Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Akkumulátoros fűnyíró – mutatjuk 2024 legjobbjait

Milyen akkumulátoros fűnyírót vegyünk? Egyáltalán mikor jó döntés egy ilyen kerti gép? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre válaszolunk, sőt a legjobb termékeket is bemutatjuk.

Tartalomjegyzék

A kertgondozás világa alaposan átalakult az elmúlt néhány évben. A benzinmotoros eszközöket lassan felváltották az elektromos megoldások, ma pedig már ott tart a tudomány, hogy egyre több akkumulátoros kerti gép jelenik meg a piacon.

Természetesen a fűnyírók között is megjelent ez az új trend, így ma már nemcsak vezetékes-, hanem vezeték nélküli, akkumulátoros modellek közül egyaránt válogathatunk magunknak.

Hogy melyek a legjobb akkumulátoros fűnyírók? Hetekig vizsgáltuk a piacot, hogy igazolt vásárlói vélemények, hiteles terméktesztek, valamint természetesen saját tapasztalatok alapján összeállítsunk egy olyan vásárlási tanácsadót, amelyben mindenki választ kaphat a kérdéseire.

A legjobb akkumulátoros fűnyírók

Makita DLM330Z

Belépő szint képviseletében

Teljesítmény: 450W Súly: 11,6 kg Zaj: 89 dB Munkaszélesség: 33cm Gyűjtőkosár: 30L Munkaterület: 270m2

Előnyök
 • 18V-os akkumulátor feszültség
 • 33 centiméteres vágószélesség
 • 30 literes fűgyűjtő tartály
 • Minden téren egyszerű kezelhetőség
 • Akár 22 perc használat töltésenként
Elérhető itt
pepita.hu
Árukereső.hu

A Makita márkájú gépeket gyakran alkalmazzák ipari közegben, hiszen rendkívül masszív és strapabíró eszközök, sőt a belépő szintet is kiszolgálják, mint például a Makita DLM330Z, amely kis kertünk tökéletes társa lehet.

Kicsi a Makita, de erős

Ezt az akkumulátoros fűnyírót direkt úgy készítették, hogy kis méreteivel ideális választás legyen egy kisebb díszkertben, bár a gyártó ajánlása szerint akár 450 négyzetméternyi pázsit is rendben tartható vele. Nem véletlen, hogy nagyon jó értékelései és teszthelyezései vannak a nemzetközi piacon és az Amazonon is.

A 33 centiméteres vágószélessége mellett 18V teljesítményt kínál, mindezt pedig egy 6,0 Ah-s akkumulátorral támogatta meg a gyártó, amivel a gép akár 22 percig is üzemeltethető egyetlen töltéssel. Ez egy átlagos kiskertben éppen elegendő a pázsit rendszeres karbantartásához.

Állítható vágásmagasság és egyszerű kezelhetőség

A Makita akkumulátoros fűnyíróját természetesen nem bonyolították túl. Rendkívül egyszerű üzemeltetni, sőt még a 30 literes fűgyűjtő tartály is egyszerűen üríthető. Fontos, hogy nemcsak hagyományos fűnyírásra, hanem a Mulch Plug kiegészítővel mulcsozásra is ideális választás.

Kis mérete mellett összecsukható kart kapott, amivel tárolása is nagyon egyszerű. Erős vázát ráadásul állítható vágómagassággal egészítették ki, amivel 20 és 75 mm között szabályozhatjuk a pázsitot. Alig 13 kilogrammja miatt a fűnyíró könnyen manőverezhető, de ezt a tulajdonságát még nagy kerekekkel is megtámogatta a gyártó.

Makita DLM382Z 

Mi választásunk

Teljesítmény: 900W Súly: 14,2 kg Zaj: 91 dB Munkaszélesség: 38cm Gyűjtőkosár: 40L Munkaterület: 560m2

Előnyök
 • 38 centiméteres vágószélesség
 • 13 fokozatban állítható vágásmagasság
 • 40 literes fűgyűjtő tartály
 • Nagyobb kertekben is megállja a helyét
 • Csapágyazott kerekek a könnyed manőverezhetőségért
Elérhető itt
pepita.hu
Árukereső.hu

A Makita DLM382Z egy a méreteit meghazudtoló akkumulátoros fűnyíró, ami akár egy nagyobb kertben is tökéletesen megállja a helyét, méghozzá a gyártóra jellemző minőség és megbízhatóság társaságában.

