Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Morzsaporszívó (kézi porszívó) – mutatjuk 2024 legjobb készülékeit

Utoljára frissítve:

A morzsaporszívók különösen hasznosnak bizonyulnak a kisgyermekes családoknál, illetve azok körében is, akik háziállatot tartanak. Ugyanakkor bármikor jól jöhet egy kompakt kézi porszívó a kisebb-nagyobb “balesetek” eltakarításához is.

Tartalomjegyzék

A rohanó mindennapok gyakran kihívások elé állítanak, ez persze együtt jár azzal, hogy kapkodunk, sietve isszuk meg a kávénkat, vagy épp a reggeli elkészítését próbáljuk meg a lehető leggyorsabban megoldani. Ilyenkor könnyen megtörténik, hogy kilöttyen a tej, kiborul a müzlis doboz. Ha épp nem a kedvenc nyuszis mamuszunkat öntöttük le egy csésze forró feketével, komoly fejtörést okozhat, hogy miként takarítsuk fel a konyhapultról vagy a padlóról. A hagyományos felitatás és törölgetés hosszadalmas lehet, viszont a modern morzsaporszívók egy része alkalmas arra, hogy a “folyékony szennyeződéseket” is eltüntessük a segítségükkel. Ha viszont a rengeteg por okoz problémát, és olyan megoldásban gondolkodunk, ami praktikus és egyszerű, szintén a kézi porszívók jelenthetik a legjobb opciót. 

Jól tudjuk azonban, hogy nem olyan könnyű a tökéletes készülék megtalálása, és éppen ebből a célból gyűjtöttük egy csokorba a legjobb morzsaporszívókat, méghozzá úgy, hogy figyelembe vettük az igazolt vásárlói visszajelzéseket, a hazai és nemzetközi teszteket, valamint saját tapasztalatainkat is.

A legjobb morzsaporszívók (2024)

Bosch GAS 18V-1 Professional (06019C6200) – A mi választásunk

Típus: Akkus Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Igen Szűrő: Mosható kimeneti szűrő Szívóerő szabályozás: Van Szívófejek száma: 1 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,7l Súly: 1.3kg (akksi nélkül)

Előnyök
 • A portartály mosogatógépben mosható
 • Ergonomikus fogantyú a könnyű kezelhetőségért
 • 0,7 literes porgyűjtő tartály
 • Új forgólevegős technológia
 • Erőteljes motor
 • Sok tartozék
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu

Olyan morzsaporszívó beszerzése a cél, amellyel a nehezen hozzáférhető helyek sem jelentenek többé kihívást? Amennyiben a Bosch GAS 18V-1 Professional modell mellett döntünk, egy könnyű, kompakt, sokoldalúan használható kézi porszívóval gazdagodhatunk, amelynek ráadásul a szűrőn kívül minden alkatrésze mosogatógépben mosható. 

Praktikus tartozékokkal eredményesebben porszívózhatunk

A tartozékai között találunk egy résszívófejet, amellyel gond nélkül hozzáférünk a szűkebb, más eszközökkel megközelíthetetlen területekhez is. A padló szívófejjel pedig szinte bármely felületen takaríthatunk. Egy rugalmas hosszabbító tömlő is a csomag része, illetve két szívócső. Azonban az akkumulátort és a töltőt külön kell megvásárolni. 

Egyszerű kezelhetőség, könnyű hordozhatóság

Kompakt kialakításának, valamit 1,3 kg-os súlyának köszönhetően a Bosch GAS 18V-1 Professional egyszerűen hordozható, így bárhová magunkkal vihetjük, még a garázsban is használhatjuk az autó műszerfalának kiporszívózásához. 

0,7 l-es porgyűjtő tartállyal rendelkezik, amelyet egyetlen gombnyomással kiüríthetünk, sőt, a kiszerelése sem bonyolult. A porszűrő kivételével az alkatrészei mosogatógépben moshatók, ami jelentős könnyebbség. 

