Mosogatógép teszt – mutatjuk a legjobbakat

Last updated:

Néhány évtizeddel ezelőtt talán eszünkbe sem jutott, hogy a mosogatást valaki vagy valami más végezze el helyettünk, mondhatni a mindennapi házimunka része volt. Manapság azonban már el sem tudjuk képzelni, hogy mi lenne velünk mosogatógép nélkül, mely egy sokak által gyűlölt feladatot végez el helyettünk gyakorlatilag teljesen önállóan. A jobb minőségű típusok esetében, illetve rendeltetésszerű használat mellett valóban nincs szükség például arra, hogy a koszos edényeket a program lepörgését követően még elöblítsük vagy tisztogassuk, miközben használata rendkívül gyors és egyszerű, nekünk nincs más dolgunk, csak bepakolni az edényeket és a szükséges tisztítószert.

Tartalomjegyzék

Persze közel sem csak ezért szeretjük a mosogatógépet! A hagyományos mosogatáshoz mérten például ez egy lényegesen takarékosabb megoldás, hiszen kevesebb vízre van szükségünk a megfelelő tisztaság eléréséhez, miközben megkíméli a kezünket a sérülésektől, valamint a későbbi kiszáradástól, de még arra is lehetőséget ad, hogy rendezettebbé, tisztábbá váljon a konyhánk, hiszen a koszos edényeket azonnal betehetjük a belső tálcákba. Hogy mégis mely mosogatógépek a legjobbak jelenleg a piacon? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen rengeteg gyártó és még több különféle modell található a boltok polcain, de az alábbiakban azért sorra vettük, hogy szerintünk melyekkel érdemes megismerkedni a jelenlegi piaci kínálatból!

TOP mosogatógépek

Szabadonálló mosogatógépek

Bosch SPS66TI00E – a mi választásunk

Előnyök
 • A++ energiaosztály
 • alacsony zajszint
 • egyszerű beállítási lehetőség
 • AquaStop funkció

A Bosch SPS66TI00E egy kiváló minőséget képviselő, keskeny kialakítású mosogatógép, mely képes arra, hogy egyetlen tisztítás során akár 10 terítéket is elmosson, miközben a méreteiből kifolyólag a kisebb konyhákban egyaránt tökéletesen megállja a helyét. 

A termék ugyanis mindössze 84,5 centiméter magas, 60 centiméter mély és 45 centiméter széles, miközben A++ energiaosztályba való sorolásának köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy egyáltalán nem fogyaszt sok áramot vagy vizet. Éves energiafogyasztása a számítások szerint átlagosan 211 kWh-ban mérhető.

A legintenzívebb program esetén sem kell magas zajszennyezéstől tartanunk, hiszen az aktív tisztítási időszakban is legfeljebb 44dB zajszinten üzemel, így a szobából már szinte nem is halljuk majd működés közben.

Keskeny kialakítása ellenére annyira fejlett technológia dolgozik benne, hogy garantáltan nem kell aggódnunk használata mellett a rosszul elmosott vagy foltos edények, poharak és tányérok miatt, hiszen ezen a téren a termék maximálisan hozza a gyártótól elvárható minőséget.

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont továbbá a Bosch SPS66TI00E mosogatógép kapcsán, hogy a kellemesen modern, acélszínű megjelenése mellett nagyon egyszerű beállítási lehetőséget kínál, ezáltal alig néhány perc alatt úgy kezelhetjük majd, mintha mindig is a konyhában állt volna. 

A külső kezelőpanel nagy gombokkal és egyértelmű piktogramokkal lett felszerelve, miközben AquaStop funkciója mellett belül tartós és minőségi kialakítást kapott tányér-, pohár- és külön evőeszköz-tartó fiókokat rendszeresített benne a gyártó.

Bosch SMS68MI04E – a felsőkategória legjobbja

Előnyök
 • A+++ energiaosztály
 • alacsony zajszint
 • SuperSilence program
 • könnyedén kezelhető
 • 3D légáramlási rendszer

A Bosch SMS68MI04E egy kiváló minőséget képviselő, felsőkategóriás mosogatógép, mely garantáltan minden igényünket kielégíti abban az esetben, ha szeretnénk mindig gyorsan, egyszerűen és makulátlanul megtisztítani edényeinket, tányérainkat, poharainkat és evőeszközeinket.

A termék normál kialakítású, amit fontos figyelembe venni a vásárláskor, hiszen a 84,5 centiméteres magasság mellé 60 centiméteres szélesség és ugyanekkora mélység társul, ami egyszerre akár 14 teríték befogadására képes, tehát kapacitása egyenesen óriásinak nevezhető.

A nagy teljesítmény ellenére azonban a Bosch SMS68MI04E mosogatógép rendkívül halk működéssel büszkélkedhet, zajszintje még maximális kapacitás mellett sem haladja meg a 44 dB-t, ami kifejezetten csendesnek nevezhető, de a SuperSilence program alkalmazása esetén jóval halkabb lesz.

Mindeközben energiatakarékosságára sem panaszkodhatunk, hiszen A+++ energiaosztályt képvisel, aminek jóvoltából átlagosan mindössze 237 kWh áramot fogyaszt el egyetlen év alatt, de vízfelhasználása sem lépi túl a 2660 litert, ami kimagasló ebben a kategóriában.

Ezen túlmenően a Bosch SMS68MI04E rendkívül egyszerű beállításokkal kecsegtet! Könnyedén átlátható kijelzője mellett érthető piktogramokkal ellátott gombokat és kezelőpanelt kínál, így a használati utasítás egyszeri elolvasása elegendő ahhoz, hogy elsajátítsuk a gép kezelését.

A mosogatógép a rozsdamentes acélszürke színével és megjelenésével minden modern konyhában jól mutat majd, de a belső evőeszköztartó fiókok kialakítása is kifejezetten magas minőséget képvisel. Nagy előnye, hogy speciális 3D légáramlási rendszerének hála tökéletesen száraz edényeket tudunk kivenni belőle minden program után, amivel azonnali elpakolási lehetőséget kínál.

Candy CDCP 8/E-S – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • helytakarékos
 • alacsony zajszint
 • Eco Bio program

A Candy CDCP 8/E-S egy rendkívül kompakt mosogatógép, mely kis méreteiből kifolyólag (59 cm magas, 55 cm széles és 50 cm mély) szinte bárhol elfér, ezáltal egészen kicsi konyhában, akár még a konyhaszekrényben elrejtve is megállja a helyét.

A készülék kifejezetten energiahatékony kialakítással rendelkezik, ezáltal A+ energiaosztályba sorolták, amihez A kategóriás mosogatási- és szárítási hatásfok tartozik, miközben 0,72 kW/h-s energiafogyasztása éves szinten átlagosan 206 kW/h elektromosságot igényel, vízfogyasztása pedig a 8 literes ciklusonkénti szükséglet mellett 2240 literre jön ki egy esztendőre lebontva.

A mosogatógép annyira helytakarékos, hogy kis méretei ellenére is 8 teríték befogadására, illetve megtisztítására alkalmas, miközben maximális teljesítmény mellett sem haladja meg zajszintje az 51 dB-t.

Mindehhez rendkívül egyszerű kezelhetőséget is kínál a Candy CDCP 8/E-S mosogatógép! A megfelelő programot a kezelőpanelen elhelyezett érintőgombokkal választhatjuk ki, akárcsak a mosási hőmérsékletet, miközben kalibrálhatunk vele késleltetett indítást, de LED-ek jelzik például azt is, ha kevés a készülékben az öblítő vagy a só.

