Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mindent a robotporszívók karbantartásáról és tisztításáról

Hogy milyen karbantartási folyamatokat igényelnek a modern robotporszívók, egyáltalán mennyi tisztításra van szükségük? Aktuális cikkünkben ezt a témakört jártuk körül.

Arra már nagy robotporszívó tesztünkben is felhívtuk korábban a figyelmet, hogy bár ezek a takarítógépek kifejezetten jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, alaposan megkönnyítik otthonaink tisztántartását, azonban csak és kizárólag rendszeres karbantartás mellett.

Ezzel ugyanis nemcsak a megvásárolt robotporszívó élettartamát lehet alaposan megnövelni, hanem a takarítás hatékonysága is könnyebben szinten tartható vele. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogy minden fontos tudást átadhassunk a kérdéses termékek karbantartásáról.

Minden robotporszívó más és más

A téma kapcsán mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy minden robotporszívó eltérő tulajdonságokkal és igényekkel rendelkezik. Gyakran még gyártón belül is tapasztalhatunk különbségeket azzal kapcsolatban, hogy milyen időközönként és mely alkatrészek tisztítására vagy cseréjére van szükség.

Természetesen az alapvető tulajdonságok és elemek között azért határozott átfedés tapasztalható, mint ahogyan azzal kapcsolatban sincs apelláta, hogy egy nagyobb karbantartásra minden robotporszívónak havonta legalább egyszer szüksége van.

Ez legfeljebb 10-20 percig tart, de a fentiekben említett problémák miatt kifejezetten fontos lehet, hogy ezt a kevéske időt rászánjuk. Mivel modellenként eltérő, hogy miként kell kiemelni például a szűrőket vagy a kefefejeket a porszívóból, ezért az alábbiakban csak általánosságban beszélünk a szükséges karbantartási területekről.

Érdemes olyan robotporszívót választani, mely szoftveresen is segít

Mivel a robotporszívókat okoseszközöknek tekinthetjük, ezért talán nem meglepő, hogy többségük nagy szoftveres háttérrel és tudással rendelkezik. Sajnálatos módon azonban ez nem minden esetben igaz, ezért érdemes olyan modellek közül válogatni, ahol ez adott.

Legyen tehát a robotporszívóhoz megfelelő szoftveres háttér, egy olyan társalkalmazás, mely az okostelefonunkra feltelepülve segítséget nyújthat a takarításban és a karbantartásban egyaránt.

Az applikációk figyelmeztetnek, ha karbantartásra van szükség

Amiért nagyon jó szolgálatot tehetnek az applikációk, az nem más, minthogy követik a robotporszívó munkáját, hogy pontosan hány órát dolgozott, és figyelmeztetést küldenek a felhasználó számára, ha az egyes kiegészítők már csereéretté váltak.

A gyártók ugyanis folyamatosan tesztelik a porszívókban megtalálható alkatrészeket, pontosan tudják, hogy egy főkefe vagy egy oldalkefe hány munkaórát követően veszít a teljesítményéből, illetve kezd deformálódni, azaz mikor érkezik el a csere időpontja.

Nyilván ezek csak ajánlások, így mielőtt csak az applikációra hagyatkoznánk, érdemes lehet szemügyre venni a kérdéses kopóalkatrészeket, és kizárólag akkor szervizbe vinni vagy megvásárolni az új elemet, ha tényleg azt látjuk, hogy szükséges.

A szoftver a legtöbbször segít a karbantartási munkákban is

Nagy előnyük ezeknek a gyártói szoftvereknek, hogy a legtöbb esetben nemcsak azzal kapcsolatban figyelmeztetnek minket, hogy a robotporszívó ledolgozta a 150 üzemóráját, így itt az ideje szűrőt cserélni, hanem abban is segítenek, hogy miként kell kivitelezni magát a folyamatot.

