Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
Kitchen Aid konyhai robotgép teszt

KitchenAid Artisan 175 – konyhai robotgép teszt

Utoljára frissítve:

Úgy döntöttünk, hogy rögtön egy igazi nagyágyút, egy prémium kategóriás konyhai robotgépet veszünk górcső alá. Így esett a választásunk a KitchenAid Artisan 175-re, melynek már évek óta elégedett felhasználói vagyunk.

Szerkesztőségünk több közeli hozzátartozója is rendelkezik vele, ezért páratlan alapossággal tudunk beszámolni sajátosságairól.

KitchenAid Artisan 175 konyhai robotgép

Előnyök

  • Rendkívül masszív szerkezet
  • Látványos termékmegjelenés
  • Egyszerű működtetés
  • Könnyű tisztíthatóság
  • Minden téren prémium minőség

Elérhető itt

alza.hu
Árukereső.huValahol már 10 éve használatban van

Szerkesztőségünkben van olyan családtag, akinek már legalább tíz éve a birtokában van egy KitchenAid konyhai robotgép, és arról sem tudnánk megmondani, hogy ilyen régóta szolgálatot teljesít, pedig tulajdonosa szerint van olyan időszak, amikor egész nap használatban van, az egy évtized alatt pedig még egy csavart sem kellett kicserélni rajta.

Fontos megemlíteni, hogy tesztünk teljesen független alapokon nyugszik, nem szponzorálta sem gyártó, sem forgalmazó.

A tesztünkben bemutatott robotgép 2 éve teljesít folyamatos szolgálatot a konyhánkban:

Kitchen Aid konyhai robotgépünk tartozékaival 2 év használat után

Nagyon szeretjük a gép egyszerűségét, hogy könnyű használni, kényelmes a fogása, egyetlen mozdulat az elindítása, a fokozatállítás ugyanúgy egyetlen karral történik, miközben nemcsak, hogy nincs túlbonyolítva, de mindemellett nagyon szép a külleme.

Nemcsak dolgozni jó vele tehát, hanem szeretjük csak úgy legeltetni rajta a szemünket is a konyhában.

Kicsomagolás és első benyomások

Csomagolás

A KichenAid láthatóan nagy gondot fordított arra, hogy már a termék csomagolása marketingértéket képviseljen, ezáltal egy rendkívül látványos, képekkel és hasznos információkkal gazdagon díszített dobozba került, mely ezen a ponton képes igazolni, hogy egy prémium kategóriás termékről beszélünk.

A doboz felső részének zárását biztosító ragasztószalag eltávolítását vagy felvágását követően aztán rögtön alátámasztást is kapott a fenti teóriánk. Azonnal a kezünkbe akadt egy a termékhez külön megvásárolható kiegészítőkről szóló brossúra – elképesztő, hogy milyen sokoldalú megoldások érhetők el hozzá –, majd előkerült a papírba csomagolt, az edényen használható zárófedél, egy vaskos használati utasítás, illetve láthatóvá vált a termékformára vágott hungarocell bélés.

Használatra kész állapot

Utóbbival együtt tudtuk kiemelni a dobozból magát a konyhai robotgépet, amihez kellett némi izom, mert elképesztően nehéz a masina – ennek nyilván megvan az oka, de erre később még visszatérünk –, mely kis túlzással használatra kész állapotban, a keverőedénnyel a helyén kerül elő a hungarocell lemezek eltávolítását követően.

Amire nagyon figyeljünk oda, hogy a gazdaságos csomagolás miatt az eszköz több alkatrészét is belesüllyesztették a hungarocell elemekbe. Ez ugyan ötletes megoldás volt, de aki nem látott még keverőgépet, az nem kizárt, hogy a fehérszínű kiegészítőket, vagyis a furcsa kialakítással rendelkező fejeket a béléssel együtt kidobja a szemétbe. 

Tartozékok

Noha rengeteg extra érhető el hozzá külön, azonban már a robotgép dobozában is megannyi tartozékot találhatunk. Ott lesz például a masszív fogantyúval rendelkező, 4,8 literes űrtartalommal rendelkező keverőtál, ami mellett egy 3 literes, fogantyú nélküli edényt is találhatunk – mindkettő mosható mosógépben –, de egy ezekhez kapcsolódó műanyag védőkarima is a csomag része lesz.

KitchenAid Artisan 175 robotgép tartozékai

Utóbbi teljesen átlátszó kialakítást kapott, így használatával is láthatjuk, hogy mi történik a gépben, a funkcióját tekintve pedig megakadályozza, hogy a beletöltött massza kifröccsenjen. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kis nyílás jóvoltából bármikor adagolhatjuk az összetevőket, de vigyázzunk, a műanyagelem tisztítását a gyártó nem javasolja mosogatógépben – noha nem is lesz piszkos túl gyakran.

