Légtisztító – mutatjuk a legjobbakat

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz a légszennyezés mértékének fokozódása, mely nemcsak a szabad levegőn jár kellemetlen hatásokkal, hanem természetesen beltéren, a lakás falai között is gyakran idéz elő panaszokat. A kellemetlen szagok pedig a legkevésbé súlyos következményei ennek a jelenségnek, hiszen a rengeteg szállópor különféle egészségügyi problémákat válthat ki, tüdőbetegségeket, asztmát vagy allergiát idézhet elő, illetve fokozhatja ezek hatását.

Éppen ezért rendkívül lényeges, hogy legalább a lakás falai között tiszta levegőt lélegezzünk be, hiszen bárhol is járunk, a munkahelyen, az utcán, valamilyen tömegközlekedési eszközön, de már sajnos vidéken is rengeteg káros port szívunk a tüdőnkbe, mely emiatt képtelen a regenerálódásra.

Tartalomjegyzék

A legjobb légtisztító készülékek

A legjobb légtisztító készülékeket a következő forrásokból választottuk ki:

 • saját tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Levoit Core 300 – A nemzetközi piac kedvence

Előnyök

 • Gyönyörű, díjnyertes dizájn
 • Rendkívül csendes működés
 • Alvó üzemmód
 • 100%-ban ózonmentes, biztonságos használat
 • A külföldi vásárlók egyik legnagyobb kedvence

Elérhető itt

LEVOIT.HU – hivatalos
GLOBY.HUA Levoit Core 300 egy rendkívül látványos megjelenéssel kecsegtető, főként kisebb helyiségekhez megálmodott légtisztító berendezés, mely minden esetben rendkívüli hatékonysággal rendelkezik.

Az Amazon amerikai oldalán a termék több, mint 60.000 értékelést kapott, melyek alapján a kiváló 4,7/5 csillagos eredménnyel büszkélkedhet.

Erőteljes légtisztító hatás

Kifejezetten előnyös tulajdonsága a Levoit Core 300 légtisztítónak, hogy bár a méreteit tekintve nem túl nagy, azonban rendkívül hatékonyan képes megtisztítani akár 40 négyzetméteres helyiségeket is, ezáltal kifejezetten ideális például dohányzónak kialakított szobák vagy komplett nyaralók, apartmanok levegőjének megtisztítására.

Nemcsak a dohányfüst ellen hatékony, hanem más kellemetlen szagok esetén sem elhanyagolható, sőt képes megkötni az allergén anyagokat is, így akik allergiától vagy állandó orrdugulástól szenvednek, a Levoit eszközének mindennapos használata mellett garantáltan fellélegezhetnek majd.

Csendes működés, rengeteg funkció

Noha nagy teljesítmény mellett sem túl hangos a berendezés, azonban létezik rajta csendes vagy alvó üzemmód, amivel mindössze 24 dB zajszinten képes ellátni a feladatát, ami azt jelenti, hogy még alvás közben sem zavar senkit, az éjszakai pihenés során is tisztít, sőt a gyerekek vagy a kisállatok sem félnek tőle.

Árkategóriájához mérten a Levoit Core 300 ráadásul kifejezetten sok funkciót tartalmaz a tulajdonosok számára. A beépített időzítővel mi dönthetjük el, hogy hány órát működjön egy nap az eszköz, a három ventilátorszint mindig makulátlan levegőtisztaságot eredményez, miközben kezelését a felső részen elhelyezett, kifejezetten mutatós gombokkal tudjuk kivitelezni.

Ózonmentes tisztítás, háromfokozatú szűrés

Mivel a Levoit Core 300 egyáltalán nem használ sem UV-fényt, sem ionokat a tisztítás során, ezáltal 100 százalékban ózonmentes megoldásnak tekinthető, így maximálisan biztonságos az egészségre nézve. Érdekesség, hogy négy különféle szűrőtípus is elérhető hozzá, így mi választhatjuk ki, hogy milyen célra szeretnénk a leginkább alkalmazni.

Az eszköz mindemellett háromfokozatú szűrést kínál, hiszen van benne H13 HEPA, aktív szenes és finom előszűrő is. Ennek megfelelően nem okoznak neki gondot a porszemcsék, a pollenek, az atkák sem, a működés során 99,97 százalékos eredményt produkál, miközben semlegesíti a füstöt, a kellemetlen szagokat, de még a formaldehidet is.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU – Az arany középút

Előnyök

 • kiváló ár-érték arány
 • könnyen hordozható
 • óránként akár 500 m³ levegőtisztítás
 • éjszakai üzemmód
 • beépített szénszűrő

Elérhető itt

MI-HOME.HU
ALZA.HUA Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU az egyre népszerűbb kínai gyártó rendkívül jó ár-érték arányú légtisztító készüléke, mely minden tekintetben felveszi a versenyt a hasonló kategóriában induló eszközökkel, ha általános levegőtisztításról van szó.

Hordozható hatékonyság

A kis méreteiből fakadóan rendkívül könnyedén hordozható, egyébként kifejezetten látványos termékdizájnt kapott eszközt akár egy 60 négyzetméteres lakásban is hatékonyan üzemeltethetjük, amit kifejezetten magas szintű teljesítményének köszönhet. A Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU ugyanis óránként akár 500 köbméter levegőt is képes megszűrni, illetve megtisztítani a káros anyagoktól, de különösen abban az esetben alkalmazható hatásosan, amikor az állandó fülledtség és a kellemetlen szagok eltüntetése a cél.

Kellemetlen szagok megszüntetése

A légtisztító berendezés a beépített szénszűrővel leginkább a kellemetlen szagok, például a konyhából származó gőzök, az autók által kibocsátott gázok, füstök vagy egyéb káros anyagok teljes visszaszorítására szolgál, így garantált, hogy mindig friss, üde levegőt teremthetünk vele a lakás falai között. A termék ráadásul maximális teljesítmény esetén is legfeljebb 69 dB zajszinten üzemel, de szabályozhatóságának és éjszakai módjának hála akár 31 dB-re is csökkenthető ez az érték, így akár alvás közben sem zavaró a használata.

Automata működés szenzorokkal

Nagy előnye a Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU-nak, hogy működtetése teljesen automatizált, így a beépített szenzorokkal képes folyamatosan tesztelni a lakás levegőjét, így felismerni például, ha be kell kapcsolnia, illetve elindítani a tisztítást. Külön kijelzője rengeteg hasznos információval szolgál a készülék vagy a szűrő állapotáról, illetve magáról az ingatlan légteréről is, miközben maga az irányítás többféle módon történhet.

Távirányító és mobil alkalmazás a kényelemért

A készülék mellett a Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU légtisztító vezérelhető a hozzá kapcsolódó távirányító segítségével, valamint természetesen mobilalkalmazással is, mely nemcsak sokkal kényelmesebbé teszi az üzemeltetést, de mindemellett lehetőséget biztosít a távoli indításra, kikapcsolásra, ellenőrzésre vagy kalibrációra egyaránt.