Kétfokozatú légáramrendszerének hála egyenletesebb légáramot biztosít, ami hozzájárul a hatékonyság és a szívóerő növeléséhez. Használata nemcsak egyszerű, de kényelmes is, ugyanis ergonomikus fogantyúval rendelkezik és kiegyenlített súlyeloszlású.

Jó szolgálatot tesz kemény padló tisztításánál, a kisebb-nagyobb barkácsfolyamatok során keletkező szennyeződések feltakarításánál, sőt, még az állatszőrök eltávolításához is alkalmazható.

Gorenje MVC 72 FW – Legjobb ár-érték arány

Típus: Akkus Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Igen Szűrő: Hepa Szívóerő szabályozás: Nincs Szívófejek száma: 2 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,4l Súly: 0.7kg

Előnyök
 • Fali konzol
 • Száraz és nedves tisztítás is
 • Réstisztító fejjel
 • Modern kivitel
 • Vezeték nélküli működés
 • Szétszedhető és könnyen tisztitható
Elérhető itt
Árukereső.hu

Amennyiben egy kiváló ár-érték arányú morzsaporszívót keresünk, a Gorenje MVC 72 FW ideális választás. Mellette szól, hogy nedves és száraz szennyeződések eltávolításához is alkalmazható, vagyis nem probléma, ha a kiömlött vizet vagy a lepotyogott ételmaradékokat szeretnénk eltüntetni általa. Bármilyen felületen használható, így ha gyorsan megszabadulnánk a padlóra került koszoktól, vagy épp a munkaasztalunkat takarítanánk le pillanatok alatt, aligha találhatunk jobb alternatívát.

Egyszerű használat, praktikus töltés a dokkoló állomáson

A HEPA szűrővel rendelkező készülék portartálya könnyen kiüríthető, de nem jelent gondot a kiszedése sem, ha szeretnénk vízzel átmosni. Hasznos tartozékával, a réstisztító fejjel a nehezen elérhető helyek is eredményesen kitakaríthatók. Kis súlyából adódóan nem fárad el a kezünk a használat során. 

Az pedig külön előny, hogy falra szerelhető a dokkoló állomás, ezáltal praktikusan, helytakarékosan megoldható a töltés. 14 perces üzemidőt biztosít, amely elegendő ahhoz, ha gyorsan szeretnénk felporszívózni a kiborult, lepotyogott szennyeződéseket, vagy épp a szerelési, háztartási munkálatok során képződő törmeléket.

Nagyszerű társ a mindennapokban

Ideális választás kisgyermekes családokba, házi kedvencek mellé, ugyanakkor a barkácsolás szerelmeseinek egyaránt jó szolgálatot tehet az optimális szívóerőt biztosító kézi porszívó. Éppen arra való, hogy előkapjuk a leszóródott ételmaradékok, a kiborult alomtálca szennyeződéseinek feltakarításához. 

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini (BHR4562GL) – Kompakt megoldás

Típus: Akkus Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Nem Szűrő: Eltávolítható fém elsődleges szűrő Szívóerő szabályozás: Nincs Szívófejek száma: 2 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,1l Súly: 0.5kg

Előnyök
 • Kompakt méretű
 • Nagy szívóteljesítmény
 • Többfunkciós tartozékok különböző felhasználásra
 • Akár 30 perces porszívózási idő
 • Mindössze 0,5 kg súlyú
 • Modern dizájn
 • Egy gombnyomásos portartály ürítés
Elérhető itt
Árukereső.hu
robotworld.hu

Kapcsolódó tesztünk:

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini kéziporszívó teszt

A morzsaporszívók között is egészen kicsinek számít a Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini készülék, amely nemcsak kompakt, de különleges dizájnnal is rendelkezik. Egyesek szerint termoszra, míg mások szerint egy sci-fi kellékre hasonlít. Nem mindennapi kialakításának, kis méretének köszönhetően tulajdonképpen bárhol tárolhatjuk. Az íróasztalon, az autóban, a dohányzóasztal tárolójában.

