Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mindent a forrólevegős fritőz takarításáról

A sütés és főzés minden esetben koszos edényekkel jár. Nincs ez másként a forrólevegős fritőz használatakor sem, azonban sokan nem tudják, hogy miként kell takarítani ezeket az eszközöket.

Sütni és főzni mindenki nagyon szeret, azonban az utána következő mosogatáshoz már az emberek többségének nem fűlik a foga. Rengetegen azért választanak forrólevegős fritőzt, mert segítségükkel minimalizálható a konyhában töltött idő, ha takarításról, így mosogatásról van szó, azonban ez a kijelentés nem minden esetben állja meg a helyét.

Bár tény és való, hogy kevesebb edényt kell összekoszolnunk egy ilyen eszköz használatakor, ha viszont valaki nem ismeri azokat az apró trükköket, melyek a forrólevegős fritőz kitakarításához kellenek, akkor abból nagyon könnyen származhatnak kellemetlenségei.

Ezért született az alábbi cikk is, melyben minden gyakorlati tanácsot összegyűjtöttünk ahhoz, hogy forrólevegős fritőzünk mindig tiszta és higiénikus maradhasson.

Mire ügyeljünk, ha könnyen takarítható forrólevegős fritőzt szeretnénk vásárolni?

Még mielőtt rátérünk a komplett trükkökre és praktikákra, érdemes lehet néhány gondolat erejéig elidőzni a megfelelő forrólevegős fritőz kiválasztásánál, hiszen már ezen a ponton megpecsételődhet a sorsunk annak tükrében, hogy mennyi időt kell majd az eszköz takarításával töltenünk.

Ezen a ponton három alapvető tényezőt kell figyelembe vennünk még a választás előtt. Ezek a következők:

Legyen mosogatógépben mosható

Noha sok esetben megkerülhetetlen, hogy forrólevegős fritőzünket kézzel takarítsuk el, azonban a kisebb sütögetések után, vagy egy alaposabb tisztítás, illetve fertőtlenítés esetén határozottan kényelmesebb megoldás, ha a gép mosható elemeit csak betesszük egy mosogatógépbe.

Érdemes ezt figyelembe venni a választáskor, hiszen nem minden forrólevegős fritőz sütőegysége tehető be a mosogatógép belsejébe. Tapasztalatból tudjuk, hogy a kizárólag kézzel tisztítható típusok gyakran meg tudják keseríteni az ember mindennapjait.

Legyen teflonbevonatú

Bár sokak számára alapvető elvárás, valójában azonban még mindig rengeteg forrólevegős fritőz készül teflonbevonat nélkül. Ha tehetjük, a könnyed takarítás miatt ezt érdemes lehet elkerülni, hiszen ez a speciális borítás jelentős mértékben képes megkönnyíteni a tisztítást.

A teflonhoz ugyanis nem tud annyira hozzátapadni, illetve hozzáégni a benne sült étel, ennek köszönhetően pedig a takarítás is lényegesen egyszerűbb, gyakran elegendő lehet csak egyszerűen átmosni, és szivaccsal áttörölni az egészet ahhoz, hogy újra használatra késszé tudjuk tenni a sütőkosarat.

Legyen egyszerűen szétszerelhető

Nagyon fontos tulajdonság a forrólevegős fritőz takaríthatóságának tekintetében az egyszerű szétszerelhetőség. Ezen a ponton azt értjük, hogy a kérdéses háztartási gépnek legalább a sütőkosarát egyszerűen ki lehet emelni a helyéről, hogy betehessük a mosogatóba vagy éppen a mosogatógépbe.

Ezt nagyon sok gyártó hajlamos túlbonyolítani, különféle felesleges biztonsági zárakkal ellátni, azonban nagyon sok olyan típus közül válogathatunk, melyek egyszerűen, gyakorlatilag egyetlen gombnyomással kihúzhatók és azonnal takaríthatók.

Gyakran elegendő egy alapos áttörlés

Konkrétan a forrólevegős fritőzről nem árt tudni, hogy különösen a mirelit ételek elkészítésekor szinte semmiféle koszt nem hagy maga után a működés közben. Némi olajkicsapódás, pár letört prézlidarab, és nagyjából ez minden, amivel a kosárban találkozhatunk a sütés után.

Ebben az esetben a legtöbbször teljesen elegendő lehet egy-két egyszerű papírtörlővel szárazra törölni a teflonfelületet ahhoz, hogy a fritőz ismét használatra kész állapotba kerülhessen.

Nyilván ez a legszerencsésebb eset, azonban gyakran előfordul, hogy ennél jobban összekoszoljuk a fritőz belsejét, példának okáért pácolt csirkemellet sütünk benne, ami igencsak makacs foltokat és lerakódásokat képes hagyni az eszköz belső felén.

Speciális tisztítószer fritőzökhöz

Amennyiben makacsabb szennyeződések tisztítására van szükségünk, esetleg hetekig csak töröltük a fritőzünket, és szeretnénk egy kicsit alaposabb takarítást végezni vele, akkor érdemes lehet kipróbálni egyet azolajsütőkhöz tervezett speciális tisztítószerek közül.

Ezeket direkt arra tervezték, hogy megbirkózzanak a legmakacsabb olajos lerakódásokkal, és bár a forrólevegős fritőz esetén ez nem lesz olyan mértékben jellemző, mint a hagyományos, olajjal működő típusoknál, azonban így is nagyon jó szolgálatot tehetnek.