Kicsi, könnyű, mégis nagy teljesítményre képes

Mint a legtöbb Makita által gyártott kerti gép, úgy ez az akkumulátoros fűnyíró is képes kellemes meglepetéseket okozni. Méretei és alig 16 kilogrammos súlya alapján nem is gondolná az ember, de 38 centiméteres vágószélességgel és egy 40 literes fűgyűjtő tartállyal látták el.

A 18V-os akkumulátorfeszültség mellett elég erős ahhoz, hogy nagyobb területen is megállja a helyét, így két darab 6 Ah-s teleppel közel 600 négyzetméter nyírható le a segítségével töltés nélkül. Emiatt nemcsak a legkisebb kertekben, hanem akár nagyobb pázsitok esetében is jól megállja a helyét.

A csapágyazott kerekekkel még könnyebb a munka

Nagyon sok gyártó spórol azon, hogy a fűnyíró kerekeit nem látják el csapágyakkal. A Makita azonban erre is odafigyelt, így a nagyobb átmérőjű kerekek és a csapágyak kombinációjával rendkívül könnyed mozgatni a gépet, de az ergonomikus markolat is megtámogatja ezt a tulajdonságát.

Kisebb testvéréhez (DLM380) képest nemcsak robusztusabb dizájn, hanem még egyszerűbb kezelhetőség jellemzi, így fűgyűjtője is könnyebben leakasztható. Mindezt könnyed tárolhatósággal, valamint 13 fokozatban állítható vágásmagassággal (25 és 75 mm között) egészítették ki.

Riwall Pro Ralm 4640 SPI

Középkategória képviseletében

Teljesítmény: 480W Súly: 27 kg Zaj: 96 dB Munkaszélesség: 46cm Gyűjtőkosár: 60L Munkaterület: 500m2

Előnyök
 • 40V-os akkumulátorfeszültség
 • Szénkefe nélküli PowerMax motor
 • 60 literes fűgyűjtő tartály
 • Mulcsozó funkció
 • Önjáró kialakítás
Elérhető itt
Árukereső.hu

Ha középkategóriás ársávban keresünk egy prémium funkciókkal és kimagasló teljesítménnyel rendelkező akkumulátoros fűnyírót, a Riwall Pro Ralm 4640 SPI biztosan nem okoz majd csalódást.

Robusztus kialakítás több funkcióval

A hazánkban különösen nagy népszerűségnek örvendő Riwall kerti gépek mindegyike masszív, strapabíró és robusztus kialakítással rendelkezik. Így van ez ennél az akkumulátoros fűnyírónál is, hiszen 40V-os akkumulátorfeszültséggel és erőteljes – nem mellesleg szénkefe nélküli – elektromotorral lett felvértezve.

Mindezt nagyon egyszerű kezelhetőséggel és több funkcióval egészítette ki a gyártó. A hagyományos fűnyírás mellett ugyanis ez a kerti gép képes a mulcsozásra, sőt még azt is mi dönthetjük el, hogy a levágott nyesedéket oldalt vagy inkább hátul szórja ki, esetleg összegyűjtse a hatalmas 60 literes tartályában.

Önjáróval és több ponton állítható vágásmagassággal

Nem elég, hogy a Riwall akkumulátoros fűnyíróját nagyon könnyű kezelni és az extra nagy – golyóscsapágyas – kerekek miatt még manőverezése is könnyed, mindezt a gyártó megtámogatta egy önjáró funkcióval, így akár gyerekeknek vagy idősebb embereknek sem okoz majd problémát a használata.

A fűnyíró egy igencsak méretes, 46 centiméteres vágószélességgel büszkélkedhet, miközben a vágás magasságát is mi állíthatjuk be 25 és 75 mm között. Ha 6 Ah-s akkumulátorral üzemeltetjük, akár 35 percig használható egyetlen töltéssel, így nagyobb kertben sem okoz majd csalódást.