Összesen hat programot kínál, így a gyors, a kímélő és az Eco Bio egyaránt 45 Celsius fokos vízzel mossák át az edényeket, és míg az univerzális beállítások 60 Celsius fokon tisztítanak, a napi és az intenzív program már 65 Celsius fokot kínál, amivel garantáltan tiszta edények, tányérok, poharak és evőeszközök várnak ránk.

Ezen kívül a Candy CDCP 8/E-S mosogatógép két kosárban tudja fogadni a terítéket, melyek a kondenzációs szárítórendszer jóvoltából teljesen szárazon tudnak kikerülni a gépből, ami olyan biztonsági megoldásokkal is rendelkezik, mint például a túlfolyás elleni védelem.

Gorenje GS52115W – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • A++ energiaosztály
 • “A” kategóriás szárítási hatékonyság
 • alacsony zajszint
 • automatikus szűrőtisztító rendszer
 • AquaStop funkció

A Gorenje GS52115W az egyik legjobb választás, ha elérhető árú, ámde mégis nagy tudású, valamint biztonságos mosogatógépet szeretnénk vásárolni magunknak. A szabványhoz közeli 84,5 centiméteres magasság mellett a termék mindössze 45 centiméter széles és 60 centiméter mély, vagyis a kisebb konyhákban is kiválóan alkalmazható.

Keskeny kialakítása ráadásul egy fikarcnyit sem befolyásolja teljesítményét, hiszen egyetlen mosás során akár 9 teríték megtisztítására is tökéletesen alkalmas, miközben rendkívül gazdaságosnak is nevezhető az A++ energiaosztály mellett, amihez ráadásul szárítási hatékonysága is A-kategóriát képvisel.

A maximális teljesítmény esetén is legfeljebb 49 dB-es zajszinten üzemelő Gorenje GS52115W – mely ebből kifolyólag tehát kifejezetten halk – így normál használat mellett éves szinten átlagosan 197 kWh energiát használ el, de vízfogyasztása sem több 2520 liternél, ami ebben a kategóriában abszolút jónak nevezhető.

Minden mosogatógép esetén fontos a szűrők állandó tisztántartása, ellenkező esetben a gép teljesítménye csökkenhet, a termék akár tönkre is mehet. Az automatikus szűrőtisztító rendszer jóvoltából azonban ennél a terméknél megakadályozhatók, pontosabban megelőzhetők a kialakuló problémák, amivel nemcsak rengeteg időt, hanem megannyi kellemetlenséget is megspórolhatunk magunknak.

Árkategóriájához mérten a Gorenje GS52115W ráadásul kimagasló szárítási funkcióval rendelkezik, ezáltal a tisztítási program lejártát követően a mosogatógépből tökéletesen száraz edényeket vehetünk ki, miközben a modell teljes egészében megfelel az EU által előírt összes irányelvnek.

Az elhangzottakon felül a háztartási gép ráadásul a biztonság tekintetében is remekel. Az AquaStop funkciónak köszönhetően az sem probléma, ha működés közben elmegyünk otthonról, hiszen amennyiben a rendszer vízszivárgást érzékel, automatikusan elzárja a gép vízellátását, ezáltal nem fog elázni majd a komplett lakás emiatt.

Természetesen a mosogatási programok tekintetében is kifejezetten sok lehetőséget kínál nekünk a Gorenje GS52115W! A standard megoldás mellett így találunk benne kímélő és áztató módot, normál- és rövid intenzív mosogatást, de természetesen a környezetkímélő technológiák kedvelőinek nagy örömére az ECO program sem hiányzik a sorból.

Beépíthető mosogatógépek

Bosch SMV45EX00E – a mi választásunk

Előnyök
 • beépíthető
 • Vario rekesz
 • RackMatic rendszer
 • alacsony zajszint
 • VarioSpeed Plus funkció

A Bosch SMV45EX00E egy prémium szintet képviselő beépíthető mosogatógép, mely teljesen integrált kialakításának köszönhetően ideális társunk lesz majd a konyhában, miközben akár 13 teríték fogadására is képes, egyszerre tehát egy nagy adag mosogatni valótól szabadíthat meg minket.

A gyártótól ismert minőség mellett ez a termék rengeteg innovatív újdonsággal is szolgál. Ott van rögtön a Vario rekesz alkalmazása, aminek jóvoltából már nemcsak evőeszközöket tudunk elhelyezni az alsó kosárban, hanem nagyobb konyhai dolgokat is, legyen szó merőkanalakról, habverőkről vagy éppen csészékről, így lényegesen több tisztítandót tudunk belepakolni, mint a hasonló méretű háztartási gépek legtöbbjében.

Ezt fokozza a gép esetén alkalmazott RackMatic rendszer, aminek hála folyamatosan állíthatjuk a felső rekesz magasságát, aminek köszönhetően három ponton mozgathatjuk ezt a felületet. Részeként a nagyobb edények, tányérok és egyebek tisztítása sem okoz majd nehézségeket.

Az innovatív ötletek ráadásul a Bosch SMV45EX00E mosogatógép esetében a mosogatószer-adagolás tekintetében is megfigyelhetők. A továbbfejlesztett adagolórendszer jóvoltából a tisztítótabletták közvetlenül belehullanak egy gyűjtőedénybe, ahol akadálytalanul feloldóhatnak, ezáltal a tisztítószer egyenletesen, aprólékosan oszlik szét a szennyes edényeken és evőeszközökön, így nincs több elpazarolt tabletta.

Az elhangzottakon felül a Bosch háztartási gépébe ráadásul az EcoSilence motor került, mely nemcsak kimagasló teljesítményt kínál, de mindemellett rendkívül csendesen és hatékonyan tudja ellátni a teendőjét. Nem tartalmaz keféket, csak vízsugárral dolgozik, de a legnagyobb teljesítmény mellett sem haladja meg zajszintje a 48 dB-t.

A VarioSpeed Plus funkciónak köszönhetőan a Bosch SMV45EX00E ráadásul képes közel 70 százalékkal csökkenteni a mosogatásra és a szárításra fordítható időt, amivel kategóriájában kifejezetten gyorsnak és hatékonynak nevezhető. Mindezt az AquaSensor infravörös rendszerrel kiegészítve rendkívül kevés víz- és energiafelhasználás társaságában, előbbit ugyanis a belső szenzorok folyamatosan szabályoznak, az aktuális teríték piszkosságának függvényében kalibrálnak.

Ez azonban még közel sem minden, hiszen a Bosch terméke speciális üvegvédő technológiával rendelkezik, így bátran betehetjük a gépbe a gyengéd törődést igénylő kristálypoharakat vagy porcelánokat, a mosogatógép garantáltan teljes egészében tisztává varázsolja őket úgy, hogy nem sérülnek, nem karcolódnak meg. Hogy a gyártó mennyire bízik terméke minőségében, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy 10 év garanciát kínál a belső rozsdásodásra, így biztosak lehetünk benne, hogy egy évtizeden át nem lesz ilyen problémánk a termékkel.

A Bosch SMV45EX00E természetesen A++ energiaosztályba sorolható – szárítási hatékonysága is A-kategóriás –, aminek köszönhetően éves vízfogyasztása átlagosan 2660 literre, éves energiafogyasztása pedig 262 kWh-ra tehető, ami kifejezetten jó eredmény. A termék rendelkezik AquaStop funkcióval is, így meghibásodás esetén nem kell attól tartanunk, hogy eláztatja a mosogatógép az egész lakást.