Kifejezetten előnyös az autó takarításához

Termoszhoz hasonlító alakjából adódóan nagyon jól használható például az autó nehezen elérhető területeinek kiporszívózásához. Természetesen az sem mellékes, hogy 30 perces üzemidőt biztosít, ami valljuk be, bőven elegendő ahhoz, hogy a műszerfalat, a sebváltó környékét, illetve az üléseket is megszabadítsuk a felhalmozódott portól és szennyeződésektől.

Remekül alkalmazható egyéb holmik kiporszívózásához is, mint táskák, könyvek, de a lakásban bárhol jó szolgálatot tehet, akár a bútorok, laptop billentyűzetének portalanításánál is. Inkább a kisebb méretű szennyeződések esetén javasolt a használata.

A gyors indítás-leállítás megakadályozza, hogy a por a fúvókában maradjon, vagyis a motor azonnal leáll, amint lekapcsoltuk, így a portartály csapóajtaja is bezárul, ezáltal nem kerül vissza az összegyűjtött kosz.

Többlépcsős szűrőrendszer a hatékonyabb tisztításhoz

A mini porszívó a fémszűrőn belül egy HEPA szűrőt is tartalmaz, ezáltal képes a porszemcsék 99,5%-át felfogni. Egyszerűen tisztítható, vízzel átmosható, arra azonban érdemes ügyelni, hogy szárazon tegyük el. 

Praktikusan használható ultramodern készülék

Azontúl, hogy egy igazán figyelemre méltó megjelenésű eszközről van szó, kis méretéből adódóan helytakarékosan tárolhatjuk, sőt, külön előny, hogy USB-C csatlakozón keresztül is tölthetjük.

Deerma CM1300 – Allergiásoknak ajánljuk

Típus: Vezetékes Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Nem Szűrő: Hepa Szívóerő szabályozás: Nincs Szívófejek száma: 2 Fali konzol: Igen Portartály űrtartalma: 0,4l Súly: 1.9kg

Előnyök
 • Atka és por tisztításhoz is
 • UV-fénnyel megszabadulhat az allergénektől
 • 3 cserélhető fej a speciális feladatokhoz
 • A szűrő és tartály könnyű tisztítása
 • Könnyű és praktikus
 • Alacsony súly és a hosszú kábel
Elérhető itt
Árukereső.hu

Szeretnénk még tisztább környezetet teremteni otthonunkban? Netán allergiával küzdünk, és felvennénk a harcot a poratkákkal szemben? A Deerma CM1300-as modell kézi porszívóként és “atkaeltávolító” készülékként is megállja a helyét. Bár egy vezetékes termékről van szó, ez előnnyel is jár, ugyanis nagyobb szívóteljesítmény lehet a jutalmunk, és akár az egész nappali összes kis rejtett területét kiporszívózhatjuk.

Multifunkciós eszköz többféle tartozékkal

A készülékkel 3 cserélhető kefe is a birtokunkba kerül, így a speciális feladatok sem foghatnak ki rajtunk. Az UV-kefe megbízható társunk lehet az atkák elleni harcban. A széles kefe pillanatok alatt beszívja a port és az egyéb törmeléket. A 2 az 1-ben lapos kefe pedig az egyenetlen vagy nehezen elérhető helyek tisztításánál jelent segítséget. 

A kiváló minőségű UV-lámpa 253,7 nm-es sugarak által képes eltávolítani az allergéneket. Ugyanakkor az intelligens infravörös érzékelő kikapcsolja a lámpát, ha nincs elérhető közelségben semmilyen tárgy, és olyankor nem bocsát ki feleslegesen UV-fényt. 