Keverőfejek

Nagyon fontos elemek a konyhai robotgép kapcsán a keverőfejek. A csomagban négy változatot is találhatunk, így a krémkeverőt, ami ideális bármilyen nehéz keverékhez, süteménymasszákhoz, vagy akár törtkrumpli készítéséhez, míg szilikonos típusa a normál masszákhoz, tortakrémekhez, cukormázhoz és egyebekhez alkalmazható sikerrel.

Nagy segítség lesz sokaknak a habverő-kar, ami tojások, tojásfehérjék, mártások, de akár még tejszínhab készítéséhez is nagyszerű, azonban a legtöbb esetben alighanem a dagasztókar kerül majd elő a dobozból, hiszen a segítségével egyetlen gombnyomásra tudunk kelt tésztákat dagasztani, méghozzá meglepően nagy hatékonysággal. 

Termékdizájn

A legtöbb konyhai robotgépről elmondható, hogy nem feltétlenül a dizájn az elsődleges szempont a tervezésük során, azonban a KitchenAid Robot Artisan 175 a kevés kivételek egyike.

2 éves KitchenAid Artisan konyhai robotgépünk

Az általunk használt típus a királypiros változat, mely kellemes árnyalatával már önmagában képes megtörni a konyhákra jellemző fehér vagy szürke egyhangúságot.

Bárhová is állítjuk, garantáltan feldobja majd a helyiséget.

Ezt a tulajdonságát rendkívül ergonomikus kialakítása dobja fel, mely első ránézésre egyáltalán nem szokványos, masszív fémtalpán hengerszerű házban helyezkedik el a rendkívül erős, 300W-os motor. A megjelenés minden tekintetben letisztultságot sugároz, a felsőrészen elhelyezett fémes díszítőelem – melyen működéshez kapcsolódó funkciók is helyet kaptak – pedig alaposan feldobja az egész eszköz megjelenését.

Bármelyik szögből is nézünk rá, bármelyik kapcsolójához is nyúlunk, minden esetben prémiumhatás vár ránk. Noha ma már a kínai termékek is minőséget sugároznak, az USA felirat azonban a díszcsíkon messziről érezteti, hogy más szemléletmód mentén készült a termék. Bizonyos szögből majdnem olyan, mintha az ötvenes évek Amerikájából érkezett volna.

Minőségi anyaghasználat

A fenti kijelentést támasztja alá, hogy a legtöbb konyhai robotgéppel ellentétben a KitchenAid eszköze szinte teljes egészében fémből készült, így nemcsak nehéz, de gyakorlatilag törhetetlen, rendkívül könnyen tisztítható és a minőségi alapanyag hosszabb távon is garantáltan meghálálja majd magát, biztosan nem sárgul be, nem reped el, mint műanyag társai.

Beüzemelés

A robotgép tulajdonképpen összeszerelt állapotban érkezik meg hozzánk, így a dobozból kibontva nincs más teendőnk, mint a tálból kivenni a papírokat, elmosni forró vízzel – vagy más módon fertőtleníteni –, kicserélni a keverőfejet, ha az nem a megfelelő, bedugni a konnektorba, majd indíthatjuk is a munkát a kívánt fokozaton.

A keverőmotor felnyitása

A használat kapcsán nagyon fontos elsajátítani a KitchenAid Artisan 175 esetén a keverőmotor felnyitásának menetét. Szerencsére a gyártó rendkívül kifinomult módon oldotta meg mindezt, a gép jobboldalán találhatunk hozzá egy kart, melyet egyszerűen csak meg kell húznunk – a nagy súly szerencsére a helyén tartja az eszközt ilyenkor –, majd a felső rész egyszerűen felhajtható.

A 90 fokban forduló keverőmotor a folyamat során nem akad el, nem kell erőltetni, semmiféle kellemetlenséggel nem jár a folyamat. Akárcsak maga a gép, ez a mozdulatsor egyaránt olajozottan üzemel, és amilyen könnyedén felnyitható, olyan könnyedén vissza is pattintható a helyére.

Keverőfej felszerelése

Mivel a robotgép nem előre felszerelt keverőfejjel kerül bedobozolásra, ezért az első használatkor nekünk kell csatlakoztatni egyet, és mivel később mindennapos gyakorlat lesz belőle, ezért érdemes idejekorán elsajátítani a műveletet, hiszen egyáltalán nem nehéz, ugyanolyan könnyed, mint a felső rész felnyitása.

Utóbbira szükségünk is lesz a fejcseréhez, így a motor nyitott állapotában csak rá kell helyezni a kiválasztott keverővéget a kis forgórúdra, majd követni a biztosítószegecs útját úgy, hogy először ütközésig benyomjuk a kiegészítőt, majd kattanásig forgatunk rajta egyet, és a robotgép azonnal készenáll a használatra. A leszerelés, illetve a csere ugyanilyen könnyedén végrehajtható művelet.

