Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium gőztisztító teszt

Minden háztartásban jellemző, hogy bizonyos berendezési tárgyakon vagy konkrét helyiségekben olyan speciális koszréteg halmozódik fel, melynek tisztítása vagy fertőtlenítése komoly fejtörést okoz.

Az elkoszolódott fuga, a vízkő, a villanytűzhely lerakódásai például ilyen problémák, amit kizárólag valamilyen nagy teljesítménnyel rendelkező takarítógéppel tudunk csak eltávolítani.

Ilyen esetekre nyújt kiváló alternatívát a Kärcher egyik legújabb magas minőségű gőztisztító készüléke, az SC 2 Deluxe EasyFix Premium, mely az elhangzottakon felül számos egyéb területen lehet a segítségünkre.

Legyen szó akár ablaktisztításról vagy éppen a padló felmosásáról és fertőtlenítéséről, ez a berendezés minden esetben megállja a helyét.

Mondjuk mindezt egy alapos teszt után, hiszen volt szerencsénk három héten át használni a terméket, mely végül sikeresen meggyőzött minket arról, hogy mennyire elengedhetetlen kellék abban az esetben, ha egy higiénikus, mindig tiszta háztartás fenntartása a célunk.

Lássuk egy kicsit alaposabban, hogy milyen is valójában a Kärcher prémium gőztisztítója!

Mi az a gőztisztító és hogyan működik?

A gőzzel való tisztítás és fertőtlenítés nem újkeletű dolog a háztartásokban, azonban a gőztisztító konkrétan a legmagasabb szinten és kényelem társaságában kínálja mindezt.

Lényege, hogy a gépbe töltött víz felforralásra kerül, száraz gőzzé alakul át, majd célzott formában – esetünkben többnyire egy szórófejen vagy egy mopon keresztül – a problémás felületre jut, ahol a magas hőmérséklet miatt képes fellazítani a felületről a legtöbb szennyeződést.

A legnagyobb előnyük, hogy teljes egészében vegyszermentes működést garantálnak a kimagasló hatásfok mellett. Alkalmazhatók padlón, csaptelepeken, mosdókon, toaletteken, főzőlapokon, páraelszívókon, ablakokon, tükrökön, de természetesen csempéken is.

Kifejezetten nagy hasznát vehetjük egy ilyen eszköznek a jelenlegi járványhelyzetben, hiszen független laboratóriumi mérések szerint ez a gőztisztító képes volt elpusztítani a koronavírus 99,999 százalékát, de a baktériumok esetében is 99,9 százalékos pusztulási arányt idézett elő.

Termékdizájn, felszereltség

Mint a gyártó többi termékétől már megszoktuk, az SC 2 Deluxe EasyFix Premium is a szokásosan látványos, minőségi csomagolásban, kompakt kis dobozban érkezik, mely már messziről jelzi, hogy milyen exkluzív termékdizájnt álmodtak meg a mérnökök a géphez.

Igényes csomagolásban érkezik a gőztisztítónk

Pozitívum volt számunkra, hogy a doboz nem lett teletömve felesleges műanyaggal és egyéb töltelékkel, valóban csak a legszükségesebb csomagolás került bele, ami egyrészt fontos a környezettudatosság szempontjából, másrészt pedig előre jelzi, hogy minden, ami a mutatós csomagban található, kellően masszív és tartós kialakítást kapott.

Látványos és rendhagyó megjelenés

Ami elsőként egy kis meglepetést okozott a doboz kinyitását követően, az konkrétan a gép színválasztása. A Kärcher termékeitől megszoktuk az erőteljes sárga-fekete megjelenést, amit itt sem hagyott el teljesen a gyártó, azonban rengeteg fehérrel bővítette ki, miközben a formatervezés tekintetében már-már az extravagáns megoldás felé hajlottak.

