Konyhai robotgép – mutatjuk a legjobbakat

Ma már az élet minden területén, így természetesen a konyhában is arra vágynak az emberek, hogy leegyszerűsítsék a mindennapi teendőket. Ehhez a legkülönfélébb gépeket hívhatjuk segítségül, melyek akár több lépéssel is meg tudják könnyíteni a sütés és a főzés folyamatát annak érdekében, hogy előbb végezhessünk teendőinkkel.

Ezt a kategóriát erősítik a konyhai robotgépek is, melyek ma már nem hiányozhatnak egyetlen olyan család háztartásából sem, ahol rendszeres a sütés és a főzés. A kapcsolódó termékekről fontos tudni, hogy minden esetben az egyéni igények határozzák meg a választást, azonban az árcédula ebben az esetben valóban befolyásolja a kapott tudást és minőséget egyaránt.

Az olcsóbb robotgépek ugyanis jellemzően kevesebb funkcióval szolgálnak, míg a drágább modellek több feladat elvégzésére alkalmasak, ugyanakkor közel sem elegendő pusztán ezt figyelembe venni a döntéskor. Éppen ellenkezőleg! Hogy mégis melyiket válasszuk otthonunkba? Erre a kérdésre szerettünk volna választ adni az alábbiakban:

Tartalomjegyzék

Robotgép vagy turmixgép?

Amit már itt az elején nagyon fontos tisztába tennünk, hogy a konyhai robotgépek nem egyenlők a turmixgépekkel. Sokan összekeverik a két termékkategóriát, esetleg egymás szinonimájaként használják az elnevezéseket, márpedig a két típus között óriási különbségek vannak.

Mi az a robotgép?

A tesztünkben főszerepet kapott robotgépek esetén például lényegesen nagyobb teljesítményről beszélünk, egy igazi konyhai mindenesről a sütés és a főzés kapcsán. Jellemzően nagyobb keverőfejek, kések és méretes keverőtál jellemzi őket, miközben nemcsak nedves-, hanem száraz alapanyagokkal is lehet dolgozni velük.

Ennek megfelelően alkalmazhatjuk például a készülő étel alapanyagainak összedolgozására, megfelelő keverőszár használatával pedig akár még száraz tészta dagasztására is. Lényeges megállapítás, hogy egy robotgéppel teljes egészében kiválthatunk otthon egy turmixgépet, de fordítva ez már nem lesz igaz.

Mi az a turmixgép?

A turmixgépek jellemzően kisebb teljesítményt képviselnek, mint a robotgépek, ezáltal lényegesen kisebb eszközökkel, szűkebb keverőtállal rendelkeznek, és nevükhöz hűen valóban csak inkább keverésre alkalmasak. Minden esetben lényeges, hogy a tálba helyezett alapanyagokhoz folyadékot kell keverni, hogy a gép elbírjon az adalékkal, sűrűbb masszákhoz tehát nem szerencsés választás.

A legjobb konyhai robotgépek, szerintünk

Kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Célunk, hogy kellő objektivitás mellett, a piacon jelenleg elérhető legjobb konyhai robotgépeket mutassuk be olvasóink számára.

KitchenAid Artisan 175 – kedvencünk már több éve

Előnyök

 • 4,8 és 3 literes keverőtálak
 • bolygómozgás
 • 18 különböző szín
 • 10 sebesség fokozat
 • rozsdamentes design

Elérhető itt

KitchenAid ShopMinden termékkategóriának megvan a maga prémium ligája. A konyhai robotgépek esetében ezt a tisztséget a KitchenAid Artisan 175 tölti be – persze közel sem egyedül –, hiszen egy olyan masszív kialakítású, elképesztően sokoldalú és tartós eszköz, mely már királypiros színével is messziről jelzi: beszerzésével a konyha uralkodója válhat belőle.

Rendkívül masszív kialakítás

A KitchenAid Artisan 175 konyhai robotgép kapcsán az első és legfontosabb tulajdonság – a szemrevaló, abszolút prémium kategóriát idéző megjelenés mellett – a masszív kialakítás. Ez a termék nem keletről, hanem nyugatról érkezett, egyenesen az Egyesült Államokig vezethetők vissza a gyökerei, így nem találunk benne olcsó és ócska műanyagelemeket.

Annál több fémet, amit ráadásul mesteri, sőt precíz kialakítással vértezett fel a gyártó, akik odafigyeltek rá, hogy egyszerre legyen klasszikus és jövőbemutató a kapcsolódó termékdizájn. A sok fémelemnek köszönhetően talán nem meglepő, hogy a gépezet közel 11 kilogramm önsúllyal rendelkezik, ami sokat elmond minőségéről.

Alapos teljesítményszabályozás

Sok konyhai robotgépnél nevezhető hiányosságnak, hogy bár nagy teljesítményt tud átadni a keverőszárnak, de a teljesítmény szabályozásának tekintetében óriási hiányosságai vannak. A KitchenAid Artisan 175 esetén azonban ez szerencsére egyáltalán nem jellemző, hiszen 300W-os maximális teljesítményét akár tíz fokozaton is lehetőségünk van szabályozni, méghozzá a gép oldalán elhelyezett kar segítségével.

Mindez rendkívül egyszerű annak ellenére is, hogy belül masszív fogaskerekek biztosítják az egyes teljesítményfokozatok átvitelét a motortól a keverőszárig. A gyártó ráadásul felkészült a legintenzívebb használatra is, hiszen egy közel 5 literes rozsdamentes acélból készült keverőtálat ad a géphez, amit ráadásul átlátszó műanyag fedővel takarhatunk el, hogy a rosszul megválasztott teljesítménynek ne a konyha tisztasága lássa kárát.

