Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mindent a konyhai robotgépek tisztításáról

A konyhai robotgépek megfelelő tisztítása rendkívül fontos, mégis kevesen tudják, hogy ennek mi a helyes módja a gyakorlatban.

Miközben óriási figyelmet fordítunk arra, hogy minden órában fertőtlenítsük a kezünket, vagy betartsuk a tömegközlekedési eszközökön, illetve a különféle közösségi terekben érvényes alapvető higiéniai ajánlásokat, addig saját otthonunkban gyakran hajlamosak vagyunk egy kicsit lazábban tartani a gyeplőt.

Ez pedig különösen a konyhában okozhat problémákat. Példának okáért rengeteg gyomorrontás megelőzhető lenne pusztán azzal, ha konyhai robotgépünket minden használat után kellő alapossággal letakarítanánk, hiszen a legtöbb alkatrésze élelmiszerekkel, különféle alapanyagokkal érintkezik.

Ahány konyhai robotgép, annyiféle kialakítás

Mint az korábban a konyhai robotgép kutatásunkból már kiderült, a piacon jelenleg nagyon sokféle modell közül válogathatunk, amelyek eltérő tulajdonságaik mellett a kialakítás tekintetében is jelentős mértékben különbözhetnek egymástól.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a takarítás szempontjából ahány konyhai robotgéppel találkozunk, az annyiféle problémát vet fel.

Emiatt az alábbiakban meg sem próbáltunk az egyes gyártókhoz vagy típusokhoz igazodni, inkább az általános, többségében egyező tulajdonságok figyelembevétele mellett állítottunk össze hasznos gyakorlati tanácsokat azok számára, akik úgy érzik, hogy nem tudják megfelelően tisztán tartani saját konyhai robotgépüket.

Miért nem elegendő a mosogatógép a robotgépek tisztán tartásához?

Ma már a legtöbb háztartásban található mosogatógép, amely óriási segítség lehet a konyhai eszközök tisztításában. Egyre több konyhai robotgép esetében támogatják a gyártók a mosogatógép használatát, ami alaposan megkönnyítheti a dolgunkat.

Minden készüléken külön jelölik, vagy legalább a kapcsolódó útmutatóban leírják, hogy mely alkatrészeket lehet betenni a mosogatógépbe úgy, hogy azok ne sérüljenek. Ezt nagyon fontos betartani, mert sok esetben nem is gondolnánk, hogy bizonyos műanyag elemek deformálódhatnak és teljesen használhatatlanná válhatnak a mosogatógépes tisztítás során.

Sajnos azonban sokszor nem elég teljes egészében a mosogatógépre bízni a robotgép tisztítását, mert az eredmény nem mindig lesz makulátlan, és a nehezen elérhető helyeken beragadt ételmaradékok később még okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

A robotgép legtöbb kiegészítőjét tehát sokkal alaposabban megtisztíthatjuk hagyományos mosogatással, illetve egy jobb kefével és szivaccsal, bár a leghatékonyabb megoldás az, ha mindkettőt alkalmazzuk.

Gyakorlati tanácsok konyhai robotgép tisztításához

Lássuk néhány konkrét és hasznos tanácsot ahhoz, hogyan lehet biztonságosan és egyszerűen elvégezni egy konyhai robotgép kellően alapos tisztítását.

Az első lépés minden esetben az áramtalanítás

Az emberek többsége a konyhai robotgépeket ártalmatlan eszköznek tartja, holott se szeri, se száma azoknak a baleseteknek, amelyek az ilyen eszközök tisztítása során történnek. A legtöbb ilyen szerencsétlenség oka általában az, hogy áram alatt hagyják a takarítandó készüléket.

Sokan azt gondolnák, hogy itt a nedvesség és az elektromosság közötti összeférhetetlenség állhat a háttérben, valójában azonban a véletlenszerű bekapcsolás sokkal több baleset előidézője lehet. Ha tehát csak a keverőtálat akarjuk elmosni, akkor is áramtalanítsuk a készüléket, mert ellenkező esetben komoly probléma lehet belőle.

A meleg szappanos víz a legtöbbször elegendő a tisztításhoz

Általános tévhit, hogy csak különféle mosó- és fertőtlenítőszerekkel lehet tisztára varázsolni a konyhai robotgépeket, hiszen valójában az egyszerű szappanos víz is elegendő ehhez. Ami fontosabb, hogy meleg vizet használjunk, mert az jobban feloldja a szennyeződéseket.

Mivel köztudott, hogy a szappan kiváló baktérium- és vírusellenes hatással rendelkezik, ezért a habverő, a pengék, az aprítók, de még a tál elmosásához is alkalmas lehet. Természetesen az sem probléma, ha valamilyen mosogatószerrel dolgozunk, de ilyenkor érdemes folyó víz alatt alaposan leöblíteni az elemeket.

