Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
elektromos fogkefe használata

Mindent az elektromos fogkefe helyes használatáról

Az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül a fogápolás tudománya, így különösen az elektromos fogkefék egyre több háztartásban bukkantak fel, mint a hagyományos fogkefék alternatívái. 

Sokan vannak azonban, akik alaposabb felkészülés nélkül vásárolnak maguknak ilyen eszközt, de még nagyobb probléma, hogy nincsenek tisztában az eszköz helyes használatával, ami hosszabb távon rossz szájhigiéniát és egyéb problémákat idézhet elő.

Ezért döntöttünk úgy, hogy az alábbiakban egy cikken belül összegyűjtjük mindazt, amit az elektromos fogkefék használatáról tudni kell, méghozzá nemcsak a fogmosás, hanem a kapcsolódó tulajdonságok tekintetében egyaránt.

Mivel a forgófejes elektromos fogkefék itthon is a legnépszerűbb modellek közé sorolhatók, ezért ebben a cikkben most kizárólag erre koncentrálunk, noha hasznos tanácsaink 90 százaléka természetesen a többi típusra is érvényes lehet. A többi típusról a 2020-as elektromos fogkefe kutatásunkban írtunk.

Az elektromos fogkefe előkészítése a fogmosásra

Soha ne használjuk elektromos fogkefénket elektromos hálózathoz csatlakoztatva, ha olyan töltőberendezéssel rendelkezik, ami ezt lehetővé teszi, tehát az első dolgunk a fogmosás előtt, hogy kihúzzuk a konnektorból vagy levegyük a dokkolójáról.

Ezt követően mindig mossuk meg alaposan a fejrészt. Ne féljünk csap alá tenni, az elektromos fogkefék olyan kialakítást kaptak, hogy ennyi víz biztosan nem árt nekik. Ha a kefe tiszta, tegyünk a sörtékre nagyjából borsószem mennyiségű fogkrémet, de vigyázzunk, csak akkor kapcsoljuk be, ha azt már elkentük a fogunkon, ellenkező esetben a helyiséget beteríthetjük vele.

Az elektromos fogkefe tartása fogmosás során

A helyes használat tekintetében az elektromos fogkefe akkor tudja kifejteni a legjobb tisztító hatást, ha a fejet nagyjából 45 fokos szögben – illetve erre törekedve – tesszük a fogunkra, valamint ínyünkre, és ezt megpróbáljuk a teljes fogsorunkon alkalmazni. Ez az a pozíció, amikor a kefe képes maximális hatékonysággal eltávolítani a lepedékeket a fogakról és az ínyról, ezzel megakadályozva a lepedékképződést, a gyulladást és az egyéb további kellemetlenségeket.

Ügyeljünk arra, hogy az elektromos fogkefét valóban csak tartsuk a szánkban, soha ne nyomjuk rá erősen, mert már rövid távon is nagyon súlyos sérüléseket okozhatunk vele. A fogaknál például a zománc sérülése alakulhat ki, ami ráadásul visszafordíthatatlan folyamat!

Fogmosás az elektromos fogkefével

Amit feltétlenül meg kell jegyeznünk az elektromos fogkefe használatakor, hogy egészen más technikát igényel az alkalmazása, mint azt a hagyományos típusok esetében megszokhattuk, ha tehát elkezdjük súrolni vele a fogunkat, akkor az teljesen helytelen alternatíva. 

A helyes fogmosás

A helyes fogmosás során az elektromos fogkefével tehetünk ugyan kiegészítésként súrolómozdulatokat, azonban itt a forgó- és mozgófej erejét, illetve hatékonyságát kell kihasználnunk, tehát minden egyes fogunkon végig kell vezetnünk a sörtéket, ügyelve arra, hogy kívül, belül és a koronarészen egyaránt elérjünk minden hová, különös figyelmet fordítva a fogközökre, valamint a fognyak és az íny találkozására.

Hogy melyik oldalról kezdjük és honnan tartunk hová a fogmosás során, az értelemszerűen megszokás kérdése. Az már kevésbé, hogy a fogkefét mindig úgy mozgassuk a fogakon, hogy a fogínytól induljunk a korona felé, és ezt legalább minden darabnál három-négy alkalommal ismételjük meg, alaposan odafigyelve a fogközöknél található résekre.