Klarstein Tramontana 6 in 1

A kiváló ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • 6 az 1-ben: 6 különböző szűrő funkció
 • 150 m3 óránkénti levegő áramlás
 • aroma diffúzorként is használható
 • egyszerű vezérlés
 • kiváló ár-érték arány

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU


A Klarstein Tramontana egy igazi multifunkciós légtisztító készülék, mely gyakorlatilag hat feladatot képes ellátni otthonunkban. Az általános levegőszűrő tulajdonság mellett a Klarstein terméke ugyanis képes az UV sterilizációra, rendelkezik ózonfunkcióval, sőt egyben ionizátor és aroma diffúzor is, tehát igencsak jó választás lehet, ha elérhető áron keresnénk egy sok lehetőséggel kecsegtető eszközt.

A funkciókról

Az elhangzott funkciók közül a Klarstein Tramontana természetesen a levegőszűrés terén brillírozik a leginkább, a gyártó mérései szerint 99,9 százalékos hatékonysággal képes megtisztítani a lakás levegőjét, miközben az UV sterilizáló a baktériumok és a vírusok közel 98 százalékát tudja elpusztítani.

Az ionizátor ezen felül megerősíti az immunrendszerünket a levegőbe juttatott negatív töltésű ionok által, és míg az ózonfunkció a kellemetlen szagok és biológiai szennyeződések ellen hatásos, addig az aroma diffúzor bármilyen kellemes, nyugtató vagy éppen gyógyító illatot tud otthonunk levegőjébe juttatni.

Nagy teljesítmény, többszörös HEPA szűrő

A sokoldalú tulajdonságok mellett a Klarstein Tramontana természetesen a teljesítmény terén sem hagy cserben minket! Az eszköz képes óránként akár 150 köbméter levegőt is megtisztítani, azonban ennek ellenére sem ajánlott alkalmazni egyszerre 25 négyzetméternél nagyobb helyiségeken belül. Mindezt ráadásul kifejezetten halkan, mindössze 40 dB zajszint mellett tudja garantálni, amit az állítható szellőző fokozatnak hála akár tovább is csökkenthetünk.

Többszörös HEPA szűrőrendszerének hála a levegőtisztító képes kiszűrni otthonunk levegőjéből a virágport, a füstöt és a különféle szálló részecskéket, az aktív szénszűrővel és UV sterilizációval pedig a kártékony gázok, gőzök és vírusok elterjedése is esélytelen lesz a működése során, miközben hozzájárul a lakók immunrendszerének erősítéséhez, illetve a különféle szagok semlegesítéséhez is.

A beállítások és az automatizálás terén ugyan a Klarstein terméke nem kínál túl sok lehetőséget, de ebben az árkategóriában bőven elegendő, hogy a manuális és az automatikus működtetés mellett több szinten állítható időzítővel rendelkezik. Ennek hála mi szabhatjuk meg, hogy 1 óra, 2 óra vagy 4 óra után kapcsoljon ki, illetve kapcsoljon be az eszköz, így nyugodtan otthagyhatjuk a lakásban, ha el kell mennünk otthonról.

Egyszerű, de mégis modern dizájn

Azon túl, hogy a termék nem túl nagy kiterjedésű – mindössze 31 centiméter széles, 30 centiméter magas és 15,5 centiméter mély –, tömege is csak 4 kilogramm, ezáltal rendkívül egyszerűen mozgatható az egyik helyiségből a másikba. Működése három sebességfokozatban állítható, vezérlése pedig az elülső felén található panel, vagy a tartozék távirányító segítségével valósítható meg.

A dizájn tekintetében a Klarstein Tramontana kifejezetten egyszerűnek és letisztultnak tekinthető, lekerekített formák, színes LED-ek jellemzők rá, így mindenhol tökéletesen megállja a helyét, a szobában, a nappaliban, a konyhában, de akár még a fürdőszobában is.

Dyson Pure Cool TP04

Kedvencünk a prémium kategóriában

Előnyök

 • kimagasló hatékonyság
 • aktív szénszűrő
 • hűvös levegő funkció
 • 350 fokos mozgás
 • valós idejű károsanyag érzékelés

Elérhető itt

DYSON.HU – hivatalos


A Dyson Pure Cool TP04 egy prémium minőséget kínáló légtisztító készülék, melynek kimagasló hatékonyságát a nagy teljesítmény mellett egy köralakban elhelyezett, aktív szénszűrővel kiegészített HEPA filter adja, ami képes felfogni az otthonunkban megtalálható légszennyeződés zömét, legyen szó porról, allergénekről vagy különféle gázokról.

Friss levegő könnyedén

A készülék akkor is kitűnő választás, ha egészségügyi problémáktól szenvedő családtagjaink életkörülményeinek javítása érdekében vásároljuk, de a kapcsolódó ventilátorfunkciónak hála a nyári melegekben biztosan mindenki a szívébe zárja ezt a hatékony és mutatós eszközt, hiszen nemcsak friss és tiszta, hanem hűvös levegőt is képes eljuttatni a lakás minden pontjába.

Ehhez kimagasló teljesítmény társul, lévén a Dyson Pure Cool TP04 1299,6 köbméter levegőt tud megtisztítani óránként, vagyis komplett lakások belső légterének tisztítására is tökéletesen ideális, miközben a különleges Air Multiplier technológia biztosítja, hogy a friss levegőt egyenletesen eloszlatja majd a helyiségekben. Ezt a készülék 350 fokos mozgása támogatja meg, mely garantáltan megkönnyíti a friss levegő szétáramlását.

Modern megjelenés, modern funkciókkal halk működéssel

A nagy teljesítmény természetesen működés közben hallható is lesz majd, ezáltal maximális fordulatszám mellett a Dyson Pure Cool TP04 több mint 64 dB zajszinten üzemel, de akár 42 dB-re is csökkenthető mindez, az éjszakai üzemmódban pedig szinte észrevehetetlen lesz a készülék, sőt még a kijelzője is elhalványul. Az eszköz nemcsak a megjelenés, hanem a kapcsolódó technológiák terén is rendkívül modernnek tekinthető. Beépített szenzorjainak hála képes például valós időben érzékelni a lakás légterében megtalálható káros anyagokat, polleneket és gázokat, illetve hozzájuk igazítani a szükséges üzemmódot.

Könnyed karbantartás

A termék használata és karbantartása egyaránt nagyon könnyed, sokoldalú! A szűrők állapotát például külön fényjelzés mutatja, így probléma esetén nagyon egyszerűen, gyakorlatilag másodpercek alatt cserélhetjük a filtereket, míg a működtetés az eszközre szerelt gombok mellett távirányítóval, illetve a kapcsolódó mobilalkalmazással egyaránt kivitelezhető. Főként utóbbi rendkívül könnyed és egyszerű, továbbá rengeteg extra lehetőséggel kecsegtet, hiszen a lakás bármelyik pontjáról, de akár a szomszédból vagy a munkahelyünkről is tudjuk módosítani a beállításokat, illetve ellenőrizni a lakás levegőjének minőségét.