Extravagáns megjelenés

Túlzás nélkül páratlan megjelenéssel rendelkezik a gép, mely meglepően aprócska ahhoz képest, hogy mit tud, de kis termetének hála legalább nagyon egyszerűen tudjuk majd tárolni, további előnye pedig, hogy görgőkön gurul, így gyakorlatilag bármire is használjuk, nem kell kézben tartani, a földön követ minket mindenhová.

Gazdag felszereltség

A dobozban ráadásul rengeteg kiegészítőt találhatunk, így érdemes alaposan elmélyedni a vaskos használati útmutatóban. A legtöbb felhasználó garantáltan ekkor döbben majd rá arra, hogy milyen sokoldalú takarítógépet kapott, hiszen többféle tisztítófej, hosszabbító csövek és textil feltétek is érkeznek hozzá, melyek mind-mind eltérő munkafolyamatokhoz alkalmazhatók.

Kiegészítők

Ezt a sok kis extrát ráadásul egy szintén a csomagban található hálós tartóba tudjuk csomagolni, amivel mindig egy helyen tarthatunk minden szükséges kelléket, és a legkisebb alkatrészek sem vesznek el. Sőt, a gépet úgy tervezték a Kärcher mérnökei, hogy több tartozékot is lehessen tárolni rajta, 

Minden téren prémium megoldások

Már itt az elején fontos kiemelni, hogy nemcsak a nevében prémium a termék, hanem valóban minden tekintetben a legjobbat nyújtja a vásárló számára. Kiváló minőségű anyaghasználat jellemzi a legutolsó kiegészítőt is, miközben az illesztések, a kisugárzás, de az eszköz puszta fogása is azt sugallja, hogy itt minden téren a legjobbat kapjuk a pénzünkért, ez a tulajdonság pedig rögtön beigazolódik az első éles bevetés során.

Egyszerű beüzemelés, első használat

Bár korábban nem volt még dolgunk gőztisztítóval, azonban mégis egyértelmű volt számunkra, hogy mihez kell nyúlnunk és miként kell összeraknunk a Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium-ot, melynek a beüzemelése rendkívül egyszerű volt.

Ehhez persze azért kaptunk egy használati útmutatót, amiről fontos kihangsúlyoznunk, hogy elképesztően vaskos, látványos és egyben hasznos is.

Az üzembe helyezéshez kis túlzással elegendő csak az első oldalt megnézni, ahol képregényszerű megoldással mindent megtudhatunk arról, hogy mit kell tennünk az első használatba vételhez.

Természetesen fontos elolvasni a szöveges részeket is, hiszen néhány apróság csak innen derül ki, de ha ki akarjuk próbálni, pontosabban helyesen akarjuk kipróbálni a készüléket, akkor alig egyetlen perc lesz áttekinteni a működését, felszerelni az első fejet és elvégezni néhány apró beállítást ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön.

Csak feltöltjük vízzel és működik

Hogy mennyire egyszerű használni a Kärcher gőztisztítóját, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a megfelelő fej felrakását követően nincs más dolgunk, mint 1 literes tartályát megtölteni vízzel, bedugni a gépet a konnektorba, majd türelmesen kivárni, amíg a nagy piros LED zöldre vált.

Erre azért van szükség, mert a gép a bekapcsolást követően azonnal elkezdi forralni odabenn a vizet, tehát gyakorlatilag megkezdődik a gőztermelés, mely elengedhetetlen a működéshez. Teljesen hideg víz esetén a folyamat 5-6 percet vesz igénybe, de ha eleve meleg vizet töltünk bele, akkor lényegesen gyorsabban használatra kész állapotba kerül.

Alapvetően kétféle fokozat közül válogathatunk majd, amivel kapcsolatban nincs jó vagy rossz döntés, mindig az adott munka és felület határozza meg, hogy mikor és melyik mellett döntünk, azonban érezni köztük a különbséget, sokszor elegendő a gyengédebb gőzfúvás – például egyszerű felmosásnál –, de a makacs vízkövek vagy lerakódások esetén azért szükség lesz az extra teljesítményre.