Bosch SMI68TS06E – a felsőkategória legjobbja

Előnyök
 • A+++ energiaosztály
 • alacsony zajszint
 • akár 14 teríték fogadására képes
 • AquaStop funkció

A Bosch SMI68TS06E egy prémium kategóriát képviselő, ezáltal kifejezetten figyelemreméltó tulajdonságokkal és tudással rendelkező beépíthető mosogatógép, mely amilyen kompakt méretekkel rendelkezik (81,5cm magas, 60cm széles és 58cm mély), annyira nagy kapacitást kínál.

Ennek megfelelően a termék egyszerre akár 14 teríték fogadására képes, ami a kategórián belül az egyik legjobbnak tekinthető, így képes egyszeri elindítással kiszolgálni a nagyobb családokat vagy családi összejöveteleket is – mindezt ráadásul kifejezetten környezetkímélő és energiahatékony formában.

Ennek az oka, hogy a Bosch SMI68TS06E az A+++ energiaosztályba tartozik – szárítási hatékonysága is A-kategóriás –, így éves szinten átlagosan 2660 liter vizet fogyaszt el, míg energiafogyasztása 237 kWh körül alakul, ami rendkívül jó eredménynek tekinthető ekkora teljesítmény mellett.

Különösen nagy előny továbbá, hogy a mosogatógép legfeljebb 42 dB zajszinten működik, tehát még akkor sem zavar a mindennapi tevékenységek során, ha pihenni szeretnénk, mindemellett pedig a megjelenésére sem lehet panasz, hiszen a rozsdamentes acélszín az összes modern konyhában megállja a helyét.

Akárcsak a modern vezérlőpanel, mely az idő mutatása mellett közérthető piktogramokat kínál az egyes programokhoz, illetve vízhőmérsékletekhez, így elegendő egyszer átfutni a használati utasítást ahhoz, hogy utána könnyedén használni tudjuk.

Nemcsak az egyszerű használhatóság, hanem a biztonság tekintetében is kifejezetten előnyös lesz majd a Bosch SMI68TS06E, hiszen az AquaStop funkciónak köszönhetően bátran magára hagyhatjuk a készüléket, vízszivárgás esetén ugyanis automatikusan elzárja a víz útját, ezzel megakadályozva, hogy elázzon az egész lakás.

Candy CDIN 2D620PB – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • A++ energiaosztály
 • akár 16 teríték tisztítása egyszerre
 • alacsony zajszint
 • AquaStop funkció

A Candy CDIN 2D620PB az egyik legjobb ár-érték arányú mosogatógép a beépíthető típusok között, mely annyira kompakt méretezést kapott (82 centiméteres magasságához mindössze 55 centiméteres mélység és 60 centiméteres szélesség tartozik), hogy nehéz elhinni: a készülék egyszerre akár 16 terítéket is képes megtisztítani egyetlen mosási ciklus során.

Mint a Candy termékeitől megszoktuk, az alacsony ár ellenére nagyszerű teljesítmény és magas szintű takarékosság várja a vásárlókat, ezáltal A++ energiaosztályba sorolták a minősítéskor, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy éves szinten átlagosan 273 kWh áramot és 2880 liter vizet használ el rendszeres használat mellett.

A teljesen integrált kialakítás mellett a mosogatógép ráadásul megdöbbentően halkan üzemel, még a legmagasabb teljesítmény esetén sem haladja meg az általa kiadott zajszint a 43 dB-t, aminek köszönhetően biztosan nem zavar majd minket a működése, ha mi a nappaliban vagy a hálószobában pihennénk.

A dizájn tekintetében annyira modernnek tekinthető a Candy CDIN 2D620PB, hogy zárt állapotban semmilyen kezelőfelület nem látható, az ugyanis az ajtó kinyitásakor, a szárny felső részén tárul elénk, ahol rendkívül egyszerűen és könnyedén be tudjuk állítani az egyes programokat, melyek között a jól megszokott megoldásokat találhatjuk, méghozzá késleltetett indítás mellett.

Mivel a 16 teríték a lehető legkülönfélébb méretkategóriát képviseli, ezért a Candy úgy alkotta meg a belső kosarakat, hogy azok szabadon állíthatók és kalibrálhatók legyenek, ezáltal a nagyobb tányérok vagy bögrék kényelmesen elhelyezhetők benne, de külön kosarat találunk az evőeszközöknek is.

Természetesen a Candy CDIN 2D620PB egyaránt rendelkezik AquaStop funkcióval, aminek köszönhetően bátran felügyelet nélkül hagyhatjuk a gépet, hiszen amennyiben meghibásodás lép fel benne, automatikusan elzárja a vízellátást, így nem kell félnünk a lakás elázásától.

Gorenje GI52010X – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • kis helyigény
 • akár 9 teríték tisztítása egyszerre
 • alacsony zajszint
 • egyszerű működtetés

A Gorenje GI52010X egyike a legolcsóbb és legkeskenyebb mosogatógépeknek a beépíthető kategóriából, hiszen a termék mindössze 81,5 centiméteres magassággal, 55 centiméteres mélységgel és mindössze 45 centiméteres szélességgel rendelkezik, ezáltal kisebb konyhákban, szekrényekbe építve garantáltan megállja majd a helyét.

A háztartási gép tökéletesen kiszolgálja az átlagos családokat a mindennapokban, hiszen egyszerre 9 teríték helyezhető el benne, ezáltal elegendő lehet napjában egyszer elindítani ahhoz, hogy az edények, a poharak és az evőeszközök mindig tiszták legyenek.

Mindezt ráadásul kifejezetten hatékony energiafogyasztás társaságában, hiszen átlagos felhasználás esetén évente mindössze 197 kWh-t fogyaszt a készülék, de vízből is 2520 literes átlagot ér el, ami kiemelkedőnek nevezhető ezen a szinten, különösen annak fényében, hogy munkáját még magas teljesítmény mellett is maximum 49 dB zajszinten tudja elvégezni.

Alacsony energiafogyasztását tovább növelhetjük a készüléken elhelyezett melegvizes csatlakozással, ami mellett nagy előnynek tekinthető még vele kapcsolatban, hogy a hagyományos megoldásai mellett edénytároló kosarai szabadon állíthatók, méretezhetők.

Működtetése a beépített kezelőpanel jóvoltából annyira egyszerűnek nevezhető, hogy a legtöbb felhasználó számára mindössze néhány percet igényel majd használatának elsajátítása, miközben minden programot és lehetőséget jól látható piktogram jelöl az ízlésesen elrejtett, illetve az ajtószárny felső részén elhelyezett panelen.

Mindezt a Gorenje GI52010X esetében rendkívül egyszerű, letisztult dizájn kíséri, ami a fehér és ezüstös árnyalatoknak köszönhetően a legtöbb modern konyhába kifejezetten jól illeszkedik majd.

A mosogatógép előnyei

Bár manapság az emberek többségét már nem kell meggyőzni arról, hogy a mosogatógép mennyivel előnyösebb, mint a hagyományos módszer, az alábbiakban azonban mégis összegyűjtöttük kezdésképpen a legfontosabb előnyöket, melyeket érdemes megismerni a beruházás előtt. Ezek a következők:

Takarékoskodás

Valamiért sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos mosogatás sokkal olcsóbb és takarékosabb, mint a gépi, ez valójában azonban egy hatalmas tévhit. A mosogatógépek ugyanis rendkívül kevés vizet használnak fel újra és újra, ezáltal egy átlagos típus 10-12 liter vízből tisztára mos egy komplett terítéket, miközben ehhez hagyományos mosogatás során akár 20-25 liter vízre is szükség lenne. Mindemellett a legjobb mosogatógépek már környezetkímélő technológiákra épülnek fel, ezáltal energiafogyasztásuk egyaránt elhanyagolható.