Gardena Powermax 32/36V P4A

Legjobb ár érték arány

Teljesítmény: 150W Súly: 9,3 kg Zaj: 85 dB Munkaszélesség: 32cm Gyűjtőkosár: 30L Munkaterület: 200m2

Előnyök
 • 18V-os akkumulátor feszültség
 • 32 centiméteres vágási szélesség
 • Más gyártók akkumulátorával is működtethető
 • 30 literes fűgyűjtő kosár
 • 10 ponton állítható vágásmagasság
Elérhető itt
robotworld.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Fontos a kiváló ár-érték arány egy akkumulátoros fűnyírónál? Akkor a Gardena Powermax 32/36V P4A több szempontból is jó választás lesz – nemcsak kisebb, hanem nagyobb kertekben egyaránt.

Kellően erős és sokoldalú

Ár-érték arányban a Gardena akkumulátoros fűnyírója kielégítő teljesítményt nyújt, hiszen a 18V-os akkumulátor feszültség mellett egy nagy teljesítményű, szénkefe nélküli PowerPlus motor gondoskodik a hajtásáról, ami tökéletes hátteret biztosít a kisebb kertek karbantartásához (akár 500 négyzetméterig).

Mindezt nagyon könnyű kialakítás, egyszerű összeszerelhetőség, valamint olyan tulajdonságok koronázzák meg, mint például a 30 literes gyűjtőkosár vagy a 10 ponton állítható vágásmagasság, amit egyetlen kapcsoló segítségével tudunk szabályozni.

Más gyártók akkumulátora is jó hozzá

A Gardena fűnyírójának egyik nagy előnye, hogy a Power for All Alliance szövetség tagjaként más gyártó termékeinek (például Bosch, Husqvarna, Flymo, Rapid stb.) akkumulátoraival is kompatibilis, ami sokak számára fontos szempont lehet a választáskor.

Mivel a fűnyírás nagyon megterheli a derekat, a Gardena saját fejlesztésű ErgoTec markolatával nagyon kényelmessé teszi a gép használatát. Sőt mi több, az ergonómia mellett még egy kis LED-kijelző is helyet kapott a fogantyún, amelyen folyamatosan követhetjük az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Milwaukee M18F2LM53

Felsőkategória képviseletében

Teljesítmény: 450W Súly: 38,5 kg Zaj: 96 dB Munkaszélesség: 53cm Gyűjtőkosár: 70L Munkaterület: 2000m2

Előnyök
 • 36V-os akkumulátor feszültség
 • 70 literes fűgyűjtő
 • Szabályozható fordulatszám
 • Önjáró funkció
 • Beépített fényszórók az éjszakai használathoz
Elérhető itt
pepita.hu
Árukereső.hu

A Milwaukee termékeire a prémium jelleg mellett a nyers erő, a tartósság és a nagy teljesítmény a jellemző. Pontosan így van ez a Milwaukee M18F2LM53 akkumulátoros fűnyíróval is.

Akár 2000 négyzetméternyi terület lenyírása sem okoz neki gondot

Ha azt gondoljuk, hogy egy akkumulátoros fűnyíró nem alkalmas nagy kertekbe, akkor a Milwaukee majd megcáfol minket. Ezt az eszközt ugyanis 36V-os akkumulátor feszültséggel látták el, így még magas fűben is alkalmas azonnali indításra, a 70 literes fűgyűjtő kosarának köszönhetően pedig magabiztosan felveszi a kesztyűt benzines társaival is.

Ez az akkumulátoros fűnyíró valóban mindenből a legjobbat nyújtja, 2000 négyzetméternyi területtel is elboldogul, emellett pedig 53 centiméteres vágószélességet, fémházas kialakítást, valamint a kés sebességének szabályozását is biztosítja, méghozzá egy 5 fokozatban szabályozható önjáró mechanizmussal, ami akár 6,4 km/h-s sebességet is elérhet.

