Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

KTC H27P22S (4K 160hz) gamer monitor teszt – kiemelkedő képminőség, remek áron

Utoljára frissítve:

Újabb gamer monitort teszteltünk a KTC kínálatából, amit kiváló ár-érték aránya miatt nagyon gyorsan megszerettünk, hiszen olyan kiváló képminőséget kínált, mint jóval drágább társai.

Nem az első eset, hogy KTC monitort tesztelünk itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain. Korábban ugyanis sikerült már szemügyre vennünk a KTC G27P6 gamer monitort, ami sokkal magasabb kategóriát képviselt, mint aktuális tesztalanyunk, amit ennek ellenére is nagyon izgatottan vártunk.

Miután napokig nyúztuk a terméket, már bátran kijelenthetjük, hogy ezúttal sem okozott csalódást az ár-érték arány bajnok megoldásairól ismert gyártó, hiszen a maga kategóriájában a KTC H27P22S gamer monitor kimagasló tulajdonságokat tudott felvonultatni.

Ha szeretnél jobban megismerkedni vele, mert éppen egy megfizethető árú 27 hüvelykes 4K gamer monitort keresel, aminek nem okoz gondot a 160 Hz-es képfrissítési ráta, akkor tarts velünk, hiszen az alábbiakban leírtuk kapcsolódó tapasztalatainkat.

KTC H27P22S

Jellemzők

  • 27 inches kijelző
  • 160Hz-es képfrissítés
  • 4K (3840×2160) felbontás
  • Gazdag színvilág
  • 1ms válaszidő

Elérhető itt

geekbuying.com

Képernyő mérete27 inch
Színek1.07 milliárd
Képminőség4K
Felbontás3840×2160
Fényerő400 nit
Kijelző típusaIPS
Képernyő frissítés160Hz
Válaszidő1ms
Súly6.1kg

Biztonságosan csomagolva, minden fontos tartozékkal a dobozban

Paneljük miatt a monitorok nagyon érzékeny eszközök, ezért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a KTC mindent megtett a biztonságos szállíthatóság érdekében. Nagyon masszív, egyedi dizájnnal ellátott dobozban érkezett meg hozzánk, és a kicsomagoláskor is elégedettek voltunk.

Magát a készüléket és a tartozékokat is erős hungarocell elemek védték, sőt mindent külön fóliába csomagoltak, így még a monitor alatt elhelyezett tartozékokat is, amelyek rögtön beüzemelhetővé teszik az eszközt.

Találunk majd a dobozban állványt és talpat, tápot, illetve tápkábelt, de a DisplayPort kábel, a használati utasítás és természetesen a garanciakártya sem hiányzik.

Pillanatok alatt használatra kész

A KTC ismét biztosította, hogy amint megkapjuk a monitort, a kicsomagolás után gyakorlatilag azonnal használatba tudjuk venni, hiszen összeszerelése pofonegyszerű, szerszámot sem igényel.

Nincs más teendőnk, minthogy a talpat és a törzset összeillesztjük, rögzítjük a beépített csavarral, majd a törzsre felpattintjuk a monitort és elhelyezzük az asztalon. A kábelek csatlakoztatását követően rögtön kapcsolhatjuk is be a készüléket és hozzáláthatunk a konfiguráláshoz.

Minimalista termékdizájn néhány apró gamer-elemmel

A KTC nem az a gyártó, amelyik túlzottan flancos termékdizájnt alkalmazna termékeinél. Ez tökéletesen megfigyelhető a H27P22S gamer monitornál is, hiszen úgy lett kellemesen letisztult az egész, hogy közben ott vannak a finom videojátékos fricskák.

A vékony kávák (az oldalakon 6 mm, alul-felül 10 mm) mellett izgalmas például a négyzet alakú talp, a törzsön elhelyezkedő magenta-színű kábelvezető vagy a hátoldalán található mintázat, de nekünk az alsó káván található nonfiguratív logó is nagyon tetszett.

