrahangos elektromos fogkefe?

Nyilván nem, de a gyártók által ígért hatékonyságot csak akkor tudják magabiztosan hozni ezek a termékek, ha olyan speciális fogkrémet választunk, mely a hanghullámok hatására felhabzik, mikroszkopikus buborékjai pedig a legkeskenyebb résekbe is eljutnak, hogy ott megfelelő higiéniát idézhessenek elő.

A szónikus vagy a forgófejes elektromos fogkefe a jobb?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni az igények függvényében. Technológiai szempontból értelemszerűen a szónikus elektromos fogkefék jobbak, hiszen a mechanikus súroló mozgást ultrahangos tisztítás kíséri, míg a forgófejes esetében csak a nagy sebességgel forgó sörték, viszont ennek a technikának nyilván meglesz az ára is.

Fogfehérítésre is alkalmas az elektromos fogkefe?

Az intenzívebb mozgásnak és tisztításnak köszönhetően az elektromos fogkefék természetesen sokkal jobban el tudják távolítani a fogakról az elszíneződéseket, ezáltal lényegesen jobban fehérítik a fogakat, mint hagyományos társaik. Különösen igaz mindez az ultrahangos készülékekre, de érdemes alaposan körülnézni a piacon, hiszen vannak modellek, melyek rendelkeznek külön fogfehérítő üzemmóddal vagy ehhez kapcsolódó fejtípusokkal.

Nem kapcsol be az elektromos fogkefe, mi lehet a baj?

Ennek számtalan oka lehet. Érdemes általában a lemerült elemre és az akkumulátorra gondolni elsőként, így elemcserével és töltéssel kezdeni a hiba feltárását. Amennyiben ez sem hoz eredményt, akkor a cserélhető elemmel rendelkező típusoknál előfordulhat beázás, ami kisebb zárlatot okozhat, mely kiszárítással gyakran orvosolható. Fontos lehet fej nélkül is kipróbálni a kefe elindítását, mert gyakran annyi fogkrém kövesedik meg a mozgó alkatrészekben, hogy az szintén akadályozhatja az indulást. Amennyiben továbbra sem kapcsol be a fogkefe, nagy valószínűséggel az akkumulátor vagy a motor tönkrement, azaz itt az ideje a cserének.

Kör- vagy hagyományos alakú fejet vegyek az elektromos fogkeféhez?

A mechanikus tisztításra kitalált elektromos fogkefék esetében a köralakú fejek a legpraktikusabbak, hiszen forgó- vagy rezgőmozgással jól körbeölelik a fogakat, megfelelően tisztítanak, beférnek a legkisebb szájzugokba is. A hagyományos alakú fejek ezeknél a típusoknál általában nem érhetők el, ellenben a szónikus és az ultrahangos típusoknál érdemes ezeket választani – jellemzően többnyire ilyennel dolgoznak a gyártók –, mert egyszerre több fogat és szélesebb ívben tudunk elérni a hangsugárral.

Vérző íny az elektromos fogkefétől, mi a teendő?

Főként a mechanikus elektromos fogkefék esetében előfordulhat, hogy a fogíny a tisztítás során megsérül. Ennek az oka vagy az, hogy eleve problémás az íny, vagy az, hogy túl erős sörtékkel, esetleg gumírozott felülettel rendelkező fejjel használjuk az elektromos fogkefét, ami természetesen előidézhet ilyet. Ha nem múlik el, váltsunk puhább sörtéjű fejre, vagy magasabb kategóriába sorolandó típusok esetén válasszuk a kímélő üzemmódot.

Mivel ajánlott az elektromos fogkefe tisztítása?

Tartós használat esetén az elektromos fogkeféken megragad a fogkrém és a vízkő. Ennek letisztításához jellemzően elegendő a víz, azonban egy-két hét után gyakran már a fej is problémássá válhat. A tisztításhoz ilyen esetben a műfogsortisztító például kifejezetten jó alternatíva lehet – csak a fejet beletenni egy pohár vízbe, majd bele a tisztítószert –, míg magán az elektromos fogkefe fogófelületén egy nedves rongyot ajánlott alkalmazni.

Erőtlenné vált az elektromos fogkefe, mi lehet a probléma?

Ilyen esetekben általában szinte mindig a merülő akkumulátor okozza a problémát, így töltés után a készülék ismét visszanyeri korábbi teljesítményét. Bizonyos Philips típusú elektromos fogkeféknél létezik továbbá egy úgynevezett Easy start funkció, mely az első alkalmakkor szándékosan csökkenti a teljesítményt. Ha zavaró, kapcsoljuk ki bátran.

Elektromos fogkefe gyártók

Oral-B

Az egyik legnagyobb név a piacon, akik kifejezetten a fogápolásra specializálódtak, ezáltal a legtöbb termékkategóriában megtalálhatók, sőt a cserélhető fejek tekintetében is páratlanul széles kínálattal kecsegtetnek. Rengeteg innovatív fejlesztés és ötlet köthető hozzájuk, termékeikre pedig jellemző a magas szintű keresztkompatibilitás.

Philips

A Philips az egyik legismertebb gyártó a háztartási kisgépek-, valamint a szépségápolási termékek piacán, így természetesen az elektromos fogkefék terén is nagy kínálattal rendelkeznek. Főként a prémium szegmensben érdekeltek, kifejezetten jó termékeik vannak a szónikus és az ultrahangos típusok között.

Xiaomi

A kínai gyártó az utóbbi években szinte minden szegmensben megvetette a lábát úgy, hogy képesek voltak olcsón kimagasló minőséget kínálni. Nincs túl széles kínálatuk elektromos fogkefékből, de jellemző rájuk a rendkívül baráti ár, a magas minőség, valamint a kiemelkedő szoftveres támogatás is többek között.

Emmi-dent

Az Emmi-dent termékeiről mindent elmond, hogy egy német gyártóról van szó, akik természetesen foggal-körömmel ragaszkodnak a megszokott német minőséghez és precizitáshoz. Több szegmensben is ott vannak, de inkább a prémium kategóriás, ultrahangos fogkefék piacán sikerült nekik különlegességekkel előrukkolniuk.

Cikkünket szakmailag lektorálta: Dr. Kajdacsy Eszter