Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mindent a mosogatógép helyes használatáról

Miközben egyre több háztartásban találkozhatunk mosogatógéppel, még mindig rengetegen vannak, akik rosszul használják ezt a háztartási gépet. Lássuk a nagyobb hibákat!

Nagyon gyakori probléma a mosogatógép-vásárlók körében, hogy az első hetekben és hónapokban olyan kellemetlen jelenségekkel találkoznak, mint a foltos, koszos vagy ételmaradékos edények, poharak.

Ilyenkor nagyon sokan hajlamosak a mosogatógépre mutogatni, miszerint rosszul választottak, holott a probléma hátterében a legtöbbször nem is a kérdéses eszköz áll, hanem a helytelen használat.

Amint ugyanis nagy mosogatógép kutatásunkból kiderült, a piacon ma már nagyon sokféle háztartási gép érhető el ebben a kategóriában, amelyek a legkülönfélébb technológiai háttérrel rendelkeznek, illetve jellemzően nagy tudással bírnak.

Mielőtt tehát a mosogatógép hatékonyságára kezdenénk gyanakodni, próbáljuk ki inkább az alábbi trükköket és praktikákat, amelyek nagyon sok esetben segíthetnek.

Érdemes letörölni az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe kerülnek

Rengetegen egyfajta csodatévő kiegészítőként tekintenek a mosogatógépre, amely minden mocskot képes eltávolítani, azaz hajlamosak olyan koszosan bepakolni az edényeket, hogy azt még egy magasnyomású mosónak is becsületére válna letakarítani.

Nyilván nem az a cél, hogy csak tiszta tányérok vagy evőeszközök kerüljenek a gép belsejébe, azonban a túl nagy mennyiségű és már rászáradt ételmaradékot mindig érdemes lemosni vagy letörölni a tányérról, mert például a főzelékmaradék vagy a salátalevél komoly kellemetlenségeket okozhat.

Nem elég, hogy ilyenkor alaposan csökken a tisztítási hatékonyság, de mindemellett nagyobb valószínűséggel dugulhat el a szűrő, sőt a leengedőszivattyú is károsodhat, tehát igyekezzünk minél kevesebb ételmaradékot juttatni a gép belsejébe.

A szűrő rendszeres tisztítása is nagyon fontos

Hiába öblítjük el vagy töröljük le azonban előzetesen a tányérokat és az evőeszközöket, a mosogatógép belsejébe így is sok zsír vagy ételmaradék kerül, ami hosszabb távon képes alaposan eltömíteni a szűrőt.

Ez azért jelentős probléma, mert az eldugult szűrő szintén negatívan befolyásolja a mosogatógép teljesítményét, vagyis minél jobban eltömődik, annál nagyobb valószínűséggel maradnak hátra koszos edények.

Ezért lényeges hetente legalább egy alkalommal kivenni a mosogatógép szűrőjét, és eltávolítani onnan a lerakódott ételmaradékokat, illetve egyéb szennyeződéseket.

Amennyiben tudjuk magunkról, hogy feledékenyek vagyunk, és szinte biztosan elfeledkezünk majd a rendszeres karbantartásról, érdemes olyan mosogatógépet választani, amely úgynevezett öntisztuló szűrővel rendelkezik.

Ha a fúvókák eldugulnak, attól is koszosak maradhatnak az edények

Minden mosogatógépben különféle mozgókaros berendezések biztosítják az edények megfelelő öblítését. Egészen pontosan az itt elhelyezkedő fúvókák teszik a dolgukat, amelyek hajlamosak arra, hogy a túl sok ételmaradéktól elduguljanak.

Sajnos a rendszeresen takarított és karbantartott mosogatógépek esetében is jellemző ez a probléma, és általában a foltos tányérokon, a homályos poharakon érhető tetten.

Ilyenkor a fúvókát egy fogpiszkáló vagy egy tű segítségével egyszerűen meg kell böködni, majd vízzel átmosni ahhoz, hogy a dugulás megszűnjön.

A tabletta és a kapcsolódó problémák

Alaposan megoszlanak a vélemények a mosogatógépek tulajdonosai között arról, hogy a tabletta, a por vagy inkább a gél a megfelelő alapanyag ahhoz, hogy mindig makulátlanul tiszta edényeket és evőeszközöket tudjunk kivenni a gépből a mosás után.

Tény és való, hogy a tabletta mindegyik közül a legpraktikusabb, hiszen egyrészt könnyű használni, másrészt pedig olyan sokféle hatóanyag található benne, hogy megfelelő alkalmazás esetén garantáltan a legjobb tisztítóhatás érhető el a segítségével.

A tabletták mellett találkozhatunk már különféle mosogatógélekkel is, amelyek kevésbé praktikusak, ellenben lényegesen nagyobb hatásfokkal oldódnak fel a gép belsejében. Alkalmazásuk mellett azonban fontos, hogy odafigyeljünk a só és az öblítő használatára, hiszen ezek nélkül a gél nem lesz megfelelően hatékony.