A bekapcsolásról egyébiránt egy kis furcsaság: a terméken nincs külön ki- és bekapcsológomb, amint bedugjuk a konnektorba, gyakorlatilag azonnal aktiválódik, elkezdi a vízmelegítést, nincs köztes állapot, így figyelni kell rá, hogy használat után is mindig lecsatlakoztassuk a hálózatról.

A felmosásban nyújtotta a legnagyobb segítséget

A tesztidőszak során több felületen is kipróbáltuk a gőztisztítót, és bár az esetek többségében nagyon jól helyt állt, számunkra azonban mégis a felmosásban nyújtotta a legnagyobb segítséget.

A megfelelő puha mop fejjel és a kellő nyélhosszabbítóval kiegészítve ugyanis a Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium nemcsak rendkívüli mértékben képes leegyszerűsíteni a felmosás folyamatát, de egészen új megközelítést ad az egész munkának.

Konkrétan a felmosásról ugyanis az emberek többségében egy egészen kellemetlen összkép él koszos vödrökről, állandó öblögetésről és elképesztő mértékű vízpazarlásról.

Ez a gőztisztító azonban teljesen új színben tünteti fel ezt a nem túl közkedvelt házimunkát, hiszen rendkívül kényelmes és könnyű a használata, ezáltal nem folyatja a vizet, nem nehéz manőverezni vele a padlón és a helyiségek között, miközben elképesztően szép munkát végez.

A megfelelő fokozat kiválasztásakor – hidegburkolaton kettes-, parkettán viszont csak egyes szinten használtuk – szó szerint látványos tisztaságot hagyott maga mögött.

Sok vizet nem használ, a felület pár másodpercen belül megszárad, és nem kell két-három alkalommal végigmenni a padlón ahhoz, hogy tiszta legyen a végeredmény, már az első gőzölés után ragyogó felület vár ránk.

A parkettán való használatnál figyeljünk rá, hogy csak erősen lakkozott, vízzáró felülettel rendelkező változatnál alkalmazzuk, mert a forró gőz bekerül a pórusokba, melyek ettől kitágulhatnak, így a nedvességet magába szívja a fa, mely ettől alaposan megdagadhat.

Kiváló tisztítóhatás a főzőlapon

A padlótisztítás mellett rendkívül meggyőző hatást értünk el a Kärcher gőztisztítójával a konyhai villanytűzhely, egészen pontosan a főzőlap tisztítása során is, noha természetesen a gáztűzhelyeknél ugyanolyan hatékony megoldást kínál.

Ennek az oka, hogy a gőz rendkívül jó zsíroldó hatással rendelkezik, így a főzőlap mellett képes fellazítani a szennyeződéseket a tűzhely körüli csempéről, de akár még a páraelszívónál is nagyon jó hatást érhetünk el vele.

Ehhez nyilván már nem a mosható textil törlőfejet alkalmaztuk, hanem egy a magasnyomású mosók fejvégéhez hasonlító pontfúvókát, amivel célzottan tudtuk a problémás helyre irányítani a forró gőzt.

Az eredmény pedig meglepően jó volt. Bár ránézésre nem tűnt túl koszosnak a főzőlap, azonban a gőzölést követően mégis meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen sok koszt lehozott róla, sokkal tisztább lett a végeredmény.

Azonban itt már kéznél kell lennie egy extra rongynak, hiszen törölgetni kell a kicsapódó vizet. Ez kicsit kényelmetlen ugyan, de mivel ilyenkor nem használunk rongyvéget, ami felszívná a felesleget, ezért talán meglepőnek nem neveznénk a dolgot.

A fürdőszobában is megállta a helyét

Mivel a gyártó a fürdőszoba takarításához egyaránt bátran ajánlotta a Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium gőztisztítót, ezért természetesen kipróbáltuk ebben a helyiségben is, összességében pedig azt kell mondanunk, hogy nem okozott nagy csalódást, bár alighanem talán itt használjuk majd a legkevesebbet.

