Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mosogatógép – mutatjuk 2024 legjobb választásait

Utoljára frissítve:

Néhány évtizeddel ezelőtt talán eszünkbe sem jutott, hogy a mosogatást valaki vagy valami más végezze el helyettünk, mondhatni a mindennapi házimunka része volt. Manapság azonban már el sem tudjuk képzelni, hogy mi lenne velünk mosogatógép nélkül, mely egy sokak által gyűlölt feladatot végez el helyettünk gyakorlatilag teljesen önállóan.

Tartalomjegyzék

A legjobb mosogatógépeket a következő forrásokból választottuk

 • saját tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • hiteles tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Beépíthető mosogatógépek

Ha szeretjük a modern és letisztult konyhákat, ahol el lehet rejteni a berendezési tárgyakat, a beépíthető mosogatógépek jó alternatívát nyújtanak hozzá.

Whirlpool WBC 3C26 X – kiváló ár-érték arány

Terítékek száma: 14 Energiaosztály: E Energiafelhasználás: 95kWh Vízfogyasztás: 9 liter Programok száma: 8 Zajszint: 46dB Eco program idő: 190 perc

Előnyök
 • elektronikus só- és öblítőszerhiány jelzés
 • állítható magasságú és kivehető felső kosár
 • antibakteriális öblítés
 • halk
 • alaposan mosogat
Elérhető itt
alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Ha szeretnénk egy nagy tudással rendelkező beépíthető mosogatógépet, a Whirlpool WBC 3C26 X az egyik legjobb választás lesz, hiszen rengeteg program, akár 14 teríték fogadására alkalmas belső kialakítás, valamint kiváló energiahatékonyság jellemzi a terméket.

Letisztult dizájn, külső vezérlőpanellel

Bár a beépíthető mosogatógépek esetén gyakran találkozunk rejtett vezérlőpaneles megoldásokkal, a Whirlpool WBC 3C26 X esetében azonban a letisztult és modern dizájnt mégis egy külső, kifejezetten látványos, ebből kifolyólag könnyedén kezelhető panel jellemzi, melyen egyértelmű nyomógombok és kapcsolók segítik az egyszerű vezérelhetőséget.

A készülék a méretezést tekintve illeszkedik a szabványokhoz, ennek megfelelően hiába tudunk kényelmesen és szellősen elhelyezni benne akár 14 terítéket is, az 59,5 centiméteres szélesség és a 82 centiméteres magasság mellett szinte bármelyik konyhabútorban nagyon könnyen elhelyezhető.

Energiahatékonyság a köbön

A maga kategóriájában a Whirlpool WBC 3C26 X mosogatógép kifejezetten előnyös energiahatékonysági jellemzőkkel rendelkezik! A++ energiaosztályba sorolták – mosási- és szárítási hatékonysága is A kategóriás –, ami az energia- és vízfogyasztási tulajdonságait egyaránt előnyösen érinti.

Példának okáért normál használat mellett alig 265 kWh energiafogyasztással rendelkezik éves szinten, de igazán kirívó teljesítményt a vízfogyasztás terén produkál, hiszen dacára a 14 terítékes befogadóképességnek, egy alkalommal mindössze 9 liter vizet használ el, ami éves szinten is alig lesz több 2500 liternél. Ez a teljesítmény tükrében kimagasló eredmény!

Nyolc változatos program és fejlett funkciók

A mosogatógép kapcsán fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a választható programok tekintetében is rendkívül sokoldalú, hiszen a Whirlpool WBC 3C26 X összesen nyolc módban üzemeltethető. Ezek között találhatunk egyszerű előmosogatást, napi vegyes használatra alkalmas alternatívát, sőt mi több, a gyártó gondolt azokra is, akik éjszaka használnák a gépet, ehhez ugyanis egy extra csendes funkciót terveztek.

Mindezt annak ellenére is, hogy a gép normál esetben sem üzemel hangosabban 46 dB-s zajszintnél, még intenzív programon sem, ami mellett találunk még üvegkímélő beállításokat, szárítás nélküli gyorsmosást, de lesz egy Eco névre hallgató referenciaprogram is, mely az esetek többségében tökéletesen megállja majd a helyét.

Extra funkciók és biztonsági megoldások

Mint a legtöbb Whirlpool mosogatógépnél, úgy természetesen itt is találhatunk majd rengeteg fejlett funkciót, így például elektronikusan jelzi, ha kevés benne a só vagy az öblítőszer, a multizónás mosogatás miatt az alsó és a felső kosárban elhelyezett evőeszközök is ugyanolyan tiszták lesznek, de támogatja a multitabletta használatot és találhatunk benne antibakteriális öblítést is.

Ezen felül nem kell aggódnunk a család legkisebb tagjai miatt sem a beépített gyerekzárnak hála, de beállíthatunk vele késleltetett indítást, hovatovább az AquaStop védelmi rendszerről sem kell lemondanunk, mely képes felismerni, ha a gépen belül szivárgás lép fel, így automatikusan elzárja a főcsapot, hogy ne ázzon el az egész lakásunk miatta.

Bosch SMI2HVS02E – Okosítható választás

Terítékek száma: 14 Energiaosztály: D Energiafelhasználás: 85kWh Vízfogyasztás: 9 liter Programok száma: 5 Zajszint: 46dB Eco program idő: 270 perc

Előnyök
 • Okosítható, Home Connect alkalmazás
 • Beépíthető
 • Extra szárítás opció: tökéletesen száraz edények
 • Silence on demand funkció: minimálisra csökkenthető a zaj 30 percig
 • Automatikus programok
 • VarioDrawer evőeszköztartó kosár
 • RackMatic rendszer: a felső kosár magassága 5 cm-rel állítható
 • Vízvédelem
Elérhető itt
pepita.hu
Árukereső.hu

Az okosítható Bosch mosogatógép valóban egy modernkori készülék, Home Connect alkalmazással még könnyebben vezérelhetjük, ráadásul plusz programok letöltésére is lehetőségünk nyílik, ugyanakkor extra funkciókat is elérhetünk. Például a Silence on demand opciót, amellyel 30 percre úgymond “lenémíthatjuk” a készüléket, így minimális zajhatás mellett végzi a rábízott feladatot, amíg mi fontos dolgokra koncentrálhatunk.

Rugalmasan pakolhatunk állítható magasságú kosarának hála

VarioDrawer evőeszköztartó kosarába könnyedén és helytakarékosan pakolhatunk, emellett további előnye a RackMatic rendszere, amely azt jelenti, hogy a felső kosár magasságát akár 5 cm-rel is magasabbra állíthatjuk.

A korábban megszokott, kilakításukban nem módosítható mosogatógépekhez képest a Bosch ezen modellje elképesztően rugalmas készülék. Esetében nem történhet meg az, hogy ne tudnánk mindent helytakarékosan bepakolni. A VarioDrawer evőeszköztartó kosárral 60 cm-es gépeknél akár 14 terítéknek, míg 45 cm-esek esetében akár 10 teríték számára is helyet biztosíthatunk. Ez a “plusz szint” maximálisan kihasználható, ugyanis evőeszközöket és kisebb konyhai kellékeket is belepakolhatunk.

Kényelmes vezérlés az alkalmazás által

Egy régebbi mosogatógép esetében könnyen megtörténhetett az, hogy a meglévő programok nem feleltek meg teljes mértékben az igényeinknek, viszont a Bosch SMI2HVS02E készülékhez az alkalmazásból több programot is letölthetünk, így igazodhatunk a mosogatási szokásainkhoz, és jobb eredményekkel számolhatunk. 

Az alkalmazás számos előnyt tartogat még, például jelzi, ha már csupán néhány tabletta maradt a legutóbbi vásárlás óta, így idejében beszerezhetjük a következő adagot. Mintha egy öngondoskodó mosogatógépünk lenne, amely nemcsak, hogy helyettünk dolgozik, hanem mindezt profi módon teszi, igazodva a modern technikai elvárásokhoz.

Szabadonálló mosogatógépek

A szabadonálló mosogatógépek előnye, hogy bárhol elhelyezhetők a konyhában, ma pedig már egészen nagy tudású típusokat is találunk ebben a kategóriában.

Midea MTD55S110WHR – Belépő szint képviseletében

Terítékek száma: 8 Energiaosztály: E Energiafelhasználás: 72kWh Vízfogyasztás: 8 liter Programok száma: 8 Zajszint: 49dB Eco program idő: 220 perc

Előnyök
 • 8 terítéknyi kapacitás
 • 5 év garancia
 • Kiváló értékelések
 • Vízlágyítás
 • Extra képességek: Power Wash, Express, Extra drying
 • Többféle program: intenzív, normál, eco, üveg, gyors, áztatás, 90 perc, öntisztítás
 • Késleltetett mosogatás-kezdés: 1-24 óra
Elérhető itt
konyhaluxnet.hu
Árukereső.hu

A Midea mosogatógép egy kiváló alapkészüléknek számít, amelyre 5 éves garanciát kínálnak, ami kimagasló a többi piaci szereplőhöz képest. 8-féle programot kínál, melyek lefedik a legtöbb felhasználói igényt. Amennyiben intenzívebb, hosszabb tisztítás a célunk, érdemes az áztatást, illetve a 90 perces programot választani, ha viszont környezettudatosan járnánk el, az eco opciót is igénybe vehetjük. 

