Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Klarstein Tramontana 6 in 1 légtisztító teszt

Utoljára frissítve:

A világjárvány a legtöbb ember számára világossá tette, hogy milyen nagy szükség van saját egészségünk támogatására és óvására, különösen a tüdő tekintetében, mely különösen nagy veszélynek van kitéve a legtöbb vírussal és baktériummal szemben.

Miután ma már a kisebb városok utcáin is gyakran megterhelő a levegővétel a sok szmog miatt, elengedhetetlenül fontos, hogy odafigyeljünk otthonunk levegőjének tisztántartására. Miután ezt szellőztetéssel nem tudjuk elérni, illetve a rendszeres takarítás sem makulátlan megoldás, egyre több gyártó kínálatában bukkannak fel úgynevezett légtisztító készülékek.

Mivel igencsak aktuális téma, ezért úgy döntöttünk, hogy szemügyre veszünk egy ilyen terméket, választásunk pedig a Klarstein egyik modelljére esett, mely jó ár-érték arányával már nagy légtisztító kutatásunk során is felhívta magára a figyelmet. Lássuk, hogy miként vizsgázott a gyakorlatban a Tramontana 6 in 1 légtisztító!

Tesztünk független alapokon nyugszik, saját költségen szereztük be a terméket, így nem szponzorálta gyártó vagy forgalmazó.

Mi az a légtisztító és hogyan működik?

Mielőtt azonban alaposabban is belemerülünk a termék sajátosságainak ismertetésébe, egy gyorstalpaló azoknak, akik még soha nem találkoztak korábban a légtisztítókkal, ezáltal nem tudják, hogy mi az és miként működik?

Tüdőbetegeknek a legjobb, de nem csak nekik készült

Általánosságban elmondható, hogy a légtisztító készülékeknek elsődlegesen a tüdőbetegek veszik a legnagyobb hasznát, hiszen egy allergiától vagy asztmától szenvedő ember számára megkönnyebbülés, ha a folyamatos köhögés, orrfolyás, tüsszögés vagy szemviszketés legalább arra a néhány órára mérséklődik, ameddig otthon tartózkodik, illetve amíg éjszaka alszik.

A szállóportól, a pollenektől vagy a kártékony gázoktól, baktériumoktól és vírusoktól megtisztított levegő azonban – különösen a jelenlegi pandémia idején – nemcsak a betegek, hanem az egészséges emberek számára is fontos.

Egy légtisztító segíthet minket abban, hogy tiszta, a tüdő regenerációját biztosító levegőt lélegezzünk be akár a nap 24 órájában.

A működésről

A működtetés tekintetében a légtisztítók rendkívül egyszerű elven alapulnak, de mégis nagyon összetett rendszer található bennük. A lényegük röviden nem más, minthogy folyamatosan keringetik a lakás, illetve az adott helyiség levegőjét, miközben abból a különféle szűrők, UV-lámpák és egyebek kiszűrik a kártékony elemeket, a másik oldalon pedig a megtisztított közeggel töltik fel otthonunkat.

Klarstein Tramontana 6 in 1 légtisztító

Előnyök

  • 6 az 1-ben: 6 különböző szűrő funkció
  • 150 m3 óránkénti levegő áramlás
  • aroma diffúzorként is használható
  • egyszerű vezérlés
  • kiváló ár-érték arány

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU


Termékdizájn és anyagminőség

A legtöbb légtisztító, így a Klarstein Tramontana 6 in 1 kapcsán is nyilvánvalóan a tisztítási hatékonyság, a kapcsolódó tudás a legfontosabb szempont a választáskor, azonban érdemes elidőzni néhány gondolat erejéig a termékdizájnon és az anyagminőségen, hiszen ez sokak számára igencsak lényeges dolog.

Visszafogott kinézet

Noha a légtisztító kapcsán az ember hajlamos egy erőteljesen futurisztikus kinézetű eszközre gondolni, azonban a Klarstein ezen a téren inkább egy határozottan visszafogott termékdizájnt álmodott meg a vásárlóknak.

Érezhetően biztonsági játékot folytattak ezen a téren, ezáltal jelenléte azonnal feltűnik, hiszen nehéz beazonosítani, hogy milyen célt szolgál, ellenben környezettől függetlenül mindenhol megállja a helyét, bárhol akklimatizálódik.

Lekerekített formák, határozott megoldások jellemzik, az elülső panel pedig a zöld és a piros lámpákkal, valamint a fekete kezelőpanellel egészen hatásosra sikeredett, még ha elsőre idegennek is tűnhet a sok gombbal, illetve idegen kifejezéssel.

Anyaghasználat

Bár a Klarstein termékei kapcsán rendszeresen hangsúlyozzák a német minőséget, azért a termék ára és megjelenése inkább ázsiai hatásokat vonultat fel a rendkívül kemény műanyag gombokkal, valamint a helyenként kicsit pontatlan illesztésekkel.