Beépített fényszórókkal az éjszakai használathoz

Óriási teljesítményét leginkább annak köszönheti, hogy egyszerre két darab 18V-os akkumulátor dolgozik benne, miközben nemcsak fűnyírásra, hanem mulcsozásra is alkalmas. Vágómagassága természetesen több ponton állítható, méghozzá 2,5 cm és 10 cm között, így nagyobb fűben egyaránt jól megállja a helyét.

A Milwaukee fűnyírójának legnagyobb érdekessége azonban, hogy rossz látási viszonyok között vagy éjszaka is használható. Az eszközbe épített első és oldalsó fényszórók ugyanis 180 fokos láthatóságot biztosítanak teljes sötétségben is, így semmi sem jelenthet akadályt a kertgondozásnak.

Vezetékes vagy akkumulátoros fűnyírót vegyek?

Amennyiben döntöttünk arról, hogy semmiképpen sem szeretnénk hangos, költséges és gyakori karbantartást igénylő benzinmotoros fűnyírót vásárolni, egy nagyon fontos kérdésre még mindig válaszolni kell.

Ez nem más, minthogy vezetékes vagy inkább akkumulátoros fűnyírót vásároljunk magunknak? 

Mivel a két típus között technikailag nincs különbség, egyedül az árcédula és az áramforrás tekintetében, ezért összegyűjtöttük a legnyomósabb érveket, amelyek segítenek a döntésben.

Mikor válasszunk akkumulátoros fűnyírót?

Az akkumulátoros fűnyíró legfőbb előnye a vezetékmentesség. Segítségével még olyan helyen is tudjuk gondozni a pázsitot, ahol nincs áramforrás, esetleg a túl sok dísznövény miatt rendkívül körülményes lenne a hosszabbító használata.

Ha ezt a típust választjuk, teljesen elfelejthetjük a vezetékeket, azonban nem árt tudnunk, hogy lesznek kompromisszumok, amelyeket el kell fogadnunk. Az egyik, hogy az akkumulátoros fűnyírók jellemzően gyengébbek és kisebb kertekhez ideálisak.

Nagyon fontos, hogy csak egyenletes terepen és főként száraz vagy legalább félszáraz gyep nyírható velük, miközben az akkumulátor kapacitása jelentős mértékben meghatározza a felhasználás időtartamát.

Az ár szempontjából a jobb modellek drágábbak is, mint vezetékes társaik, így bár sok esetben nagyon előnyösek, ezekkel a hátrányokkal érdemes tisztában lenni a vásárlás előtt.

Mikor válasszunk vezetékes elektromos fűnyírót?

Az akkumulátoros típussal szemben a vezetékes kialakítású elektromos fűnyírók előnye az, hogy soha nem kell a töltés miatt aggódnunk. Ha elég hosszú a kábel és elég nagy a teljesítmény, akkor még nagyobb kerteket is könnyedén karban tudunk tartani a segítségükkel.

A jobb minőségű elektromos fűnyírók hálózati üzemeltetés esetén könnyedén fel tudják venni a versenyt a benzinmotoros megoldásokkal, így sokkal erőteljesebb megoldások és magasabb hatékonyság jellemzi őket, mint akkumulátoros társaikat.

Nyilván a vezetékes kialakításnak vannak negatívumai, így folyamatosan ügyelni kell a kábelre, hogy ne nyírjuk el, ne gabalyodjon össze és ne tekeredjen fel a növényekre sem, ugyanakkor problémásabb talajon, sőt nedves fűben is bátran alkalmazhatjuk.

Milyen akkus fűnyírót vegyek?

Hogy mire figyeljünk oda, ha akkumulátoros fűnyíró vásárlása előtt állunk? Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat és a kapcsolódó tudnivalókat!

Akkumulátorral vagy anélkül

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy akkumulátoros fűnyíró vásárlása előtt figyelembe kell vennünk, hogy rendelkezik-e akkumulátorral vagy sem. Nagyon sok gyártó ugyanis úgy árazza be készülékét, hogy sem a telepet, sem a töltőt nem adják hozzá.