Életvitelünkhöz, napi ritmusunkhoz igazíthatjuk a mosogatást

Ideális választás többfős családok számára, ugyanis 8 teríték elmosogatására kínál lehetőséget, ugyanakkor saját időbeosztásunkhoz, igényeinkhez igazíthatjuk az indítást is. A program indulását maximum 24 órával késleltethetjük. 

Nem csupán az indítási időpont megválasztását illetően nyújt számunkra szabadságot, a 8-féle program között öntisztító ciklust is megtalálunk, így a tisztán tartása is pofonegyszerűen megoldható. 

Számos extra funkciót kínál

Annak ellenére, hogy egy alapgépről van szó, több olyan kényelmi funkciót is kínál, amelynek nagy hasznát vehetjük. Ilyen például az extra szárítás, aminek köszönhetően edényeink makulátlanul szárazak lesznek a ciklus végére. 

Megfelelő választás számunkra, ha egy csendes, időzíthető, többféle programot kínáló mosogatógépre vágyunk kedvező ár mellett, hosszú garanciával. A Midea készülék mindent tud, amit elvárhatunk egy belépő szintű géptől, ráadásul jó néhány pluszt is ad mindezek mellett.

Klarstein Amazonia 8

Mini mosogatógép

Terítékek száma: 8 Energiaosztály: F Energiafelhasználás: 72kWh Vízfogyasztás: 8 liter Programok száma: 6 Zajszint: 49dB Eco program idő: 190 perc

Előnyök
 • nagyobb méretű edény is belerakható
 • csendes
 • könnyű használni
 • rövid program a kevésbé koszos edényeknek
 • telepítése egyszerű
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – HIVATALOS
ELECTRONIC-STAR.HU


A Klarstein Amazonia 8 egy nagy tudással rendelkező, alacsonyabb termékdizájnnal ellátott mini mosogatógép, mely szabadonálló kialakítással és 8 terítékes megoldásával ideális választás lehet abban az esetben, ha nincs sok hely a konyhában, vagy éppen egy ilyen speciális formavilágú eszközt keresnénk.

8 teríték tisztítása alig fél óra leforgása alatt

Annak ellenére, hogy a Klarstein Amazonia 8 nem tűnik túl nagynak, hiszen szélessége 55 centiméter és magassága is csak 59 centiméter, valójában annyira precíz belső kialakítást kapott, hogy egyszerre akár nyolc teljes étkészletet is elhelyezhetünk benne.

Ezeket ráadásul lehetőségünk nyílik rekordgyorsasággal megtisztítani, így a normál program alig 150 perc alatt képes teljesen megtisztítani a benne elhelyezett tányérokat, poharakat és evőeszközöket, de természetesen ennél sokkal gyorsabb megoldások is rendelkezésünkre állnak majd.

Hat program a teljes kontroll érdekében

A mosogatógép összesen hat változatos programot kínál a felhasználók számára, melyeket a rendkívül egyszerű, mindössze három gombot számláló vezérlőpanelen tudjuk kiválasztani. Amennyiben étkészletünk nem túl koszos, elegendő elindítani a rövid programot, ami alig 35 perc leforgása alatt képes tisztára varázsolni mindent.

Nyilván van intenzív üzemmód is a rendkívül koszos evőeszközökhöz, de találunk külön üvegekhez tartozó beállítási alternatívát, ott lesz a speciális környezetbarát program, valamint egy 90 percre kalibrált teljes és alapos üzemmód. A Klarstein Amazonia 8 tehát minden igényt képes kielégíteni, miközben a belső kialakítás a speciális kihúzható kosaraknak hála soha nem lesz kellemetlenül túlzsúfolt.

Biztonság, környezetbarát megoldások és csendes működés

Nagy előnye a Klarstein Amazonia 8 mosogatógépnek, hogy A+ energiaosztálya ellenére is nagyon keveset fogyaszt. Éves szinten alig 200 kWh-t ír a gyártói ajánlás, miközben a vízfogyasztása is elhanyagolható, éves szinten – normál használat esetén – alig 2240 liter vizet fogyaszt el, ami ebben a kategóriában rendkívül kedvező.

Ezen felül találunk benne AquaStop funkciót, mely rendkívül hasznos lesz abban az esetben, ha a gép belsejében megsérül a vízvezeték, hiszen ebben az esetben képes automatikusan lezárni a rendszert, hogy ne árassza el az egész lakást a víz. Mindemellett ráadásul nagyon csendesen üzemel, még a legintenzívebb szakaszban is alig 49 dB zajszintet generál.

Gorenje GS520E15S

A keskeny társ

Terítékek száma: 9 Energiaosztály: E Energiafelhasználás: 47kWh Vízfogyasztás: 9 liter Programok száma: 5 Zajszint: 47dB Eco program idő: 235 perc

Előnyök
 • csendes működés
 • takarékos vízhasználat
 • 9 teríték mosogatása egyszerre
 • hasznos programok
 • 4 választható hőmérséklet
Elérhető itt
alza.hu
Árukereső.hu


Amennyiben a csendes működés az egyik legfontosabb szempontunk egy mosogatógép kiválasztásakor, a Gorenje GS520E15S jó döntés lehet, hiszen nemcsak halk, hanem egyben hatékony is.

Lassú, gyors vagy intenzív? Úgy mosogat, ahogy szeretnénk!

A 9 teríték fogadására alkalmas Gorenje GS520E15S mosogatógép a 47dB-es maximális zajszint mellett sallangmentesen képes kiszolgálni a háztartásokat. Mindössze öt programot kínál, ezek között azonban mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet.

Előmosás? Intenzív-, környezetkímélő vagy alapos mosogatás? Mindig az aktuális helyzethez igazíthatjuk működését, sőt még féltöltet funkciót is találunk benne állítható felső- és többfunkciós alsó kosár mellett.

A hőmérsékletbeállítás és az AquaStop védelmi rendszer sem hiányzik

Hogy egyszerűsége mellett mégis milyen sokoldalúság jellemzi, azt jól mutatja, hogy a felhasználók még a mosogatáshoz használt hőfokot is maguk szabályozhatják. Mindezt ráadásul az egyszerű, nyomógombos működtetés teszi igazán teljessé.

Hogy a Gorenje gondoskodott a megfelelő biztonságról is, azt jól mutatja a mosogatógépbe épített Total AquaStop védelmi rendszer. Ennek köszönhetően a legkisebb meghibásodás észlelésekor is rögtön elzárja a víz útját, így nem áztatja el a lakást.

Bosch SMS25AW05E – A legjobb ár-érték arány

Terítékek száma: 12 Energiaosztály: E Energiafelhasználás: 92kWh Vízfogyasztás: 9.5 liter Programok száma: 5 Zajszint: 48dB Eco program idő: 210 perc

Előnyök
 • 12 terítéknyi kapacitás
 • EcoSilence Drive energiatakarékos, csendes, hosszú élettartamú motor
 • 5-féle programmal
 • Silence Plus: 48 dB-es zajszinttel működik
 • Nagy méretű digitális kijelző: kijelzi a hátralévő időt is
 • AquaStop vízszivárgás elleni védelem, 100% élettartam garancia
 • 3-féle mosogatási hőmérséklet
 • ActiveWater technológia: minimális fogyasztással maximális teljesítmény
Elérhető itt
alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Amennyiben egy kifejezetten energiatakarékos, csendes, hosszú élettartamú motorral ellátott mosogatógépet keresünk, amely ráadásul kiváló ár-érték arányt is képvisel, a Bosch SMS25AW05E készülék bizonyulhat a legjobb választásnak. Emellett biztonságosan is alkalmazható, mivel AquaStop vízszivárgás elleni védelemmel rendelkezik.

Ne tartsunk többé a vízkártól!

Megbízható szivárgás elleni védelmének köszönhetően nem kell többé félnünk a meghibásodásból fakadó károktól. Amennyiben a szenzor szivárgást észlel, a készülék automatikusan leáll, és kiszivattyúzza a gépből a vizet, ezáltal hatékonyan képes orvosolni a problémát. 

Alacsonyabb energia- és vízfelhasználás, kiváló mosási eredmények 

Általa megoldható a környezetbarát mosogatás, miközben ugyanúgy kifogástalan tisztítási eredményekkel számolhatunk. A mosogatógép képes vizet és energiát megtakarítani, méghozzá az optimalizált szűrőtechnológiája, a gyorsabb felfűtés, valamint a nagyobb szivattyúteljesítmény révén.