Ez nyilván apróság annak fényében, hogy az összkép kiváló, egy percig sincs olcsó érzete a végeredménynek – persze prémium sem, de ezt nem is vártuk az árazás alapján.

Határozottan jó minőségű, kemény műanyagokból készültek a főbb elemek, tehát ezen a téren különösebb csalódást biztosan nem okoz majd.

Tartozékok

A tartozékok tekintetében a légtisztítóhoz kapunk egy távirányítót, ami meglepően kényelmessé teszi a használatot, továbbá olyan helyen is elhelyezhetjük így a készüléket, ahol nincs elérhető közelségben. Ezen felül egy citromos aromát találunk még a dobozban azért, hogy ne csak tiszta, hanem illatos levegő is legyen a lakásban a használat során.

Természetesen a Klarstein Tramontana 6 in 1-hez is készült egy használati utasítás, amit érdemes kiemelni, mert elég felületesre sikerült. A félrefordítások mellett nagyon kevés hasznos adatot közöl, például olyan alapvető tulajdonságokról sem találtunk benne semmit, minthogy mennyi ideig kell vagy lehet használni az ózongenerátort, az UV-lámpát és az ionizátort egy adott alapterületű helyiségben.

Szerencsére a világhálón rengeteg segítséget találhatunk hozzá, de ezeket a felhasználók zöme jobban szereti a használati útmutatóban elolvasni. Extra filterek egyébiránt az alapgéphez nem jártnak, azonban jó hír, hogy az aroma mellett ezek is elérhetők Magyarországon, így megfelelő időközönként – normál használat mellett ez 3-4 hónap – tudunk alkatrészt vásárolni hozzá, ami fontos szempont a választáskor.

Beüzemelés

A használati útmutató hiányosságait szerencsére tökéletesen ellensúlyozta, hogy a Klarstein légtisztítójának beüzemelése elképesztően egyszerű.

Gyakorlatilag működésre kész állapotban szállítják, így csak a helyére kell pattintani a megfelelő alkatrészeket és indulhat is az ismerkedés.

Szerencsére a mellékelt papírokban találhatunk néhány grafikát, melyek segítenek az első lépésekben, de nekünk például úgy sikerült ezek nélkül azonnal összeraknunk és használatra bírnunk, hogy korábban még soha nem volt dolgunk ilyen készülékkel.

Amire fontos lehet felkészülnünk a beüzemelés kapcsán, hogy a tápkábele egészen rövid lett, így a készülék elhelyezéséhez az esetek többségében elengedhetetlen egy hosszabbító, ha nem eleve konnektor mellé terveztük a végleges felhasználási helyét.

A Klarstein Tramontana 6 in 1 használata

Egyszerű működtetés

A működtetés kapcsán a Klarstein légtisztítójáról elmondható, hogy minden téren az egyszerűségre törekszik. Ennek megfelelően mindössze öt gomb található rajta – ehhez részben illeszkedik a távirányító is –, melyekkel a legkülönfélébb beállítások és kombinációk érhetők el a funkciók tekintetében.

A Power gomb nyilvánvalóan a be- és kikapcsolást szolgálja, amivel gyakorlatilag azonnal elkezdődik a levegőtisztítás, ha aktív az automatikus mód. Természetesen találunk rajta időzítőket is, hogy még akkor se kelljen idő előtt kikapcsolni, ha nem tartózkodunk a lakásban, illetve el kell mennünk valahová.

Utóbbi kapcsán több időtartamot is meghatározhatunk számára, ami akkor is hasznos segítség, ha nem akarjuk figyelni a munkáját, csak élvezni a friss és tiszta levegőt. Ennek fényében kalibrálhatjuk, hogy az indítást követő egy-, kettő- vagy négy óra után álljon le a készülék.

Fokozatok

Az elhangzottakon felül kalibrálhatjuk, hogy milyen fokozatban működjön a gép. A légáramlás sebességét három szinten módosíthatjuk. A Low állás az alacsony, kifejezetten halk és kis teljesítményű megoldás, ami egyfajta takarék üzemmódnak tekinthető. Használata inkább éjszaka javasolt, ha asztmás vagy allergiás van a családban, alaposan megkönnyítheti számára az alvást.

A Medium, azaz közepes erősség az általános felhasználásra ideális alternatíva. Ilyenkor már nagyobb a teljesítmény, ezáltal a hatása is gyorsabban érezhető, de természetesen a hangja ilyenkor feltűnőbb, alvás vagy pihenés mellett zavaró lehet, filmnézés mellett viszont például még éppen határeset.

