Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

KTC G27P6 OLED 240Hz – Gamer monitor teszt – Szerelem első látásra

Utoljára frissítve:

Egy megfizethető gamer monitort keresel, ami bátran odatehető a legnagyobb nevek mellé? Tesztünkből megtudhatod, miért jó választás a KTC G27P6.

Újabb termékcsoportnak adtunk helyet itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain, hiszen több évtizedes videojátékos tapasztalattal a hátunk mögött leteszteltük a KTC G27P6 gamer monitort, ami a maga egyszerűségével és minőségével azonnal meggyőzött minket.

Manapság ugyanis, ha valaki egy kiváló minőségű 27 hüvelykes 240Hz-es OLED gamer monitort akar vásárolni, rendszerint az Acer, az ASUS, a Corsair vagy az LG legújabb OLED-kínálatát böngészi át.

Ehhez a nívós listához csatlakozott most a KTC (Key To Combat), akik ezzel a monitorral képesek ugyanolyan magas minőségű megjelenítőt adni a vásárlóknak, csak éppen alacsonyabb árkategóriában.

Lássuk, hogy milyen tulajdonságaival győzött meg minket a gyártó!

KTC G27P6 Gamer monitor

Jellemzők

  • 2560×1440 felbontás
  • OLED kijelző
  • 240Hz képfrissítés
  • 0,03 ms GTG válaszidő
  • 1500000:1 kontrasztarány
  • Beépített hangszórók

Elérhető itt

geekbuying.com

Képernyőméret27″ kijelző
Hajlított kijelzőNem
Natív felbontás2560×1440 (16:9), 108.79 PPI
Kijelző technológiaOLED (10-bit RGB)
Képfrissítés240 Hz (48-240 Hz VRR tartomány)
Támogatott adaptív szinkronizálási technológiákAMD FreeSync Premium, NVIDIA G-SYNC kompatibilis
Fényerő450 cd/m² (25% APL)
Kontraszt1,500,000:1 (statikus)
Színskála136% sRGB, 100% DCI-P3, 101% Adobe RGB, 96% NTSC
Betekintési szögek178° (vízszintes) / 178° (függőleges)
Válaszidő0.03 ms GtG
HDRHDR10
Állítható dőlésszög(-5°-tól +20°-ig), forgatható (±15°), magasság (110 mm), elfordítás (90° mindkét irányban)
Bemeneti csatlakozók1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 1x USB Type-C DP Alt-Mode (65 W tápellátás)
Kimeneti videó csatlakozókNincs
USB downstream portok2x USB 3.0 Type-A, 1x USB Type-C 65 W tápellátással
USB Upstream portok1x USB 3.0 Type-B
Egyéb portok1 x 3,5 mm-es hangkimenet
Hangszórók2×5 W
VESA rögzítés(75×75 mm)
ExtrákKVM switch, virtuális célkereszt

Biztonságos csomagolásban, sok kiegészítővel érkezik

Már a termék csomagolásán láttuk, hogy a gyártó valóban komolyan gondolja jelenlétét a gamer piacon. A színes és mutatós külső doboz a rajta megtekinthető dizájnelemekkel azonnal levett minket a lábunkról, sőt olyan apróságokra is odafigyeltek, mint például a doboz felső részének nyitása, ami olyan, mintha egy autó motorháztetője lenne.

A dobozban biztonságosan becsomagolva találjuk magát a monitort, valamint az összes tartozékot, amelyekkel nem spórolt a gyártó. A panelhez jár egy exkluzív megjelenésű állvány, illetve egy halom kábel is a használati útmutató, valamint a kalibrációs jelentés mellett.

Az eszközt tehát csak össze kell kötni és rögtön bekapcsolható, ehhez pedig találunk a csomagjában DisplayPort-, HDMI- és USB-C kábeleket, valamint természetesen a tápkábelt, illetve a szereléshez szükséges csavarokat.