Ha számít a gyorsaság, válasszuk a VarioSpeed Plus funkciót!

Ennek köszönhetően egy teljes töltetnyi edény és evőeszközkészlet rövid időn belül tisztává varázsolható. Akár 65%-kal csökkenthetjük a ciklus hosszát, méghozzá az elvárt tisztítási hatékonyság teljesülésével. Különösen jól jöhet ez a funkció családi összejövetelekkor, amikor nagyobb vendégsereget kell gyorsan ellátnunk.

Szabadonálló és munkalap alá is építhető mosogatógépek

AEG FFB53937ZM – A felsőkategória képviseletében

Terítékek száma: 14 Energiaosztály: D Energiafelhasználás: 85kWh Vízfogyasztás: 10.5 liter Programok száma: 8 Zajszint: 44dB Eco program idő: 240 perc

Előnyök
 • 14 terítékes kapacitás
 • Csendes működésű 
 • Késleltetés funkció
 • Üvegvédő program (törékeny poharak számára)
 • Hátralévő idő kijelzése
 • MaxiFlex tálca: egyedileg alakítható
 • SatelliteClean rendszer: dupla forgású extra szórókar
 • Airdry: a ciklus utolsó fázisában 10 cm-re kinyitja a készülék ajtaját, ezáltal hatékonyabb a szárítás
Elérhető itt
konyhaluxnet.hu
Árukereső.hu

Az AEG felsőkategóriás készüléke munkalap alá is beépíthető, ha épp helyszűkében vagyunk. Többféle mosási programot kínál, így a legideálisabb mosási funkció mellett dönthetünk. Mindössze 46 dB-es zajszinttel üzemel, ami igazán vonzóvá teszi azok számára, akiknek mindenképpen fontos a csendes működés. Külön előnye, hogy a készülék plusz védelmet biztosít a törékeny poharaknak, a felső kosárban lévő puha gumitüskék kellően óvják és stabilan tartják őket. 

Egyedileg alakítható tér a különféle eszközök elhelyezéséhez

A MaxiFlex tálca lehetőséget biztosít számunkra, hogy egyénileg állíthassuk be a rekeszeket, és oly módon alakítsuk ki a tálcát, hogy a kisebb-nagyobb, eltérő formájú edények és étkészletek is optimálisan elférjenek. Többé nem jelent problémát, hogy egyszerre legyünk hatékonyak a pakolásban, ugyanakkor kényelmesen, erőfeszítések nélkül oldhassuk meg mindezt, egy rugalmas rendszernek köszönhetően.

Makulátlanul tiszta edények speciális szórókar segítségével 

A SatelliteClean dupla forgású szórókarral a víz minden apró kis zugba eljut, ugyanis az extra szórókar sokkal nagyobb felületre képes a vízmennyiséget szórni, mint más modellek esetében. Ugyanakkor egyfolytában változtatja a szórás szögét, a dupla forgásnak hála, így semmiképp sem maradhat ki a legeldugottabb terület sem.

Fókuszban a higiénia és a természetes szárítás

Edényeink nem csupán kifogástalanul tiszták lesznek, az ExtraHigiénia funkció aktiválásával fertőtleníthetjük is őket. Ez úgy valósul meg, hogy az utolsó öblítési szakaszban a készülék 69°C-ra melegíti fel a vizet, amelyet fenn is tart 10 percen keresztül. S ha ez még nem lenne elég, a szárítási teljesítmény is maximalizálható, ráadásul nem igényel több energiát sem. AirDry technológiája a természetes légáramlat erejét használja ki az eredmények javítása érdekében, a ciklus végső fázisában 10 cm-re kinyílik a mosogatógép ajtaja. 

Kétségtelen, hogy a felsőkategóriás készülék minden kívánságunkat képes teljesíteni, hatékonyság, kényelem, csendes működés, higiénia és rugalmasság. 

Korábbi kedvenceink

Ezek a mosogatógépek voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Bosch SMS4HVI33E

Az okos választás – szabadonálló

Terítékek száma: 13 Energiaosztály: D Energiafelhasználás: 84kWh Vízfogyasztás: 9.5 liter Programok száma: 6 Zajszint: 46dB Eco program idő: 320 perc

Előnyök
 • 13 terítékes kapacitás
 • tágas belső kialakítás
 • csendes működés
 • Home Connect okos rendszer
 • szárítási funkció
Elérhető itt
andreashop.hu
Árukereső.hu

A Bosch SMS4HVI33E mosogatógép az egyik legjobb választás, ha egy olyan szabadonálló típust keresnénk, ami nagy kapacitással, kimagasló hatékonysággal és okos funkciókkal is rendelkezik.

A mosogatógép, ami a mindennapokhoz igazítható

A termék egyik legnagyobb előnye a 13 terítékes kialakításból fakadó tágas belső mellett, hogy nagyon rugalmasan variálható. Saját fejlesztésű VarioFlex kosarak és VarioDrawer fiók gondoskodik róla, hogy minden edényt, poharat és evőeszközt úgy helyezhessünk el benne, hogy a biztonság mellett a makulátlan tisztaság se szenvedjen csorbát.

Rugalmassága olyan kiemelkedő, hogy mindennek találunk benne megfelelő helyet, még az olyan speciális konyhai eszközöknek is, mint például a habverő. Rengeteg beállítási lehetőségének hála ezen a téren biztosan nem okoz majd csalódást.

A csendes működés sem akadály

Természetesen a munkavégzés minőségére sem panaszkodhatunk majd a Bosch SMS4HVI33E mosogatógépre. Sőt, ha csendes működésre van szükségünk, csak elég bekapcsolnunk a Silence programot, amivel még akkor is használható, ha kisgyermek van a lakásban.

Az AquaStop vízvédelmi rendszer mellett találunk benne szárító funkciót, de külön kiemelendő a sorból a Home Connect okos szisztéma, ami lehetőséget ad arra, hogy akár saját telefonunkról is működtessük az eszközt.

Bosch SMS25AI04E

A mi választásunk

Terítékek száma: 12 Energiaosztály: F Energiafelhasználás: 102kWh Vízfogyasztás: 9.5 liter Programok száma: 5 Zajszint: 46dB Eco program idő: 210 perc

Előnyök
 • XXL kosarak
 • evőeszköztartó
 • hátralévő idő kijelzése
 • LoadSensor (töltöttség érzékelő)
 • automatikusan vizet és energiát takarít meg, ha kevesebb az edény
 • nagyon halk
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Bosch SMS25AI04E egy rendkívül takarékos, az intelligens okosfunkciókat testközelbe hozó mosogatógép, mely kimagasló tulajdonságai mellett kiváló teljesítményt és klasszikus, de mégis modern dizájnt kínál a felhasználók számára.

ActiveWater és AquaStop technológiák a takarékosságért és a biztonságért

A fejlett technológiák tekintetében a Bosch SMS25AI04E mosogatógép abszolút az élen jár, így ActiveWater megoldásának hála rendkívül kevés vízből képes elmosogatni egyszerre akár 12 terítéket is, ami természetesen kevesebb energiafelhasználással is jár. Az A+ energiaosztályával egy mosogatáshoz elegendő lesz számára mindössze 9,5 liter víz és 1.02 kWh energia, ami kategóriájában abszolút kiválónak nevezhető.

A takarékosság mellett azonban a biztonság terén is hasonló jelzőkkel illethető az eszköz, hiszen az AquaStop funkcióval a teljes élettartam során maximális biztonságot nyújt a vízkár ellen abban az esetben, ha a kapcsolódó rendszer esetleg szivárgást vagy belső csőtörést érzékel, hiszen ilyenkor a beépített biztonsági szelep azonnal elzárja a víz útját.

A takarékosságot ráadásul LoadSensor névre keresztelt érzékelőjével tudja fokozni, ez a szenzor ugyanis képes felismerni, hogy mennyi edény található a mosogatógépben, így ha nem pakoltuk tele, kevesebb vizet alkalmaz, amivel párhuzamosan elektromosságot is megtakarít majd.

Nemcsak hatékony, hanem csendes is

A mosogatógép a látványos kialakítás és az egyszerű kezelőfelület mellett ráadásul a hatékonyság tekintetében sem vall kudarcot. A Bosch SMS25AI04E ezt többek között a Vario kosarának köszönheti, mely minden fiókban elegendő helyet biztosít az edényeknek és az evőeszközöknek, de a munkát az AquaSensor támogatja, mely szó szerint képes felismerni a szennyeződéseket, hogy mindig ragyogóan tiszta edények kerülhessenek ki a mosogatógépből.