Nem is annyira a teflonbevonatú oldalfalakon, sokkal inkább például a rácsokon, hiszen a kis rések között nagyon könnyen megragadnak a szennyeződések, melyeket nehéz eltávolítani normál körülmények között, egy ilyen tisztítószer pedig alaposan megkönnyítheti a dolgunkat.

Hagyományos mosogatás

Használjuk gyakorlatilag bármire a forrólevegős fritőzt, előbb vagy utóbb mindenképpen szükség lesz arra, hogy hagyományos formában elmosogassuk vagy legalább átöblítsük a sütőkosarát – függetlenül attól, hogy vannak-e benne makacs szennyeződések vagy nincsenek.

Sőt mi több, a szimpla átöblítésre minden használat után érdemes lehet időt szakítani, hiszen semeddig sem tart betenni a már kihűlt kosarat a csap alá, majd egy kis langyos vagy meleg vizet engedni rá, és utána egy szivaccsal vagy papírtörlővel szárazra törölni az egész felületet.

A hagyományos mosogatást a legtöbb forrólevegős fritőz támogatja, azaz nem okoz problémát a sütőkosárnak, ha vízzel kell érintkeznie, esetleg abban kell áznia. Olyannyira nem, hogy a makacs lerakódásokat gyakran csak áztatással lehet felszakítani, illetve eltávolítani.

Ez utóbbi egy különösen hasznos praktika, ha olyan dolgot sütöttünk volna a fritőzben, melyből valami ragacsos, zsíros dolog csöpögött, és az odatapadt a kosár felületéhez, akkor csak áztassuk be mosószeres meleg vízbe, és pár perc múlva a teflonbevonatnak köszönhetően rendkívül egyszerűen eltávolítható róla minden.

Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a forrólevegős fritőznek csak azokat az elemeit mosogassuk el, melyek ezt támogatják, azaz nem tudnak beázni, nem tudnak meghibásodni attól, hogy tartósan nagy mennyiségű mosószeres melegvíz éri őket. A tisztításhoz ugyanakkor használhatunk bátran kefét vagy érdes felületű szivacsot is a hatékonyság növelése érdekében.

Mosogatógép

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a forrólevegős fritőzök tisztításának és takarításának legkényelmesebb módja nem más, mint a mosogatógép alkalmazása. Mindezzel pusztán egyetlen probléma van, hogy nem mindegyik háztartási gép támogatja ezt az eljárást.

Szerencsére ma már több olyan olaj nélküli fritőzzel találkozunk, melynek a sütőkosara bátran betehető a mosogatógépbe, azonban még így is érdemes lehet alaposan megnézni, hogy melyiket választjuk, hiszen ellenkező esetben komoly meglepetés érhet minket.

Két dolgot azonban mindig vegyünk figyelembe, mielőtt a fritőz kosarát a mosogatógépbe tesszük!

Ha makacs a szennyeződés, fontos előáztatni

A mosogatógéptől sokan várnak csodát, ha a forrólevegős fritőz tisztításáról van szó, de valójában még nem találták fel azt a megoldást, rekeszt vagy vízsugaras kialakítást, ami ilyenkor képes a kosarat minden oldalról olyan erős víznyomásnak kitenni, hogy a túl makacs lerakódások ellen hatásos legyen.

Emiatt fontos, hogy ha a forrólevegős fritőz kosarán sok ilyen folt található, akkor érdemes lehet a kosarat mindig előáztatni, méghozzá meleg, mosószeres vízben. Ha ilyenkor a lerakódások jelentős része lejön, az eszközt akkor is tegyük be a mosogatógépbe, és rögtön el is mondjuk, hogy miért!

Bizonyos időközönként fontos egy alapos mosás

Bár sokan úgy vélik, hogy a mosogatógép nem tud olyan alapos munkát végezni, mint a hagyományos, illetve manuális mosás, valójában azonban olyan helyeket is meg tud tisztítani, ahová kézi módszerrel soha nem érnénk el.

Részben ezért, részben a makulátlan higiénia elérése miatt nagyon fontos, hogy legalább két-három használat után egy fertőtlenítő programra betegyük a kosarat, méghozzá lehetőleg olyan helyre, ahová a tányérokat és az edényeket is szoktuk, hiszen ezeken a pontokon éri a kosarat a legtöbb olyan vízsugár, ami hasznos lehet a megfelelő tisztításban.

Külső takarítás

Természetesen nemcsak a belső, hanem a külső higiénia megőrzése és fenntartása is nagyon fontos egy forrólevegős fritőz esetén. A hagyományos olajsütőknél ez kifejezetten sok fejtörést okozhat, azonban az olajmentes típusoknál jellemzően kevesebb erőbefektetéssel lehet tisztán tartani a külső borítást.

Itt ugyanis nincs kicsapódó olaj, nincs olajpára, ami lerakódna, és kellemetlenül ragacsos, feketés színben elcsúfítaná a fritőz megjelenését, azonban a kosz így is megtapadhat rajta, emiatt pedig nagyon lényeges, hogy olyan külseje legyen a gépnek, amiről ez könnyedén lemosható.

A legkönnyebben általában azok a forrólevegős fritőzök takaríthatók, melyek valamilyen fémötvözetből készültek és nem rendelkeznek recés tekerőgombokkal.

Nyilván egy gyakorlott konyhatündérnek nem nehéz megállapítani, hogy milyen felület, milyen termékdizájn biztosít nehézkes takaríthatóságot, éppen ezért elegendő, ha már a vásárláskor figyelembe vesszük.

A gyakorlatban általában egy nedves rongy, majd utána egy egyszerű papírtörlő elegendő ahhoz, hogy ezeket a háztartási gépeket mindig rendben tarthassuk.