Az első használat

Az összeszerelést követően a robotgépet rögtön bekapcsolhatjuk. A kipróbáláshoz nem kell azonnal kenyértésztát gyúrni, próbálkozhatunk például egyszerű tojásfehérjével, a habverő fejvég alkalmazásával ugyanis olyan tojáshabot készíthetünk pillanatok alatt, hogy azt élmény lesz látni.

Szabályozható fordulatszám

Az eszköz kifinomultságát jelzi, hogy bármire is szeretnénk használni, mi dönthetjük el, hogy milyen fordulatszámon pörögjön a keverőfej. A kapcsolóval 1 és 10 közötti fokozatok közül tudunk váltogatni, ami 58 és 220 fordulat / perc közti értékeket jelent.

Nyilvánvalóan senki sem tudja elsőre, hogy egy tojáshabhoz vagy egy kelt tészta gyúrásához milyen fordulatszámra van szüksége, melyben a használati útmutató lesz segítségünkre. Szerencsére a forgómozgás dinamikusan állítható, így ha túl lassú, a baloldalon elhelyezkedő kar segítségével tudjuk emelni vagy csökkenteni a gyorsaságot.

Általánosságban a habverő és krémkeverő fejnél használjuk majd a magasabb fordulatszámot, a dagasztókar pedig a lassabb forgásra lesz ideális, de nyilván receptje válogatja, hiszen akadnak olyan krémek, melyeket nem lehet maximális fokozaton keverni, hiszen dacára a műanyag védőkarimának több lesz az edényen kívül, mint ami benne marad.

Könnyű takaríthatóság

Az első benyomások nagyon kellemesek voltak a termék kapcsán, nem is gondoltuk volna, hogy ekkora segítség lehet a konyhában egy ilyen nagy teljesítményű robotgép, de a pozitív csalódás itt még nem ért véget, hiszen amikor takarításra került sor, akkor is rendkívül könnyű dolgunk volt.

A fémtálka és a keverőfej például mosogatógépben moshatók, de előbbit például elegendő sok esetben egy papírral kitörölni, majd elöblíteni. Egyedül a műanyagfedő takarítható nehezebben, hiszen azt mosogatógépbe nem tehetjük be, de megfelelő fordulatszám és kellő sűrűségű massza esetén ritkán lesz szükség nagyobb takarítására.

Mire alkalmas?

Nyilván alapvető kérdés egy konyhai robotgép kapcsán, hogy mire alkalmazható a gyakorlatban? A két éves tesztidőszak során a KitchenAid Robot Artisan 175-ön nem sikerült fogást találnunk, gyakorlatilag mindennel megbirkózott, amit adagoltunk neki.

Csodát művel a tojással

Hihetetlenül jól dolgozott például a keverőfej a tojással! Kézzel soha nem lehetne annyira szép és levegős habot verni, mint ahogyan a gép elvégezte helyettünk, de a tojássárgája esetén is hasonló volt helyzet, így ha például egy jó rántottát ennénk, akkor is érdemes lehet bevetni.

Használtuk a masinát csokoládékrémmel, amit isteni selymesre összekevert, nem maradtak benne csomók, ízletesen folyós maradt az egész, de az igazán jó eredményt a dagasztófejjel produkálta, és nem kizárt, hogy a legtöbben éppen emiatt ruháznak be rá.

Dagasztásban nagy király

Mivel évek óta használjuk, magabiztosan állíthatjuk, hogy az 1 kilogramm lisztből készült pogácsatészta ledagasztása sem okoz problémát a robotgépnek, de mi a dagasztófejet egyaránt nagyon hasznosnak találtuk. Sok helyen olvastuk, hogy a dagasztás nem túl alapos, hogy utána gyakran kell megdolgozni még egy kicsit a masszát, de mi a hónapok során kitapasztaltuk, hogy milyen hosszú ideig és milyen fokozaton kell használni a megfelelő végeredményért.

Kipróbáltuk sűrű linzertésztával, ami gondot szokott okozni az ilyen és hozzá hasonló dagasztógépeknek, azonban a KitchenAid terméke könnyedén elboldogult ezzel is, csupán a megfelelő fokozaton és elég ideig kellett használni. Ezt nyilván ki kell tapasztalni, de amennyiben elég jól megismerjük, a gép nagyon jó munkát tud végezni, ehhez nem is férhet kétség.

Egy kis plusz pozitívum

Ezen a ponton érdemes kiemelni egy aprócska tervezési sajátosságot a robotgép esetén, ami leginkább a keverőfejre jellemző.