Philips AC2889/10 Smart 2000i légtisztító

Előnyök
 • légminőség érzékelés
 • visszajelzés a levegő minőségéről
 • mobilalkalmazás
 • könnyű kezelés
 • csendes

A Philips AC2889/10 Smart 2000i egy prémium kategóriás légtisztító berendezés, mely képes mindig tiszta levegőt varázsolni akár az egész lakásban úgy, hogy a kellemetlen szagok mellett a kártékony gázokat és az allergéneket is magába gyűjti, így nagyon hasznos társ lehet a mindennapokban.

A részecskék 99,97 százalékát megköti

A teljesítmény tekintetében a Philips AC2889/10 Smart 2000i egészen elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen egy olyan aktív, többrétegű szűrőrendszer teljesít benne szolgálatot, mely képes megkötni a levegőben terjedő részecskék 99,97 százalékát, méghozzá a 0,3 mikron méretű darabokat is, aminek hála az allergének, sőt a legtöbb baktérium és vírus ellen egyaránt hatásos.

Hatékonyságát alaposan megnöveli a Philips saját, csúcstechnológiás szenzorrendszere, és míg az aktív szénszűrő megkötik a szagokat és a szerves vegyületeket, a True HEPA szűrő segít a részecskék megtartásában.

A Philips AreaSense megoldás mindeközben folyamatosan monitorozza a lakás levegőjét, és képes magától szabályozni a beállításait a mindig optimális hatékonyság érdekében.

Levegőminőség-visszajelző, távoli működtetésre is alkalmas applikáció

Szintén a beépített AreaSense technológiának köszönheti a Philips AC2889/10 Smart 2000i légtisztító, hogy a lakás levegőjének minőségéről állandó visszajelzést ad az eszköz kijelzőjén keresztül, így minél kisebb a szám, annál egészségesebb az összetétel. Mindehhez ráadásul egy speciális színtárcsa is tartozik, mely különféle árnyalatokkal még tovább pontosítja, hogy milyen összetevők vannak jelen a levegőben.

Mivel egy minden tekintetben modern eszközről beszélünk, a Philips egy külön okostelefonos applikációt is fejlesztett a légtisztítóhoz Air Matters név alatt. Ennek köszönhetően akár távolról, a munkahelyünkről is átvehetjük felette az irányítást, ellenőrizhetjük a levegőminőséget, a szűrő állapotát, miközben folyamatosan hasznos tanácsokkal lát el minket az allergének kezelése kapcsán, így az allergiások életét alaposan meg tudja könnyíteni a szerkezet.

Változatos üzemmódok, nagy helyiségekhez is elegendő teljesítmény

A gyártó ajánlása szerint a Philips AC2889/10 Smart 2000i akár 79 négyzetméteres helyiségekhez, tehát kifejezetten nagy légtér megtisztítására is tökéletesen alkalmas, miközben működését rengeteg különféle üzemmód és beállítási lehetőség teszi igazán teljessé.

Találunk benne például eleve három automatikus üzemmódot, melyek között a normál alternatíva mellett ott lesz az allergének elleni, valamint a baktériumokkal és vírusokkal szembeni kimagasló hatékonyságot mutató beállítási lehetőség. Természetesen az eszköz kalibrációját manuálisan is megtehetjük!

Ehhez öt további üzemmódot kínál a szerkezet, ezáltal találunk rajta különféle sebességbeállítást, köztük csendes üzemmódot és extra erős turbó fokozatot is, melyeket a légtisztító felső felén elhelyezett egyszerű konzol segítségével nagyon könnyen tudunk szabályozni.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H – kedvencünk a középkategóriában

Előnyök
 • mobilalkalmazás
 • gyerekzár
 • csendes
 • szép megjelenés
 • egyszerű használat
Elérhető itt
ROBOTWORLD.HUKicsi, kompakt, mutatós, de mégis nagy teljesítményű és elérhető árkategóriát képvisel. Ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a leginkább a Xiaomi Mi Air Purifier 3H légtisztító berendezést, mely azok számára jelent kiváló alternatívát, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a pénzükből.

Mutatós megjelenés, OLED érintőkijelzővel

Általánosságban a légtisztítókészülékek a kinézet terén mind egy kaptafára épülnek, de a Xiaomi Mi Air Purifier ezen a téren kivételt képez, hiszen külleme leginkább egy játékkonzolhoz hasonlít, de mindenképpen modernnek, letisztultnak és határozottan mutatósnak lehetne nevezni.

Hófehér külleme és lyukacsos készülékháza szó szerint felöltözteti a lakást, bármelyik helyiségben is tároljuk, azonnal felkapja rá az ember a fejét, miközben kör alakú OLED érintőkijelzője nemcsak az alapvető tulajdonságokról, a levegőminőségről vagy az aktuális módról ad átfogó jelentést, de mindemellett az irányítást is megkönnyíti.

Halk működés, nagy teljesítmény

A Xiaomi Mi Air Purifier 3H egyik nagy előnye, hogy 38W-os fogyasztású, szénkefe nélküli DC motorja kifejezetten halkan üzemel, ezáltal normál módban egyáltalán nem zavar minket a mindennapi tevékenységekben, miközben képes óránként akár 400 köbméter levegő megtisztításra, ami 6600 litert jelent egyetlen perc leforgása alatt.

A folyamat pedig ráadásként kifejezetten hatékony, hiszen beállításaink függvényében a Xiaomi légszűrője még a PM 2.5 méretű részecskéket is képes kiszűrni a levegőből, méghozzá a legtöbb káros anyag, illetve allergén társaságában, így a pollenallergiától szenvedők is nagy megelégedéssel használhatják.

Okostelefonos applikációval, akár hangvezérléssel is

Mint a legtöbb Xiaomi terméknek, úgy ennek a készüléknek is óriási előnye a hatalmas szoftveres támogatás, így működtetését rendkívül egyszerűen megvalósíthatjuk az okostelefonunkra telepíthető Mi Home applikációval, ami tömérdek mennyiségű lehetőséggel kecsegtet majd nekünk.

A szoftverrel szabályozhatjuk az üzemmódot, ellenőrizhetjük a levegő minőségét, módosíthatjuk a beállításokat, és mindezt nemcsak akkor, ha otthon tartózkodunk, hanem akár a kertből vagy a munkahelyünkről is megtehetjük. Ha pedig kedveljük a futurisztikus funkciókat, a Xiaomi Mi Air Purifier 3H akár még a hangvezérlést is támogatja az applikációval.