Amennyiben nagyon hamar meg akarjuk tisztítani az adott helyiség levegőjét – például a pollenektől, mert szeretnénk gyorsan fellélegezni –, akkor érdemes rögtön a High állást választani. Ilyenkor a ventilátorok felpörögnek, a gép nagy hangot ad ki magából, azonban perceken belül érezni lehet a tisztító hatást.

Fontos kiemelni, hogy bármelyik fokozatot vagy üzemmódot választjuk, a gép előlapján kis fények mutatják az éppen aktuális kombinációt, így mindig tudjuk, hogy mi van bekapcsolva, mit szeretnénk még aktiválni és így tovább.

Funkciók

Azon túl, hogy a gép alapvető légtisztító hatással rendelkezik, ennek fokozatát és tulajdonságait különféle funkciókkal növelhetjük, illetve módosíthatjuk. Ezek a következők:

UV sterilizáció

Amikor az UV sterilizáció aktív, akkor a gép rendszerén belül, közvetlenül a szűrők – köztük a nagy teljesítményű HEPA filter – után bekapcsolódik egy UV lámpa, ami azon túl, hogy cserélhető alkatrész, rendkívül fontos tulajdonság manapság, hiszen nemcsak tisztítja, fertőtleníti is a levegőt.

Független mérések szerint az aktív UV fényben a levegőben megtalálható baktériumok és vírusok 97,6 százaléka elpusztul, így kifejezetten magas hatékonyság érhető el vele, ha egészséges légkört szeretnénk a lakásban. Használata főleg a téli és az átmeneti évszakokban rendszeresen javasolt.

Ionizátor

Az ionizátor – mely a gépen „Anion” felirattal található meg – az UV sterilizációt fokozza. Használata szintén rendszeresen javasolt, azonban látható vagy kézzel fogható eredménye ennek sem lesz, mikroszkopikus szinten azonban annál több.

Ha ugyanis aktív az ionizátor, a készülékbe beáramló levegő negatív ionokkal töltődik meg. Ezek megkötik a port, és az anionok megjelenése a levegőben megtámogatja az immunrendszert, tehát alkalmazásával rengeteget tehetünk a saját egészségünkért.

Ózon-funkció

Az ózon-funkció alighanem a legérdekesebb tulajdonsága a Klarstein Tramontana 6 in 1 légtisztítónak, különösen annak fényében, hogy egy ózongenerátor milyen árkategóriát képvisel. Bekapcsolásával a biológiai szennyeződések és az organikus szagok tüntethetők el a lakásból, azonban használatával nem árt vigyázni, mert maga az ózon nagy koncentrációban nem egészséges.

Nem véletlen, hogy alkalmazásakor szúrós szagot áraszthat magából az eszköz. Ez nem műszaki hiba, ez egyfajta sajátosság, amit nem árt óvatosan kezelni, évente csak néhányszor használni valamelyik helyiségben, ahol az alkalmazás során senki sem tartózkodhat. Használatát követően mindig szellőztetni kell az adott helyiségben.

Hogy akkor mégis miért fontos a készülékben? Mert kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, így olyan szennyeződésektől tudja megszabadítani a lakás levegőjét, amire más nem képes, tehát kifejezetten ajánlott alkalmazni néha, ha krónikus betegségektől, különösen légúti problémáktól szenvedünk.

Aroma diffúzor

Hatalmas előnye a Klarstein készülékének, hogy aroma diffúzorként is alkalmazható, így nemcsak tisztít, hanem illatosítja is a lakást. A termékhez egy kellemes citromos aromát találhatunk alapból, amiből könnyedén elérhetünk utánpótlást itthon is, de más illatokra sajnos egyelőre nem sikerült ráakadnunk.

Érdekesség, hogy amennyiben az ózon fokozatot aktiváljuk, rögtön használja a gép az illatosítót is. Ez elnyomja az ilyenkor jelentkező kellemetlen szagokat, és bár a funkció használata után a szellőztetés javasolt, a kellemes citromillat így is megmarad utána, ami kifejezetten nagy pozitívum.

Tapasztalataink a használat során

Miután alaposan bemutattuk, hogy milyen funkciógazdagság jellemzi a Klarstein Tramontana 6 in 1 légtisztítót, térjünk is rá rögtön tesztünk legfontosabb részére, mégpedig a használat során tapasztaltakra, hiszen egyetlen hónap elegendő volt ahhoz, hogy nagyon sok gyakorlati tulajdonságát megismerhessük.

Amit elsőként fontos kiemelni, hogy az egészséges emberek csak apróságokat vehetnek észre a mindennapokban a termék alkalmazásakor, de ezek hosszabb távon rendkívül lényegesek saját egészségünkre, illetve otthonunk tisztaságára nézve egyaránt.

Csökkenti a lakásban a pollen mennyiségét

Az első és legfontosabb pozitívuma a Klarstein eszközének, hogy a beépített HEPA szűrőnek köszönhetően határozottan csökkenti a pollen mennyiségét otthonunk levegőjében. Ez azok számára lesz érezhető a leginkább, akik valamilyen pollenallergiától szenvednek, és szezonban se nappaluk, se éjszakájuk nincs.