Rengeteg applikációban lépésről-lépésre, ábrákkal illusztrálva került levezetésre, hogyan kell kivenni a régi- és behelyezni az új szűrőt vagy a főkefét, így amennyiben sikerült alkatrészt vásárolnunk hozzá, akkor akár házilag is elvégezhetjük ezeket a teendőket.

A robotporszívók karbantartást vagy tisztítást igénylő elemei

Mivel a piacon megtalálható robotporszívók többsége a kialakítás tekintetében ugyanarra a megoldásra épül fel, ezért a karbantartást és tisztítást igénylő alkatrészek tekintetében nem sok különbséget találunk köztük.

Valamelyikben dupla keferendszer dolgozik, egy másikban pedig az alsó részen és nem felül találjuk a szűrőt, de ennél jelentősebb eltéréseket ritkán tapasztalhatunk, éppen ezért bármilyen robotporszívóval is rendelkezünk, az alábbiakban biztosan találunk majd hasznos tanácsokat hozzá.

Szűrők

A modern robotporszívók zömében már egy speciális HEPA szűrő kapott helyet, ami az esetek többségében egyedül dolgozik a gép belsejében – csak néhány modellnél találkozhatunk dupla filterrel –, feladata pedig, hogy a szállóport, a koszt, a polleneket felfogja és magában tartsa.

Nem tisztítható, a legtöbb robotporszívónál a szűrő nem is mosható, így a karbantartás gyakorlatilag egyet jelent a cserével. Minden esetben passzív szűrőbetétről van szó, melyet a portartály közelében találunk, jellemzően utána, aminek az oka nem más, minthogy a lakásba visszafújt levegő ezen a téren is megtisztulhasson.

A szűrők élettartama

A legnagyobb gond a robotporszívó szűrőivel, hogy ránézésre talán nem tűnnek koszosnak vagy elhasználtnak, azonban belül mégis hemzsegnek a kosztól, azaz csereérettek. Emiatt fontos betartani a gyártói előírásokat ezen a téren, ami azt jelenti, hogy a legtöbbször 3 hónap vagy 150 üzemóra után már érdemes új filtert tenni bele.

Fontos, mert nemcsak a porszívó teljesítményét és hatékonyságát tarthatjuk vele szinten, hanem a tiszta szűrő növeli az élettartamot is, sőt csökkenti az eszköz zajszintjét, illetve természetesen otthonunk levegőjére egyaránt jó hatást gyakorol.

Itt érdemes kiemelni, hogy vannak mosható szűrővel ellátott robotporszívók is. Esetükben szintén fontos bizonyos időközönként cserélni a filtert, de az élettartam ilyenkor inkább években mérhető, a karbantartás során pedig elegendő őket alaposan átöblíteni tiszta vízzel, majd kiszárítani mindet a visszahelyezés előtt.

Főkefék

A legtöbb robotporszívón jellemzően csak egyetlen főkefe teljesít szolgálatot, de vannak olyan modellek, melyekbe kettőt építettek bele. A kérdéses takarítógépek egyik legfontosabb elemének tekinthető ez a hengerformájú alkatrész, mely forgó mozgásával a koszt és a port tereli a tartály irányába.

Léteznek ezen a téren hagyományosabb, kefesörtékkel ellátott megoldások, de az újabb robotporszívókon már inkább szilikon lamellák találhatók, melyek sokkal hatékonyabb tulajdonságokkal rendelkeznek, ha a padlóról vagy a szőnyegről kell összegyűjteniük a koszt és a port.

Mivel minden porszívózáskor a legnagyobb munkát végzi, illetve folyamatos súrlódásban van, ezért állandóan kopik, de a legnagyobb ellensége nem is annyira ez, mint inkább a hosszabb haj- és szőrszálak.

Takarításra minden porszívózás után szükség lehet

A forgómozgásnak köszönhetően a főkefék feltekerik a hosszabb hajszálakat, de például az állatszőr vagy a ruhákból és rongyszőnyegekből származó cérnák, illetve fonalak egyaránt okozhatnak ilyen jelenséget, ami minden porszívózás után ellenőrzést igényel.