Felszerelésből sincs hiány

A kiegészítők tekintetében a KitchenAid Artisan 175 konyhai robotgéphez már a dobozban találunk egy keverőszárat, egy dagasztószárat és egy ballon habverőt, amivel elképesztően sok folyamatot ki tudunk váltani a sütés és a főzés során. A dagasztókarral például még a legsűrűbb és legkeményebb tészták is könnyedén átgyúrhatók, míg a habverővel egyetlen perc alatt meglepően kemény tojáshab készíthető.

Ezen felül a keverőszár szinte bármilyen esetben bevethető, ha az alapanyagok megfelelő összedolgozása a célunk. Ez pedig még közel sem minden, hiszen a robotgéphez egy sor különböző felszerelést szerezhetünk be extraként, így átalakíthatjuk például húsdarálóvá vagy tésztaszaggatóvá, noha sajnos ezeket a feltételeket külön kell megvennünk hozzá, amivel nem árt tisztában lenni a választáskor.

Sencor STM 635 – A megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • 10 kiegészítő fej
 • 7 sebesség fokozat
 • pulse funkció
 • 2 választható szín
 • megvilágított keverőtál

Elérhető itt

ALZA.HU
PEPITA.HU
WARNEX.HU
ROBOTWORLD.HUAz elérhető árú termékeiről ismert Sencor is csatlakozik a konyhai robotgépek világához, méghozzá egy meglepően látványos, enyhén retro hatást keltő eszközzel, ami elképesztően sok kiegészítővel, valamint masszív kialakítással biztosítja, hogy minden munkafolyamat során tökéletesen megállja a helyét.

Robusztus kialakítás LED kijelzővel

A Sencor STM 787 konyhai robotgép kapcsán lényeges kiemelni, hogy dacára a valóban kiváló ár-érték aránynak, rendkívül robosztus kialakítással büszkélkedhet, ezáltal teljes egészében fémből készült ház és külső elemek várnak ránk, de a gép belsejében is fémből készült áttételek találhatók. Ezzel biztosított, hogy választása esetén garantáltan évekig hű társunk lesz a konyhában.

Ez különösen jó hír annak fényében, hogy az eszközt nagyon könnyű megszeretni! Rendhagyó módon – a konyhai robotgépekre ez nem túl jellemző – például még egy LED kijelzőt is tervezett rá a Sencor, mely visszaszámlálás funkcióval, illetve a működtetési idő kijelzésével lett ellátva, miközben meglepő finomságokra is gondolt a gyártó. Példának okáért találunk benne LED világítást a keverőedénynél, de még az impulzus funkció sem hiányzik belőle.

Lágyindítás és optimalizálható fordulatszám

Sok konyhai robotgépnél jellemző a módosítható fordulatszám, azonban a Sencor STM 787 esetén rendkívül érdekes kiegészítő funkciókkal is találkozni. Ezt a Sencor saját Smart Power & Energy technológiájának köszönheti az eszköz, mely minden esetben optimális sebességet tud biztosítani az adott munkafolyamat számára.

Konkrétan a fordulatszám nyolc fokozatban szabályozható, így a lassú, de erőteljes munkafolyamatok mellett – mint például a dagasztás –, akkor sem vall kudarcot, ha például tojáshabot akarunk verni vele vagy húst darálni.

Rendkívül hasznos ezen felül a lágyindítás, ami azt jelenti, hogy a motor nem adja le azonnal a maximális teljesítményt, hanem fokozatosan indul el, ezzel megakadályozva a tálból az alapanyagok kicsapódásának problémáját.

Hatalmas felszereltség többféle acéledénnyel

A teljesítményhez kapcsolódó tulajdonságok mellett a Sencor STM 787 konyhai robotgép ráadásul a felszereltség tekintetében is ott van a legjobbak között. Eleve többféle acéledény választható hozzá, így például egy 3 és egy 4,5 literes megoldás, de találunk a dobozában egy másfél literes mixert is. Természetesen mindegyik térfogat skálával ellátva került kialakításra, mégpedig a megfelelő fedéllel kiegészülve.

Az eszköz bolygóműves keverési technológiára épül, így találunk benne megfelelő szárat általános műveletekhez, habveréshez és dagasztáshoz egyaránt. A keverőszár érdekessége, hogy nemcsak a hajtómű-, hanem a saját tengelye körül is forog, így elképesztőan alapos munkát képes végezni az acéltálon belül, garantáltan 100 százalékban megkeverni az edény teljes tartalmát.

Ez azonban még nem minden, hiszen a három keverőszár mellett találunk benne például húsdaráló kiegészítőt is, amivel finom- és durva darálást egyaránt kivitelezhetünk, sőt a gép kolbásztöltőként való alkalmazása szintén a lehetséges opciók között van. Ezen felül olyan meglepetéseket is rejt a csomag, mint például a FLEXI keverő, ami finom tésztákhoz és krémekhez lesz tökéletes választás.

Klarstein Bella Pico 2G – A pénztárcabarát megoldás

Előnyök

 • kompakt kialakítás
 • 5 literes keverőtál
 • bolygómozgás
 • pulse funkció
 • csendes

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HUA Klarstein Bella Pico 2G azok számára ideális választás, akik elérhető áron szeretnének konyhai robotgépet vásárolni maguknak, nem akarnak túl sokat költeni, mégis elvárják például a minőségi megoldásokat, valamint az egyszerű kezelhetőséget.

Kompakt méret, mégis kiváló teljesítmény

Mint azt már megszoktuk a Klarstein termékeitől, a Bella Pico 2G konyhai robotgép minden tekintetben kimagasló minőséget kínál úgy, hogy közben a méretei megmaradnak a kompakt határokon belül. Ez különösen azok számára jó hír, akiknek nincs túl sok helyük a konyhában, de mégis szeretnek nagyokat sütni-főzni, hiszen dacára a kis méretnek, az eszköz egy 5 literes keverőtálat vonultat fel.