Sencor SHA 6400 WH – pénztárcabarát megoldás

Előnyök

 • pénztárcabarát termék
 • alacsony zajszint
 • kiváló választás az allergiásoknak és az asztmásoknak
 • beépített időzítő
 • UV-tisztító megoldáss

Elérhető itt

ALZA.HU
ROBOTWORLD.HU


A Sencor SHA 6400 WH légtisztító készülék akkor ideális választás, ha egy kiváló ár-érték arányú eszközt keresünk otthonunk levegőjének megtisztításához, azonban nem egy egész lakást szeretnénk lefedni vele, hanem egy-egy nagyobb helyiséget vagy kisebb lakrészt.

20 négyzetméter makulátlan levegő

Ez a pénztárcabarát termék maximum 20 négyzetméter nagyságú helyiségekben ajánlott a levegő megtisztítására, amit a különféle filterek és kiegészítők segítségével alkalmazhatunk egyszerű komfortérzet növelés érdekében, de akkor is, ha egészségügyi állapotunk vagy valamilyen betegségünk tisztább környezetet igényel.

Dupla szűrő a hatékony működés érdekében

A maximum 50 dB zajszinten üzemelő eszköz – mely csökkentett teljesítmény mellett mindössze 29 dB-n is használható, de az éjszakai üzemmód hiányzik – kiváló választás az allergiásoknak és az asztmásoknak, valamint a különféle légzési betegségektől szenvedők számára egyaránt. A HEPA filter ugyanis képes felfogni a különféle szennyezőanyagok és allergének közel 100 százalékát, de a szagtalanításhoz, a pára eltüntetéséhez, a por felfogásához a szénszűrővel vehetjük majd fel a harcot.

Magas higiéniás szint UV-fénnyel

Bár elérhető árkategóriát képvisel, a Sencor SHA 6400 WH mégis rendelkezik beépített UV-tisztító megoldással, aminek jóvoltából egy sokkal magasabb higiéniás szintet tud biztosítani a lakásnak, hiszen képes elpusztítani a baktériumokat, miközben teljesen tiszta környezetet hagy maga után.

Beépített időzítőjének köszönhetően a légtisztító működését teljesen az igényeinkhez tudjuk igazítani, miközben minimalista, de modern megjelenéséhez hasonlóan egyszerű működtetés is társul.

Mikor érdemes légtisztító készüléket vásárolnunk?

Egészségügyi probléma esetén

A statisztikák szerint világszerte folyamatosan növekszik a tüdőbetegséggel, asztmával születők, valamint az allergiások száma. Esetükben bizonyos időszakok rendkívül nehezen viselhetők, állandó nehézlégzéssel, fulladással járhatnak, és gyakran még a saját otthonuk sem jelent enyhülést, hiszen a magas por- vagy pollenkoncentráció a szellőztetés során bejut a lakás falai közé. Esetükben egy nagyobb teljesítményű légtisztító berendezés rendkívül hatásos lehet, hiszen képes azonnal megszüntetni a tünetek fokozásáért vagy kiváltásáért felelős részecskéket, így a betegek legalább a saját otthonukban fellélegezhetnek, illetve akár problémamentesen élhetnek.

Kisgyermek születésekor

A kisgyermekek számára nagyon fontos a tiszta levegő biztosítása legalább a lakás falai között. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik rossz levegőminőségben nőnek fel, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek felnőttkorban allergiások – például a porra vagy a pollenre –, de az asztma kialakulására is sokkal nagyobb az esélyük. Éppen ezért, ha kigyermek születik a családba, érdemes beállítani legalább a csecsemő szobájába egy légtisztító készüléket – természetesen jobb, ha az egész lakásban alkalmazzuk –, hogy a tüdő megfelelően tiszta környezetben fejlődhessen. Ezzel minimálisra csökkenthetjük a későbbi betegségek és egyéb rendellenességek kialakulásának esélyét, de a ház higiéniai szintjét egyaránt növelhetjük.

Nagyvárosban vagy forgalmas helyen lakunk

A nagyvárosok és a forgalmas helyek légszennyezettségéről bizonyára senkit sem kell győzködnünk, sajnos a házak oromzatán is nagyon jól látszik, hogy a járművek által termelt kipufogógázok, gumitörmelékek és egyéb részecskék milyen elszíneződésekre képesek, így gondoljunk bele, hogy szervezetünkre milyen hatást tudnak gyakorolni. Mivel szellőztetni ezeken a helyeken is szükséges, a kintről beáramló levegőt nagyon fontos megszűrni valamivel, hogy legalább odabent megfelelő tisztaságú és minőségű környezetben tudjunk pihenni és regenerálódni.

Bizonyítottan rossz a levegőminőség

Sajnos ma már nem szükséges nagyvárosban vagy forgalmas útszakasz mellett laknunk ahhoz, hogy a környezetünkben rossz legyen a levegőminőség. Gyárak, szemétégetők és egyéb ipari létesítmények közelében vagy szélirányában gyakran lehet tapasztalni még vidéki környezetben is kimagasló légszennyezettséget. Mivel szellőztetni mindig kell, ezért ilyen helyeken szükséges lesz gondoskodni legalább lakáson belül a megfelelő levegőminőség fenntartásáról, amihez egy légtisztítóval járulhatunk hozzá a leginkább.

Gyakran érezzük fojtogatónak vagy kellemetlennek az otthoni levegőt

A lakás levegőminőségének ellenőrzésére rengeteg módszer létezik, az egyik legáltalánosabb azonban alighanem az, ha fojtogatónak vagy egyszerűen kellemetlennek érezzük a benti levegőt. Gyakran kapar a torkunk, tüsszögünk, esetleg a munkából hazaérve úgy érezzük, hogy szükség van egy kiadós szellőztetésre? Ilyenkor nem feltétlenül a friss levegő hiányával vagy oxigénszintjével van probléma, hanem a meglévő minőségével és szállópor-tartalmával, amit rendkívül könnyedén szinten tudunk tartani majd egy levegőtisztítóval. Nyilván szellőztetni és takarítani mellette is kell, de használatával sokkal tisztábbnak, frissebnek érezzük majd a lakásban uralkodó közeget.

A légtisztítók működési elve

A fentiekből már egyértelművé válhatott, hogy mikor és mennyire fontos otthonunkban egy légtisztító mindennapi alkalmazása, így érdemes tisztázni azt a témakört is, hogy miként működnek az ilyen eszközök.

Minden légtisztító lelke egy speciális szűrőrendszer, melyen keresztül a gépek beállításaink függvényében akár a nap 24 órájában képesek áramoltatni a levegőt. A szisztéma általában több rétegre épül fel, így a jobb gépekben legalább egy HEPA-, egy aktív szén- és egy elektrosztatikus előszűrő található, melyek mind másra alkalmasak, működésük során pedig felfogják és a levegőben található szállóport és egyéb részecskéket. 

A mechanikus szűrés mellett vannak olyan berendezések, melyek különféle elektromos technológiákkal kiegészülve lényegesen magasabb hatásfokkal üzemelnek. Ebbe a kategóriába sorolhatók azok a légtisztítók, melyek a szűrőrendszer mellett ionizátort vagy UV lámpás megoldást is tartalmaznak azért, hogy még tisztább levegőt tudjanak teremteni a lakás falai között.