Ha ugyanis a főkefe hosszabb hajszálakat tekert fel, lamellái és sörtéi deformálódhatnak, hatékonysága pedig drasztikusan lecsökken, így fontos ellenőrizni, a kérdéses problémától megszabadítani őket – akár minden egyes porszívózás után.

A főkefék élettartama

Gyártónként akár drasztikusan eltérhet, az olcsóbb modelleknél sokszor csak 2-3 hónapig bírja egy-egy főkefe, de a jobb minőségű robotporszívók esetén nem ritka, hogy 6-12 hónapos vagy 300 üzemórás csereperiódust határoznak meg hozzá.

Ha rendszeresen takarítjuk a főkefét a fentiekben említett módon, akkor az élettartamot mindig megnövelhetjük. A takarítás és a karbantartás egyaránt fontos azért, hogy a robotporszívó teljesítménye megmaradhasson, azaz mindig a legnagyobb tisztaságot érhessük el vele a működtetés során.

Oldalkefék

Általánosságban elmondható, hogy oldalkeféből a legtöbb robotporszívón csak egy darab található, de akadnak olyan modellek, melyeken a jobb- és a baloldalon egyaránt találhatunk belőlük, ami azért előnyös, mert sokkal szélesebb sávban képes hatékonyan tisztítani.

Alapvetően az oldalkefe feladata leginkább az, hogy a falak és a bútorok mentén, illetve a sarkokból megfelelő mértékben ki tudja seperni a koszt és a port. Egy jellemzően propellerre hasonlító, többágú forgókeféről van szó, mely a jobb minőségű termékek esetén is nagyon hamar kopik.

Működése során a sarkokból a főkefe irányába tereli a port, ezáltal sokkal szélesebb ívben takarít, mintha csak egy alsó keféje lenne. Ezért ajánlott, hogy lehetőségeinkhez mérten olyan modellek között válogassunk, melyek rendelkeznek ilyen kiegészítővel.

Az oldalkefe élettartama

Bár csak komoly fenntartásokkal lehet ilyen kijelentést tenni, de tapasztalataink szerint az oldalkefe a robotporszívók leginkább sérülékeny és legkönnyebben használódó alkatrésze, mely általában 200 üzemóra, illetve 3-6 hónap után már látható kopással rendelkezik.

A kis sörteszálak ilyenkor jellemzően már nem olyan szabályosak, mint újonnan, néhány darab talán már hiányzik is, de töredezettség, deformáció egyaránt megfigyelhető esetükben. Tisztításukra a legtöbbször nincs szükség, általában elég, ha a sörték közé ragadt koszt, port és egyéb szennyeződéseket kézzel eltávolítjuk.

Elhasználódása esetén a porszívó takarítási teljesítménye érezhetően megromlik, különösen a sarkok, a falak és a bútorok mentén közel sem hozza azt a tudást, amit korábban, így a megfelelő hatás érdekében mindig időben cseréljük.

Kerekek

A legtöbb robotporszívón általában kétféle keréktípust különböztethetünk meg egymástól. Van a dupla hajtókerék jellemzően a készülék hátsó felén, valamint a bolygókerék, mely a kormányzásban, a navigációban nyújt segítséget az eszköz számára.

Nem cserélhető alkatrészek, legalábbis házilagos formában nincs lehetőség a javításukra, de az esetek többségében nem is törnek el vagy hibásodnak meg, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy nincs szükségük rendszeres takarításra. Éppen ellenkezőleg!

A forgó mozgást végző kerekekre ugyanis könnyedén feltekeredhetnek a hajszálak és a szőrszálak, ami rendszeres tisztítás esetén akár megnehezítheti a porszívó haladását, így érdemes havonta egy-két alkalommal ránézni, különösen akkor, ha több hosszúhajú személy él a lakásban.