Törölgessük és szárítsuk meg az alkatrészeket

Nagyon lényeges lépés minden esetben, amikor az egyes kiegészítőket tisztítjuk, hogy azokat soha ne rakjuk el nedves állapotban. Mindig törölgessük el őket száraz papírtörlővel, vagy hagyjuk egyszerűen megszáradni minden részüket.

Azért fontos ez, mert a nedvesség nemcsak foltot hagy a kiegészítőkön, hanem sajnos tökéletes hátteret is biztosít a penészgombák és a különféle baktériumok felszaporodásának különösen akkor, ha valamilyen meleg, fülledt helyre, például egy zacskóba kerülnek vissza ezek az elemek.

A leghatásosabb, ha kézzel és mosogatógéppel is tisztítunk

A konyhai robotgépek tisztán tartásának egyik leghatékonyabb módja, ha a kiegészítőket kézzel és géppel is elmossuk, hiszen ilyenkor van a legnagyobb esélye annak, hogy alapos munkát végzünk.

Érdemes először kézzel eltávolítani a nagyobb szennyeződéseket, például alaposabban is kitisztítani a habverő nehezen elérhető helyeiről a lerakódásokat, majd utána betenni az eszközöket a mosogatógépbe, ami tovább növeli a tisztaságot, illetve segít sterilizálni a kiegészítőket.

A makacs szennyeződésekre ott a szódabikarbóna

Fentebb már említettük, hogy sokan nem kedvelik a fertőtlenítőszerek használatát, azonban be kell látnunk, hogy néha makacsabb szennyeződések is maradhatnak a robotgép felületén, legalábbis azokon az elemeken, amelyek az ételekkel vagy az összetevőkkel érintkeznek.

Ilyenkor már a szappan és az áztatás sem jelent megoldást, de ha ragaszkodunk a természetes alapanyagokhoz, akkor érdemes lehet kipróbálni a szódabikarbónát mint háztartási ezermestert, amely a makacs szennyeződésekre és a foltokra egyaránt ideális.

A robotgép külső borítását is fontos alaposan megtisztogatni

Fontos, hogy a robotgépnek ne csak az ételekkel érintkező elemei legyenek makulátlanul tiszták, hanem a külső borítás is. Ehhez használhatunk egy vizes rongyot vagy egy nedves törlőkendőt, a lényeg, hogy a száraz áttörlés nem segít.

Különösen akkor nem, amikor foltos vagy szennyezett lerakódásokkal van tele a borítás. Itt arra kell ügyelni, hogy a kapcsolót és a szellőzőnyílásokat mindig kerüljük el, hiszen ezeken a pontokon egy csepp víz is nagyon komoly problémát, akár balesetet is okozhat.

A szellőzőnyílások tisztán tartása

Mint köztudott, a konyhai robotgépek nagy teljesítmény leadására képes eszközök, ezért esetükben rendkívül fontos a megfelelő szellőzés biztosítása. A legtöbb gyártó ehhez a készülék borításán található szellőzőnyílásokat alkalmaz, amelyek hajlamosak eltömődni.

A legtöbbször csak por rakódik le a résekben, de bizonyos esetekben ételmaradék is felhalmozódhat itt. Mivel a nyílások eltömődése negatívan befolyásolhatja a teljesítményt – sőt, a készülék akár meg is hibásodhat –, nagyon lényeges, hogy ezeket mindig tisztítsuk.

A rések méreteinek függvényében alkalmazhatunk fogpiszkálót, fültisztító pálcikát, elhasznált fogkefét, de akár porszívót is, fémtárgyakat és nedves eszközöket azonban soha.

Ha felnyitható kialakítású a konyhai robotgép

A kialakítás tekintetében a konyhai robotgépek nagyon sokfélék lehetnek. A leggyakoribbak – és a legpraktikusabbak – minden esetben azok, amelyek felnyitható keverőrésszel rendelkeznek. Sajnos azonban ennek a megoldásnak van egy nagy hátulütője.

Konkrétan arról van szó, hogy ahol a fix talprész és a keverőszár találkozik, ott rengeteg ételmaradék és por tud összegyűlni. Innen a szár felnyitását követően egy papírtörlővel vagy egy kis kefével tudjuk a leghatékonyabban eltávolítani a szennyeződéseket.

Bátran hajtsuk fel és vissza a kart két-három alkalommal, hiszen munka közben egyre több szennyeződés bukkan majd elő, de kitartóan ismételt törlőmozdulatokkal hamar megtisztíthatjuk ezt a helyet.

Erre a jelentéktelennek tűnő pontra azért érdemes nagy figyelmet fordítani a tisztítás szempontjából, mert innen rengeteg ételmaradék és szennyeződés potyoghat bele a keverőtálba a robotgép használata közben.