Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Levoit Classic300S Smart ultraszonikus hidegpárásító teszt – Párásítás mesterfokon

Asztmás él a családban? Gyakran vagyunk betegek? Száraz a levegő a lakásban? Akkor a Levoit hidegpárásítója jó megoldás lesz, tesztünkből pedig kiderül, miért!

A levegő magas páratartalmának negatív hatásait szinte mindenki ismeri. Meglepően kevés szó esik azonban ennek ellenkezőjéről, az alacsony páratartalomról, ami főként a fűtési szezonban jellemző, és nagyon káros lehet az emberi szervezetre nézve.

Ennek megelőzése és kiküszöbölése érdekében készültek az olyan hidegpárásító berendezések, mint az általunk is tesztelt Levoit Classic300S Smart, ami számos esetben lehet hasznos társ a lakásban.

Az ártalmas meleg párával ellentétben ugyanis ez a készülék hideg párát képes előállítani, ami jó hatást gyakorol az asztmások légzőrendszerére, a megfázásos tünetekre, de még a szobanövényeknek is a javára válik.

Amint tesztünkből is kiderül, a Levoit nemzetközi sikereket elért okosterméke minden igényt képes kielégíteni, ami egy hidegpárásítónál csak szóba jöhet.

Lássuk, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk róla a tesztidőszak során!

Levoit Classic300S Smart

Előnyök:

  • Ultrahangos párásítás
  • Okostelefonos vezérlés
  • Ultra csendes éjszakai üzemmód
  • Kényelmes utántöltés
  • Aromaterápiás élmény
  • 6 l-es tartály
  • Led-kijelző aktuális páratartalom-mutatóval

Elérhető itt

levoit.hu – hivatalos
pepita.hu
ALZA.HU

Biztonságos csomagolásban, de magyar használati utasítás nélkül érkezett

Aki szeret online rendelni, annak már itt az elején elmondanánk, hogy ez a hidegpárásító kifejezetten biztonságos csomagolásban kapott helyet. Ennek köszönhetően bátran megvásárolhatjuk ilyen formában, hiszen jó eséllyel egészben érkezik meg hozzánk a termék.

A csomagolástól azonban ne ijedjünk meg, a Levoit vélhetően a környezetbarát megoldások érdekében ragaszkodik a klasszikus megoldásokhoz. A csomagolás régies jellegét szerencsére egy nagyon modern termékdizájnnal ellátott termék ellensúlyozza, de a rengeteg kiegészítővel bélelt doboz is mosolyt csalhat az arcunkra.

A termék mellett ugyanis találunk például a párásítóhoz tartozó tisztítókefét, extra aromapárnákat, de még vízszűrő szivacsot is. A gyártó nem hagyta ki a használati utasítást sem a csomagból, azonban magyar nyelvűt leírást nem találtunk, ami sokak számára okozhat nehézségeket az ismerkedés során.

Néhány perc alatt használatra kész

Óriási előny a Levoit Classic300S Smart kapcsán, hogy a dobozból kicsomagolva gyakorlatilag percek alatt használatra kész. Szerelni sincs mit, hiszen csak össze kell illeszteni a három főbb alkatrészt: magát a párásítást végző gépet, a rátehető víztartályt, valamint az azt záró fedőt.

Amin egy kicsit meglepődtünk, hogy a tartályt nem lehet rögzíteni a géphez, gyakorlatilag csak ráhelyezzük, mint egy fazekat a tűzhelyre, ami nem a legbiztonságosabb megoldás, főleg abban az esetben, ha hordozás közben elfelejtjük, és a vízzel teli tartály lebillen a helyéről.

Amint az egységeket összeillesztjük, csak fel kell töltenünk vízzel a tartályt – ehhez tisztított- vagy desztillált víz javasolt –, majd indíthatjuk is a gépet. Ha egy igazi okoseszközt szeretnénk, akkor viszont egy fontos lépést mindenképpen végezzünk el: töltsük le a hasznos társalkalmazást.

Applikációval lesz igazán okos a készülék

A VeSync névre keresztelt szoftvert egy QR-kód segítségével pillanatok alatt letölthetjük telefonunkra, a regisztráció után pedig azonnal elérhetjük a párásító valamennyi okos funkcióját. 