A kérdéses berendezések a különféle védelmi vonalak és megoldások jóvoltából nemcsak megkötik a por egy jelentős részét, de az allergéneket szintén felfogják, így az allergiások életét egyaránt megkönnyítik. Ezen felül bizonyos modellek képesek semlegesíteni a méreganyagokat, illetve megakadályozni a penészgombák és egyéb spórák elszaporodását, de bizonyos baktériumok és mikroogranizmusok ellen egyaránt védelmet kínálnak, így túlzás nélkül állítható, hogy ezekkel a gépekkel nemcsak tisztább, hanem egészségesebb is lesz a lakás levegője.

Pláne, hogy bizonyos légtisztítók nemcsak a fizikai szennyeződések ellen tudnak védelmet kínálni, hanem légnemű szennyeződések ellen is, így a kipufogó- vagy a dohányfüst, illetve a különféle láthatatlan gázok szintén semlegesítésre kerülnek általuk.

Légtisztító szűrési technológiák

HEPA szűrős légtisztító készülékek

A HEPA szűrővel ellátott légtisztító készülékek leginkább azok számára ajánlottak, akik erős allergiások. Legyen szó por-, pollen- vagy más egyéb allergiáról, a HEPA filter képes hatékonyan kiszűrni ezeket a lakás levegőjéből, aminek jóvoltából drasztikus mértékben tudjuk növelni ebből a szempontból is a tisztaságot. Léteznek direkt csak allergiásoknak szánt légtisztítók, de érdemes inkább azok közül válogatni, melyek valamilyen egyéb szűrőréteget vagy tisztító technológiát alkalmaznak otthonunk levegőjének makulátlansága érdekében.

Ionizációs módon működő légtisztító készülékek

Az ionizációs technológia a légtisztító készülékeken belül képes arra, hogy módosítsa a levegőben a negatív töltésű ionok mennyiségét, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy a különféle mikroszkopikus szennyeződéseket meg tudják kötni a levegőben. Az ionizáció általában valamilyen kiegészítő technológiaként van jelen a légtisztító készülékekben, ezáltal az összetett szűrőrendszerek működését támogatják meg azzal, hogy még tisztábbá és sterilebbé teszik a lakás levegőjét.

Szénszűrős légtisztító készülékek

A szénszűrős légtisztító készülékek minden esetben hatékonyan felveszik a harcot a lakáson belül a porral, valamint a különféle fullasztó gázokkal és gőzökkel. Önmagában csak szénszűrős légtisztító berendezés nem létezik, ellenben a legtöbb típusban megtalálható már, egy összetett filterrendszer részét képezi, amihez az esetek többségében mindig valamilyen kiegészítő technológia (ionizáció, UV fény) tartozik, hogy használatával makulátlan tisztaságú levegőt teremthessünk otthonunkban.

UV fénnyel működő légtisztító készülékek

Az UV fénnyel működő légtisztító készülékek alkalmazása akkor a legideálisabb, ha minden esetben teljesen steril levegőt szeretnénk a lakásban, hiszen ez a technológia képes arra, hogy megtisztítsa a levegőt a különféle mikroszkopikus organizmusoktól, mint amilyenek a vírusok, a baktériumok és így tovább. Önmagukban ritkán találkozhatunk velük egy légtisztítóban, jellemzően kiegészítőként vannak jelen az összetett szűrőrendszerek mellett, amivel kimagaslóan egészséges levegőt tudunk teremteni az egész lakásban.

Milyen légtisztítót válasszunk?

Az egyes légtisztító készülékek többféle szűrőrendszert és technológiát alkalmazhatnak annak érdekében, hogy makulátlan tisztaságú és frissességű levegőt tudjanak teremteni a lakás falai között. Ezek a szűrők és technológiák azonban a legtöbb háztartási tisztítóeszközzel ellentétben nem azért születtek, hogy túlteljesítsék a másikat, sokkal inkább azért, hogy a levegőtisztítók több probléma ellen is hatásosan működhessenek. 

Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük a legalapvetőbb problémákat, amikor szóba kerülhet egy légtisztító berendezés, és segítünk abban, hogy az adott szituációban melyik szűrőre vagy technológiára lenne szükségünk. Egy allergiás betegnek például hiába is veszünk drága UV-szűrős berendezést, ha esetében a legnagyobb segítséget a HEPA szűrő megléte jelenti majd. Lássuk konkrétabban ezt a témakört:

Légtisztító por ellen

Kifejezetten sok háztartás dönt a légtisztító vásárlása mellett azért, mert nagyon poros a lakás, ezáltal rendszeres porszívózás és portalanítás esetén is végeláthatatlan a küzdelem a por ellen. Bár egy ilyen berendezés sem takarítja ki helyettünk a lakást, azonban érdemes odafigyelni rá, hogy legyen benne szénszűrő, ami a nagyobb porszemek ellen kifejezetten hatásos, de hatékonyságát egy HEPA szűrő növelheti, amivel a kisebb részecskéket egyaránt felfoghatjuk. A por ellen egyébiránt azok a légtisztítók a legjobbak, melyek a két filter mellett még ionizáló berendezéssel is rendelkeznek, hiszen ezek képesek megkötni a lakásban szálló port.

Légtisztító baktériumok és vírusok ellen

Különösen a koronavírus-járvány miatt nagyon gyakori kérdés a légtisztítók kapcsán, hogy segítenek-e elpusztítani a baktériumokat és a vírusokat a lakásban, vagy ezen a téren teljesen hasztalanok? Bár nyilvánvalóan nem olyan hatékonysággal, mint a direkt sterilizálásra kitalált gépek, azonban a levegőtisztító berendezések között találunk olyanokat, melyek ezen a téren nagy segítséget nyújthatnak. A legjobb kombináció ilyenkor a HEPA szűrővel és az UV-fénysugárral kombinált működésű megoldások biztosítják. A kérdéses filter ugyanis nagyon sok baktériumot, vírust és egyéb kórokozót meg tud fogni, de amelyik mégis átjut rajta, azt az UV-sugárzással semlegesíti a gép, ezzel sterilizálva a lakás levegőjét.

Légtisztító allergének ellen

A levegőtisztító berendezések egy része rendkívül nagy enyhülést hozhat az asztmás és allergiás betegek életébe, aminek az oka nem más, minthogy a piacon megtalálható berendezések egy jelentős része képes kiszűrni a levegőből az allergéneket is. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ehhez milyen légtisztítót állítunk szolgálatba, hiszen az allergének, így például a virágpor esetén a HEPA szűrő nyújtja a legmagasabb szintű biztonságot, de amennyiben a gépben ionizátor is helyet kapott, akkor azzal növelhető a hatásfok, mert segít megkötni a legapróbb allergéneket is, de az állatszőr és egyebek esetében szintén hatásos.

