Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mi a teendő, ha nem készít jeget a jégkocka készítő gép?

Van már saját jégkockakészítő gépünk, de nem működik? Ennek az oka több tőről is fakadhat, az alábbiakban pedig segítünk, hogy szervizelés vagy csere előtt megoldást találjunk a hibára.

Bár a jégkocka készítő gépet sokan tekintik egyfajta luxusnak, aki azonban rendelkezik ilyen eszközzel, az biztosan nagyra értékeli a jelenlétét, különösen olyan esetekben, ha nagyobb mennyiségű jégre van szükség gyorsan, illetve huzamosabb ideig.

Egy nyári kerti partit vagy egy whiskykedvelő társaságot ugyanis nagyon nehéz jéggel kiszolgálni, ilyenkor pedig nagyon jó szolgálatot tehet egy ilyen eszköz a háztartásban.

Hogy milyen típusok között érdemes válogatni, azt jégkocka készítő kutatásunkban korábban már alaposabban is kifejtettük, most inkább a lehetséges problémákat vettük sorra, hogy mit tegyünk abban az esetben, ha a kérdéses eszköz nem akar jeget készíteni?

Minden jégkocka készítő más egy kicsit

Mielőbb azonban alaposabban is elmerülünk a jégkocka készítő gépek lehetséges meghibásodásaiban, fontos kiemelnünk, hogy minden modell más és más egy kicsit annak ellenére is, hogy egyébként a működési elv, az alapvető felépítés tekintetében sok azonosság figyelhető meg köztük.

Emiatt az alábbiakban nem szeretnénk típusspecifikus hibalehetőségeket kiemelni a sorból, inkább általánosságban közelítünk a problémakörhöz, és hasznos tanácsokkal szeretnénk szolgálni azok számára, akik szeretnék megtalálni a hiba okát.

Az első és legfontosabb mindig a víztartály ellenőrzése

Tegyük fel, hogy jégkocka készítő gépünk esetében minden megfelelően működik, tehát kihagyhatjuk azokat a használati útmutatóban unalomig ismert és sajnos felesleges utasításokat, minthogy ellenőrizzük a gép csatlakozását az elektromos hálózathoz és így tovább.

Tegyük fel, hogy jégkocka készítőnk pontosan úgy működik, mint máskor, be van dugva a konnektorba, bekapcsoltuk, világít a visszajelzője, egyszóval elméleti szinten működnie kellene, de mégsem készít jégkockát. Ilyen esetekben a legtöbbször mindig a víztartály lesz a problémás elem.

Van elég víz a tartályban?

Alapvető problémakör, de amennyiben egy jégkocka készítő gép nem végzi a dolgát, vagyis a megszokott időtartamon belül nem állít elő elég jeget, akkor érdemes lehet ellenőrizni a víztartályt, hogy van-e benne elég víz, hiszen ha nincs miből jeget készíteni, akkor értelemszerűen nem is lesz eredmény.

Szerencsére a jégkocka készítő gépek többségén van egy olyan érzékelő, mely mindig ellenőrzi a vízszintet, így amennyiben túl alacsony a szint, vagy egyáltalán nincs benne folyadék, akkor azt jellemzően valamilyen fénnyel jelzi.

A vízmennyiségre így csak olyan gépeknél kell odafigyelni, melyek nem rendelkeznek ilyen biztonsági rendszerrel.

Ha van, ellenőrizzük a vízcsatlakozást

A háztartási felhasználásra szánt jégkocka készítő gépek esetében kifejezetten ritkán találkozunk olyan típusokkal, melyek direkt módon rá vannak kötve a vízhálózatra, azonban ha ilyen modell van a birtokunkban, akkor értelemszerűen nem a víztartályt kell ellenőriznünk, hanem a bekötést.

Ellenőrizzük először, hogy a géphez tartó vízvezeték nyomás alatt van-e, hogy nem zárta el valaki a csapot, hiszen ilyen esetekben az eszközhöz nem tud eljutni a víz. Sőt, már az is problémát okozhat, ha csökkent a nyomás, amit előidézhet olyan eset is, amikor valahol megtörik vagy kilyukad a flexibilis vízcső.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs dugulás

Alapvető fontosságú a jégkocka készítő gépek üzemeltetése kapcsán, hogy mindig tiszta vizet töltsünk beléjük még akkor is, ha a jégkockát nem italba vagy közvetlen fogyasztásra, csak hűtésre használnánk.

Ez azért nagyon lényeges, mert a koszos víztől, vagy ha a gépbe valamilyen más módon szennyeződés kerül, akkor az könnyedén dugulást okozhat benne, így hiába van tele a tartály, hiába kielégítő a vízellátás, a gép mégsem működik majd kielégítően.

Sajnálatos módon ennek a felderítése soha nem könnyű annak ellenére sem, hogy a jégkocka készítő gép belső rendszere nem tekinthető túlzottan bonyolultnak.

