Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mi a teendő, ha a mosogatógép nem szivattyúzza ki a vizet?

Egy mosogatógépnek számos olyan problémája lehet, amit nagyon egyszerűen javíthatunk házilag, ha szükség van rá. Ide sorolható az is, ha az eszköz nem ereszti le a munka után a vizet.

Bár egyre takarékosabbak, a modern mosogatógépek még mindig nagyon sok tiszta vizet használnak ahhoz, hogy edényeinket tisztán tarthassák. Ebből a folyamat végére piszkos szennyvíz lesz, amivel normál esetben nem találkozunk, hiszen a mosogatógép magától kiszivattyúzza a lefolyóba.

Csakhogy ez a gyakorlat nem mindig valósul meg, hiszen a háztartási gép esetenként meghibásodhat, aminek részeként a szennyvíz nem ürül ki vagy csak részlegesen, így az ajtó nyitását követően a medencében marad. A probléma a legtöbbször egyszerűen javítható, de lássuk a kapcsolódó teendőket.

A mosogatógép működési elve

Ahhoz azonban, hogy ilyen esetben hozzá tudjunk nyúlni mosogatógépünkhöz, elengedhetetlenül fontos megismerkedni az eszköz működési elvével, noha az már nagy mosogatógép kutatásunból is kiderült, hogy az egyes típusok milyen sokféle sajátossággal rendelkeznek.

Minden egyes tisztítási folyamat azzal indul a gépi mosogatás során, hogy a bemeneti szelep segítségével az eszköz vizet szivattyúz a belső rendszerbe.

Ilyenkor feltelnek tiszta vízzel a fúvókákkal ellátott karok is, melyek miután nyomás alá kerültek, körkörös mozgásba kezdenek, így minden oldalról érik az edényeket és az evőeszközöket, a belőlük spriccelő víz a mosogatószerrel találkozva pedigképes eltávolítani a rajtuk lerakódott ételmaradékokat.

A folyamat sikerének a kulcsa még, hogy a gép alaposan felmelegíti, gyakorlatilag felforrósítja a vizet, miközben egy recirkulációs szivattyú jóvoltából folyamatosan szűri, illetve újra és újra felhasználja az alsó részen található medencébe került mennyiséget.

A tisztítási folyamat végeztével a szivattyú nem a rendszerbe forgatja vissza a vizet, hanem kiüríti a gépből. Amennyiben ez valamiért nem sikerül, a medence alján találkozunk vele az ajtó nyitását követően, ami minden esetben valami dugulásra enged következtetni.

A legtöbbször az eltömődött szűrő jelenti a problémát

Amennyiben a mosogatógép nem tudja kiszivattyúzni a vizet, annak az oka a legtöbbször az eltömődött szűrő lesz, ezért érdemes minden ilyen esetben ezzel indítani az ellenőrzést.

Mint köztudott, a mosogatógépen belül a lefolyószűrőt azért nagyon fontos tisztítani, hogy megakadályozzuk vele az ilyen eseteket. A szűrőház jellemzően mindig a gép alsó felében található, és többnyire nagyon könnyen eltávolítható.

Minden esetben vegyük ki a gépből, ellenőrizzük az állapotát, ha sok benne az ételmaradék, szabadítsuk meg tőle, majd folyóvíz alatt alaposan mossuk át. A visszahelyezés után indítsunk egy rövid tisztítóprogramot, és ha a víz eltűnt a medencéből, akkor a probléma megoldódott.

Az ilyen helyzet megelőzésének érdekében nagyon lényeges, hogy hetente legalább egy alkalommal tisztítsuk meg a mosogatógép szűrőjét az ételmaradékoktól.

A lefolyótömlőnél is kereshetjük a hibát

Amennyiben a szűrő megtisztítása nem hozott eredményt, érdemes tovább haladni a vízelvezető rendszeren, melynek következő eleme a dugulás szempontjából a lefolyótömlő lesz.

Ez minden esetben a készülék hátulján található, és azt a célt szolgálja, hogy a gép állandó összeköttetésben legyen a csatornarendszerrel. Ezen a ponton alapvetően két hibalehetőség jelentkezhet, amit el kell hárítanunk.

A lefolyótömlő eltömődött

Az egyik ilyen, hogy a lefolyótömlő eltömődött, és akár szabad szemmel is láthatjuk, hogy a csőben egyáltalán nem mozog a víz. A megoldáshoz a gépet mindig le kell csatlakoztatnunk a lefolyóról úgy, hogy egy vödröt vagy egy nagyobb lavórt készítünk oda a folyamathoz.

A dugulás a legtöbbször a kanyarulatokban tapad meg, így sokszor elegendő lehet, ha a csövet kiszabadítjuk, és manuálisan kiürítjük belőle a lerakódásokat. Érdemes lehet üresen megjáratni a mosogatógépet úgy, hogy a tömlő útja teljesen szabad marad, így a benne található feltelítődés könnyedén ki tud ürülni.