Ennek az oka, hogy bizonyos gyártók – így például a Makita vagy a Milwaukee – úgy gyártják termékeiket, hogy az akkumulátorok minden eszközzel kompatibilisek. Ilyen esetekben felesleges extra akkut vásárolni, hiszen lesz otthon, amivel azonnal használatba vehetjük a fűnyírót.

Egyéb esetben nagyon sok modell úgy kerül forgalomba, hogy külön kell megvásárolni hozzá az akkumulátort, amire nem árt odafigyelni, mert sokszor jelentősen megnövelheti az esetlegesen kecsegtető árat, főleg akkor, ha még a töltőt is külön meg kell hozzá venni.

Teljesítmény

Az akkumulátoros fűnyírók teljesítménye gyakran kisebb, mint a vezetékes társaké, ezért nem is az elektromotor tudását adják meg a gyártók, mint inkább az akkumulátorét, méghozzá voltban (V).

A választáskor érdemes tehát odafigyelni, hogy az akkumulátoros fűnyíró legalább 18-20 V teljesítményre legyen képes, de a jobb modellek már a 36-40V-ot is elérik.

A teljesítménynél lényeges lehet még a többnyire Lítium-ionos akkumulátorok kapacitását is figyelni, amit többnyire amperórában (Ah) adnak meg a gyártók. Minél magasabb ez az érték, jellemzően annál hosszabb üzemidőt várhatunk a fűnyírótól.

Ezen a téren a 4-10 Ah-s akkumulátorok már jónak minősíthetők, az ilyen kiegészítőkkel a fűnyíró akár 20-30 percet is képes üzemelni egyetlen töltéssel.

Vágószélesség

Az akkumulátoros fűnyírók többsége nem kínál olyan nagy vágószélességet, mint vezetékes társaik, de azért itt is érdemes odafigyelni erre, mert vannak gyártók, akik ezen a téren is feszegetik már a határokat.

A legkisebb akkumulátoros fűnyírók általában 30-35 centiméteres vágószélességet nyújtanak, de akadnak 40-45 centimétert meghaladó típusok is, amelyeknek már a benzinmotoros társakkal szemben sincs szégyenkezni valójuk.

Minél szélesebb a vágószélesség, jellemzően annál nehezebb is a fűnyíró, ugyanakkor megkönnyíti, sőt lerövidíti a munkavégzést.

Vágásmagasság

Természetesen az akkumulátoros fűnyírók esetében is lehetőségünk van a vágásmagasság állítására. Ez egy díszkert gondozásakor különösen fontos szempont, hiszen így meghatározhatjuk, hogy milyen mélységben vagy magasságban vágjon a fűnyíró.

Ezen a téren az akkumulátoros fűnyírók is nagyon széles skálát ölelnek fel, nagy általánosságban 20 és 70 milliméter között kínálnak állítási lehetőséget, ami a legtöbb díszkert esetén tökéletesen elegendő.

Fűgyűjtő kosár

Egyáltalán nem elhanyagolható tulajdonság egy akkumulátoros fűnyíró vásárlásakor a fűgyűjtő kosár. Hiába limitált az üzemidő, egy túl kicsi tartály nagyon hamar meg tud telni, ami fárasztóbbá teheti a munkavégzést.

Az akkumulátoros típusok esetén a 30 literes fűgyűjtő már mondhatni alapvető elvárás, ennél kisebbet nem érdemes választani, de tudni kell, hogy akadnak típusok 60-70 literes kosárral is, amelyek szintén képesek versenyre kelni egy benzinmotoros fűnyíró tudásával is.

Súly

Mivel külön akkumulátor is van rajtuk, az ilyen típusú fűnyírók gyakran nehezebbek vezetékes társaiknál, de ezen a téren többnyire nincsenek drasztikus eltérések.

A 10-15 kilogramm általánosságban belépőt jelent ebbe a kategóriába, de a nagyobb teljesítményű modellek akár a 20-40 kilogrammot is elérhetik. Fontos odafigyelni rá, mert minél könnyebb egy ilyen fűnyíró, annál egyszerűbb lesz dolgozni vele.