Amennyiben direkt a fürdőszobához szánt fejvégeket szerelünk fel, a csaptelepekről gyönyörűen leszedi a vízkövet, élmény viszontlátni az ismét csillogó, kellemetlen fehér foltok nélküli felületeket, azonban a fugák tisztításában vagy a penész leszedésében nem szerepelt túl jól, bár utóbbit nem is ígérte sehol a gyártó. Ezen a ponton a speciális körkefe kiegészítővel érhetünk el jó eredményeket.

Baloldalon az előtte állapot, jobboldalon a gőztisztítóval megtisztított felület

Alapvetően a tükör tisztításánál sem vált be nálunk, foltos maradt utána a felület, bár amennyiben vízkő- vagy fogkrémszármazékok vannak rajta, akkor érdemes lehet alkalmazni, illetve ne feledjük a forró gőz fertőtlenítő hatását sem, ami miatt nemcsak a tükröt, hanem a fürdőszoba legtöbb pontját, a zuhanytálcát, a fürdőkádat, de akár még a toalettet is hatékonyan fertőtleníthetjük vele, így higiéniai kiegészítőként sem elhanyagolható a szerepe.

Itt fontos megjegyezni, hogy a géphez külön ablaktisztító fej kapható, melynek használatával már elkerülhetjük, hogy maszatos vagy foltos maradjon a felület, ezt azonban sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni.

Fejvégek kezelhetősége

Mint fentebb már említettük, a Kärcher gőztisztítójához nagyon sok kiegészítőt találunk a dobozban, melyek többsége cserélhető fejvég. Ezek között többféle funkcióra alkalmas megoldást találhatunk, így külön a padló felmosására, a tükrök és az üvegfelületek tisztítására, de többségük valamilyen speciális, a forró gőzt centralizálva kilövellő fúvóka, melyek rendkívül professzionálisan működnek, ha arra használjuk őket, amire valók.

Amit azonban itt egy kicsit nehézségnek érzékeltünk, az nem más, mint a fejvégek cserélhetősége. Talán mindegyik kiegészítőnek be kell kopnia hozzá, talán mi voltunk túl óvatosak, de a le- és felszerelés egy kicsit nehézkesnek bizonyult. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a gyártótól megszokott rendkívül precíz és pontos tervezés itt is megfigyelhető volt, minden tökéletesen illeszkedett és passzolt mindenhez, így talán éppen ennek köszönhetjük ezt a feszességet.

A tartozékok között egyébiránt lesz két mikroszálas padlótörlő kendő, egy szintén mikroszálas huzat a kézi fúvókához, a centralizált gőzfújáshoz pedig többféle fúvóka és körkefék is megtalálhatók.

A legtöbbször kellemesen halk működés

A működési zaj tekintetében fogalmunk sem volt arról, hogy mit várhatunk egy gőztisztítótól, de a Kärcher magasnyomású mosóiból kiindulva nagy hangerőre számítottunk.

Ezzel szemben az SC 2 Deluxe EasyFix Premium meglepően csendesen működött, azonban ez nagyban függött attól, hogy milyen fejjel használtuk a gépet.

A felmosás során például alig ad ki valami hangot, még a hosszabbító fej ellenére sem zavaró a zajszintje, azonban a fürdőszobai kiegészítők esetében erőteljesebben kellett dolgoznia, így hangosabb volt a munka során.

Persze így is nagyon messze van még a kellemetlentől, de azért érdemes számolni vele, ha például későn használnánk, amikor már alszik a család.

Beépített tartály, nehezebb ürítés

A gőztisztító lelkének minden kétséget kizáróan a víztartályt tekinthetjük, hiszen eleve az ide töltött folyadék biztosítja a működés hatékonyságát.

Ezen a téren a Kärcher a kérdéses tartályt beépítette a gép belsejébe, ami a töltés szempontjából is okozhat kellemetlenségeket – bár ezt a tartozék tölcsérrel egyszerűen kivitelezhetjük –, azonban számunkra az ürítést megnehezítette.