A lefolyótömlőt helytelenül szerelték be

Gyakori probléma a frissen beszerelt mosogatógépeknél, hogy az eszköz azért nem tudja kiszivattyúzni a vizet, mert helytelenül szerelték be hozzá a lefolyótömlőt. Ez azért jelenthet gondot, mert orvoslása gyakran csak bontással orvosolható.

Alapszabály ugyanis, hogy a lefolyótömlő olyan vízkimenethez csatlakozzon, mely legalább 50-100 centiméterrel a talajszint felett helyezkedik el. Az esetek többségében ez szerencsére nem szokott dugulást okozni, de mivel előfordulhat, ezért érdemes számításba venni.

Ilyen esetben találkozhatunk az úgynevezett szifon effektussal. Ha a lefolyócső túl mélyen van beillesztve a rendszerbe, a működés során szivattyúhatás érvényesül, és ahelyett, hogy a szennyvíz kifolyna a gépből, inkább visszakerül bele.

A leeresztő szivattyú is meghibásodhatott

Minden esetben jelentősebb problémaforrás, illetve a javítás tekintetében is költségesebb folyamat, ha a leeresztő szivattyú hibásodott meg a mosogatógépben, mely szintén ilyen kellemetlenségeket idézhet elő.

Ami azonban nagyobb baj, hogy ez az alkatrész a legtöbb esetben csak nagyon nehezen elérhető helyen található a mosogatógépben, emiatt pedig általában kizárólag képzett szerelők, szakemberek tudják kibontani, tisztítani, illetve javítani.

Ez azonban közel sem mindig általános! Bizonyos mosogatógépeknél ugyanis a szivattyú kifejezetten jó helyen található, akár otthoni körülmények között is elérhető, szétszerelhető. Amennyiben ezt meg tudtuk valósítani, minden esetben ellenőrizzük az eltömődését.

Ha a problémát nem a szivattyú eltömődése okozta, érdemes – főleg garanciális gép esetén – szerelőre bízni a javítási feladatot, mert könnyedén előfordulhat, hogy csak nagyobb kárt teszünk az alkatrészben, mint ami valójában van vele.

Nagyon fontos, hogy a szivattyú kiszerelését soha ne kezdjük meg elektromos hálózathoz csatlakoztatott mosogatógépnél!

A szintérzékelő problémája

Minden mosogatógépben találkozhatunk úgynevezett szintérzékelővel, mely konkrétan egy aprócska szenzor, ami szintén előidézheti azt a problémát, hogy a mosogatógép nem tudja kiszivattyúzni magából a vizet.

Ehhez minden esetben ellenőrizni kell a nyomástartó kamrát – jellemzően egy kis műanyag doboz –, melyben egy átlátszó cső fut. Csatlakoztassuk le a rendszerről, ha úgy látjuk, el van tömődve, majd a visszahelyezés után egy halk kattanást kell hallanunk.

Amennyiben így történt, akkor a szintérzékelő vagy más néven nyomáskapcsoló jól működik, tehát nem ennek a meghibásodása okozza a mosogatógépben megmaradó víz problémáját.

Sokszor csak nincs kiszintezve a mosogatógép

A használati útmutatóban minden mosogatógépnél kiemelésre kerül, hogy mennyire fontos a pontos beállítás, hogy a gépet a mozgatható lábak segítségével közel tökéletesen vízszintbe helyezzük, azaz kiegyensúlyozzuk a bekötés, illetve a használat előtt.

Amennyiben már mindent kipróbáltunk és továbbra is víz van a gép medencéjében, akkor érdemes lehet megmozgatni egy kicsit az eszközt, és figyelni, hogy a víz lötyög-e benne, hogy a víztükör megdől-e valamelyik irányban. Amennyiben igen, akkor azonnali korrekcióra van szükség.

Érdemes a beállításhoz egy vízmértéket elhelyezni a mosogatógép tetején, és ahhoz igazítani a beállítást. A gép lábai jellemzően biztosítóanyák tekerésével emelhetők vagy süllyeszthetők, és mivel problémaforrás lehet, ezért érdemes nagy gondot fordítani a beállításukra.

A vezérlőmodul problémája

Az egyik legkellemetlenebb, otthoni környezetben soha nem javítható probléma egy mosogatógépnél a bennmaradó szennyvíz tapasztalásakor az úgynevezett vezérlőmodul meghibásodása.

Minden eszköz rendelkezik egy ilyen elektromos panellel, mely képes vezérelni a működéshez kapcsolódó folyamatokat, így természetesen a kiszivattyúzást is. Ha meghibásodik, az könnyedén előidézhet ilyen hibajelenségeket.

Ha a mosogatógépen van kijelző

Ma már a legtöbb mosogatógép rendelkezik kijelzővel. Ha valami meghibásodott vagy valamivel probléma van, akkor itt jellemzően hibakód jelenik meg pontosan úgy, mint például az autó műszerfalán.

Ez sokszor azért kényelmes alternatíva, mert a géphez járó használati útmutatóban ezek a hibakódok le vannak írva, méghozzá a lehetséges megoldásaikkal együtt, ezáltal pontosan tudjuk majd, hogy mihez nyúljunk, illetve mikor kell szerelőt hívnunk.