Légtisztító penészgomba ellen

Bár nagyon fontos a penészes lakásokban megszüntetni a kiváltó okot a megfelelő vegyszeres kezeléssel, a rendszeres szellőztetéssel, valamint természetesen egy páramentesítő gép beállításával, azonban a helyiségek élhetőbbé tétele érdekében egy levegőtisztítóval is megakadályozhatjuk a penészgombák terjedését. A kérdéses kórokozók ellen a HEPA szűrős berendezések jellemzően a leghatékonyabbak, de ebben az esetben is növeli a hatékonyságot egy ionizáló technológia a gépben, mely megköti a spórákat, így azok nem tudnak a levegőbe jutni, hogy penészt, illetve a lakók esetében tüdőproblémákat okozzanak.

Légtisztító dohányfüst vagy kipufogógázok ellen

A legtöbb légtisztító készülék teljesen ideális megoldás akkor, ha dohányfüst vagy egy forgalmas útszakasz miatt kipufogógáz kerül a lakás falai közé. Ilyenkor az aktív szénszűrővel ellátott levegőtisztító berendezések jelentik a legjobb megoldást, de nem hátrány az UV-fény és az ionizáló sem. A dohányfüsttel például rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, amit UV-fénnyel érdemes semlegesíteni, míg az autók kipufogógázával együtt rengeteg por jut be a házba, amit ionizálóval foghatunk fel.

Légtisztító illékony szerves vegyületek és gázok ellen

A láthatatlan károkozók mindig a legveszélyesebbek egy lakásban, éppen ezért kifejezetten fontos lehet, hogy légtisztító készülékünk hatékony legyen a gázok és a különféle illékony szerves vegyületek ellen, melyek gyakran színtelenek, szagtalanok, de mégis károsítják a szervezetünket. A légtisztító esetükben is kiváló, ha van bennük aktív szénszűrő, ezek ugyanis felfogják a gázokat, de ha vegyszeres gázokról van szó, akkor nem árt, ha ionizáló is van a gépben.

Légtisztító a kellemetlen szagok ellen

Gyakran a kellemetlen szagok ellen is felvehetjük a kesztyűt egy légtisztító berendezéssel. Nyilván ehhez fontos tudni, hogy ezek honnan származnak, de ha csak a levegőbe jutott, megszüntetett forrású kellemetlenségekről beszélünk – például sütés vagy főzés során keletkező szagokról –, akkor azokat egy ionizálóval társított aktív szénszűrő biztosan képes lesz semlegesíteni. 

Légtisztító vásárlási útmutató

A légtisztítók teljesítményéről

Minden légtisztító berendezés kiválasztása előtt rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy mekkora teljesítménnyel rendelkezik az adott termék. Legalább olyan fontos ez a tulajdonság, minthogy milyen szűrőtípusok és technológiák pontosan mi ellen hatásosak, hiszen hiába veszünk egy 20 négyzetméteres helyiségre ajánlott eszközt, ha az egész lakásban szeretnénk alkalmazni, illetve a legkisebb hálószobánk is legalább 30 négyzetméter. A teljesítmény tekintetében a légtisztítóknál két tulajdonságot kell figyelembe vennünk, melyek a következők:

Hány köbméter levegőt képes megtisztítani egy óra alatt?

A vásárlás előtt sokak számára nem tűnik túl lényegesnek ez a tulajdonság, azonban kifejezetten fontos, hiszen minél több levegőt tud átpréselni magán az eszköz, annál kevesebb ideig kell üzemeltetni, ergo nem kell hallgatnunk működés közben, de a rövidebb üzemeltetés értelemszerűen csökkenő energiafogyasztást is jelent egyben. Ez utóbbi pedig nagyon fontos olyan elektromos gépeknél, melyek mindennapi használatban vannak!

Mekkora helyiséghez ajánlott?

Ez az a pont, ahol a legtöbb vásárló rosszul dönt a légtisztítók kapcsán! Sokan úgy vélik, hogy egy 20-30 négyzetméterre ajánlott eszköz alkalmas lesz arra, hogy az egész lakást tisztán tartsa úgy, ha egyik helyiségből a másikba viszi. Ezzel csak egyetlen probléma van: ilyenkor egyrészt túlterheljük a gépet, folyamatos használatra kényszerítjük, ami megmutatkozik majd a villanyszámlán, de az élettartamán is, miközben egy direkt komplett lakások légtisztítására használt eszköz eleve sokkal hatékonyabb technológiai hátteret tud felmutatni ehhez.

A légtisztítók energiafogyasztásáról

A manapság forgalomban lévő légtisztítók kapcsán kijelenthető, hogy a gyártók kényesen ügyelnek az energiafogyasztás kérdésére, ezáltal többségük takarékos technológiákra épül, ami igencsak fontos, hiszen a légtisztítókat jellemzően rendszeres-, napi szintű használatra tervezték. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a jelenleg elérhető gépek esetében az energiafogyasztás mértéke általában nem lépi át a 100W-os lélektani határt még akkor sem, ha az adott termék maximális teljesítményen üzemel, ami nyilvánvalóan meghatározza ezt az értéket.

Ha ebben a tekintetben a legjobbat szeretnénk kapni, akkor érdemes lehet a nagyobb teljesítményű légtisztítók mellett dönteni, melyeket jellemzően rövidebb ideig kell csak üzemeltetni, hiszen egységnyi idő alatt sokkal több köbméter levegőt tudnak megszűrni, tehát nem kell olyan sokáig üzemeltetni őket.

Ezen felül fontos lehet a választáskor, hogy automatizált programmal rendelkezzen a kiválasztott légtisztító, ami képes felismerni a levegő szennyezettségét és ahhoz igazítani a teljesítményt. Ezzel elkerülhetjük a felesleges működést, vagy éppen azt, hogy akkor is maximális teljesítményt adjon le, ha egyébként nincs rá szükség, amivel komoly összegeket spórolhatunk meg a villanyszámlán.

A légtisztítók zajszintjéről

Mivel a légtisztítókat sok esetben több órán át kell üzemeltetni a lakásban minden egyes nap, ezért a választáskor nem szabad figyelmen kívül hagyni a kérdéses termékek zajszintjét. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a délutáni pihenőnket egy zajos gép mellett töltjük-e majd, vagy olyan légtisztítót veszünk, ami normál esetben semmivel sem ad ki nagyobb hangot, mint egy közönséges számítógép.

Amit fontos tudni, hogy minden légtisztító zajszintje függ az eszköz aktuális teljesítményétől, ebből fakadóan a környezet levegőjének szennyezettségétől is. Minél többet és minél magasabb hatékonysággal kell működnie tehát egy levegőszűrőnek, az annál hangosabb lesz majd a működés során.