Időt spórolhatunk vele

A mosogatógéppel mindemellett természetesen időt is megspórolhatunk, méghozzá nem keveset. Egy átlagos mosogatás általánosságban akár egy óra hosszan is eltarthat, amit egy az egyben a gépre bízhatunk. Előfordulhat, hogy a háztartási gép ennél gyorsabban végez, de programtól függően akár több ideig is eltarthat a tisztítási folyamat, azonban a lényeg az, hogy amíg a gép végzi a teendőket, addig mi valami mással foglalatoskodhatunk, ezzel pedig nyerhetünk némi szabadidőt. A mosogatógéppel alapvetően nekünk annyit kell dolgozni, hogy be- és kipakolunk belőle, ami egy alig néhány perces folyamat.

Kíméletesebb az edényekkel

Ritkán hangztatott pozitívum a mosogatógépek kapcsán, hogy kíméletesebben tisztítják az edényeket, mintha hagyományos formában álltunk volna neki megtisztítani őket. Bár vannak olyan alapanyagok vagy festések, melyek a magas hőmérséklet miatt deformálódhatnak és lekophatnak, azonban a zománcot nem sértik fel a kefék, továbbá egyetlen mosogatógép sem tört még össze tányérokat vagy poharakat, ezáltal hosszabb távon lényegesen kevesebb veszteségünk lehet majd, lévén a bepakolástól kezdve egészen a kiszedésig minden maximális biztonságban lesz.

Makulátlanul tisztít

Noha az olcsóbb, gyengébb minőségű mosogatógépekkel lehet probléma ezen a téren, ugyanakkor a megfelelő kvalitású háztartási gépek kapcsán garantált a makulátlan tisztaság elérése. Ehhez nyilván fontos tényező még a megfelelő program és a minőségi mosogatószer választása, valamint a rendeltetésszerű használat, a rendszeres tisztítás is, hiszen ezek a tényezők kivétel nélkül befolyásolják az edények tisztaságát. A mosogatógépben a víz terítékek minden zegzugába eljutnak, még a nehezen elérhető helyekre is, amire hagyományos mosogatás során nem tudunk sort keríteni, tehát a végeredmény minden esetben tisztább és higiénikusabb lesz.

A mosogatógép működése

Biztosan sokan feltették már a kérdés maguknak, miszerint mi zajlik le a mosogatógép belsejében, miután bepakoltunk, hozzáadtuk a tisztítószert, bezártuk az ajtót és elindítottuk a koszos edényekhez leginkább illeszkedő programot. Íme a mosogatógép működése lépésről-lépésre:

 • A megfelelő program kiválasztását követően a gép automatikusan beszivattyúzza a belső medencébe a szükséges mennyiségű vizet.
 • Az ott elhelyezett fűtőszál gondoskodik róla, hogy a tisztításra előkészített víz megfelelő hőmérsékletű lehessen, hiszen ez elengedhetetlen a makacs szennyeződések feloldásához.
 • Miután elég forró lett a medencében a víz, a gép hozzáadja a mosogatószert, amitől az felhabzik.
 • Megkezdődik a tényleges mosás. Ennek részeként a belül elhelyezett karokon keresztül a mosogatószeres víz forogva és mozogva többször is áthalad a koszos edényeken, tányérokon, poharakon és evőeszközökön, a nagy nyomásnak és az oldószernek hála pedig a legapróbb résekből is kitisztítja a lerakódásokat.
 • A piszkos víz ezt követően távozik a rendszerből és helyére tisztát szivattyúz a gép.
 • Ennek a vízmennyiségnek a felmelegítését követően megkezdődik az öblítés. Ilyenkor már csak tiszta forró víz mossa el az edényeket, mely garantálja a tisztítószer és az esetlegesen ottmaradt ételmaradék eltüntetését.
 • A leöblített víz is kikerül a rendszerből, majd a gép leáll és jelzést küld a kipakolhatóságról.

Aki esetleg megnézné a gyakorlatban is a működést, érdemes ellátogatni hozzá a Youtube-ra, ahol az „inside the dishwasher” kifejezésre rengeteg olyan felvételt kapunk, melyek a gép belsejét mutatják meg a tisztítási folyamat során.

Hasznos tippek a mosogatógép tartós és hatékony működéséhez

Minden háztartási gép esetében nagyon fontos a körültekintő működtetés. Amennyiben nem az előírásoknak megfelelően használjuk őket, már rövidtávon is meghibásodást tapasztalhatunk, ami különösen érvényes az olyan érzékenyebb eszközökre, mint a mosogatógépek, melyek kapcsán a működtetés alapvetően befolyásolja a hatékonyságot is. Ha nem szeretnénk meglepetéseket, az alábbi hasznos tippeket és tanácsokat feltétlenül fogadjuk meg:

 • A mosogatógép nem azért van, hogy a moslékot, illetve az ételmaradékot is leengedjük rajta keresztül, rendkívül érzékeny szűrőrendszer dolgozik benne, miközben a makulátlan tisztaság eléréséhez sem szerencsés, ha sok ételmaradékkal rendelkező edényt helyezünk el benne, így nagyon lényeges, hogy ezeket mindig eltávolítsuk róluk a behelyezés előtt.
 • Sokan panaszkodnak rá, hogy egyes mosogatógépek nem tisztítanak megfelelően, miközben egyáltalán nem figyelnek arra, hogy helyesen pakolják be a terítékeket a rekeszekbe. Mivel a belső rendszer úgy lett kialakítva, hogy a víz keringése és nyomásiránya miként tisztítsa meg az edényeket, ezért azokat mindig úgy pakoljuk be, hogy ne fedjék egymást, de például a kanalakat és a villákat is élükkel felfelé kell betennünk a megfelelő tartóba, egyedül a késnél tehetünk kivételt.
 • Amennyiben tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen programot használjunk általában a mosogatógéppel, akkor válasszuk a legtöbb típuson megtalálható ECO üzemmódot, ami rendszerint nemcsak a gépet kíméli, de a környezetünkre is jó hatást gyakorol.
 • Minden esetben gondoskodjunk arról, hogy jó minőségű tisztítótablettákat válasszunk a mosogatógéphez, hiszen ez nemcsak a mosás minőségét befolyásolja előnyösen, de a gép belső állapotát is. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tabletták jellemzően a nagyobb mosogatógépekhez lettek tervezve, így ha csak egy kisebb, 6-8 terítékes eszközünk van, esetében egy fél tabletta is elegendő lesz, amivel sokat spórolhatunk.
 • Sokan használnak por alapú tisztítót a mosogatógépben, ami nem rossz alternatíva, ha nincs más a birtokunkban, de a tabletták alaposabbak, többféle hatóanyagot tartalmaznak, nem mellesleg pedig lassabban bomlanak le, így a teljes program során kifejtik tisztító hatásukat.
 • Messzire kerüljük el az összes olyan tisztítószert, melyek hagyományos mosogatáshoz valók, egy mosogatógép esetében azonban rengeteg kellemetlenséget idézhetnek elő, extrém esetben akár még a gép belső szerkezetét is károsíthatják.
 • Az öblítő használata ugyan opcionális a mosogatógépek esetén, de amennyiben sok üvegpoharat helyeztünk el benne, és szeretnénk azokat makulátlan fényűvé tenni, akkor soha nem szabad kihagyni a képletből. A megfelelő minőség természetesen ebben az esetben is rendkívül lényeges!
 • Legalább havi szinten egyszer ellenőrizzük a mosogatógép szűrőjét, és ha eltömődést vagy túl sok ételmaradékot találunk benne, akkor mindig ürítsük ki, ellenkező esetben teljesítménye lecsökkenhet, hosszabb távon pedig akár meghibásodás is felléphet.
 • Mivel Magyarországon kifejezetten kemény a víz a legtöbb régióban, ezért óriási figyelmet kell fordítanunk a vízzel működő háztartási gépek vízkövesedésének megakadályozására. Ehhez ma már kaphatók speciális sók, melyek segítséget nyújthatnak ebben!
 • A mosogatógép olyan, mint a mikrohullámú sütő, azaz közel sem szabad bármilyen edényt beletenni. A festett porcelánból és a nem hőálló műanyagból álló eszközök például rendszerint károsodnak benne már a gyengébb, kíméletesebb programok esetében is. Az ólomkristály viszont magát a gépet tudja károsítani, és míg az alumínium edények elveszíthetik benne a színüket, a fából készült vagy fával díszített evőeszközök megszívhatják magukat vízzel, ami rothadást idézhet elő.
 • Nagyon lényeges a mosogatógép használata kapcsán, hogy miután lejárt a program és kipakoltunk belőle, akkor mindig hagyjuk legalább résnyire nyitva az ajtaját annak érdekében, hogy megfelelően ki tudjon száradni, hiszen a beépített szárítóval rendelkező típusok esetében sem lesz makulátlanul száraz a belső felület soha, ami baktériumképződéshez és penészesedéshez vezethet.