Hatékony takarítás, könnyű alkalmazhatóság

Már önmagában az is előny, hogy viszonylag kis tömegű készülékről van szó (kb. 1,9 kg), emellett persze nagyban segít a hosszú 4,2 méteres vezetéke, amellyel nem jelent problémát az egész lakásban történő alapos takarítás. Hatékony egyenáramú motorral rendelkezik, használhatjuk “normál” és “magas” üzemmódban, utóbbi esetén akár 10000 Pa szívóteljesítményt is képes biztosítani. 

Ami a tisztítását illeti pofonegyszerűen megoldható, ugyanis a szűrő és a portartály is mosható.

Ha tehát felvennénk a harcot a poratkákkal, hogy ezzel is csökkentsük az otthonunkban található allergének számát, a Deerma CM 1300 kézi porszívó kiváló választást jelent.

Bosch Move Lithium 20 Vmax (BHN20L) – Felső kategória képviseletében

Típus: Akkus Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Nem Szűrő: Mosható szűrő Szívóerő szabályozás: Igen Szívófejek száma: 1 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,4l Súly: 1.1kg

Előnyök
 • Sokoldalú tisztítás
 • Működési idő: akár 45 perc.
 • Két teljesítményszint
 • Mosható szűrő
 • A porzsák könnyen üríthető
 • Tartós Bosch lítium-ion technológia
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu

Amennyiben egy csúcskategóriás, erős szívóteljesítménnyel rendelkező kézi porszívóra vágyunk, amely hatékonyan alkalmazható kemény padlón, a Bosch 14,4 V-os lítium-ion akkumulátorral felszerelt készüléke kiváló választásnak bizonyul. Legfőbb előnye, hogy akár 45 percen át használhatjuk, így bőven lehetőségünk nyílik gondosan felporszívózni az egész lakásban.

Nagy teljesítményű kézi porszívó hosszú üzemidővel

Sokan keresünk egy olyan készüléket, amely nagyfokú szabadságot kínál az alkalmazás terén, azaz vezeték nélküli, ugyanakkor nem kell megalkudnunk a teljesítményt illetően sem. A Bosch Move Lithium 20 Vmax éppen ilyen, nyugodtan használhatjuk akár 45 percen át, ráadásul kifejezetten javasolt kemény padló porszívózásához. 

A magas teljesítmény mellett az egyszerű tisztíthatóság is előnye, a portartály könnyen üríthető, a szűrő pedig mosható. Ami különösen kelendővé teszi, hogy ez a felső kategóriás eszköz csupán 1,1 kg, azaz nem jelent problémát, ha hosszabb ideig használjuk, illetve az sem, ha magasra kell emelni, például a polcokat portalanítanánk.

Kiváló választás kemény padlóhoz, állatszőr-eltávolításhoz, autó kitakarításához

Mivel egy magas szívóteljesítményű készülékről van szó nem csak kemény padló porszívózásánál jelent ideális választást, a segítségünkre lehet az állatszőrök eltávolításánál is, valamint az autó kitakarítása során. A hosszú üzemidő által sokkal hatékonyabbak lehetünk a hétköznapi rutinban, nem kell kisebb részfolyamatokra bontani a takarítási feladatokat. 45 perc elegendő ahhoz, hogy felporszívózzunk a nappaliban, de ha ma épp a kocsi kitakarítása van tervben, azt is elvégezhetjük a segítségével.

Jó, ha tudsz róla!

Black & Decker PD1200AV-XK – Csendes autós porszívó

Típus: Vezetékes Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Nem Szűrő: Szűrőtisztító kerékkel tisztítódó szűrő Szívóerő szabályozás: Nincs Szívófejek száma: 1 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,56l Súly: 1.5kg

Előnyök
 • 5 méteres hálózati kábel
 • Alkalmas szivargyújtóhoz az autóban
 • Szűrőtisztító kerék
 • Átlátszó porgyűjtő
 • Hármas szűrőrendszer
 • Egyedülálló beépített szívócső résszívó és kefe feltéttel
 • Tároló táskával
Elérhető itt
Árukereső.hu

A vezetékes Black & Decker készülék leginkább az autós porszívók kategóriájába sorolható, ha tehát egy erre alkalmas eszköz beszerzése a célunk, nem fogunk csalódni benne. Beépített, kihúzható résszívóval rendelkezik, ami megkönnyíti a nehezen hozzáférhető helyek kiporszívózását. Ugyanakkor 5 méteres kábeljének köszönhetően nem jelent problémát az sem, hogy elérjük az összes tisztítandó területet.