Ebben rengeteg alapanyag dagasztható és keverhető össze, így nem meglepő, hogy a gyártó 1200W teljesítményt zárt a gép belsejébe, amit ráadásul hat sebességfokozattal szabályozhatunk.  Nagy előnye ezen a ponton a pulzáló funkció, mely rendkívül sokoldalú tulajdonságokkal vértezi fel a robotgépet, így a tejszínhab kikeverésétől kezdve, a kenyértészta dagasztásáig mindenre alkalmas.

Planetáris keverőrendszer

Dacára annak, hogy a Klarstein Bella Pico 2G nem tartozik a legdrágább konyhai robotgépek közé, mégsem kell lemondanunk alkalmazásakor a speciális technológiai háttérről. Ezt az úgynevezett planetáris keverőrendszer biztosítja számára, aminek jóvoltából a keverőszárak nemcsak egy helyben, hanem a tálban orbitálisan is képesek mozogni, így kimagaslóan jó minőségű eredményt érhetünk el a használat során.

Nyilván ebben a kategóriában a fémborításról le kell mondanunk, de a Klarstein így is gondoskodott arról, hogy minden fontosabb alkatrész, különösen a nagy terhelésnek kitett belső elemek azért erős fémből készüljenek. A küllem tekintetében egyébiránt a termékdizájn különösen látványos lett, ezáltal szolid, ámde mégis mutatós kialakítást kapott.

Dagasztáshoz, keveréshez, habveréshez

A funkciók tekintetében a Klarstein Bella Pico 2G konyhai robotgép az efféle termékektől megszokott alapokat képes biztosítani, így az alumínium dagasztókarral például kiváló kenyér- vagy pizzatésztát gyúrhatunk, míg a rozsdamentes nemesacél habverő által tojást, tejszínt vagy vajat habosíthatunk meglepő egyszerűséggel.

A termék legtöbbet használt eleme azonban a keverőkampó lesz, mely elsődlegesen a közepes sűrűségű anyagok esetén lehet ideális választás, ha sütéshez vagy főzéshez páratlan alapossággal szeretnénk összekeverni a tálba öntött alapanyagokat.

Klarstein Bella Nera – A beugró szint képviseletében

Előnyök

 • 6 fokozat, csendes
 • 5,2 literes keverőtál
 • 6 választható szín
 • könnyen tisztítható

Elérhető itt

KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HUMinőség, hatékonyság, elegancia – ezzel a három szóval lehetne jellemezni a leginkább a Klarstein Bella Nera konyhai robotgépet, mely az elhangzottak mellett meglepően elérhető árcédulát kínál a vásárlók számára. Egy igazi többfunkciós konyhai segéd, amivel több kisgépet is lehetőségünk nyílik kiváltani.

Elragadó dizájn, 5 literes keverőtál

A konyhai robotgépek gyártóinak zöme valamiért a retro vagy a futurisztikus megoldások mellett dönt, ha termékdizájnról van szó, azonban a Klarstein Bella Nera azok számára lesz ideális választása, akik egy jövőbemutató, de mégis mai megjelenésű terméket választanának. A robotgép ugyanis elragadó dizájnt kapott, amit többféle árnyalatban, akár még feketében is megvásárolhatunk.

Mindehhez ráadásul a teljesítmény tekintetében sem okoz csalódást, hiszen a nemesacélból készült keverőtál 5 literes kapacitással rendelkezik, ami akár 2 kilogramm tészta vagy egyéb alapanyag kényelmes és biztonságos feldolgozására is alkalmas. Ennek megfelelően nemcsak alkalmi használatra, hanem akár minden egyes nap, gyakori sütés-főzés mellett sem vall kudarcot.

Hat választható teljesítményfokozat

Teljesen mindegy, hogy mire akarjuk használni, a Klarstein Bella Nera konyhai robotgéppel garantáltan szinte mindig megtalálhatjuk majd a számításainkat. Ezt hat szabadon választható teljesítményfokozattal érhetjük el, aminek jóvoltából minden egyes munkafolyamathoz elérhetjük a számunkra ideális változatot.

Ez elengedhetetlen a többfunkciós megoldásokhoz, hiszen aki gyakorlott a konyhában, az pontosan jól tudja, hogy nemcsak eltérő fejre, hanem más sebességre is szükségünk lehet például egy sütemény tésztájának gyúrásához, mint a tojáshab vagy a tejszín felveréséhez. Szerencsére azonban a Klarstein terméke minden folyamathoz ideális választás.

Gyorskioldós rögzítő rendszer az egyszerű fejcseréért

A robotgép tehát egy étel elkészítésekor több munkafolyamatot képes jelentős mértékben felgyorsítani, miközben rengeteg terhet levesz a vállunkról. Ennek megfelelően dagaszthatunk vele pizzatésztát a dagasztóhoroggal, használhatjuk turmixgépként a keverőhoroggal, a habverőlapáttal pedig a desszert feltétjéhez lehet tökéletes társunk a konyhában.

Egy komplett menü megalkotásakor tehát nagyon sokszor lesz szükségünk fejcserére, amit a Klarstein Bella Nera egy speciális gyorskioldós rögzítő rendszert alkalmazott a terméken belül. Ennek köszönhetően egyetlen mozdulattal tudjuk cserélni, illetve biztonságosan rögzíteni a keverőfejeket a gépen, ami jelentősen leegyszerűsíti a munkát.

Bosch MUM 55761 – Az arany középút

Előnyök

 • rozsdamentes acél tál
 • pulse funkció
 • 11 kiegészítő fej
 • 7 sebesség fokozat
 • bolygómozgás

Elérhető itt

ONLINEMARKABOLTOK.HU
WARNEX.HUA Bosch MUM 55761 egy igazán sokoldalú és különleges konyhai robotgép, ami elképesztő funkciógazdagsággal büszkélkedhet, a tonnányi kiegészítőnek köszönhetően ugyanis rengeteg különféle munkafolyamatot tudunk automatizálni vele, aminek hála magas minőségben képes megtámogatni a sütés és a főzés folyamatát.