Nemcsak a párásítás intenzitását és időtartamát tudjuk ütemezni, hanem azt is, hogy milyen üzemmódban kívánjuk üzemeltetni – kézi, automatikus vagy alvó –, miközben a gép képes figyelmeztetéseket is küldeni a készülékünkre, ha például tisztításra vagy újratöltésre van szüksége.

További jó hír, hogy az Amazon Alexa és a Google Asszisztens is támogatott, így ha szeretnénk, hangutasítással is adhatunk parancsokat. Mindkét megoldás rendkívül kényelmes, de a telefonos applikáció talán még inkább, mert akár még távolról is lehetőséget ad az irányításra.

Mivel rendelkezik saját szenzorokkal, ezért természetesen automatizálhatjuk is működését. Tökéletes megoldás például akkor, ha egy bizonyos páratartalmat szeretnénk megtartani vele az adott helyiségben.

A hagyományos beállítás is engedélyezett

Nem szeretjük az okoseszközöket vagy nem értünk annyira a kapcsolódó beállításokhoz? Aggodalomra semmi ok, hiszen a párásítót könnyedén kezelhetjük a rajta helyet kapott hagyományos gombokkal is. 

Bár csak négy kapcsoló található rajta, ezek megfelelő alkalmazásával gyakorlatilag minden beállítást elérhetünk ilyen módon is. A klasszikus bekapcsoló gomb mellett így állíthatjuk majd a páramennyiség intenzitását, de használhatjuk automatikus módban, sőt a fényeket is szabadon módosíthatjuk.

Ez különösen jó hír azok számára, akik éjszaka használnák a párásítót – betegség esetén különösen hasznos társ nem csak gyerekeknek –, így halványíthatjuk vagy teljesen kikapcsolhatjuk a tartályvilágítást, de akár még a kijelzőt is, hogy semmi se zavarja a nyugodt pihenést.

A Levoit Classic300S Smart hidegpárásító a gyakorlatban

Egy párásítóval szemben alapvetően nincsenek nagy elvárások: tartson megfelelő páratartalmat, és ha ezt a feladatot elvégezte, máris elégedettek lehetünk. A Levoit termékének használata közben döbbentünk rá azonban arra, hogy egy ilyen okos eszközzel még ez az egyszerű feladat is mekkora élményeket adhat.

Korábban egy hagyományos hidegpárásítót használtunk a hétköznapokban, és nem is gondoltuk volna, hogy érdemes okoseszközt beszerezni. Azonban ez a kisgép megmutatta a kategória következő szintjét. 

Szinte azonnal használatba vehető, mindössze a megfelelő elhelyezésre kell odafigyelni: a faltól és a bútoroktól legalább 30 centiméterre helyezzük el, lehetőleg valamilyen vízálló felületen. Bár a hidegpára nem tesz kárt maga körül semmiben, azért érdemes odafigyelni erre, és az elektromos berendezések távoltartására is.

Hatékonysága annyira jelentős, hogy már néhány perc után érezni a helyiségben a kellemes hidegpára légutakra gyakorolt előnyös hatásait, így a hálószobában alkalmazva nagyon pozitív tapasztalataink voltak vele, sőt néhány nap után növényeink levelein is érezhető volt az állandósult kedvező páratartalom.

Nemcsak a beüzemelése, hanem a működtetése is egyszerű

Általánosságban kijelenthetjük, hogy bár elsőre meglepően sok funkciót kínál, a termék alapvetően nincs túlbonyolítva. Működtetése legalább olyan egyszerű, mint a beüzemelés. Csak vegyük kézbe a víztartályt, emeljük le a fedőt és töltsük fel szobahőmérsékletű desztillált vagy tisztított vízzel.

A maximum jelzésnek hála pontosan tudjuk majd, hogy mennyi víz kell bele, sőt néhány használat után kiismerhető a termék, így például szinte soha nem kell teli tölteni, hiszen 20-47 négyzetméter esetén egy tartály víz akár 60 órányi párásításra is elég.

A működtetése kapcsán fontos, hogy kiömlője forgatható, így gyakorlatilag bármilyen pozícióban elhelyezhető, a 360 fokban forgatható nyílással pedig mindig oda irányítható a pára, ahol szükség van rá.

A fizikai gombok egyébként könnyedén és jól működnek, egyszerű használni velük a készüléket, nem társulnak hozzá kellemetlen hanghatások, szóval minden téren gyerekbarát megoldásról van szó.