A legtöbb ilyen eszközzel ellentétben ezt a kiegészítőt úgy alakították ki, hogy elhelyeztek rajta egy extra szilikon fülecskét, ami elsőre furcsának tűnhet, de a gyakorlatban azonnal megmutatkozik a haszna:

Képes szépen leszedni a tál oldaláról a felragadó tésztát, ami sokak számára óriási segítség, illetve pozitívum lesz, miközben az alapos munkavégzést is garantálja.

Rengeteg extra tartozék

Óriási előnye a KitchenAid Robot Artisan 175 konyhai robotgépnek a bővíthetőség, hiszen az eszköz elülső felén elhelyezett kis kapszula levehető, és az ott található motorhoz rengeteg különféle tartozék csatlakoztatható, ami rendkívüli mértékben színesíti a felhasználhatóságot.

Vásárolhatunk hozzá például külön elektromos tésztakészítő fejet, amivel isteni házi metélt készíthető, de hámozó-spirálozó adaptert szintén elérhetünk a gyártó kínálatában, sőt akár még húsdarálót is szerelhetünk fel rá, illetve működtethetünk vele, amivel rengeteg pénzt, nem mellesleg helyet spórolhatunk meg, hiszen ezek a gépek önmagukban nagyon drágák, illetve méretesek.

Egy elektromos húsdaráló például rögtön akkora, mint a KitchenAid terméke, miközben a hozzá való feltét nemcsak kisebb, de prémium minőséget képvisel, így jutányosabb áron szerezhető be. Sajnos az extra kiegészítők közül egyiket sem tudtuk kipróbálni, azonban láttuk őket mozgás közben a gyártó által készített videókon, és rendkívül hasznosnak bizonyultak.

A minőségnek persze ára van

Mint a fentiekből kiderült, a KitchenAid Robot Artisan 175 konyhai robotgép kimagasló minőséget képvisel mind az alkatrészek, illetve a kialakítás, mind a működés tekintetében. Gyakorlatilag nem tudtunk rajta fogást találni, egyedül csak azért lehet bennünk kellemetlenség, mert ezeknek a kimagasló tulajdonságoknak természetesen ára van, az eszköz ugyanis egyáltalán nem olcsó.

Itt azonban el kell mondanunk, hogy amennyiben itthon vásároljuk, akkor legalább 5 év hivatalos gyártói garancia van rá, ami a mai világban kifejezetten jó előjelnek tekinthető, hiszen nagyon kevés olyan háztartási kisgépet találunk, ahol 2 évnél hosszabb jótállási idővel találkozhatunk.

A mi termékünk egyébiránt két évvel ezelőtt nagyjából 250 ezer forintba került, még mindig a prémium kategóriában helyezkedik el, azonban véleményünk szerint az ár-érték arányt tekintve kiváló beruházás ez az eszköz.

Az ítélet, véleményünk

Összességében az utóbbi két évben nagyon jó benyomást tett ránk a KitchenAid Robot Artisan 175.

Tipikus példája azoknak a konyhai gépeknek, melyekről egészen addig nem is tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, amíg ki nem próbáltuk. 

El sem tudtuk képzelni például korábban, hogy egy gép gyúrja helyettünk a tésztát vagy veri fel a tojást, de ezzel az eszközzel annyira egyszerű és annyira könnyű dolgunk volt, hogy már el sem tudjuk képzelni nélküle a mindennapjainkat, a nagy sütéseket legalábbis semmiképpen.

A KitchenAid terméke mellett szól továbbá, hogy nemcsak rendkívül egyszerű működtetni, de mindemellett nagyon minőségi, elképesztően sok kiegészítő érhető el hozzá, a termékdizájnja rendkívül látványos, és bár legnagyobb fordulatszám mellett nem neveznénk csendesnek, illetve olcsónak sem, azonban bátran tekinthetünk rá befektésként. 

Ezt az eszközt ugyanis nem egy-két évre vásároljuk majd, hanem garantáltan még 10 év múlva is hasznos társunk lesz a konyhában, ráadásul közel mindennapos használat mellett. Hiányozna már, ha nem lenne!

KitchenAid Artisan 175

Jellemzők

  • 4,8 és 3 literes keverőtálak
  • bolygómozgás
  • 18 különböző szín
  • 10 sebesség fokozat
  • rozsdamentes design

Elérhető itt

alza.hu
Árukereső.huElőnyökHátrányok
Rendkívül masszív szerkezetKissé drága vételár
Látványos termékmegjelenésTöbb mint 10kg össztömeg
Egyszerű működtetésMinden receptnél kísérletezni kell a megfelelő időtartam és fordulatszám miatt
Rengeteg kiegészítő 
Könnyű tisztíthatóság 
Minden téren prémium minőség 
Piros színben különösen egyedi megjelenést nyújt a konyhában