Sajnos az anyagminőségről nem tudunk ennyire egyértelműen beszélni. Nagy általánosságban nem rossz, de az illesztések kissé pontatlanok, több helyen is hegyesek a sarkok, élesek a műanyagok, egyszóval láttunk már ennél azért jobbat is.

Márpedig a termék nem könnyű, több mint 6 kilogramm összeszerelve, dimenziói pedig a talppal együtt 616×529.5-399.5x185mm-re rúgnak.

Dönthető és forgatható is

Aki szereti testre szabni a monitorját, annak különösen jó hír, hogy a KTC nagyon sok beállítási lehetőséget kínál a tökéletes pozíció eléréséhez.

A monitor például 5 és 20 fokban dönthető, 45 fokban jobbra és balra forgatható, sőt 90 fokos módban, azaz állítva is használható, miközben 13 centiméternyi mozgásterünk van vele felfelé és lefelé.

4K panel, 160Hz-es képfrissítéssel

A monitorba egy 3840×2160 képpontos megjelenítésre képes IPS panel került (ELED háttérvilágítással), amely a maga 27 hüvelykjével egyenesen elképesztő teljesítményt nyújtott, de erről majd később beszélünk bővebben.

Több mint 1 milliárd szín megjelenítésére képes, a 400 nites fényerő és az 1000:1-es kontrasztarány pedig tökéletesen ki tudja szolgálni a felhasználókat, de egyik nagy ütőkártyája a 160Hz-es képfrissítési ráta, ami hardcore gamer-körökben egyre inkább alapvető elvárás.

A 178 fokos betekintési szögről elmondható, hogy nagyszerű, a színhűség egyenesen csodálatos – egyedül a nagyon feketék és a nagyon fényes részek nem voltak tökéletesek az IPS-technológia miatt –, de a fényerő és a matt kijelző párosával gyakorlatilag minden fényviszony mellett jó megjelenést kínált.

A panel mindemellett rendelkezik Free-Sync és G-Sync támogatással, kékfény szűrővel, sőt nem hiányzik belőle a HDR sem. Ez egy kicsit feledteti velünk az IPS hiányosságait, amivel sokkal dinamikusabb és árnyalatokban gazdagabb élmény vár ránk, de azért az OLED technológia tudásától még így is messze leszünk.

Minden szükséges csatlakozó a rendelkezésünkre áll

A monitor csatlakozói a hátoldalon lettek elhelyezve, és kivétel nélkül lefelé néznek, ami a magas állványzat miatt nem hátrány, inkább megkönnyítheti a kábelezést – akár még utólag is.

Alapvetően minden szükséges csatlakozót megtalálhatunk rajta – egyedül a KVC-t nem támogatja a monitor –, így HDMI 2.1-ből és DP1.4-ből is két-két darab áll a rendelkezésünkre, mindkét esetben 3840×2160 képpont és 160 Hz támogatásával, de ez még nem minden.

A csatlakozósorban ott van még az USB 2.0, valamint a szabvány jack aljzat is, méghozzá a tápkábel becsatlakozása mellett.

A KTC H27P22S gamer monitor a gyakorlatban

Bár a fentiekben már többször érintettük a monitor néhány tulajdonságát, azért érdemes egy kicsit alaposabban is belemenni, hogy mire képes a gyakorlatban a 4K felbontású, egyébként 1 ms-os válaszidővel rendelkező eszköz.

Játék közben nem okozott csalódást

Mivel egy gamer monitorról van szó, ezért természetesen több játékkal is leteszteltük, és minden esetben nagyon kellemes élmény volt. A színek élethűek, teltek voltak, a 160Hz-es módnak köszönhetően pedig annyira sima volt a kép, hogy amiatt egy percig sem tudnánk panaszkodni.

Direkt megnéztük gyorsabb FPS-játékokkal is, hiszen köztudottan az IPS panelek nem erre a stílusra vannak optimalizálva, de nagy problémákat nem tapasztaltunk. Egy e-sportolónak nyilván lassú a monitor, a felhasználók többségének viszont biztosan megfelel majd.

Érdekességképpen összevetettük egy lényegesen magasabb kategóriát képviselő, 240 Hz-es Zowie monitorral, és a képminőség tekintetében nem sok különbség volt a kettő között, azonban egy 144 Hz-es AOC monitorhoz viszonyítva már lényegesen jobban teljesített a KTC.

Bár a gyártó 1 ms-os válaszidőt ígér, valójában azonban nekünk egy kicsit lassabbnak tűnt ebből a szempontból a termék, szemmel láthatóan lassabban reagált az egérmozdulatokra, de ez csak akkor lesz feltűnő, ha mellette egy prémium kategóriás monitor is üzemel, egyébként nem.

Más esetben is jó szolgálatot tett

Természetesen nem csak játék közben teszteltük a monitort. Bár ilyen közegben nyüstöltük a legtöbbet, azért kipróbáltuk filmekkel, Youtube videókkal, sőt dolgoztunk is vele, de egyik esetben sem tudtunk kifogni rajta.

Minden helyzetben gyönyörű árnyalatok és kristálytiszta kép jellemezte, a 27 hüvelykes képátmérő pedig önmagáért beszélt, még távolról nézve is nagyon kényelmes, jól átlátható maradt a kijelző, amit a közvetlen fényhatás sem tudott elrontani.

Melegszik a hátlap

Hogy a Fast IPS technológia miatt, vagy más okból kifolyólag, azt nem tudtuk meg, de a teszt közben felfigyeltünk rá, hogy a monitor hátlapja eléggé fel tud forrósodni.

Nem veszélyesen vagy feltűnően forró, de monitornál korábban még nem igazán tapasztaltunk ekkora hőleadást, viszont ha ez az ára a kiváló képminőségnek, akkor hajlandóak vagyunk elnézni ezt a KTC-nek.

Egy apró joystickkal érhetjük el a beállításokat

Hogy a frontpanel megjelenését ne rontsa el a gyártó, a bekapcsológombot a hozzátartozó joystickkal együtt a hátlapra szerelte fel. A segítségével érhetjük el a monitor menüjét, ahol magyar nyelvet ugyan nem találunk, de legalább a kezelés és a felhasználás gördülékeny lesz.

Egy megfizethető, mégis jó gamer monitor lett a KTC H27P22S

Természetesen nem említhető egy lapon például egy Zowie monitorral, de a KTC terméke a maga kategóriájában is nagyon kellemes hatást keltett bennünk, abszolút meggyőzött minket.

Gyönyörű képminőségére nem lehet panasz, de a sokféle beállítási lehetőség, a nagy panel vagy a letisztult megjelenés mind-mind olyan tulajdonságok, amelyek miatt bátran rásüthetjük az ár-érték arány bajnok jelzőt.

Vannak hiányosságai, mint például a nem túl precíz illesztések vagy a válaszidőhöz kapcsolódó anomáliák, de a 160Hz-es képfrissítési ráta és a 4K felbontás miatt ezeket nagyon hamar el lehet felejteni.

Magasabb árkategóriában léteznek jobb gamer monitorok a piacon – a KTC kínálatában is –, de ha bőven 200 ezer forint alatt szeretnénk egy ilyen kiegészítőt vásárolni, akkor a H27P22S kétségtelenül jó döntés lehet.

Elérhető itt

geekbuying.com

ElőnyökHátrányok
Gyönyörű képminőségA válaszidő mintha nem 1 ms lenne
Valósághű színkezelésAz illesztések nem a legprecízebbek
160Hz-es képfrissítésA menüje kissé hiányos
Több irányban dönthető 
Jól látható még erős fényben is 
Nagyszerű betekintési szögek 
Letisztult termékdizájn 
KTC H27P22S
Gamer megjelenés, kiváló képbeli minőséggel
A KTC H27P22S azoknak lesz megfelelő választás, akik képesek kompromisszumokat kötni. Remek áron, rendkívüli képbeli teljesítmény 4K 160hz-en.
8
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával