Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mindent az elektromos kandalló beépítéséről

Milyen lehetőségeink vannak egy elektromos kandalló beépítésére? Aktuális cikkünkben ezt a témakört jártuk körül hasznos gyakorlati tanácsok és útmutatók társaságában.

Amint az nagy elektromos kandalló kutatásunkból és kapcsolódó tesztjeinkből is kiderült korábban, a piacon jelenleg nagyon sokféle modell közül válogathatunk magunknak a kérdéses termékkategórián belül. Léteznek lábakon álló típusok, falra szerelhető megoldások, de beépíthető változatok is, melyek kifejezetten magas szintre tudják emelni a realizmust.

Különösen utóbbi tulajdonságuk miatt rendkívül népszerűek a beépíthető elektromos kandallók, azonban nem árt tudni, hogy kialakításukhoz mindig szakemberre van szükség, vagy legalábbis egy nagy adag elszántságra a részünkről, hiszen némi barkácstudással igencsak látványos eredmények érhetők el.

Miért építsünk be elektromos kandallót?

Az elektromos kandalló az utóbbi évek egyik legjobb találmányának tekinthető, hiszen egyszerre funkcionál kiegészítő fűtésként, illetve látványelemként. Azért kedvelik nagyon sokan, mert a valódi fatüzeléses megoldások hangulatát adják vissza, méghozzá kimagasló realizmus társaságában.

Különösen az őszi és a téli estéken az emberekre elképesztően jó hatást gyakorol – pláne a stresszoldás tekintetében –, ha egy fatüzeléses kályha mellett pihenhetnek, de a legtöbb lakásban, sőt a családi házakban ez a megoldás gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Ilyenkor lehet jó döntés egy elektromos kandalló, amiből azért érdemes beépített változatot választani, mert igazi látványelem válhat belőle, otthonunk részévé tehető, illetve maximális szintre növelhető vele a realizmus – szemben például egy egyszerűbb falra szerelhető modellel.

Ezen felül az elektromos kandalló mellett szól még, hogy kialakítása csak töredéke egy valódi kandallónak, üzemeltetése is sokkal olcsóbb, nincs közben kosz, semmiféle károsanyag kibocsátás, miközben bizonyos modelleknél a tűzeffekt szabadon kalibrálható, az eszköz távirányítóval is működtethető, egyszóval kényelmes és hatékony megoldás egyben.

A beépíthető elektromos kandallóval bármilyen stílus megvalósítható

Ami a beépíthető elektromos kandallók kapcsán a legfontosabb, hogy ezek az eszközök nagyon sokféle beépítési lehetőséggel kecsegtetnek, ezáltal bármilyen stílus megvalósítható a segítségükkel a lakásban, legyen szó akár modern, akár klasszikus, akár rusztikus összhatásról, a lehetőségeink tárháza gyakorlatilag végtelennek tekinthető.

Amit nagyon fontos itt kiemelni, hogy konkrétan a kandalló elektromos részéhez ilyenkor nem kell nyúlnunk, ezt az egységet teljesen kész formában biztosítják számunkra a gyártók, a mi feladatunk az lesz, hogy a kandallóbetétet olyan helyre építsük be, ahol esztétikusan és biztonságosan tud majd működni a mindennapokban.

Fontos eldönteni, hogy csak látványkandallóként vagy fűtésre is használjuk

Az egyik leglényegesebb kérdéskör a beépíthető elektromos kandalló kapcsán, hogy kizárólag látványkandallóként szeretnénk majd alkalmazni, vagy fűtésre is használnánk, hiszen a kettő bár nem zárja ki egymást, azonban a beépítés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyik mellett döntöttünk.

Míg ugyanis egy egyszerű látványkandalló esetében kizárólag a beépítés esztétikai értékével kell foglalkoznunk, addig a fűtésre is használt eszköznél fontos lesz odafigyelni a megfelelő szellőzés mellett arra is, hogy az elektromos kandalló hősugárzóként ontja magából a meleget, vagyis az általa termelt hő a megfelelő helyen keresztül tudjon távozni.

Először mindig a kandallót kell megvásárolnunk

Ha önmagunk ellenségei vagyunk, akkor fordítva is dolgozhatunk, azonban a beépített kandallók esetében célszerű elsőként mindig a kandallóbetétet megvásárolni, és gyakorlatilag hozzá igazítani a külső borítást, hiszen csak így érhetjük el a megfelelő méretezést és a kellemes esztétikai értéket.

Amint ugyanis a kandallóbetét a birtokunkban van, akkor azonnal tudatában leszünk a szerelési paramétereknek, ezáltal pontos méreteket tudunk venni a szélességről, a magasságról vagy a mélységről, nem kell bizonytalan és gyakran megbízhatatlan termékadatlapokra hagyatkoznunk, hiszen ilyen beépítésnél minden milliméter számíthat.

Bár előfordulhat, de nagyon ritka eset, hogy egy meglévő nyílásba – például egy korábban kialakított falnyílásba – éppen akkora elektromos kandallót tudunk vásárolni, hogy az minden tekintetben passzoljon hozzá, különösen akkor, ha nemcsak a látványát élveznénk az eszköznek, hanem a fűtőértékét is.

Azért is fontos előbb megvenni a kandallóbetétet, mert a méretek mellett ilyenkor láthatjuk például, hogy melyik oldalon van az elektromos csatlakozása, pontosan hol és milyen irányban fújja ki a meleg levegőt, illetve milyen egyéb sajátosságokkal – például peremekkel – rendelkezik, melyek befolyásolhatják a beépítést.

A gipszkarton az egyik legjobb alternatíva az elektromos kandalló beépítéséhez

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az elektromos kandalló beépítéséhez téglára és egyéb falazható építőanyagokra van szükség, holott ez valójában óriási tévedés. Az egyik leggyorsabb és legtisztább megoldás ilyen esetekben a gipszkarton alkalmazása, amivel nagyon minimális barkácstudás és gyakorlat mellett is rendkívül esztétikus eredmények érhetők el.

Segítségével könnyűszerkezetes kialakítást kapunk, ami nem elég, hogy rengeteg díszítési és kialakítási lehetőséget kínál, ráadásként utólag ugyanúgy festhető és burkolható, például ragasztható rá csempe, dísztégla, de bármilyen kőszerű, természetes összhatást keltő megoldás is.

Semmiféle speciális gipszkartonra vagy extra bevonatra nem lesz szükségünk ilyen esetekben, elegendő lesz a standard 12,5 milliméteres táblákkal dolgoznunk, melyekből sok esetben egy, maximum két lap elég lehet egy teljes kandalló burkolásához.

Természetesen önmagában a gipszkarton nem elegendő ahhoz, hogy egy elektromos kandallót beépíthessünk, de az alábbiakban pontosan jelezzük majd a felhasználandó anyagok és kiegészítők szükségességét.

Elektromos kandalló beépítése gipszkartonnal

Mindennek az alapja a megfelelő keret

Mivel a gipszkartont nagyon fontos rögzíteni valamihez, ezért az elektromos kandalló beépítéséhez nagyon fontos megfelelő keretet biztosítani a méretre és formára vágott lapok számára.

Hogy a keretet miből készítjük, az csak rajtunk múlik. Tökéletesen ideális hozzá néhány méternyi tetőléc, de választhatunk direkt gipszkarton szereléséhez ideális fémkonzolokat is. A kettő között manapság jelentős az árbeli különbség, ugyanakkor ki ezzel, ki azzal szeret, illetve tud jobban dolgozni.

Először minden esetben azt a keretrészt alakítsuk ki, amibe az elektromos kandalló belecsúszik. Ügyeljünk a pontosságra, a megfelelő csavarozásra, az átkötések biztosítására a tartósság miatt, illetve arra is, hogy megfelelő csavarokat használjunk, illetve azokat a kiegészítőket, melyeket a termékhez adtak. Ez különösen a tartókonzolok esetében nagyon fontos!

Hogy a keret milyen szélességű, magasságú és vastagságú legyen, az kizárólag a saját ízlésünkön múlik, építhetünk akár plafonig érőt is, ha éppen az a kívánságunk, de alakíthatunk ki hozzá kiugrásokat, fellépőket, a határ a csillagos ég.

Amire fontos odafigyelni, hogy a keret minden oldalról burkolható legyen, azaz megfelelő rögzítési felületeket kínáljon, illetve a hátsó részek dübelezhetők legyenek a falhoz, hogy a kandalló ne tudjon kibillenni a helyéről.

Jöhet a gipszkarton méretre vágása és csavarozása

Amint elkészült a keret, elkezdhetjük pontosan méretre szabni és felcsavarozni a gipszkarton lapokat. Szerencsések vagyunk, mert közel olyan egyszerű dolgozni vele, mint a papírlappal, így az egyenes éleknél elegendő csak egy szikével alaposan bevágni és eltörni a lapokat.

A megfelelő méretűre és formájúra szabott gipszkartont a rögzítési pontokon mindig fúrjuk meg, használjunk csavarsüllyesztésre alkalmas döngölőt, majd erős csavarokkal pontosan rögzítsük őket a helyükre.

Ügyeljünk arra, hogy amennyiben a kandalló olyan kialakítású, akkor a megfelelő lapok felszerelése előtt rögzítsük a kandalló betétet, illetve valamelyik oldalsó lapon fúrjunk egy lyukat, melyen keresztül az elektromos áramot be tudjuk vezetni a keret belsejébe.

Ehhez használhatunk egy egyszerű hosszabbítót is, de teljes egészében rajtunk, illetve otthonunk elektromos hálózatának kialakításán múlik, hogy mi lesz a szerencsés megoldás. Valahol eleve egy konnektor elé lehet építeni a kandallót, ami ebben az esetben különösen szerencsés.

Amint a gipszkarton lapok felkerültek a helyükre, a csavarhelyeket és az illesztéseket glettel eltüntetjük, száradás után csiszoljuk, majd valamilyen alapozóval, illetve tapadóhíddal lekenjük a felületet annak érdekében, hogy festhető vagy burkolható legyen a végeredmény.