Magas teljesítmény és tartós kialakítás

Mivel minden konyhai robotgép tartós befektetésnek tekinthető, továbbá gyakori társ a legtöbb munkafolyamatban, ezért a Bosch MUM 55761 úgy lett megalkotva, hogy bírja a gyűrődést, ezáltal elképesztően tartós kivitelezéssel büszkélkedhet, amihez egy közel 4 literes acél keverőtálat álmodott meg a gyártó, méghozzá bolygóműves keverési megoldás társaságában.

Ennek hála akár tészták elkészítésekor sem vall kudarcot, miközben a teljesítmény terén is a legjobbak között emlegethető. 900W-os motorját lehetőségünk van összesen hét különféle teljesítményfokozattal szabályozni – még egy Turbo Pulse mód is található benne –, aminek jóvoltából valóban a legtöbb konyhai munkafolyamathoz kiváló alternatíva. Stílusosan pedig csak hab a tortán, hogy mindehhez nagyon látványos termékdizájn tartozik!

Hatalmas felszereltség

Óriási pozitívum a Bosch MUM 55761 konyhai robotgép kapcsán, hogy a gyártótól megszokott minőségi kialakítás mellett elképesztően sok kiegészítő található hozzá, ezáltal az acél keverőtál mellett rengeteg extrát találhatunk a dobozban. Valóban a bőség zavara vár ránk, hiszen az egyszerűbb keverőszár mellett lesz dagasztószár, szeletelő- és turmix feltét, de még ballon habverő is.

Ez azonban közel sem minden! A Bosch termékét ugyanis átalakíthatjuk majd példának okáért húsdarálóvá, sőt mi több: még egy gyümölcsprést is kiválthatunk vele. Tehát legalább 4-5 konyhai kis- és nagygépet tudunk helyettesíteni a termékkel, ami rögtön megmagyarázza, hogy miért jóval drágább, mint egy közönséges turmixgép, amivel maximum egyetlen munkafolyamatot lehet ellátni.

Rendkívül széles felhasználási mód

A gazdag felszereltségből következik, hogy a Bosch MUM 55761 egy valóban rendkívül hasznos kiegészítő lesz a konyhában, mégpedig széles felhasználási mód mellett. A dagasztókar használatával például kiváló tésztát gyúrhatunk, a habverővel pillanatok alatt elkészíthető a tökéletes tojáshab, a mixer feltét alkalmazásával pedig olyan gyümölcs- vagy zöldségalapú smoothie készíthető, hogy olyat még a boltban sem kapni.

Ha egy igazi multifunkcionális kiegészítőt keresünk, akkor a keverőszár a legtöbbször jó döntés lesz, hiszen minden keverési munkafolyamatnál megállja a helyét, de ha egy szuper darált húsra vagy házi kolbászra vágyunk, akkor sem hagy minket cserben. Persze az otthoni gyümölcslevek kedvelőinek is jó döntés lesz, sőt akkor sem vall kudarcot, ha például zöldséget akarunk szeletelni vele.

Bosch MUM48R1 – A vásárlók egyik kedvence

Előnyök

 • bővíthető kiegészítők
 • rozsdamentes acél
 • bolygómozgás
 • helytakarékos
 • csendes

Elérhető itt

ONLINEMARKABOLTOK.HUA Bosch MUM48R1 konyhai robotgép egy rendkívül költséghatékony megoldás abban az esetben, ha szeretnénk belépni a termékkategória világába, és kipróbálni egy a funkcionalitás, valamint a kiegészítők tekintetében egyaránt meglepően sokszínű, a gyártótól megszokott minőséget kínáló eszközt.

Speciális meghajtórendszer négy kapcsolási fokozattal

Noha nem a gyártó prémium kategóriás termékéről van szó, azonban a Bosch MUM48R1 konyhai robotgép mégis kifejezetten nagy teljesítmény leadására képes. A rendkívül látványos, minden tekintetben letisztult, illetve funkcionalitásra koncentráló eszközt ugyanis 600W-os motorteljesítménnyel látták el, amihez ráadásul a speciális Multi-motion-drive meghajtórendszert társították.

Ennek jóvoltából rendkívüli tartósság és nagyon sok lehetőség vár ránk. Példának okáért négy kapcsolási fokozatot érhetünk el hozzá, miközben szabályozhatjuk a működési sebességet, sőt egy külön parkolóállás is elérhető hozzá, ami egyfajta biztonsági funkciónak is tekinthető.

Pozícionálható meghajtókarok

Noha a gép borítása műanyagból készült, azonban maga a keverőtál már nemesacélból, amihez ráadásul pozícionálható meghajtókarokat tervezett a gyártó. Ezeket három különböző helyzetbe tudjuk állítani annak függvényében, hogy éppen milyen munkafolyamathoz szeretnénk használni a robotgépet.

A keverőtál egyébiránt közel 4 literes befogadóképességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy maximum 3 kilogramm massza megmunkálására képes. Tartozik hozzá továbbá egy speciális betöltőnyílással ellátott műanyagfedél is, amit főleg akkor érdemes alkalmazni, ha túlságosan folyékony alapanyagokkal dolgoznánk.

Kielégítő felszereltség recept DVD-vel

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a Bosch MUM48R1 a belépő szintet képviseli a jó minőségű konyhai robotgépek világába, de a felszereltség tekintetében így is kielégítő tulajdonságokkal rendelkezik. Az általános keverővilla mellett így találunk benne habverőt, valamint dagasztóvillát is, méghozzá egy kényelmes és hasznos tésztaleválasztó kiegészítővel ellátva.

Ezen felül három különféle szeletelő-, illetve reszelő korong érhető el hozzá, de a csomagban még egy recept DVD is megbújik, ha hirtelen nem tudnánk, hogy milyen sokoldalú konyhai robotgéphez jutottunk hozzá. Hogy a termék könnyen tisztítható, a fedélzárral nagyfokú biztonságot kínál, illetve külön megvásárolható hasznos tartozékokkal rendelkezik, csak hab a tortán.