Ha mindez nem lenne elegendő, az EcoSilence Drive TM technológia rendkívül alacsony zajszinten, mindössze 46 dB mellett garantálja a működést, hála a szénkefék nélkül működő motoroknak, melyek úgy kínálnak csúcsteljesítményt, hogy közben kifejezetten csendesek.

Különféle programok a makulátlanul tiszta edényekért

Természetesen a programválaszték tekintetében sem vall kudarcot a Bosch SMS25AI04E mosogatógép. Bár szám szerint csak öt alternatíva áll a rendelkezésünkre, azonban ezek tökéletesen ki tudják szolgálni egy nagyobb család igényeit.

Találunk normál, intenzív, gyors, de még pohárkímélő módot is. Az előre kalibrált opciók segítségével pedig minden tulajdonság automatikusan optimalizálásra kerül, legyen szó a tisztítási teljesítményről, a vízfelhasználásról vagy az öblítési időről.

A programokat ráadásul nemcsak egyszerűen válogathatjuk majd ki a könnyen kezelhető vezérlőpult által, hanem akár még időzített indításra is lehetőségünk nyílik.

Bosch SMV40C10EU

Pénztárcabarát választás

Terítékek száma: 12 Energiaosztály: F Energiafelhasználás: 102kWh Vízfogyasztás: 11,8 liter Programok száma: 4 Zajszint: 52dB Eco program idő: 210 perc

Előnyök
 • XXL mosogatókosarak
 • állítható magasságú kosár
 • evőeszköztartó
 • üvegvédelmi technológia
 • lektronikus só és öblítőszerhiány jelzés
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Bosch SMV40C10EU egy nagy teljesítményt képviselő, akár 12 teríték fogadására is alkalmas mosogatógép, melyet nagy tudása és modern megjelenése mellett a 60 centiméter széles nyílásokba terveztek.

Takarékos rendszer, csendes működéssel

Bár kifejezetten nagy méretekkel rendelkezik (60 centiméteres szélessége mellé 82 centiméter magas), a 12 terítékes kialakítása ellenére igazán takarékos működéssel büszkélkedhet a Bosch SMV40C10EU mosogatógép. Az A+ energiahatékonyságnak hála éves szinten alig 290 kWh a fogyasztása, de a mosásonként jellemző 12 literes vízhasználat is nagyon előnyös tulajdonság.

Mindehhez rendkívül csendes működés társul, így intenzívebb használat esetén is mindössze 52 dB zajszint jellemző rá, miközben belső kialakításának hála soha nem kelt túlzsúfolt hatást, egyszerűen és könnyedén bepakolhatók az edények, ami nyilván fokozza a tisztítás hatékonyságát.

Négy program, melyek minden igényt kielégítenek

Természetesen a funkciógazdagság tekintetében sem vall kudarcot a Bosch SMV40C10EU, ezáltal az ajtóba rejtett gyerekzár mellett van beépített üvegvédelmi rendszer a poharak épsége miatt, a VarioSpeed aktiválásával pedig akár feleannyi idő alatt elmosogathat úgy, hogy közben a tisztítás és a szárítás minősége mindvégig makulátlan marad.

A mosogatógép összesen négy programot vonultat fel, ami elsőre nem tűnik túl soknak, de valójában minden igényt kielégít. A legtöbbször a 65 Celsius fokos normál vagy az 50 Celsius fokos Eco típust használjuk majd, de találunk benne 70 Celsius fokos intenzív és 45 Celsius fokos gyorsprogramot is, ha kevésbé koszos edényeket szeretnénk mielőbb megtisztítani.

Kényelmes és fejlett funkciók

Mivel a Bosch mosogatógépek a technológia tekintetében kifejezetten magas szintet képviselnek, ezért nem meglepő, hogy ebben a modellben is rengeteg kényelmi- és hasznos funkció sorakozik fel. A programok státuszát például LED-es kijelzőn láthatjuk, miközben a kezelőszervek az ajtó felső részén helyezkednek el, tehát zárt állapotban teljesen rejtve vannak.

Speciális mosogatószer adagolója mellett van beépített töltöttségszenzor, regeneráló elektronika, a 3 az 1-ben funkciónak hála pedig automatikus beállításokat alkalmaz az ilyen mosogatótabletták használatakor. Ezen felül jelzi a só- és az öblítőigényét, különlegesség pedig, hogy ha a program végzett, az ajtóról a padlóra vetít egy piros fénycsíkot, ezzel jelezve, hogy az ajtó nyitható.

Öntisztuló szűrő, AquaStop funkció

Az elhangzottakon felül a Bosch SMV40C10EU mosogatógép ráadásul a biztonság tekintetében is kimagasló. A teljes gyermekzár mellett egyszerű ajtózáródási megoldást kapott, ezen felül pedig szűrője teljes egészében öntisztuló megoldással rendelkezik, így nem lesz szükségünk minden használat után kiszerelni és elmosni.

Nagy előny még a biztonság tekintetében az AquaStop funkció, mely egy olyan speciális ellenőrzőrendszer, ami 24 órán át képes ellenőrizni a belső víznyomást, és ha probléma van, például vízszivárgás, akkor automatikusan elzárja a csapot, hogy ne ázzon el az egész lakás tőle.

A mosogatógép előnyei

Bár manapság az emberek többségét már nem kell meggyőzni arról, hogy a mosogatógép mennyivel előnyösebb, mint a hagyományos módszer, az alábbiakban azonban mégis összegyűjtöttük kezdésképpen a legfontosabb előnyöket, melyeket érdemes megismerni a beruházás előtt. Ezek a következők:

Takarékoskodás

Valamiért sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos mosogatás sokkal olcsóbb és takarékosabb, mint a gépi, ez valójában azonban egy hatalmas tévhit. A mosogatógépek ugyanis rendkívül kevés vizet használnak fel újra és újra, ezáltal egy átlagos típus 10-12 liter vízből tisztára mos egy komplett terítéket, miközben ehhez hagyományos mosogatás során akár 20-25 liter vízre is szükség lenne. Mindemellett a legjobb mosogatógépek már környezetkímélő technológiákra épülnek fel, ezáltal energiafogyasztásuk egyaránt elhanyagolható.

Időt spórolhatunk vele

A mosogatógéppel mindemellett természetesen időt is megspórolhatunk, méghozzá nem keveset. Egy átlagos mosogatás általánosságban akár egy óra hosszan is eltarthat, amit egy az egyben a gépre bízhatunk. Előfordulhat, hogy a háztartási gép ennél gyorsabban végez, de programtól függően akár több ideig is eltarthat a tisztítási folyamat, azonban a lényeg az, hogy amíg a gép végzi a teendőket, addig mi valami mással foglalatoskodhatunk, ezzel pedig nyerhetünk némi szabadidőt. A mosogatógéppel alapvetően nekünk annyit kell dolgozni, hogy be- és kipakolunk belőle, ami egy alig néhány perces folyamat.

Kíméletesebb az edényekkel

Ritkán hangztatott pozitívum a mosogatógépek kapcsán, hogy kíméletesebben tisztítják az edényeket, mintha hagyományos formában álltunk volna neki megtisztítani őket. Bár vannak olyan alapanyagok vagy festések, melyek a magas hőmérséklet miatt deformálódhatnak és lekophatnak, azonban a zománcot nem sértik fel a kefék, továbbá egyetlen mosogatógép sem tört még össze tányérokat vagy poharakat, ezáltal hosszabb távon lényegesen kevesebb veszteségünk lehet majd, lévén a bepakolástól kezdve egészen a kiszedésig minden maximális biztonságban lesz.

Makulátlanul tisztít

Noha az olcsóbb, gyengébb minőségű mosogatógépekkel lehet probléma ezen a téren, ugyanakkor a megfelelő kvalitású háztartási gépek kapcsán garantált a makulátlan tisztaság elérése. Ehhez nyilván fontos tényező még a megfelelő program és a minőségi mosogatószer választása, valamint a rendeltetésszerű használat, a rendszeres tisztítás is, hiszen ezek a tényezők kivétel nélkül befolyásolják az edények tisztaságát. A mosogatógépben a víz terítékek minden zegzugába eljutnak, még a nehezen elérhető helyekre is, amire hagyományos mosogatás során nem tudunk sort keríteni, tehát a végeredmény minden esetben tisztább és higiénikusabb lesz.