Vásárlási útmutató

A mosogatógép típusa

A manapság kapható mosogatógépek óriási változáson mentek keresztül az utóbbi évek és évtizedek során, így alapvetően négyféle típust különíthetünk el közöttük. Ezek a

 • beépíthető;
 • nem beépíthető;
 • részben beépíthető;
 • és asztalra tehető modellek.

Beépíthető mosogatógép

A beépíthető mosogatógépek előnye, hogy rendszerint kisebb helyigénnyel rendelkeznek, mint a nem beépíthető típusok, ennek megfelelően egy konyhaszekrény vagy konyhapult részeivé tehetők úgy, hogy gyakorlatilag csak az elülső, nyitható oldaluk látható a külvilág számára. Érdemes univerzálisabb méretű modellek közül válogatni, ha ugyanis tönkremegy, a meglévő helyére egyszerűbb lesz ugyanolyan kiterjedésű típust találni.

Nem beépíthető mosogatógép

A nem beépíthető mosogatógépek a legismertebb modellek, általában ezekből találjuk a legtöbbet a piacon. Ha nagy teljesítményű és nagyobb befogadóképességű megoldásokat keresünk, akkor érdemes lehet ebben a kategóriában keresgélnünk. A gyártók rendszerint nagyobb gondot fordítanak a beépíthető mosogatógépek teljes megjelenésének aprólékos kidolgozására, hiszen önmagukban is meg kell állniuk a helyüket a konyhában.

Részben beépíthető mosogatógép

A részben beépíthető mosogatógépekből találjuk a legkevesebbet a piacon. Ezek egyfajta hibrid modellnek tekinthetők, és a legtöbb esetben azokat a típusokat soroljuk ebbe a kategóriába, melyek bár önmagukban is megállják a helyüket, de méretükből vagy kialakításukból kifolyólag könnyebben beépíthetők például egy konyhapult alá.

Asztalra tehető mosogatógép

Az asztalra tehető mosogatógépek rendszerint azok a kisebb modellek, melyek 4-6 teríték egyszeri elmosására képesek, tehát sem a méretük, sem a teljesítményük nem kiemelkedő, de egy nagyon kis háztartást könnyedén kiszolgálhatnak, pláne kisebb méretű lakás vagy konyha esetén. Méretükből kifolyólag könnyedén betehetők akár egy konyhaszekrénybe is, de a konyhapulton szintén elhelyezhetők, ha a helyiség vagy a bútor elrendezése, illetve kialakítása úgy kívánja.

A mosogatógép mérete

A méret tekintetében a mosogatógépek jellemzően egy előre meghatározott szabványra épülnek fel, ezáltal hasonló magassággal, szélességgel és mélységgel rendelkeznek, ami alaposan megkönnyítheti a dolgunkat például bútorvásárláskor, beépítéskor vagy abban az esetben, ha egy meglévő, de tönkrement háztartási gépet szeretnénk kicserélni. A legnagyobb különbséget a mosogatógépek esetén a szélesség tekintetében találhatjuk, így ezen a téren beszélhetünk normál- és keskeny kivitelű modellekről.

A normál méretű mosogatógépek szélessége általában a 60 centiméteres kategóriát képviseli, de ettől egy-két centiméter eltérés előfordulhat. Ebben a termékkategóriában rendszerint könnyebben találhatunk nagyobb terítékes modelleket, nem mellesleg pedig a belső kialakításuk is megfelelően tágas, ezáltal könnyeb a ki- és bepakolás, ugyanakkor a nagy helyfoglalásuk miatt nem a legalkalmasabbak egy kisebb konyhában.

Amennyiben a konyha nem túl nagy, érdemes lehet keskeny méretű mosogatógépet választani. Ezek a modellek rendszerint 45 centiméter szélesek, de a normál típusokhoz hasonlóan egy-két centiméter eltérés itt is előfordulhat – jellemzően inkább pozitív irányba. Általánosságban a keskeny mosogatógépek között találhatjuk a kevesebb teríték befogadására képes megoldásokat, de mivel a belső kialakításuk jellemzően kompakt, ezért ebben a kategóriában szintén ráakadhatunk majd nagyobb befogadóképességgel rendelkező típusokra., a méret tehát a legtöbb esetben nem jelent kompromisszumot.

Kérdések, melyeket a mosogatógép mérete kapcsán fel kell tenni a választáskor

Mekkora a háztartás?

Értelemszerűen minél többen lakunk egy fedél alatt, annál nagyobb teljesítményű mosogatógépre van szükségünk. Ilyenkor érdemes a többterítékes típusok közül válogatnunk, ellenkező esetben egy nap többször is be kell kapcsolnunk a gépet, ami óriási pazarlás.

Milyen gyakran főzünk?

Szintén a többterítékes, nagyobb teljesítményű mosogatógépek között érdemes válogatnunk abban az esetben, ha otthon főzünk, és jellemzően mindenki otthon reggelizik, ebédel és vacsorázik is. Amennyiben ezt a család jelentős része meg tudja oldani a munkahelyén vagy az iskolában, és legfeljebb hétvégén főzünk, akkor teljesen felesleges nagyobb és drágább modellek közül válogatnunk.

Milyen gyakran szervezünk családi ünnepségeket vagy jönnek vendégségbe a barátaink?

Vannak háztartások, ahol heti rendszerességgel vannak családi vagy baráti összejövetelek. Az ilyen alkalmak kifejezetten sok szennyes edényt termelnek, és alaposan megterhelhetik a rezsiköltséget, ha nem takarékos és nagyobb befogadóképességű mosogatógépet választottunk, amit ilyenkor 3-4 alkalommal is be lehet indítani, ellentétben egy nagyobb típussal, amit elég lehet egyszer.

Milyen a konyha elrendezése?

A teljesítmény mellett a mosogatógép fizikai kiterjedésével is fontos foglalkoznunk a választáskor. Ha elég nagy, amerikai stílusú konyhánk van, nem lényeges spórolnunk a hellyel, de ha egy panelban élünk vagy rossz a konyha elrendezése, akkor nyilván érdemes figyelembe venni, hogy vannak keskenyebb kialakítású modellek, de a beépíthető típusokat se feledjük el. Ezen felül van megoldás arra is, ha semmi sem fér el az otthonunkban, ilyenkor az egészen kis méretet képviselő, asztalra tehető megoldások lehetnek a nyerők.