Kenwood KVL8400S – A felső kategória képviseletében

Előnyök

 • 6,7 literes keverőtál
 • bolygómozgás
 • pulse funkció
 • fénnyel megvilágított keverőtál
 • választható kiegészítők

A Kenwood KVL8400S is leginkább a felsőkategóriát biztosítja a konyhai robotgépek piacán, hiszen egy kiegészítőkben és funkciókban rendkívül gazdag, magas minőségű kidolgozással ellátott termék, ami ráadásul több nemzetközi versenyen is nívós díjakat ért el korábban.

Hatalmas teljesítmény, világító keverőtál

Általánosságban elmondható, hogy a Kenwood semmivel nem spórolt ennél a gépnél, így elképesztően sok funkciója mellett 1700W-os teljesítményt préseltek bele, amit ráadásul hat sebességfokozatban tudunk szabályozni. Ez azért különösen fontos, mert így a robot képes lassú sebesség mellett is nagy erőt kifejteni, de ha gyorsabb folyamatokra van szükségünk, akkor sem hagy minket cserben.

A teljesítmény mellett azonban a Kenwood KVL8400S a termékdizájn tekintetében is ott van a legjobbak között, hiszen IF arany díjat kapott a legszebb termékmegjelenésért. Letisztult és egyszerű küllemét a rozsdamentes acél határozza meg, illetve olyan finomságok, mint az óriási, közel 7 literes acél keverőtál opcionális világítása, ami rendkívüli módon megkönnyíti a használatot rossz fényviszonyok között is.

Öt keverőszár, hogy mindig megállja a helyét

A funkcionalitás terén biztosan nem okoz majd csalódást a Kenwood KVL8400S konyhai robotgép, hiszen öt tartós és változatos munkafolyamatra alkalmas keverőszár található hozzá a csomagban. A hagyományos keverőfeltét mellett így találunk például krémekhez vagy tésztákhoz ideális, meglepően rugalmas szárat, de egy robosztus, spirál alakú dagasztóhorgot is, ha kenyeret vagy pizzát szeretnénk sütni.

Ezen felül a Kenwood gondolt a krémes tejszínhab vagy a kemény tojáshab kedvelőire, ezáltal egy masszív habverő is lesz a készletben, de a házi cukrászat szerelmeseinek egy speciális, kézmozgást szimuláló feltét is elérhető a dobozban, amit garantáltan imádunk majd, ha szeretünk süteményeket vagy tortákat készíteni otthon. Ez a robotgép minden munkafolyamathoz megállja a helyét!

Hasznos kiegészítők

A keverőszárak mellett azonban a Kenwood KVL8400S konyhai robotgép különféle kiegészítők üzemeltetésére is alkalmas. Dobozában találhatunk például egy 1,6 literes, hőálló üvegből készült keverőgépet, amibe a forró leves vagy a jégkockák egyaránt beletehetők, ha szeretnénk pépesre zúzni valamit. Ez azonban még közel sem minden!

A Kenwood termékéhez ugyanis kétféle darálógépet is kapunk. Az egyik egy akár mosogatógépben is tisztítható, hat vágótárcsával rendelkező tartály, mely tökéletes lehet finom és durva szemcsés ételek, sajtok, bors vagy éppen dió darálásához, de egy elektromos húsdaráló szintén könnyedén felváltható ezzel az eszközzel.

A nyers hús ledarálását biztosító eszköz egyaránt jár majd hozzá, így egy csapásra készíthetünk vele darált hús, tatárbifsztek vagy húsgombóc alapanyagot, de a házi kolbász kedvelőinek sem okoz csalódást. Sőt utóbbi esetben még a massza betöltéséhez szükséges adapter is van hozzá a csomagolásban.

Milyen konyhai robotgépet vegyek?

Funkciók, melyekre érdemes odafigyelni konyhai robotgép vásárlása előtt

Amennyiben konyhai robotgépet szeretnénk vásárolni, lényeges tisztában lenni azokkal a feladatokkal, melyeket egy ilyen eszköz képes ellátni a mindennapokban, hiszen sokan nem is tudják, hogy egyáltalán mire való egy efféle termék. Nem árt tehát felkészülni a vásárlás előtt!

Mire használható egy konyhai robotgép?

Keverés

Általános keverési folyamatok kivitelezésére, amikor például a kimért összetevőkből szeretnénk egy homogén masszát kapni a süteményhez.

Habverés

Minden egyes konyhai robotgép rendelkezik olyan fejjel, ami képes a megfelelő minőségű habverésre, legyen az tojáshab vagy éppenséggel tejszínhab.

Dagasztás

Közel sem csak nedves massza vagy nedves alapanyagok keverésére, hanem száraztészták dagasztására is kitűnő a konyhai robotgépek zöme, így például a különféle tészták, kenyér vagy pizza esetén igencsak hasznos segítség.

Szeletelés

A szeletelés már a speciális tulajdonságok közé tartozik, tehát közel sem alkalmas rá mindegyik termék, de ha van hozzá megfelelő feltét, akkor a zöldségek vagy a gyümölcsök felvágása kifejezetten gyors és egyszerű lehet.

Reszelés/darálás

Szintén nem általános a konyhai robotgépek világában, de egyre több termék képes reszelésre vagy darálásra, aminek részeként a zsemlemorzsától kezdve, a szemes fűszerek őrlésééig bezárólag minden kivitelezhető lesz az eszközzel.

Húsdarálás

Egyre több konyhai robotgép rendelkezik már gyárilag húsdarálásra alkalmas feltéttel, ami kifejezetten hatékony alternatíva, ha néha-néha, de azért előfordul a konyhában, hogy darált húsra van szükségünk, esetleg némi házi kolbászt készítenénk. Utóbbi töltéséhez egyébiránt több termék is rendelkezik saját kiegészítővel.