Aromadiffúzorként is kiváló

Minden aromadiffúzor hidegpárásító, de nem minden hidegpárásító aromadiffúzor. A Levoit terméke azonban igen, hiszen egy külön aromaboxot találunk a hátsó felületén, amit kihúzva egy kis kék párnácskát találunk majd. Ide kell csepegtetni az illóolajat abban az esetben, ha szeretnénk egy kis aromát is a párával.

Ezzel máris többfunkciós eszközként tekinthetünk rá, hiszen nagyon kellemes illatokat tudunk előcsalni belőle. Mindeközben csak rajtunk múlik majd, hogy a náthás gyermekünkön segítenénk egy kis mentolos aromával vagy az egész napos stressz után keresünk megnyugvást némi levendulával.

Még éjszaka sem zavaró a működése

Fentebb már említettük, hogy van külön éjszakai mód és kikapcsolhatók a fények, de mindez mit sem ér, ha a párásító hangos. Szerencsére a Levoit mérnökei erre is odafigyeltek, hiszen a készülék még normál módban is meglepően halk.

Ha a legnagyobb intenzitás mellett használjuk, akkor is lehet pihenni mellette, de amennyiben alkalmazzuk az éjszakai üzemmódot, szinte biztos, hogy a gyerekek vagy a rosszul alvó felnőttek számára sem lesz zavaró.

A karbantartás is egyszerű

Mivel vízzel dolgozik, minden hidegpárásítónál oda kell figyelni a takarításra. Különösen jó pont, hogy a Levoit Classic300S Smart esetén a karbantartás nagyon egyszerű. A vizet érdemes naponta kicserélni, hiszen baktériumok telepedhetnek meg benne, ami egészségügyileg káros.

Ehhez elegendő csak levenni a víztartályt, majd kiönteni belőle az állott vizet. Belül minden eleme könnyedén átöblíthető – még a tető is külön –, de vannak egyéb elemei, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek. 

A víztartály alján találjuk például a szűrőt, amihez egy gomb elforgatásával férhetünk hozzá. Egyszerűen öblíthető ez is, vízkövesedés esetén pedig gyártói ajánlás szerint bátran áztassuk fehér ecetbe, sőt járathatjuk is ecetes vízzel az eszközt, ha a vízköves kicsapódások már a tartályon is láthatóvá válnak.

Nyilvánvalóan ezt ne zárt helyiségben tegyük meg, hanem szabad levegőn, esetleg nyitott ablaknál. A géphez egyébiránt jár egy tisztítókefe, amivel könnyedén kitakaríthatjuk a tartály legkisebb réseit is, így a karbantartás valóban nagyon egyszerűvé válik.

Hatékony, mutatós és még okos is: minket meggyőzött!

Nem voltak túl nagy elvárásaink a Levoit hidegpárásítójával szemben, de egy belépő szintű termék után megmutatta, hogy ezt a feladatot sokkal magasabb szinten és okosabb tulajdonságokkal is meg lehet oldani.

Egy normál helyiségben nagyon jó eredmények érhetők el vele, használjuk akár légzéskönnyítőként, akár aromadiffúzorként, akár növényeink érdekében.

A tesztidőszak során nem igazán találtunk különösebb negatívumokat, hiszen a gyakori tisztítást nem róhatjuk fel számára, ugyanis ez minden hidegpárásítónál alapkövetelmény, azt a tervezési hiányosságot viszont nehezen nyeltük le, hogy a tartály és a gép nem rögzülnek egymáshoz, ami nem tűnt túl biztonságosnak.

Ezt leszámítva azonban a Levoit Classic300S Smart szerintünk egy nagyszerű hidegpárásító, így ha egy okos- és kényelmi funkciók sokaságával ellátott terméket keresünk, ami valóban jól működik, akkor nagyon hasznos társ lehet otthonunkban. Nem véletlenül lett a mi választásunk a legjobb párásítókat összefoglaló anyagunkban.

ElőnyökHátrányok
Magas hatásfokEgy kicsit borsos árcédula
Nagyobb helyiségben is jól használhatóNincs magyar nyelvű használati utasítás
Hasznos társalkalmazás és okosfunkciókAz applikáció frissítésével akadhatnak gondok
Óriási víztartályA gép és a tartály nem rögzíthető egymáshoz
Egyszerű tisztíthatóság
Csendes működés
Saját páratartalom-érzékelővel rendelkezik