Ha garanciális gépünk van, semmiképpen se nyúljunk a belsejébe, ellenkező esetben a csöveket ellenőrizhetjük, illetve amennyiben látunk szűrőket, vagy olyan alkatrészeket, melyek a lerakódás tekintetében problémásak lehetnek, azokat mindenképpen tisztítsuk meg.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag minden lehetőséget kizártunk, ami a jégkocka készítő vízellátásához kapcsolható hiba, így sorra vehetjük a többit.

Zárjuk le rendesen és ne nyitogassuk sűrűn a gépet

Akinek nem volt még korábban saját jégkocka készítő gépe, az gyakran meglepődik azon, hogy nem egy olyan csodamasináról van szó, mely gombnyomásra képes azonnal jeget előállítani, hanem még a nagyobb teljesítményű eszközöknek is szükségük van néhány percre hozzá.

Emiatt rengetegen türelmetlenek, és gyakran nyitogatják a gép ajtaját, amivel csak megnehezítik a dolgát, hiszen folyamatosan kiengedik belőle a fagyáshoz szükséges hideg levegőt. Minél többször nyitjuk ki az ajtót, annál később számíthatunk hűsítő jégkockára.

Ezért lényeges, hogy amennyiben bekapcsoltuk és elindítottuk a gépet, akkor hagyjunk neki elég időt a működésre, arra hogy megfelelő mértékben lehűljön, hiszen sok esetben akár 15-20 perc is szükséges nagy melegben ahhoz, hogy jó minőségű jégkockákat állítson elő a gép.

Szerencsés a fentiekből kifolyólag olyan jégkocka készítő gépet vásárolni, melynek ajtaja teljesen átlátszó, ezáltal nincs szükség arra, hogy kinyissuk, ha meg akarjuk nézni a folyamat állapotát, hiszen így mindvégig nyomon követhetjük az egészet.

Elzáródott az adagoló

Amennyiben olyan jégkocka készítőnk van otthon, melynek nyílásán keresztül egy külön tálba potyog az elkészült jég, akkor felléphet egy olyan probléma is, hogy bár a gép elkészíti a jégkockát, az viszont nem jut el a tálig.

Ilyen esetben a legtöbbször az adagolónyílással van probléma, de megijedni nem szükséges, az elégtelen takarítás állhat a háttérben, illetve az, hogy egyszerre túl sokáig használtuk az eszközt megállás nélkül.

Ilyen esetekben ugyanis felléphet a rendszer eljegesedése, amit befolyásolhat egy a nyílásba beragadó jégkocka is. Sajnos ilyen esetekben egyetlen dolgot tehetünk, a gépet le kell állítanunk, és valamilyen eszközzel – például egy kanállal – megpróbálni elhárítani a torlaszt.

Ügyeljünk arra, hogy ha a kiömlőnyílás nagyon elfagyott, akkor meg se próbáljuk széttörni a jeget vagy lefeszegetni azt a gép belsejéről, hiszen ezzel könnyen maradandó károsodást is előidézhetünk benne. Ilyenkor mindig várjuk meg, amíg a jég leolvad, majd miután megszűnt az akadály, csak azt követően folytassuk vele a munkát.

Ha szivárgás van

Bár jellemzően inkább csak a működési hatékonyságát befolyásolja a jégkocka készítő gépnek, azért nem árt számításba venni azt az esetet sem, amikor az eszköz belső vízvezető rendszerében bizonyos mértékű szivárgás lép fel.

Ennek jellemzően egyértelmű jelei vannak, hiszen a gép közelében vizesedés, kisebb-nagyobb tócsák jelennek meg. Nagyobb szivárgás esetén pedig előfordulhat, hogy a gép egyáltalán nem képes jeget előállítani, vagy csak drasztikusan kisebb mennyiségben.

A szivárgás javítására nincsenek házi praktikák, jellemzően nem is érdemes kísérletezni vele, hiszen ne feledjük el, hogy egy elektromos berendezésről van szó, aminél életveszélyes balesetet is elő tud idézni egy nem megfelelően orvosolt vízszivárgás.

Amennyiben műszaki problémára gyanakszunk

A működési elv tekintetében a jégkocka készítő gépek gyakorlatilag aprócska fagyasztószekrények, és miután az otthoni hűtőszekrényt sem állunk neki megjavítani, ha valamiért nem működik, ezért ezeket az eszközöket is érdemes szerelőhöz vinni.

Garanciális jégkocka készítőhöz soha ne nyúljunk hozzá, ha pedig műszaki hibás gépről van szó, akkor garancián túl se álljunk neki a probléma feltárásának, hiszen abból könnyen baleset lehet.

Ismeretlen hibajelenség esetén érdemes inkább mindig szervizhez fordulni vagy korosabb gépnél újra cserélni a problémás eszközt a saját és családtagjaink biztonságának érdekében.