Az összerakás gyakorlatilag pofonegyszerű, csak rögzíteni kell az állványt a panelhez a kapott csavarokkal, a kábeleket bedugni a megfelelő helyre és már indulhat is a játék. Külön jó hír, hogy a lábra még egy plusz kábelvezetőt is kapunk, ami apróságnak tűnik, de a legtöbb gyártónál nem jellemző.

A termékdizájn egyszerre minimalista és futurisztikus

Ha valaki azt hitte, hogy a gamer monitorok között már nem lehet kiemelkedőt alkotni a termékdizájn terén, akkor azt a KTC most alaposan megcáfolja.

A termék ugyanis nemcsak csúcsminőségű anyaghasználattal rendelkezik, hanem bődületesen jól is néz ki. Már a V alakú talpra épülő szürke állvány is egészen elragadó hatást kelt, de az OLED panel vékonysága – itt ugye nincs LED-es háttérvilágítás –, a keskeny keretek vagy a hátsó panelen ízlésesen elhelyezett portok egyaránt gondos tervezésre utalnak.

Érdemes a monitort úgy elhelyezni, hogy a hátsó felülete is látható legyen. Egyrészt azért, mert a minőségi műanyag borítás erről az oldalról is kellemes összképet ad neki, másrészt pedig mert itt találunk egy világító KTC logót, ami alaposan megnöveli a futurisztikus összhatást.

Bizonyos helyzetekben ez az extra LED ugyan zavaró lehet, de fontos, hogy nemcsak az árnyalata változtatható, hanem igény szerint ki is kapcsolható, akárcsak a monitor elején található kék állapotjelző LED.

Akinek nincs helye vagy nem ragaszkodik a nagy hangfalakhoz, egy további jó hír, hogy a monitor még beépített hangszórókat is tartalmaz.

Stabil és jól beállítható

Egy gamer monitornál alapvető fontosságú a stabilitás és a jó beállíthatóság. Ezen a téren a KTC újdonsága előttünk szintén jól vizsgázott.

Állványát még a nagyobb egérmozdulatoknál sem tudtuk úgy megmozdítani az asztalt, hogy jobban meginogjon. Nem véletlenül, hiszen a V alakú első lábak 43 centiméteres terpeszben biztosítják a biztonságot.

Itt jegyeznénk meg, hogy a monitor arra is fel lett készítve, hogy esetleg a falra szereljük, de ehhez külön konzolt kell vásárolni hozzá.

A beállíthatóság tekintetében az állványon -5 és +20 fokban dönthetjük a panelt, sőt még forgathatjuk is rajta +/- 15 fokban, vagy szükség esetén maximum 90 fokkal elforgatható az egész, így álló módban is használható, ami a többmonitoros rendszerek kedvelőinek biztosan nagyszerű hír.

Csatlakozókból sincs hiány

Azon túl, hogy a gyártó minden csatlakozót ízlésesen elhelyezett a monitor hátsó felén, ki kell emelni, hogy portokból sincs hiány. HDMI-ből például rögtön kettőt találunk, de egy DisplayPort 1.4, egy USB-C DP Alt Mode – ez egyben töltő is, 65W-on keresztül akár még egy laptopot is tudunk róla tölteni – , egy USB 3.0 Type-B és két darab USB 3.0 Type-A bemenet is helyet kapott a panelen.

Ezen a téren nem igazán volt hiányérzetünk, egyedül a HDMI 2.0 kapcsán. Ha ezen keresztül csatlakoztatjuk a monitort egy eszközhöz, akkor tudnunk kell, hogy a maximális 240 Hz helyett csak 144 Hz-es képfrissítési rátát kínál, tehát egy HDMI 2.1-es interfész ebből a szempontból hiányzik egy kicsit.

A monitor rendelkezik továbbá egy KVM kapcsolóval, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre két különböző eszközt irányíthassunk egyetlen kijelzőn. Alkalmazásához nincs más teendőnk, mint az egyiket a Type-C DP Alt Mode-, a másikat pedig a HDMI- vagy a DisplayPorton keresztül csatlakoztassuk.