Milyen magas a konyhaszekrény munkalapja?

A mosogatógépeket általában a konyhaszekrények munkalapja alá helyezik el akár beépíthető, akár nem beépíthető típusról beszélünk, hiszen eleve a biztos talajon kell állnia ezeknek az eszközöknek, méghozzá a lefolyóhoz és a vízellátáshoz közeli helyen. Ennek megfelelően mindig igyekezzünk a konyhaszekrény munkalapjának magasságához igazítani a kiválasztott mosogatógépet, hogy biztosan beférjen alá.

Milyen mély a konyhaszerkényünk?

A munkalap magassága mellett a mosogatógép kiválasztásakor nagyon lényeges még az is, hogy milyen mélységű a konyhabútorunk. Ezen a téren általában szabvány a 60 centiméter körüli érték, amit értelemszerűen nem tolunk neki teljesen a falnak, de a mosogatógépnél se feledkezzünk meg arról, hogy a hátulján szerelvények lesznek, a víz bevezetése mellett a szennyvíz kifolyója is itt található, melyeknek el kell férniük, tehát ha egy mosogatógép mélysége 60 centiméter, a faltól bátran számolhatunk rá 62-63 centimétert is.

Milyen szélességű mosogatógépet válasszunk?

A szélesség minden mosogatógép esetében alapvetően befolyásolja a befogadó teljesítményt, vagyis azt, hogy mennyi terítéket tudunk beletenni. Ennek megfelelően a választáskor általánosíthatunk, méghozzá a következők szerint:

60 centiméteres, azaz normál mosogatógépet válasszunk, ha

 • nagy a családunk vagy gyakran vannak vendégeink;
 • rendszeresen, azaz sokszor és sokat főzünk;
 • van elég helyünk az elhelyezéshez.

45 centiméteres, azaz keskeny mosogatógépet válasszunk, ha

 • nem nagy a család és ritkán fogadunk vendégeket;
 • túl kicsi a konyhánk és nincs elég helyünk a nagyobb típusokhoz;
 • kevés edény van a háztartásban.

A mosogatógép felszereltsége

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy mosogatógép esetében milyen belső felszereltségről beszélhetünk, hiszen rengeteg korlátozással járhat együtt, ha hiányoznak bizonyos funkciók, ezáltal fontos alaposan szemügyre venni a kosarakat, hiszen ezek mérete, valamint kialakítása alapvető fontosságú a megfelelő minőségű tisztításhoz, illetve a pakolhatósághoz egyaránt. Vannak olyan gyártók, melyek papíron 12-14 teríték fogadását kínálják egy termék esetén, azonban annyira rosszul elrendezett kosárral rendelkeznek, hogy valójában ennek a felét is alig tudjuk majd kihasználni a mindennapokban, amikor nemcsak egyszerű tányérok és evőeszközöket, hanem edényeket, poharakat és bögréket egyaránt szeretnénk megtisztítani a géppel.

Ennek megfelelően a mosogatógép felszereltsége kapcsán figyeljünk oda a következőkre:

 • A belső kosarak kialakítása tágas és szellős legyen, megfelelő hely társuljon minden terítéktípushoz.
 • A kosarak magassága állítható legyen, ellenkező esetben a nagyobb tányérokat vagy edényeket nem tudjuk majd elmosni vele.
 • Legyen külön rész a kosarakban a poharak és a bögrék számára. Ez azért lényeges, mert ha nem biztosított helyre tesszük ezeket, extrém esetben akár össze is törhetnek odabent.
 • Fontos, hogy a kosár tartalmazzon külön kialakítást az evőeszközök számára is, hogy a késeket, villákat és kanalakat egyaránt mindig makulátlanul megtisztítsa a mosogatógép.
 • Lényeges lehet továbbá, hogy dönthető tüskék is legyenek a kosáron, ami ismét a nagyobb edények, a teljes megpakolás esetén könnyítheti meg a dolgunkat.

A mosogatógép ára

Mint minden háztartási eszköz, úgy természetesen a mosogatógép esetében is rendkívül széles skálán mozognak az árak, ezáltal léteznek bőven 100 ezer forint alatti eszközök, de akadnak több százezer forintos típusok is. Hogy melyiket választjuk magunknak, az nyilvánvalóan nagyban függ attól, hogy mekkorák az igényeink, illetve a szükségleteink, de azért néhány alapszabállyal itt is érdemes tisztában lenni:

 • Mosogatógépet nem szabad feltétlenül a legolcsóbb kategóriából választani, hiszen nem egy néhány hónapos, sokkal inkább több éves beruházás ez, ami megfelelő esetben alaposan megkönnyítheti a dolgunkat a mindennapokban, tehát megtérülő befektetés lehet, ha inkább egy kicsivel többet költünk rá.
 • Az olcsó gépekről tudni kell, hogy nem azért kerülnek annyiba, mert rosszabb minőségűek, hiszen megfigyelhető, hogy ugyanaz a prémium gyártó igyekszik több kategóriát is lefedni azért, hogy mindenki megtalálja a számításait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olcsó gépekben kevesebb a program, nem találunk meg bizonyos kényelmi funkciókat, esetleg alacsonyabb energiaosztályba sorolják őket, így fogyasztásuk nagyobb lehet.
 • A kategóriák kapcsán arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy otthonunkba már csak olyan mosogatógépet vigyünk be, ami rendelkezik AquaStop funkcióval. Ez azért lehet fontos, mert ha a gépen belül valami meghibásodik és elkezd folyatni, ez a technika megakadályozza, hogy teljesen elázzon az egész lakás, azaz milliókat spórolhat nekünk probléma esetén.
 • Feltétlenül jegyezzük meg, hogy vannak olyan esetek, amikor a külső tényezők miatt egyszerűen nem tehetjük meg, hogy olcsóbb mosogatógépet vásároljunk. Ha a konyhaszekrényünk alá csak egy nagyon alacsony változat fér el például a prémium kategóriából, akkor kénytelenek leszünk azt választani, mert a szekrény átalakítása talán több pénzt emésztene fel. Természetesen ilyen körülmény lehet az is, ha nagy a család vagy gyakran tartunk összejöveteleket.

A mosogatógép energetikai besorolása

Manapság minden háztartási gépnél rendkívül fontos szempont a vásárláskor, hogy milyen energetikai osztályba tartozik. Az esetek jelentős többségében minél magasabb vételárral rendelkezik valami, annál takarékosabb is egyben, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy elérhető áron vásárolt termék pazarolja az elektromos áramot vagy a vizet. Éppen ellenkezőleg!

Ma már a legtöbb gyártó igyekszik odafigyelni arra, hogy eleve a legolcsóbb kategóriában is megfelelő energiaosztályt tudjon biztosítani a vevőknek, így léteznek nyilván rosszabbak, de általánosságban A-kategória alatti gépet alig találni a piacon. Tapasztalataink alapján pedig minél drágább típusok közül válogatunk, annál nagyobb valószínűséggel találkozhatunk A+, A++ vagy A+++ energiabesorolású termékekkel. 

Érdemes mindegyik mosogatógépet alaposan áttanulmányozni ebből a szempontból, hiszen a legtöbb gyártó nemcsak a kategóriát tünteti fel, hanem azt is, hogy normál üzem mellett évente mennyi vizet és elektromos energiát használ fel egy ilyen háztartási gép. Ezek jellemzően jobb összehasonlítási alapot adnak, mint egy energetikai besorolás, melyek a legtöbb esetben csak egyszerű betűk, de itt komplett számok és értékek is jelezve vannak.