Miért nem oldódik fel a tabletta a mosogatógépben?

Egy nagyon gyakori probléma a mosogatógépek esetében, hogy az alkalmazott tabletták oldódása nem megfelelő. Ennek különféle okai lehetnek, azonban gyakran nem csak a gép hibájáról van szó.

Könnyen előfordulhat például, hogy a mosogatógépnek túl kicsi az adagolórekesze, vagy túl nagy méretű tablettát választottunk hozzá, ami beleszorul, esetleg túl későn kerül ki a rekeszből a tisztítandó közegbe, hogy ott ki tudja fejteni a hatását.

Hasonló problémaforrás lehet az is, amikor az adagolórekesz túl nedves, ezáltal a tabletta egyszerűen beleragad, esetleg mi állítottunk be túl rövid vagy túl alacsony hőmérsékletű programot, így a tablettában lévő hatóanyagok nem tudtak megfelelően kioldódni, illetve aktiválódni.

Szintén a tabletta elégtelen oldódásához és rossz tisztítási teljesítményhez vezethet az is, amikor egyszerre túl sok edény kerül a gép belsejébe. Ebben az esetben előfordulhat ugyanis, hogy a tisztítószer vagy egyáltalán nem tud kioldódni a tárolóból, vagy a túlzsúfoltság miatt rossz helyre kerül.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy a tabletta a hibás, akkor érdemes kipróbálni, hogy direkt módon a mosogatógép aljára helyezzük az indításkor. Amennyiben onnan hiánytalanul ellátja a feladatát, az edények megfelelően tiszták lesznek, akkor a mi mosogatógépünkhöz másik tabletta használata ajánlott.

A mosogatótabletta helyes kiválasztása

A boltok polcain manapság nagyon sokféle tablettát találhatunk a mosogatógépekhez. Vannak többféle hatóanyagú változatok, illetve érdemes ügyelni a választáskor arra is, hogy hány terítékes készüléknél alkalmazzuk őket.

Hogy három- vagy éppen négy az egyben tablettát választunk, az valójában teljesen mindegy, amire érdemesebb odafigyelni, hogy ismertebb gyártó kínálatából válogassunk, azaz minőségi terméket vásároljunk.

A terítékek kapcsán lényeges, hogy például a többkomponensű tablettákat általában sokterítékes mosogatógéphez tervezték. Ha nekünk csak hatterítékes gépünk van, de a tabletta 12 terítékes megoldásokhoz ajánlott, bátran törjük ketté, és használjunk csak egy felet a mosogatáshoz.

Fontosabb, hogy öblítőszert minden esetben használjunk, még akkor is, ha ezt a tabletta gyártója nem írja elő, mert ezzel sokkal hatékonyabbá lehet tenni a mosogatás minőségét.

Mindig ügyeljünk a só használatára

Mivel közvetlen módon a só nem kapcsolódik a tisztítási folyamathoz, ezért ezt sok tulajdonos hajlamos figyelmen kívül hagyni, pedig rendkívül fontos, hogy a mosogatógépben minden esetben megfelelő mennyiségű só legyen.

Ez azért is lényeges, mert hazánkban köztudottan rendkívül kemény a víz, és amennyiben nem gondoskodunk a lágyításról, akkor készülékünk alkatrészei gyorsan rozsdásodásnak, vízkövesedésnek indulhatnak, ami meghibásodáshoz vezethet.

Ezt a regeneráló sóval tudjuk késleltetni, de teljesen nem akadályozhatjuk meg, ezért érdemes a gép belsejéből évente legalább egy-két alkalommal manuálisan is eltávolítani a lerakódott zsírt és vízkövet.

A megfelelő bepakolás nagyon fontos

A mosogatógépek esetében a helyes bepakolásra mindig érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Ha túl sűrűn pakolunk, ha rendszertelenül, gyakorlatilag össze-vissza szórjuk a gépbe az edényeket, akkor a víz nem tud keringeni a belsejében, és az elégtelen tisztításhoz vezet.

Szerencsére a legtöbb gyártó már nagy gondot fordít arra, hogy a mosogatógép belső fele teljesen rendezhető és testreszabható legyen: állíthatók és alakíthatók a kosarak, külön helyek vannak kialakítva az evőeszközöknek, a tányéroknak, a bögréknek, így nem is lehet szabálytalanul bepakolni őket.