Csendes és praktikus

Sokunkban megfogalmazódhat az igény egy valóban csendes készülék beszerzésére, a Black & Decker autós porszívója csupán 10 dB-es zajszint mellett üzemel, ami valljuk be, egészen elképesztő. 

Nemcsak emiatt praktikus, hanem a töltési lehetősége végett is, ugyanis 12 V-os adaptere csatlakoztatható a szivargyújtóhoz. Legnagyobb előnye a már említett kihúzható résszívó feltét, amely 2 az 1-ben tartozéknak számít, mivel puha kefés kialakítású. A segítségével nem okoz gondot az ülések alatti szennyeződések eltávolítása sem.

Optimális szívóerő, mindig tiszta szűrő

Ciklon hatású forgólevegős rendszerének hála a szűrő kellően tiszta marad, ez pedig kiváló alapot jelent a megfelelő szívóerő biztosításához. A szűrőtisztító keréknek köszönhetően nem szükséges kézzel megtisztítani, ami hatalmas előny. 

A felszívott szennyeződések egyszerűen eltávolíthatók a portartály oldalsó ablakán keresztül. Mivel a tartály átlátszó, így könnyedén nyomon követhetjük a telítettségi szintjét is. Nagyszerű eszköz, amely minden autós számára aranyat ér.

Sencor SVC 190 – Belépő szint képviseletében

Típus: Akkus Száraz tisztítás: Igen Nedves tiszítás: Igen Szűrő: Mosható kimeneti szűrő Szívóerő szabályozás: Nincs Szívófejek száma: 1 Fali konzol: Nincs Portartály űrtartalma: 0,5l Súly: 1kg

Előnyök
 • Akár 15 perc üzemeltetés egy feltöltéssel
 • Mosható szűrő
 • Akkumulátor-töltést jelző indikátor
 • Száraz és nedves tisztítás
 • Könnyű, csendes és kényelmes
 • Fali tartó
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu

A Sencor akkus kézi porszívó száraz és nedves szennyeződések takarításához is alkalmazható, teljes töltéssel akár 15 percig is használható. Tökéletes, ha gyorsan szeretnénk felporszívózni egy-egy konkrét területen, például a konyhapulton, a szőnyegen, az íróasztalon, számíthatunk rá akkor is, ha épp az autóban az ülésre került morzsákat szeretnénk felszippantani.

Sokoldalúan alkalmazható különféle szennyeződéstípusok esetén

Kompakt kialakításának köszönhetően a nehezebben hozzáférhető helyeken is bevethetjük, és mivel csupán 1 kg, nem jelent nehézséget az sem, ha 15 percen át használjuk egyhuzamban. Nemcsak a helyszínt illetően kapunk nagyfokú szabadságot, hanem a szennyeződések típusát tekintve is. Ugyanis használható például a kiborult tej felszívásához, de a kiszóródott gabonapehely eltávolításához is. A száraz-nedves technológia lehetővé teszi, hogy valóban akkor és ott használhassuk, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A praktikus töltöttség-jelző megmutatja, hogy ha a készülék készen áll a használatra, ugyanakkor arról is informál minket, ha már elérkezett a töltés ideje.

Minden padlótípushoz ideális

A Sencor készülék segítő társunk lehet bármilyen felületről legyen is szó: alkalmazható kárpit, kemény padló, bútorok felületének takarításához. Mosható szűrővel rendelkezik, ami szintén szempont lehet a választás során. A nedves és száraz takarításhoz való szívófejek mellett a réstisztító fej is jó szolgálatot tehet a mindennapok során.