A mosogatógép működése

Biztosan sokan feltették már a kérdés maguknak, miszerint mi zajlik le a mosogatógép belsejében, miután bepakoltunk, hozzáadtuk a tisztítószert, bezártuk az ajtót és elindítottuk a koszos edényekhez leginkább illeszkedő programot. Íme a mosogatógép működése lépésről-lépésre:

 • A megfelelő program kiválasztását követően a gép automatikusan beszivattyúzza a belső medencébe a szükséges mennyiségű vizet.
 • Az ott elhelyezett fűtőszál gondoskodik róla, hogy a tisztításra előkészített víz megfelelő hőmérsékletű lehessen, hiszen ez elengedhetetlen a makacs szennyeződések feloldásához.
 • Miután elég forró lett a medencében a víz, a gép hozzáadja a mosogatószert, amitől az felhabzik.
 • Megkezdődik a tényleges mosás. Ennek részeként a belül elhelyezett karokon keresztül a mosogatószeres víz forogva és mozogva többször is áthalad a koszos edényeken, tányérokon, poharakon és evőeszközökön, a nagy nyomásnak és az oldószernek hála pedig a legapróbb résekből is kitisztítja a lerakódásokat.
 • A piszkos víz ezt követően távozik a rendszerből és helyére tisztát szivattyúz a gép.
 • Ennek a vízmennyiségnek a felmelegítését követően megkezdődik az öblítés. Ilyenkor már csak tiszta forró víz mossa el az edényeket, mely garantálja a tisztítószer és az esetlegesen ottmaradt ételmaradék eltüntetését.
 • A leöblített víz is kikerül a rendszerből, majd a gép leáll és jelzést küld a kipakolhatóságról.

Aki esetleg megnézné a gyakorlatban is a működést, érdemes ellátogatni hozzá a Youtube-ra, ahol az „inside the dishwasher” kifejezésre rengeteg olyan felvételt kapunk, melyek a gép belsejét mutatják meg a tisztítási folyamat során.

Hasznos tippek a mosogatógép tartós és hatékony működéséhez

Minden háztartási gép esetében nagyon fontos a körültekintő működtetés. Amennyiben nem az előírásoknak megfelelően használjuk őket, már rövidtávon is meghibásodást tapasztalhatunk, ami különösen érvényes az olyan érzékenyebb eszközökre, mint a mosogatógépek, melyek kapcsán a működtetés alapvetően befolyásolja a hatékonyságot is. Ha nem szeretnénk meglepetéseket, az alábbi hasznos tippeket és tanácsokat feltétlenül fogadjuk meg:

 • A mosogatógép nem azért van, hogy a moslékot, illetve az ételmaradékot is leengedjük rajta keresztül, rendkívül érzékeny szűrőrendszer dolgozik benne, miközben a makulátlan tisztaság eléréséhez sem szerencsés, ha sok ételmaradékkal rendelkező edényt helyezünk el benne, így nagyon lényeges, hogy ezeket mindig eltávolítsuk róluk a behelyezés előtt.
 • Sokan panaszkodnak rá, hogy egyes mosogatógépek nem tisztítanak megfelelően, miközben egyáltalán nem figyelnek arra, hogy helyesen pakolják be a terítékeket a rekeszekbe. Mivel a belső rendszer úgy lett kialakítva, hogy a víz keringése és nyomásiránya miként tisztítsa meg az edényeket, ezért azokat mindig úgy pakoljuk be, hogy ne fedjék egymást, de például a kanalakat és a villákat is élükkel felfelé kell betennünk a megfelelő tartóba, egyedül a késnél tehetünk kivételt.
 • Amennyiben tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen programot használjunk általában a mosogatógéppel, akkor válasszuk a legtöbb típuson megtalálható ECO üzemmódot, ami rendszerint nemcsak a gépet kíméli, de a környezetünkre is jó hatást gyakorol.
 • Minden esetben gondoskodjunk arról, hogy jó minőségű tisztítótablettákat válasszunk a mosogatógéphez, hiszen ez nemcsak a mosás minőségét befolyásolja előnyösen, de a gép belső állapotát is. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tabletták jellemzően a nagyobb mosogatógépekhez lettek tervezve, így ha csak egy kisebb, 6-8 terítékes eszközünk van, esetében egy fél tabletta is elegendő lesz, amivel sokat spórolhatunk.
 • Sokan használnak por alapú tisztítót a mosogatógépben, ami nem rossz alternatíva, ha nincs más a birtokunkban, de a tabletták alaposabbak, többféle hatóanyagot tartalmaznak, nem mellesleg pedig lassabban bomlanak le, így a teljes program során kifejtik tisztító hatásukat.
 • Messzire kerüljük el az összes olyan tisztítószert, melyek hagyományos mosogatáshoz valók, egy mosogatógép esetében azonban rengeteg kellemetlenséget idézhetnek elő, extrém esetben akár még a gép belső szerkezetét is károsíthatják.
 • Az öblítő használata ugyan opcionális a mosogatógépek esetén, de amennyiben sok üvegpoharat helyeztünk el benne, és szeretnénk azokat makulátlan fényűvé tenni, akkor soha nem szabad kihagyni a képletből. A megfelelő minőség természetesen ebben az esetben is rendkívül lényeges!
 • Legalább havi szinten egyszer ellenőrizzük a mosogatógép szűrőjét, és ha eltömődést vagy túl sok ételmaradékot találunk benne, akkor mindig ürítsük ki, ellenkező esetben teljesítménye lecsökkenhet, hosszabb távon pedig akár meghibásodás is felléphet.
 • Mivel Magyarországon kifejezetten kemény a víz a legtöbb régióban, ezért óriási figyelmet kell fordítanunk a vízzel működő háztartási gépek vízkövesedésének megakadályozására. Ehhez ma már kaphatók speciális sók, melyek segítséget nyújthatnak ebben!
 • A mosogatógép olyan, mint a mikrohullámú sütő, azaz közel sem szabad bármilyen edényt beletenni. A festett porcelánból és a nem hőálló műanyagból álló eszközök például rendszerint károsodnak benne már a gyengébb, kíméletesebb programok esetében is. Az ólomkristály viszont magát a gépet tudja károsítani, és míg az alumínium edények elveszíthetik benne a színüket, a fából készült vagy fával díszített evőeszközök megszívhatják magukat vízzel, ami rothadást idézhet elő.
 • Nagyon lényeges a mosogatógép használata kapcsán, hogy miután lejárt a program és kipakoltunk belőle, akkor mindig hagyjuk legalább résnyire nyitva az ajtaját annak érdekében, hogy megfelelően ki tudjon száradni, hiszen a beépített szárítóval rendelkező típusok esetében sem lesz makulátlanul száraz a belső felület soha, ami baktériumképződéshez és penészesedéshez vezethet.

Vásárlási útmutató

A mosogatógép típusa

A manapság kapható mosogatógépek óriási változáson mentek keresztül az utóbbi évek és évtizedek során, így alapvetően négyféle típust különíthetünk el közöttük. Ezek a

 • beépíthető;
 • nem beépíthető;
 • részben beépíthető;
 • és asztalra tehető modellek.

Beépíthető mosogatógép

A beépíthető mosogatógépek előnye, hogy rendszerint kisebb helyigénnyel rendelkeznek, mint a nem beépíthető típusok, ennek megfelelően egy konyhaszekrény vagy konyhapult részeivé tehetők úgy, hogy gyakorlatilag csak az elülső, nyitható oldaluk látható a külvilág számára. Érdemes univerzálisabb méretű modellek közül válogatni, ha ugyanis tönkremegy, a meglévő helyére egyszerűbb lesz ugyanolyan kiterjedésű típust találni.

Nem beépíthető mosogatógép

A nem beépíthető mosogatógépek a legismertebb modellek, általában ezekből találjuk a legtöbbet a piacon. Ha nagy teljesítményű és nagyobb befogadóképességű megoldásokat keresünk, akkor érdemes lehet ebben a kategóriában keresgélnünk. A gyártók rendszerint nagyobb gondot fordítanak a beépíthető mosogatógépek teljes megjelenésének aprólékos kidolgozására, hiszen önmagukban is meg kell állniuk a helyüket a konyhában.

Részben beépíthető mosogatógép

A részben beépíthető mosogatógépekből találjuk a legkevesebbet a piacon. Ezek egyfajta hibrid modellnek tekinthetők, és a legtöbb esetben azokat a típusokat soroljuk ebbe a kategóriába, melyek bár önmagukban is megállják a helyüket, de méretükből vagy kialakításukból kifolyólag könnyebben beépíthetők például egy konyhapult alá.

Asztalra tehető mosogatógép

Az asztalra tehető mosogatógépek rendszerint azok a kisebb modellek, melyek 4-6 teríték egyszeri elmosására képesek, tehát sem a méretük, sem a teljesítményük nem kiemelkedő, de egy nagyon kis háztartást könnyedén kiszolgálhatnak, pláne kisebb méretű lakás vagy konyha esetén. Méretükből kifolyólag könnyedén betehetők akár egy konyhaszekrénybe is, de a konyhapulton szintén elhelyezhetők, ha a helyiség vagy a bútor elrendezése, illetve kialakítása úgy kívánja.