Higiéniai szempontból ugyanis nyilvánvaló, hogy vizet nem ajánlatos hagyni a tartályban, ha viszont ki akarjuk üríteni, akkor az egész gépet fel kell emelni hozzá egy lefolyóhoz, ami rendkívül körülményes, hiszen az elektromos- és a gőzadagoló kábel egyaránt nehézségeket okoz ebben.

A gép persze könnyű, egyszerű megfogni és emelni, de ez az apróság egy kicsit kényelmetlenné teszi a használatát.

Biztonság mindenek felett

Mint a fentiekből kiderülhetett, a Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium forró gőzzel dolgozik, azonban a gyártó gondoskodott róla, hogy az eszköz ennek ellenére is megfelelően biztonságos maradhasson.

Konkrétan a gép nekünk nem forrósodott fel, így a csövek sem tudták megégetni a kezünket.

Lényeges kiemelni itt a gyerekzár meglétét, ezáltal a gyengekezű apróságok számára gyakorlatilag esélytelen a működtetése, hiszen van biztonsági zár, amitől nem tudják elindítani a gőzadagolást, tehát nem kell tartanunk az esetleges sérülésektől vagy balesetektől.

Vízzel dolgozik, tehát fontos a vízkőoldás

Bár a tesztidőszak során nem volt szükségünk rá, a forgalmazó felhívta rá a figyelmünket, hogy 30-40 feltöltés után szükség van a gép vízkőtelenítésére. Ez rendkívül egyszerű folyamat, csak fel kell tölteni a víztartályt, beleönteni a Kärcher speciális, citromsav-alapú vízkőmentesítő koncentrátumát, majd egy éjszakán át állni hagyni az egészet.

Ha letelt a 24 óra, a víztartályt egyszerűen ki kell üríteni, legalább két-három alkalommal átöblíteni tiszta vízzel, majd a gőztisztító újra használatba vehető. Házi praktikák, így ecet és egyéb maró hatású koncentrátumok alkalmazása azonban szigorúan tilos, mert a termék kazánja tönkre mehet tőle.

Véleményünk

Mint a fentiekből is kiderült, a Kärcher gőztisztítója elnyerte a tetszésünket, a felmosást annyira megkedveltük általa, hogy ehhez a tevékenységhez már csak és kizárólag ezt a terméket akarjuk használni a jövőben.

Így ha csak egyszerű felmosóként lenne hirdetve, szerintünk már akkor is megérné az árát.

Azonban a lakás több pontján is jól megállja a helyét, és bár a tartozékok használata, pontosabban inkább a megfelelő típus kiválasztása némi tanulást igényel, de ha kitartóak vagyunk, akkor egy rendkívül hasznos berendezéssel gazdagodhat otthonunk.

A beépített víztartály ugyan okozott némi nehézséget, akárcsak a fejcsere folyamata, viszont az általános használat alatt kimagasló és látványos teljesítményt nyújtott, méghozzá rendkívül egyszerűen.

Az eszköz minden eleméből ízig-vérig érződik a gyártótól megszokott minőség és precizitás, miközben nem elhanyagolható, hogy segítségével otthonunk több kényes pontját is könnyen és gyorsan tudjuk fertőtleníteni vele, ami a pandémia idején kifejezetten hasznos tulajdonság.

Kärcher SC 2 Deluxe EasyFix Premium gőztisztító

Főbb jellemzők

  • Hatékony fertőtlenítés
  • Extravagáns termékdizájn
  • Kompakt, ergonomikus felépítés
  • Rendkívül egyszerű használat
  • LED kijelző az aktuális működési módról

Elérhető itt

kaercher.hu – hivatalos
Árukereső.hu

ElőnyökHátrányok
Rengeteg tartozékBeépített víztartály ürítése
Hatékony fertőtlenítésNehézkesen szerelhető fejvégek
Rendkívül egyszerű használatHelyes használata némi tanulást igényel
Extravagáns termékdizájn 
A felmosás funkció maga a csoda 
Halk működés