Milyen esetekben hasznos egy kézi porszívó?

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a hétköznapjainkat segítő készülékek más-más alkalmazási körrel rendelkeznek, és kevés olyan eszköz létezik, amellyel a legtöbb takarítási feladat elvégezhető a különféle helyzetekben. 

Legjobb állóporszívókat összefoglaló kutatásunkban bemutattuk a kézi porszívók “nagytestvéreinek” a főbb előnyeit, viszont a morzsaporszívók egészen más helyzetekben segíthetnek ki a bajból. Például a váratlan balesetek, barkácsolási teendők, és egyéb háztartási munkálatok során képződő törmelékek, szennyeződések feltakarításában lehetnek szolgálatunkra. Ugyanakkor, ha gyorsan szeretnénk egy adott területnek a portalanítását elvégezni, például a könyvespolcét, szintén hasznosnak bizonyulhatnak. 

Egy kézi porszívó remek társ lehet a mindennapok során, főként akkor, ha házi kedvencünk társaságában dolgozunk, home office-ban. A legtöbb készülék alkalmas arra, hogy maradéktalanul eltávolítsa a kósza állatszőröket, ha tehát már az irodaszékünkön és a kanapénkon is vastagon áll a sok szőr, csak előkapjuk a praktikus morzsaporszívót, és rögtön orvosolhatjuk is a problémát. Szintén életmentő segítséget jelent egy efféle kompakt eszköz, ha a billentyűzetünkből szeretnénk kiszippantani az odakerült morzsákat, ételmaradékokat. 

Remekül használhatók például az autónk kitakarításához, de ha csak a szőnyegen lévő morzsákat tüntetnénk el seperc alatt, szintén megtehetjük. 

Legnagyobb előnyük, hogy általuk a szűk, nehezen hozzáférhető helyekre is gond nélkül elérhetünk, ugyanis a legtöbb modellhez speciális tartozékok is kaphatók, például résszívó toldalék, univerzális kefefej. Így nem jelent majd problémát az elektronikai eszközeink kitakarítása sem, de a kocsiban az ülések alatt is könnyedén kiporszívózhatunk.

Milyen morzsaporszívót vegyek?

Ahhoz, hogy valóban megtaláljuk a számunkra legideálisabb készüléket, fontos átgondolnunk, hogy milyen célból használnánk, milyen felületek tisztításához vennénk igénybe, valamint azt is, hogy kizárólag “száraz takarítást” végeznénk, vagy olyan modellre vágyunk, ami a folyékony szennyeződéseket, folyadékokat is képes eltüntetni.

Fontos szempont lehet az is, hogy például allergiásak vagyunk-e, mivel ez esetben döntő lehet az is, hogy milyen szűrőt tartalmaz a morzsaporszívó. Elérhetők HEPA szűrősek, sőt, poratka specifikusak is. Azonban, ha inkább a kocsink rendszeres kitakarításához keresünk egy segítő eszközt, válasszunk kifejezetten autós porszívót.

Az alkalmazási célon és egyéni preferenciánkon túl nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a kézi porszívó esetében sokat számít a méret és a súly is, hiszen manuálisan kell használnunk, azonban, ha éppen ellenkező elvárásaink lennének, érdemes tájékozódni a robotporszívó tesztjeink segítségével, így lényegében “kiszervezhetjük” a takarítást.

A legfontosabb paraméterek a kézi porszívó kiválasztása során

Lényeges, hogy akkumulátoros vagy vezetékes modellről van szó, előbbi nagyobb fokú szabadságot ad a helyszínt illetően, utóbbinál viszont nincsenek időtartambeli korlátozások. Az akkumulátoros készülékek üzemideje változó, a 7-10 percestől egészen a 45 perces működési időt garantáló kézi porszívók is elérhetők. A feltöltés esetében általában hosszabb idővel kell számolni, javarészt 4-5 óra szükséges, de ez modellenként eltérő lehet az akkumulátortípus függvényében.