A bekapcsolást követően a KTC saját menürendszerével elmerülhetünk a beállításokban. Hosszú órákat tölthetünk a kalibrációval, és érdemes is belenézni kicsit a lehetőségek közé, mert bár az automatizált mód is nagyszerűen beállít mindent, de néha szükség van pár finomhangolásra.

Szerencsére a monitor ezt is jól támogatja, illetve a menüjében való navigáció is egyszerű, hála a négy irányban mozgatható joysticknak, ami már más gyártóknál is bevált korábban.

Kiemelnénk, hogy mivel egy direkt játékosoknak szánt monitorról van szó, természetesen találunk benne direkt gaming beállításokat, ahol már-már professzionális alapossággal tudjuk módosítani az értékeket, sőt a monitor RGB világítását is ebben a menüpontban változtathatjuk meg.

Jó hír, hogy találunk benne OLED pixel refresher funkciót, amivel könnyedén elkerülhetjük az úgynevezett „screenburning” vagy pixelbeégés lehetőségét.

Ezen felül említést érdemel még az OLED Expert, ami egy rövid pixelkarbantartási funkcióként időnként nagyon hasznos lehet lefuttatni, ha fényerőproblémákat és egyebeket tapasztalunk.

Órákig lehetne beszélni a rengeteg beállítási lehetőségről, de legyen elég annyi, hogy aki szeret elmerülni ezekben, annak biztosan nem okoz majd csalódást a termék. Lássunk inkább, hogy a gyakorlatban mit kaptunk tőle.

A KTC G27P6 OLED monitor a gyakorlatban

Elöljáróban annyit mindenképpen szeretnénk megosztani veletek, hogy nálunk egy Zowie monitort váltott fel a KTC újdonsága, ami egy 240Hz-es IPS panel volt. Ha ehhez viszonyítjuk a képminőséget, akkor hatalmas ugrásról beszélhetünk, hiszen valóban egészen elképesztő az élmény, amit ez a monitor nyújtani tud.

Ha szeretnénk alaposabban is elmerülni a számokban, a Tech Powerup magazin rendkívül pontos méréseket végzett saját tesztjében, amit mi is meleg szívvel ajánlunk nektek.

Nagyszerűen működik az LG által gyártott kijelző

Eddig nem említettük, de most már nem tudjuk tovább titkolni: a KTC termékének legnagyobb előnyét az adja, hogy a 27 hüvelykes OLED panelt valójában az LG Display gyártja bele, így nem meglepő, hogy a gyakorlatban egészen elvarázsolt minket a végeredmény.

A 2560×1440 képpontos natív felbontás (ami 108,79 PPI értéket garantál) egyenesen csodálatos képet ad, minden játékot egy egészen új megvilágításban láthattunk viszont úgy, hogy közben a konfiguráción egyáltalán nem változtattunk semmit sem.

Hiába vagyunk tapasztalt gamerek, mégis itt éreztük először azt, hogy valóban nemcsak a hardver számít, amin a játékot futtatjuk, hanem a monitor is rengeteget hozzátesz ahhoz, hogy milyen látványban van részünk. 

Nagyon tetszett nekünk továbbá a matt képernyőbevonat alkalmazása, ami a jelentős fényerővel kiegészülve minden környezetben, még erős napfényben is jól láthatóvá tette a kijelzőn megjelenő képet.

Még egy e-sportolónak is kiváló választás

Rengeteg oldalról megközelíthetjük és alátámaszthatjuk azt, hogy ez a monitor miért is olyan jó, de számunkra leginkább az alacsony késleltetési szintje volt nagyon meggyőző.

Normál esetben a monitor 10 ezredmásodperces bemeneti késleltetéssel dolgozik, de van rajta egy külön bekapcsolható Low input lag funkció, amivel ezt az értéket egészen hihetetlen módon 2,7 ezredmásodpercre tudja mérsékelni.

Ez olyan kimagasló eredmény, hogy még az e-sportolók számára is megfontolandó a használata, csak azt nem értjük, hogy miért kell ezt külön bekapcsolni, miért nem ez az alapértelmezett mód benne?