Vigyázzunk a gyenge fogínyre

Gyengébb fogíny esetén mindig ügyeljünk arra, hogy az elektromos fogkefét soha ne irányítsuk közvetlenül ezekre a részekre hosszabb ideig. Ez ugyanis kellemetlen sérüléseket, varasodást és ínygyulladást eredményezhet. Természetesen az ínyt emiatt soha ne hagyjuk ki a tisztítás folyamatából, inkább válasszunk kímélő sörtéket és megfelelő fogkrémet.

Osszuk fel a fogsort

Amennyiben egy olyan fogmosási módszert keresünk magunknak az elektromos fogkefe mellé, ami garantáltan megfelel majd az alapelveknek, mindemellett pedig soha nem hagyunk ki általa egyetlen fogat sem, akkor válasszuk a fogorvosok által is gyakran ajánlott felosztás alapú tisztítási módot.

Ennek a lényege, hogy a két fogsorunkat összesen négy részre osztjuk fel, így bal alsó- és felső-, valamint jobb alsó- és felső részre. Ezeket a negyedeket kell majd sorban végigjárnunk az elektromos fogkefével, és ha mindegyik szakaszban megvolt a legalább 30 másodperc, akkor biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem hagytunk ki a végére.

A nyelv tisztítása elektromos fogkefével

A megfelelő szájhigiéniához hozzátartozik a fogak mellett a nyelv tisztítása is, hiszen ezen a testrészen rengeteg olyan lepedék lerakódhat, ami nemcsak kellemetlen szájszagot okoz, hanem a fogak tisztaságát pár percen belül semlegesíti, hiszen innen rögtön rengeteg lepedék rakódhat le rajtuk újra.

Elektromos fogkefével is tisztíthatjuk a nyelvet

Természetesen az elektromos fogkefék is tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtisztítsuk velük a nyelvet. Ehhez külön felület nem áll a rendelkezésünkre – bár vannak kétes hírű fejek, melyeken nyelvtisztító rosta vagy gumifelület is található –, így a kefefejet kell használnunk hozzá. 

A nyelvre ezt sem szabad rányomni, azonban a teljes felületet érdemes átmosni vele, hiszen gyengéden nem teszünk benne kárt, ellenben a sok lepedéket a mozgás mindennél hatékonyabban tudja semlegesíteni.

A szájpadlás tisztítása

Megjegyzésképpen érdemes kiemelni a szájpadlás tisztítását. Ezen a részen ritkán tapad meg túl sok lepedék, emiatt nem is ajánlatos mosni, mert nagyon könnyedén sérül. Lényegesen eredményesebbek leszünk, ha inkább a fogmosás után szájvizet használunk, ami ebből a szempontból sokkal szerencsésebbnek tekinthető.

A fogmosás időtartama elektromos fogkefe esetén

Közel sem csak a helyes fogmosás technikája lehet fontos az elektromos fogkefe használatakor, hanem az is, hogy milyen sokáig alkalmazzuk egyáltalán ezt az eszközt azért, hogy fogaink makulátlanul tisztává váljanak.

A kétszer kettő az alapszabály

Hogy mit jelent a kétszer kettő az elektromos fogkefe kapcsán? Röviden azt, hogy legalább napjában kétszer alkalmazzuk, méghozzá alkalmanként legalább két percen keresztül. Nyilván nem baj, ha ennél többször és hosszabb ideig tisztítjuk a fogainkat, azonban felesleges túlzásokba esni, mert a sok sikálás sem tesz jót például az ínynak vagy a fogzománcnak.

Két fontos dolog

Ha elektromos fogkefével mosunk fogat, akkor nemcsak a gyakoriság és az időtartam lényeges tényezők, hanem két további dologra is oda kell figyelni. Ezek a következők:

  1. Soha ne nyomjuk rá túl erősen a kefét se a fogra, se az ínyre, ezzel nem lesz tisztább az adott felület, ugyanakkor sérülés keletkezhet, melyek akár visszafordíthatatlan kellemetlenségeket is okozhatnak.
  2. Ügyeljünk rá, hogy fogmosás előtt legalább 30-40 perccel semmilyen savas kémhatású ételt se fogyasszunk. Ennek az oka, hogy a savas kémhatású összevetők ideiglenesen gyengítik a fogzománcot, amit a nyál ugyan regenerál, visszaállítja a megfelelő pH értéket, ehhez azonban idő kell. Ha ezt nem várjuk meg, és idő előtt megmossuk a fogunkat, akkor azzal gyakran nagyobb kárt teszünk, mint amennyit használunk.