Lényeges továbbá a zajszint tekintetében az is, hogy milyen szűrési technológiát alkalmaz az adott gép. Erről ritkán szoktak tájékoztatást adni a gyártók, de a halkabb eszközök általában elektrosztatikus elven működnek, míg a hangosabbak, a 60 dB körüliek ventilátoros szellőztetésen alapulnak, noha egyre több esetben találkozhatunk a két megoldás ötvözésével is.

Nagy pozitívum, hogy minden komolyabb légtisztító rendelkezik éjszakai üzemmóddal, vagy eleve csendesítő beállításokkal, aminek köszönhetően elegendő lehet egyetlen gombnyomás ahhoz, hogy teljesen eltüntessük a gép hangját. Nyilvánvalóan ilyenkor a hatékonyság jelentősen csökken, de olyan gépet még nem találtak fel, mely képes lenne hangtalanul, mégis páratlan teljesítmény mellett ellátni légtisztító feladatait.

A légtisztítók méretéről és termékdizájnjáról

Hogy a megjelenés tekintetében milyen típusú légtisztítót választunk, az jellemzően csak a saját ízlésünk függvénye, a dizájn általában nem befolyásolja a teljesítményt vagy a hatékonyságot. Vannak gyártók, akik nagyon sokat adnak a megjelenésre, a különleges megoldásokra vagy a színek alkalmazására, míg mások ezzel egyáltalán nem törődnek.

A méret tekintetében ráadásul szintén óriási a szórás! Ezen a téren azonban vannak már olyan szempontok, melyek a funkcionalitásban rendkívül lényegesek. Eleve érdemes nagy gépet vennünk, ha az egész lakást szeretnénk vele lefedni, de ha több helyiségben használnánk valamilyen okból fogva, akkor fontos szempont például, hogy legyen fogantyúja, az alján kerekei, miközben a kompakt kialakítása és a súlya szintén nem elhanyagolható.

Általánosságban a jelenleg forgalomban lévő légtisztító berendezések 3-5 kilogrammtól indulnak, a legnépszerűbb termékek 8-10 kilogrammos súllyal rendelkeznek, de találhatunk ennél jóval nehezebb típusokat is. A súly általában összefügg a funkciógazdagsággal, valamint a nagy teljesítménnyel egyaránt.

A légtisztítók funkcióiról

Bár nyilvánvalóan minden egyes légtisztító berendezés más és más, azonban az egyes gyártók termékei, ha csak kisebb mértékben is, de eltérnek a többitől a funkciók tekintetében, miközben természetesen az árkategória szintén befolyásolja a kapcsolódó lehetőségek tárházát. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük a legalapvetőbbeket, melyekkel egy légtisztító csak rendelkezhet, így könnyebb eldöntenünk, hogy közülük melyikre lesz szükségünk a választáskor.

Teljesítményszabályozás

Rendkívül hasznos funkció, mégsem tartalmazza mindegyik légtisztító berendezés a teljesítményszabályozás lehetőségét, aminek a lényege az, hogy ha nem szükséges, akkor kisebb hatékonyság mellett is elegendő lesz üzemeltetni a terméket. Ezen felül a teljesítmény szabályozásával befolyásolható a zajszint és a fogyasztás, valamint egy sor más kényelmi funkció köthető hozzá az automata indítástól kezdve a különféle üzemmódokig bezárólag.

Éjszakai mód

Az éjszakai üzemmód olyan esetekben nagyon hatásos, ha folyamatos működtetésre van szükség egy légtisztítónál. A kérdéses mód aktiválásakor az eszköz automatikusan visszaveszi a teljesítményét, ezzel jelentős mértékben csökkenti a zajszintjét, illetve elhalványítja a fényeit is, ami az emberek többségének elég ahhoz, hogy közvetlenül a gép társaságában tudjanak aludni.

Időzítés

Az időzítés egy olyan kényelmi funkció, mely azoknál a gépeknél hatásos, melyek nem rendelkeznek mobilos applikációval. Ennek a megoldásnak a segítségével könnyedén beállíthatjuk, hogy az eszköz mikor kapcsoljon be és mikor kapcsoljon ki, ezáltal megadhatjuk neki, hogy csak akkor aktivizálja magát, ha senki sincs otthon, így működése senkit sem zavar majd.

Távirányítás

A magasabb kategóriát képviselő légtisztítókhoz jellemzően adnak távirányítót, így nincs szükség a gép fölött görnyedve megadni a szükséges beállításokat, azokat az ágyból fekve vagy a kanpén ülve is könnyedén módosíthatjuk. Távirányítással jellemzően a gépek minden funkcióját maradéktalanul elérhetjük.

Társítható mobilapplikáció

A legmodernebb légtisztító berendezések többségéhez már mobilapplikáció is tartozik, mely lehetővé teszi, hogy valóban bárhonnan hozzáférhessünk a gép vezérlőjéhez az otthoni WiFi hálózaton keresztül. Az ilyen applikációk nemcsak ellenőrzésre ideálisak, hanem példának okáért arra is, hogy módosítsuk a beállításokat a felső szintről, az udvarról vagy éppen a munkahelyünkről, de figyelmeztetést is küldhet a masina, ha túl sok káros anyagot érzékel, esetleg valamelyik szűrője cserére szorul.

Beépített vagy kapcsolódó szenzorok

Igencsak sok beállítási lehetőség és automatizált funkció kapcsolódik azokhoz a légtisztító berendezésekhez, melyek beépített, vagy hozzájuk csatlakoztatható szenzorokkal rendelkeznek. Ezek az érzékelők képesek ellenőrizni a levegő minőségét, ezáltal pontosan meg tudják állapítani, hogy mikor és milyen teljesítményű tisztítási folyamatra van szükség, indításuk pedig ebből kifolyólag teljes egészében automatizálható lehet.

Hűtés, fűtés

Jelenleg kifejezetten kevés olyan légtisztító berendezés található a piacon, mely a levegő megtisztítása mellett más funkciókra is képes, de akadnak olyan termékek, melyek hűteni és fűteni is tudják a lakást. Ez nem meglepő, hiszen az alkalmazott helyiségek teljes légtömege keresztülhalad a készüléken, ezáltal kifejezetten nagy hatékonysággal tudják kellemesebbé és komfortosabbá tenni a lakás hőmérsékletét a tisztítási folyamat során.

Szűrőcsere jelző

Minden egyes cserélhető szűrővel rendelkező légtisztító hatékonyságát tekintve nagyon fontos, hogy a kérdéses filterek rendszeres időközönként cserélve legyenek. Mivel a felhasználók többsége normál esetben nem tudja meghatározni, hogy erre mikor lehet szükség, ezért hasznos funkcióként jelenik meg több készülékben is a szűrőcserére figyelmeztető kijelző.

UV lámpás tisztítás

Ha igazán hatékony légtisztító berendezést akarunk magunknak, akkor nem árt a megfelelő szűrők munkáját különféle technológiákkal megtámogatni, mint amilyen például az UV lámpa alkalmazása. Ez a megoldás képes sterilizálni a levegőt, ezáltal kiszűrni belőle a baktériumok, vírusok és mikrobák nagy részét, tehát sokkal egészségesebb környezetet tud teremteni az adott helyiségben.