A mosogatógép zajszintje

A mindennapokban olyan nagy zajszennyezés ér minket az utcán és a munkahelyen, hogy legalább otthon szeretnénk csendes környezetben pihenni még akkor is, ha közben háztartási gépeink dolgoznak. Ha ez fontos szempont számunkra, akkor a vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy mosogatógépünk mekkora zajszinten dolgozik, hiszen léteznek egészen csendes-, azonban egészen hangos modellek is. Hogy mit kell tudni a zajszint-jelölésekről?

 • Ha igazán csendes mosogatógépet akarunk, akkor érdemes 40 dB zajszint körüli értéket keresni a termék adatlapján. Léteznek ugyan egészen halk, 39 dB-n üzemelő típusok, de nagy általánosságban inkább a 40-45 dB közötti megoldásokat tehetjük a nagyon halk kategóriában, melyek biztosan nem zavarnak még akkor sem, ha a közvetlen közelükben vagyunk.
 • A következő szintet a 45-55 dB közti zajszinten üzemelő mosogatógépek adják. Ezek sem feltétlenül hangosak, ha kint vannak a konyhában, mi pedig a szobában vagy a nappaliban, akkor akár még a pihenésünket sem zavarja, azonban közvetlen közelükben már okozhat kellemetlenséget, ha beszélgetnénk, telefonálnánk vagy televíziót néznénk.
 • Általában a kimagasló teljesítménnyel rendelkező mosogatógépek között találhatjuk azokat a termékeket, melyek hangosabbak az átlagnál, így 55-60 dB-t is elérhetnek működés közben. Ez a zajszint már meghaladja a normál beszélgetés hangerejét, így akkor is zavaró lehet, ha nem tartózkodunk a közvetlen közelükben, tehát ezek a modellek az éjszakai használatra vagy a délutáni szieszta idejére nem a legideálisabbak, de szerencsére a legtöbb gyártó folyamatosan igyekszik alacsonyabbra tornázni ezeket az értékeket.

A mosogatógép programjai és funkciói

Rendkívül lényeges szempont egy mosogatógép kiválasztásánál, hogy milyen programok és funkciók tartoznak hozzá. Bár a funkciógazdagság egyelőre még elég elmaradott ebben a kategóriában, de példának okáért az időzített- vagy késleltetett indítás már egyre több termék esetében megfigyelhető, így idő kérdése, hogy mikor terjednek majd el a különféle okosmegoldások, mint a mosogatógépek vagy a villanytűzhelyek esetén.

A programok tekintetében természetesen már jobb a helyzet! Bár gyártónként, sőt gyakran típusonként eltérő, hogy milyen sok lehetőség közül válogathatunk ezen a téren, azonban vannak olyan alapvető módok, melyeket a mosogatógépek 99 százalékában megtalálhatunk. Ezek a következők:

 • rövid program, ami nevéhez hűen hamar, gyorsan végzi el a mosogatási teendőket, nem figyelve a kíméletes és takarékos bánásmódra;
 • intenzív program, ami a többnapos vagy túl zsíros és koszos edények tisztításához lehet ideális, alkalmazásával garantáltan minden szennyeződés eltűnik a terítékekről;
 • standard program, ami akkor jó választás, ha fogalmunk sincs róla, hogy az éppen aktuális terítékösszeállításhoz melyik specializált programot kellene elindítanunk;
 • ECO program, ami szintén egyfajta standard, szinte minden esetben megállja a helyét, ha van elég időnk és nincsenek túl koszos edényeink, miközben cserébe a legkevesebb vizet és energiát használja fel a működés során.

A mosogatógép vezérlőpanelje

Noha a dizájn, a kialakítás, a méret és az áttekinthetőség tekintetében a mosogatógépek vezérlőpanelje rendkívül sokféle lehet, nagy általánosságban azonban mégis két csoportba tudjuk rendezni őket. Így beszélhetünk:

 • belső paneles mosogatógépekről, melyeken rendszerint az ajtószárny belső felén kapott helyet a gombsor és a kijelző, tehát csak nyitáskor és záráskor látjuk a vezérlőpultot, ami sokkal esztétikusabb megoldás, nem mellesleg ideális a kisgyermekes családok számára;
 • külső paneles mosogatógépekről, melyeken rendszerint a gép frontoldalának felső részén helyezkedik el a vezérlő, így a gombok és a kijelző mindig szabadon vannak, ami sokak számára kényelmesebb alternatíva, hiszen látni lehet, hogy meddig tart még a program és így tovább.

A mosogatógép termékdizájnja

Miközben a méret tekintetében nagyon szigorú sztenderdek szerint dolgoznak a mosogatógépek gyártói, addig a megjelenés, a szín, a stílus és a termékdizájn tekintetében már tapasztalhatunk különbségeket. Azt kijelenthetjük, hogy a mosogatógépek a legunalmasabb háztartási eszközök, hiszen alapvetően mindegyikük ugyanúgy néz ki, lenyíló első ajtóval rendelkeznek, irányítókonzoljuk jellemzően ezen az elemen található és a belső működésük tekintetében szintén hasonló elvre épülnek. Nincsenek olyan jellemző sajátosságok, mint a mosógépeknél, ahol valaki azért választja az egyik gyártót, mert az szebb vagy másképpen funkcionál, és ez a standard hozzáállás a színeken is megfigyelhető, a termékek többsége ugyanis fehér vagy ezüstszürke árnyalatú, bár található már a piacon fekete megoldás is többek között.

A mosogatógép és a biztonság

Mindig szkeptikusak vagyunk azokkal a háztartási gépekkel, melyek vízzel működnek, hiszen egy kisebb meghibásodás is elég lehet ahhoz, hogy teljesen elázzon a lakásunk, ami bizonyos esetekben akár több millió forintos költség is lehet a helyreállítás tekintetében. Erre természetesen a mosogatógépek gyártói is gondoltak már, így a legtöbb modellben megtalálhatók speciális biztonsági rendszerek, mint amilyen az AquaStop funkció, ami nélkül ne vásároljunk ilyen háztartási gépet, ha jót akarunk magunknak. A kérdéses megoldás lényege, hogy amint a mosogatógépben valami hiba keletkezik a vízvezetékek rendszerében, tehát ereszteni kezd egy cső, akkor a gép automatikusan elzárja a vizet, így nem engedi, hogy csőtörést megszégyenítő állapotokra kerüljön sor.

Gyakran ismételt kérdések

Bármilyen só alkalmas a mosogatógépbe?

A mosogatógépbe való só valójában egy speciális összetételű granulátum, amit csak az állaga alapján hívnak sónak, tehát semmi köze sincs a háztartásban használatos konyhasóhoz, ennek megfelelően egyáltalán nem mindegy, hogy mit teszünk bele a gépbe. A közönséges háztartási sóban nincs csomósodásgátló szer, de nagyobb baj, hogy megkövül a sótartályban, ezáltal meghibásodik az úgynevezett ioncserélő gyanta, aminek a cseréje, illetve javítása nem olcsó. Soha ne spóroljunk tehát a megfelelő, mosogatógépbe való són, ami alig pár száz forintos tétel, egy csomag pedig hónapokig elég lehet.

A 3 az 1-ben tabletták mellé is kell só a mosogatógépbe?

Ezekben a tablettákban valóban van némi só, de rendkívül minimális mennyiségben, Magyarországon pedig annyira kemény a víz, hogy érdemes pluszban mindig adni hozzá, mert a tablettából már a mosogatási fázisban kiolvad a só, tehát az öblítéshez használt vizet már egyáltalán nem lágyítja.

A keskeny mosogatógépbe is szükséges egy egész tablettát tenni?