Szintén ajánlott figyelembe venni a portartály kapacitását. Mivel a morzsaporszívók épp arról híresek, hogy porzsák nélküliek, esetükben arra célszerű odafigyelni, hogy mennyire egyszerű a porgyűjtő tartálynak a tisztítása. Könnyen kiüríthető, akár egy gombnyomással? Pillanatok alatt eltávolítható, ha át szeretnénk mosni, vagy csak nehézkesen “szerelhető szét”? 

Ami a kapacitást illeti, ezek a készülékek jellemzően kisebb űrtartalmúak, mivel nem egy teljes lakás komplett kitakarítására tervezték őket. A könnyű, gyors és praktikus használat persze együtt jár a gyakoribb tartályürítéssel. Arra viszont tökéletesek, hogy egy nem várt baleset “maradványait” seperc alatt eltávolítsuk.

Milyen a morzsaporszívó szűrőrendszere? Ez akkor lehet szempont, ha például csökkentenénk az otthonunkban megtalálható allergének mennyiségét. Ilyenkor bizonyulnak jó döntésnek a HEPA szűrős változatok, amelyek képesek a részecskék több mint 99%-át kiszűrni. Egyes szűrőtípusok viszont arra a legalkalmasabbak, hogy felfogják a haj- és szőrszálakat, illetve egyéb szennyeződéseket. Nagyon sok modell esetében mosható szűrővel találkozhatunk. 

A kétlépcsős szűrőrendszerrel ellátott típusoknál egy előszűrő és egy főszűrő is megtalálható a készülékekben. Előbbi azért felel, hogy felfogja a nagyobb részecskéket, hogy azok ne jussanak el a főszűrőhöz, a dupla szűrés által hatékonyabb, eredményesebb lehet a takarítás.

Általános takarításhoz tökéletes egy klasszikus mosható szűrő, míg allergiás panaszok meglétekor, háziállat mellett a HEPA szűrősek javasoltak.

A vásárlás során vegyük figyelembe azt is, hogy milyen tartozékok kaphatók az egyes készülékekhez, nagyon hasznosak például a résszívófejek, melyekkel hozzáférhetünk a kanapé kisebb zugaihoz is, ellenben a sörtés kefék kiválóan kiszedik az állatszőrt a szőnyegekből, fotelekből. Ez utóbbi tartozékok alkalmasak a kemény padló porszívózásához is.

A kézi porszívók előnyei és hátrányai

Mindenképpen az előnyök közé sorolható, hogy gyorsan, egyszerűen alkalmazhatók, hiszen pillanatok alatt “használatra készek”, így a kisebb-nagyobb háztartási balesetek eltakarításához a legkiválóbb eszközök. Mellettük szól, hogy kompakt méretűek, könnyűek, így nem jelent gondot a manuális alkalmazás, ugyanakkor helytakarékosan tárolhatók.

Tulajdonképpen bármilyen felületen bevethetők, egyedül az lehet korlát, hogy egy töltéssel hány perces üzemidőt biztosítanak, azonban, ha nem egyszerre szeretnénk az egész lakást kitakarítani, vagy a meglévő robotporszívónk mellé keresünk egy azonnal bevethető eszközt, nagyszerű választások.

Hátrányként talán csak annyit említenénk, hogy méretükből adódóan kisebb kapacitású portartállyal rendelkeznek, amelyet ebből kifolyólag gyakran kell üríteni. Egyes modelleknél nehezebb az egész tartály kiemelése. A vezeték nélküli típusoknál pedig egy kis tervezést igényelhet a takarítási részfolyamatok beütemezése az üzemidő korlátaiból fakadóan.

Reméljük, hogy segítettünk ezzel a cikkel, és sikerül kiválasztani a legideálisabb kézi porszívót!

Kapcsolódó vásárlási tanácsadóink: