Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

IKEA Förnuftig légtisztító teszt

Megfizethető áron, különleges termékdizájnnal dobta piacra Förnuftig légtisztítóját az IKEA. Tesztünkből kiderül, hogy érdemes-e beruházni rá.

A légszennyezettség mértékének és az allergiás betegek számának növekedése miatt az elmúlt néhány évben alaposan megnövekedett a kereslet a légtisztító készülékekre. Egyre több gyártó kínálatában bukkannak fel újabb és újabb modellek, miközben az innovatív fejlesztések sem maradnak el.

Légtisztító kutatásunk is ezt a gondolatmenetet támasztja alá, ahol összegyűjtöttük a piac legjobb termékeit, azonban most úgy döntöttünk, hogy kipróbálunk egy olyan belépő kategóriás modellt, ami ránézésre nem a hagyományos háztartási gépek sajátosságaira épül, de mégis jó értékelései vannak a világhálón.

Így jutottunk el az IKEA Förnuftig-hoz, ami inkább hasonlít egy a rendszerváltás előtt készült hangszóróra, mint légtisztítóra, de ezt leszámítva nagyon sok kellemes percet tud majd okozni nekünk hosszabb távon. Lássuk, hogy miért!

Nem vitték túlzásba a csomagolást

Az IKEA termékeiről szinte kivétel nélkül elmondható, hogy tervezői gondosan odafigyeltek a környezetbarát megoldásokra, a fenntarthatóságra. Emiatt a légtisztító doboza kellően masszív ugyan, belül is megfelelően ki van bélelve a biztonságos szállíthatóság érdekében, de külsőleg semmiképpen sem nevezhető vevőcsalogatónak.

A környezetbarát jelleget egyébiránt megtámogatja, hogy a csomagolást nem vitték túlzásba, ellenben a karton egy része több funkciót is képes betölteni, hiszen segítségünkre lesz a csavarhelyek bejelölésekor abban az esetben, ha a falra szerelnénk a készüléket.

Mit találunk a dobozban?

Az egyszerű csomagolás semmilyen felesleges dolgot sem rejt. Az alapgépen felül csak a beüzemeléshez és a használathoz szükséges kiegészítőket találjuk, így a talpakat, a szűrőt, valamint három darab füzetet, köztük a használati utasítással.

Jó hír, hogy külön-külön instrukciókat találunk az álló- és a fali használathoz, miközben minden kiegészítőhöz saját rajzok vagy leírások tartoznak, aminek köszönhetően a beüzemelése, valamint a használata egyaránt nagyon egyszerű.

Ha már fentebb szóba került a környezettudatosság, a légtisztítóhoz mellékelt egyik füzetben a helyes hulladékkezelésről is kapunk információkat, szóval ezen a téren valóban az élmezőnyben helyezkednek el az IKEA termékei.

Szép vagy nem szép?

Bár minket azonnal meggyőzött a termékdizájn, azért érdemes kiemelni, hogy a Förnuftig légtisztító alaposan meg tudja osztani az embereket ezen a téren. Tény, hogy egyetlen másik termékre sem hasonlít a kategóriáján belül, és nem illik minden háztartásba, de talán éppen ez az, amit hamar meg lehet szeretni benne.

Az összhatást tekintve például inkább néznénk egy hangfalnak, viszont azt is nehéz eldönteni, hogy konkrétan milyen közegbe lehet jó választás. A szürke szövet azonban manapság kifejezetten divatos, így egy modern lakásban meglepően friss hatást kelt. 

Külleme kapcsán sokaknak talán nehéz vele zöld ágra vergődni, hiszen az biztos, hogy egy megosztó dizájnról van szó, amit mindenki azonnal észrevesz majd a lakásban, de legalább kilóg a sorból és nem az unalmas klisékre épül.

Pár perc alatt használatra kész

Az IKEA Förnuftig légtisztító előnyös tulajdonságai közül kiemelkedik a könnyű összeszerelhetőség. Túlzás nélkül percek alatt használatra kész, akár a falra szerelnénk, akár az asztalra állítható kialakítást preferálnánk. Mi utóbbi mellett döntöttünk!

Ebben az esetben nem volt más teendőnk, minthogy bepattintottuk a fémlábakat a keret megfelelő helyére a használati utasításnak megfelelően, majd kibontottuk a szűrőt, a helyére illesztettük, elhelyeztük rajta a termékdizájnt meghatározó szövetborítást, és gyakorlatilag már be is lehetett kapcsolni a készüléket.

Fontos, hogy a légtisztító tartalmaz egy a szűrő élettartamát figyelő számlálót, amit a friss filter behelyezésekor lehet nullázni. Ehhez áram alá kell helyezni a gépet, majd 5 másodpercig nyomva tartani a reset gombot. Ilyen egyszerű az egész!

Kis negatívum, hogy HEPA-szűrőt nem tudunk vásárolni hozzá, és gyárilag is a gyengébb minőségű típust kapjuk majd, ami „csak” a port, a polleneket, illetve a kellemetlen szagokat tudja megszűrni.

Egy kicsit drágábban azonban elérhető hozzá egy olyan szénszűrős filter, ami még a formaldehidet, illetve a tisztítószerekben megtalálható káros anyagokat is össze tudja gyűjteni.

Az IKEA Förnuftig légtisztító a gyakorlatban

Az IKEA légtisztítója egy belépő szintű termék, amitől nem vártunk okos funkciókat, párakezelési képességet, hűtést vagy fűtést, csak hogy megtisztítsa otthonunk levegőjét, amiben végül meg is győzött minket, de ne szaladjunk ennyire előre.

Szabályozható teljesítmény és zajszint

A termék használata valóban nagyon egyszerű. Egyetlen gomb található a felső részen, ami a három teljesítményfokozatot szabályozza.

  • Az első jellemzően az alapfokozat, ami annyira halk – mindössze 28 dB –, hogy szinte alig hallani a ventilátor működését, ezáltal akár éjszaka, sőt alvás közben is működtethető.
  • A második fokozatban már jóval hangosabban dolgozik, ilyenkor 49 dB zajszinten üzemel, azonban a 25-30 köbméternyi teljesítmény is 90 köbméterre növekszik óránként. A hétköznapokban tökéletes megoldás, ami közel sem zavaró.
  • A harmadik sebességszintet értelemszerűen olyan esetekre tervezték, amikor gyorsan kell tisztítani vagy szagtalanítani a lakás levegőjét. Ilyenkor a gép már hangos – 60 dB zajszintet mérhetünk –, de óránként 140 köbméternyi közeget tud átpréselni magán.

Szinte alig igényel karbantartást

A legtöbb légtisztítónál nagy figyelmet kell fordítani a rendszeres takarításra. Az IKEA terméke azonban annyira egyszerű, hogy gyakorlatilag erre is nagyon ritkán lesz szükség.

Nyilván a szűrőt félévente cserélni kell – vagy amikor jelzi a készülék –, ezt leszámítva azonban csak a szövet előlapot ajánlott 2-4 hetente nedves ronggyal áttörölni vagy egy jobb porszívóval kiporszívózni. 

Jó hír, hogy a gép még huzamosabb alkalmazás esetén vagy a karbantartási ciklus végéhez közeledve sem melegszik, azaz nem melegíti a lakást, valóban csak forgatja, illetve tisztítja a levegőt, ami sokak számára óriási előny lesz – különösen a nyári hónapokban, a klíma nélküli helyiségekben.

Négy eset, amikor nagy hasznát vettük a légtisztítónak

A tesztidőszak során több olyan eset is volt, amikor mérések és egyebek nélkül is éreztük, hogy az IKEA légtisztítója valóban pozitív hatást gyakorolt a lakás levegőjére.

Főzés közben/után

Az egyik ilyen eset a főzés volt. Vannak olyan ételek, amelyek akár napokig kellemetlen szagokat hagynak maguk után a lakásban. Szerencsére a Förnuftig nagyszerűen megbirkózik az ilyen helyzetekkel, segít a szagok semlegesítésében még akkor is, ha odaégettük volna az ételt.

Utóbbi konkrétan meg is történt a tesztelés során, azonban maximális fokozat mellett mindössze 5-10 perc elegendő volt számára ahhoz, hogy felfrissítse a lakás levegőjét.

Utazás után

Biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy egy tartósabb távolmaradás és a szellőztetés hiánya milyen kellemetlen állott levegőt eredményezhet a lakásban. Különösen nyáron.

Ez a légtisztító azonban ilyenkor is nagyon hamar képes bebizonyítani, hogy mennyire hasznos társ, hiszen ebben az esetben elegendő volt mindössze néhány percig működtetni egy-egy helyiség közegének felfrissítéséhez.

Takarítás közben/után

A takarítás során rengeteg olyan tisztítószert használunk, aminek kellemetlen az illata. Már a légtisztító gyengébb gyári szűrője is segített abban, hogy a kellemetlen tisztítószeres szag mielőbb elillanjon, és csak a friss érzet maradjon utána.

Különösen hasznosnak találtuk takarítás közben egy szűkös fürdőszobában használva, ahol sokkal elviselhetőbbé tette az egyébként szúrós szagú tisztítószer alkalmazását.

Betegség esetén

A negyedik eset, amikor rögtön éreztük a légtisztító működésének a hatását, a betegség volt. Megfázásos állapotban a tisztább levegő jelentősen megkönnyítette a légzést, illetve mérsékelte a köhögést.

Mit tapasztaltunk még?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az IKEA légtisztítójának alkalmazása közben érezhetően frissebb, kellemesebb volt a levegő a lakásban – még a szinte hangtalan egyes fokozat alkalmazása mellett is –, miközben látványosan csökkent a szállópor mennyisége.

Utóbbit a bútorokon vettük észre, hiszen alapvetően egy forgalmas út mellett található lakásban teszteltük az eszközt, de a korábbiakhoz mérten sokkal kisebb mértékben rakódott le a polcokon a por, ami határozottan a légtisztító használatának eredménye volt.

Bár gyárilag 10 négyzetméteres helyiségekre tervezték, de nálunk nagyobb helyiségben is megállta a helyét, miközben folyamatos működése a villanyszámlán sem éreztette hatását, aminek az okára később derült fény: a készülék fogyasztása egyes fokozatban mindössze 2,5 Wh, de maximális teljesítmény mellett sem több 19 Wh-nál.

A belépő szinten jó választás az IKEA Förnuftig

Végezetül bátran ki merjük jelenteni, hogy a belépő szinten nagyon jó választás lehet az IKEA légtisztítója. 

Közel sem a legjobb, hiszen hiányoznak belőle funkciók, így nincsenek okos lehetőségek vagy applikációs irányítás, de nem tud párásítani vagy éppen hűteni és fűteni sem, mint sok más légtisztító, azonban annyira egyszerű, mint egy fogpiszkáló, ami sokak számára fontos előny.

Ha tehát megfizethető áron keresünk egy olyan légtisztítót, ami nem rendelkezik extra képességekkel, csak egyetlen dolgot tud, de azt kiválóan, nem mellesleg még a megjelenése is különleges, akkor ne keressünk tovább, ezzel az eszközzel nem hibázhatunk.

Kapcsolódó kutatásunk:

Légtisztító – mutatjuk 2023 legjobbjait

ElőnyökHátrányok
Különleges termékdizájnNincs hozzá HEPA-szűrő
Nagyon egyszerű használatA legmagasabb fokozatban kicsit hangos
MegfizethetőGyárilag a gyengébb szűrőt kapjuk hozzá
Árához mérten kiváló teljesítmény
Első fokozatban szinte hangtalanul üzemel
Már az első használat során érezhető a hatása
Akár a falra is felszerelhető