Préselés

Még nem túl elterjedt, de azért sok konyhai robotgép dobozában találhatunk olyan eszközöket, melyek kiválóak a zöldségek és a gyümölcsök préselésére, így például házi smoothie is készíthető velük.

A saját preferenciánk a legfontosabb a konyhai robotgép kiválasztásakor

A vásárlás előtt mindenképpen számításba kell vennünk a konyhai robotgépek kapcsán azt is, hogy mikor és milyen gyakran használnánk. Mivel egy igazi többfunkciós készülékről beszélünk, ezért a legtöbb háztartásban napi szinten alkalmazzák, de azért mérlegeljünk, és mindig vegyük figyelembe az alábbiakat:

Milyen gyakran sütünk és főzünk?

Ha csak kéthetente egyszer jutunk el a konyhába nyilván nem sok értelme lesz egy konyhai robotgép vásárlásának, de ha minden héten legalább egyszer tartunk egy nagy sütés-főzést, akkor óriási segítségünk lehet a megtérülő befektetés mellett.

Mekkora a család?

A funkció függvényében egy konyhai robotgép a család minden tagjának, gyakorlatilag minden korosztálynak hasznos kiegészítő. Egyedülállók számára nyilván inkább kényelmi funkció egy konyhai robotgép, de ahol már párkapcsolatban élnek és több gyermek is van, ott igencsak gyakran szükség lehet rá.

Méghozzá közel sem csak sütésre vagy főzésre, hanem például konyhai előkészítésre, turmixokhoz, gyümölcslevekhez és így tovább. Emiatt érdemes a sokfunkciós, több kiegészítővel ellátott modelleket szemügyre venni a vásárláskor, hiszen a nagyobb családok esetében ezek nagy sikert arathatnak.

Milyen nagy a konyha?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora konyhába szeretnénk robotgépet vásárolni. Ezek a termékek ugyanis bár önmagukban nem túl nagyok, azonban egy két-három négyzetméteres aprócska konyhában gondot okozhat az, hogy helyet találjunk nekik, de még inkább a rengeteg kiegészítőnek. Nyilván akadnak kisebb modellek, melyek ilyenkor jó alternatívát jelentenek, szóval alaposan gondoljuk át döntésünket.

Mire használnánk?

Fontos kérdéskör a konyhai robotgép kiválasztásakor, hogy milyen feladatokat szeretnénk kiváltani vele? Amennyiben csak húst darálnánk és dagasztanánk, akkor sok esetben jobb alternatíva lehet, ha direkt erre a célra dedikált eszközöket vásárolunk, de amennyiben kettőnél több feladatot váltanánk ki a segítségével, akkor már érdemes a költséghatékonyság és a helytakarékosság miatt is egy robotgépet vásárolni.

A konyhai robotgép keverőtálja

Ha eldöntöttük, hogy konyhai robotgépre van szükségünk, rengeteg tulajdonságát kell majd megvizsgálnunk. Ezen a téren rendkívül lényeges lesz például a keverőtál, amivel kapcsolatban két tulajdonságot kell figyelembe vennünk, Konkrétan a méretet és az alapanyagot!

A keverőtál mérete

Általánosságban a család létszáma vagy sütés-főzéseink mértéke határozza meg, hogy mekkora keverőtálra lesz szükségünk a konyhai robotgéphez. Nagyon lényeges szempont, mert ezek az eszközök úgy vannak kialakítva, hogy a legtöbbször csak a saját táljaikkal tudjuk működtetni őket, így ha túl kicsit választottunk, akkor később könnyedén megbánhatjuk döntésünket.

Noha a gyártók gyakran adnak már több űrmértékkel ellátott keverőtálat a konyhai robotgépekhez, azonban a fenti problematika miatt érdemes lehet inkább mindig a nagyobbat választani, így a 3-5 literes típusok a legtöbb háztartásban már bőven elegendőnek bizonyulhatnak. Természetesen ennél jóval kisebb és nagyobb megoldások is elérhetők a piacon, ha esetleg extra igényeink lennének.

A keverőtál anyaga

Az anyaghasználat tekintetében nagyon sok gyártó használ a költségcsökkentés miatt műanyag keverőtálat, ami olcsó, de sajnos törékeny, nehezen tisztítható, könnyen elszíneződik és a tartósság tekintetében is megkérdőjelezhető. Hasonló problémák vannak az üvegből készült edényekkel is, melyek kapcsán inkább a törékeny jelleg, ami nagyon riasztó.

A legjobb választás a fentiek tükrében ezért a legtöbbször az, ha fém- vagy rozsdamentes acél keverőtállal ellátott konyhai robotgépet vásárolunk. Szerencsére a legtöbb gyártó ezt az alternatívát választotta, hiszen gyakorlatilag törhetetlenek, örökös kiegészítők, miközben nagyon egyszerűen tisztíthatók – akár mosogatógépben is.

A konyhai robotgép teljesítménye

A teljesítmény szempontjából a konyhai robotgépet közel sem csak az határozza meg, hogy hány wattos elektromotort tervezett hozzá a gyártó, hanem az is, hogy ezt hány fokozatban, milyen gyorsasági szinteken tudjuk szabályozni.

A legtöbb modell általában 3-5 fokozatra képes, de főleg a prémium kategóriában már 8-10 sebességfokozatra alkalmas megoldások is vannak, melyek értelemszerűen sokkal alaposabb munkára képesek. Fokozataikat jellemzően gombok vagy karok segítségével szabályozhatjuk.

Ezen felül bizonyos gyártók és típusok esetén elérhetünk speciális megoldásokat, így például vannak robotgépek, melyek a jobb összhatás érdekében képesek pulzálni, de hasznos funkció például a finomindítás is, ha tudja a kiválasztott termék, amivel kisebb eséllyel koszoljuk össze a konyhát minden használat után.