Nemcsak az irritáció mértékét tudtuk csökkenteni a készülékkel, hanem a kísérőtünetek is enyhültek néhány óra után, így az orrfolyás, az orrdugulás, a köhögés kivétel nélkül mérséklődtek.

Teljesen nem múltak el – hiszen nem steril szobáról volt szó –, de néhány óra után elviselhetővé váltak.

A szállópor mértékét is mérsékeli

Tüdőbetegek, asztmások és úgy általánosságban mindenki, aki érzékeny a szállóporra, rendkívül eredményesen használhatja a légtisztítót. A többrétegű szűrőrendszer mellett az ionizátor alkalmazásával ugyanis látványosan sok por köthető meg az eszközzel, amit egyszerűen ellenőriztünk.

Az ablakon beszűrődő napfénynél vagy nagyobb erejű fénysugárnál jellemzően látható, hogy milyen sok por száll a lakásunkban.

A Klarstein alkalmazásával, egy legalább kétórás program lefuttatását követően azonban a saját szemünkkel láthatjuk majd megfelelő megvilágítás mellett, hogy milyen mértékben csökkent a benti por mértéke.

Ez nemcsak egészségünk kapcsán lehet rendkívül fontos, hanem a takarítás, az általános tisztaság tekintetében egyaránt, noha egy hónap nyilván kevés volt ahhoz, hogy ennek látható eredménye legyen például a polcokon lerakódott por mennyiségének tekintetében.

Kiváló szagmentesítés

Hogy a légtisztító működik és valóban hasznos, azt egy kisebb lakásban a szagokon vehetjük majd észre elsőként abban az esetben, ha nem vagyunk allergiások vagy krónikus tüdőbetegek. Maximális fokozaton járatva ugyanis elképesztően gyorsan, egy-két óra alatt teljesen elveszi a főzés során keletkező szagokat, ami sok esetben különösen fontos lehet.

Ezen felül hasznos olyan háziállatok mellett, melyek hajlamosak jellegzetes szagot árasztani. Esetünkben egy nyúl esetén érezhetően javított a levegő minőségén az eszköz, sokkal frissebb lett utána a belső atmoszféra, mint normál esetben.

Mekkora lakásban alkalmazható?

A tesztek során a légtisztítót kipróbáltuk kisebb helyiségekben és általánosságban egy 70 négyzetméteres lakásban is. A gyártó 25 négyzetméterre ajánlja a terméket, de azt tapasztaltuk, hogy huzamosabb használat mellett nemcsak az adott helyiségben éreztük a hatását, hanem a készüléktől távolabb eső pontokon is frissebb lett tőle a levegő.

Nyilván ez a kiválasztott funkciótól és teljesítménytől is függ, azonban megkockáztatjuk, hogy a legmagasabb fokozaton sokkal nagyobb helyiségek levegője is megtisztítható vele. Hatékonyságát azonban a közelében érezhetjük majd a legnagyobb mértékben.

Véleményünk az első hónap után

Összességében kijelenthetjük, hogy a Klarstein Tramontana 6 in 1 egy tipikusan olyan eszköz, amiről korábban talán úgy gondoltuk, hogy nincs szükségünk rá, de ahogy a mindennapjaink részévé vált, már hiányozna az életünkből.

Amennyiben csak az alapfunkcióit használjuk, már akkor is érezni a működéséből fakadó előnyöket, amit különösen hazaérkezéskor tapasztalhatunk.

A korábbi állott levegő helyett minden esetben frissebb, érezhetően tisztább levegő fogadott minket a lakásba lépve, határozottan kellemesebb volt lélegezni.

Az ózon-funkciótól ugyan mi egy kicsit tartottunk, nem is nagyon használtuk, de minden más opciót aktívan alkalmazunk, és részben a készüléknek tulajdonítjuk, hogy az egyhónapos tesztidőszak alatt nem lettünk betegek.

Nyilván ne számítsunk prémium minőségre, a Klarstein terméke a jó ár-érték arány kedvelőit igyekszik kiszolgálni, azonban ezen a téren nem okoz majd csalódást senkinek. Kiváló belépő a légtisztítók világába, amiért cserébe nagyon minimális kompromisszumokat követel.

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU


ElőnyökHátrányok
Érezhető légtisztító hatásÁtlagos megjelenés
Az allergiások és az asztmások fellélegezhetnek melletteMagasabb fokozaton nagyon hangos
Árához mérten rengeteg funkcióCsak citromos aroma van hozzá
Sok beállítási lehetőség 
Aroma diffúzorként is alkalmazható 
Kiváló szagsemlegesítés 
Egyszerű használat