Az elektromos fogkefe helyes töltése

Nagyon lényeges az elektromos fogkefe használata kapcsán, hogy a kérdéses eszköz csak megfelelően feltöltött akkumulátor mellett alkalmazható, ellenkező esetben teljesítménye csökken, ami természetesen a tisztítás hatékonyságát is rosszul érinti.

A ma népszerű elektromos fogkefék között megkülönböztethetünk:

  • beépített
  • és cserélhető akkumulátoros típusokat.

A beépített akkumulátoros elektromos fogkefe töltése

Ha az elektromos fogkefe beépített akkumulátorral rendelkezik, akkor gyárilag jár hozzá egy töltőegység, egy úgynevezett dokkoló, esetleg egy töltőkábel. A mindig optimális hatás érdekében érdemes eleve ezen tárolni és mindig teljesen feltöltött állapotban tartani az akkumulátort, vagy legalább 2-3 naponta feltenni rá – lehetőleg minél távolabb helyezve a töltőállomást a mosdótól, illetve a vizesblokktól.

A cserélhető akkumulátoros elektromos fogkefe töltése

A cserélhető akkumulátor esetünkben hagyományos ceruzaelemet, illetve ennek újratölthető változatát jelenti. Bár vészhelyzetben jó alternatíva lehet, hogy a közeli kisboltban megvásárolható teleppel is működtethető a termék, azonban az optimális hatás érdekében vegyünk legalább négy darab újratölthető elemet a fogkeféhez, amiből kettőt mindig tartsunk feltöltve, 2-3 naponta pedig cserélgessük és töltsük őket, hogy az eszköz mindig a legjobb teljesítmény mellett biztosítsa számunkra fogaink tisztaságát.

Fejcsere az elektromos fogkefén

A töltés mellett az elektromos fogkefék általában egyetlen jelentősebb karbantartási munkálatot kívánnak tulajdonosától, ez pedig nem más, mint a fejcsere. A hagyományos fogtisztítókhoz hasonlóan ugyanis az elektromos modellek keféje is el tud kopni, ilyenkor pedig szükségünk lesz a cserére.

A fejcsere folyamata

A legtöbb elektromos fogkefénél a fejcsere egyáltalán nem igényel komolyabb alapismereteket vagy előkészületeket. Ha beszereztük a megfelelő cserefejet, nincs más dolgunk, mint egy határozott mozdulattal lehúzni a régit a fogkefe testéről.

Mielőtt azonban felhelyeznénk rá az újat, egy tiszta ronggyal érdemes megtisztítani az ilyenkor előbukkanó, rendszerint fémes felületet. A legjobb, ha ehhez egy fertőtlenítő kendőt is bevetünk, hiszen itt nagyon sok baktérium felhalmozódhat, melyektől könnyedén megszabadulhatunk ilyenkor.

Ha a felület tiszta, a cserefejet az eredetihez hasonló állásban, egy határozott mozdulattal a helyére toljuk, és máris használatba vehetjük az eszközt – immáron tiszta és friss kefevéggel.

Mikor szükséges a fejcsere?

Ha az elektromos fogkefe fején a sörték elhasználódtak, akkor az eszköz ugyanúgy elveszíti optimális hatását, mint az akkumulátor merülésekor. Fontos tehát felismerni, hogy mikor van szükség a cserére!

  • Amennyiben a fej sörtéi lelapultak, oldalra állnak és a végek határozottan elhajlást mutatnak, akkor a csere már minden esetben elkerülhetetlen.
  • Szintén új kefefej alkalmazására van szükség abban az esetben, ha a sörték hullani kezdtek, egy részük pedig hiányzik is.
  • Ha nem látunk jelentős elváltozásokat vagy sörtehullást, akkor is érdemes 3-4 havonta cserélni az elektromos fogkefe fejét, mert ilyenkor már nem látható sérülések és elváltozások lehetnek rajta, illetve a higiénia tekintetében sem felelnek meg az elvárásoknak.

A végére pedig egy jó tanács: mindig az elektromos fogkefénkhez tartozó, jó minőségű cserefejet vásároljunk, ne a rossz kvalitású kínai hamisítványokat, mert azok már egy-két mosás után elveszíthetik hatékonyságukat, ezáltal problémát okozhatnak a megfelelő szájhigiénia elérésében, de magát az eszközt is károsíthatják.