A konyhai robotgép keverőkarjainak mozgása

Hogy egy konyhai robotgéphez milyen keverőkarok járnak, az alapvetően meghatározza a termék felhasználhatóságát. Ezen a téren jelentős átfedések vannak, azonban minden gyártó megpróbál saját fejlesztéseket tető alá hozni, így a karok önmagukban nem befolyásoló tényezők a választás tekintetében.

Nem úgy a mozgásuk, hiszen ezen a téren már akadnak érdekességek, ezáltal két típust különböztethetünk meg egymástól.

 1. Beszélhetünk a hagyományos, klasszikus középmozgáson alapuló konyhai robotgépről, aminek részeként a keverőfej gyakorlatilag egy helyben mozog. Egyáltalán nem rossz alternatíva, ellenben bizonyos munkafolyamatoknál – például dagasztás – nem túl hatékony.
 2. A másik megoldás a planetáris keverőmozgás, amikor a karok egymás körül, valamint a központi tengely körül is képesek mozogni. Ez a technika lényegesen alaposabb, mint a centrális alternatíva, ellenben a komplikáltabb jellege miatt jellemzően csak a drágább gépekben találkozhatunk vele.

A konyhai robotgépek tisztántartása

Miközben karbantartást nem igényelnek, a konyhai robotgépek kapcsán a tisztántartás az egyetlen probléma, amivel rendszeren foglalkozni kell. Ez hosszabb távon különösen fontos kérdés, hiszen az évek során rengeteg ételmaradék rakódhat le bizonyos elemeken, melyek higiéniai szempontból igencsak problémásak lehetnek.

Emiatt érdemes figyelembe venni, hogy a gép érintett alkatrészei leszerelhetők legyenek, és mosogatógépbe egyaránt bepakolhassuk őket. Emiatt a legjobb az, ha olyan típusokat nézegetünk, melyek jórészt fémből készültek mind a külső borítás, mind a keverőfejek és a tálak tekintetében. Ez az anyag ugyanis könnyen tisztítható, illetve a mosogatógépbe is bátran betehető, szemben például a műanyagokkal.

A konyhai robotgép és a biztonság

A biztonság minden konyhai kisgép esetében rendkívül fontos szempont, és természetesen a robotgépeknél is nagy figyelmet szenteltek neki a gyártók. Hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie ebben a tekintetben egy ilyen eszköznek?

 • Legyen csúszásmentes a felület, főként a talpazat és a kezelőszervek környéke.
 • Hasznos lehet a tálból felhajtható keverőkar, mely csak akkor tud működni, ha a helyén van, ezzel elkerülve az esetleges baleseteket.
 • Lényeges tulajdonság a beépített túlmelegedés érzékelő is a robotgépekben, hiszen nagy teljesítményen dolgoznak huzamosabb ideig, ami hőhatással jár.
 • Fontos tulajdonság az is, hogy a konyhai robotgép csak akkor legyen elindítható, ha minden alkatrésze a helyén van.
 • A sebességszabályozás nemcsak a munka alaposságát, de a biztonságot is fokozza, hiszen ezzel elkerülhető, hogy a tál tartalma egy hirtelen indításkor kicsapódjon.
 • Érdemes olyan típusokat választani, melyek keverőtáljára átlátszó műanyag fedő tehető a használat közben. Ez meggátolja a kicsapódás mellett azt is, hogy véletlenül hozzáérjünk a keverőfejhez, ami könnyedén balesethez vezethet.

A konyhai robotgépek legfontosabb tartozékai

Végül, de nem utolsó sorban rendkívül lényeges egy konyhai robotgép kapcsán, hogy milyen tartozékokat találunk hozzá a csomagolásban. Kivétel nélkül mindegyik termékhez járnak például különféle keverő-, dagasztó- és habverő lapátok, azonban gyártója és típusa válogatja, hogy ezen felül milyen kiegészítőket kapunk még.

Elérhetők például olyan megoldások, melyek jóvoltából a konyhai robotgépeket húsdarálóvá, gyömölcspréssé, mák- vagy fűszerdarálóvá, tészta- és fagylaltkészítővé, szeletelővé, reszelővé vagy akár mixerré is átalakíthatjuk. A tartozékok mindegyike meghatározza, hogy egy robotgép hány eszközt tud felváltani a konyhában.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen karbantartási munkálatokra van szüksége egy konyhai robotgépnek?

Gyakorlatilag nem beszélhetünk karbantartási teendőkről a konyhai robotgépek kapcsán, hiszen sokkal fontosabb ennél az egyes alkatrészek alapos megtisztítása. Az eszközök többsége nem tartalmaz vágásra és egyebekre alkalmas elemeket, az ilyen speciális kiegészítők pedig jellemzően úgy lettek kialakítva, hogy teljes élettartamuk során képesek legyenek biztosítani hatásukat a gép számára.

Tisztíthatók-e mosogatógépben a konyhai robotgépek egyes elemei?

Ehhez minden esetben nézzük meg a gyártói ajánlásokat a termék dobozában található felhasználói kézikönyvben. A műanyag elemeket rendszerint érdemes távol tartani a mosogatógéptől, ellenben a fém alkatrészeket az esetek többségében bátran meg lehet tisztítani ilyen formában.

Mennyire hasznosak dagasztásra a konyhai robotgépek?

Ez jellemzően gyártó-, fejvég- és keverési technika függvénye is egyben. Léteznek olyan megoldások és kombinációk, melyek kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkeznek ezen a téren, így a kenyértésztát például annyira meg tudják dagasztani, hogy az rögtön felhasználásra kész legyen. Nyilván minimális utódagasztást minden esetben igényelnek majd az alapanyagok, de a jobb minőségű gépeknél ez jellemzően elhanyagolható extra munka lesz.

Milyen konyhai robotgépet vegyek?