A bepakolás rendje

Mint fentebb már említettük, ha nem megfelelő sorrendben vagy módon kerülnek az edények a mosogatógépbe, akkor a hatékonyság is megkérdőjelezhető lesz. Ehhez szolgálunk most néhány hasznosabb tanáccsal:

 • Az edényeket mindig úgy helyezzük el a mosogatógépben, hogy minden oldalról érje őket a víz, ne fedjék és ne takarják egymást, mert különben csökken a hatékonyság.
 • Ha nehezebb vagy nagyobb méretű lábasok, serpenyők és egyéb edények tisztítására van szükség, akkor ezek mindig kerüljenek az alsó kosárba.
 • Az evőeszközök közül mindig csak a kést fordítsuk az élével lefelé, a kanalakat és a villákat ellentétes irányban helyezzük a gépbe. Ez inkább a sérülések elkerülése, mint a tisztítás hatékonysága miatt fontos.
 • Minden edényt és poharat a nyílásukkal lefelé kell a gépbe tenni, ellenkező esetben felfogják a mosogatóvizet.
 • A tányérok esetében fontos, hogy élükre állítva, a gépben található külön tartórészbe kerüljenek.

Fontos, hogy minden edényt és evőeszközt csak addig hagyjunk a gépben, ameddig éppen szükséges, hiszen nedves környezetben történő hosszas tárolás miatt korrodálódhatnak, a felületükön foltok jelenhetnek meg.

Mielőtt elindítanánk a mosogatógépet, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az edények biztonságosan állnak vagy fekszenek a helyükön, mert erőteljes vízsugár éri őket odabent, amitől leeshetnek, eldőlhetnek vagy megsérülhetnek.

A kipakolás rendje

Bár sokak számára újdonság lehet, de amennyiben megfelelő tisztaságú edényeket és evőeszközöket szeretnénk kivenni a mosogatógépből, akkor a kipakolást is meghatározott sorrendben kell elvégezni.

Ennek részeként mindig alulról felfelé haladjunk a folyamattal az edényeken megmaradó vízcseppek miatt. Ha a felső tálcából kezdjük a pakolást úgy, hogy az alsó még tele van, akkor a víz lecsöpög, és foltot hagy az alsó sorban található edényeken. Ezért kell mindig előbb kiszedni az alsó tálcát, hogy utána a felsőt is kényelmesen ki tudjuk pakolni.

Megfelelő odafigyeléssel az üvegpoharak is szépen tisztíthatók

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a mosogatógépek esetében az üvegpoharak okozzák a legtöbb fejtörést. Nagyon sokan találkoznak mosogatás után fakó, homályos, cseppfoltos vagy egyszerűen koszosan maradt poharakkal, aminek az oka rendszerint a helytelen használatból fakad.

Egyrészt vagy rossz pozícióba, vagy rossz helyre kerültek a poharak a mosogatógépen belül, vagy nem tettünk öblítőt, illetve sót a gépbe. Ezeknek a szempontoknak a teljesülésével garantáltan mindig tisztává válnak az üvegpoharak is odabent.

Amit soha nem szabad betenni a mosogatógépbe

Rengeteg esetben okozhat kellemetlenséget a mosogatógép-tulajdonosok számára, hogy olyan edényeket vagy poharakat is betesznek mosásba, amelyeket egyébként tilos lenne. Törésük vagy maradandó károsodásuk miatt pedig a gépet okolják.

Ezért fontos észben tartani, hogy miket nem szabad soha beletenni egy mosogatógépbe. Lássuk a listát:

 • Soha nem szabad ólomkristályt rakni a mosogatógépbe, mert nagyon könnyen megkarcolódhat és eltörhet odabent.
 • Az alumíniumedényeket szintén távol kell tartani a mosogatógéptől, mert elveszíthetik a színüket.
 • Nem szerencsés fából készült evőeszközöket, deszkákat vagy fanyeles villákat, késeket és kanalakat sem elhelyezni a mosogatógépben, mert a nedves környezet a fa legnagyobb ellensége.
 • Az alumíniumhoz hasonlóan a réz, az ón és a cink alapanyagból készült edények is homályosodnak, fakulnak a mosogatógépben.
 • Óvakodjunk a nem hőálló műanyag edények mosogatógépben való mosásától is, mert ezek a forró víz hatására hajlamosak eldeformálódni.
 • Egyáltalán nem szerencsés festett porcelánt és aranyozott edényeket mosogatógépben tisztítani, mert a forró víz és az erős tisztítóhatás miatt ezek fakulhatnak, sérülhetnek.
 • Inkább a higiéniai szempontok miatt érdemes az olyan konyhai eszközöket is inkább kézzel mosogatni, mint a reszelő, a fokhagymaprés vagy az egyéb, apró résekkel rendelkező kiegészítők.
 • Érdemes megóvni az olyan edényeket, tányérokat és bögréket is a mosogatógéptől, amelyek egyedileg lettek feliratozva vagy dekorálva, mert a ráégetett mintázat jelentős mértékben sérülhet.
 • Természetesen mindig tartsuk távol a mosogatógéptől az antik tárgyainkat és edényeinket is.