Ennél nagyobb figyelmet igényel azonban a bolygókerék, mely az irányításban játszik központi szerepet. Elakadás esetén a gép nem tud megfelelően és pontosan manőverezni, ezáltal megfelelően ellátni a feladatát, így mindig gondoskodjunk a tisztaságáról, illetve a szabad mozgathatóságáról.

Szenzorok

A szenzorok a robotporszívók szemei. A többségük lézeres technológián alapul, a legjobbak pedig a tesztek alapján az úgynevezett LIDAR alapú megoldások, bár találhatunk ettől egészen eltérő megvalósításokat is a piacon.

Ami nagyon fontos, hogy a kérdéses érzékelőket mindig tartsuk kellően tisztán ahhoz, hogy a robotporszívók megfelelően tudjanak tájékozódni a lakásban, hiszen a koszos és poros szenzorokkal csökkenhet a teljesítményük, ami leginkább a navigáció, valamint a takarítás hatékonyságában vehető észre.

Meghibásodásuk nem jellemző, azonban előfordulhat, ilyen esetekben pedig mindig szervizhez kell fordulnunk, hiszen a szenzorok cseréje rendkívül bonyolult művelet, de nemcsak maga a szerelés, hanem az alkatrész beszerzése is kifejezetten nehézkes.

Dokkoló

Minden valamirevaló robotporszívó rendelkezik saját dokkolóval, azaz töltőállomással – néhányak már önürítőrendszerrel is, de ez most más lapra tartozik. Ezekkel a kiegészítőkkel tölthetők az eszközök, emiatt lényeges, hogy mindig tisztán tartsuk őket.

A dokkolók ugyanis nagyon hamar piszkolódnak, aminek az oka nem más, minthogy a robotporszívók felhordják rájuk a koszt és a port, mely különösen a csatlakozásoknál igencsak komoly gondot tud okozni.

Ha el akarjuk kerülni a töltőcsatlakozó meghibásodását, vagy azt, hogy a porszívó elégtelenül töltsön, akkor havonta legalább egy-két alkalommal érdemes áramtalanítás után egy portalanító kendővel vagy egy hagyományos porszívóval letakarítani ezt a berendezést.

Alapszabályok a robotporszívók tisztításakor

Bár a legtöbb robotporszívó nem kényes szerkezet, azért érdemes betartani néhány alapszabályt, ha karbantartásra, alkatrészcserére vagy egyszerű tisztításra van szükség. Ezek a következők:

Áramtalanítsunk

Ha a dokkolót tisztítjuk, vagy úgy nyúlunk a robotporszívóhoz, hogy az a töltőcsatlakozón áll, minden esetben fontos áramtalanítani a teljes berendezést még akkor is, ha az eszköz nincs aktív töltés alatt.

Mindig kapcsoljuk ki

A robotporszívó takarításának vagy karbantartásának soha ne álljunk neki úgy, hogy maga a takarítógép be van kapcsolva. Ennek az oka, hogy vannak rajta olyan forgó és mozgó alkatrészek, melyek nagyon könnyen balesetet idézhetnek elő függetlenül attól, hogy a gyártók betartják a kapcsolódó biztonsági előírásokat.

A nedves alkatrészekre vigyázzunk

Amennyiben a robotporszívó alkatrészeit vízzel mossuk – a főkefét például le lehet öblíteni, a filterek között is akadnak mosható típusok –, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy az alkatrészt csak és kizárólag a makulátlan száradás után helyezzük vissza a robotporszívóba, ellenkező esetben érhetnek minket kellemetlen meglepetések, akár meghibásodás is.

A portartályt is minden használat után ürítsük

Noha sok robotporszívóban már óriási portartály található, azonban így is lényeges, hogy minden használat után kiürítsük, ami alól az sem jelent kivételt, ha ránézésre még férne bele. A folyamatos ürítés fontos a higiénia szempontjából, hiszen gyakran szívhat fel nedves, penészesedésre hajlamos koszt a földről a porszívó, de a szűrőt is kímélhetjük vele.