Erre a kérdésre rendkívül nehéz röviden válaszolni, de a legfontosabb minden esetben az, hogy feltegyünk magunknak néhány kérdést a fentiekben leírtak függvényében. Leginkább például azt, hogy milyen folyamatokhoz szeretnénk felhasználni, milyen konyhai gépeket akarunk felváltani vele és mennyit használnánk a mindennapokban? Ezek olyan kulcskérdések, melyek kijelölik számunkra, hogy elegendő lehet például egy olcsóbb modell, vagy inkább egy nagyobb strapabírású drágább típusra lesz szükségünk.

Milyen konyhai robotgépet válasszak általános felhasználásra?

Amennyiben azt értjük az általános felhasználáson, hogy hetente legalább egyszer főzünk és egyszer sütünk vele, miközben esetenként egyéb feladatokra is alkalmaznánk, akkor fontos, hogy egy jobb minőségű modell mellett döntsünk, ami kellően strapabíró, több mint 7-800W teljesítménnyel rendelkezik, lehetőleg fém keverőtálja van – minimum 3-4 literes kapacitással –, és az alapvető keverőfejek mellett egyéb kiegészítőkből se szenvedjen hiányt. Nagyon hasznos lehet a mindennapokban például, ha a robotgépünkhöz van legalább egy húsdaráló és egy gyümölcsprés feltét. Ezeket érdemes figyelembe venni az alapvető keverőfejek meglétén túl.

Fém vagy műanyag keverőtálas konyhai robotgépet vegyek?

Amennyiben lehetőségünk van rá, akkor ragaszkodjunk a fémből készült keverőtálhoz. Sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a műanyag típusok, mosogatógépben is moshatók, ezáltal higiénikusabbak, nem színeződnek el, nem deformálódnak, nem törnek, megbízható társak maradnak sok-sok év múlva is.

Mekkora keverőtálja legyen a konyhai robotgépnek?

Ez annak a függvénye, hogy mennyi alapanyagot szeretnénk egyszerre elhelyezni és megkeverni benne! Egy átlagos sütés-főzéshez jellemzően 2-3 kilogrammnál több masszára nem lesz szükségünk, ha pedig ez rendszeres mennyiség, akkor egy 4-5 literes keverőtálban ezt már kényelmesen elhelyezhetjük úgy, hogy közben a robotgép sem erőlködik majd. Az ilyen nagy tálakhoz ugyanis jellemzően nagyobb teljesítmény társul.

Milyen konyhai eszközöket tud kiváltani egy robotgép?

Kis túlzással a konyhai berendezések felét képes kiváltani egy megfelelő robotgép. A turmix- és dagasztógépek mellett át tudja venni a gyümölcsprések, a gyümölcscentrifugák, a vágó- és darálógépek, de még a húsdarálók feladatát is. Nyilván ez annak a függvénye, hogy az adott eszközhöz milyen kiegészítők érhetők el.

Bébiételek elkészítésére is alkalmas egy konyhai robotgép?

Igen, sőt a megfelelő kiegészítőkkel gondoskodhatunk a babák megfelelően változatos táplálkozásáról, hiszen könnyen pépesíthetjük a megfőzött zöldségeket és gyümölcsöket, sőt préselhetünk is nekik friss házi gyümölcslevet, amivel gondoskodhatunk immunrendszerük egészségéről.

Mit takar a konyhai robotgépek pulzáló funkciója?

Egyre több konyhai robotgép esetében hallani az úgynevezett pulzáló funkcióról, amit a legtöbb gyártó kiemelkedő tulajdonságként, pozitívumként emleget, csakhogy magyarázatot nagyon ritkán fűznek hozzá. A pulzáló funkció lényege, hogy lehetőségünk van a segítségével manuálisan szabályozni az eszköz működését, tehát amíg lenyomva tartjuk a kapcsolódó gombot, addig működik a gép, de amint elengedjük, rögtön leáll.

Aki nem használt még konyhai robotgépet, az talán feleslegesnek találhatja ezt a funkciót, de valójában egyáltalán nem az, hiszen vannak olyan ételek vagy összetevők, melyeknek csak néhány keverésre, némi dagasztásra vagy egy kis habosításra, esetleg darabolásra van szükségük, Ilyenkor elég csak 1-2 másodpercre elindítani a gépet ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást, ami nemcsak egyszerűbbé teszi a munkát, de az energiafogyasztást is csökkenti.

Turmixgép vagy konyhai robotgép? Melyiket válasszuk?

Aki a fentiek elolvasása nélkül gyorsan szeretne választ kapni egy rendkívül gyakori kérdésre, miszerint mi a különbség a turmixgép és a konyhai robotgép között, egyáltalán melyiket válasszuk a konyhánkba, akkor fontos kiemelni egy dolog. Ez nem más, minthogy a turmixgép kizárólag egyetlen dologban erős, mégpedig a turmixolásban, de minden másra alkalmatlan.

Ezzel szemben egy konyhai robotgép – még ha a kinézet tekintetében hasonlít is a turmixgépekre – egy sor különféle feladatra alkalmazható a konyhában a cserélhető fejvégek, valamint a csatlakoztatható kiegészítők által. Szilárd ételek keverése, dagasztás, habosítás, húsdarálás, aprítás, préselés és így tovább. Az összehasonlításnak tehát nincs sok értelme.

Lehet használni forró összetevőkkel a konyhai robotgépet?

Amennyiben a forró összetevők kizárólag fém keverőtállal és fém fejvégekkel találkoznak, akkor nincs semmi akadálya. Lényeges azonban, hogy mindig alkalmazzuk elővigyázatosságból, saját biztonságunk érdekében a keverőtál felső részére tehető plexit, nehogy a forró alapanyagok kicsapódjanak az edényből. Amennyiben a robotgép nem rendelkezik ilyen kiegészítővel, érdemes megvárni, amíg az alapanyagok kihűlnek.