Nem szükséges, ugyanis sokkal kisebb a belső tér, ahol a terítékek tisztítása történik, ennek megfelelően bőven elegendő lehet ciklusonként mindössze egy fél tablettát alkalmazni.

Új mosogatógép első használatakor mire kell figyelni?

Először is arra, hogy teljesen üresen használjuk, gyakorlatilag egy öblítőprogramot futtassunk át rajta úgy, mintha tele lenne edényekkel. Mindig legyen ebben is só, valamint öblítőt is érdemes beletenni, méghozzá a lehető legmagasabb hőfokú program társaságában.

Mennyire fontos, hogy az evőeszközöket a nekik szánt helyre tegyük a mosogatógépben?

Kifejezetten lényeges, hiszen ha csak össze-vissza bedobálnánk őket a kosárba, akkor egyrészt fedésbe kerülnének, és a vízsugarak nem tudnák alaposan átmosni mindet, másrészt a kések könnyedén elvághatják a kezünket, amikor megpróbáljuk kiemelni őket. Ha tehát makulátlanul tiszta evőeszközöket szeretnénk, mindig állítsuk be azokat a nekik kijelölt helyre!

Szabad alumínium edényeket mosogatógépben tisztítani?

Nem, az alumínium edényeket és evőeszközöket tilos mosogatógépben tisztítani, mert nemcsak a terítéknek, hanem magának a gépnek sem tesz mindig jót!

Fából készült terítéket lehet mosogatógépben tisztítani?

Nem ajánlott, noha egy-két alkalommal semmi baja sem lesz. Nyilván a nagyobb fafelületű edényeket vagy deszkákat érdemes kétszer meggondolni, de a fanyelű kések vagy a fakanalak esetében nem okozhat különösebb problémát, ha néha berakjuk őket a mosogatógépbe.

Betehető a zománcozott edény a mosogatógépbe?

A gyártók többsége egyáltalán nem ajánlja, hogy zománcozott edényt tegyünk a mosogatógépbe, de ha van kímélő programunk, és nem sajnáljuk a kérdéses terítéket, akkor tehetünk vele egy próbát, nagy baj nem történhet.

Műanyag tányérokat és edényeket szabad mosogatógéppel tisztítani?

A műanyag esetében nagyon fontos ismerni az adott edénytípus tulajdonságait. Ezek között ugyanis találunk erősebb, a hőre kevésbé deformálódó darabokat, melyeknek nem okoz semmi gondot a mosogatógép, azonban vannak olyan vékonyabb műanyagedények, melyeket a 65 Celsius fokos programok már képesek meggörbíteni vagy deformálni. Ügyeljünk rá továbbá, hogy bármilyen műanyagot is teszünk a mosogatógépbe, az soha ne feszüljön, mert a hőhatásra vetemedhet.

Egyszerű csaptelephez is köthető, illetve lefolyóba bevezethető az asztali mosogatógép?

Természetesen, sőt az egészen aprócska garzonlakások esetében kifejezetten gyakori ez a megoldás, hiszen ott a helytakarékosság rendkívül fontos. Ilyen helyzetben megvalósítható, hogy a csaptelepről egy egyszerű átalakítóval vezetjük be a vizet a mosogatógépbe, illetve egy elosztóval a lefolyóba irányítjuk a kifolyót, ami így teljesen megfelelően tud majd működni.

Nem forog és nem spriccel a mosogatógép vízadagoló karja, mi lehet a gond?

Az esetek többségében ezt a hibajelenséget mindig dugulás idézi elő. A rendszer működési elve ugyanis az, hogy a nagynyomású víz ebbe a szabadon futó karba van belevezetve, és ez a nyomás tudja megpörgetni az egész szerkezetet úgy, mint egy propeller. Ha a belső része eldugult, akkor a víz nem tud kijutni a fúvókákon és a forgás sem valósul meg, azaz a mosogatógép nem tisztít majd megfelelően. A használati utasításban rendszerint leírásra kerül, hogy miként kell eljárni ilyen esetekben.

Mi a különbség egy A+ és egy A++ energiabesorolású mosogatógép fogyasztása között?

Bár minden gyártó megadja, hogy egy adott besorolású mosogatógép éves szinten mennyi vizet és elektromos energiát fogyaszt, azonban értelemszerűen ez egy átlagos érték, amihez képest mi talán többet vagy kevesebbet használjuk majd az eszközt. Sokan úgy vélik, hogy egy A+ és egy A++ energiabesorolású gép között nincs sok különbség ezen a téren, holott gyakran óriási, hiszen míg előbbiek 10-12 liter vizet is elhasználhatnak egyetlen mosási ciklus során, addig utóbbiak 8-9 literből képesek kihozni ugyanazt a hatást. Természetesen hasonlóan jelentős a különbség az áramfogyasztás tekintetében is!

Miért maradnak koszosak az edények a mosogatógépben?

Ez a kérdéskör rendkívül összetett, de általánosságban két dolog okozhatja. Az egyik, ha nagyon piszkosan tesszük bele az edényeket és az evőeszközöket a gépbe. A mosogatógépbe ugyanis csak az ételmaradékok jelentős részétől megtisztított dolgok tehetők bele, ellenkező esetben olyan sok szennyvíz keletkezik a gép belsejében, amit az öblítési ciklus sem tud eltüntetni. A másik dolog, ami ezt a jelenséget előidézheti, a szűrő eltömődése. Ha a mosogatógépben lévő finomszűrő eltömődött, akkor a szennyvíz nem tud megfelelően kiürülni a gépből, így az öblítés során csak újra összepiszkítja az edényeket.

Milyen gyakran kell takarítani a mosogatógép szűrőjét?

Amennyiben alaposak vagyunk és van rá időnk, akkor érdemes minden mosogatás után megnézni, hogy nem maradt-e benne valami ételmaradék, általánosságban azonban az is elég lehet, ha hetente legalább egy alkalommal alaposan kitisztítjuk ezt az elemet.

Szükséges takarítani a mosogatógép belső felét?

Ha nem olyan tisztítószert használunk, ami megóvja a mosogatógép belsejét a vízkőtől és az egyéb lerakódásoktól, akkor érdemes lehet negyedévente egyszer szánni erre egy kis időt. Ma már léteznek direkt mosogatógép tisztítására alkalmazott szerek, de a vízkő és a szennyeződések ellen az is hatásos lehet, ha egy kis ecettel futtatunk le egy üres programot.

Szivárog a víz a mosogatógépből, mi lehet a baj?

A szivárgó víz problémája minden mosogatógép esetében nagy probléma, ami pontos utánajárást igényel, és addig a terméket nem szabad használni, sőt a vízhálózatról is érdemes lecsatlakoztatni. Érdemes utánajárni a szivárgó víz útjának, hiszen előfordulhat, hogy csak egy cső repedt el, netán az ajtó tömítésével van a baj, amit mi magunk is meg tudunk oldani, azonban előfordulhatnak komolyabb meghibásodások, melyet minden esetben szerelővel érdemes, illetve kell javíttatni.

Találok-e ugyanolyan méretű beépíthető mosogatógépet, ha a régi meghibásodott?

A beépíthető háztartási gépek, így a mosogatógépek esetén is gyakori dilemmát tud okozni, hogy mi történik akkor, ha az adott termék meghibásodik, hiszen a konyhabútor jellemzően köré lett felépítve. Szerencsére a mosogatógépek esetében is megvannak a szabvány méretek, melyektől a legtöbb gyártó a beépíthető termékek esetében soha nem tér el, ezáltal nem kell aggódni, biztosak lehetünk abban, hogy évek múltán is találunk a szekrényünkbe építhető mosogatógépet, ha a jelenlegi tönkremegy.