A mosogatógép mérete

A méret tekintetében a mosogatógépek jellemzően egy előre meghatározott szabványra épülnek fel, ezáltal hasonló magassággal, szélességgel és mélységgel rendelkeznek, ami alaposan megkönnyítheti a dolgunkat például bútorvásárláskor, beépítéskor vagy abban az esetben, ha egy meglévő, de tönkrement háztartási gépet szeretnénk kicserélni. A legnagyobb különbséget a mosogatógépek esetén a szélesség tekintetében találhatjuk, így ezen a téren beszélhetünk normál- és keskeny kivitelű modellekről.

A normál méretű mosogatógépek szélessége általában a 60 centiméteres kategóriát képviseli, de ettől egy-két centiméter eltérés előfordulhat. Ebben a termékkategóriában rendszerint könnyebben találhatunk nagyobb terítékes modelleket, nem mellesleg pedig a belső kialakításuk is megfelelően tágas, ezáltal könnyeb a ki- és bepakolás, ugyanakkor a nagy helyfoglalásuk miatt nem a legalkalmasabbak egy kisebb konyhában.

Amennyiben a konyha nem túl nagy, érdemes lehet keskeny méretű mosogatógépet választani. Ezek a modellek rendszerint 45 centiméter szélesek, de a normál típusokhoz hasonlóan egy-két centiméter eltérés itt is előfordulhat – jellemzően inkább pozitív irányba. Általánosságban a keskeny mosogatógépek között találhatjuk a kevesebb teríték befogadására képes megoldásokat, de mivel a belső kialakításuk jellemzően kompakt, ezért ebben a kategóriában szintén ráakadhatunk majd nagyobb befogadóképességgel rendelkező típusokra., a méret tehát a legtöbb esetben nem jelent kompromisszumot.

Kérdések, melyeket a mosogatógép mérete kapcsán fel kell tenni a választáskor

Mekkora a háztartás?

Értelemszerűen minél többen lakunk egy fedél alatt, annál nagyobb teljesítményű mosogatógépre van szükségünk. Ilyenkor érdemes a többterítékes típusok közül válogatnunk, ellenkező esetben egy nap többször is be kell kapcsolnunk a gépet, ami óriási pazarlás.

Milyen gyakran főzünk?

Szintén a többterítékes, nagyobb teljesítményű mosogatógépek között érdemes válogatnunk abban az esetben, ha otthon főzünk, és jellemzően mindenki otthon reggelizik, ebédel és vacsorázik is. Amennyiben ezt a család jelentős része meg tudja oldani a munkahelyén vagy az iskolában, és legfeljebb hétvégén főzünk, akkor teljesen felesleges nagyobb és drágább modellek közül válogatnunk.

Milyen gyakran szervezünk családi ünnepségeket vagy jönnek vendégségbe a barátaink?

Vannak háztartások, ahol heti rendszerességgel vannak családi vagy baráti összejövetelek. Az ilyen alkalmak kifejezetten sok szennyes edényt termelnek, és alaposan megterhelhetik a rezsiköltséget, ha nem takarékos és nagyobb befogadóképességű mosogatógépet választottunk, amit ilyenkor 3-4 alkalommal is be lehet indítani, ellentétben egy nagyobb típussal, amit elég lehet egyszer.

Milyen a konyha elrendezése?

A teljesítmény mellett a mosogatógép fizikai kiterjedésével is fontos foglalkoznunk a választáskor. Ha elég nagy, amerikai stílusú konyhánk van, nem lényeges spórolnunk a hellyel, de ha egy panelban élünk vagy rossz a konyha elrendezése, akkor nyilván érdemes figyelembe venni, hogy vannak keskenyebb kialakítású modellek, de a beépíthető típusokat se feledjük el. Ezen felül van megoldás arra is, ha semmi sem fér el az otthonunkban, ilyenkor az egészen kis méretet képviselő, asztalra tehető megoldások lehetnek a nyerők.

Milyen magas a konyhaszekrény munkalapja?

A mosogatógépeket általában a konyhaszekrények munkalapja alá helyezik el akár beépíthető, akár nem beépíthető típusról beszélünk, hiszen eleve a biztos talajon kell állnia ezeknek az eszközöknek, méghozzá a lefolyóhoz és a vízellátáshoz közeli helyen. Ennek megfelelően mindig igyekezzünk a konyhaszekrény munkalapjának magasságához igazítani a kiválasztott mosogatógépet, hogy biztosan beférjen alá.

Milyen mély a konyhaszerkényünk?

A munkalap magassága mellett a mosogatógép kiválasztásakor nagyon lényeges még az is, hogy milyen mélységű a konyhabútorunk. Ezen a téren általában szabvány a 60 centiméter körüli érték, amit értelemszerűen nem tolunk neki teljesen a falnak, de a mosogatógépnél se feledkezzünk meg arról, hogy a hátulján szerelvények lesznek, a víz bevezetése mellett a szennyvíz kifolyója is itt található, melyeknek el kell férniük, tehát ha egy mosogatógép mélysége 60 centiméter, a faltól bátran számolhatunk rá 62-63 centimétert is.

Milyen szélességű mosogatógépet válasszunk?

A szélesség minden mosogatógép esetében alapvetően befolyásolja a befogadó teljesítményt, vagyis azt, hogy mennyi terítéket tudunk beletenni. Ennek megfelelően a választáskor általánosíthatunk, méghozzá a következők szerint:

60 centiméteres, azaz normál mosogatógépet válasszunk, ha

 • nagy a családunk vagy gyakran vannak vendégeink;
 • rendszeresen, azaz sokszor és sokat főzünk;
 • van elég helyünk az elhelyezéshez.

45 centiméteres, azaz keskeny mosogatógépet válasszunk, ha

 • nem nagy a család és ritkán fogadunk vendégeket;
 • túl kicsi a konyhánk és nincs elég helyünk a nagyobb típusokhoz;
 • kevés edény van a háztartásban.

A mosogatógép felszereltsége

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy mosogatógép esetében milyen belső felszereltségről beszélhetünk, hiszen rengeteg korlátozással járhat együtt, ha hiányoznak bizonyos funkciók, ezáltal fontos alaposan szemügyre venni a kosarakat, hiszen ezek mérete, valamint kialakítása alapvető fontosságú a megfelelő minőségű tisztításhoz, illetve a pakolhatósághoz egyaránt. Vannak olyan gyártók, melyek papíron 12-14 teríték fogadását kínálják egy termék esetén, azonban annyira rosszul elrendezett kosárral rendelkeznek, hogy valójában ennek a felét is alig tudjuk majd kihasználni a mindennapokban, amikor nemcsak egyszerű tányérok és evőeszközöket, hanem edényeket, poharakat és bögréket egyaránt szeretnénk megtisztítani a géppel.

Ennek megfelelően a mosogatógép felszereltsége kapcsán figyeljünk oda a következőkre:

 • A belső kosarak kialakítása tágas és szellős legyen, megfelelő hely társuljon minden terítéktípushoz.
 • A kosarak magassága állítható legyen, ellenkező esetben a nagyobb tányérokat vagy edényeket nem tudjuk majd elmosni vele.
 • Legyen külön rész a kosarakban a poharak és a bögrék számára. Ez azért lényeges, mert ha nem biztosított helyre tesszük ezeket, extrém esetben akár össze is törhetnek odabent.
 • Fontos, hogy a kosár tartalmazzon külön kialakítást az evőeszközök számára is, hogy a késeket, villákat és kanalakat egyaránt mindig makulátlanul megtisztítsa a mosogatógép.
 • Lényeges lehet továbbá, hogy dönthető tüskék is legyenek a kosáron, ami ismét a nagyobb edények, a teljes megpakolás esetén könnyítheti meg a dolgunkat.

A mosogatógép ára

Mint minden háztartási eszköz, úgy természetesen a mosogatógép esetében is rendkívül széles skálán mozognak az árak, ezáltal léteznek bőven 100 ezer forint alatti eszközök, de akadnak több százezer forintos típusok is. Hogy melyiket választjuk magunknak, az nyilvánvalóan nagyban függ attól, hogy mekkorák az igényeink, illetve a szükségleteink, de azért néhány alapszabállyal itt is érdemes tisztában lenni:

 • Mosogatógépet nem szabad feltétlenül a legolcsóbb kategóriából választani, hiszen nem egy néhány hónapos, sokkal inkább több éves beruházás ez, ami megfelelő esetben alaposan megkönnyítheti a dolgunkat a mindennapokban, tehát megtérülő befektetés lehet, ha inkább egy kicsivel többet költünk rá.
 • Az olcsó gépekről tudni kell, hogy nem azért kerülnek annyiba, mert rosszabb minőségűek, hiszen megfigyelhető, hogy ugyanaz a prémium gyártó igyekszik több kategóriát is lefedni azért, hogy mindenki megtalálja a számításait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olcsó gépekben kevesebb a program, nem találunk meg bizonyos kényelmi funkciókat, esetleg alacsonyabb energiaosztályba sorolják őket, így fogyasztásuk nagyobb lehet.
 • A kategóriák kapcsán arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy otthonunkba már csak olyan mosogatógépet vigyünk be, ami rendelkezik AquaStop funkcióval. Ez azért lehet fontos, mert ha a gépen belül valami meghibásodik és elkezd folyatni, ez a technika megakadályozza, hogy teljesen elázzon az egész lakás, azaz milliókat spórolhat nekünk probléma esetén.
 • Feltétlenül jegyezzük meg, hogy vannak olyan esetek, amikor a külső tényezők miatt egyszerűen nem tehetjük meg, hogy olcsóbb mosogatógépet vásároljunk. Ha a konyhaszekrényünk alá csak egy nagyon alacsony változat fér el például a prémium kategóriából, akkor kénytelenek leszünk azt választani, mert a szekrény átalakítása talán több pénzt emésztene fel. Természetesen ilyen körülmény lehet az is, ha nagy a család vagy gyakran tartunk összejöveteleket.