​A folyamatosan változó fényerőt sokaknak meg kell szokni

Mint azt a fentiekben már többször leírtuk, egy OLED panelről beszélünk, ami a LED-es technológiákkal ellentétben nem rendelkezik háttérvilágítással, tehát tökéletes fekete szín visszaadására és végtelen kontrasztra képes, ami a gyakorlatban kiemelkedően látványos megjelenést tesz lehetővé.

Amit a vásárlás előtt azonban tudni kell, hogy az ABL (Auto Brightness Limiter) funkciót nem lehet kikapcsolni. A legtöbb OLED-monitornál ez nem probléma, itt azonban mindig aktív, és ezt a gyakorlatban úgy vehetjük észre, hogy a fényerő a tartalomtól függően változik.

Ez szabad szemmel is látható, és akinek nem volt még dolga ilyen monitorral, az nem kizárt, hogy nehezebben szokja majd meg mindezt.

A HDR-támogatásra és a látószögekre sem lehet panasz 

Aki a látószög miatt aggódik, az a KTC monitorjával szintén jó lóra tesz, hiszen bármilyen szögből is néztünk rá, nem tapasztaltunk látható színeltolódásokat vagy torzulásokat, jobbról, balról, alulról, felülről egyaránt tökéletes képet ad.

Amennyiben szeretünk HDR-módban játszani, a panel szintén hű társunk lesz. Amint bekapcsoljuk a Windowsban a HDR-t, a monitor automatikusan HDR módba kapcsol, maximalizálja a fényerőt és nekünk gyakorlatilag csak élvezni kell a kimagasló képminőséget.

Bár két mód közül is választhatunk, ezek azonban inkább csak a fényerőben és a színhőmérsékletben különböznek egymástól. Esetünkben például a HDR Standard minden játéknál tökéletes beállításnak bizonyult.

Mindezt remek válaszidő és valóban minden téren a játékosok igényeit kiszolgáló automatizálási lehetőségek teszik igazán teljessé.

Egy kis fekete leves

Miközben a játékok futtatásakor vagy videós tartalmak fogyasztásakor nem találtunk fogást a monitoron, egy kis negatívumot azonban így is találtunk, ami nem is annyira a gyártó, mint inkább a technológia hibája.

A monitor ugyanis egészen pontosan WOLED technológiával dolgozik, tehát nem szabványos RWBG alpixel-elrendezést képvisel, ami azt eredményezi, hogy a szöveges elemek megjelenítésekor találkozhatunk nehézségekkel.

Olyan, mintha a karakterek felesleges árnyékot kapnának, elmosódnának vagy hiányosak lennének, aminek köszönhetően grafikai munkára, például Photoshop-tevékenységekre nem a legjobb választás.

Hangsúlyoznánk azonban még egyszer, hogy ez nem a KTC hibája, a jelenség valamennyi WOLED panelnél megfigyelhető.

Játékra már nem is használnánk mást

Mindent összegezve a KTC G27P6 egy nagyszerű gamer monitor lett a sorban, így ha egy 27 hüvelykes 240 Hz-es OLED megjelenítőt keresünk, amit kifejezetten játékos célra vásárolnánk, jelenleg az egyik legjobb választás lehet a piacon.

Nemcsak a kimagasló tulajdonságai és a nagyszerű megjelenése miatt, hanem azért is, mert a közvetlen versenytársakhoz viszonyítva sokkal olcsóbban garantálja gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt.

Otthoni felhasználásra és e-sportra egyaránt ideális választás lehet, de azoknak is bátran ajánljuk, akik órákat el tudnak tölteni egy monitor beállításával, hiszen itt ebből sem lesz hiány.

Elérhető itt
geekbuying.com

ElőnyökHátrányok
Kimagasló képminőségAz automatikus fényerő nem kapcsolható ki
Ízig-vérig a játékosokhoz igazított termékdizájnA szöveges tartalmak megjelenítése miatt grafikai/produktivitási munkákra nem ajánlott
Alacsony bemeneti késleltetésNincs HDMI 2.1
Rengeteg hardveres és szoftveres beállítási lehetőség
Kitűnő HDR teljesítmény
RGB LED világítás a hátsó panelen