Legyen mozgatható a kandallópárkány

Amire minden esetben nagyobb figyelmet kell fordítani, az nem más, mint a kandallópárkány. Készíthetjük nyugodtan gipszkartonból, akár alkalmazhatunk dupla megoldást is a robosztus hatás érdekében, de egy deszka vagy egy vastagabb fapadló sokkal jobb összhatást kelt.

Érdemes a natúr, lakkozott vagy egyszerű vékonylazúrral lekent megoldásoknál maradni, de csak és kizárólag rajtunk, illetve ízlésünkön múlik, hogy melyik változatot választjuk. Ami erősen javasolt itt, hogy a párkányt vagy valamilyen zárható-nyitható megoldással rögzítsük, vagy egyáltalán ne csavarozzuk hozzá a kerethez.

Ez azért fontos, mert így hozzáférhetünk a beépíthető kandallóhoz, könnyen csatlakoztathatjuk az elektromos rendszerhez, illetve szakíthatjuk meg az áramellátást, egyszóval lehetőségünk nyílik arra, hogy szükség szerint hozzáférjünk.

A külső burkolásnak csak a képzeletünk szabhat határokat

A gipszkarton váz azért szerencsés egy elektromos kandalló beépítéséhez, mert gyakorlatilag szinte bármilyen burkolat fogadására alkalmas, így valóban csak a képzeletünk szabhat határokat annak, hogy mit valósítsunk meg vele.

Glettelés után befesthetjük olyan színűre, mint a fal, ragaszthatunk rá tapétát, de amennyiben igazán autentikus megoldást keresünk, akkor a legjobb az lesz, ha különféle dekorkővel próbálkozunk, amihez csak megfelelően erős ragasztó és némi kézügyesség kell azért, hogy megfelelő végeredményt kaphassunk.

Természetesen ennek ellenére is sokan döntenek a festés mellett. Ennek alapvetően semmi akadálya, de nagyon lényeges, hogy ilyenkor valamilyen akril alapú festékkel dolgozzunk, ami kiválóan ellenáll a nedvességnek, illetve a vizes tisztításnak egyaránt.

Utóbbi tekintetében a határ gyakorlatilag a csillagos ég. Dolgozhatunk különféle stukkókkal, kenhetjük azokat bronz vagy ezüst hatásúra a régies megoldások érdekében, de ha kellően rusztikus hangulatot akarunk elérni vele, akkor mesterséges öregítéssel, csiszolópapírral vagy speciális repesztő lakkal lehet érdemes dolgozni.

Az Ytong tégla is tökéletes választás lehet elektromos kandalló beépítéséhez

Amennyiben a könnyűszerkezet helyett egy masszívabb megoldást szeretnénk kialakítani elektromos kandallónk számára, akkor érdemes lehet számításba venni az Ytong téglát.

A hagyományos kerámiatégla, különösen a klinker tégla sem rossz választás ebből a célból, azonban ilyen esetekben rögtön a végleges felület kerül már kialakításra, tehát nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő kötőanyaggal, téglatávolságokkal és kialakításokkal dolgozzunk, ellenkező esetben a végeredmény esztétikai értéke megkérdőjelezhető lesz.

Miért az Ytong?

Az Ytong tégla azért lehet jó választás egy elektromos kandalló beépítéséhez, mert rendkívül egyszerű vele dolgozni, és a vékonyabb blokkok is bőven elegendőek ahhoz, hogy egy masszív, tartós szerkezetet kapjunk tőle, miközben a végeredmény nemcsak ránézésre, hanem fogásra, sőt kocogtatásra is olyan hatást kelt majd, mint egy valódi épített kandalló.

Nagy előnye még az Ytong téglának, hogy pontosabban és egyszerűbben lehet dolgozni vele, mint bármelyik másik falazóanyaggal, gyakorlatilag szimpla kézifűrésszel vágható és formázható minden különösebb probléma nélkül, aminek jóvoltából veszteségmentesen, de mégis esztétikusan építhető.

Ezen kívül az Ytong tégla könnyedén vakolható, vagy burkolható direkt módon, ugyanúgy festhető vagy tapétázható, mint a gipszkarton. Amiért előnyösebb, hogy az összhatás mellett sokkal jobban bírja a nagy meleget, ezáltal olyan beépíthető elektromos kandallók esetében is jó választás, ahol a szerkezet nagy hőhatásnak van kitéve.

Elektromos kandalló beépítése Ytong téglával

Általánosságban az Ytong téglával pontosan úgy kell dolgozni egy elektromos kandalló beépítésekor, mint a gipszkartonnal. A különbség csak annyi, hogy ebben az esetben a váz és a burkolat gyakorlatilag egyszerre kerülnek kialakításra, így nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a szerkezet kialakítható legyen.

Mindenképpen szükséges például egy kisebb áthidaló a kandallónyílás fölé, de figyelni kell azt is, hogy a téglák eltolással (egész darabbal indított sor után félelemmel indított sor következzen) kerüljenek a szerkezetbe.

Ezt leszámítva a fentiekben elhangzott megoldásokat érdemes alkalmazni az Ytongból készült szerkezet kialakítása során is, hogy a végeredmény kellően esztétikus és tartós lehessen.