A mosogatógép energetikai besorolása

Manapság minden háztartási gépnél rendkívül fontos szempont a vásárláskor, hogy milyen energetikai osztályba tartozik. Az esetek jelentős többségében minél magasabb vételárral rendelkezik valami, annál takarékosabb is egyben, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy elérhető áron vásárolt termék pazarolja az elektromos áramot vagy a vizet. Éppen ellenkezőleg!

Ma már a legtöbb gyártó igyekszik odafigyelni arra, hogy eleve a legolcsóbb kategóriában is megfelelő energiaosztályt tudjon biztosítani a vevőknek, így léteznek nyilván rosszabbak, de általánosságban A-kategória alatti gépet alig találni a piacon. Tapasztalataink alapján pedig minél drágább típusok közül válogatunk, annál nagyobb valószínűséggel találkozhatunk A+, A++ vagy A+++ energiabesorolású termékekkel. 

Érdemes mindegyik mosogatógépet alaposan áttanulmányozni ebből a szempontból, hiszen a legtöbb gyártó nemcsak a kategóriát tünteti fel, hanem azt is, hogy normál üzem mellett évente mennyi vizet és elektromos energiát használ fel egy ilyen háztartási gép. Ezek jellemzően jobb összehasonlítási alapot adnak, mint egy energetikai besorolás, melyek a legtöbb esetben csak egyszerű betűk, de itt komplett számok és értékek is jelezve vannak.

A mosogatógép zajszintje

A mindennapokban olyan nagy zajszennyezés ér minket az utcán és a munkahelyen, hogy legalább otthon szeretnénk csendes környezetben pihenni még akkor is, ha közben háztartási gépeink dolgoznak. Ha ez fontos szempont számunkra, akkor a vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy mosogatógépünk mekkora zajszinten dolgozik, hiszen léteznek egészen csendes-, azonban egészen hangos modellek is. Hogy mit kell tudni a zajszint-jelölésekről?

 • Ha igazán csendes mosogatógépet akarunk, akkor érdemes 40 dB zajszint körüli értéket keresni a termék adatlapján. Léteznek ugyan egészen halk, 39 dB-n üzemelő típusok, de nagy általánosságban inkább a 40-45 dB közötti megoldásokat tehetjük a nagyon halk kategóriában, melyek biztosan nem zavarnak még akkor sem, ha a közvetlen közelükben vagyunk.
 • A következő szintet a 45-55 dB közti zajszinten üzemelő mosogatógépek adják. Ezek sem feltétlenül hangosak, ha kint vannak a konyhában, mi pedig a szobában vagy a nappaliban, akkor akár még a pihenésünket sem zavarja, azonban közvetlen közelükben már okozhat kellemetlenséget, ha beszélgetnénk, telefonálnánk vagy televíziót néznénk.
 • Általában a kimagasló teljesítménnyel rendelkező mosogatógépek között találhatjuk azokat a termékeket, melyek hangosabbak az átlagnál, így 55-60 dB-t is elérhetnek működés közben. Ez a zajszint már meghaladja a normál beszélgetés hangerejét, így akkor is zavaró lehet, ha nem tartózkodunk a közvetlen közelükben, tehát ezek a modellek az éjszakai használatra vagy a délutáni szieszta idejére nem a legideálisabbak, de szerencsére a legtöbb gyártó folyamatosan igyekszik alacsonyabbra tornázni ezeket az értékeket.

A mosogatógép programjai és funkciói

Rendkívül lényeges szempont egy mosogatógép kiválasztásánál, hogy milyen programok és funkciók tartoznak hozzá. Bár a funkciógazdagság egyelőre még elég elmaradott ebben a kategóriában, de példának okáért az időzített- vagy késleltetett indítás már egyre több termék esetében megfigyelhető, így idő kérdése, hogy mikor terjednek majd el a különféle okosmegoldások, mint a mosogatógépek vagy a villanytűzhelyek esetén.

A programok tekintetében természetesen már jobb a helyzet! Bár gyártónként, sőt gyakran típusonként eltérő, hogy milyen sok lehetőség közül válogathatunk ezen a téren, azonban vannak olyan alapvető módok, melyeket a mosogatógépek 99 százalékában megtalálhatunk. Ezek a következők:

 • rövid program, ami nevéhez hűen hamar, gyorsan végzi el a mosogatási teendőket, nem figyelve a kíméletes és takarékos bánásmódra;
 • intenzív program, ami a többnapos vagy túl zsíros és koszos edények tisztításához lehet ideális, alkalmazásával garantáltan minden szennyeződés eltűnik a terítékekről;
 • standard program, ami akkor jó választás, ha fogalmunk sincs róla, hogy az éppen aktuális terítékösszeállításhoz melyik specializált programot kellene elindítanunk;
 • ECO program, ami szintén egyfajta standard, szinte minden esetben megállja a helyét, ha van elég időnk és nincsenek túl koszos edényeink, miközben cserébe a legkevesebb vizet és energiát használja fel a működés során.

A mosogatógép vezérlőpanelje

Noha a dizájn, a kialakítás, a méret és az áttekinthetőség tekintetében a mosogatógépek vezérlőpanelje rendkívül sokféle lehet, nagy általánosságban azonban mégis két csoportba tudjuk rendezni őket. Így beszélhetünk:

 • belső paneles mosogatógépekről, melyeken rendszerint az ajtószárny belső felén kapott helyet a gombsor és a kijelző, tehát csak nyitáskor és záráskor látjuk a vezérlőpultot, ami sokkal esztétikusabb megoldás, nem mellesleg ideális a kisgyermekes családok számára;
 • külső paneles mosogatógépekről, melyeken rendszerint a gép frontoldalának felső részén helyezkedik el a vezérlő, így a gombok és a kijelző mindig szabadon vannak, ami sokak számára kényelmesebb alternatíva, hiszen látni lehet, hogy meddig tart még a program és így tovább.

A mosogatógép termékdizájnja

Miközben a méret tekintetében nagyon szigorú sztenderdek szerint dolgoznak a mosogatógépek gyártói, addig a megjelenés, a szín, a stílus és a termékdizájn tekintetében már tapasztalhatunk különbségeket. Azt kijelenthetjük, hogy a mosogatógépek a legunalmasabb háztartási eszközök, hiszen alapvetően mindegyikük ugyanúgy néz ki, lenyíló első ajtóval rendelkeznek, irányítókonzoljuk jellemzően ezen az elemen található és a belső működésük tekintetében szintén hasonló elvre épülnek. Nincsenek olyan jellemző sajátosságok, mint a mosógépeknél, ahol valaki azért választja az egyik gyártót, mert az szebb vagy másképpen funkcionál, és ez a standard hozzáállás a színeken is megfigyelhető, a termékek többsége ugyanis fehér vagy ezüstszürke árnyalatú, bár található már a piacon fekete megoldás is többek között.

A mosogatógép és a biztonság

Mindig szkeptikusak vagyunk azokkal a háztartási gépekkel, melyek vízzel működnek, hiszen egy kisebb meghibásodás is elég lehet ahhoz, hogy teljesen elázzon a lakásunk, ami bizonyos esetekben akár több millió forintos költség is lehet a helyreállítás tekintetében. Erre természetesen a mosogatógépek gyártói is gondoltak már, így a legtöbb modellben megtalálhatók speciális biztonsági rendszerek, mint amilyen az AquaStop funkció, ami nélkül ne vásároljunk ilyen háztartási gépet, ha jót akarunk magunknak. A kérdéses megoldás lényege, hogy amint a mosogatógépben valami hiba keletkezik a vízvezetékek rendszerében, tehát ereszteni kezd egy cső, akkor a gép automatikusan elzárja a vizet, így nem engedi, hogy csőtörést megszégyenítő állapotokra kerüljön sor.

Gyakran ismételt kérdések

Bármilyen só alkalmas a mosogatógépbe?

A mosogatógépbe való só valójában egy speciális összetételű granulátum, amit csak az állaga alapján hívnak sónak, tehát semmi köze sincs a háztartásban használatos konyhasóhoz, ennek megfelelően egyáltalán nem mindegy, hogy mit teszünk bele a gépbe. A közönséges háztartási sóban nincs csomósodásgátló szer, de nagyobb baj, hogy megkövül a sótartályban, ezáltal meghibásodik az úgynevezett ioncserélő gyanta, aminek a cseréje, illetve javítása nem olcsó. Soha ne spóroljunk tehát a megfelelő, mosogatógépbe való són, ami alig pár száz forintos tétel, egy csomag pedig hónapokig elég lehet.

A 3 az 1-ben tabletták mellé is kell só a mosogatógépbe?

Ezekben a tablettákban valóban van némi só, de rendkívül minimális mennyiségben, Magyarországon pedig annyira kemény a víz, hogy érdemes pluszban mindig adni hozzá, mert a tablettából már a mosogatási fázisban kiolvad a só, tehát az öblítéshez használt vizet már egyáltalán nem lágyítja.

A keskeny mosogatógépbe is szükséges egy egész tablettát tenni?

Nem szükséges, ugyanis sokkal kisebb a belső tér, ahol a terítékek tisztítása történik, ennek megfelelően bőven elegendő lehet ciklusonként mindössze egy fél tablettát alkalmazni.

Új mosogatógép első használatakor mire kell figyelni?

Először is arra, hogy teljesen üresen használjuk, gyakorlatilag egy öblítőprogramot futtassunk át rajta úgy, mintha tele lenne edényekkel. Mindig legyen ebben is só, valamint öblítőt is érdemes beletenni, méghozzá a lehető legmagasabb hőfokú program társaságában.

Mennyire fontos, hogy az evőeszközöket a nekik szánt helyre tegyük a mosogatógépben?

Kifejezetten lényeges, hiszen ha csak össze-vissza bedobálnánk őket a kosárba, akkor egyrészt fedésbe kerülnének, és a vízsugarak nem tudnák alaposan átmosni mindet, másrészt a kések könnyedén elvághatják a kezünket, amikor megpróbáljuk kiemelni őket. Ha tehát makulátlanul tiszta evőeszközöket szeretnénk, mindig állítsuk be azokat a nekik kijelölt helyre!

Szabad alumínium edényeket mosogatógépben tisztítani?

Nem, az alumínium edényeket és evőeszközöket tilos mosogatógépben tisztítani, mert nemcsak a terítéknek, hanem magának a gépnek sem tesz mindig jót!

Fából készült terítéket lehet mosogatógépben tisztítani?

Nem ajánlott, noha egy-két alkalommal semmi baja sem lesz. Nyilván a nagyobb fafelületű edényeket vagy deszkákat érdemes kétszer meggondolni, de a fanyelű kések vagy a fakanalak esetében nem okozhat különösebb problémát, ha néha berakjuk őket a mosogatógépbe.

Betehető a zománcozott edény a mosogatógépbe?

A gyártók többsége egyáltalán nem ajánlja, hogy zománcozott edényt tegyünk a mosogatógépbe, de ha van kímélő programunk, és nem sajnáljuk a kérdéses terítéket, akkor tehetünk vele egy próbát, nagy baj nem történhet.

Műanyag tányérokat és edényeket szabad mosogatógéppel tisztítani?

A műanyag esetében nagyon fontos ismerni az adott edénytípus tulajdonságait. Ezek között ugyanis találunk erősebb, a hőre kevésbé deformálódó darabokat, melyeknek nem okoz semmi gondot a mosogatógép, azonban vannak olyan vékonyabb műanyagedények, melyeket a 65 Celsius fokos programok már képesek meggörbíteni vagy deformálni. Ügyeljünk rá továbbá, hogy bármilyen műanyagot is teszünk a mosogatógépbe, az soha ne feszüljön, mert a hőhatásra vetemedhet.

Egyszerű csaptelephez is köthető, illetve lefolyóba bevezethető az asztali mosogatógép?

Természetesen, sőt az egészen aprócska garzonlakások esetében kifejezetten gyakori ez a megoldás, hiszen ott a helytakarékosság rendkívül fontos. Ilyen helyzetben megvalósítható, hogy a csaptelepről egy egyszerű átalakítóval vezetjük be a vizet a mosogatógépbe, illetve egy elosztóval a lefolyóba irányítjuk a kifolyót, ami így teljesen megfelelően tud majd működni.

Nem forog és nem spriccel a mosogatógép vízadagoló karja, mi lehet a gond?

Az esetek többségében ezt a hibajelenséget mindig dugulás idézi elő. A rendszer működési elve ugyanis az, hogy a nagynyomású víz ebbe a szabadon futó karba van belevezetve, és ez a nyomás tudja megpörgetni az egész szerkezetet úgy, mint egy propeller. Ha a belső része eldugult, akkor a víz nem tud kijutni a fúvókákon és a forgás sem valósul meg, azaz a mosogatógép nem tisztít majd megfelelően. A használati utasításban rendszerint leírásra kerül, hogy miként kell eljárni ilyen esetekben.

Mi a különbség egy A+ és egy A++ energiabesorolású mosogatógép fogyasztása között?

Bár minden gyártó megadja, hogy egy adott besorolású mosogatógép éves szinten mennyi vizet és elektromos energiát fogyaszt, azonban értelemszerűen ez egy átlagos érték, amihez képest mi talán többet vagy kevesebbet használjuk majd az eszközt. Sokan úgy vélik, hogy egy A+ és egy A++ energiabesorolású gép között nincs sok különbség ezen a téren, holott gyakran óriási, hiszen míg előbbiek 10-12 liter vizet is elhasználhatnak egyetlen mosási ciklus során, addig utóbbiak 8-9 literből képesek kihozni ugyanazt a hatást. Természetesen hasonlóan jelentős a különbség az áramfogyasztás tekintetében is!

Miért maradnak koszosak az edények a mosogatógépben?

Ez a kérdéskör rendkívül összetett, de általánosságban két dolog okozhatja. Az egyik, ha nagyon piszkosan tesszük bele az edényeket és az evőeszközöket a gépbe. A mosogatógépbe ugyanis csak az ételmaradékok jelentős részétől megtisztított dolgok tehetők bele, ellenkező esetben olyan sok szennyvíz keletkezik a gép belsejében, amit az öblítési ciklus sem tud eltüntetni. A másik dolog, ami ezt a jelenséget előidézheti, a szűrő eltömődése. Ha a mosogatógépben lévő finomszűrő eltömődött, akkor a szennyvíz nem tud megfelelően kiürülni a gépből, így az öblítés során csak újra összepiszkítja az edényeket.

Milyen gyakran kell takarítani a mosogatógép szűrőjét?

Amennyiben alaposak vagyunk és van rá időnk, akkor érdemes minden mosogatás után megnézni, hogy nem maradt-e benne valami ételmaradék, általánosságban azonban az is elég lehet, ha hetente legalább egy alkalommal alaposan kitisztítjuk ezt az elemet.

Szükséges takarítani a mosogatógép belső felét?

Ha nem olyan tisztítószert használunk, ami megóvja a mosogatógép belsejét a vízkőtől és az egyéb lerakódásoktól, akkor érdemes lehet negyedévente egyszer szánni erre egy kis időt. Ma már léteznek direkt mosogatógép tisztítására alkalmazott szerek, de a vízkő és a szennyeződések ellen az is hatásos lehet, ha egy kis ecettel futtatunk le egy üres programot.

Szivárog a víz a mosogatógépből, mi lehet a baj?

A szivárgó víz problémája minden mosogatógép esetében nagy probléma, ami pontos utánajárást igényel, és addig a terméket nem szabad használni, sőt a vízhálózatról is érdemes lecsatlakoztatni. Érdemes utánajárni a szivárgó víz útjának, hiszen előfordulhat, hogy csak egy cső repedt el, netán az ajtó tömítésével van a baj, amit mi magunk is meg tudunk oldani, azonban előfordulhatnak komolyabb meghibásodások, melyet minden esetben szerelővel érdemes, illetve kell javíttatni.

Találok-e ugyanolyan méretű beépíthető mosogatógépet, ha a régi meghibásodott?

A beépíthető háztartási gépek, így a mosogatógépek esetén is gyakori dilemmát tud okozni, hogy mi történik akkor, ha az adott termék meghibásodik, hiszen a konyhabútor jellemzően köré lett felépítve. Szerencsére a mosogatógépek esetében is megvannak a szabvány méretek, melyektől a legtöbb gyártó a beépíthető termékek esetében soha nem tér el, ezáltal nem kell aggódni, biztosak lehetünk abban, hogy évek múltán is találunk a szekrényünkbe építhető mosogatógépet, ha a jelenlegi tönkremegy.