Ionizátor

Az ionizátor az UV lámpához hasonlóan a szűrők munkáját képes megtámogatni egy légtisztító készüléken belül. A technológia részeként negatív ionok kerülnek a levegőbe, melyek egyrészt jó hatást gyakorolnak a szervezetünkre, másrészt pedig képesek megkötni a különféle részecskéket és szennyeződéseket a tisztább levegő érdekében.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a légtisztító?

Bár minden egyes légtisztító felépítése eltér egymástól egy kicsit, alapvetően azonban működésük egy sémára épül fel, tehát mindegyik eszköz hasonlóképpen dolgozik. A legkorszerűbb berendezések több szinten tisztítanak, így az elsődleges védvonaluk egy előszűrő, mely a port, a hajt, a szőrt és a nagyobb részecskéket vonják ki a levegőből. Ezt követi sok esetben az aktívszén szűrő, mely a szagok ellen, a veszélyes gázok, a füst vagy a szerves vegyületek ellen hatásos. A jobb minőségű gépekben már HEPA szűrő is van, ami az egészen apró részecskéket fogja fel, így a különféle allergének, pollenek, baktériumok és vírusok kapcsán nyújt védelmet. Ezt fokozhatják olyan technológiák, mint az UV-fény, amivel sterilizálható a levegő, valamint az ionizátor, ami még jobban segít a szennyeződések megkötésében.

Hogyan és hol érdemes elhelyezni a légtisztítót?

A megfelelő működéshez a légtisztítóknak szabad légtér kell, tehát soha nem szabad őket sarokba, függöny mögé vagy olyan helyekre tenni, ahonnan valamelyik oldaluk korlátozza a levegő beszívását, illetve kifújását. Lényeges, hogy minden oldalról legalább 50 centiméter szabad helyük legyen – ha több, az csak jobb –, de lényeges még az is, hogy megfelelően stabil és vízszintes felületen álljanak az adott helyiségen belül.

Milyen gyakran kell cserélni a szűrőket egy légtisztítóban?

Ez rendkívül változó, függ az adott helyiség jellegétől, a környezettől, a beállításoktól, magától a géptől, de attól is, hogy milyen évszak van, milyen sokat szellőztetünk és milyen gyakran porszívózunk. A jobb gépekhez jellemzően speciális kijelző tartozik, ami időben mutatja, ha cserélni kell valamelyik szűrőt, noha ezek kapcsán nyilván vannak előírások is. Amennyiben van előszűrő az adott gépben, azt 2-4 hetente jellemzően ki kell cserélni. Az aktív szénszűrők esetén évente egyszer ajánlott megejteni a cserét, míg a HEPA filterek kapcsán többnyire 2-3 év a csere intervalluma. Ha a gépben speciális szűrők is helyet kaptak, azokkal mindig kövessük a gyártó utasítását.

Érezhetően gyengült a légtisztító teljesítménye, mi lehet az oka?

Ha a készülék teljesítménye gyengül, annak az oka jellemzően a szűrő eltömődésében keresendő. A túl későn cserélt vagy rossz típusú szűrők érezhetően rontják és gyengítik a légtisztítók hatékonyságát, amitől a gép melegszik, hangosabb lesz, és többórányi működés után sem mutatnak drasztikusan módosított értékeket a beépített szenzorok. Érdemes szűrőcserét követően mindig tesztelni az eszközt.

Kellemetlen szag árad a légtisztítóból, mi lehet a baj?

Ennek a hibajelenségnek a hátterében általában szinte mindig a túl régen cserélt szűrő áll. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy bizonyos filtereket havonta kell cserélni, míg mások akár hónapokig is bírják problémamentesen. Ha légtisztító gépünket nem most vettük, és még soha nem cseréltünk benne szűrőt, akkor a kellemetlen szagok innen fakadhatnak.

Valóban kevesebbet kell porszívózni egy légtisztító használata mellett?

Mivel a légtisztítók jellemzően a port is szűrik a lakáson belül, ezért természetesen sokkal kevesebb lesz a szállópor mértéke, így lényegesen nagyobb tisztaság tartható majd a falakon belül, kevesebbszer lesz szükség portalanításra és porszívózásra is.

Hatásos a vírusok és a baktériumok ellen az ionizátorral és UV-fénnyel ellátott légtisztító?

Léteznek kutatások, melyek bizonyítják, hogy az ionizátor és az UV-fény hatékonyan elpusztítja és kivonja a levegőből a vírusokat és a baktériumokat, azonban a lakás fertőtlenítésére ma már léteznek lényegesen hatékonyabb eszközök – például ózongenerátorok –, így a vírus- és baktériumölő hatás inkább egy hasznos extra funkcióként, de nem önálló opcióként említhető. Olyan ez, mint a hűtésre és fűtésre is alkalmas légtisztítók, melyeket nem a szoba melegen tartására alkalmazunk majd elsődlegesen, hiszen erre vannak hatékonyabb eszközeink is.

A kellemetlen szagok ellen is hatékonyak a légtisztítók?

Kizárólag azok a készülékek, melyek aktívszenes szűrővel vannak felvértezve. Ezek azok a szűrőrétegek, melyek képesek felfogni a sütéskor-főzéskor keletkező zsír- vagy olajszagot, esetleg semlegesíteni az állatok vagy a dohányzás után maradó kellemetlen közeget.

A dohos szagot is megszünteti a légtisztító?

Határozottan mérsékeli, azonban végérvényesen nem tudja megszüntetni egészen addig, amíg a dohos szag hátterében álló folyamatok – magas páratartalom, szellőzés hiánya, nedvesedő és penészesedő falak – nem szűnnek meg.

Állatszőr allergiára és asztmára is jó egy légtisztító?

A megfelelő típusú légtisztító berendezések jelentős mértékben képesek csökkenteni az állatszőr allergiától, sőt bármilyen allergiától és asztmától szenvedők tüneteit. Nyilván a legjobb hatás akkor lesz, ha az allergénanyagokat megpróbáljuk kizárni a lakásból, így például nem tartunk otthon olyan állatot és nem szellőztetünk túl gyakran. Ezeknek a feltételeknek a teljesülése mellett egy HEPA szűrővel és ionizátorral ellátott légtisztítóval jelentős javulást érhetünk el a betegek állapotát tekintve.

Pollenallergiásoknak is segítenek a légtisztítók?

A HEPA filterrel és ionizátorral ellátott készülékek alkalmazásával drasztikusan javítható a pollenallergiától szenvedő betegek általános komfortja, hiszen ez a szűrő és ez a technológia képes felfogni és likvidálni a pollenek jelentős részét, amivel csökkenthetők a kellemetlen tünetek és javulhat az életminőség.